Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντηρητικό Κόμμα - Επιστολή προς Σοφοκλείδη
  • [02] Κασουλίδης - Βαν ντεν Μρουκ
  • [03] Πάγκαλος - Χόλμπρουκ - Συνάντηση

  • [01] Συντηρητικό Κόμμα - Επιστολή προς Σοφοκλείδη

    Λευκωσία,Κύπρος,21/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι "υποστηρίζει τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης κυβέρνησης στην Κύπρο".

    Η θέση αυτή διατυπώνεται σε επιστολή του Γραφείου του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης και Πρόεδρου του Συντηρητικού Κόμματος, Ουίλλιαμ Χέιγκ, προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χάρη Σοφοκλείδη, σε απάντηση επιστολής του όπου ενημέρωνε το Βρετανό πολιτικό για την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Στην επιστολή, το Συντηρητικό Κόμμα σημειώνει ότι "δεν ευνοεί μέτρα που θα παράτειναν την παρούσα διχοτόμηση του νησιού".

    Προσθέτει ότι το κόμμα έχει εκδώσει τη "Συντηρητική Δήλωση για την Ευρώπη" ενόψει του συνεδρίου του, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η εξής αναφορά:

    "Επιθυμούμε ευρύτερη παρά βαθύτερη Ευρώπη, που θα δει την Ευρωπαϊκή Ενωση να διευρύνεται για να δεχθεί μέλη από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, και την Κύπρο, ώστε να προωθηθεί η ειρήνη, η ευημερία και η σταθερότητα".

    Τέλος, εκφράζεται η προσδοκία του κ. Χέιγκ να συναντηθεί με τον κ. Σοφοκλείδη και τα μέλη της Ομοσπονδίας στο εργαστήρι "Ακούγοντας τη Βρετανία", που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/AΧΡ)

    [02] Κασουλίδης - Βαν ντεν Μρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,21/09/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Πρόσθεσε ότι συζήτησαν πώς οι δύο πλευρές θα χειριστούν και χειρίζονται τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ώστε η πορεία αυτή να προχωρήσει απρόσκοπτα.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ ενδιαφέρουσα" και "πάρα πολύ χρήσιμη" και είπε ότι "έγινε ανασκόπηση των πολιτικών εξελίξεων στο Κυπριακό, ενόψει του γεγονότος ότι η Επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο, σύμφωνα με τις αποφάσεις στο Λουξεμβούργο".

    "Εκείνο που διέκρινα από τη συνομιλία μου με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ", πρόσθεσε, "είναι ότι η ενταξιακή διαδικασία που έχει ξεκινήσει προχωρεί απρόσκοπτα και χωρίς κανένα πρόβλημα ή αναμενόμενο πρόβλημα".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, αντάλλαξαν απόψεις "σχετικά με την ενταξιακή πορεία που ασφαλώς είναι ανεξάρτητη των εξελίξεων του Κυπριακού".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κάποια αλληλοεπίδραση".

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του κ. Βαν ντεν Μπρουκ έναντι της απαράδεκτης πρότασης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο χωριστών κρατών, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι "η θέση της Επιτροπής είναι γνωστή" και είπε ότι έμφαση δόθηκε περισσότερο στο "πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα όπως αυτά εξελίσσονται προς το συμφέρον του προβλήματος της Κύπρου και της ενταξιακής πορείας".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ δεν μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο, αλλά "εξέφρασε ευχή".

    Διευκρίνισε ότι η συζήτησή τους είχε περισσότερο να κάνει με το "πώς, ενόψει αυτών των εξελίξεων, ορισμένα θέματα που θα χειριστούμε και χειριζόμαστε κι εμείς και η Επιτροπή θα τα χειριστούμε εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτη η ενταξιακή πορεία παρά εις το πώς θα λυθεί το Κυπριακό".

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ έθεσε ξανά το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) επιθυμεί να δει την Τ/κ κοινότητα να συμμετέχει, αλλά γνωρίζει και την αντίδραση και τη θέση της, "επομένως δεν είναι θέμα να το θέσει προς εμάς".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι για μας ισχύει η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, την οποία η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει ως γενναιόδωρη, σοβαρή και υπεύθυνη.

    Οσον αφορά, τέλος, το περιεχόμενο της επίσκεψης του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ στις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη συναντήσει τον Αμερικανό διπλωμάτη και ότι εάν ο κ. Μίλερ δεν παρευρίσκεται στην απογευματινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θα τον δει οπωσδήποτε μέχρι το Σάββατο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Πάγκαλος - Χόλμπρουκ - Συνάντηση

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,21/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Συνάντηση με τον Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναμένεται να έχει σήμερα το απόγευμα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ενόψει της 53ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ στην έδρα του ΟΗΕ.

    Η συνάντηση προηγείται της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης με τον κ. Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 21 September 1998 - 17:46:09 UTC