Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κυπριακό - Χόλμπρουκ
  • [02] Κυπριανού - Σεμινάριο - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [03] Χριστόφιας - Σπέντερ - Κυπριακό
  • [04] Κατασκοπεία - Σύλληψη Μαρωνίτη
  • [05] Αν Χέρκους - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] ΗΠΑ - Κυπριακό - Χόλμπρουκ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,03/10/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο τόνισε χθες ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    "Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί. Υποστηρίζουμε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με (τα ψηφίσματα) των Ηνωμένων Εθνών και δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας", δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ, ύστερα από συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν πιστεύει "πως υπήρξε αλλαγή ούτε στη δική του (Ντενκτάς) πολιτική", αναφερόμενος προφανώς στην απαράδεκτη πρόταση του Τ/Κ για συνομοσπονδία δύο κρατών.

    Ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ χρήσιμη" και είπε ότι συζήτησαν "τα προβλήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές", αλλά απέφυγε να αναφέρει περισσότερα, γιατί, όπως είπε, οι συνομιλίες τους είναι "ιδιωτικές κι εμπιστευτικές".

    Είπε, επίσης, ότι ο Ντενκτας θα συναντηθεί με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι θα τον δει ξανά ο ίδιος εάν μπορέσει να αλλάξει το πρόγραμμά του.

    Ο κ. Χόλπρουκ ανέφερε, τέλος, ότι ο κατοχικός ηγέτης του έδωσε "υλικό για να διαβάσει", δείχνοντας στους δημοσιογράφους ένα μεγάλο φάκελο που κρατούσε στο χέρι.

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς μοίρασε χθες υλικό για να στηρίξει τις απαράδεκτες θέσεις του, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην έδρα του ΟΗΕ.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο βιβλία για το Κυπριακό, γραμμένα από ξένους, ένα Βρετανό βουλευτής και ο ένα καθηγητή πανεπιστημίου στη Βρετανία, καθώς και πέντε πολυσέλιδα σημειώματα.

    Τα σημειώματα αναφέρονται στην απαράδεκτη πρότασή του για συνομοσπονδία δύο κρατών στην Κύπρο και στις πρόσφατες εξελίξεις, στα δήθεν "εμπάργκο" των Ε/Κ κατά των Τ/Κ, στην "ενσωμάτωση", όπως υποστηρίζει, των ελεύθερων περιοχών στην Ελλάδα, στις δηλώσεις Ε/Κ πολιτικών αρχηγών "κατά της ομοσπονδίας", όπως προσπαθεί να υποστηρίξει, και στο θέμα των αγνοουμένων.

    Στα περισσότερα σημειώματα προβάλλονται δημοσιεύματα του Τυπου, με ημερομηνίες, που αναφέρονται είτε σε δηλώσεις πολιτικών αρχηγών της Κύπρου και της Ελλάδας, είτε σε διακρατικές συμφωνίες ή μνημόνια μεταξύ Κύπρου κι Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] Κυπριανού - Σεμινάριο - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η παρουσία στην Κύπρο του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί παρά να προωθήσει το δίκαιο του κυπριακού λαού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σεμιναρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, με θέμα "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Κυπριανού, αφού αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, είπε ότι "εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο από αυτά που μας ανήκουν".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από όσα δικαιούται να απολαμβάνει και απολαμβάνει κάθε λαός", προσθέτοντας ότι "διεκδικούμε το δίκαιό μας και ουδέποτε θα σταματήσουμε να το πράττουμε".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η παρουσία στο νησί του Συνδέσμου "ενισχύει την αλήθεια, διότι δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως, αξιοποιώντας τις επιστημονικές σας γνώσεις, προωθώντας αποκλειστικά και μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει παρά να συμβεί αυτό".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής του σεμιναρίου στην Κύπρο, λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, προσθέτοντας ότι "η σημασία του Σεμιναρίου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί την περίοδο αυτή, η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και προβάλλει απροκάλυπτα πλέον αξιώσεις που στοχεύουν στην επιβολή λύσης στο Κυπριακό, με βάση τα τετελεσμένα της εισβολής".

    Είπε, επίσης, ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση "αποτελεί σήμερα τη μοναδική προοπτική για να αισθανθεί ο λαός μας ασφαλής", αλλά σημείωσε ότι "δυστυχώς και κάποιοι παράγοντες της ΕΕ ανέχονται ή κι ενθαρρύνουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις, με αποτέλεσμα να προβάλλουν προσκόμματα στην πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ".

    "Η Κύπρος", τόνισε, "ανήκει στην Ευρώπη κι εκεί είναι ο φυσικός της χώρος", προσθέτοντας ότι "το ισχύον δίκαιο στα όρια της ΕΕ βρίσκει την Κύπρο απόλυτα σύμφωνη κι ευθυγραμμισμένη, οι αρχές και οι αξίες που η Ευρώπη έθεσε βρίσκουν την Κύπρο απόλυτα σύμφωνη, ενώ το σύνολο του κυπριακού λαού επιθυμεί να καταστεί η Κύπρος μέλος της Ενωσης".

    Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε "αν η Τουρκία σέβεται όλα αυτά, τότε προς τί οι προσπάθειές της να διατηρήσει την Κύπρο όμηρό της;", ενώ από την άλλη "γιατί θα πρέπει να τιμωρείται η Κύπρος απλά και μόνο γιατί είναι χώρα μικρή και αδύνατη;".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "πολλοί επιφανείς δικαστικοί και νομικοί διεθνώς, έχουν κατά καιρούς εκφράσει αντικειμενικά την έγκυρη άποψή τους κι έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την παρανομία της Τουρκίας, την παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Χριστόφιας - Σπέντερ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις απόψεις του ΑΚΕΛ αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό, καθώς και τις θέσεις του για τη λύση του προβλήματος, ανέλυσε ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας σε συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλίας για το Κυπριακό, Τζον Μάικλ Σπέντερ, τον οποίο συνόδευε ο Υπατος Αρμοστής της Αυστραλίας, Χάουαρντ Κρεγκ Μπράουν.

    Ο κ. Χριστόφιας κατά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα, μέσω της διαδικασίας στα πλαίσια του ΟΗΕ που να καταλήγει σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, μια Κύπρο κοινή πατρίδα Ε/Κ και Τ/Κ.

    Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ευχαρίστησε τον κ. Σπέντερ για το ενδιαφέρον της Αυστραλίας και τη φιλική στάση της προς την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Κατασκοπεία - Σύλληψη Μαρωνίτη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Υπόθεση κατασκοπείας κατά της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερευνάται σε βάρος του Μαρωνίτη Γεώργιου Ιωσηφίδη, 43 χρόνων, από την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, εργάτη στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    Ο Ιωσηφίδης συνελήφθη σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας". Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ιωσηφίδης, ο οποίος διαμένει σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, συνελήφθη όταν ύστερα από έλεγχο που του έγινε, ενώ προσπαθούσε να περάσει στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του "Λήδρα Πάλας", βρέθηκε στην κατοχή του έγγραφο, αναφορικά με οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Ιωσηφίδης συνελήφθη στις 11.45 το πρωί και το απόγευμα, αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Αν Χέρκους - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνομιλίες του τύπου "πήγαινε έλα" προς διευθέτηση του Κυπριακού θα αρχίσει "αμέσως" η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους.

    Μιλώντας σήμερα σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας, η κ. Χέρκους είπε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών θα είναι εμπιστευτικό και ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να αναφερθεί σε θέματα τα οποία ίσως να επιθυμεί ο ένας εκ των δύο ηγετών να συζητήσει μαζί της.

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι υπάρχει στην Κύπρο η επιθυμία για εξεύρεση διαρκούς λύσης, και γι' αυτό άλλωστε αποδέχθηκε τη θέση αυτή.

    Αναφορικά με τη διορθωτική ανακοίνωση του ΟΗΕ, στην οποία εξισώνονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε αντίθεση με την πρώτη ανακοίνωση, στην οποία γινόταν αναφορά σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Τ/Κ ηγέτη, η κ. Χέρκους είπε ότι σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αναγνωρίζεται ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς ονομάζονται ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Συνομιλίες "πήγαινε έλα"

    Η κ. Χέρκους σημείωσε ότι καθώς περνούν τα χρόνια, "χωρίς συμφωνημένη διευθέτηση για την Κύπρο, το περιβάλλον για εξεύρεση λύσης καθίσταται πιο δύσκολο" και γι' αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πιστεύει ότι "πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια τώρα" και ότι "πρέπει να υπάρχει ελπίδα και πολιτική βούληση για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης".

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η διαδικασία που εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για συνομιλίες "πήγαινε έλα" πρέπει "να διεξαχθούν εντελώς μακρυά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης", άποψη την οποία "συμμερίζονται" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Αναλύοντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η κ. Χέρκους επεσήμανε ότι οι συνομιλίες θα διεξάγονται στο νησί, "χωρίς να αποκλείονται εμπιστευτικές συνομιλίες εκτός Κύπρου".

    Είπε, επίσης, ότι οι συνομιλίες "πήγαινε έλα" έχουν σκοπό να εξερευνήσουν "σιωπηλά και προσεκτικά πώς μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία και ποιά θέματα μπορούν να συζητηθούν".

    Η κ. Χέρκους είπε ότι σκοπεύει να εμπλέξει "μέλη της διπλωματικής κοινότητας - ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - για υποστήριξη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα", προσθέτοντας ότι "η διπλωματική κοινότητα για την Κύπρο πάντοτε υποστήριζε το Γενικό Γραμματέα και τις προσπάθειές του" και θα το ξαναπράξει.

    Είπε, επίσης, ότι "δεν υπάρχει οποιαδήποτε προθεση σ' αυτό το αρχικό στάδιο της διαδικασίας να μελετηθεί το πώς και πότε μπορεί να διεξαχθούν κοινές συναντήσεις".

    "Το πρώτο βήμα", είπε, "είναι να εξερευνηθεί, μαζί με την ηγεσία της Ε/κ κοινότητας και της Τ/κ κοινότητας, πώς μπορεί να εξελιχθεί ή να αναπτυχθεί καλύτερα μια διαδικασία και ποιά θέματα θα μπορούσαν να συζητηθούν".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χέρκους είπε ότι δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες "πήγαινε έλα", προσθέτοντας ότι "η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί καλά και όχι γρήγορα".

    Σε ερώτηση ποιά θα είναι η βάση των συνομιλιών αυτών, η κ. Χέρκους είπε ότι "μια διαρκή λύση για την Κύπρο θα πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που έχουν σημασία" και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Κληθείσα να αναφέρει εάν η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία θα είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών "πήγαινε έλα", η κ. Χέρκους εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι απίστευτα μη βοηθητικό να αρχίσω να συζητώ οποιοδήποτε θέμα που ένας από τους δύο ηγέτες θα επιλέξει να συζητήσει μαζί μου".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν βοηθά ούτε να συζητά τις δικές τις απόψεις "για το τί θα μπορούσαν να είναι δημιουργικές επιλογές", επαναλαμβάνοντας ότι "η διαδικασία θα είναι ιδιωτική, η διαδικασία θα είναι εμπιστευτική".

    Κάλεσε, επίσης, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να συμβάλουν στην "προοπτική διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο, με το να συμμετάσχουν στη διαδικασία μ' αυτόν τον τρόπο".

    Σε ερώτηση ποιός θα είναι ο ρόλος της, εάν κατά τις συνομιλίες "πήγαινε έλα" ο ένας εκ των δύο ηγετών δεν αποδεχθεί τα δύο τελευταία περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κ. Χέρκους είπε ότι ο ρόλος της ως διαπραγματευτής είναι "η εξερεύνηση ιδεών κι επιλογών", προσθέτοντας ότι έχουν πρόσφατα επιβεβαιωθεί τα ψηφίσματα ως βάση για συνομιλίες.

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας", είπε, έχει επιβεβαιώσει "εκείνα τα ψηφίσματα, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας".

    Σε ερώτηση εάν θα συζητηθούν μέτρα μείωσης της έντασης, όπως η μη εγκατάσταση των πυραύλων S300, κατά τις συνομιλίες "πήγαινε έλα", η κ. Χέρκους είπε ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκφράσει ανησυχία εδώ και αρκετό καιρό για το επίπεδο και το σύγχρονο των όπλων στο νησί αυτό και στις δύο πλευρές".

    "Τα Ηνωμένα Εθνη", πρόσθεσε, "ως θέμα αρχής, προωθούν και υποστηρίζουν την αποστρατιωτικοποίηση, αφού η διαδικασία της πληθώρας των όπλων και της πιθανότητας περισσότερων όπλων, φυσικά δεν βοηθά τη μείωση της έντασης".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το έχουν επισημάνει αυτό ξανά και ξανά".

    Κληθείσα να αναφέρει τί είναι, κατά την άποψή της το Κυπριακό, δηλαδή εάν είναι διακοινοτική διαμάχη ή θέμα εισβολής και κατοχής, η κ. Χέρκους είπε ότι "υπάρχουν διάφορες λέξεις κι ετικέτες που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές πλευρές σε βασικές σειρές γεγονότων".

    "Ο ένας από τους ρόλους του αμερόληπτου μεσολαβητή", πρόσθεσε, "είναι να βρεθούν τρόποι για γεφύρωση των τμημάτων".

    Η κ. Χέρκους είπε ότι στις χωριστές επαφές που είχαν με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και οι δύο ηγέτες "κατέστησαν σαφές ότι θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί του, στην εξεύρεση τρόπων για γεφύρωση του υφιστάμενου χάσματος".

    Είπε, επίσης, ότι και οι δύο ηγέτες γνωρίζουν "τις ευθύνες τους αντίστοιχα στις κοινότητές τους, το νησί και την περιοχή" και ότι "σ' αυτό το πνεύμα, οι συναντήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές".

    Η κ. Χέρκους ανέφερε, εξάλλου, ότι "τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεκάθαρα και δεν θα εξυπηρετείτο κανένας σκοπός" εάν άρχιζε να τα ερμηνεύει, προσθέτοντας ότι "τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, σε αρκετές πρόσφατες περιπτώσεις, έχουν επαναβεβαιώσει αυτά τα ψηφίσματα".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "οπουδήποτε στον κόσμο, ο ρόλος του αμερόληπτου μεσολαβητή θα πρέπει να είναι να εξερευνά ιδέες κι επιλογές" και σημείωσε ότι "εάν ένας μεσολαβητής δεν εξερευνά, τα μέρη σε μια σύγκρουση θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο με τις καλά εμπεδωμένες θέσεις".

    "Ως αποτέλεσμα αυτού", τόνισε, "δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε μετακίνηση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και η διαμάχη θα συνεχιστεί επ' άπειρον".

    Η κ. Χέρκους επεσήμανε ότι είναι "η ουσία του θέματος" που έχει σημασία και όχι "η ετικέτα", ώστε να "φθάσει μια σύγκρουση πιο κοντά σε μια λύση".

    Για το λόγο αυτό, είπε, "κάποτε βοηθά το να ακούει κανείς μόνο". Η κ. Χέρκους προέβη, εξάλλου, σε σύγκριση της κατάστασης με αυτήν της Ιρλανδίας, λέγοντας ότι κανείς δεν ανέμενε ότι θα υπογραφόταν τελικά συμφωνία κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην Κύπρο υπάρχει "η ίδια επιθυμία για ειρηνικό μέλλον" όπως και στην Ιρλανδία.

    "Εάν δεν πίστευα σ' αυτό, δεν θα είχα αποδεχθεί τη δουλειά", είπε.

    Διορθωτική ανακοίνωση ΟΗΕ

    Κληθείσα να αναφέρει ποιά είναι η αναγνωρισμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, υπό το φως της διορθωτικής ανακοίνωσης του ΟΗΕ, στην οποία εξισώνονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, η κ. Χέρκους είπε ότι όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης "αναγνωρίζετο σ' εκείνον τον ιδιαίτερο ρόλο", του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, "υπάρχει η παράδοση, που τιμάται πάντοτε", να γίνεται αναφορά σε ηγέτες κοινοτήτων, "και γι' αυτό έγινε η διόρθωση".

    "Εγώ", είπε, "ακολουθό το σχέδιο που έχει καθοριστεί από το Γενικό Γραμματέα", επισημαίνοντας ότι είναι μία "φόρμουλα λέξεων, που χρησιμοποιείται στις συναντήσεις" που γίνονται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 October 1998 - 13:02:16 UTC