Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [02] Εμπειρογνώμονες Κοινοπολιτείας - Εκθεση
  • [03] Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΚΟ (1)

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καρπούς του μονόπλευρου προσανατολισμού της Κυβέρνησης προς τον αμερικανικό παράγοντα, θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, τις ίσες ευθύνες που ο ΓΓ του ΟΗΕ επιρρίπτει στην έκθεσή του στις δύο πλευρές στην Κύπρο καθώς και τις πρόσφατες αρνητικές δηλώσεις της Γαλλίας αναφορικά με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σήμερα στη Χλώρακα, στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Χριστόδουλου Πολυδώρου, που έπεσε κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι "το Κυπριακό διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση του".

    Χαρακτηρίζοντας ως "νέα αρνητικά στοιχεία" την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο καθώς και την εξαγγελθείσα πρόθεση της Γαλλίας να θέσει συνέχιση ή όχι των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - ΕΕ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υποστήριξε:

    "Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν καρπούς του μονόπλευρου προσανατολισμού της Κυβέρνησης προς τον αμερικανικό παράγοντα. Την πολιτική αυτή την αξιοποίησαν οι Αμερικανοί για να καλύψουν την τουρκική αδιαλλαξία να αποτρέψουν την καταδίκη της Τουρκάις στους διεθνείς οργανισμούς και να της ανοίξουν το δρόμο προς την ΕΕ".

    Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε επίσης τη θέση του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να οργανωθεί διεθνής εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη της ουσίας του Κυπριακού, την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, την επαναβεβαίωση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και των σχετικών ψηφισμάτων του Σώματος και την έναρξη πάνω σε αυτή τη βάση εντατικού διαλόγου για λύση του προβλήματος.

    Αναφορικά με την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι το κόμμα του "υποστηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα S300".

    Επεσήμανε όμως ότι το πυραυλικό σύστημα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά "μέσο για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διασφάλισης της ειρήνης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΝ)

    [02] Εμπειρογνώμονες Κοινοπολιτείας - Εκθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/06/1998 (ΚΥΠΕ - της Μύριας Αντωνιάδου)

    Την ανάγκη εκπαίδευσης των ανώτερων λειτουργών του δημοσίου σε θέματα που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων, ώστε τα θέματα αυτά να ενσωματωθούν στην κυβερνητική πολιτική και σχεδιασμό, θα προτείνουν δύο εμπειρογνώμονες της Κοινοπολιτείας, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κύπρο και μελέτησαν το θέμα.

    Σε συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ, οι δύο εμπειρογνώμονες τόνισαν επίσης την ανάγκη για ενίσχυση της Γραμματείας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής στο θέμα αυτό. Σημείωσαν ταυτόχρονα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα εκπαιδευτικά κέντρα, κυρίως όσον αφορά την έρευνα και την επιμόρφωση.

    Οι δρ. Ραγουίντα Μπακς-Σόοντεν και Οντρεϊ Ινγκραμ Ρόπερτς επεσήμαναν ότι ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά κριτήρια στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Οι δύο εμπειρογνώμονες της Κοινοπολιτείας επισκέφθηκαν το νησί με πρόσκληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για να συμβουλεύσουν την Κυβέρνηση αναφορικά με τρόπους ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του δημόσιου τομέα σε θέματα ισότητας.

    Για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή είχε προηγηθεί επίσκεψη άλλης συμβούλου-εμπειρογνώμονα της Κοινοπολιτείας, της κ. Λέσλι Αμπντέλα.

    Στην Κύπρο οι δρ. Μπακς-Σόοτεν και η κ. Ρόμπερτς είχαν σειρά επαφών τόσο με κυβερνητικούς αξιωματούχος όσο και με εκπροσώπους ιδρυμάτων και άτομα, με στόχο να εξετάσουν τα ισχύοντα δεδομένα ώστε να ετοιμάσουν έκθεση με τις εισηγήσεις τους.

    Σε συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ, οι δύο εμπειρογνώμονες είπαν ότι "αυτό που κάναμε είναι να εξετάσουμε το αποτέλεσμα όσων έχουν γίνει ώστε να βοηθήσουμε την κυβένρηση να σχεδιάσει πολιτικές που είναι πιο ευαίσθητες σε γυναικεία θέματα, οι οποίες να ενισχύσουν και να προωθήσουν την ισότητα μεταξύ των φύλων".

    "Υπάρχει η ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η Κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας της Κύπρου ώστε η ισότητα των δύο φύλων να αποτελεί μέρος της πολιτικής, και σ'αυτό πρέπει να δοθεί προσοχή", είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Ρόμπερτς.

    Σημείωσε δε ότι από τις επαφές τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "η κοινωνία των πολιτών" της Κύπρου, δηλαδή τα οργανωμένα σύνολα, έχει τον απαιτούμενο δυναμισμό και την αντίληψη στο θέμα αυτό, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με την Κυβέρνηση.

    Η εμπειογνώμονας, που έχει συνεργαστεί με την Κοινοπολιτεία σε πολλές παρόμοιες αποστολές σε άλλες χώρες, τόνισε ότι "το κάθε υπουργείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα της ισότητας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του", προσθέτοντας ότι θα εισηγηθούν επίσης τη σύσταση "διυπουργικής επιτροπής, σε ψηλό επίπεδο" αφού ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο.

    Εφερε παράδειγμα το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα ισότητας, το οποίο εμπίπτει στα καθήκοντα του Υπουργείου Παιδείας, που επηρεάζει άμεσα την απόφαση των παιδιών στο επάγγελμα που θα επιλέξουν, θέμα το οποίο αφορά το Υπουργείο Εργασίας.

    Από την πλευρά της, η δρ. Μπακς-Σόοτεν τόνισε τη σημασία της "οικοδόμησης της πολιτικής δέσμευσης" από μέρους της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει "ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση".

    Αναφερόμενη στο ρόλο του Εθνικού Μηχανισμού σε Θέματα Ισότητας, είπε ότι "θα πρέπει να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο."

    Για το ίδιο θέμα η κ. Ρόμπερτς τόνισε ότι "ναι μεν υπάρχει ο Εθνικός Μηχανισμός, αλλά η Γραμματεία του θα πρέπει να ενισχυθεί", ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

    Οσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης ανώτερων κρατικών αξιωματούχων, η δρ. Μπακς-Σόοτεν ανέφερε ότι αυτοί "δεν γνωρίζουν πολλά για τα θέματα της ισότητας, ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τον τομέα τους, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκπαιδευτούν προτού να αρχίσουν τον καθορισμό πολιτικής και προγραμμάτων".

    "Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει μέσω ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης", είπε.

    Ανέφεραν, όμως, ότι και η Γραμματεία της Κοινοπολιτείας θα μπορέσει να προσφέρει κάποια τεχνική βοήθεια στον τομέα αυτό.

    Οι δύο εμπειρογνώμονες τόνισαν ιδιαίτερα το ρόλο του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέροντας ότι επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αποστολή τους και ότι ήδη έχουν γίνει έρευνες σε θέματα γυναικών.

    "Είναι σημαντικός ο ρόλος του Πανεπιστημίου γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει έρευνες και αναλύσεις που θα μπορέσουν να υιοθετηθούν στο σχεδιασμό της πολιτικής", είπαν.

    Η κ. Ρόμπερτς σημείωσε, παράλληλα, πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα πλαίσια της Δημόσιας Υπηρεσίας τα διάφορα υπουργεία, τμήματα και υπηρεσίες να μάθουν να εργάζονται συλλογικά για την επίλυση και προώθηση προβλημάτων που αφορούν τις γυναίκες, αναπτύσσοντας ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ποιά ήταν η ανταπόκριση των αρμοδίων με τους οποίους συναντήθηκαν, οι δύο γυναίκες τόνισαν ότι "οπωσδήποτε το ενδιαφέρον υπάρχει".

    "Ακόμη ένα θέμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη", είπε η κ. Ρόμπερτς, "είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται στο στάδιο όπου προσβλέπει στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οπόταν θα πρέπει να εξετάσει κάποια κριτήρια στον τομέα των γυναικών".

    Οι δύο εμπειρογνώμονες ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η έκθεσή τους θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα μήνα και θα λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο ΔΗΚΟ (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,14/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εισήγηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού όπως το θέμα ιδεολογίας του κόμματος παραπεμφθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής υιοθετήθηκε σήμερα κατά την τρίτη φάση του Εκτάκτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΔΗΚΟ που άρχισε το πρωί και συνεχίζεται.

    Κατά το πρώτο μέρος του Συνεδρίου, τέθηκε θέμα ιδεολογίας του κόμματος και παρουσιάστηκε εισήγηση για την Ιδεολογική Διακήρυξη από τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΔΗΚΟ Χρίστο Μέση.

    Οπως αναφέρθηκε στην εισήγηση, η ανάγκη για ιδεολογικό εκσυγχρονισμό του κόμματος προέκυψε αφού διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια το ΔΗΚΟ δεν μπόρεσε να διαφωτίσει, να εξηγήσει και να πείσει για την ιδεολογία του κέντρου.

    Επίσης και λόγω της απαίτησης από πλευράς του πολίτη να υπάρξουν συγκεκριμένοι και τεκμηριωμένοι ιδεολογικοί προσανατολισμοί που να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται από τις σημερινές πολύπλοκες κοινωνικές συνθήκες.

    Η ανάγκη για ιδεολογικό εκσυγχρονισμό προέκυψε, σύμφωνα με τη Διακήρυξη, και από την ανάγκη εναρμόνισης με την Ευρώπη "που η κεντρώα ιδεολογία δεν μπορεί να προσφέρει, μια και στην Ευρώπη έχει νατικατασταθεί από συγκεκριμένες ιδεολογικές απόψεις".

    Οπως ανέφερε ο κ. Μέσης, "κάτω από αυτές τις διαπιστώσεις, το επόμενο βήμα είναι ασφαλώς η αναζήτηση καινούργιων δρόμων για τον ιδεολογικό εκσυγχρονισμό του κόμματος".

    "Η προτεινόμενη ιδεολογική κατεύθυνση θα πρέπει να αποτελεί κάποιου είδους προέκταση της μέχρι σήμερα ιδεολογικής πορείας του κόμματος και θα πρέπει να συνταιριάζει με τους μελλοντικούς πολιτικούς στόχους".

    Αρκετοί από τους Συνέδρους τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της Διακήρυξης, που αφορά μια σοσιαλδημοκρατική θεώρηση, ενώ υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις ως προς την αποδοχή της, επί του παρόντος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, σε εισήγησή του είπε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις αναφορικά με το θέμα δημιουργίας ενός σοσιαλδημοκρατικού χώρου και σημείωσε ότι υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από αυτό το θέμα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει φιλοσοφία, κοινωνική πρόνοια και δημοκρατία σε όλους τους τομείς, σημείωσε ωστόσο, ότι δεν πρέπει κανείς να αρνηθεί το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού της φιλοσοφίας του κόμματος.

    "Πρωτίστως θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το κόμμα στο βαθμό που πρέπει, προς όφελος του λαού και έχοντας υπόψη το εθνικό πρόβλημα", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Για το θέμα του ιδεολογικού προβληματισμού, ο κ. Κυπριανού εισηγήθηκε όπως αυτό παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, η οποία με τη σειρά της ν' αναθέσει σε επιτροπή τη μελέτη του όλου θέματος.

    Στη συνέχεια τα αποτελέσματα της μελέτης να παρουσιαστούν και πάλι ενώπιον της Κ.Ε. για σχετική εισήγηση και κατόπιν ενώπιον του συνεδρίου.

    Εισηγήθηκε εξάλλου, τη σύσταση επιτροπής για διάλογο με άλλα κόμματα του κεντρώου χώρου για συζήτηση κοινών στόχων.

    Οπως είπε βασική προϋπόθεση θα είναι η ταυτότητα αντιλήψεων ιδιαίτερα σε ότι αφορά το εθνικό θέμα.

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης σε παρέμβασή του επεσήμανε ότι το κέντρο είναι διασπασμένο και συμφώνησε με την άποψη για δραστηριοποίηση με στόχο την έναρξη διαλόγου ανασυγκρότησης του κέντρου.

    Εισηγήθηκε επίσης τη συγκρότηση επιτροπής η οποία να διερευνήσει σοβαρά, όπως σημείωσε, πιθανό κοινό ιδεολογικό στίγμα με άλλες κεντρώες πολιτικές δυνάμεις.

    Το συνέδριο υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ για παραπομπή του θέματος του ιδεολογικού προβληματισμού προς την Κ.Ε.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με εισηγήσεις και σύντομες ομιλίες από τους συνέδρους αναφορικά με την παραπέρα πορεία του κόμματος.

    Κατά τη σημερινή μέρα των εργασιών του Συνεδρίου επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους, ύστερα από σχετική εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    Οι εργασίες του Εκτακτου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος θα συνεχιστούν και το απόγευμα με συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές του κόμματος και εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για σύγκληση Εκλογικού Συνεδρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 June 1998 - 12:12:09 UTC