Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο
  • [02] Πετόσφαιρα
  • [03] Πρέσβης Ρωσίας - Ομιλία - Τ/Κ Ενωση Συντακτών
  • [04] Βασιλείου - Βρυξέλλες - Διημερίδα - Επαφές
  • [05] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία
  • [06] ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα
  • [07] ΑΚΕΛ - Ευρωπαϊκή Αριστερά - Γιουγκοσλαβία
  • [08] "Κάρμεν" - Γιουγκοσλάβοι χορευτές
  • [09] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Γιουγκοσλαβία
  • [10] Νέοι Ορίζοντες - ΕΔΗ - Σοσιαλδημοκρατία
  • [11] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Σοσιαλδημοκρατία

  • [01] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με τέσσερις αγώνες αρχίζει σήμερα η 24η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Οι αγώνες είναι: Ανόρθωση - Εθνικός Αχνας (γήπεδο Παραλιμνίου)

    Ομόνοια - ΑΕΛ (Μακάρειο) Απόλλων - ΑΠΟΕΛ (Τσίρειο)

    ΑΕΚ - Αρης (ΓΣΖ) Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 4.30 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Πετόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στους ψεσινούς πρώτους αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Πετόσφαιρας Α' κατηγορίας ανδρών σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Ομόνοια - Ενωση Νέων Παραλιμνίου: 3 - 1 σετ Νέα Σαλαμίνα - Αχιλλέας: 3 - 0

    ΑΠΟΕΛ Παφιακός: 0 - 3 Ανόρθωση - Αναγέννηση: 3 - 0 σετ

    Οι επαναληπτικοί θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα. Οι τέσσερεις ομάδες που θα προκριθούν θα συμμετάσχουν στο φάιναλ φορ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Πρέσβης Ρωσίας - Ομιλία - Τ/Κ Ενωση Συντακτών

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρωσία επιθυμεί την άσκηση πολιτικής που να βασίζεται σε πολιτική ισότητα των δύο πλευρών (στη Κύπρο), φέρεται να δήλωσε ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία δεν ακολουθεί μονόπλευρη πολιτική ούτε στην Κύπρο ούτε σε άλλη χώρα.

    Μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε χθές στα κατεχόμενα η Τ/κ Ενωση Συντακτών, ο κ. Μουράτοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλαδα και η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις, ενώ διέψευσε τις φήμες ότι η Ρωσία υποστηρίζει ορθόδοξες χώρες, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

    Ο Τ/κ Τύπος γράφει ότι ο Ρώσος Πρέσβης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι διεξάγεται διάλογος μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ προκειμένου το πρόβλημα να συζητηθεί στη συνάντηση κορυφής των οκτώ πλέον βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G8).

    Ο κ. Μουράτοφ αναφέρθηκε και στους ρωσικούς πυραύλους S300 και είπε ότι η πώλησή τους στην Κύπρο ήταν μια εμπορική πράξη και πως πρόκειται για αμυντικό όπλο κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν μια χώρα δέχεται επίθεση.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χουριέτ Κίπρις" στεγάζει τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη υπό τον τίτλο "Μαργαριτάρια από τον Μουράτοφ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΜΑ)

    [04] Βασιλείου - Βρυξέλλες - Διημερίδα - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σε διημερίδα ενημέρωσης των πρεσβευτών της Δημοκρατίας που είναι διαπιστευμένοι στα κράτη μέλη της Ενωσης και θα έχει σειρά επαφών.

    Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε Ευρωπαϊκές χώρες.

    Στη συνάντηση θα γίνει σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, ο κ. Βασιλείου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο της Βρετανίας, Νίλ Κίνοκ και τον επικεφαλής των ομάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, Βάν ντερ Πάας.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Βασιλείου θα παρακαθήσει σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των 15 κρατών μελών, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ.

    Στη συνάντηση αναμένεται ότι θα προωθηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης των τεσσάρων κεφαλαίων που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, τα οποία είναι οι Τηλεπικοινωνίες, η Στατιστική, η Πολιτική του Καταναλωτή και η Προστασία της Υγείας και η Αλιεία.

    Την Τετάρτη, ο κ. Βασιλείου θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί και θα έχει συνομιλίες με το Γάλλο Υπουργό Συγκοινωνιών και τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Ντελόρ.

    Ο κ. Βασιλείου θα δώσει την ερχόμενη Πέμπτη διάλεξη για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στο Πανεπιστήμιο Tour.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [05] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η εκτίμηση όλων στη Γιουγκοσλαβία είναι ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι η κατάκτηση του Κοσσυφοπεδίου και έχουν αρκετές μαρτυρίες για τα σχέδια αυτά της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

    Οι Γιουγκοσλάβοι θεωρούν ότι η επίθεση κατά της χώρας τους αποτελεί μόνο την αρχή και ότι κι άλλες χώρες θα αποτελέσουν στόχο του ΝΑΤΟ, εφόσον, όπως πιστεύουν, το σχέδιο των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών στην περιοχή είναι η δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας από τα δυτικά και μιας μεγάλης Τουρκίας από τα ανατολικά.

    Τις θέσεις των Γιουγκοσλάβων μετέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος μαζί με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρο Χριστοδουλίδη, είχαν επισκεφθεί αυτή τη βδομάδα το Βελιγράδι, για να εκδηλώσουν τη συμπαράσταση και υποστήριξη του κόμματός τους και ολόκληρου του κυπριακού λαού προς τον λαό της Γιουγκοσλαβίας και να ενημερωθούν για την κατάσταση.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι δυο άντρες είχαν μεταξύ άλλων δίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, ενώ εκτός από τις επίσημες επαφές τους συνομίλησαν και με τον απλό κόσμο.

    Οπως είπε ο κ. Κατσουρίδης, οι Γιουγκοσλάβοι πιστεύουν πως υπάρχουν σχέδια μεταφοράς τουρκικών δυνάμεων μέχρι την Αδριατική και όπως υπογραμμίζουν είναι κάτι που Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να μετρήσουν και σωστά και πολύ σοβαρά.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως εκτίμηση των Γιουγκοσλάβων είναι πως είναι πολύ κοντά η πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης του ΝΑΤΟ κατά της χώρα τους, κάτι που, όπως τόνισε, αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη ανάφλεξη στην περιοχή.

    "Σε περίπτωση που συμβεί χερσαία επίθεση αυτοί εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις θα διαρκέσουν χρόνια και η θέση τους είναι ότι αν το Βιετνάμ ήταν έκπληξη για τους Αμερικανούς η Γιουγκοσλαβία θα είναι δυο φορες έκπληξη", σημείωσε ο κ. Κατσουρίδης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι εκείνο το οποίο είναι έτοιμη να αποδεκτεί η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, όπως τους ανέφερε ο ΥΠΕΞ της χώρας, είναι "πολιτική, ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, παραχώρηση αυτοκυβέρνησης στο Κόσοβο και μια διευθέτηση η οποία θα λάβει υπόψη τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα και των επτά εθνοτήτων του Κόσοβο".

    Είναι έτοιμοι ακόμη να δεκτούν, στη διαδικασία των ειρηνευτικών συνομιλιών, την παρουσία πολιτικών παρατηρητών που να μην προέρχονται όμως από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ.

    Δεν είναι ωστόσο σε καμμία περίπτωση διατεθειμένοι να δεκτούν στρατιωτική παρουσία οποιουδήποτε, ακόμα και της πιο φιλικής χώρας.

    Ο κ.Κατσουρίδης είπε επίσης πως οι Γιουγκοσλάβοι τους έχουν αναφέρει πως στο Κόσοβο "δεν υπάρχει θέμα του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού".

    Ακόμη επεσήμανε πως μόνος ηγέτης των Αλβανών, κάτοικος του Κόσοβο, είναι ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος είναι υπέρ μια ειρηνικης διευθέτησης και τερματισμού των βομβαρδισμών, έστω και αν υποστηρίζει την απόσχιση του Κόσοβο.

    Εξάλλου, ο κ. Κατσουρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από τους τρεις Αμερικανούς στρατιώτες οι Γιουγκοσλάβοι έχουν συλλάβει και άλλους στρατιώτες του ΝΑΤΟ και υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις κατάρριψης αεροπλάνων που δεν έγιναν γνωστές.

    Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να διευκολύνει την πρόσβαση των ίδιων των Γιουγκοσλάβων σε διεθνή βήματα για να μπορέσουν να πουν την άποψή τους αφού "δεν ακούεται η άποψή τους".

    Σε ότι αφορά τη στάση των Γιουγκοσλάβων έναντι του πολέμου, ο κ. Κατσουρίδης είπε πως "είναι απίστευτος ο τρόπος με τον οποίον αντιδρά ο γιουγκοσλαβικός λαός σε αυτόν τον πόλεμο" σημειώνοντας ότι "υπάρχει ένας πατριωτισμός και μια συσπείρωση σε όλα τα επίπεδα".

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι οι Γιουγκοσλάβοι τρέφουν αισθήματα απεριόριστης φιλίας, ευγνωμοσύνης και αγάπης για τον κυπριακό λαό και είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις θέσεις όλων των πλευρών στην Κύπρο για το γιουγκοσλαβικό και για τις εκδηλώσεις που γίνονται εδώ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες χαιρέτισαν το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο απορρίπτεται η πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία και τάσσεται σαφώς υπέρ λύσης βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ανακοίνωση των ΕΔΗ χαρακτηρίζει "θετική" την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι "κάθε παρέκκλιση από τον ιστορικό συμβιβασμό της ομοσπονδίας δίνει την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να επιχειρεί αλλαγή του πλαισίου λύσης και να δημιουργεί περιπλοκές" για την δική μας πλευρά, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για λύση του Κυπριακού.

    "Η σαφής γραμμή που τηρεί η ελληνική Κυβέρνηση στο θέμα της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό, που συμπίπτει με την επίσημη γραμμή της δικής μας πλευράς, αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα, για αποφυγή επικίνδυνων πρακτικών διαχείρησης του Κυπριακού" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρει επίσης ότι "η ορθή απόφαση για την μή έλευση των S300, δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στην τουρκική πλευρά και προσδοκίες από πλευράς ΕΕ και ΗΠΑ, προς το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία, για ανάλογες ενέργειες καλής θέλησης, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πλήρη αποστρατικοποίηση και για αποχώρηση των ξένων στρατευματων καθώς και για ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα των ΗΕ".

    Οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι η επισήμανση στο ψήφισμα της παρουσίας 110 χιλιάδων Τούρκων εποίκων και 35 χιλιάδων τουρκικών κατοχικών στρατεύματων στα κατεχόμενα, "αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αναμφίβολα θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τη διεθνή κοινότητα όσο και τους Τ/Κ, για το ποιοί ελέγχουν την κατάσταση στα κατεχόμενα και ουσιαστικά εμποδίζουν την οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [07] ΑΚΕΛ - Ευρωπαϊκή Αριστερά - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, κατάπαυση του πυρός και επίτευξη ειρηνικής λύσης με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, απαίτησαν τα κόμματα της Συνομοσπονδιακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς.

    Σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι την περασμένη Πέμπτη (15 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο συνάντηση των Κομμάτων της Συνομοσπονδιακής ομάδας, στην οποία πήραν μέρος 20 περίπου Κόμματα και Κινήματα.

    Στη συνάντηση απαιτήθηκε επίσης η "εφαρμογή αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο με σεβασμό στα σύνορα και την ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας" ενώ εκφράστηκε "έντονη καταδίκη των βάρβαρων βομβαρδισμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας" και αλληλεγγύη προς όλα τα θύματα του ακήρυκτου πολέμου.

    Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για την αναβάθμιση της αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, για τον τερματισμό της επιδρομής και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της "παραπληροφόρησης και προπαγάνδας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που με την κυριαρχία στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παραπλανούν την κοινή γνώμη των χωρών τους".

    "Η συνάντηση υποστήριξε τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για ευρύτερη Διεθνή Συνάντηση στη Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη και για συντονισμένες διεθνείς αποστολές ομάδων από προσωπικότητες στη Γιουγκοσλαβία", για το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας - ασπίδας για προστασία των πόλεων της χώρας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το ΑΚΕΛ αντιπρόσωπευσε στη Συνάντηση ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος, Δώνης Χριστοφίνης.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [08] "Κάρμεν" - Γιουγκοσλάβοι χορευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ - Ντίνα Γεωργιάδου)

    "Νίκη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα και τον πόλεμο" και "μέσο επίλυσης των διαφορών", χαρακτηρίζουν τρείς κυπριακές επιτροπές χορού την πραγματοποίηση στην Κύπρο των παραστάσεων του έργου "Κάρμεν" με τη συμμετοχή εκλεκτών Γιουγκοσλάβων χορευτών.

    Οι συνεργαζόμενες επιτροπές "Επαγγελματικός Σύνδεσμος Χορού Κύπρου", "Περιφερειακό Συμβουλευτικό Σώμα της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού" και πρώην "Επιτροπή Χορού του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου" διακηρύσσουν πως η προσπάθεια τους δεν ματαιώθηκε "από την καταστροφική μανία των αεροπλάνων του ΝΑΤΟ."

    Διαλαλούν επίσης την πίστη τους στην "πολιτική δήλωση" που ξεπροβάλλει μέσα από "μία πολιτιστική έκφραση."

    Η παράσταση, στην οποία λαμβάνουν μέρος διακεκριμένοι χορευτές από την Κύπρο, την Αγγλία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, κινδύνευσε να μην πραγματοποιηθεί λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και των πρακτικών δυσκολιών που αυτός αναπόφευκτα δημιούργησε στους Γιουγκοσλάβους χορευτές, που εμφανίζονται στους κεντρικούς ρόλους του έργου.

    Ωστόσο, το ψυχικός σθένος που επέδειξαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων - απότοκων του πολέμου στη σπαρασσόμενη χώρα τους οι περιζήτητοι σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου του Βελιγραδίου Duska Dragicevic και Konstantin Kostjukov, αλλά και οι υπόλοιποι έξι Γιουγκοσλάβοι χορευτές που τους πλαισιώνουν, "έκανε εντύπωση" αφού "με πολλή αποφασιστικότητα" ζήτησαν να μην ακυρωθούν οι παραστάσεις."

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την παράσταση η Φρόσω Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος μίας εκ των τριών συνεργαζομένων επιτροπών, είπε πως οι προετοιμασίες άρχισαν από το περασμένο καλοκαίρι και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία απλώς "έδωσε μία άλλη διάσταση στο έργο."

    Εκφράζοντας εκτίμηση για το γεγονός ότι οι Γιουγκοσλάβοι ήρθαν στην Κύπρο μέσω Βουδαπέστης και Αθήνας, με επέμβαση του Υπουργείο Πολιτισμού της Γιουγκοσλαβίας και των στρατιωτικών αρχών, η κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε πως με τον τρόπο αυτό αντιπαρατέθηκε ο πολιτισμός έναντι στον πολέμο και έτσι νοηματοδοτήθηκε η παράσταση με μία κάποια ποιότητα.

    "Αυτά είναι διδάγματα τα οποία πρέπει να πάρουμε εμείς ως λαός," είπε, επισημαίνοντας ότι παρά τους βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι "οι Γιουγκοσλάβοι έκαναν πρόβες για τη συγκεκριμένη παράσταση" και αντιστεκόμενοι στη θλίψη έκαναν "άψογα την δουλειά τους" με αποτέλεσμα την μεγάλη επιτυχία που είχαν μέχρι τώρα οι παραστάσεις.

    Κληθείς να βυθομετρήσει το βαθμό και το σημείο στα οποία μία πολιτιστική πράξη μπορεί να αποτελέσει μία πολιτική πράξη αντίστασης στον οποιοδήποτε πόλεμο, ο Γιουγκοσλάβος χορογράφος της "Κάρμεν" Βλαντιμίρ Λογκούνοβ, είπε στο ΚΥΠΕ πως η άφιξή τους στην Κύπρο ήταν σαφώς μία πράξη αντίστασης.

    "Πάντοτε, σε μία κατάσταση σαν κι' αυτή ο πολιτισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για κάθε χώρα. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνησή μας μας έδωσε την άδεια να φθάσουμε στην Κύπρο", δήλωσε και μετέφερε το δικό τους "μήνυμα ειρήνης" σε όλους τους καλλιτέχνες του κόσμου.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη ύπαρξης καλλιτεχνικών δρωμένων εν καιρώ πολέμου είπε ότι "στο Βελιγράδι διοργανώνονται δωρεάν συναυλίες, παραστάσεις και αθλητικά γεγονότα με το κοινό να κατακλίζει τις αίθουσες."

    Η όπερα στο Βελιγράδι, στην οποία εργάζεται, είναι ανοικτή στο κοινό, το οποίο μόλις τελειώσει η παράσταση καταφεύγει στα καταφύγια.

    Το λόγια του κ. Λογκούνοβ κρύβουν την αλήθεια και τη δύναμη ενός πολιτισμού που δύναται να γίνει το δεύτερο καταφύγιο του ανθρώπου σε στιγμές δραματικές. "Τα πάντα συνεχίζουν (στον καλλιτεχνικό τομέα) αλλιώς χάνεις τον έλεγχο, την ισορροπία σου", παρατηρεί, εξαίροντας την ψυχολογική στήριξη την οποία προσφέρουν τέτοιες εκδηλώσεις στον άμαχο πληθυσμό της Γιουγκοσλαβίας.

    Εκφράζοντας, τέλος, ικανοποίηση από τη συνεργασία του με τους 16 εκλεκτούς Κύπριους χορευτές της "Κάρμεν", στους οποίους συγκαταλέγονται οι Oksana Jdanova-Petrou και ο Αλέξης Θωμά, τους χαρακτήρισε "άνθρωπους παθιασμένους με το αντικείμενο του χορού."

    Οι σύγχρονες χορογραφίες που παρουσιάζονται στο πρώτο μέρος της παράστασης, περιλαμβάνουν το "Magnet 3" σε χορογραφία της Κύπριας, Μάρως Γρηγορίου, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό, και τα έργα "Μαρέγκα" και "Κρουστά", σε χορογραφία του βραβευμένου Ισραηλίτη χορογράφου Uri Ivgi. Τα τρία αυτά έργα χορεύουν επιλεγμένες Κύπριες χορεύτριες, που διακρίθηκαν στην τεχνική του σύγχρονου χορού με επικεφαλής τις Εμιλυ Παπαλοϊζου, Ιλάρια Λάρκου, Βαλέρια Σολέα και Μυρτώ Χατζηγεωργίου.

    Σήμερα και αύριο το έργο θα παρουσιασθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ενώ ακολουθούν παραστάσεις στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού τη Δευτέρα και Τρίτη, 19 και 20 Απριλίου. Στη Λευκωσία οι παραστάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

    Λόγω του υψηλού κόστους της παράστασης, το οποίο ανέρχεται στις 42.000 λίρες, η κ. Χατζηγεωργίου απηύθυνε έκκληση προς το κράτος και τους ιδιωτικούς φορείς να επενδύσουν σε "μία από τις πιο παραμελημένες τέχνες στην Κύπρο", το χορό.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι ο κύριος χορηγός της παράστασης, που εκπροσωπεί την Κύπρο στο 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού (15 Απριλίου - 17 Μαϊου), με τη συμμετοχή χορευτών από την Βρετανία, την Γαλλία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, και την Ιταλία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [09] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Γιουγκοσλαβία

    Πάφος,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την "αγωνία" της ΕΔΕΚ για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Γιουγκοσλαβία, αφού δε διαφαίνεται να υπάρχει "καμιά προοπτική τερματισμού του πολέμου", εξέφρασε σήμερα ο πρώτος Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι η συνέχιση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, πέραν του μεγάλου αριθμού των θυμάτων, των προσφύγων και των τεράστιων υλικών ζημιών, "δημιουργεί κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης σ' ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων", προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου προς την Αλβανία και τα Σκόπια.

    Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ ενώνει τη φωνή της με όλους εκείνους που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου εδώ και τώρα και πολιτική λύση του προβλήματος.

    Χαιρετίζοντας την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Ελλάδας, την οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο κ. Ομήρου είπε ότι η θέση της ΕΔΕΚ είναι πως για την πολιτική λύση του προβλήματος είναι απαραίτητο "να διαφυλαχθεί και να κατοχυρωθεί το απαραβίαστο των συνόρων, να παραχωρηθεί μια ευρύτατη αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο, μέσα στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, και να αναπτυχθεί για όσο καιρό χρειαστεί, μια διεθνής ειρηνευτική δύναμη, υπό την αιγίδα και την ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".

    Πρόσθεσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου πρέπει να ενταχθούν μέσα στο ευρύτερο παγκόσμιο πλαίσιο και να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις για τερματισμό αυτής της "παραφροσύνης".

    Η ΕΔΕΚ θα κάνει ό,τι μπορεί, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος του Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης θα έχει στην Αθήνα διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και τα κόμματα, ενώ θα έχει επαφές και στις Βρυξέλλες, με τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Είπε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολίν Γκρήν, η οποία θα βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Κύπρο για να παρευρεθεί στις εργασίες της 15ης συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ που θα γίνουν στην Πάφο.

    Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις δηλώσεις ότι η ΕΕ έχει ενοχληθεί από τη στάση των κομμάτων και της Βουλής στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, επειδή, όπως εξήγησε, οι δηλώσεις αυτές "δίνουν το μήνυμα ότι ο κυπριακός λαός ή η Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει της ενταξιακής μας πορείας, δεν θα πρέπει να έχει δικές της απόψεις".

    Σημείωσε ότι απόψεις έχουν και ο λαός και τα πολιτικά κόμματα, προσθέτοντας ότι "και η κυβέρνηση δικαιούται να έχει διαφορετικές απόψεις".

    "Αυτή η ψοφοδεής νοοτροπία είναι εντελώς απαράδεκτη", είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι "ο στόχος για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδέεται με την απαγόρευση του δικαιώματος του κυπριακού λαού να εκφράζει απόψεις πάνω στα διάφορα διεθνή ζητήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΦΖ/ΜΑ)

    [10] Νέοι Ορίζοντες - ΕΔΗ - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΕΔΗ απέκτησαν "ειδική ικανότητα" να καταποντίζουν κάθε προσπάθεια ευρύτερων συνενώσεων και συσπειρώσεων, όπως έκαναν προεκλογικά και με το Συνασπισμό της Ελπίδας, και εκ των υστέρων να επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους.

    Αυτό υποστηρίζουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες, προσθέτοντας ότι "είναι εκπληκτική η υποκριτική ικανότητα των ΕΔΗ, που προσπαθούν να αποτινάξουν τις ευθύνες τους για το ναυάγιο της προσπάθειας συνένωσης του ενδιάμεση χώρου σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα".

    Οπως αναφέρουν, οι ΕΔΗ "εκμεταλλευόμενοι τη λανθασμένη, πολιτικά αστήρικτη και χρονικά άκαιρη απόφαση της ΚΕ της ΕΔΕΚ, προσπαθούν να ρίξουν την αποκλειστική ευθυνη στην ΕΔΕΚ και να παρουσιασθούν οι ΕΔΗ ως αθώες περιστερές".

    Οι ΝΕΟ υποστηρίζουν ότι ενώ στελέχη των ΕΔΗ δήλωναν ότι είχαν συμφωνήσει στο πλαίσιο αρχών του νέου σχήματος, "παρασκηνιακά και με διμερείς επαφές με την ΕΔΕΚ ζητούσαν αλλαγή αυτού του πλαισίου κατά τρόπο που να έθετε τους ΝΕΟ εκτός της προσπάθειας των πέντε".

    Τέλος αναφέρουν ότι οι ΕΔΗ πρέπει να δηλώσουν "εδώ και τώρα έντιμα και καθαρά αν αποδέχονται το κείμενο για το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [11] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Σοσιαλδημοκρατία

    Πάφος,Κύπρος,17/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την αισιοδοξία ότι εάν το ΔΗΚΟ προτίθεται να εισέλθει στο διάλογο για τη δημιουργία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μπορεί να βρεθεί "κοινή γλώσσα", με δεδομένες τις συγκλίσεις που ήδη υπάρχουν στο εθνικό θέμα, εξέφρασε σήμερα ο πρώτος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε ότι "υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να καταλήξει ένας διάλογος μεταξύ της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ" για τη δημιουργία του νέου κόμματος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ να εισέλθει σε διάλογο με το ΔΗΚΟ.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ προχωρεί στη δημιουργία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, παρά το γεγονός ότι με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής "κάποιοι από τους μέχρι τώρα εταίρους, δεν θα είναι στη μελλοντική πορεία".

    Είπε ακόμα ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί για τη δημιουργία του νέου κόμματος, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να συγκληθεί ιδρυτικό συνέδριο.

    Ο κ. Ομήρου ξεκαθάρισε ότι "δεν μιλούμε για μετεξέλιξη της ΕΔΕΚ" αλλά για ένα νέο σχήμα στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν κινήσεις, κόμματα και ανένταχτοι πολίτες, προσθέτοντας ότι "ούτε μιλούμε για μια αλλαγή του τίτλου και του εμβλήματος της ΕΔΕΚ".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το νέο κόμμα που θα προκύψει από τις διεργασίες που γίνονται θα "διαδεχθεί την ΕΔΕΚ" στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε ακόμα ότι η ΕΔΕΚ δεν έχει πετύχει τον στόχο, "δηλαδή να καλύψει το ευρύτατο φάσμα των κοινωνικών και των λαϊκών δυνάμεων που μπορούν και θέλουν να εκφραστούν μέσα από ένα καινούργιο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 April 1999 - 17:58:26 UTC