Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Ψηφίσματα ΣΑ
  • [03] Εκπρόσωπος - πυρηνικά - βάσεις
  • [04] Εκπρόσωπος - επίσκεψη Ντεμιρέλ
  • [05] Ναυτιλιακή Συμφωνία Κύπρου - Πολωνίας
  • [06] Ροδουσάκης - ψηφίσματα ΣΑ - Κ. Στεφανόπουλος
  • [07] Ροδουσάκης - Συνέδριο "MONEY SHOW"
  • [08] Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας - Ενωμένοι Δημοκράτες
  • [09] Κρανιδιώτης - ψηφίσματα ΟΗΕ
  • [10] Επίσκεψη Στεφανόπουλου - Νέοι Ορίζοντες
  • [11] Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [12] Ψηφίσματα Συμβούλιο Ασφαλείας - ΝΕ.Ο
  • [13] ΔΗΚΟ: Κυπριανού - ψηφίσματα ΟΗΕ
  • [14] Λόρδος - Οσλο - συνάντηση επιχειρηματιών
  • [15] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Αγνοούμενοι
  • [16] Πρόεδρος Κληρίδης - Πανεπιστήμιο - Αποφοίτηση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     83.58  (-0.58)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,617.628
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £1,195,171   96.98 (-0.42)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   75,627   59.33 ( 1.78)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £  118,077   61.01 (-2.82)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   35,542   76.77 (-0.56)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £      590   68.23 (-1.04)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   23,156   45.06 (-0.81)
            Αλλες Εταιρείες            £   54,705   71.09 ( 0.55)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Ψηφίσματα ΣΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ικανοποιητική εξέλιξη" θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση την έγκριση των ψηφισμάτων 1178 και 1179 για την Κύπρο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι η σαφής αναφορά σε μια ενιαία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα αποτελεί κατηγορηματική απάντηση στις προσπάθειες της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Εκφράζει όμως την εκτίμηση ότι θα ήταν προτιμότερη η πιο σαφής επίρριψη ευθύνης στην τουρκική αδιαλλαξία για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, καθώς και η συμπερίληψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή της κυβέρνησης για τα ψηφίσματα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι "επιβεβαιώνεται το πλαίσιο και οι αρχές που διέπουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος" καθώς και "οι βάσεις πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες".

    Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Στυλιανίδης, "θεωρεί ότι η σαφής αναφορά σε μια ενιαία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο ουσιαστικά δίνεται απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς εδώ και καιρό για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οποιαδήποτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε "τον έμμεσο πλην σαφή καταλογισμό ευθύνης", όπως είπε, "στην τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο όπως και την κατηγορηματική επαναβεβαίωση ότι για το Συμβούλιο Ασφαλείας το σημερινό στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό".

    Σημείωσε επίσης την αναφορά που γίνεται στο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ στην κυπριακή κυβέρνηση, παρά την "έντονη προσπάθεια της Τουρκίας για παράκαμψη της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα αυτό", όπως και το γεγονός ότι το ΣΑ κρίνει ως "σημαντικό στόχο την αποστρατικοποίηση και ενθαρρύνει το ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίσει τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση και για συνέχιση του διαλόγου για την ασφάλεια.

    "Κρίνουμε ως εξαιρετικά σημαντική τη θέση ότι πρέπει να είναι σεβαστή η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Εξέφρασε όμως και την άποψη ότι "θα ήταν προτιμητέο αν εκ μέρους του ΣΑ ήταν πιο σαφής η επίρριψη ευθύνης στην τουρκική αδιαλλαξία και την έλλειψη προόδου όπως επίσης αν στα ψηφίσματα είχαν συμπεριληφθεί συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα ψηφίσματα αξιολογούνται και συνεκτιμούνται σε σύγκριση πολλές φορές με προηγούμενα ψηφίσματα και μέσα στις συνθήκες στις οποίες υιοθετούνται".

    Χαρακτήρισε "δύσκολη" τη διπλωματική μάχη που δόθηκε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ικανοποιητική εξέλιξη την υιοθέτηση των δύο ψηφισμάτων.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα 541 και 550, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι "υπάρχει επιβεβαίωση όλων των ψηφισμάτων".

    "Επιδίωξη για επαναβεβαίωση υπήρξε", είπε, προσθέτοντας όμως ότι "κάποια πράγματα είναι μέσα στα πλαίσια διαπραγματευτικής τακτικής".

    Σημείωσε εξάλλου ότι "η διατύπωση που αφορά μια κυριαρχία, την ακεραιότητα και ανεξαρτησία, που υπάρχει στο ψήφισμα για τις καλές υπηρεσίες είναι η ίδια ακριβώς διατύπωση με το 367 που δεν υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια σε οποιοδήποτε ψήφισμα του ΣΑ".

    Σχολιάζοντας την αναφορά που γίνεται στο πρώτο ψήφισμα για περιορισμό των αμυντικών δαπανών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "υπήρξε επιδίωξη από πλευράς κυβέρνησης έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η διατύπωση" αλλά σημείωσε ότι δεν θεωρείται "δυσμενές" . "Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία του ΣΑ για τα θέματα των εξοπλισμών ωστόσο υπογραμμίζουμε το απαράγραπτο φυσικό δικαίωμα για αυτοάμυνα όπως μάλιστα καταγράφεται και στο Χάρτη, στην παράγραφο 51, του Διεθνούς Οργανισμού και τονίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ήδη πρόταση εκ μέρους μας ακριβώς για να μην έχουμε ούτε εξοπλισμούς ούτε εντάσεις με την αποστρατικοποίηση", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

    Οι εντολές του ΣΑ είναι σαφείς σε ότι αφορά την οποιαδήποτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η βάση των συνομιλιών παραμένει ακριβώς η ίδια. Εμείς στέλλουμε το μήνυμα σε οποιονδήπτε μεσολαβητή δεν αποδεχόμαστε αλλαγή της βάσης των δικοινοτικών συνομιλιών, που είναι και η απόφαση του ΣΑ.

    Αναφορικά με τη μη συμπερίληψη προηγούμενης θέσης ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως "καταλύτης" στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε ότι "από τη στιγμή που έχουμε ήδη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων όντως ίσως δεν κρίθηκε αναγκαίο να υπήρχαν οι διατυπώσεις που υπήρχαν στα προηγούμενα ψηφίσματα".

    Επεσήμανε εξάλλου ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι ανεξάρτητη διαδικασία και σε μεγάλο βαθμό δεν είναι θέμα οποιουδήποτε άλλου οργανισμού πλην της ΕΕ.

    "Εάν βέβαια είχαμε κάποια σαφή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προεία θα ήταν επιθυμητό, αλλά δεν κρίνουμε ότι επηρεάζει κατά οποιονδήποτε τρόπο στο να χαρακτηρισθούν τα ψηφίσματα ικανοποιητική εξέλιξη", είπε.

    Αναφέροντας ότι τα ψηφίσματα δεν φέρνουν από μόνα τους τη λύση, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι είναι εξόχως ενισχυτικά στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατηρήσει τη διεθνή της οντότητα και για να υπάρξει επιτέλους μια αρχή για διαδικασία εξεύρεσης συνολικής λύσης".

    Ερωτηθείς αν η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΓΓ του ΟΗΕ αξιοποιείται στα ψηφίσματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό γίνεται κατά κάποιον τρόπο στις παραγράφους πέντε και έξι του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι δεν έχει παρθεί τελεσίδικη απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Σύνοδος των Αδεσμεύτων και οι επαφές που θα γίνουν εκεί θα είναι κριτήριο, προσθέτοντας ότι υπάρχει σκέψη του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο αυτή και οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Εξάλλου αναφορικά με την αναμενόμενη επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πρόγραμμα να συναντηθεί με τον κ. Κόρντοβεζ, την Πέμπτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] Εκπρόσωπος - πυρηνικά - βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης των πληροφοριών που φέρουν τη Βρετανία να έχει αποθηκεύσει πυρηνικά όπλα στις βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, "υποχρεωθήκαμε εκ των πραγμάτων να ζητήσουμε εξηγήσεις κατά πόσο το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και για αυτό το σκοπό βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις βρετανικές αρχές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] Εκπρόσωπος - επίσκεψη Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίδειξη προκλητικότητας και αδιαφορία προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τ/κ Τύπο, που αναφέρουν ότι ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα για να γιορτάσουν την 24η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε:

    "Εάν έρθει με τον τρόπο που αναφέρεται θα είναι μια περαιτέρω επίδειξη προκλητικότητας και αδιαφορίας ως προς τα διεθνή δεδομένα ειδικά προς τα πρόσφατα ψηφίσματα".

    "Θα αποδείξει," πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, "για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας σε ότι αφορά τις διεθνείς συνθήκες και τα διεθνή δεδομένα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Ναυτιλιακή Συμφωνία Κύπρου - Πολωνίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρωτόκολλο για τροποποίηση της ναυτιλιακής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας υπέγραψαν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Βάσος Πύργος και ο Υφυπουργός Μεταφορών και Ναυτιλιακής Οικονομίας της Πολωνίας Witold Chodakiewicz.

    Με το πρωτόκολλο, προστέθηκε νέο άρθρο στη ναυτιλιακή συμφωνία που υπογράφηκε το 1984 και τέθηκε σε ισχύ το 1985, για την παράλληλη νηολόγηση των πλοίων και αντικαθίσταται το άρθρο που προβλέπει για τη διαδικασία τροποποίησης της συμφωνίας.

    Επίσης γίνεται αντικατάσταση δύο άρθρων ώστε αυτά να περιλαμβάνουν τα νέα έγγραφα ταυτότητας των Πολωνών ναυτικών και τη νέα πολωνική αρμόδια αρχή, μετά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές στη χώρα.

    Η συμφωνία περιέχει τη ρήτρα του μάλλον ευνοούμενου κράτους καθώς και πρόνοιες για τη μη είσοδο των πλοίων της μιας χώρας στα κλειστά λιμάνια της άλλης, για την απλοποίηση των διοικητικών, τελωνειακών και άλλων διατυπώσεων στα κυπριακά και πολωνικά λιμάνια, για την αναγνώριση των εγγράφων ταυτότητας των πληρωμάτων και των ναυτιλιακών εγγράφων των πλοίων.

    Με βάση τη συμφωνία συστάθηκε κοινή επιτροπή με σκοπό την αποτελεσματική υλοποίηση των προνοιών της και την εξέταση ναυτιλιακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Chodakiewicz είπε ότι αισθάνεται τιμή που βρίσκεται στην Κύπρο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα θα αποδειχθεί επιτυχής.

    Από την πλευρά του ο κ. Πύργος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Είπε ότι υπάρχουν περισσότερα για να μοιραστούν οι δύο χώρες στο πεδίο της εμπορικής ναυτιλίας καθώς και στον εμπορικό και τον πολιτιστικό τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [06] Ροδουσάκης - ψηφίσματα ΣΑ - Κ. Στεφανόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετικά χαρακτήρισε ο πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης τα δυο ψηφίσματα που ενέκρινε χθες βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο, αφού το βασικό τους μήνυμα είναι ότι "επιβεβαιώνεται η ενότης του κράτους, η ενιαία κυριαρχία και η επίκληση των παλαιοτέρων ψηφισμάτων".

    Ο κ. Ροδουσάκης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της συμμετοχής της πρεσβείας σε οικονομικό συνέδριο του ελλαδικού οργανισμού "MONEY - SHOW", που πραγματοποιείται το Σάββατο 4 Ιουλίου στη Λευκωσία.

    Αναφερόμενος στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, ο κ. Ροδουσάκης τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος εκόμισε μήνυμα αλληλεγγύης, συμπαράστασης, συμπόρευσης και κοινού πεπρωμένου Ελλάδος και Κύπρου.

    Για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ροδουσάκης, η επίσκεψη "υπήρξε καθοριστικής σημασίας, επειδή με τα μηνύματα τα οποία εξέπεμψε προς κάθε κατεύθυνση, εκωδικοποίησε και επαναδιατύπωσε επισήμως την ειλικρινή και αδιαμφισβήτητη ελληνική προσήλωση σε ειρηνικές και πολιτικές λύσεις, καθώς και φιλική συμφιλιωτική διάθεση προς την τουρκική και Τ/κ πλευρά, με γνώμονα το δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα".

    "Παράλληλα", επεσήμανε, "ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας διατράνωσε και την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη κοινή θέση του συνόλου του ελληνικού πολιτικού φάσματος και του ελληνικού λαού, για συμπαράσταση και από κοινού αντιμετώπιση κάθε απειλής και εκφοβισμού κατά του κυπριακού Ελληνισμού".

    Ο κ. Ροδουσάκης αποκάλεσε την επίσκεψη Στεφανόπουλου ως "ένα αναβάπτισμα στις κοινές αξίες και πηγές της ελλαδικής και κυπριακής αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας" και ανέφερε ότι αυτή έδειξε αυτό που και ο ίδιος ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε, ότι δηλαδή "η Ελλάδα είναι εδώ".

    Ο Ελληνας πρέσβης ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελλάδας όλους τους παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην υποδοχή και τη φιλοξενία του κ. Στεφανόπουλου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα υπουργεία εκείνα "που είχαν επιφορτισθεί με ιδιαίτερες ευθύνες", δηλαδή τα υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, Αμυνας και Συγκοινωνιών και Εργων.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Ηγούμενο Κύκκου, τον Πρόεδρο, τα μέλη της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι μεταξύ άλλων "εξεδήλωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους προς τα μηνύματα", τα οποία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκόμισε στην Κύπρο.

    Ευχαρίστησε εξάλλου, τους δημάρχους και τους απλούς ανθρώπους της Κύπρου που τον υποδέχονταν παντού με την "πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Αναφερόμενος ειδικά στις ξεναγήσεις εκ μέρους των Δημάρχων Λευκωσίας και Αμμοχώστου, είπε ότι αυτές "θα μείνουν βαθύτατα χαραγμένες" στη σκέψη του Προέδρου Στεφανόπουλου.

    Ο κ. Ροδουσάκης ευχαρίστησε τέλος τον Τύπο για την πλήρη κάλυψη της επίσημης επίσκεψης Στεφανόπουλου στη Κύπρο και τη "ζωηρή απόδοση όλου του περιεχομένου, του κλίματος, των μηνυμάτων και των χαρακτηριστικών στιγμιοτύπων" της επίσκεψης, η οποία θα καταγραφεί, όπως είπε, "ως ιστορική από τους ιστορικούς".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Ροδουσάκης - Συνέδριο "MONEY SHOW"

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ισχυρή οικονομία της Κύπρου αποτελεί το πολύτιμο υπόβαθρο στο οποίο στηρίζεται η κοινή διπλωματική προσπάθεια Ελλάδας - Κύπρου, τόσο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, όσο και για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τόνισε ο Ελληνας πρέσβης, Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Ο κ. Ροδουσάκης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της οργάνωσης εκ μέρους της πρεσβείας, του μονοήμερου οικονομικού Συνεδρίου του ελλαδικού οργανισμού "MONEY SHOW" με τίτλο "Η Κύπρος ως Οικονομική και Επιχειρηματική Πύλη Μεταξύ Ανατολής και Δύσης", που πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία.

    Επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση και επέκταση της οικονομικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας αποτελεί στρατηγικό στόχο που "θα συνεισφέρει ουσιαστικά και στην προώθηση του κεντρικού πολιτικού προβλήματος της νήσου", ο κ. Ροδουσάκης αναφέρθηκε στις συνεχώς εντεινόμενες προσπάθειες για ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων των δύο κρατών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Στο Συνέδριο, το οποίο όπως είπε ο κ. Ροδουσάκης ανταποκρίνεται στο εν λόγω πνεύμα συνεργασίας, θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, υπουργοί, επιχειρηματίες, σύμβουλοι κυπριακών και ξένων επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της ΕΕ κ.ά.

    Για το Συνέδριο, στο οποίο η συμμετοχή είναι ελεύθερη, θα δημοσιεύσουν αφιερώματα οι ημερήσιες εφημερίδες "International Herald Tribune" (ελληνική έκδοση), η αθηναϊκή οικονομική εφημερίδα "Ναυτεμπορική", καθώς και ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος".

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου, ενώ χορηγοί του είναι η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι Κυπριακές Αερογραμμές και η "Amathus Navigation Company Ltd".

    Τονίζοντας τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες του Συνεδρίου, ο κ. Ροδουσάκης τόνισε ότι οι ομιλητές που θα εκπροσωπήσουν ξένες επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί με τρόπο, ώστε να δίνεται φωνή σε επιχειτηματικές ομάδες από όλο το γεωγραφικό φάσμα, Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο.

    Ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή εκπροσώπων κυπριακών και ελλαδικών επιχειρήσεων, κυρίως του τραπεζικού τομέα αλλά και ναυτιλιακών, εκπροσώπων της ΕΕ, καθώς και μελών της κυπριακής κυβέρνησης, προσδίδουν στο Συνέδριο ιδιαίτερη βαρύτητα και κύρος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας - Ενωμένοι Δημοκράτες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετική εξέλιξη για το Κυπριακό, θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες τα νέα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ενωμένων Εθνών, για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η εξέλιξη αυτή, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ, "είναι το αποτέλεσμα της σταθερής προσήλωσης της πλευράς μας στην ιδέα των σοβαρών συνομιλιών για ειρηνική λύση του Κυπριακού".

    "Η πλευρά μας, πρέπει να υιοθετήσει ανεπιφύλακτα τα νέα ψηφίσματα και ιδιαίτερα τις πρόνοιες εκείνες των ψηφισμάτων που αναφέρονται σε μέτρα για χαλάρωση της έντασης", σημειώνουν οι ΕΔΗ, προσθέτοντας ότι, "το θέμα αυτό είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί με θαραλλέα πολιτική απόφαση".

    "Η πρόθυμη συμμόρφωσή μας, προς την επανειλημμένα εκδηλωθείσα έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για μέτρα προς χαλάρωση της έντασης και για απαγκίστρωση στη γραμμή αντιπαράθεσης, θα απομονώσει περισσότερο την πλευρά εκείνη που είναι η πηγή της έντασης και της παράτασης της εκκρεμότητας του Κυπριακού", σημειώνει η ανακοίνωση.

    "Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η πρόνοια και προηγούμενων ψηφισμάτων που αναφέρεται στην κυριαρχία της Κύπρου και απορρίπτεται η αξίωση για αναγνώριση κρατικής υπόστασης στο ψευδοκράτος ή για υποβάθμιση του κυπριακού κράτους", τονίζουν οι ΕΔΗ.

    Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι "η προθυμία της δικής μας πλευράς να συνεργαστεί πλήρως με τα Ηνωμένα Εθνη για την εφαρμογή των ψηφισμάτων τους θα βοηθήσει σημαντικά και την προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [09] Κρανιδιώτης - ψηφίσματα ΟΗΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση για το περιεχόμενο των δύο νέων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση, διότι όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, οι αναφορές που αφορούν τόσο στον περιορισμό των αμυντικών δαπανών και των εξοπλισμών, όσο και στη μορφή λύσης που προωθούν τα Ηνωμένα Εθνη είναι συμβατές με τις ελληνικές θέσεις.

    Ειδικότερα, η αναφορά στην ανάγκη περιορισμού των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών και της μείωσης του αριθμού των ξένων δυνάμεων στην Κύπρο, που περιέχεται στο 5ο εδάφιο του πρώτου ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής προς την UNFICYP ερμηνεύεται, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Κρανιδιώτη, ως το πρώτο βήμα για την αποστρατικοποίηση.

    Σε ερώτηση εάν η σχετική πρόνοια της απόφασης μπορεί να αφορά την ανάπτυξη των S300, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι κατά την άποψη της ελληνική πλευράς "όσο μπορεί να αφορά τους S300 απευθύνεται εξίσου στην τουρκική πλευρά, οι δυνάμεις της οποίας στα κατεχόμενα εξοπλίζονται συνεχώς και είναι αναπτυγμένες με επιθετική διάταξη".

    Ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι με την πρακτική της η Τουρκία "παραβιάζει και νόμο του Κογκρέσσου, ο οποίος απαγορεύει εξαγωγές αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εάν πρόκειται να αναπτυχθούν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου".

    Οπως επεσήμανε ο ΥΦΕΞ, "το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι το πλέον στρατικοποιημένο στον κόσμο", ενώ ερωτηθείς για την ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων διευκρίνισε ότι "οι S300 δεν θα εγκατασταθούν πριν από το Νοέμβριο".

    Πάντως, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι "πρέπει να αποφευχθεί η λογική εντάσεως και αντιπαραθέσεως διότι εξυπηρετεί την πολιτική της Τουρκίας".

    Ο κ. Κρανιδιώτης επέστησε την προσοχή στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, που προβάλλεται στη δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναφέρεται, όπως είπε, σε ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    "Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι η διατύπωση της θέσεως του ΣΑ γίνεται μετά την αξίωση του κ. Ραούφ Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους", και επειδή κατ'αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές, όπως είπε ο κ. Κρανιδιώτης, ότι "η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί ενσωμάτωση τμήματος της Κύπρου σε τρίτο κράτος".

    Αναφερόμενος στην πρόταση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ, είπε ότι η ελληνική πλευρά "υποστηρίζει κάθε ιδέα που μπορεί να οδηγήσει σε απεμπλοκή και επανάληψη του διαλόγου" και πρόσθεσε ότι "η επανάληψη της διαδικασίας σε επίπεδο διαπραγματευτών μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή".

    Τέλος, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι η διαδικασία εντάξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγκάσει την τουρκική πλευρά σε αναδιάταξη της πολιτικής της στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΚΝ/ΜΜ)

    [10] Επίσκεψη Στεφανόπουλου - Νέοι Ορίζοντες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την σαφή στήριξη της Ελλάδας, μέσω του λόγου του Προέδρου της Κωστή Στεφανόπουλου, στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να προχωρήσει αταλάντευτα με την αμυντική ενίσχυση της Κύπρου, επεσήμανε ο Πρόεδρος των ΝΕ.Ο Νίκος Κουτσού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Κουτσού σημείωσε ότι, απαραίτητο συστατικό της ενίσχυσης αυτής, είναι η αγορά των S-300 και τόνισε ότι η ρωσική πρόσκληση προς τον κ. Κληρίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα στοχεύει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και στήριξης της Κύπρου.

    "Οι ΝΕ.Ο θεωρούν ότι, με αυτή τη συνδυασμένη υποστήριξη (Ελλάδας - Ρωσίας), ο κ. Κληρίδης είναι περισσότερο θωρακισμένος από πριν για να μην ενδώσει στις πιέσεις που ασκούνται από άλλους διεθνείς καλοθελητές και να βαδίσει, έτσι η Κύπρος το δρόμο της αξιοπρέπειας", κατέληξε ο κ. Κουτσού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [11] Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης τόνισε σήμερα ότι καταπατείται το βασικό δικαίωμα των Κούρδων να διατηρήτουν την κουρδική τους ταυτότητα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι από τα πρώτα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης μιλούσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κατά την οποία συζητήθηκε έκθεση της Ελβετίδας βουλευτού Vermot- Mangold για το θέμα της ανθρωπιστικής κατάστασης των Κούρδων προσφύγων κι εκτοπισθέντων προσώπων στη Νοτιοανατολική Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ.

    Είπε, εξάλλου, ότι για να επιτευχθεί η ειρηνική συμβίωση με τους Τούρκους, πρέπει επιτέλους η Τουρκία να αντιληφθεί ότι επιβάλλεται να σταματήσει να χρησιμοποιεί κάθε μορφή βίας για την επίλυση των διαφορών της με άλλους λαούς και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, που υποφέρουν για τόσα χρόνια, λόγω της σωβινιστικής κι επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [12] Ψηφίσματα Συμβούλιο Ασφαλείας - ΝΕ.Ο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μυωπική κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης, οι Νέοι Ορίζοντες, αφού, όπως ισχυρίζονται, αυτή επιμένει να παραγνωρίζει τα αρνητικά και τις σαφείς παραλείψεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε ανακοίνωσή του το κόμμα των Νέων Οριζόντων εκφράζει την απορία του, για την ικανοποίηση που εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    "Η ικανοποίηση αυτή αποδεικνύει, δυστυχώς, και τη διολίσθηση του Κυπριακού αφού φθάσαμε στο σημείο να επιχαίρουμε με μόνο το γεγονός ότι επίσημα δεν έχει αναγνωριστεί η διχοτόμηση", σημειώνουν οι ΝΕ.Ο.

    "Τα ψηφίσματα παραλείπουν ιδιαίτερα να καταδικάσουν με σαφήνεια την αδιαλλαξία Ντενκτάς και Τουρκίας και αυτό σημαίνει ότι ούτε τα διακαώς επιδιωκόμενα από την Κυβέρνηση πιστοποιητικά καλής θέλησης δεν λαμβάνουμε πλέον από τα Η.Ε", σημειώνει η ανακοίνωση.

    "Παρά τη θετική αναφορά που γίνεται στο 1179 σε μια ιθαγένεια, κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, υπάρχει σαφώς αρνητική εξέλιξη στο ψήφισμα 1178 λόγω της σαφούς επίρρηψης της ευθύνης στην πλευρά μας για την αποτυχία των μέτρων απαγκίστρωσης που προτάθηκαν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και της παραπομπής στην εξοστρακισμένη Δέσμη Ιδεών Γκάλι", σημειώνουν οι ΝΕ.Ο..

    "Τα ψηφίσματα είναι επίσης ανεπαρκή αφού δεν περιέχουν ρητή επιβεβαίωση των ευνοϊκών ψηφισμάτων 541 και 550 και παραλείπουν αναφορά στην ευεργητική επίπτωση που θα έχει η ευρωπαϊκή πορεία επίλυσης του Κυπριακού όπως γινόταν σε προηγούμενα ψηφίσματα", αναφέρεται.

    "Η παράλειψη αυτή", παρατηρούν οι ΝΕ.Ο, "είναι εμφανώς αποτέλεσμα τουρκικής παρέμβασης.

    "Η εν γένει κυβερνητική στάση είναι μυωπική γιατί παραγνωρίζει και την έμμεση πολιτική αναγνώριση και αναβάθμιση που η επίσκεψη Χόλπμρουκ και άλλες δραστηριότητες ορισμένων ξένων έδωσαν στο καθεστώς Νενκτάς ως επιστέγασμα της αποτυχίας της επίσημης γραμμής που ακολουθείται", σημειώνουν οι ΝΕ.Ο.

    "Απτή απόδειξη της κυβερνητικής στάσης είναι και η παράλειψη καταδίκης της συνάντησης του Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Ντενκτάς, θεωρούμενης ίσως από την Κυβέρνηση ως 'φυσιολογικής'", καταλήγουν οι ΝΕ.Ο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΜ)

    [13] ΔΗΚΟ: Κυπριανού - ψηφίσματα ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Θετικά στοιχεία, αρνητικές διατυπώσεις καθώς και παραλείψεις διακρίνουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Σε απογευματινά, πρώτα σχόλια του, για το κείμενο των δύο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας - για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού - ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία.

    Συγκεκριμένα σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι στα ψηφίσματα το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αναφορά στην κυπριακή κυβέρνηση, αποκλείει διχοτόμηση ή απόσχιση και βλέπει για την Κύπρο μόνο μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, στοιχεία βασικά για την προώθηση σωστής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε και ορισμένες αρνητικές διατυπώσεις, όπως είναι η επίρριψη στην Ε/κ πλευρά ευθύνης για την έλλειψη συμφωνίας αναφορικά με τα θέματα του στρατιωτικού διαλόγου.

    "Δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόταση γίνει από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι κατ'ανάγκη η σωστή. Είναι θέμα διαπραγμάτευσης", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Ως το πιο σημαντικό στοιχείο των ψηφισμάτων και το οποίο, όπως είπε, εγείρει και πολλά ερωτήματα, είναι η αναφορά και στα δύο ψηφίσματα για περιορισμό των εξοπλισμών με αντάλλαγμα τη μείωση των ξένων στρατευμάτων.

    Πρώτον, είπε, αυτή η παρατήρηση δεν τοποθετείται στο πλαίσιο απόφασης για συμφωνία για αποστρατικοποίηση, που είναι και η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μιλώντας υποθετικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε τί θα συνέβαινε σε περίπτωση που εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο, η Ε/κ πλευρά αποδεχόταν μείωση των εξοπλισμών, μή άφιξη των S300, έφευγαν κάποιες χιλιάδες τουρκικών στρατευμάτων και στη συνέχεια η Τουρκία έστελνε και πάλι χιλιάδες στρατεύματα. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επέτρεπε την έλευση των πυραύλων, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις παραλείψεις των ψηφισμάτων, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ως πολύ σοβαρό το γεγονός ότι, δεν καρποφόρησε η προσπάθεια να γίνει αναφορά στο πρώτο ψήφισμα 186 (4/3/1964).

    Επεσήμανε ακόμη ότι αναφορά δεν έγινε ούτε στα ψηφίσματα 541 και 550 για τα οποία κατεβλήθη προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    "Δεν είναι το ότι δεν περιέχονται στα ψηφίσματα αλλά το ότι υπήρξε άρνηση να συμπεριληφθούν. Αυτό είναι το στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε", τόνισε ο κ. Κυπριανού, διευκρινίζοντας ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Την κύρια ευθύνη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του κ. Κυπριανού, έχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι γίνεται γενική αναφορά στα ψηφίσματα που έχει προαναφέρει έστω και αν δεν κατονομάζονται, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν έγινε αποδεκτή η πολύ λογική προσπάθεια της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε και πάλι ως παράλειψη το γεγονός ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ανάγκη για συνέχιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι υπό το φως των εξελίξεων πρέπει η κατάσταση να επανεξεταστεί.

    Εκείνο που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι συλλογικότητα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [14] Λόρδος - Οσλο - συνάντηση επιχειρηματιών

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συζητήθηκαν σήμερα στο Οσλο της Νορβηγίας διάφοροι τρόποι που θα φέρουν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο σε επαφή και που θα διαμορφώσουν ένα διάλογο στο επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κωνσταντίνος Λόρδος, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη συνάντηση Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλαδιτών και Τούρκων επιχειρηματιών στο Οσλο, στην παρουσία του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ύστερα από πρόσκληση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

    Οπως είπε ο κ. Λόρδος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΚΥΠΕ, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση, κατά την οποία όλες οι πλευρές ανέλυσαν το τί έχει επιτευχθεί από την τελευταία συνάντηση στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

    "Φυσικά", είπε, "διαπιστώθηκε ότι έχουν διακοπεί οι διακοινοτικές επαφές λόγω της απαγόρευσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα".

    Ο κ. Λόρδος είπε ότι "συζητούμε τώρα πολύ εποικοδομητικά διάφορους τρόπους για να προβληθούν διάφορες απόψεις οι οποίες να μπορέσουν να φέρουν και τις δύο κοινότητες κοντά και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση ενός διαλόγου και στο επιχειρηματικό και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι αύριο θα συνεχιστούν αυτές οι διαβουλεύσεις και "θα συζητηθούν διάφορα μέτρα που είναι προέκταση και συνέχεια των Βρυξελλών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [15] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Αγνοούμενοι

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού βρίσκονται τα οστά των τεσσάρων αγνοουμένων Αμερικανών πολιτών.

    Αυτό προκύπτει από απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Λι Μακ Λίνι, σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Μακ Λίνι ανέφερε ότι "δεν γνωρίζουμε που έχουν ταφεί οι άλλοι τέσσερις", προσθέτοντας ότι "πληροφορίες περί του αντιθέτου είναι απλά αναληθείς".

    Είπε, επίσης, ότι "όπως ξεκάθαρα αναφέρει το πόρισμα για τους αγνοούμενους, οι ΗΠΑ κατάφεραν να εντοπίσουν μόνο τα οστά του Ανδρέα Κασάπη", αλλά "κανενός από τους άλλους τέσσερις Αμερικανούς αγνοούμενους".

    Ο κ. Μακ Λίνι τόνισε ότι "οπωσδήποτε θα παρακολουθήσουμε οποιαδήποτε νέα πληροφορία λαμβάνουμε για την τύχη αυτών των τεσσάρων Αμερικανών".

    Εξάλλου, αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που ασχολείται με την Κύπρο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ειδικός Συντονιστής του ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, με αφορμή τις φήμες που κυκλοφορούν γύρω από το θέμα, έθεσε υπόψη του Πρέσβη Ντίλον τις πληροφορίες.

    Οπως είπε, ο κ. Ντίλον διαβεβαίωσε τον κ. Μίλερ ότι δεν κατέχει πληροφορίες σχετικά με το πού έχουν ταφεί οι τέσσερις Αμερικανοί αγνοούμενοι.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [16] Πρόεδρος Κληρίδης - Πανεπιστήμιο - Αποφοίτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/06/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επεσήμανε απόψε "τα μεγάλα και θετικά βήματα" που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου "στη δύσκολη πορεία για ευρύτερη αποδοχή και αναγνώριση, όχι μόνο ανάμεσα στον κόσμο των ειδικών επιστημόνων, αλλά και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας".

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι "η Κυβέρνηση θα καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες για επιτάχυνση των ρυθμών ανέγερσης της πανεπιστημιούπολης, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους και οι ισχύουσες διαδικασίες".

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ανάγκη "να τηρηθεί μια χρυσή ισορροπία στην προσπάθεια ενός πανεπιστημίου για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, την προώθηση των επαγγελματικών σχολών και την ικανοποίηση επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας μέσα στην οποία λειτουργεί".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "η ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου προϋποθέτει την εδραίωση μιας αντίληψης ακαδημαϊκής κοινότητας, ένα πρότυπο συνεργασίας του πανεπιστημίου με το κράτος, μιαν κουλτούρα ελεύθερης ροής ιδεών, προσωπικής ευθύνης και ισότιμης αντιμετώπισης ανθρώπων και ιδεών".

    Τέλος, απηύθυνε συγχαρητήρια στο ακαδημαϊκό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Πανεπιστημίου και γενικά όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα "για το καρποφόρο ακαδημαϊκό έτος που έχει διανυθεί κι επισφραγίζεται με την αποψινή τελετή".

    Εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι οι φοιτητές που αποφοιτούν απόψε "έχουν κάνει μιαν πολύ ωραία αρχή και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουν την ίδια πορεία και στο μέλλον".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 June 1998 - 20:46:09 UTC