Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο
  • [02] Γάμος Αμερικανού - Γιουγκοσλάβας
  • [03] Υπουργός Εσωτερικών - Συρία
  • [04] Ταμείο Eurimages - Κύπρος
  • [05] Μαρκίδης - Κόσης - Ημερίδα για 50χρονα ΣτΕ
  • [06] Πανηγυρική εκδήλωση - 50χρονα ΣτΕ

  • [01] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 24η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Στο Παφιακό ο Ευαγόρας υποδέχεται την Αλκή, στο Παραλίμνι η Ενωση αντιμετωπίζει τη Νέα Σαλαμίνα και στο γήπεδο του Κύκκου η Δόξα Κατοκοπιάς τον Ολυμπιακό. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 4.30.

    Εξάλλου στους χθεσινούς αγώνες οι Ανόρθωση νίκησε τον Εθνικό Αχνας με 2 - 0 και η Ομόνοια την ΑΕΛ με 3 - 0.

    Ο Απόλλωνας νίκησε το ΑΠΟΕΛ με 2 - 1 και τέλος η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Αρη με 5 - 1.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Γάμος Αμερικανού - Γιουγκοσλάβας

    Πάφος,Κύπρος,18/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με τα ιερά δεσμά του γάμου θα ενώσουν σήμερα τις ζωές τους, στην Πάφο, ο 30χρονος Αμερικανός Στηβ Ράϊζ και η 25χρονη Σέρβα Νάντια Τομάνοβιτς, αφού λόγω της κατάστασης και των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία δεν κατέστη δυνατό να παντρευτούν στο Βελιγράδι αλλα ούτε και στις ΗΠΑ.

    Και οι δυο αυτές χώρες, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, αρνήθηκαν την έκδοση των σχετικών αδειών και πιστοποιητικών ώστε οι δυο νέοι να μπορέσουν να παντρευτούν στη μια απ' αυτές.

    Οι δύο νέοι, που γνωρίστηκαν στο Βελιγράδι πριν από τον πόλεμο, προγραμμάτιζαν να παντρευτούν αυτές τις μέρες αλλά λόγω της κατάστασης, έφυγαν από τη Γιουγκοσλαβία και ήρθαν στην Κύπρο, μέσω Ουγγαρίας.

    Το μυστήριο θα τελέσει στις 6 το απόγευμα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, από τον οποίον οι ίδιοι ζήτησαν βοήθεια, και στη συνέχεια η διεύθυνση του ξενοδοχείου AZIA, όπου διαμένουν, θα παραθέσει προς τιμή τους γαμήλια δεξίωση.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε πως παντρεύοντας αυτούς τους δυο νέους στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αγάπη για τη ζωή και η ειρήνη αποτελούν πανανθρώπινες αξίες που δεν πρέπει να τις καταπατά ο πόλεμος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Υπουργός Εσωτερικών - Συρία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί το απόγευμα για τη Συρία όπου θα έχει συνομιλίες με το Σύρο ομόλογό του.

    Στόχος της επίσκεψης είναι η επίτευξη προσωρινής συμφωνίας συνεργασίας για το θέμα των λαθρομεταναστών.

    Οπως δήλωσε συγκεκριμένα στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδούλου, νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, επιδίωξη είναι η επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας για τη διαδικασία συζήτησης, σε χρονικά πλαίσια που θα καθοριστούν, "για τη σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας επίσημου χαρακτήρα, η οποία να ρυθμίζει σ' όλες τις λεπτομέρειες, σε όλες τις πτυχές του, το θέμα αυτό".

    Θα πρέπει, είπε, να επιτευχθεί μια λειτουργική συνεργασία η οποία "πρώτο, να αποτρέπει κατά το δυνατό, τη δημιουργία του προβλήματος, και δεύτερο, σε περίπτωση που δημιουργείται πρόβλημα λαθρομεταναστών, να συμφωνηθούν τα πλαίσια χειρισμού για απέλασή τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Ταμείο Eurimages - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Eurimages είναι έντονη τόσο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις κυπριακών συμπαραγωγών όσο και στη διαμόρφωση της πολιτικής του Ταμείου σε εξειδικευμένους τομείς.

    Συγκεκριμένα, πέντε ταινίες με σημαντική κυπριακή συμμετοχή τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από καλλιτεχνικής πλευράς έλαβαν χρηματοδότηση από το ταμείο κατά τη δεκαετία του 1990.

    Πρόκειται για τις ταινίες "Το φτερό της μύγας" (1995) του Χρίστου Σιόπαχα, που έλαβε ένα εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, "Η σφαγή του Κόκορα" (1996) του Ανδρέα Πάνζη, που έλαβε 1,5 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, "Ελλάδος" (1999) του Γιάννη Ιωάννου, που έλαβε 800 χιλιάδες φράγκα, "Ο Δρόμος για την Ιθάκη" (1999) του Κώστα Δημητρίου, που έλαβε 1,1 εκατομμύρια φράγκα, και "Ο Βυσσινόκηπος" (1999) του Μιχάλη Κακογιάννη, που έλαβε 2,9 εκατομμύρια φράγκα.

    Εκτός από τη χρηματοδότηση ταινιών η Κύπρος έχει επωφεληθεί και από το σχέδιο επιδότησης αιθουσών προβολής ευρωπαϊκών κινηματογραφιών ταινιών, αφού κατά καιρούς τρεις κινηματογράφοι έχουν πάρει τέτοια ενίσχυση, και συγκεκριμένα το "ΟΣΚΑΡ" Λεμεσού, το "ΣΙΝΕΟΡΑΣΙΣ - 2" στην Πάφο και το "ΠΑΝΘΕΟΝ - 2" στη Λευκωσία.

    Για το 1999, μόνο το "ΠΑΝΘΕΟΝ - 2" συνεχίζει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ταμείου Eurimages και συμμετέχει σε αυτό ανελλιπώς από της ιδρύσεώς του στα τέλη του 1998.

    Σκοπός του είναι η προώθηση στις χώρες - μέλη του μέσω χρηματοδοτικής βοήθειας, της συμπαραγωγής, διανομής, προώθησης και άλλων μορφών εκμετάλλευσης της δημιουργικής κινηματογραφίας και των οπτικοακουστικών έργων στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Σήμερα συμμετέχουν στο Ταμείο 25 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια λίρες και αποτελείται αποκλειστικά από τις συνεισφορές των χωρών - μελών.

    Η συνεισφορα της Κυπριακής Δημοκρατία στο Ταμείο ανέρχεται για φέτος στις 40 χιλιάδες λίρες περίπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Μαρκίδης - Κόσης - Ημερίδα για 50χρονα ΣτΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τόνισε ότι ευτυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα παράδειγμα κράτους, που έχει κατορθώσει να διαφύγει και να μην εκπληρώσει την υποχρέωσή του να εκτελέσει και να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε σε προσφώνησή του χθες κατά τη διάρκεια ημερίδας για τα 50χρονα του Συμβουλίου της Ευρώπης, δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν παραδείγματα χωρών που δυστροπούν ή καθυστερούν να συμμορφωθούν με δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    "Η δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού", υπογράμμισε ο κ. Μαρκίδης.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του κατά την ημερίδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, σημείωσε το γεγονός ότι η Κύπρος εξακολουθεί για 25 χρόνια τώρα να είναι θύμα κατάφωρων παραβιάσεων και καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της από την Τουρκία, που είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Τόνισε επίσης ότι "η πιστή εφαρμογή και η αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι υπόθεση και ευθύνη πανανθρώπινη και όχι μόνο υποχρέωση ιδιωτική ή εθνική".

    Την ημερίδα για την 50η επέτειο του Συμβουλιου της Ευρώπης διοργάνωσαν η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με θέμα: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο τρόπος λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τη νέα του μορφή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Πανηγυρική εκδήλωση - 50χρονα ΣτΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πανηγυρική εκδήλωση, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος για τους εορτασμούς της Πεντηκονταετηρίδας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), οργανώνει η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΣτΕ.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Μαϊου, στις 12.30 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, και είναι ανοικτή για το κοινό.

    Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής και ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Λέλλος Δημητριάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 18 April 1999 - 12:02:22 UTC