Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Βουλή - ιατρικό απόρρητο - AIDS
  • [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [05] Επίσκεψη Προέδρου αυστριακού Ομόσπονδου Συμβουλίου
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Γαλλία
  • [07] Τίτλοι ιδιοκτησίας - Πρόσφυγες
  • [08] Κρανιδιώτης - Σκανδαλίδης - Τάλμποτ
  • [09] Χριστόφιας - Κυπριακό - Πανεπιστήμιο Πατρών

  • [01] Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών "άσχετα από το πολιτικό κόστος" με την αδυσώπητη πάταξη της φοροδιαφυγής, και την αντίσταση στην απεργία, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Δρ Αντρέας Πίττας, κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας.

    Στην ομιλία του με το θέμα "Για μια εύρωστη Οικονομία", ο κ. Πίττας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα προβλήματα που θα προκαλέσει το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου. Είπε χαρακτηριστικά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, θα φθάσει το 6% του ΑΕΠ το 1998, αριθμός διπλάσιος του κριτηρίου του Μάαστριχτ.

    Περαιτέρω αναφέρθηκε στο "οικονομικά απαράδεκτο χάσμα" που υπάρχει μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου "οι μισθοί είναι απείρως καλύτεροι από τον ιδιωτικό τομέα," πράγμα το οποίο συντείνει στην ατολμία διαδοχικών κυβερνήσεων να αντισταθούν στις συνδικαλιστικές πιέσεις.

    Το πρωτοφανές" αυτό χάσμα εντείνεται, σύμφωνα με τον κ. Πίττα, και από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αυξήσει τα τέλη παροχής διαφόρων υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα χωρίς προηγούμενα να εξετάσει τρόπους μείωσης του κόστους παροχής των υπηρεσιών αυτών και κατά πόσο μπορούν αυτές να παρέχονται ταχύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα.

    Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια ο κ. Πίττας υποστήριξε ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, "κομμάτι και αυτοί του Δημόσιου Τομέα, βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας" και συνεπώς θα πρέπει να "αποδοθούν στον ιδιωτικό τομέα για να φυσήξει στο δημόσιο τομέα ο εξυγιαντικός άνεμος του ανταγωνισμού."

    Συν τοις άλλοις όμως χρειάζονται και οι συντονισμένες ενέργειες, στο επίπεδο "μεθοδευμένων μέτρων τεχνικής, οικονομικής και θεσμικής φύσεως" για την ενδυνάμωση της οικονομίας.

    Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Πίττα, είναι η απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τη "μονοδιάστατη" πηγή του τουρισμού.

    Ο κ. Πίττας ανέπτυξε, ωστόσο, και άλλα μέτρα και βήματα που αφορούν πρωτίστως στην αναζήτηση νέων κλάδων βιομηχανικής ανάπτυξης με τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας. Αφορούν, επίσης, στην ενθάρρυνση της εξωστρέφειας της κυπριακής επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία "έχει ήδη αποδείξει ότι διαθέτει τις δυνατότητες να επιτύχει σε πολλούς τομείς."

    Τέλος αφορούν στη συνέχιση των σχεδίων στήριξης της μεταποιητικής βιομηχανίας καθώς και στην προσαρμογή και την ενίσχυση κύριων κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας στα πλαίσια εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Πίττας, τόνισε πως η ΟΕΒ έχει εισηγηθεί "την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων ως έχουν για το 1998 μέχρις ότου διαφανούν καθαρότερα οι πραγματικές προοπτικές της οικονομίας."

    Λόγος γι' αυτή την εισήγηση, όπως εξήγησε ο κ. Πίττας, είναι η διαρκής, από το 1990, πτωτική πορεία των τομέων της βιομηχανίας και της γεωργίας.

    Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κάλεσε το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιληφθεί ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τρόπο να ανακτήσουν πρόσθετο εργατικό κόστος αφού ο ανταγωνισμός δεν επιτρέπει στοιχειώδεις έστω αυξήσεις στις τιμές τους.

    Συμπερασματικά, κατά τον κ. Πίττα, δεν δικαιολογούνται οι απεργιακές κινητοποιήσεις για πρόσθετες αυξήσεις.

    "Δρόμο χωρίς επιστροφή", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας πως πρέπει να καταρτίσουμε χρονοδιάγραμμα εναρμόνισης με βάση την αρχή της ελαχιστοποίησης των αρνητικών συνεπειών πάνω στις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικά.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           89,81  (-1,23)
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί                  104,94 (-1,19)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65,62 (-0,95)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 65,79 (-1,31)
            Βιομηχανικές Εταιρείες                  77,95 (-1,59)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις                70,45 (-1,29)
            Εμπορικές Εταιρείες                     52,68 (-3,07)
            Αλλες Εταιρείες                         75,84 ( 0,44)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών           ΛΚ  1.880.933,52
    

    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] Βουλή - ιατρικό απόρρητο - AIDS

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της παραβίασης του ιατρικού απορρήτου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασθενών, με αφορμή την πρόσφατη δημοσιοποίηση του ονόματος του ιερωμένου ο οποίος πάσχει από AIDS, απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ύστερα από πρόταση των βουλευτών Κυριάκου Τυρίμου, του ΑΚΕΛ, και Μάριου Ματσάκη, του ΔΗΚΟ.

    Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Τυρίμος υποστήριξε ότι σκόπιμα κάποιοι ιατρικοί λειτουργοί διέρρευσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του συγκεκριμένου ασθενούς και κάποια ΜΜΕ, παραβιάζοντας τους κανόνες δεοντολογίας, το μετέδωσαν ή το δημοσίευσαν

    Το ιατρικό απόρρητο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη σχέση ιατρού - ασθενούς, επεσήμανε με τη σειρά του και ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον όρκο του Ιπποκράτη, τον οποίο δίδουν όλοι όσοι αποκτούν δίπλωμα ιατρικής.

    Ωστόσο, ο κ. Ματσάκης υποστήριξε ότι η παραβίαση αυτή του ιατρικού απορρήτου έγινε από ιδιωτικό εργαστήριο, χωρίς μάλιστα ο ίδιος ο ασθενής να είχε δώσει, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία, τη συγκατάθεσή του για τη διεξαγωγή εξέτασης και για τον ιο του AIDS.

    Στη σημερινή συζήτηση παρέθεσαν τις απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κρατικοί, επαγγελματικοί και κοινωνικοί.

    Ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, Κώστας Μαλλής, ανέφερε ότι το όνομα του ασθενούς στη συγκεκριμένη περίπτωση δε διέρρευσε από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά από ιδιώτες.

    Τη διαφύλαξη του ιατρικού απορρήτου τόνισε και ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Αντώνης Χατζηχάννας.

    Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Αντώνης Βασιλείου, πληροφόρησε την Επιτροπή για την έρευνα που διεξάγει ο Σύλλογος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εάν προκύψουν ευθύνες σε βάρος ιατρού, θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

    Στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα επέρριψαν ευθύνες και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών κλινικών εργαστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά οι εξετάσεις για τον ιό του AIDS γίνονται κατόπιν παραπομπής από γιατρό και με τη γραπτή συγκατάθεση του ιδίου του ασθενούς.

    Το μέλος μας, είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Χαριλάου εκ μέρους των ιδιοκτητών κλινικών εργαστηρίων, ότι έπραξε το έπραξε κατόπιν οδηγίας του γιατρού ο οποίος παρέπεμψε στον ιερωμένο ασθενή.

    Υπήρξε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συγκεκριμένου ασθενούς, είπε στη συνέχεια και ο Επίτροπος Διοικήσεως, Νίκος Χαραλάμπους, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι εάν μπορούσε να παρέμβει αυτεπάγγελτα, θα το είχε ήδη πράξει. Υποστήριξε μάλιστα ότι τα δικαιώματα των ασθενών δεν τυγχάνουν σεβασμού από τα ΜΜΕ.

    Ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Αλέκος Ευαγγέλου, διαγράφοντας την πολιτική που θα ακολουθήσει η Αρχή με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό, ανέφερε ότι θα είναι η πλήρης συμμόρφωση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η άλλη αρχή του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

    Την ανάγκη τα ίδια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι λειτουργοί τους να επιβάλουν κάποιους κανόνες αυτορύθμισης, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, Ανδρέας Καννάουρος, τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παραβίαση της δεοντολογίας από τους γιατρούς, την εκκλησία και τους λειτουργούς των Μέσων Ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000, αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή        589,3200     591,6700   589,3200  594,2700
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7200       1,7268     1,7200    1,7308
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9099       1,9175     1,9099    1,9215
    Στερλίνα               1,1665       1,1711     1,1665    1,1736
    Γερμ. Μάρκο            3,3852       3,3987     3,3852    3,4027
    -----------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    -----------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    -----------------------------------------------------------------
                Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ.  Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|--------------------------
    01 Μήνα     0,0090   0,0000 |15.06.98 | 0,0040   0,0010 |15.06.98
    02 Μήνες    0,0130   0,0000 |13.07.98 | 0,0050   0,0020 |13.07.98
    03 Μήνες    0,0170   0,0000 |13.08.98 | 0,0050   0,0030 |13.08.98
    06 Μήνες    0,0280   0,0000 |13.11.98 | 0,0070   0,0050 |13.11.98
    09 Μήνες    0,0390   0,0000 |16.02.99 | 0,0090   0,0080 |16.02.99
    12 Μήνες    0,0490   0,0000 |13.05.99 | 0,0110   0,0110 |13.05.99
    15 Μήνες    0,0640   0,0000 |13.08.99 | 0,0180   0,0120 |13.08.99
    18 Μήνες             0,0000 |15.11.99 |          0,0130 |15.11.99
    21 Μήνες             0,0000 |14.02.00 |          0,0140 |14.02.00
    24 Μήνες             0,0000 |15.05.00 |          0,0130 |15.05.00
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] Επίσκεψη Προέδρου αυστριακού Ομόσπονδου Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ομόσπονδου Συμβουλίου της Αυστρίας, Λούντβιγκ Μπιέρινγκερ.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Μπιέρινγκερ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

    Συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, ο Αυστριακός αξιωματούχος θα επισκεφθεί επίσης τη γραμμή αντιπαράταξης και την παλιά πόλη της Λευκωσίας.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Μπιέρινγκερ θα επισκεφθεί το απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Γαλλία

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε σήμερα εξέχουσες προσωπικότητες της Γαλλίας καθώς και μέσα ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα διαδραματισθέντα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο νησί.

    Αύριο ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ουμπέρτ Βεντρίν.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι, Ανδρέας Πιρίσιης, και παραχώρησε συνεντεύξεις, στις οποίες τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος αναμένει πως η ενταξιακή της πορεία θα επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Στο γεύμα παρακάθησαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ Ζακ Ντελόρ, πρώην υπουργός, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Notre France, ο Ζακ Λάνγκ πρώην υπουργός, βουλευτής, Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γαλλικής Βουλής και ο Κλόντ Μαρτέν, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκων και Οικονομικών Υποθέσεων στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στη διαπραγματευτική μας ομάδα, στην απόρριψή της από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθώς και στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ και τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που έχει θέσει για επανάληψη του διαλόγου στο Κυπριακό.

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη όσο ποτέ άλλοτε στην επανένωση της νήσου και ελπίζει ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Κύπρος όμως, συνέχισε, δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί όμηρος της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Οι προσκεκλημένοι διαβεβαίωσαν τον κ. Κασουλίδη για την προσήλωσή τους στο πνεύμα και στο γράμμα των συλλογικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες θα επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό για μια σωστή και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] Τίτλοι ιδιοκτησίας - Πρόσφυγες

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τερματίζεται η διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απέσυρε την αναφορά του για τις έξι προτάσεις νόμου που είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οι έξι προτάσεις αφορούσαν στην παρεμπόδιση της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας στους πρόσφυγες.

    Τις προτάσεις νόμου είχαν καταθέσει και εγκρίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ.

    Μετά την εξέλιξη αυτή οι προτάσεις γίνονται πλέον νόμοι του κράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] Κρανιδιώτης - Σκανδαλίδης - Τάλμποτ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αμερικανική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει σε καμμία περίπτωση το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και επιμένει ότι η βάση λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ που προβλέπουν μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

    Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννος Κρανιδιώτης, ύστερα από συνομιλίες διάρκειας 45 λεπτών που είχε σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Στρόουπ Τάλμποτ, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, που συνοδευόταν από τον Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, σημειώνοντας ότι "ήταν δύο σημαντικά στοιχεία που βοηθούν στην περαιτέρω πορεία".

    Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Γκρόσμαν έθεσε και το θέμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ, προσθέτοντας ότι από ελληνικής πλευράς επαναλήφθηκε η θέση ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητα θέματα.

    "Η θέση της χώρας μας αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας", ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, "είναι ότι η Τουρκία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να τηρήσει τις ίδιες αρχές, τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ή που επιδιώκουν αν είναι μέλη της".

    Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ως "θετικές και πάρα πολύ ουσιαστικές, εξαιρετικής χρησιμότητας συναντήσεις".

    "Πρέπει να πούμε ότι η διατύπωση από την αμερικανική πλευρά της θέσης ότι η Τουρκία ευθύνεται για το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη στη δύσκολη πορεία αντιμετώπισης του Κυπριακού", κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΚ/ΜΑ)

    [09] Χριστόφιας - Κυπριακό - Πανεπιστήμιο Πατρών

    Λευκωσία,Κύπρος,11/05/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ίδιου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου και της Ενωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας.

    Στην ομιλία του με θέμα "το Κυπριακό σε κρίσιμο σταυροδρόμι", ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, την περασμένη Παρασκευή, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια δραστήρια και πολυδιάστατη πολιτική σε ότι αφορά στο Κυπριακό.

    "Πρέπει αν τεθεί τέρμα στη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης που την χαρακτηρίζει η μονόπλευρη προσκόλληση στον αμερικανικό παράγοντα, η παθητική αναμονή των δικών του κινήσεων και η αυταπάτη ότι αν συμπλεύσουμε με τα κελεύσματα των πλανηταρχών θα τύχουμε της εύνοιάς τους", υποστήριξε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "η μονόπλευρη προσκόλληση στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και στη Ρωσία, θα είναι ζημιογόνα για την Κύπρο" και σημείωσε ότι "πρέπει να επιδιώξουμε ενεργοποίηση συλλογικά του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ιδίου του Γ.Γ. των ΗΕ".

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ πρότεινε όπως "η Κυπριακή Δημοκρατία μεθοδεύσει προσφυγή ή συζήτηση στο Σ.Α. και καταγγείλει την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και τις αξιώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών".

    Είπε, επίσης, ότι πρέπει να ζητηθεί η επαναβεβαίωση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης του Κυπριακού που αυτά τα ψηφίσματα καθορίζουν.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "η Ελλάδα είναι το κυριότερο μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε", και εξέφρασε βαθειά ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Κύπρο.

    "Πιστεύουμε στη στενή συνεργασία και το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό Λευκωσίας και Αθηνών σε όλους τους τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας", κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 May 1998 - 17:46:14 UTC