Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφιξη Μίλερ
  • [02] Μίλερ - Ντενκτάς
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Μίλερ

  • [01] Αφιξη Μίλερ

    Λάρνακα,Κύπρος,20/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Ο κ. Μίλερ, που δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση κατά την άφιξή του, αναχώρησε αμέσως από το αεροδρόμιο με αυτοκίνητο της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που έφθασε στην Κύπρο με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από την Αθήνα, θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μίλερ, η επίσκεψη του οποίου θεωρείται ως προπαρασκευαστική της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο στις αρχές Μαίου, αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Μίλερ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, τη δίωρη συζήτηση που είχε αργά το απόγευμα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Μίλερ, ο οποίος στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και αναχωρεί από την Κύπρο αργά το βράδυ, απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ραούφ Ντενκτάς και περιορίστηκε να δηλώσει "θα κάνω μια νήξη, συζητήσαμε για την Κύπρο".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι προσβλέπει στην επιστροφή του στο νησί πολύ σύντομα, στις αρχές Μαϊου, με τον Προεδρικό Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για μια "πολύ, πολύ σημαντική επίσκεψη."

    Ερωτηθείς εάν άλλαξε το περιεχόμενο της συζήτησης, ο κ. Μίλερ είπε ότι συζητά ακόμη για την Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό, ανέφερε ότι "δεν γίνομαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, είμαι εδώ για να κάνω μια δουλειά, μια δουλειά την οποία η κυβέρνηση μας, ο Πρόεδρος Κλίντον και η ΥΠΕΞ Ολμπραϊτ, θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντική".

    Πρόσθεσε ότι "είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς κανενός, ιδιαίτερα τους δικούς μας, εάν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος".

    Κληθείς να σχολιάσει εάν ήταν υποβοηθητικός, ο κ. Μίλερ παρέπεμψε στην ηγεσία του νησιού.

    Ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, αναχωρεί απόψε το βράδυ από την Κύπρο, απέφυγε να απαντήσει εάν επόμενος σταθμός του είναι η Αγκυρα και περιορίστηκε να πει ότι πάει "προς Ανατολάς".

    Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι πάντα υποβοηθητικό "να συζητάς με ανθρώπους που έχουν καλές προθέσεις και προσπαθούν να μας βοηθήσουν, ειδικά με έμπιστους φίλους οι οποίοι δεν προσπαθούν να απομακρύνουν το πρόβλημα από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να βοηθήσουν τον ΓΓ του ΟΗΕ και εμπλέκονται με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την Τουρκία, την Ελλάδα, τους Τ/Κ και τους Ε/Κ, με ένα φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο.

    Ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Μίλερ θα ανακοινώσει ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έρχεται σύντομα στο νησί για να συνεχίσει τις επαφές του.

    "Τον καλοσωρίζουμε και ευχόμαστε ότι θα κάνει καλή δουλειά", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/04/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε προετοιμασία του επικείμενου ταξιδιού του Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, συνίστατο η σημερινή αποστολή του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από 75λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι το προγραμματιζόμενο για τις αρχές Μαϊου, ταξίδι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναμένεται να είναι "πολύ πολύ σημαντικό", αλλά δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις σημερινές επαφές του.

    "Οι προσπάθειές μας για αντιμετώπιση των βασικών πτυχών του Κυπριακού συνεχίζονται", επεσήμανε ο κ. Μίλερ, σημειώνοντας ότι θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Αγκυρα και ακολούθως την Αθήνα.

    Πρόκειται για μια έντονη αμερικανική προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Μίλερ, διαβεβειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα πράξουν το καλύτερο δυνατό.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ.

    Ο κ. Μίλερ αναχωρεί απόψε από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 20 April 1998 - 19:07:26 UTC