Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιβάνοφ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ - Πάγκαλος
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Χριστόφιας - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις
  • [05] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [06] Λυσσαρίδης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Σεϋχελλών
  • [07] Επιτροπή Ελέγχου Βουλής - Επιστολή προς Κληρίδη
  • [08] ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα 1997
  • [09] Κύπρος - ΗΕ - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [10] Κόσης - Μιχαηλίδης - Βρυξέλλες
  • [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [12] Συνάντηση Πασιαρδή - Μητσοτάκη
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιβάνοφ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,22/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Συνάντηση με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβάνοφ θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στις 4 μμ, ώρα Νέας Υόρκης.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο της 53ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αναμένεται ότι σ' αυτήν θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων τους οποίους θα ενημερώσει σχετικά με τις επαφές του.

    Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μιλήσει με θέμα την κατάσταση στην Κύπρο, σε πρόγευμα που οργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων μόνο για τα μέλη του.

    Στο πρόγευμα δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε άλλα άτομα, ούτε σε δημοσιογράφους.

    Το Συμβούλιο είναι μια "δεξαμενή σκέψης" με μεγάλη επιρροή, Πρόεδρος του οποίου είναι ο πρώην σχολιαστής της εφημερίδας "New York Times" Λέσλι Γκελπ, ο οποίος θα παρουσιάσει τον Πρόεδρο.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συνεχίσει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, με τους ομολόγους του διαφόρων κρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Χόλμπρουκ - Πάγκαλος

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,22/09/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε, την άποψη όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμείνουν ενεργά αναμεμειγμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι οι θέσεις που προβάλλει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καθιστούν "πολύ δύσκολη την επίτευξη προόδου".

    Ο κ. Χόλμπρουκ, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 53η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χόλμπρουκ επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου, όσο διαρκεί η διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του στη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

    Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν διοριστεί θα απομακρυνθεί σταδιακά από την πλήρη ευθύνη για το Κυπριακό, αλλά όπως είπε θα παραμείνει "πολύ, πολύ αναμεμειγμένος", τονίζοντας ότι αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Τύπο, ο Σύμβουλος Εθνικών Θεμάτων του Αμερικανού Προέδρου, Σάντι Μπέργκερ, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση εμμένει στο διορισμό του κ. Χόλμπρουκ, γιατί κρίνει ότι "είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος".

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χόλμπρουκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση εάν στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας, λέγοντας ότι "όλα σχετίζονται με την ασφάλεια".

    Σε ερώτηση εάν η στρατηγική του έναντι του Κυπριακού έχει διαφοροποιηθεί μετά τις απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη για "συνομοσπονδία δύο κρατών", ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε αρνητικά.

    "Υποστηρίζουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στη θέση μας", συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο να επανέλθει ο Ντενκτάς στην τράπεζα των συνομιλιών, σ' αυτή τη βάση, ο κ. Χόλμπρουκ υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ντενκτάς έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στην ίδια ερώτηση, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε: "Δεν έχω ιδέα".

    Υπενθυμίζουμε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ο Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών, εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος κι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποσύρει την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως είπε, από τότε είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του πως "σ' αυτή τη βάση είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη προόδου".

    "Ημουν σαφής σ' αυτό και δεν υπήρξε αλλαγή στην αμερικανική θέση", συμπλήρωσε ο κ. Χόλμπρουκ.

    Αναφορικά με την πρόταση Ντενκτάς για συνομοσπονδία δύο κρατών, ο κ. Χόλμπρουκ κατέστησε σαφές ότι "η αμερικανική θέση, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει αναλλοίωτη. Πιστεύουμε ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Σε παρατήρηση εάν η αμερικανική πρωτοβουλία είναι το ίδιο έντονη όπως ήταν και πέρσι, ο Προεδρικός Απεσταλμένος απάντησε ότι "η δέσμευσή μας να εργαστούμε για την επίλυση αυτού του προβλήματος δεν έχει εξασθενίσει, όμως είναι φανερό ότι έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα πρακτικά εμπόδια".

    Κληθείς να αναφέρει πώς πιστεύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά, ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε την ανάγκη για "επιμονή και την ενεργό υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ".

    "Θα συνεχίσουμε. Πρόκειται για μια σημαντική περιοχή του κόσμου και οι καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι σημαντικές για τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Πρόεδρο Κληρίδη αυτή τη βδομάδα και θα συναντηθεί, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ και τον Ντενκτάς, ο οποίος αναμένεται στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

    Οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ισμαίλ Τζεμ αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Χόλμπρουκ είπε πως του ανέφερε ότι θα παραμείνει στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου και ότι επαναβεβαίωσε "την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο".

    Στυλιανίδης

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Χόλμπρουκ "πολύ χρήσιμη" και ανέφερε ότι "συζητήθηκαν και ανασκοπήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε ότι αφορά τη θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης".

    "Εχουμε την εντύπωση ότι οι δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ ήταν πάρα πολύ σαφείς, ξεκάθαρες, και μιλούν από μόνες τους", είπε ο κ. Στυλιανίδης, συμπληρώνοντας ότι "οποιοσδήποτε σχολιασμός δεν θα ήταν σωστός από τη στιγμή που ήταν τόσο σαφής η δήλωση του κ. Χόλμπρουκ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 22/09/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      580,0800    582,4000   580,0800   585,0000
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7157      1,7225     1,7157     1,7265
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9913      1,9992     1,9913     2,0032
    Στερλίνα               1,1866      1,1913     1,1866     1,1938
    Γερμ. Μάρκο            3,3690      3,3824     3,3690     3,3864
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Χριστόφιας - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά επαφών θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία.

    Ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βιετνάμ, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γουϊάνας, της Λευκορωσίας και του Λάος, καθώς και με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Γεωργίας και της Κιργησίας.

    Σκοπός των συναντήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, είναι η ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και η διερεύνηση του εδάφους για πιθανή προσφυγή της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               267,7845         269,9267
          Δολ. Αυστραλίας              3,4002           3,4274
          Δολ. Καναδά                  3,0408           3,0651
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,8110         347,5694
          Κορόνες Δανίας              12,8227          12,9252
          Κορόνες Νορβηγίας           14,9328          15,0522
          Κορόνες Σουηδίας            15,8559          15,9827
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3450           1,3557
          Λιρέτες Ιταλίας          3.324,0055       3.350,5975
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2404          10,3223
          Πεσέτες Ισπανίας           285,6799         287,9653
          Σελίνια Αυστρίας            23,6694          23,8587
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7939           3,8242
          Φράγκα Βελγίου              69,3855          69,9405
          Φράγκα Γαλλίας              11,2802          11,3704
          Φράγκα Ελβετίας              2,7667           2,7888
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Λυσσαρίδης - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Σεϋχελλών

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο των Σεϋχελλών Κλοντ Μορέλ, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών των πολιτικών αρχηγών κι εκπροσώπων των κομμάτων, που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξήγησε στον κ. Μορέλ τις θέσεις της πλευράς μας στο Κυπριακό, υπό των φως των νέων αδιάλλακτων θέσεων της τουρκική πλευράς κι επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν αποτελεί διακοινοτική διαμάχη, αλλά διεθνές πρόβλημα.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι ιδιαίτερα οι μικρές χώρες θα πρέπει να αλληλοβοηθούνται και ζήτησε την υποστήριξη των Σεϋχελλών.

    Από μέρους του κ. Μορέλ υπήρξε θετική ανταπόκριση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Επιτροπή Ελέγχου Βουλής - Επιστολή προς Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα εκφράζει τη διαφωνία της για το διορισμό του Γενικού Ελεγκτή για τη διερεύνηση των καταγγελιών του βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη κατά του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη και θα ζητά το διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή.

    Η απόφαση της Επιτροπής λήφθηκε σήμερα ομόφωνα ύστερα από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ συμφωνήθηκε επίσης όπως η Επιτροπή αναβάλει τις εργασίες της μέχρι την επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη από τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε "νομικό και πρακτικό σφάλμα" το διορισμό του Γενικού Ελεγκτή ως διερευνόντα λειτουργού από τον Πρόεδρο Κληρίδη, διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν δικαιούται να διορίσει κανένα ανακριτή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν αποδίδει κανένα κίνητρο στο Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι τίθεται επιπλέον θέμα αρμοδιότητας του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος δεν έχει εξουσία να πάρει καταθέσεις από ιδιώτες. Τόνισε ότι δεν μπορεί ο Γενικός Ελεγκτής να αναλάβει το ρόλο του λειτουργού διερεύνησης κατηγοριών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε όπως το Υπουργικό Συμβούλιο διορίσει ανακριτή, ο οποίος να έχει εξουσίες να καλεί μάρτυρες.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Πουργουρίδης είναι ορθόδοξο να εκπίπτει της θέσης του ως Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου επειδή είναι εισηγητής του θέματος.

    Ωστόσο, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι οι καταγγελίες Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών "είναι ακόμα κατηγορίες που εξετάζουμε".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Χρήστος Πουργουρίδης είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ευαίσθητος σε θέματα διαφθοράς και χρηστής διοίκησης.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή έγινε λίγο πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για τις ΗΠΑ και δεν μελέτησε τις παραμέτρους του θέματος.

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι παρόλο που δεν είναι αντίθετο με τους κανονισμούς της Βουλής ο εισηγητής του θέματος να προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, διαβεβαίωσε ότι "αν η Επιτροπή σε όποιο στάδιο κρίνει ότι είναι ορθότερο για σκοπούς εμφάνισης" να μην προεδρεύει ο ίδιος, τότε θα αναλάβει ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Χάσικος.

    Ο κ. Πουργουρίδης χαρακτήρισε την ενέργεια του Υπουργού Εσωτερικών να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ως προσπάθεια "εντυπωσιασμού".

    Είναι πάγια τακτική της Επιτροπής να καλεί όλους τους εμπλεκομένους σε μια υπόθεση για να τους ακούσει, είπε ο κ. Πουργουρίδης.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου συμφώνησε με την άποψη του κ. Παπαδόπουλου αναφορικά με τη διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, χαρακτηρίζοντάς την "παράνομη" και "παράτυπη".

    Αναφερόμενος στην εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου να μην προεδρεύει της επιτροπής ο κ. Πουργουρίδης ενόσω συζητείται το θέμα που ενέγραψε ο ίδιος, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμμία διάταξη του κοινοβουλίου για υποχρεωτική εξαίρεση του Προέδρου μιας Επιτροπής από το να προεδρεύει.

    "Είναι σφάλμα να ξεκινήσουμε με αμφιβολίες εναντίον του καταγγέλλοντος", τόνισε.

    Ο κ. Γεωργίου εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή ενισχυθεί με τεχνικό προσωπικό για να διεκπεραιωθεί το έργο της διερεύνησής της.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κίκης Γιάγκου, επέκρινε την "προσπάθεια γελοιοποίησης του κ. Πουργουρίδη ο οποίος προσπάθησε να καταγγείλει μερικά απαράδεκτα που συμβαίνουν", σημειώνοντας ότι "έγινε προσπάθεια συσκότισης της υπόθεσης".

    Ο κ. Γιάγκου επέκρινε επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, οι οποίοι μίλησαν για "θέατρο του παραλόγου".

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, είπε ότι είναι υπεύθυνη στάση από την Επιτροπή να δοθεί ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα πριν προχωρήσει στο έργο της.

    Ανέφερε ότι ένας λόγος για να δοθεί αυτό το χρονικό διάστημα είναι και η αποστέρηση της Επιτροπής των υπηρεσιών του Γενικού Ελεγκτή.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σωκράτης Χάσικος, κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να περιοριστούν στη διαφωνία τους με την επιλογή του Προέδρου Κληρίδη για το πρόσωπο που θα διερευνήσει τις καταγγελίες, σημειώνονας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για "συσκότιση και κουκούλωμα".

    Συμφώνησε όπως ομόφωνα η Επιτροπή αναφέρει στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι η επιλογή του Γενικού Ελεγκτή δεν είναι η ενδεδειγμένη.

    Ανέφερε ότι οι δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης δεν πρέπει να ενδιαφέρουν την Επιτροπή, αλλά μόνο η ουσία.

    Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι όσο περισσότερες επιτροπές και περισσότερα άτομα εμπλακούν στη διερεύνηση των καταγγελιών Πουργουρίδη, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, εισηγήθηκε το διορισμό ποινικού ανακριτή, ο οποίος να συνεργαστεί άμεσα με την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

    Ο κ. Χατζηγεωργίου διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε για τη διερεύνηση των καταγγελιών Πουργουρίδη κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την έρευνα.

    Διερωτήθηκε επίσης γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν ανταπάντησε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι οι εξουσίες του δεν φτάνουν για να διεξαγάγει την έρευνα.

    Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι η υπόθεση Μιχαηλίδη δεν μπορεί να αφορά μόνο έναν πρόσωπο και εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως και άλλοι Υπουργοί να έχουν "πλουτίσει ατάσθαλα".

    Ωστόσο σημείωσε ότι "υπάρχει κίνδυνος να μυριζόμαστε σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν".

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μάριος Ματσάκης, είπε ότι εγείρεται "μέγα θέμα τάξης" αναφορικά με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για "θέατρο του παραλόγου", αναφέροντας ότι θα εγγράψει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών.

    Ο κ. Ματσάκης ζήτησε όπως ο Υπουργός Εσωτερικών τεθεί σε διαθεσιμότητα αφού ενόσω διεξάγεται η έρευνα μπορεί να επηρεάσει μάρτυρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] ΑΤΗΚ - Πεπραγμένα 1997

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Εφθασε πια ο καιρός των μεγάλων αλλαγών", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) Μιχαλάκης Ζιβανάρης, προσθέτοντας ότι "η πορεία μας προς την επόμενη χιλιετηρίδα έχει αρχίσει και συνεχίζεται".

    Ο κ. Ζιβανάρης είπε ότι η ΑΤΗΚ, με το Πρόγραμμα Επιχειρησιακού Επανασχεδιασμού "Προμηθέας", στοχεύει να εξασφαλίσει όλες τις ενδοεπιχειρησιακές προϋποθέσεις, που θα της επιτρέψουν να πετύχει τους υψηλότερους δυνατούς δείκτες αποτελεσματικότητας.

    Παράλληλα, στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της ΑΤΗΚ και στη μετατροπή της σε πελατοκεντρικό, ανθρωποκεντρικά δομημένο οργανισμό.

    Σε ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση με την ευκαιρία της παρουσίασης των πεπραγμένων της ΑΤΗΚ για το 1997, ο κ. Ζιβανάρης είπε ότι το πρόγραμμα "Προμηθέας" άρχισε μέσα στο 1997 και με την ολοκλήρωσή του θα οδηγηθεί ο οργανισμός "στην ανασυγκρότηση του συνόλου των δυνάμεών του", με βάση "τα νέα δεδομένα του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

    Ακολούθως ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΑΤΗΚ να επεκταθεί εκτός Κύπρου, υπογράφηκε μέσα στο 1997 η Συμφωνία για το Πρόγραμμα EAST (EuroAfrican Satellite Telecommunications), μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας της ΑΤΗΚ "Digimed" και της αγγλογαλλικής εταιρείας "Matra Marconi Space".

    Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της ΑΤΗΚ για το 1997, ο κ. Ζιβανάρης επεσήμανε τις επιτυχείς προσπάθειες για τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής, την ψηφιακοποίηση του δικτύου, τη διεύρυνση του φάσματος των προσφερομένων υπηρεσιών, τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εισαγωγή νέων και την αύξηση των συνδρομητικών γραμμών σε 58,59 ανά 100 κατοίκους.

    Υπογράμμισε, επίσης, την αλματώδη αύξηση της ζήτησης της κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τις προοπτικές που διαγράφονται με τη συμμετοχή της Κύπρου στο υπερσύγχρονης τεχνολογίας Καλώδιο Οπτικών Ινών "SEA ME WE 3", που καλύπτει ένα τεράστιο τόξο χωρών από την Απω Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, στο Καλωδιακό Σύστημα Οπτικών Ινών της Μαύρης Θάλασσας "BSFOCS" και στο Καλωδιακό Σύστημα "LEV", που συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ και την Ιταλία.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην αναβάθμιση των διεθνών μισθωμένων συνδέσεων της υπηρεσίας "CYTANET" με το διαδίκτυο "Internet", που είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του "CYTANET" ως του γρηγορότερου δικτύου παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στην Κύπρο.

    Προέβη, επίσης, σε σύντομη αναφορά στο Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών "ISDN" και την εμπορική αξιοποίησή του μέσα στο 1997, στην ανάπτυξη υπηρεσιών Ευφυούς Δικτύου, στο δίκτυο Ασύγχρονου Τρόπου Μεταφοράς, καθώς και στην Υπηρεσία "CYTAPAC".

    Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 1997, ο κ. Ζιβανάρης είπε ότι "υπήρξαν πάρα πολύ καλά και παρουσιάζουν πλεόνασμα, μετά τη φορολογία, ύψους 28,2 εκατομμυρίων λιρών, έναντι 21 εκ. λιρών του προηγούμενου έτους".

    Είπε, επίσης, ότι "τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,9 εκ. λίρες ή 15%, κι έφθασαν τα 125,4 εκ. λίρες".

    Αναφερόμενος στα έξοδα, ο κ. Ζιβανάρης είπε ότι "ανήλθαν σε 90,4 εκ. λίρες, παρουσιάζοντας αύξηση 6,8 εκ. λιρών ή 8%", προσθέτοντας ότι "αύξηση ύψους 1,5 εκ. λιρών παρουσιάζεται στην πρόνοια για Εταιρικό Φόρο".

    Ο κ. Ζιβανάρης επεσήμανε ότι "από τα συνολικά έσοδα των 125,4 εκ. λιρών, 111,7 εκ. λίρες προέρχονται από την τηλεφωνική υπηρεσία και 9 εκ. λίρες από καταθέσεις κι επενδύσεις".

    "Από τα συνολικά έξοδα των 90,4 εκ. λιρών πριν από τον Εταιρικό Φόρο", συνέχισε, "ποσό 70,2 εκ. λίρες αποτελεί έξοδα λειτουργίας, 3,6 εκ. λίρες έξοδα χρηματοδοτήσεως και 16,6 εκ. λίρες τόκους κι ελλείμματα των Ταμείων Συντάξεων".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "οι προσθήκες στο πάγιο ενεργητικό ανήλθαν σε 34, 5 εκ. λίρες", ενώ το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΤΗΚ "χρηματοδοτήθηκε κατά εκατό τοις εκατόν από εσωτερικούς πόρους".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ζιβανάρης είπε ότι "με βάση την τελευταία αναλογιστική εκτίμηση που έγινε την 1ην Ιουλίου 1994, η Αρχή όφειλε στις 31 Δεκεμβρίου 1997 στο Σχέδιο Συντάξεων των υπαλλήλων της συνολικό ποσό 63,7 εκ. λίρες, που θα αποπληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004, με εξαμηνιαίες δόσεις".

    Ο κ. Ζιβανάρης είπε ότι "τα ομολογουμένως άριστα αποτελέσματα, τα επιτεύγματα και οι οικονομικές επιδόσεις της ΑΤΗΚ, τόσο του 1997 όσο και των προηγούμενων χρόνων, δείχνουν πόσο εύρωστος είναι ο Οργανισμός μας και ότι το προσωπικό διαθέτει και τη διάθεση και τα εφόδια και τις ικανότητες που απαιτούνται για να παραμείνει η ΑΤΗΚ ψηλά στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό στερέωμα".

    Είπε, επίσης, ότι "η ΑΤΗΚ, για πολλοστή φορά, ζητά να ληφθούν έγκαιρα οι αποφάσεις που θα επιφέρουν τις πολυπόθητες αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή πολιτική της Κύπρου και κατά συνέπεια στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Αρχής", επισημαίνοντας ότι "δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν" και θα πρέπει να γίνουν έντονες προσπάθειες, ώστε η ΑΤΗΚ "να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και τον ανταγωνισμό που ήδη κτυπά την πόρτα μας".

    Ο κ. Ζιβανάρης επεσήμανε ότι "στο σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ξέφρενης τεχνολογικής ανάπτυξης, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος επιβίωσης και διατήρησης των κεκτημένων, εκτός από εκείνον που μπορεί να αυξάνει καθημερινά την ανταγωνιστικότητά μας".

    Είπε, επίσης, ότι "με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία, που θα επιτρέπει σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή να διεισδύσει στην κυπριακή αγορά και να διεκδικήσει την προτίμηση των πελατών μας".

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και ειδική βιντεοταινία με τίτλο "Η ΑΤΗΚ προς το 2000", η οποία παρουσίαζε τις επιτυχίες του οργανισμού για να καταστεί σήμερα μία από τις καλύτερες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, αλλά και τις δυνατότητες που έχει για να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, για επιτυχή μετάβαση στον 21ο αιώνα.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Κύπρος - ΗΕ - Πολιτιστική κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το βανδαλισμό της εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου στην κατεχόμενη Λάπηθο και τη βεβήλωση των λειψάνων του Αγίου Κουρμούτα, κατήγγειλε με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Σώτος Ζακχαίος.

    Στην επιστολή του, που κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ζακχαίος σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες επιδιώκουν την αλλοίωση του χαρακτήρα και την τουρκοποίηση του υπό κατοχή τμήματος της Κύπρου και αποτελούν προσβολή για τον πολιτισμένο κόσμο.

    "Θα ήθελα για μια ακόμη φορά", αναφέρει, "να τονίσω ότι ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση με ζήλο προστατεύει όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών στην Κύπρο, η Τουρκία παραμένει αμείλικτη στην πολιτική του μη σεβασμού των χώρων λατρείας στα κατεχόμενα και αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", σημειώνει ο κ. Ζακχαίος.

    Ανέφερε εξάλλου ότι, οι αποδεδειγμένες μεγάλης κλίμακας καταστροφές 500 και πλέον εκκλησιών στα κατεχόμενα που συνεχίζονται αμείωτες, παραβιάζουν τη Σύμβαση του 1954 για την Προστασία του Πολιτιστικού Πλούτου σε Περιπτώσεις Ενόπλων Συγκρούσεων, και τη Διακήρυξη των Αρχών Διεθνούς Πολιτιστικής Συνεργασίας, που υιοθετήθηκαν από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1996.

    Καταλήγοντας ο κ. Ζακχαίος ανέφερε ότι "επιπρόσθετα με όλες τις προηγούμενες καταστροφές θρησκευτικών, πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που έχουν γίνει ως τώρα, η Τουρκία ως κατοχική δύναμη για 24 τώρα χρόνια είναι καθ'όλα υπεύθυνη και υπόλογη και για τις νέες αυτές αχαλίνωτες πράξεις βανδαλισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)

    [10] Κόσης - Μιχαηλίδης - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρούν αύριο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης, και Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, για να παραστούν σε συνεδρία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τη συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, συγκαλεί η αυστριακή προεδρία της ΕΕ και θέμα της θα είναι η παραπέρα συζήτηση του Προενταξιακού Συμφώνου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο οι χώρες της ΕΕ και οι υπό ένταξη χώρες υιοθέτησαν τον περασμένο Μάιο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [11] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         579,7200   582,0300    579,7200   584,6300
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7157     1,7225      1,7157     1,7265
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9908     1,9987      1,9908     2,0027
    Στερλίνα                1,1897     1,1944      1,1897     1,1969
    Γερμ. Μάρκο             3,3699     3,3833      3,3699     3,3873
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |26.10.98 | 0,0040   0,0010  |26.10.98
    02 Μήνες    0,0140   0,0000 |24.11.98 | 0,0050   0,0020  |24.11.98
    03 Μήνες    0,0180   0,0000 |24.12.98 | 0,0060   0,0030  |24.12.98
    06 Μήνες    0,0320   0,0000 |24.03.99 | 0,0080   0,0040  |24.03.99
    09 Μήνες    0,0470   0,0000 |24.06.99 | 0,0120   0,0050  |24.06.99
    12 Μήνες    0,0630   0,0000 |24.09.99 | 0,0160   0,0060  |24.09.99
    15 Μήνες    0,0820   0,0000 |27.12.99 | 0,0220   0,0080  |29.12.99
    18 Μήνες             0,0000 |24.03.00 |          0,0090  |24.03.00
    21 Μήνες             0,0000 |26.06.00 |          0,0100  |26.06.00
    24 Μήνες             0,0000 |25.09.00 |          0,0110  |25.09.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [12] Συνάντηση Πασιαρδή - Μητσοτάκη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώην Ελληνας Πρωθυπουργός και Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενημέρωσε σήμερα διεξοδικά τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, Χριστόδουλο Πασιαρδή για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ.

    Η ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν οι δύο σήμερα το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     86.80  (-0.57)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £    953,741
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   502,977  102.36 (-0.33)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    85,548   59.26 (-0.10)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    46,411   58.26 (-0.17)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    16,866   81.35 (-1.19)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    88,185   69.87 (-1.29)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    20,196   39.91 (-1.46)
            Αλλες Εταιρείες            £    41,929   76.53 (-1.78)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 22 September 1998 - 13:02:12 UTC