Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ορκωμοσία Υπουργών
  • [03] Βρετανοί - Ακάμας
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Ιράν
  • [05] Διαβεβαίωση νέων υπουργών
  • [06] Διαβεβαίωση νέων υπουργών (2)
  • [07] Ασκήσεις - Βρετανοί
  • [08] Νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού
  • [09] Νέος Υπουργός Αμυνας
  • [10] Κινέζοι - Δίκη
  • [11] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Κυβέρνηση

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.69  ( 0.07)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,673,798
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   997,820  106.91 ( 0.30)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    68,246   57.83 ( 0.09)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   177,076   65.15 ( 0.96)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    84,437   85.96 (-0.39)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    88,021   68.74 (-1.42)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    88,166   39.96 (-0.87)
            Αλλες Εταιρείες            £    64,977   81.30 (-0.81)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Ορκωμοσία Υπουργών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι νέοι Υπουργοί Αμυνας και Παιδείας ορκίζονται στις 5 το απόγευμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, αναφέρει επίσημη γραπτή ανακοίνωση.

    Η ορκωμοσία των δύο Υπουργών, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Βρετανοί - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως βανδαλισμό και όχι ως νίκη των περιβαλλοντιστών, χαρακτηρίζουν την κατεδάφιση εγκαταστάσεών τους στον Ακάμα οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο.

    Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Βρετανοί αναφέρουν ότι οι περιβαλλοντιστές δεν απομάκρυναν τα υλικά των εγκαταστάσεων που κατεδαφίστηκαν από την περιοχή, οπόταν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι συνέβαλαν στη συντήρηση του περιβάλλοντος, αλλά απλώς προέβησαν στην κατεδάφιση, πράξη την οποία οι Βρετανοί αποκαλούν βανδαλισμό.

    Στην ανακοίνωσή τους, οι Βρετανοί σημειώνουν επίσης ότι οι τουαλέτες που καταστράφηκαν θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν για να χρησιμοποιούνται όταν ο Ακάμας θα έχει μετατραπεί σε εθνικό πάρκο και προσθέτουν ότι η καταστροφή των προειδοποιητικών σημάτων για το το ενδεχόμενο ύπαρξης βλημάτων, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για επισκέπτες της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Ιράν

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον προσεχή Μάρτιο θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ισλαμικής Συνέλευσης του Ιράν Αλί Ακμπάρ Νουρί.

    Την επίσημη πρόσκληση επέδωσε στον κ. Κυπριανού ο νέος Πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο κ. Μπάχμαν Ακχαράζι.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα διμερών σχέσεων και συνεργασίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [05] Διαβεβαίωση νέων υπουργών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εδωσαν σήμερα το απόγευμα σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τη νενομισμένη διαβεβαίωση οι δυο νέοι Υπουργοί Αμυνας και Παιδείας, Γιαννάκης Χρυσοστομής και Ουράνιος Ιωαννίδης αντίστοιχα.

    Η τελετή έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Τα δυο νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αντικαθιστούν τους Γιαννάκη Ομήρου και Λυκούργο Κάππα, οι οποίοι υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους.

    Σημ: Ακολουθεί ολοκληρωμένη είδηση. (ΚΥΠΕ/ΑΑΝ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Διαβεβαίωση νέων υπουργών (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, έδωσαν το απόγευμα οι νέοι Υπουργοί Αμυνας και Παιδείας και Πολιτισμού, Γιαννάκης Χρυσοστομής και Ουράνιος Ιωαννίδης, σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχάρη τους Υπουργούς Αμυνας και Παιδείας και Πολιτισμού και από τους δύο ζήτησε αξιοκρατική μεταχείριση.

    Ο κ. Χρυσοστομής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη για την μεγάλη τιμή να τον διορίσει Υπουργό Αμυνας και διαβεβαίωσε ότι θα εκτελέσει τα καθήκοντά του στο ακέραιο.

    Ο κ. Ιωαννίδης ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή και τον διαβεβαίωσε ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

    Τα δυο νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αντικαθιστούν τους Γιαννάκη Ομήρου και Λυκούργο Κάππα, οι οποίοι υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [07] Ασκήσεις - Βρετανοί

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων επιβεβαίωσε σήμερα ότι μόνο 200 Βρετανοί στρατιώτες προγραμματίζεται να πάρουν μέρος στις ασκήσεις στον Ακάμα τις 7 και 8 του μηνός, αφήνοντας όμως σαφέστατα να νοηθεί ότι ο αριθμός των στρατιωτών που θα μεταβεί στην περιοχή του Ακάμα θα είναι πολύ μικρότερος.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, Πίερς Κάζαλετ, δήλωσε ότι ως έχουν τα πράγματα σήμερα οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και τις δύο μέρες για τις οποίες έχουν προγραμματισθεί και ανέφερε ότι οι αρχές των Βάσεων θα ζητήσουν αποζημίωση ύψους 50,000 λιρών για τις ζημιές που προκλήθηκαν την Κυριακή το πρωί στον Ακάμα.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων, Ρομπ Νιντ, ανέφερε μεν πως "το παρόν σενάριο των ασκήσεων προβλέπει τη συμμετοχή 200 ανδρών" χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετάβασης μικρότερου αριθμού στον Ακάμα.

    "Τον τελικό λόγο για το σενάριο τον έχει ο αξιωματικός που είναι υπεύθυνος για την άσκηση," διευκρίνισε ο κ. Νιντ, προσθέτοντασς ότι το σενάριο δεν είναι αυστηρό και ότι "το αν θα πάνε 50 ή 100 είναι δική του απόφαση (του υπεύθυνου της άσκησης)".

    Η άσκηση, εξήγησε, δεν περιλαμβάνει μόνο τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται στην περιοχή του Ακάμα, αλλά και άλλους που θα βρίσκονται στη Δεκέλεια, την Επισκοπή και το Ακρωτήρι.

    Ο κ. Νιντ ανέφερε επίσης ότι οι Βάσεις θα ενημερώσουν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τελικό αριθμό των ανδρών που θα μεταβούν στον Ακάμα, ώστε να αποσταλεί ανάλογος αριθμός ανδρών της Κυπριακής Αστυνομίας για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των Βρετανών στο χώρο των ασκήσεων και να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη.

    Ο εκπρόσψωπος Τύπου των βάσεων επανέλαβε ότι αρχικά 300 Βρετανοί θα ελάμβαναν μέρος στις ασκήσεις.

    Αναφορικά δε με το ποσό που οι Βρετανοί θα διεκδικήσουν ως αποζημίωση για τις κατεδαφίσεις εγκαταστάσεών τους, ο κ. Νιντ αναφέρθηκε σε 50 χιλιάδες λίρες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κάζαλετ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "εξ'όσων γνωρίζω, οι ασκήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν μόνο την Πέμπτη", σημειώνοντας μάλιστα ότι στα πρώτα στάδια προγραμματισμού των ασκήσεων περιλαμβανόταν και η Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου.

    Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Αναπληρωτή Υπάτου Αρμοστή Τζον Μπακ με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής για τον τερματισμό των βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα, ο κ. Μπακ επεσήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις είναι πολύ πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές παρά γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν την Κυριακή.

    Ο κ. Κάζαλετ είπε επίσης ότι ο αστυνομία των Βάσεων εκτιμά ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονται σε 50,000 λίρες, ποσό που θα αξιώσουν οι αρχές των Βάσεων μέσω της δικαστικής οδού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [08] Νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει μια συνεταιριστική προσπάθεια που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αιώνα που έρχεται, έδωσε ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Ανέφερε ότι θα παραμείνει Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Σε δηλώσεις του μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ιωαννίδης είπε αυτή η συνεταιριστική προσπάθεια έχει την έννοια ότι "η παιδεία δεν είναι υπόθεση ούτε των υπηρεσιακών, ούτε των πολιτικών", αλλά "είναι υπόθεση των γονιών, των παιδιών, των εκπαιδευτικών".

    Ανέφερε ότι στόχος είναι "μια ελληνική παιδεία ως συνισταμένη των αξιών και των αρχών της παράδοσής μας", προσθέτοντας ότι αυτή η παιδεία "έχει τις ιδιαιτερότητες μιας ημικατεχόμενης νήσου", στην οποία, όπως είπε, "κατοικούν και άλλες θρησκευτικές κοινότητες".

    Ερωτηθείς πως θα συγκεκριμενοποιήσει τη διάθεσή του για προσφορά, ο κ. Ιωαννίδης απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις πριν ενημερωθεί "από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς του Υπουργείου Παιδείας".

    Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έθεσε θέμα ασυμβίβαστου της θέσης του ως Υπουργού και παράλληλα ως Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στο κομματικό του αξίωμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [09] Νέος Υπουργός Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα πράξει παν το δυνατό για να φέρει τα καθήκοντά του σε αίσιο πέρας, έδωσε ο νέος Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής.

    Σε δηλώσεις του μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ο κ. Χρυσοστομής δήλωσε ότι γνωρίζει τα υψηλά και μεγάλα καθήκοντά του, και πρόσθεσε ότι "θα πράξω παν το δυνατό για να φέρω σε αίσιο πέρας τα καθήκοντα αυτά για το καλό του κυπριακού λαού".

    Απέφυγε να απαντήσει για τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργού Αμυνας, αν δηλαδή θα είναι προσωρινά ή όχι στη θέση αυτή και περιορίστηκε να πει ότι δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Ερωτηθείς αν είχε στο παρελθόν ενασχόληση με θέματα άμυνας, ο κ. Χρυσοστομής ανέφερε ότι είναι δικαστικός για πάρα πολλά χρόνια, Δικαστής από το 1971 και μέχρι σήμερα Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι "λειτούργημα ασκούσα μέχρι τώρα, λειτούργημα θα συνεχίσω να ασκώ και από τη θέση του Υπουργού Αμυνας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [10] Κινέζοι - Δίκη

    Λεμεσός,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, οι δύο Κινέζοι Γιάνγκ Ουάνγκ και Χουά Μπου, οι οποίοι κρατούντο σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση φόνου εκ προμελέτης των δύο συμπατριωτών τους Γιανχούι Λου και Τζιάνκ Μίνξια.

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού τους παρέπεμψε σε απευθείας δίκη ενώπιον του Τακτικού Κακουργειοδικίου, που θα συνεδριάσει στη Λεμεσό την 1 Φεβρουαρίου 1999.

    Το δικαστήριο διέταξε, όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι την ημέρα της δίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [11] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Κυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση και την απόσυρση της υποστήριξης των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η αποδοχή του Γλαύκου Κληρίδη εκ μέρους του λαού "έχει μειωθεί στο ελάχιστο", δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.

    Σχολιάζοντας το διορισμό των νέων Υπουργών Αμυνας και Παιδείας, ο κ. Κατσουρίδης σε γραπτή του δήλωση σημείωσε ότι η κυβέρνηση τώρα είναι "ουσιαστικά μια μονοκομματική, συναγερμική κυβέρνηση" και πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή "σηματοδοτεί την πλήρη αποτυχία του Προεδρικού και της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) να εμφανίζουν την κυβέρνηση Κληρίδη και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ως μια κατάσταση ευρείας αποδοχής".

    "Η πραγματικότητα", επεσήμανε ο κ. Κατσουρίδης, "είναι ότι η αποδοχή του Προέδρου Κληρίδη έχει μειωθεί στο ελάχιστο".

    Το γεγονός ότι και οι ΝΕΟ έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους, συνεπάγεται ότι "ο Γλαύκος Κληρίδης έχει σήμερα την αποδοχή ουσιαστικά μόνο του ΔΗΣΥ", αναφέρεται στη δήλωση.

    Σημειώνεται δε πως "η απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει ο Πρόεδρος Κληρίδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αντικατοπτρίζει την αποτυχία της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και την απόρριψή της από το λαό, όχι μόνο στα θέματα του Κυπριακού και της άμυνας, αλλά και στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης".

    "Η επιχειρούμενη από τους λίγους εναπομείναντες υποστηριχτές του κ. Κληρίδη προσπάθεια να επιμένουν να τον εμφανίζουν περίπου ως εθνάρχη είναι το λιγότερο ακατανόητη και εξωπραγματική", επεσήμανε ο κ. Κατσουρίδης, ενώ αναφερόμενος στους διορισθέντες σήμερα υπουργούς, πρόσθεσε πως για το ΑΚΕΛ "το θέμα δεν είναι ζήτημα προσώπων", αλλά κυβερνητικής πολιτικής.

    Σχολιάζοντας την απόσυρση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση εκ μέρους κομμάτων, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι τα κόμματα αυτά "δεν απαλλάσονται των ευθυνών τους για την επανεκλογή Κληρίδη και όσα αυτή συνεπάγεται".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού", ενώ σε ερώτηση κατά πόσο επιβάλλονται τώρα νέες εκλογές, ανέφερε ότι κατά την επικείμενη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή, τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν απέναντι στη συνολική κυβερνητική πολιτική.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο νέων προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι οποιαδήποτε νέα προσπάθεια "δεν μπορεί να στηρίζεται απλώς σε ευχές", προσθέτοντας ότι "δεν τίθεται θέμα" συμμετοχής του ΑΚΕΛ σε μιαν τέτοια κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 5 January 1999 - 18:47:31 UTC