Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκίδης - Υπουργός Εσωτερικών
  • [02] Μαρκίδης - Αγνοούμενοι
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κ. Αερογραμμές
  • [05] Κασουλίδης - Παπανδρέου - Διάσκεψη
  • [06] ΠΟΔΝ - ΑΚΕΛ - Χρίστου
  • [07] Πρέσβης ΕΕ - Συνέδριο - Κύπρος
  • [08] Πάγκαλος - S300 - Ελληνική Βουλή
  • [09] Γενικός Εισαγγελέας - Ισραηλινοί
  • [10] Ιδιωτικοποίηση - Συνέδριο
  • [11] ΝΕ.Ο - Δίκη Ισραηλινών
  • [12] Χριστόφιας - Παπανδρέου
  • [13] Κλίντον - Διμηνιαία Εκθεση για Κυπριακό
  • [14] Χριστόφιας - Ισραηλινοί
  • [15] Συνέδριο - Αποκρατικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων
  • [16] Αναστασιάδης - Παπανδρέου
  • [17] ΕΔΗ - Παπανδρέου
  • [18] Αναστασιάδης - Ισραηλινοί

  • [01] Μαρκίδης - Υπουργός Εσωτερικών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αν ανακαλυφθούν αδικήματα κατά τη διάρκεια της φορολογικής έρευνας που γίνεται στα πλαίσια της διερεύνησης των καταγγελιών κατά του Υπουργού Εσωτερικών ο νόμος θα πάρει την πορεία του.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι "στα πλαίσια της έρευνας αυτής που έχει αρχίσει θα ερευνηθούν φορολογικά όχι μόνον ο Υπουργός και η σύζυγός του αλλά και τα παιδιά τους και οι εταιρείες τους".

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης η γνωμοδότησή του σε σχέση με το θέμα αυτό διαβιβάσθηκε στο Διευθυντή Εσωτερικών Προσόδων, ο οποίος αποφάσισε να ασκήσει δική του αρμόδιότητα και να δεχθεί συμβουλή του κ. Μαρκίδη ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έπρεπε να προχωρήσει με φορολογική έρευνα στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου περί φορολογίας του εισοδήματος.

    Οπως επεσήμανε πάντως ο κ. Μαρκίδης ο νόμος περί φόρου εισοδήματος επιβάλλει την τήρηση του απορρήτου των φορολογικών πληροφοριών εκτός αν περί του αντιθέτου δόσει άδεια ο Υπουργός Οικονομικών.

    Εξάλλου όπως είπε ο νόμος περί παροχής στοιχείων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξαιρεί ορισμένα απόρρητα αλλά δεν εξαιρεί το απόρρητο του Φόρου Εισοδήματος ρητώς και επομένως υπάρχει νομικό πρόβλημα ποια από τις δύο νομοθεσίες υπερισχύει.

    Τέλος ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι "σε περίπτωση κατά την οποία κατά τη διάρκεια της έρευνας θα αποκαλυφθούν φορολογικά αδικήματα η υπόθεση θα προσαχθεί ασφαλώς στο δικαστήριο όπως προσάγονται οι ανάλογες περιπτώσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Μαρκίδης - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι ενόψει της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, η νομική υπηρεσία θα συντάξει περιλήψεις εγγράφων που υπάρχουν και τα οποία περιέχουν την άποψή της σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο κ. Μαρκίδης μιλούσε μετά από συνάντηση των επιτροπών των συγγενών των αγνοουμένων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στην οποία συμμετείχε και αυτός.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης η συνάντηση ήταν ενημερωτικής μορφής σε σχέση με εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων και νέα συνάντηση θα γίνει την επομένη Παρακευή στις 10 το πρωί.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ενόψει του ότι ο κ. Κασουλίδης θα συναντήσει τον κ. Αναν θα γίνει κάποια προπαρασκευή σχετικά με το θέμα αυτό και από τη νομική υπηρεσία προκειμένου να συνταχθούν περιλήψεις εγγράφων που ήδη υπάρχουν και εμπεριέχουν τη νομικη μας άποψη σχετικά με θέματα αγνοουμένων.

    Κληθείς να πει αν τον κ. Κασουλίδη θα συνοδεύσει και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα ο κ. Μαρκίδης είπε: "έτσι έχω καταλάβει", προσθέτοντας ότι δεν ξέρει λεπτομέρειες επί του θέματος.

    Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα της ενοποίησης των δύο Επιτροπών ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι "το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να ενθαρρύνει συνεννόηση και να ενθαρρύνει συνένωση των δλυο επιτροπών αλλά ούτε να επιβάλει ούτε να υπαγορεύσει μπορεί".

    Οσον αφορά το θέμα των εκταφών ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "θα αναμένουμε τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων επί του θέματος αυτού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  101.49 ( 0.33)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 3,513,289
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,393,340  118.47 ( 0.34)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   147,752   63.24 ( 0.68)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   685,301   78.87 (-1.30)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   259,963   95.39 ( 2.31)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   240,132   77.87 (-0.03)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   168,484   46.92 (-0.02)
            Αλλες Εταιρείες            £   214,740   86.19 (-0.35)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κ. Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις σημερινές συνθήκες τόνισε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, και κάλεσε τις Συντεχνίες να συνεργαστούν με την εταιρεία ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου είπε επίσης ότι εάν δεν υπήρχαν ορισμένοι προστατευμένοι προορισμοί, τότε οι ζημιές των Κυπριακών Αερογραμμών θα ήταν πιο μεγάλες.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ιεροδιακόνου τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε πως "οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πλήρη φιλελευθεροποίηση, η οποία επέρχεται στο πολύ σύντομο μέλλον".

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών απηύθυνε έκκληση προς τις Συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών "να συνεργαστούν με την εταιρεία" για να αλλάξουν τα διαρθρωτικά αυτά προβλήματα, ούτως ώστε να μπορέσει η εταιρεία να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ανταγωνιστική".

    Είπε ακόμα ότι "θέλουμε να πειστούμε ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα, που να διασφαλίζουν την επιβίωση της εταιρείας πάνω σε μακροπρόθεσμη βάση. Θέλουμε τους εμπλεκομένους στον εθνικό αερομεταφορέα, να καθήσουν σε εποικοδομητικό διάλογο για να βρουν λύσεις" είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι "άν βρουν λύσεις τότε η κυβέρνηση θα βοηθήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, θα έρθει αρωγός, στο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εταιρεία".

    Εάν όχι, πρόσθεσε ο κ. Ιεροδιακόνου, τότε "δεν μπορούμε να δεχθούμε τη φιλοσοφία και την αντίληψη η οποία λέει να επιβιώσουμε το 1999 ή το 2000, αλλά δεν μας ενδιαφέρει τί θα συμβεί το 2001 ή το 2005".

    Ο Υπουργός είπε επίσης ότι άν δεν υπήρχαν ορισμένοι προστατευμένοι προορισμοί τότε το ύψος των ζημιών που θα είχε η εταιρία, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

    Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι οι δαπάνες του εθνικού αερομεταφορέα αφορούν βασικά την "αγορά αεροπλάνων και τα καύσιμα" προσθέτοντας πως "το εργατικό κόστος έχει πάρει ανησυχητική πορεία προς τα πάνω".

    Απαντώντας σε ερώτηση πόσο χρόνο θα δώσει η κυβέρνηση στις συντεχνίες και την εταιρεία για να λύσουν τις διαφορές τους, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε "το συντομότερο" επισημαίνοντας ωστόσο ότι "δεν εξαρτάται μόνο απο το τί θέλει η κυβέρνηση".

    Επεσήμανε εξάλλου ότι όσο καθυστερεί η εταιρεία να πάρει αποφάσεις τόσο το χειρότερο για την ίδια, και τους εργαζομένους, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει και να επιβάλει αυτή τη στιγμή διαφορετικά μέτρα".

    Οσον αφορά το θέμα της χθεσινής απεργίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές και το άν ήταν παράτυπη ή όχι, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι "η εταιρεία θεωρεί ότι ήταν παράτυπη", προσθέτοντας ότι "είναι θέμα ερμηνείας και απο ένα σημείο και μετά τοποθέτησης. Η εταιρεία είναι ανοικτή για διάλογο, θα είναι ανοικτή και θα είναι και στο μέλλον" τόνισε επαναλαμβάνοντας τι οι Κυπριακές Αερογραμμές "δεν μπορούν να επιβιώσουν με τις σημερινές συνθήκες".

    Ο κ. Ιεροδιακόνου απέφυγε να πει τί θα κάνει η Κυβέρνηση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι απεργίες στις Κυπριακές Αερογραμμές. Τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει αυτές τις μέρες πως "εάν ο στόχος της συνέχισης των απεργιών είναι η άσκηση πίεσης ή ο εκβιασμός, τότε δεν θα γίνει αποδεκτός".

    Ερωτηθείς αναφορικά με το στρατηγικό σχέδιο των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Υπουργός είπε ότι "αυτό είναι ένα απο τα θέματα που θα συζητηθούν. Μπορεί να υιοθετηθούν ορισμένες πρόνοιες και ορισμένες άλλες να μην υιοθετηθούν" είπε ξεκαθαρίζοντας ότι "η θέση της Κυβέρνησης είναι ελάτε να το συζητήσουμε".

    Οπως είπε χαρακτηριστικά το στρατηγικό σχέδιο των Κυπριακών Αερογραμμών "δεν είναι Ευαγγέλιο".

    Αδεια στην "Κάπιταλ Λ. Αιαρλαϊνς"

    Αναφορικά με την άδεια που έδωσε η Κυβέρνηση στην εταιρεία "Κάπιταλ Λ. Αίαρλάϊνς", για ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο, ο κ. Ιεροδιακόνου ξεκαθάρισε ότι "η εταιρεία θα κάνει μόνο ναυλωμένες πτήσεις από το εξωτερικό προς την Κύπρο"

    Οπως είπε, "η πολιτική της κυβέρνησης" στο να πραγματοποιούνται πτήσεις από την Κύπρο προς άλλες χώρες "είναι απαγορευτική για οποιανδήποτε εταιρεία".

    Διευκρίνησε ότι "δεν είναι δικαίωμα" της κυβέρνησης να μην δώσει την άδεια στην εταιρεία, φτάνει, όπως είπε, "μία αίτηση να πληροί τα κριτήρια τα οποία υπάρχουν".

    Ανέφερε ακόμα ότι "μέχρι την 1/1/2003 είμαστε υποχρεωμένοι να φιλελευθεροποιήσουμε πλήρως τις αερομεταφορές", προσθέτοντας ότι "μέχρι τότε είναι θέμα πολιτικής της κυβέρνησης εάν θα επιτρέψει ναυλωμένες πτήσεις απο την Κύπρο προς τα εξω, ή αν δεν θα επιτρέψει".

    Αεροδρόμιο Λάρνακας

    Οσον αφορά το θέμα για τις επεκτάσεις που θα γίνουν στο αεροδρομίο της Λάρνακας, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι το Υπουργείο του δεν είναι ακόμα έτοιμο να δεχθεί προσφορές.

    Οπως τόνισε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον "από 4 - 5 σοβαρούς οργανισμούς απο ευρωπαϊκές χώρες".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [05] Κασουλίδης - Παπανδρέου - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διατύπωση μνημόνιου συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποφασίστηκε σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Οπως αναφέρθηκε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των Κασουλίδη - Παπανδρέου ήδη ορίστηκαν οι αντιπροσώποι των δύο πλευρών που θα καταρτίσουν το μνημόνιο.

    Ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία δεν παροτρύνει την Τ/κ κοινότητα να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "θα είναι δική της ευθύνη".

    Επεσήμανε ότι οι μόνες δύο εναλλακτικές λύσεις είναι να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ με λυμένο το πρόβλημα και με τη συμμετοχή των Τ/Κ ή να ενταχθεί χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ήταν "εκτός του πλαισίου και της ιδιότητάς του", τονίζοντας ότι δεν μπορεί να δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία. Για το ίδιο θέμα ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, "η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ βάζει κάπως τα πράγματα στη θέση τους".

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) "υπάρχει, λειτουργεί, θα λειτουργεί, θα αναπτυσσεται".

    Ενταξιακή Πορεία

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, η οποία ακολούθησε ιδιαίτερης συνάντησης των δύο Υπουργών, έγινε μια πρώτη αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου από την ανακοίνωση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον περασμένο Μάρτη. Σημείωσε ότι η Κύπρος πρωταγωνιστεί στην ενταξιακή διαδικασία έναντι των άλλων υπό ένταξη χωρών.

    Σήμερα "έχουμε αποφασίσει να διατυπώσουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα καθορίζει τα βήματα των συναντήσεών μας, των επιμέρους κεφαλαίων", είπε προσθέτοντας ότι αυτό το μνημόνιο "θα βοηθήσει και τις υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά".

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε ότι ήδη ορίστηκαν οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών οι οποίοι θα καταρτίσουν αυτό το μνημόνιο και πολύ σύντομα θα υπογραφεί.

    Κατά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ συζητήθηκε επίσης, όπως είπε, ο συντονισμός των ενεργειών των δύο πλευρών στην ενημέρωση της κοινής γνώμης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "η ενταξιακή πορεία συνδέεται και με το πολιτικό πρόβλημα", διευκρινίζοντας ότι όταν η ΕΕ δημιουργήθηκε, δημιουργήθηκε ακριβώς για την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

    Ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι "όχι ένα πρόβλημα που θέλει να αποφύγει η Ευρώπη, αλλά είναι ακριβώς η πεμπτουσία της φιλοσοφίας της Ευρώπης, να ασχοληθεί με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    "Η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου έχει δώσει τη νέα δυναμική στο όλο ζήτημα του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι "ένα σημαντικό στοιχείο της είναι και η άλλη αντίληψη που σιγά σιγά διαμορφώνεται στην Τ/κ κοινότητα".

    Οπως είπε "η ενταξιακή πορεία είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Τ/κ κοινότητα και για την Τουρκία", σημειώνοντας ότι "αυτή η δυναμική ουσιαστικά τους προσφέρει τη δυνατότητα να είναι ενταγμένοι ισότιμα μέλη - πολίτες αυτής της ΕΕ με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η ΕΕ "θα δωσει το δικαίωμα για πρώτη φορά, μιας μουσουλμανικής κοινότητας να συμμετάσχει στην ΕΕ".

    Επιπλέον, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αυτή η δυναμική θα "δώσει και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να γίνει και η τουρκική γλώσσα μια επίσημη γλώσσα στην ΕΕ".

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο απογυμνώνονται όλα τα επιχειρήματα της Αγκυρας, τονίζοντας ότι "αυτή τη στιγμή όμηροι είναι οι Τ/Κ" και "χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία από πλευράς των Τούρκων για την κατοχή".

    Αν η Τουρκία δεν παροτρύνει την Τ/κ κοινότητα να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις "θα είναι δική της ευθύνη", επεσήμανε ο κ. Παπανδρεου, σημειώνοντας ότι "το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ότι τότε θα ενταχθεί η Κύπρος χωρίς να έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα".

    Επεσήμανε ότι οι μόνες δύο εναλλακτικές λύσεις είναι "ή να ενταχθεί (η Κύπρος) με λυμένο το πρόβλημα" και με τους Τ/Κ μέσα σε αυτή τη διαδικασία "ή να ενταχθεί χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα".

    Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμη" τη συνάντηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αναταλλάγησαν απόψεις για την πολιτική πτυχή της πορείας αυτής και για θέματα που αφορούν στο τεχνικό της επίπεδο.

    Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι "η ενταξιακή πορεία τάσσεται στην υπηρεσία των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου και όχι αντιστρόφως", προσθέτοντας ότι "δεν πρόκειται να θυσιάσουμε στο βωμό της ένταξης τα εθνικά συμφέροντα του κυπριακού λαού".

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι η απόφαση για τους πυραύλους δεν "συνεπάγεται πίεση από πλευρά της Ευρώπης προς την Κύπρο να αποδεχθεί συνομοσπονδία ή οτιδήποτε άλλη απαράδεκτη διευθέτηση για χάρη της ένταξης".

    Σημείωσε ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι καιρός να αρχίσει να αντιμετωπίζεται από πλευράς των εταίρων μας από τη θετική της σκοπιά".

    Ανέφερε επίσης ότι "η προοπτική της ένταξης της Κύπρου πρέπει να θεωρηθεί ως θετική συμβολή και όχι ως αρνητική", προσθέτοντας ότι "αν δεν υπήρχε η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι πύραυλοι S300 θα ήταν σήμερα στην Κύπρο".

    Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Εκπροσώπου της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι δηλώσεις του ήταν "εκτός του πλαισίου και της ιδιότητάς του", προσθέτοντας ότι ο Σερ Ντέιβιντ "δεν μπορεί να δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία ή να της δίνει τη δυνατότητα να μην ανταποκρίνεται στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, και αφού επεσήνανε ότι η Βρετανία συνέβαλε πάρα πολύ στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διερωτήθηκε κατά πόσο ο κ. Χάνει "κινείται πραγματικά μέσα στο πλαίσιο αυτού του πνεύματος".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με τις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ "υπήρξε κάποια παρεξήγηση όσον αφορά το τί εννοούσε αναφερόμενος στο ελβετικό μοντέλο".

    Προσθεσε ότι παρεξηγήσιμα ήταν και τα θέματα που αφορούν "στην υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1218", καθώς και στο "κατά πόσο η Βρετανία νομιμοποιείται να απευθυνθεί προς την Τουρκία και να ζητήσει την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ωστόσο ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπατου Αρμοστή της Κύπρου με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, "η ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ βάζει κάπως τα πράγματα στη θέση τους".

    Πορτογάλλος ΥΠΕΞ

    Κληθείς να σχολιάσει τις δήλωσεις του Πορτογάλλου ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρου, ο κ. Παπανδρέου "δεν υπάρχει καμμία παρεξήγηση", προσθέτοντας ότι ο Jaime Gama έχει επανειλημμένως υποστηρίξει απόψεις "που βοηθούν την υπόθεση της Κύπρου".

    Από την πλευρά του ο κ.Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Γκάμα "ήταν πολύ θετικός στις διατυπώσεις του, τόσο όσν αφορά την προοπτική της ένταξης της Κύπρου, όσο και για την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όσο και για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου".

    Επεσήμανε ότι εκείνο που παρέσυρε τους δημοσιογράφους είναι ένα ερώτημα του Πορτογάλλου ΥΠΕΞ προς τον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του την άποψή του για το θέμα της συνομοσπονδίας.

    Ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι το θέμα της συνομοσπονδίας δεν ήταν εισήγηση του κ. Γκάμα.

    Συναποφασίζειν - Δόγμα ΕΑΧ

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικόύ Χώρου (ΕΑΧ) "υπάρχει, λειτουργεί, θα λειτουργεί, θα αναπτύσσεται" και εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι χρειάζεται να δηλώσει τα αυτονόητα.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη "συνεχή συμπαράταξη της Ελλάδας προς την Κύπρο", επισημαίνοντας ότι η φιλολογία που έχει διαμορφωθεί γύρω από αυτή τη στενή συνεργασία "κάθε άλλο παρά βοηθά την υπόθεση της Κύπρου".

    Υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος συναποφασίζουν και οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμβουλεύονται η μια την άλλη για τις αποφάσεις τους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι το casus belli ήταν πάντοτε η περίπτωση εκείνη κατά την οποία η Τουρκία θα προέλαυνε από τις γραμμές που δυστυχώς κατέχει σήμερα".

    Σημείωσε επίσης ότι το το Δόγμα του ΕΑΧ υπάρχει "για να στέκει φρουρός για να μην επιτρέψει τη χειροτέρευση της παρούσας κατάστασης που επέβαλε η κατοχή και για να δίνει δύναμη και κουράγιο για να διεκδικήσουμε με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα την επανένωση της Κύπρου και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] ΠΟΔΝ - ΑΚΕΛ - Χρίστου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου μιλώντας σήμερα στην ειδική σύνοδο του συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) για το Κυπριακό στη Λάρνακα, είπε ότι "η αποδοχή της ομοσπονδίας είναι μια μεγάλη παραχώρηση από μέρους της Ε/κ πλευράς, με στόχο να διευκολυνθεί η λύση του Κυπριακού".

    Ο κ. Χρίστου επεσήμανε ότι στα πλαίσια μιας δικοινοτικής διπεριφερειακής ομοσπονδίας, "οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν και να ευημερήσουν μαζί".

    Για την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί συνομοσπονδίας, ο κ. Χρίστου τόνισε ότι "ουσιαστικά προωθεί τη διχοτόμηση" και βρίσκεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    "Για το ΑΚΕΛ το θέμα ομοσπονδία ή συνομοσπονδία είναι θέμα αρχής", τόνισε ο κ. Χρίστου, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα δεκτεί ποτέ τη διάσπαση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο κράτη, "που πολύ πιθανόν", όπως είπε, "θα εξελιχθούν σε δυο προτεκτοράτα το ένα της Τουρκίας και το άλλο της Ελλάδας".

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300, έδινε σε πολλούς την αφορμή να παραγκωνίζουν την ουσία του Κυπριακού, "με το να στρέφουν αποκλειστικά την προσοχή τους στο θέμα των πυραύλων και να επιρρίπτουν ευθύνες για τα αδιέξοδα στην κυπριακή πλευρά".

    Ο κ. Χρίστου υπέδειξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην ουσία του Κυπριακού και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Γενικός Γραμματέας "πρέπει να μελετήσουν τρόπους υλοποίησης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τρόπους πειθαναγκασμού της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα".

    Ο κ. Χρίστου υπέδειξε ότι πρώτιστο καθήκον της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στο διεθνή χώρο και να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρεται, περιλαμβανομένης της ενταξιακής πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στα πλαίσια των εργασιών του 15ου Συνεδρίου της ΠΟΔΝ, συνήλθαν και συνεδρίασαν διάφορες θεματικές μονάδες, οι οποίες συζήτησαν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεργίας, εκπαίδευσης, δικαιώματα γυναικών, επικοινωνίας και ρατσισμού.

    Παράλληλα στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΟΔΝ θα γίνουν απόψε πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν μουσικά και χορευτικά προγράμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [07] Πρέσβης ΕΕ - Συνέδριο - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή η Τουρκία να αναγνωρίσει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού εξέφρασε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι.

    Μιλώντας σε γεύμα στα πλαίσια το Συνεδρίου "Αποκρατικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων: Οι Προοπτικές" που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Κιαρίνι τόνισε ότι οι ευκαιρίες από την ένταξη μιας ομόσπονδης Κύπρου στην ΕΕ θα είναι και για τις δυο κοινότητες ανεξάντλητες.

    Ο κ. Κιαρίνι είπε ότι έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα τα 15 από τα 31 κεφάλαια της συγκριτικής εξέτασης (screening) και πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει δώσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις για τα υπόλοιπα 16 πριν από τη λήξη του σχετικού χρνοδιαγράμματος, κάτι που, όπως είπε, καθιστά την Κύπρο ως "τον καλύτερο μαθητή της τάξης".

    Ο κ. Κιαρίνι επεσήμανε ότι η Κύπρος στα 16 αυτά τελεταία κεφάλαια δεν έχει ζητήσει οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο, γεγονός που αποτελεί "μια ευνοϊκή εξαίρεση υπέρ της Κύπρου".

    Αφού παρέθεσε τους τομείς για τους οποίους το screening έχει περατωθεί, ο πρέσβης της ΕΕ είπε ότι το θέμα των τηλεπικοινωνιών παραμένει ανοικτό, με τις χώρες - μέλη να παρουσιάζουν δυσκολία στην αποδοχή του κυπρακού αιτήματος για μεταβατική περίοδο ενός έτους μέχρι το τέλος του 2003 για πλήρη φιλελευθεροποίηση.

    Επισημαίνοντας ότι η φιλελευθοποίηση ισχύει ήδη στα κράτη - μέλη, ο κ. Κιαρίνι εξέφρασε την ευχή οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης στο θέμα των τηλεπικοινωνιών, να οδηγήσουν σε φιλελεθεροποίηση ολόκληρου του τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Ο κ. Κιαρίνι τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διάρκεια των ενταξιακών διαπργματεύσεων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι όσο καλύτερη είναι η προετοιμασία της κάθε χώρας και όσο αυτή μπορεί πιο εύκολα να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο, "τόσο ευκολότερες θα είναι οι διαπργαματεύσεις".

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι αυτή "μπορεί και πρέπει να δείχνει ότι μπορεί να λειτουργεί ωσάν να ήταν ήδη κράτος - μέλος".

    Ο κ. Κιαρίνι εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου εμπόδισε την πραγματοποίηση του screening σε ολόκληρο το νησί.

    Ανέφερε δε ότι παρά τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ελευθέρων και των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, η οικονομική ενοποίηση και του κατεχόμενου μέρους του νησιού με την ΕΕ, όταν θα πραγματοποιηθεί η ένταξη, δεν θα συναντούσε σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας των αναλόγων μέσων που διαθέτει η ΕΕ, όπως είναι τα διαρθρωτικά της ταμεία, τα οποία, όπως εξήγησε, έχουν αποδειχτεί κρίσιμα στην ομαλή εναρμόνιση των υποψηφίων χωρών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κιαρίνι τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και οι προσπάθεις των Ηνωμένων Εθνών για μια "ικανοποιητική πολιτική διευθέτηση", είναι δυο διαδικασίες που αλληλοενισχύονται και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να "αναγνωρίσει επίσης τα σημαντικά οφέλη που συνεπάγεται ή ένταξη στην ΕΕ για όλους όσοι κατοικούν στην Κύπρο".

    Ο κ. Κιαρίνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές είναι ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης" και εξήγησε ότι για αυτό το λόγο η ΕΕ χαιρέτισε τη σχετική πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς αυτούς.

    Εξέφρασε δε την έντονη επιθυμία της ΕΕ οι Τ/Κ σύντομα να την αποδεχθούν.

    "Οι δυνατότητες για ευκαιρίες μιας ομόσπονδης Κύπρου μέσα στην ΕΕ θα είναι ανεξάντλητες και θα ωφελέσουν και τις δυο κοινότητες και ιδιαίτερα την Τ/κ πιο έντονα, τουλάχιστον στην αρχή, βγάζοντάς την από την απομόνωση", τόνισε.

    Αναφερόμενος στην ελευθερία διακίνησης ατόμων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στο νησί ως αποτέλεσμα της ένταξης, ο κ. Κιαρίνι τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα έχουν την ευχέρεια, ως μέρος της πολιτικής λύσης που θα επιτευχθεί, να συμφωνήσουν μεταξύ τους κατά πόσο κάποιες από αυτές τις ελευθερίες θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης ή θα έχουν ειδικό χρονοδιάγραμμα.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Κιαρίνι είπε ότι αυτή "δεν θα ήταν εφικτή χωρίς εμβάθυνση", και ανέφερε ότι η γερμανική προεδρία προετοιμάζει τις δομές της ΕΕ, ώστε να καταστεί εφικτή η διεύρυνση.

    Οσο δε αφορά το Ευρώ, ο πρέσβης της ΕΕ είπε ότι αυτό θα οδηγήσει σε "μεγαλύτερη ανάπτυξη, αυξημένο εμπόριο και μεγαλύτερες επενδύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [08] Πάγκαλος - S300 - Ελληνική Βουλή

    Αθήνα,Ελλάδα,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη δήλωση ότι η παραγγελία των ρωσικών πυραύλων S300 ήταν "λάθος" προέβη σήμερα ενώπιον της ελληνικής Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, επισημαίνοντας ότι εάν δεν ήταν λάθος η επιλογή δεν θα υπήρχε λόγος αναθεώρησης της αρχικής απόφασης.

    "Θέλουμε να εγκατασταθούν στην Κρήτη οι S300", είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι ισχύει ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδος - Κύπρου (διευκρινίζοντας ότι ο πυρήνας του δόγματος αυτού είναι η αρχή του casus belli, που διατύπωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και είχε δεχθεί ως Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), και ότι "θα δοθούν από την Ελλάδα τα μέσα αμύνης στην Κύπρο.

    Ο κ. Πάγκαλος διατύπωσε τις θέσεις του σε συζήτηση ερώτησης για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και το Κυπριακό, που υπέβαλαν προς τον Υπουργό Εξωτερικών βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, είπε ότι στο θέμα της παραγγελίας των S300 δεν είχε προηγηθεί αξιολόγηση του συστήματος και πρόσθεσε ότι η απόφαση εξαγγέλθηκε με θριαμβολογίες, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για εφαρμογή της.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει υποχώρηση και αναθεώρηση της αρχικής πολιτικής, αλλά αυτή θα έπρεπε να συνοδεύεται από την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων. Με την πολιτική που ακολουθήθηκε, υποστήριξε, στάληκαν μηνύματα προς την Τουρκία και η κυβέρνηση περιόρισε την αξιοπιστία της.

    Στη δευτερολογία του, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέκυψε σε πιέσεις της Τουρκίας και διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για ανταλλάγματα προκειμένου να μην εγκατασταθούν οι S300 στην Κύπρο.

    Επεσήμανε όμως ότι αποτέλεσμα των συζητήσεων που έγιναν και της τελικής απόφασης που λήφθηκε ήταν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, του γερμανικού ΥΠΕΞ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις οποίες τίθεται θέμα αποστρατικοποίησης και της μείωσης των στρατιωτικών εξοπλισμών και εντάσεων στην Κύπρο.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρος Μολυβιάτης, αναφέρθηκε σε "σχετική αξία" των ψηφισμάτων και των δηλώσεων των ξένων ηγετών, υποστηρίζοντας ότι αυτό φάνηκε και από τις μετέπειτα τοποθετήσεις ορισμένων εκπροσώπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που ως γνωστόν ενίοτε αναφέρονται σε "λύση" συνομοσπονδίας στην Κύπρο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας ο κ. Πάγκαλος είπε ότι όντως ο Ειδικός Απεσταλμένος της Γερμανίας για το Κυπριακό Ντέτλεφ Γκραφ Τσου Ράντσαου, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες αναφέρθηκε στο ελβετικό μοντέλο συνομοσπονδίας, αλλά σημείωσε ότι τον αντέκρουσε με το επιχείρημα ότι στην Κύπρο δεν πρόκειται για φαινόμενο τύπου Ελβετίας πέραν του γεγονότος ότι η Ελβετία είναι ομοσπονδία στην πράξη.

    Η συνομοσπονδία στην Ελβετία δεν δίδει δικαίωμα απόσχισης που είναι η θέση της Τουρκίας, ούτε υπάρχουν στην Ελβετία ξένα στρατεύματα ενώ η Τουρκία εμμένει αμετακίνητα στη διατήρηση των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

    Στην Ελβετία δεν υπάρχει περιορισμός στην κοινή ζωή, στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και της οικονομίας που υφίσταται κατά τρόπο απόλυτο στην Κύπρο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με τη συνομοσπονδία εννοεί διχοτόμηση, ενώ αντίθετα η Ελβετία τύποις είναι συνομοσπονδία, αλλά στην ουσία και στην πράξη λειτουργεί ως ομοσπονδία.

    Τέλος ο Ελληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε αυτονόητες τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση της εθνικής κυριαρχίας και διχοτόμηση του νησιού για να επιτύχει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] Γενικός Εισαγγελέας - Ισραηλινοί

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ισορροπημένη λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, τη διευθέτηση που έγινε σε σχέση με την υπόθεση δύο Ισραηλινών που αντιμετώπιζαν κατηγορίες κατασκοπείας εναντίον του κυπριακού κράτους.

    Παράλληλα, τόνισε ότι, λόγω απουσίας μαρτυρίας, η Νομική Υπηρεσία δεν απεδέχθη ως ορθή την εκδοχή που προέβαλαν οι δύο Ισραηλινοί ότι οι ενέργειές τους δεν είχαν σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δικές της δραστηριότητες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρείται "πολύ ικανοποιητικό."

    Ο κ. Μαρκίδης υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν έκανε κανένα πολιτικό συμβιβασμό.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη το απόγευμα, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι έγιναν πολλές επικοινωνίες σε πολύ ψηλό επίπεδο από πλευράς Ισραήλ, καθώς και από Υπουργό σημαντικής ευρωπαϊκής χώρας προς την κυπριακή κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος είχε μόνο δύο συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ελιακίμ Ρουμπινστάιν.

    "Το αποτέλεσμα των συνεννοήσεων είναι ότι προσετέθη κατηγορία ότι οι κατηγορούμενοι στις 6 Νοεμβρίου 1998 προσέγγισαν απαγορευμένη περιοχή, δηλαδή το λιμάνι του Βασιλικού, χωρίς τη γραπτή άδεια του Υπουργού Εσωτερικών," εξήγησε ο κ. Μαρκίδης.

    Μετά την προσθήκη της κατηγορίας αυτής, πρόσθεσε, και την παραδοχή εκ μέρους των δύο Ισραηλινών ενοχής σε σχέση με αυτή την κατηγορία και αφού άλλαξε η απάντηση στην κατηγορία για κατοχή μηχανημάτων χωρίς άδεια, η κατηγορούσα αρχή κατέθεσε αναστολή ποινικής διώξης σε σχέση με τις άλλες δύο κατηγορίες για συνωμοσία και κατασκοπεία.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι αντικατεστάθηκαν κατηγορίες με άλλη κατηγορία "ολιγότερο σοβαρή, αλλά πάντως σοβαρή", ότι τέλειωσε η δίκη σήμερα αφού παραδέκτηκαν και απεφεύχθη η παροχή πολλών λεπτομερειών σε σχέση με τις δραστηριότητες στην περιοχή την 6η Νοεμβρίου.

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχει καταδίκη αφού η παραδοχή ενοχής ισοδυναμεί με καταδίκη και απομένει η επιβολή ποινής," πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "δεν ασκήθηκαν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία εδόθη επίσημη διαβεβαίωση από το Ισραήλ ότι οι δραστηριότητες των δύο δεν είχαν καμία σχέση με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας."

    Αυτή η θέση, είπε, υιοθετήθηκε από πολλούς Αμερικανούς γερουσιαστές και άλλους πολιτικούς παράγοντες χωρών που ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία, και διεβιβάζετο προς την κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οπως εξήγησε, στην αρχή δεν υπήρχε καμία διάθεση εκ μέρους των Ισραηλινών να παραδεκτούν οτιδήποτε άλλο εκτός από την κατοχή των μηχανημάτων αλλά η πλευρά μας αρνείτο να δεκτεί κάτι τέτοιο.

    "Η πρόταση που εγίνετο ήταν δεχθείτε αυτό που σας λέμε ως αληθές, μιλά κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, και μην μας διαψεύδετε. Ναι, έπρεπε να πάρουν άδεια από τις αρχές σας, δεν πήραν άδεια, αυτό είναι το λάθος μας, αυτό είναι για το οποίο απολογούμεθα αλλά αφήστε την κατηγορία για τα μηχανήματα, " ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

    Ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι το κατηγορητήριο τροποποιήθηκε μετά από επεξηγήσεις μαρτύρων ώστε να μην περιορίζεται η κατηγορία ότι η δραστηριότητα είχε αποκλειστικό και μόνο στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η αλλαγή αυτή, υπογράμμισε, οδήγησε την άλλη πλευρά να παραδεκτεί ενοχή σε κατηγορία για έναν αρκετά σοβαρό αδίκημα, αυτό της προσέγγισης απαγορευμένης περιοχής που καλύπτει το Αρθρο 50Β του Ποινικού Κώδικα.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας απεκάλυψε ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ότι οι δύο Ισραηλινοί θα απελευθερωθούν εντός ολίγων ημερών δεν ήταν δυνατό να παρουσιαστεί ενώπιον κυπριακού δικαστηρίου ως παραδεκτή μαρτυρία ότι ήταν πράκτορες.

    "Αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η παραδοχή που έγινε και όσα ελέχθησαν το λογικό συμπέρασμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν σε κάποια κρατική οργάνωση του Ισραήλ," είπε.

    Σημείωσε παράλληλα ότι εάν διεξήγετο η δίκη χωρίς την παραδοχή, δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είχαμε μαρτυρία ότι ήταν πράκτορες κυβέρνησης, ενώ τώρα έχουμε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] Ιδιωτικοποίηση - Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ιδιωτικοποίηση και οι διεθνείς επενδύσεις, με αναφορά στην κυπριακή πτυχή του θέματος, αναλύθηκαν σήμερα, δεύτερη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου "Ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων Εταιρειών: Οι Προοπτικές".

    Στην πρωινή σύνοδο του Συνεδρίου, μίλησαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης των ΗΠΑ Δρ. Τζον Γκούντμαν, ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου "Τζορτζ Μέισον" Δρ. Τζέιμς Μπένετ, καθώς και ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Ντίνος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Αυξεντίου αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, τονίζοντας ότι "η παγκοσμιοποίηση είναι ίσως ο πιο δυνατός κρίκος" μεταξύ της ιδιωτικοποίησης και των διεθνών επενδύσεων.

    Είπε, επίσης, ότι "ο όρος 'παγκοσμιοποίηση' αναφέρεται στην αύξηση της οικονομικής ανεξαρτησίας των χωρών και περιοχών, που καθρεπτίζεται στον αυξανόμενο όγκο και την ποικιλία των διασυνοριακών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών, και της διεθνούς ροής κεφαλαίου".

    Ο κ. Αυξεντίου αναφέρθηκε και στη σημασία της εμπλοκής της κυβέρνησης σε μιαν οικονομία, αλλά επεσήμανε ότι "αυτή η σημασία δεν πρέπει να συνδέεται θετικά με το μέγεθος του κυβερνητικού τομέα".

    Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Αυξεντίου είπε ότι η εμπλοκή της κυβέρνησης "δεν είναι δυσανάλογη", προσθέτοντας ότι "φαίνεται να υπάρχει μεγάλο περιθώριο για σημαντικά βήματα προς την ιδιωτικοποίηση και άλλες μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην ελευθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας".

    Ο κ. Αυξεντίου είπε ότι υπάρχει έδαφος για επενδύσεις στην Κύπρο και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του ρόλου της κυβέρνησης στην οικονομική δραστηριότητα, που υπογραμμίζεται και από την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη συνέχεια, ο Δρ. Γκούντμαν εξήγησε τη σχέση μεταξύ της οικονομικής ελευθερίας και της οικονομικής ανάπτυξης, και σημείωσε ότι η Τουρκία προηγείται της Κύπρου στον τομέα της ιδιωτικοποίησης.

    Ο Δρ. Γκούντμαν είπε ότι η "εσωτερική γενοκτονία" συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη, και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι "όταν οι κυβερνήσεις σκοτώνουν το λαό τους, δεν μπορούν να εισπράξουν φόρους".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η ιδιωτικοποίηση συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ελεύθερης οικονομίας, που συνεπάγεται μεγαλύτερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

    Ο Δρ. Γκούντμαν προέβη, επίσης, σε συσχετισμό των ρυθμών ανάπτυξης σε ετερογενείς και ομογενείς κοινωνίες, λέγοντας ότι δεν είχε σχέση εάν οι μικτές κοινωνίες ζούσαν σε ελεύθερες ή μη ελεύθερες οικονομίες.

    Οι ετερογενείς πολιτισμοί, είπε, πάντοτε υστερούσαν των ομογενών πολιτισμών όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι "ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στις διαμάχες τους. Αυτό", είπε ο Δρ. Γκούντμαν, "αποτελεί άσχημη είδηση για την Κύπρο".

    Με τη σειρά του, ο Δρ. Μπένετ είπε ότι "η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης επηρεάζει τους ξένους επενδυτές και τις επενδύσεις μακροπρόθεσμα", προσθέτοντας ότι "το δημόσιο μονοπώλιο πρέπει να αντικατασταθεί με τον ανταγωνισμό".

    Είπε, επίσης, ότι εάν οι ιδιωτικές εταιρείες είναι ικανές να αναλάβουν διάφορες επιχειρήσεις, "δεν υπάρχει οποιοσδήποτε έγκυρος λόγος να το πράττουν αυτό οι κυβερνήσεις".

    "Η ιδιωτικοποίηση", είπε, "στέλνει θετικά σήματα στους επενδυτές", κι εξέφρασε την ελπίδα όπως το Συνέδριο αυτό δώσει την ώθηση προς την ιδιωτικοποίηση.

    Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στους λόγους που καθιστούν απαιραίτητη την ιδιωτικοποίηση και τις επιδράσεις που θα έχει αυτή η κίνηση στην αγορά κεφαλαίου στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ιδιωτικοποίηση βελτιώνει την παραγωγικότητα του κεφαλαίου, τονίζει την ανταγωνιστικότητα και την αξιοπιστία του ιδιωτικού κεφαλαίου, συμβάλλει στην αποπληρωμή του δανεισμένου κεφαλαίου, και καθιστά την κυβέρνηση ικανή να επικεντρωθεί στη διοίκηση παρά στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος καθυστέρησε να αντιληφθεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πραγματισμό και όχι δογματικά.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι "η ιδιωτικοποίηση μπορεί να δώσει μια μεγάλη ώθηση στην αγορά κεφαλαίου στην Κύπρο" και ότι "η ευρύτερη ιδιοκτησία θα αυξήσει τις ανταγωνιστικές καταστάσεις στην αγορά εργασίας, και θα δώσει επιπρόσθετη ρευστότητα στην αγορά".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κύπρος προχωρεί προς την ιδιωτικοποίηση "πολύ αργά" και εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός σώματος που θα "δώσει ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] ΝΕ.Ο - Δίκη Ισραηλινών

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει τις σοβαρές κατηγορίες εναντίον των δύο Ισραηλινών που κατηγορούνταν για κατασκοπεία αποτελεί "και άλλη απεμπόληση της κυριαρχίας μας", υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες

    "Η τελευταία υποχώρηση έρχεται να προστεθεί στην ήδη πληγείσα αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας που επέφερε η απόφαση για τους πυραύλους μόλις πριν ένα μήνα", αναφέρουν οι ΝΕ.Ο και υπογραμμίζουν:

    "Οταν μια χώρα εμφανίζεται ανεξήγητα γενναιόδωρη σε κατασκόπους που εργάζονται εναντίον των συνφερόντων της, δίνει δυστυχώς σαφές μήνυμα μιας εθνικά απαράδεκτης ανοχής και αυξάνει την πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων κρουσμάτων".

    Οι ΝΕ.Ο επισκρίνουν επίσης το Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν έδωσε στοιχειώδεις εξηγήσεις για να αιτιολογήσει την απόφαση και διερωτώνται "ποιές είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους Ισραηλινούς η Κυβέρνηση για να φθάσει στο σημείο να μας ρεζιλεύει διεθνώς" και "τί απέγινε εκείνη η ρεαλιστική διεκδίκηση που πρόβαλλε η Κυβέρνηση ως προμετωπίδα της πολιτικής της".

    "Με τέτοια υποχωρητικότητα όλα θα πρέπει πλεόν να τα περιμένουμε από αυτή την Κυβέρνηση, αφού έχει βαλθεί να μετατρέψει την Κύπρο σε Δημοκρατία της Μπανανίας" καταλήγουν οι ΝΕ.Ο

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [12] Χριστόφιας - Παπανδρέου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δικοινοτικές επαφές, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την απογευματινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι με τον κ. Χριστόφια έγινε μια "πολύ εποικοδομητική συζήτηση εφ'όλης της ύλης".

    Οπως είπε, συζητήθηκαν οι "πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και ιδιαίτερα θέματα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά κάναμε και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον των επαφών που γίνονται σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων, κομμάτων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που στα πλαίσια της ΕΕ παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο".

    Επεσήμανε ότι "η ΕΕ, η Επιτροπή της ΕΕ, το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχω και προσωπικά, ενδιαφερόμαστε να συμβάλουμε σε αυτού του είδους τις επαφές - συναντήσεις, που δημιουργούν μιαν πραγματική προοπτική, ουσιαστικής αλληλοκατανόησης και διαμόρφωσης ενός κλίματος γνώσης γύρω από την ΕΕ".

    Σημείωσε ωστόσο, ότι "αυτά δεν εξαλείφουν το μεγάλο και βασικό πρόβλημα που είναι η κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου".

    Επανέλαβε ότι "αυτή τη στιγμή με την προοπτική της ΕΕ καταπίπτει κάθε επιχείρημα της Τουρκίας για τη δήθεν προστασία που περιβάλλει την Τ/κ κοινότητα", προσθέτοντας ότι αυτή είναι, "μια δικαιολογία για να κρατά τα κατοχικά στρατεύματα, ενώ οι προοπτικές για τους Τ/Κ θα ήταν και είναι πολύ καλύτερες μέσα στα πλαίσια της ΕΕ".

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν "συνάντηση μεταξύ φίλων" και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ενώ "έχει τονιστεί ότι θα πρέπει να κερδίσουμε έδαφος στο διεθνή χώρο και ένας συντονισμός ενεργειών σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι αναγκαίος".

    Οπως είπε, συζητήθηκε η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, θέμα στο οποίο "υπάρχει συμφωνία και σε ότι αφορά στην πορεία την ίδια, αλλά και σε ότι αφορά στα εμπόδια που συναντούμε στο δρόμο μας".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η πορεία μας προς την Ευρώπη "δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλλα", προσθέτοντας ότι απαιτείται σκληρή δουλειά".

    "Χαιρετίζω με χάρα", σημείωσε, "το γεγονός ότι έχουμε συζητήσει το θέμα της επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ, σε συνδυασμό με την πορεία ένταξης και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν όργανα της ΕΕ".

    Πρόσθεσε ότι, "εμείς, ουδέποτε θεωρήσαμε ότι η επαναπροσέγγιση υποκαθιστά τον αγώνα για δικαίωση. Για μας", είπε, "η επαναπροσέγγιση είναι συστατικό στοιχείο του αγώνα. Είναι ένα στοιχείο εμπλοκής και των Τ/Κ στον αγώνα ενάντια στην κατοχή. Η πατρίδα των Τ/Κ", ανέφερε, "δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Κύπρος και συμπατριώτες τους είναι οι Ε/Κ".

    Σημείωσε ότι "και εμείς πρέπει επιτέλους από τη δική μας σκοπιά να δούμε τους Τ/Κ, ως φίλους συμπατριώτες και συμμάχους σ' αυτόν τον αγώνα".

    Οπως είπε, "όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται αυτό, πιστεύω ειλικρινά ότι είναι η Κύπρος που χάνει από όλες τις απόψεις".

    "Συνεπώς", κατέληξε. "χαιρετίζω ειλικρινά τη δυνατότητα αυτή και θα συντονιστούμε και θα δούμε με ποιό τρόπο αξιοποιούνται αυτές οι δυνατότητες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [13] Κλίντον - Διμηνιαία Εκθεση για Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναφορά στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, για το Κυπριακό και τη διαδικασία "πήγαινε - έλα" κάνει στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και επισημαίνει τη δέσμευση της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Στην έκθεση, που υπέβαλε στο Κογκρέσο για το Κυπριακό, που καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 1998, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει ότι "μετά την ανακοίνωση της 30ης Σεπτεμβρίου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, για ανάληψη πρωτοβουλίας για μείωση των εντάσεων και προώθηση προόδου προς μια δίκαιη και μόνιμη λύση, τα ΗΕ ξεκίνησαν συνομιλίες με τις δύο κοινότητες τον Οκτώβριο".

    Ο Πρόεδρος Κλίντον αναφέρει επίσης ότι "στη διάρκεια της περιόδου της έκθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να υποστηρίξουν πλήρως την πρωτοβουλία του ΟΗΕ".

    Οπως σημειώνει ο Πρόεδρος Κλίντον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι "επεσήμαναν τη δέσμευση της κυβέρνησής μου για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κυπριακή διαφορά, βασιζόμενη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ/ΓΠ)

    [14] Χριστόφιας - Ισραηλινοί

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Θυσιάστηκαν ορισμένα στοιχεία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βωμό των σχέσεων με το Ισραήλ", υπογράμμισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, με την οποίαν αποσύρονται δύο από τις κατηγορίες στην υπόθεση των δύο Ισραηλινών που αφορούσαν σε συνομωσία και κατασκοπεία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Ακόμα μια φορά πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι δεν σεβαστήκαμε την Κυπριακή Δημοκρατία", παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας "δεν ήταν να κάνουμε παλληκαρισμό, αλλά νομίζω ότι ήταν ένα απλό θέμα παραβίασης των νόμων και όχι μόνο, διότι εδώ πρόκειται περί κατασκοπείας".

    "Πιστεύω", σημείωσε, "ότι ο νόμος έπρεπε να πάρει το δρόμο του μόνος του".

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε, ότι "ο χειρισμός που έγινε θεωρώ ότι ήταν λάθος που μειώνει την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι "θυσιάστηκαν ορισμένα στοιχεία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο βωμό των σχέσεων με το Ισραήλ. Αυτό δεν έπρεπε να γίνει".

    Εξέφρασε δε την ευχή ότι αυτό θα είναι "το τελευταίο ολίσθημα", ενώ ερωτηθείς αναφορικά με πιέσεις από άλλες χώρες για το θέμα αυτό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι για το θέμα αυτό δεν είναι ενήμερος.

    Σημείωσε ωστόσο πως "για το ότι το Ισραήλ έκανε ότι μπορούσε για να πάρει τους ανθρώπους του πίσω, το Ισραήλ κάνει τη δουλειά του. Εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [15] Συνέδριο - Αποκρατικοποίηση Δημοσίων Επιχειρήσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εληξαν σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου "Αποκρατικοποιήσεις Δημοσίων Επιχειρήσεων:Οι προοπτικές", που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ντίνος Παπδόπουλος και διακεκριμένοι επιστήμονες από ιδρύματα του εξωτερικού.

    Το Συνέδριο ασχολήθηκε με το θέμα του πολιτικού κόστους έναντι των οικονομικών οφελών των αποκρατικοποιήσεων και των διεθνών επενδύσεων σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις.

    Το Συνέδριο έκλεισε με ομιλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "φιλοδοξία μας είναι να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερες δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

    Τόνισε εξάλλου, ότι "η εποχή του κράτους - επιχειρηματία, αποτελεί παρελθόν", προσθέτοντας ότι "στόχος μας είναι ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος, που θα επικεντρώνει το ρόλο του στην κοινωνική μέριμνα και στην προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων του πολίτη από την αυθαιρεσία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [16] Αναστασιάδης - Παπανδρέου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν τα θέματα της σημερινής συζήτησης μεταξύ του Πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε ότι είχε μια σε βάθος συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι χαίρεται που μπορεί να επαναβεβαιώσει, "την απόλυτη υποστήριξη και συνεχή προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει, ώστε η Κύπρος και ως προς την Ευρωπαϊκή της πορεία να είναι επιτυχής και ως προς τα άλλα θέματα που αφορούν την ασφάλεια του Ελληνισμού, να είναι απόλυτα δυναμική και παρούσα".

    Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στην ουσιαστική συζήτηση που είχε με τον κ. Αναστασιάδη, που αφορούσε τα τελευταία γεγονότα στη Κύπρο και τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που όπως είπε είναι "στρατηγικής σημασίας" για την Κύπρο και για ολόκληρο τον Ελληνισμό, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι συζήτησαν και για διάφορες σκέψεις πρωτοβουλίας που θα συμβάλουν προς αυτή την πορεία, τονίζοντας τη συμπαράταξη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [17] ΕΔΗ - Παπανδρέου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ορθότητα της απόφασης για μη έλευση των πυραύλων και την εμμονή στο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα από ειρηνικό διάλογο, τόνισαν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) στον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ύστερα από τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου, ο Α' Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πολύ χρήσιμη και βοηθητική", και είπε ότι "έγινε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων και το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε".

    Οι ΕΔΗ τόνισαν τη μεγάλη σημασία που έχει ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι "η λύση δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αλλά αντίθετα ότι η ένταξη, όταν θα φθάσει η κατάλληλη στιγμή που θα πληροί η Κύπρος τις προϋποθέσεις, θα βοηθήσει μάλλον στο να αντληφθούν και οι Τ/Κ τη χρησιμότητα αυτού του γεγονότος, με αποτέλεσμα να υποβοηθήσει και τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Επίσης, πρόσθεσε, "τονίστηκε η ορθότητα της απόφασης για τη μη έλευση των πυραύλων, γεγονός που βοήθησε ώστε να μειωθεί η ένταση όσον αφορά το χώρο της Κύπρου και να δοθεί περισσότερη προσοχή στο βασικό στόχο, που είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος μέσα από τον ειρηνικό διάλογο".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι εκφράστηκε η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο με τις εμπειρίες της, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα όλα αυτά που έχουν να κάνουν είτε με τη φιλελευθεροποίηση είτε με την προσαρμογή με το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [18] Αναστασιάδης - Ισραηλινοί

    Λευκωσία,Κύπρος,29/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Θέλω να πιστεύω και για να το πράξει ο Γενικός Εισαγγελέας είναι γιατί τα στοιχεία δεν επέτρεπαν απόδειξη των δυο κατηγοριών", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης των δύο Ισραηλινών που αντεμετώπιζαν κατηγορίες κατασκοπείας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος και η νομική του κατάρτιση τον έχει οδηγήσει στο να πάρει τις αποφάσεις που πήρε", σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για το θέμα.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι, "δεν νομίζω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει υποστεί πιέσεις" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ούτε η κυπριακή κυβέρνηση άσκησε πιέσεις πάνω στο Γενικό Εισαγγελέα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 29 January 1999 - 19:46:11 UTC