Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλβανική αντιπροσωπεία - Βουλή
  • [02] Παπανδρέου - Μαρκίδης - ΕΕ
  • [03] ΝΕΟ - Κατηγορίες - Ισραηλινοί κατάσκοποι
  • [04] Μαρκίδης - Ισραηλινοί - Υπόθεση κατασκοπίας
  • [05] Ρωσία - Διπλωμάτες - S300
  • [06] ΔΗΚΟ - Νέο πολιτικό σχήμα
  • [07] Τούρκοι Διπλωμάτες - Κατεχόμενα
  • [08] Καναδός Βοηθός Υπουργός Παιδείας - Κατεχόμενα
  • [09] Ταγίογλου - Πρόγευμα - Κλίντον
  • [10] Κατεχόμενα - Παράνομη "κράτηση" Ε/Κ
  • [11] Ρουντάγιεβ - Οτσαλάν
  • [12] ΔΗΚΟ - Ισραηλινοί - Υπόθεση κατασκοπίας

  • [01] Αλβανική αντιπροσωπεία - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί αύριο από την Κύπρο όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, η τριμελής Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία από την Αλβανία.

    Η αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Σαμπρί Γκοντό, και συμμετέχουν τα μέλη Σεβέτ Πελουμπί και Λιγκοράκ Καράμολο, έφθασε στην Κύπρο την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

    Χθες το πρωί, η τριμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, Μάρκο Κυπριανού, και τα μέλη της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη, Ανδρέα Μούσκο και Τάκη Χατζηγεωργίου.

    Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων και χωρών και αντηλλάγησαν απόψεις για συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό του κυπριακού προβλήματος και υπογράμμισε την ανάγκη για επιμονή στην εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου και των προνοιών των ψηφισμάτων για την Κύπρο.

    Συζητήθηκαν, επίσης, η ευρωμεσογειακή συνεργασία και θέματα διμερούς περιφερειακής κι ευρωπαϊκής συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους, καθώς και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, προγραμματίστηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, καθώς κι επισκέψεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και το οδόφραγμα της Δερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [02] Παπανδρέου - Μαρκίδης - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς τα άλλα Υπουργεία της Ελλάδας καθώς και σε κέντρα που ασχολούνται με την ΕΕ στην Ελλάδα θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, με στόχο τη στελέχωση των ομάδων εργασίας στην Κύπρο, που ασχολούνται με την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Μιλώντας ύστερα απο συνάντησή του το πρωί με τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για την εμβάθυνση των προσπαθειών στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκίδης ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για την προθυμία με την οποία ανέλαβε να εξετάσει "αιτήματα βοήθειας" που του υπέβαλε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον κ. Μαρκίδη, σημειώνοντας ότι συζητήθηκε η "όλη πορεία της ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου στην κυπριακή νομοθεσία".

    "Αυτό είναι ένα όχι απλώς πολύπλοκο και δύσκολο έργο, αλλά κι ένα τεράστιο σε όγκο έργο, με σημαντικές τεχνικές δυσκολίες και σημαντικά πολιτικά ζητήματα που δημιουργούνται για την κάθε υποψήφια χώρα", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατά τη συνάντηση, όπως είπε, συζήτησαν αναλυτικά τη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα αυτό. Συζήτησαν, επίσης, την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, "ώστε να μεταφερθεί η τεχνογνωσία, η εμπειρία, οι γνώσεις αλλά και μια αλληλοενημέρωση γύρω από την όλη διαδικασία".

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για την εμβάθυνση των προσπαθειών στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και πρόσθεσε ότι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα απευθυνθεί προς τα άλλα Υπουργεία, σε ειδικά κέντρα που ασχολούνται με το θέμα της ΕΕ κι ενδεχομένως στο Δικηγορικό Σύλλογο, με στόχο την εξέυρεση των κατάλληλων ατόμων που θα στελεχώσουν τις ομάδες εργασίας στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκίδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το "συνεχές ενδιαφέρον το οποίο δείχνει και τη βοήθεια που διαρκώς μας παρέχει στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχουμε αναλάβει στον τομέα της Νομικής Υπηρεσίας για εναρμόνιση του συστήματός μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε στην άνάγκη ενσωμάτωσης στην κυπριακή νομοθεσία περίπου 80,000 σελίδων που περιλαμβάνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας ότι "υπάρχει άμεσο πρόβλημα αύξησης της ποσοτικής παραγωγής, λόγω σχεδίων και νομοθετημάτων".

    "Σε αυτόν τον τομέα έχουμε σαφή την ανάγκη όχι μόνο τεχνικής βοήθειας, αλλά και βοήθειας από εμπειρογνώμονες με πολύ περισσότερη πείρα από ό,τι διαθέτουμε εμείς σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου", είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι "ακριβώς για αυτά τα θέματα προσβλέπουμε προς την Ελλάδα κατά κύριο λόγο".

    Ευχαρίστησε, επίσης, τον κ. Παπανδρέου για την προθυμία με την οποία ανέλαβε να εξετάσει "αιτήματα βοήθειας" που του υπέβαλε ο ίδιος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [03] ΝΕΟ - Κατηγορίες - Ισραηλινοί κατάσκοποι

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το λαό κατέβαλε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, με τις σημερινές του δηλώσεις, υπεραμυνόμενος της απόφασης της Κυβέρνησης να αποσύρει τις δύο κατηγορίες εναντίον των Ισραηλινών κατασκόπων ακολουθώντας μιαν καθαρά "νομικίστικη προσέγγιση", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες.

    Το κόμμα αναφέρει ότι "η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης εξακολουθούν να οχυρώνονται πίσω από τη νομικίστικη προσέγγιση του Γενικού Εισαγγελέα", παρά το ότι "ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται ότι οι λόγοι για την υπαναχώρηση είναι πολιτικοί και όχι νομικοί".

    Οι Νέοι Ορίζοντες χαρακτηρίζουν, επίσης, αντιφατική την επιχειρηματολογία του κ. Μαρκίδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται, την Παρασκευή με τις δηλώσεις που έκανε "απεκάλυπτε τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από διεθνείς πολιτικούς κύκλους προς την πλευρά μας".

    "Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως, όπως έπραξε πριν ένα μήνα με τους πυραύλους", αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι "και στις δύο περιπτώσεις, απεμπόλησε εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μείωσε την αξιοπιστία μας διεθνώς".

    Τέλος, οι Νέοι Ορίζοντες προειδοποιούν ότι "η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού ενισχύει την αμφισβήτηση που τα κυριαρχικά μας δικαιώματα υφίστανται αυτήν την περίοδο από ξένους καλοθελητές".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [04] Μαρκίδης - Ισραηλινοί - Υπόθεση κατασκοπίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν είχε ανάμειξη στη νομική εξέταση του θέματος της υπόθεσης των δύο Ισραηλινών, των οποίων οι κατηγορίες για κατασκοπία αποσύρθηκαν, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για την αξία του χάρτη που βρέθηκε στο διαμέρισμα των δύο Ισραηλινών, αφού βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κύπρου δεν ήταν σημειωμένες.

    Ανέφερε ότι με την εξέλιξη της υπόθεσης θα αποφευχθεί η διεξαγωγή δίκης, στην οποία η Εθνική Φρουρά θα αναγκαζόταν να δώσει πλήρη αναφορά για τις κινήσεις της στην περιοχή Ζυγίου το βράδυ της σύλληψης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Μαρκίδης επανέλαβε ότι ελήφθη μια σωστή υπό της περιστάσεις απόφαση.

    "Δεν το θεωρώ υποχώρηση και δεν το θεωρώ ήττα, θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Νόμος της Κύπρου εφαρμόστηκε κατά τρόπο αποτελεσματικό", τόνισε ο κ. Μαρκίδης.

    Επεσήμανε ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχει επίσημη παραδοχή ενώπιον Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το Ισραήλ είχε διατάξει αποστολή πρακτόρων του στην Κύπρο άνευ συγκαταθέσεως και άνευ αδείας της κυπριακής κυβέρνησης", υπογραμμίζοντας ότι η παραδοχή αυτή "συνεπάγεται ποινή φυλάκισης μέχρι έξι ετών".

    Οπως είπε, η πρόταση για παραδοχή έλυσε το πρόβλημα της διεξαγωγής μιας δίκης "στην οποία θα δίδετο μαρτυρία για πλήρεις λεπτομέρειες για το τί έκανε η Εθνική Φρουρά στην περιοχή Ζυγίου τη νύκτα της 6ης Νοεμβρίου 1998", υπογραμμίζοντας ότι "τότε θα ήταν η εκ μέρους μας πλέον μετάδοση σημαντικών πληροφοριών ανά το παγκόσμιο σχετικά με δραστηριότητες που η δική μας στρατιωτική ηγεσία και κυβέρνηση θεωρούσε άκρως απόρρητες".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι μετά την αποδυνάμωση του χάρτη που βρέθηκε στο διαμέρισμα των δύο Ισραηλινών ενόψει εκθέσεων που υποβλήθηκαν προς το Γενικό Εισαγγελέα από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών και το ΓΕΕΦ, "η κατάσταση εξ απόψεως μαρτυρίας καθόσον αφορά την αρχική κατηγορία άλλαξε".

    Ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε τί αξία έχει ένας χάρτης όταν σημειώνεται σε αυτόν "ένας κύκλος πάνω από τη Χιονίστρα, ο οποίος καταλαμβάνει ένα εμβαδόν 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων".

    Διευκρίνισε ότι σε αυτούς τους κύκλους που σημειώθηκαν στο χάρτη υπήρχαν και στρατιωτικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν ήταν σημειωμένες οι βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Κύπρου.

    Οπως είπε, ο κύκλος που ήταν σημειωμένος στην περιοχή της Πάφου δεν περιελάμβανε την αεροπορική βάση της Πάφου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει καμία σχέση η πολιτική με την εξέλιξη αυτή", διευκρινίζοντας ότι από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, τον ανακριτικό φάκελο και το περιεχόμενό του, όπως είναι τώρα διαμορφωμένος, τον γνωρίζουν μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης και ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου, Γιώργος Παπαϊωάννου.

    "Ολοι οι λοιποί δεν έχουν μπροστά τους το φάκελο και είναι πολύ εύκολο να γίνονται δηλώσεις εάν δεν έχεις μελετήσει τα στοιχεία".

    Ερωτηθείς εάν πρόκειται για πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι "είναι ορθολογιστική νομική εξέλιξη", που θα γινόταν "σε σωρεία άλλων περιπτώσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [05] Ρωσία - Διπλωμάτες - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ρώσων διπλωματών και στρατιωτικών.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων NOVOSTI, ο Αντιστράτηγος Εντουαρντ Βαραμπιόφ, μέλος της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμας, είπε ότι η Κύπρος αναμφίβολα δέχθηκε πιέσεις από πλευράς του ΝΑΤΟ και πρωτίστως από την Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα δώσουν το πάνω χέρι στους Ε/Κ.

    Ο Βαραμπιόφ αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των S300 κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλοί στρατοί θα ήθελαν να τους αποκτήσουν.

    Είπε, επίσης, ότι μετά την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, το σύστημα θα εγκατασταθεί στην Κρήτη.

    Σύμφωνα με τον Βαραμπιόφ, το όλο θέμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως οικονομικό ζήτημα και όχι στρατιωτικό, προσθέτοντας ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα και άρματα είναι ακόμη "ανταγωνιστικά", παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία.

    Εξάλλου, η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ελένα Ουραζόβα, η οποία ασχολείται ειδικά με το Κυπριακό εδώ και πολλά χρόνια, θεωρεί ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων αποτελεί ένα θαραλλέο βήμα.

    Η Ουραζόβα πιστεύει ότι η απόφαση βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την εξαγγελθείσα πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστρατιωτικοποίηση και λύση των διεθνών διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

    "Η ηγεσία της Κύπρου επιθυμεί να διατηρήσει τη σταθερότητα στο νησί", είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία κατανοεί και υποστηρίζει τη θέση αυτή.

    Η Ουραζόβα επεσήμανε ότι η εταιρεία "Ραζβαρουζένιε", η οποία πωλεί τους πυραύλους S300 στο εξωτερικό, δεν θα υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από την αλλαγή της τοποθεσίας εγκατάστασης των πυραύλων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΑ)

    [06] ΔΗΚΟ - Νέο πολιτικό σχήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ επαναβεβαιώνει τη "διακηρυγμένη θέση του να εργαστεί για την ανασυγκρότηση κι ενδυνάμωση του χώρου του κέντρου και να συνεχίσει το διάλογο με τις άλλες δυνάμεις του χώρου, με στόχο την ενοποίησή τους και τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου ισχυρού πολιτικού σχήματος".

    Με ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει "αυθαίρετες" κάποιες "ερμηνείες που δόθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ" στο περιεχόμενο των πρόσφατων επιστολών που ο Πρόεδρος του κόμματος Σπύρος Κυπριανού απηύθυνε στις ηγεσίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών και των Νέων Οριζόντων.

    Σημειώνεται ότι "το ΔΗΚΟ, όπως υπογραμμίζεται στις επιστολές Κυπριανού, έχει την ειλικρινή διάθεση να συνεχίσει τις προσπάθειες για ενοποίηση των δυνάμεων του κέντρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [07] Τούρκοι Διπλωμάτες - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος "υφυπουργός εξωτερικών" του ψευδοκράτους Οσμάν Ερτούγκ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους Τ/Κ είναι οι δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της Τουρκίας ότι όποιος αγγίξει το ψευδοκράτος θα θεωρηθεί ότι το έπραξε αυτό σε βάρος της Τουρκίας.

    Υποδεχόμενος χθες στα κατεχόμενα πολυμελή αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ερτούγκ είπε ότι παρόμοιες επισκέψεις ενδυναμώνουν τις στενότατες σχέσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και στέλλουν τα κατάλληλα μηνύματα στους φίλους κι εχθρούς αλλά και σ' αυτούς που θέλουν να σπείρουν κακά ζιζάνια.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ερτούγκ είπε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες και Πρέσβεις είναι και Πρέσβεις των Τ/Κ γιατί ο αγώνας είναι κοινός.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής αποστολής Πρέσβης Αϊντίν Τοσούν δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τα όσα είπε ο Ερτούγκ και ότι οι επισκέψεις πραγματοποιούνται στα πλαίσια των λεγόμενων "πρωτοκόλλων" που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές.

    Επανέλαβε ότι όλα τα μέλη της αποστολής εργάζονται για το ψευδοκράτος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Η αποστολή θα έχει επαφές με λεγόμενους "αξιωματούχους" του ψευδοκράτους, καθώς και με την παράνομη "στρατιωτική ηγεσία".

    Η αποστολή, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για επαφές με λεγόμενους "επισήμους" του ψευδοκράτους, Θα επιστρέψει στην Αγκυρα αύριο Κυριακή, 31 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [08] Καναδός Βοηθός Υπουργός Παιδείας - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ" γράφει ότι βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Βοηθός Υπουργός Παιδείας του Καναδά, Ντενίς Κόσριαν, επικεφαλής τριμελούς αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Κόσριαν επισκέφθηκε το λεγόμενο "Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου" και συζήτησε με το λεγόμενο "πρύτανη" θέματα συνεργασίας στον τομέα της παιδείας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [09] Ταγίογλου - Πρόγευμα - Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος "πρόεδρος" του παράνομου "ανωτάτου δικατηρίου" στα κατεχόμενα, Σαλίχ Ταγίογλου, μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα παρακαθήσει σε πρόγευμα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, το πρόγευμα παρατίθεται από το αμερικανικό Κογκρέσο και σ' αυτό προσκλήθηκαν πάνω από 3.000 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

    Στο παρελθόν, σε παρόμοιο πρόγευμα, παρακάθησε και ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μουσταφά Ακιντζί.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [10] Κατεχόμενα - Παράνομη "κράτηση" Ε/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι λεγόμενο "στρατοδικείο" στα κατεχόμενα "διέταξε" την παράταση για τέσσερις ημέρες της παράνομης "κράτησης" του Ε/Κ, ο οποίος εισήλθε στα κατεχόμενα τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

    Ο 47χρονος Γεώργιος Ιωάννου είχε απαχθεί όταν εισήλθε στα κατεχόμενα από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [11] Ρουντάγιεβ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Τσετσένος Στρατιωτικός Διοικητής, Σαλμάν Ρουντάγιεβ, ο οποίος ηγείται του στρατού του Ντουντάγιεβ, διεμήνυσε ότι οι άνδρες του είναι έτοιμοι να συλλάβουν τον Αρχηγό του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Είπε ακόμη ότι μόλις τον εντοπίσουν θα διενεργήσουν αιφνιδιαστική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα που τον φιλοξενεί για να τον συλλάβουν.

    Ο Ρουντάγιεβ δήλωσε, τέλος, ότι πιστεύει πως ο Οτσαλάν βρίσκεται σε μιαν από τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και κατά πάσα πιθανότητα στο Καραμπάχ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [12] ΔΗΚΟ - Ισραηλινοί - Υπόθεση κατασκοπίας

    Λευκωσία,Κύπρος,30/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Νέο σοβαρό ολίσθημα της κυβέρνησης που τραυματίζει σοβαρά την οντότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας", χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ισραηλινών, των οποίων οι κατηγορίες για κατασκοπία αποσύρθηκαν.

    Με ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ διαπιστώνει "μια σοβαρή αντίθεση στα προβαλλόμενα από πλευράς κυβέρνησης", επισημαίνοντας ότι "από τη μία προβάλλεται η άποψη ότι δεν υπήρχε αρκετή μαρτυρία και από την άλλη γίνεται λόγος για πολλές επαφές που έγιναν με την κυπριακή κυβέρνηση από Ισραηλινούς επισήμους, Αμερικανούς γερουσιαστές κι Ευρωπαίους πολιτικούς".

    Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως "οδηγείται στο συμπέρασμα ότι τα σοβαρά κριτήρια της απόφασης ήταν πολιτικά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 30 January 1999 - 13:02:10 UTC