Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου - Εκθεση οπλικών συστημάτων - Ελλάδα
  • [02] Κυπριανού - Κυπριακό - ΟΗΕ

  • [01] Ομήρου - Εκθεση οπλικών συστημάτων - Ελλάδα

    Λάρνακα,Κύπρος,04/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο να περευρεθεί στην Εκθεση οπλικών συστημάτων Defendory, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από πρόσκληση του Ελλήνα ομολόγου του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την ελληνική βιομηχανία όπλων στο Αίγιο.

    Οπως είπε, στην Ελλάδα θα έχει επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί και ν'ανταλλάξει απόψεις με Υπουργούς Αμυνας ή εκπροσώπους Υπουργείων Αμυνας άλλων χωρών.

    Σε ερώτηση, κατά πόσο θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του και αν θα συζητηθεί το θέμα της επέκτασης των σχέσεων των δύο χωρών, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχει στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου από το 1996 και όπως είναι γνωστό υπάρχουν "καλές σχέσεις με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα".

    Τόνισε εξάλλου, ότι ευελπιστεί να έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Ρώσο ομόλογό του επί διαφόρων θεμάτων.

    Τέλος ο κ. Ομήρου απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, ότι πλήγμα κατά ρωσικού προσωπικού ή υπηρεσιών που ενδεχομένως να εγκατεσταθούν στην Κύπρο, θα αποτελούσε πλήγμα κατά της Ρωσίας,

    "Θέματα εθνικής ασφάλειας δεν συζητούνται δημοσίως", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Κυπριανού - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Λάρνακα,Κύπρος,04/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύ κρίσιμη" φάση περνά το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    Βρισκόμαστε σ'ένα σημείο, που δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε πρόοδο, αν επιμένει η Τουρκία, τόνισε.

    "Το Κυπριακό", σημείωσε, "δεν είναι πρόβλημα διαδικασίας ούτε μεθοδολογίας, αλλά ουσίας, στρατιωτικής και πολιτικής απόφασης στην Αγκυρα, πολιτικής απόφασης στην Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη".

    Αναφερόμενος στις επαφές που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία σ'αυτές και ειδικότερα στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Ανέφερε εξάλλου, ότι θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και με τους ηγέτες των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων.

    Είπε επίσης, ότι με την επιστροφή του από την Ελλάδα, θα είναι σε καλύτερη θέση να προβεί σε εκτιμήσεις πάνω σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, που θα έχουν άμεση σχέση με τις συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, τις επόμενες μέρες "γιατί τώρα", όπως είπε, "πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, που αφορούν χειρισμούς, στρατηγική και τακτική.

    ΗΕ - Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

    Αναφερόμενος στο κείμενο της ανακοίνωσης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι αυτό, "περιέχει και θέματα ουσίας που μπορεί κανείς να επικρίνει, αλλά και επαναλαμβάνεται η απαράδεκτη περιγραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εξοχοτάτου".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε εξάλλου ότι η κ. Χέρκους είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "όταν μιλούσε στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ήταν εξοχότατος, ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά όταν είχε τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ βρισκόταν υπό την ιδιότητα του ηγέτη της ελληνική κοινότητας, διότι αυτό προβλέπεται στις αποφάσεις αναφορικά με το διάλογο".

    "Δεν υπάρχει διάλογος", σημείωσε ο κ. Κυπριανού, "δεν υπάρχει προηγούμενο", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι "δεν είναι ένα τυχαίο λάθος, έγινε διότι κάποιοι ζήτησαν να γίνει. Και αυτό σημαίνει ότι τα ΗΕ ούτε δύναμη αντίστασης δεν έχουν σε πιέσεις και ίσως οι πιέσεις να μην είναι μόνο τουρκικές".

    Ο κ. Κυπρίανού επεσήμανε ότι "αυτή τη φορά, τουλάχιστον πρέπει να προϋπάρξει κοινό έδαφος".

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανεφερε ότι η κ. Χέρκους φρόνισε να πει πως το έργο του αντικειμενικού μεσολαβητή είναι να γεφυρώνει διαφορές και ότι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει διαφορές.

    "Ποιες διαφορές;" διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού. "Να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ, ομοσπονδίας και δύο κρατών; Δεν υπάρχει πέραν της ομοσπονδίας συμβιβασμός", πρόσθεσε.

    Εάν τελεσίδικα, αποκλείεται ο οδυνηρότατος συμβιβασμός μας για ομοσπονδία, είπε, τότε τί αναμένεται από μας; "Να νομιμοποιήσουμε και να μονιμοποιήσουμε το εθνικό ξεκαθάρισμα;", διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι "είναι αδιανόητο και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ να μας αναμένουν να προσχωρήσουμε σε κατι τέτοιο".

    Αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας των συνομιλιών ο κ. Κυπριανού απέφυγε να τοποθετηθεί, προς το παρών, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ή δυσχέρειες στα πλαίσια ενός χειρισμού που θα αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε.

    Σημείωσε ότι, σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η εντύπωση που του δόθηκε είναι πως "στις πρώτες επαφές θα θέσει ο Πρόεδρος θέμα, αναφορικά με το ποια θέματα θα συζητηθούν.

    Ισως ο ίδιος θα πρέπει να πει ότι δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, αν από την αρχή δεν αποκλειστεί το ενδεχόμενο συζήτησης οποιοδήποτε αλλού θέματος, το οποίο δεν περιέχεται στις αποφάσεις των ΗΕ και ιδίως της πρότασης για συνομοσπονδία", σημείωσε ο κ.Κυπριανού.

    Ανέφερε, ότι αν η όλη ιστορία, αφορά το πως θα επηρεαστεί το δικαίωμά μας για άμυνα ή αν θα τεθεί επισήμως το θέμα που εισηγείται ο Ντενκτάς προς συζήτηση, άποψή μας είναι ότι εκ των προτέρων αποκλείστηκε η συζήτηση.

    Πανεθνική Διάσκεψη

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πραγματοποιήσης Πανεθνικής Διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάτι τέτοιο δεν εναπόκειται σε εμάς, αλλά είναι θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τα ελληνικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι θα ήταν επιθυμητή μια τέτοια διάσκεψη.

    Επιτροπή Ελέγχου Βουλής - Περιουσιακά στοιχεία

    "Επαψα να λέω 'άφες αυτοίς ουκ οίδασι τι ποιούσι', αλλά μελετώ το πως θ' αντιδράσω αυτή τη φορά γιατί έχει παραγίνει το πράγμα".

    Αυτό ανέφερε ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής να διερευνά θέματα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογενείας του Προέδρου της Βουλής.

    Ο κ. Κυπραινού είπε εξάλλου, ότι ήδη ανέθεσε στους δικηγόρους του, να προχωρήσουν σε αγωγή λιβέλλου εναντίον της εφημερίδας "Αλήθεια".

    "Γνωρίζω ποιοι είναι πίσω από αυτή την ιστορία, γνωρίζω ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 4 October 1998 - 13:02:07 UTC