Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - ΔΗΚΟ - Κοινωνικός διάλογος
  • [02] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις
  • [03] Ρέππας - Αθήνα - Λευκωσία
  • [04] Διάσκεψη Τύπου - Κασουλίδης - Κρανιδιώτης (1)
  • [05] Διάσκεψη Τύπου - Κασουλίδης - Κρανιδιώτης (2)
  • [06] Κυπριανού - Ιράν - Επίσκεψη
  • [07] Παλαιστίνιος Υφυπουργός Εμπορίου - Κύπρος
  • [08] Υπουργοί Βιομηχανίας & Οικονομικών Τσεχίας
  • [09] Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα Οικογενειών
  • [10] Κύπρος - ΗΠΑ - Εμπόριο
  • [11] Χριστόφιας - Κρανιδιώτης

  • [01] Κληρίδης - ΔΗΚΟ - Κοινωνικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να δεσμευθεί από τώρα ότι θα εγκρίνει φορολογίες, τις οποίες αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και θα εξετάσει το όλο θέμα εφόσον μελετήσει τις προτάσεις που θα υποβάλει η κυβέρνηση στα κόμματα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του κοινωνικού διαλόγου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του κοινωνικού διαλόγου.

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του φορολογικού πακέτου που είχε υποβάλει παλαιότερα η κυβέρνηση και απορρίφθηκε από τη Βουλή, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "είναι γνωστό ότι εκείνο το φορολογικό πακέτο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από εμάς". Πρόσθεσε ότι αναμένει πως η κυβέρνηση θα προτείνει φορολογίες, σημειώνοντας πως αυτό "δεν είναι αρκετό".

    "Θα δούμε", πρόσθεσε, "και τι άλλο θα προτείνει σε αντιστάθμισμα και ποίους ωφελεί και ποίους δεν ωφελεί χωρίς να δεσμευόμαστε εν πάση περιπτώσει ότι θα εγκρίνουμε φορολογίες. Δεν είναι η ώρα", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "για την ανάληψη δεσμεύσεων. Ανάληψη δεσμεύσεων θα υπάρξει αφού γίνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση το ΔΗΚΟ υπέδειξε ότι για να γίνει μια ουσιαστικότερη συζήτηση και να μπορέσει το κάθε κόμμα να σχολιάσει ή να υποβάλει προτάσεις ή αντιπροτάσεις θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει μπροστά στα κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις. "Μιλούμε πλέον", πρόσθεσε, "για συγκεκριμένα θέματα και το κύριο θέμα όπως το ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών είναι η εξυγίανση της οικονομίας και σίγουρα θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει πώς σκέπτεται να γίνει αυτή η εξυγίανση".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ προτιμά όπως γίνει μια κοινή σύσκεψη κυβέρνησης και όλων των κομμάτων, μετά την υποβολή και των θέσεων της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο, όπως ανέφερε, να έχει λόγο να επιμένει σε αυτό εάν υπάρχουν αντιρρήσεις.

    Είπε εξάλλου ότι χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή αφού "το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μια από τις μεγάλες αδυναμίες", ενώ υπάρχουν και άλλα θέματα "τα οποία πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη. Πρέπει", επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, "να εξασφαλίσουμε μια συνολική διευθέτηση της οικονομίας η οποία θα βοηθά τις ασθενέστερες ομάδες του λαού. Πώς θα γίνει αυτό, θα ακούσουμε απόψεις και θα εκφράσουμε απόψεις", πρόσθεσε.

    "Εκείνο που έχει σημασία", υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, "είναι η προσπάθεια για συναινετική αντιμετώπιση κάποιων επειγόντων και καίριων προβλημάτων και σε αυτό το πλαίσιο εποικοδομητικά προσπαθούμε να βοηθήσουμε".

    Ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, σημειώνοντας ότι ορίστηκε συνεδρία στις 24 Μαϊου για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την άμυνα, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

    Κληθείς να πει αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της απόφασης της κυβέρνησης για ευθυγράμμιση με τα περαιτέρω μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που προτίθεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην αρχή της συζήτησης είπε μερικά πράγματα γι' αυτό το θέμα. Ωστόσο απέφυγε να αναφέρει ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Λυσσαρίδης - Δηλώσεις

    Πάφος,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στους Δήμους Πέγειας και Γεροσκήπου πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, για να εξετάσει τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο κοινοτήτων, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το σημαντικό της έργο, πρέπει να στηριχθεί οικονομικά από το κράτος.

    Χαρακτήρισε "εξευτελιστικό" το ποσοστό 4 τοις χιλίοις που δίδεται στους Δήμους από το εθνικό εισόδημα, τη στιγμή που στην Ευρώπη το ποσοστό φθάνει το 4 τοις εκατόν.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας και είπε ότι είναι δικαίωμα της συμπολίτευσης να έχει την άποψή της, "αλλά είναι υποκρισία να στέκεις μπροστά σε σκοτωμένα γυναικόπαιδα και γκρεμισμένα σχολεία και άλλα κτίρια και να μιλάς για δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα".

    Είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ζητούμε επίλυση του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο, και διερωτήθηκε τι θα γίνει με τη δική μας υπόθεση όταν εμείς προσυπογράφουμε την παραβίαση των αρχών.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη Γκεόργκι Μουράτοφ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι είναι πολύ λογικές.

    Αναφορικά με τους πυραύλους S300, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν είναι πληροφορημένος επίσημα και σημείωσε ότι υπάρχει η εκδοχή ότι οι Κύπριοι χειριστές ήρθαν με άδεια στην Κύπρο εν αναμονή των Ρώσων τεχνικών.

    Θα ήταν δράμα, είπε, να μην εγκατασταθούν και να αναδιπλωθούν οι πύραυλοι στην Κρήτη, γιατί όπως είπε αυτό θα αποτελούσε δορυφορική πολιτική.

    Σχετικά με τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το κόμμα του δεν συζητά την ιδεολογία και ότι καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους σε διάλογο, με την προϋπόθεση ότι αποδέχονται τη σοσιαλδημοκρατία.

    Οπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης, η ΕΔΕΚ ανήκει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας εδώ και 30 χρόνια και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι όσοι δεν πιστεύουν στην ιδεολογία αυτή, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου κόμματος.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι έχουν σταλεί αρκετές επιστολές στο Δημοκρατικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι το θέμα της ιδεολογίας έχει ξεκαθαρίσει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Ρέππας - Αθήνα - Λευκωσία

    Αθήνα,Ελλάδα,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας, Δημήτρης Ρέππας, διέψευσε σήμερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει διάσταση μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας.

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, καμία διαφορά στην πολιτική που ακολουθούν οι δύο κυβερνήσεις, είπε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι υπάρχει "σύμπλευση και συνεννόηση" σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επικοινωνούν τακτικά και πρόσθεσε ότι το κλίμα της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη, υπήρξε θετικό.

    Αρμόδια πηγή διευκρίνιζε στο ΚΥΠΕ ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό απαντήσει σε επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, σχετικά με τα θέματα αμυντικής συνεργασίας, αλλά πέραν τούτου υπάρχει και τακτική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΦΖ/ΜΜ)

    [04] Διάσκεψη Τύπου - Κασουλίδης - Κρανιδιώτης (1)

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μνημόνιο συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Αποφασίστηκε επίσης όπως συνεχιστούν οι συναντήσεις των δύο υπουργείων στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων, ξεκινώντας με συνάντηση στην Αθήνα σε παρόμοιο επίπεδο μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κολωνία, για ανασκόπηση των αποφάσεων που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν διεξοδικά τις πτυχές που αφορούν το εθνικό θέμα, και επανέλαβε ότι το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "προχωρεί κανονικά με πλήρη συνεννόηση και αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου" και ότι η "ενταξιακή πορεία προχωρεί επίσης κανονικά" και "προωθούνται το εθνικό θέμα γενικά, του οποίου οι δύο υποστηρικτικοί πυλώνες είναι το δόγμα του ΕΑΧ και η ενταξιακή πορεία".

    Στόχος, είπε, είναι η "επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας, εφόσον η διεθνής κοινότητα καταφέρει να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία".

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι οι "συνεχείς συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων" και ο συντονισμός "είναι απαραίτητα εχέγγυα για επιτυχία" των πιο πάνω στόχων, και χαρακτήρισε τη σημερινή εφ'όλης της ύλης ανασκόπηση των διαφόρων θεμάτων "ιδιαίτερη βοηθητική".

    Αποφασίστηκε, είπε, να ακολουθήσει ακόμη μια συνάντηση των αντιπροσωπειών μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κολωνία, στις 3 - 4 Ιουνίου, "όπου θα μπορέσουμε να δούμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, πώς τοποθετείται και η ευρωπαϊκή μας πορεία σε θέματα πολιτικά και καθαρά τεχνικά".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τις σημερινές συνομιλίες ιδιαίτερα χρήσιμες, κατά τις οποίες δόθηκε η ευκαιρία "να ανταλλάξουμε απόψεις και να συντονίσουμε τις κινήσεις και ενέργειές μας σε μια προσπάθεια προώθησης λύσης του κυπριακού προβλήματος και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι αυτό θεσμοθετεί την ανταλλαγή συναντήσεων, απόψεων και ιδεών και προβλέπει μια σειρά δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι δύο πλευρές "σ'αυτή την κοινή προσπάθεια της προώθησης της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στα ευρωπαϊκά ζητήματα".

    Ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, και υπογράμμισε ότι "το Κυπριακό παραμένει θέμα ύψιστης προτεραιότητας, το πρώτο εθνικό θέμα, είναι η λυδία λίθος που καθορίζει και τις επιλογές τις ενέργειες κατά την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

    Είναι ένα πρόβλημα, συνέχισε, που συνδέεται άμεσα με την ίδια την ασφάλεια της Ελλάδας.

    Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί ως "αποκλειστικό διαπραγματευτικό πλαίσιο τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου", προσθέτοντας ότι επιθυμεί "μια Κύπρο ενωμένη, όπου όλοι οι κάτοικοί της, Ελληνες και Τούρκοι, θα συμβιώνουν ειρηνικά, κάτω από την ασφαλή ομπρέλλα της ΕΕ".

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμα ότι η στρατηγική που ακολουθούν Ελλάδα και Κύπρος κινείται σε τέσσερις άξονες.

    Πρώτος άξονας, είπε, "είναι η ανάπτυξη, όσο το δυνατό, στενότερης και συντονισμένης συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα", κάτι που επιβεβαιώνεται από το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών.

    Δεύτερος άξονας είναι η "απρόσκοπτη προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου" που ήδη ξεκίνησε και "προχωρεί ομαλά παρά τις κάποιες δυσκολίες" που υπήρξαν. Ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε ότι αυτές ξεπεράστηκαν και "αποτρέψαμε την προσπάθεια που κάποιοι ήθελαν να επιβάλουν, τη σύνδεση, δηλαδή, της ενταξιακής πορείας με το πολιτικό πρόβλημα".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση "ήταν και θα είναι ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτόνομη, και δεν πρέπει να εξαρτάται από την πορεία του πολιτικού προβλήματος".

    Οποιαδήποτε σύνδεση, είπε, "το μόνο που θα μπορούσε να πετύχει είναι να υπονομεύσει όχι μόνο την πορεία ένταξης της Κύπρου αλλά και την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι μια ευκαιριακή τακτική κίνηση, αλλά "στρατηγική επιλογή της Κύπρου" και μια πορεία που θα διασφαλίσει τον κυπριακό ελληνισμό και θα αποτελέσει καταλύτης και μοχλός ο οποίος θα ενεργήσει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Κρανιδιώτης σημείωσε ότι είναι σαφές πλέον ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, "ακόμη και αν δεν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα", ενώ η άποψη αυτή "αρχίζει να κερδίζει έδαφος στη συνείδηση των υπολοίπων εταίρων μας".

    Τρίτος άξονας, συνέχισε, είναι "η προώθηση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ, με οποιεσδήποτε άλλες υποβοηθητικές πρωτοβουλίες που θα βοηθούν το Γ.Γ. στην άσκηση των υπηρεσιών που του έχει επιβάλει το Σ.Α."

    Η Ελλάδα, δήλωσε, "θεωρεί θετική μια αναμενόμενη πρωτοβουλία, σε διεθνές επίπεδο, για την επανέναρξη του διαλόγου αυτού, εφόσον στόχος αυτού του διαλόγου θα είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης όπως την προβλέπουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ", κι εφόσον η διαπραγμάτευση θα διεξαχθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ που θα προβλέπει στην εγκαθίδρυση μιας αδιαίρετης κυριαρχίας και διεθνούς προσωπικότητας.

    Τέταρτος άξονας, είπε, είναι "η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Κύπρου και της διαπραγματευτικής της θέσης στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, πυρήνας του οποίου αποτελεί το γνωστό "casus belli", δηλαδή η δέσμευση της Ελλάδας να θεωρήσει ως αιτία πολέμου, οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου".

    Πρόσθεσε ότι η αμυντική ενίσχυση της Κύπρου είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και "αποτελεί προτεραιότητα στη συνεργασία και στην πολιτική μας".

    Πρωτόπαππας

    Μιλώντας στη διάσκεψη Τύπου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούττα, τις εξελίξεις στο θέμα της ανεργίας.

    Το υπουργείο του, είπε, έχει δέσμευση να ενημερώσει τον κ. Μουσιούττα για το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

    Ο κ. Πρωτόπαππας αναφέρθηκε στη διοργάνωση συνεδρίου το Νοέμβριο όπου Ελληνες εμπειρογνώμονες μαζί με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, θα ετοιμάσουν την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια.

    Συζητήσαν επίσης την πιθανή διοργάνωση στην Κύπρο εθνικού συνεδρίου με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων των δύο πλευρών, εργοδοτών και εργαζομένων για να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές στο θέμα της απασχόλησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Διάσκεψη Τύπου - Κασουλίδης - Κρανιδιώτης (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ελλάδα και Κύπρος συμφωνούν ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού είναι "φημολογούμενη" γιατί είναι "άγνωστη" η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, τονίστηκε σήμερα κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου.

    Συμφωνούν επίσης ότι στόχος θα πρέπει να είναι η άσκηση πιέσεων στην τουρκική πλευρά για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της και να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Κύπρου να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης όσο και ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιάννος Κρανιδιώτης, εξέφρασαν την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να προσαρμοστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Κυπριακό - Πρωτοβουλία

    Κληθείς να παρουσιάσει τα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό και τις προσδοκίες στο άμεσο μέλλον, ο κ. Κρανιδιώτης είπε "ότι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει διάλογος".

    Ο διάλογος αυτός αναμένεται και "κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις για να προκαλέσουμε το διεθνές ενδιαφέρον να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις πάνω στην τουρκική πλευρά για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της και να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Σημείωσε ότι υπάρχει ένα διεθνές ενδιαφέρον, όπως μας έχει διατυπωθεί από διάφορες πλευρές, "αλλά όχι κάτι το συγκεκριμένο, και γι'αυτό λέγω φημολογούμενο".

    "Εμείς υποστηρίζουμε το διάλογο και την επανέναρξη των επαφών, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και βάσει των αποφάσεών του, και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δείξει την ίδια ευαισθησία που δείχνει σε άλλα προβλήματα, όπως είναι στο Κοσσυφοπέδιο, και στην περίπτωση της Κύπρου", είπε γιατί δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να λειτουργεί "με δύο μέτρα και δύο σταθμά".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για πρωτοβουλία της Ομάδας των Οκτώ, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι το ενδιαφέρον της ομάδας είναι "ευπρόσδεκτο" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ασχοληθούν με το Κυπριακό ώστε να έχουν κι επιρροή πάνω στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά" γιατί έχουν ενισχυθεί ακραίες δυνάμεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα "μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία να είναι ισχυρή και να μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της".

    Στο σημείο αυτό, ο ΥΠΕΞ είπε ότι η πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί είναι "φημολογούμενη" γιατί "υπάρχει το άγνωστο ποιά θα είναι η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς" και γι'αυτό θα πρέπει να υπάρχει κάποια επιφύλαξη.

    Γιουγκοσλαβικό

    Σε ερώτηση αν θα ήταν πλήγμα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου η μη υιοθέτηση των κυρώσεων που επέβαλε πρόσφατα η ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "για την Κύπρο, η πορεία προς την Ευρώπη είναι μια στρατηγική επιλογή μεγάλης σημασίας."

    Θα πρέπει η Κύπρος, είπε, να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις και το τί εφαρμόζεται σε αυτό το χώρο στον οποίο προσανατολίζεται και να "προσαρμοστεί στις αποφάσεις της ΕΕ".

    Η προσέγγιση, πρόσθεσε, "για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Κύπρου, θα πρέπει να είναι προσαρμογή προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος, "ως υποψήφια χώρα, δίνει εξετάσεις" ούτως ώστε όταν γίνει μέλος "να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμφεριφέρονται τα άλλα μέλη".

    Και είναι σημαντικό, σημείωσε, "να δείξει ότι δεν θα είναι κάτι το διαφορετικό από τα υπόλοιπα μέλη όταν θα γίνει μέλος".

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει κατανόηση μεταξύ φίλων για την υποχρέωση που έχει η Κύπρος για το δρόμο τον οποίο επέλεξε, αυτό της ΕΕ.

    Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας, ο κ. Κρανιδιώτης είπε πως η χώρα "έχει κάνει την επιλογή της και τα στρατηγικά της συμφέροντα βρίσκονται στην Ευρώπη".

    Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τις ευαισθησίες της ως χώρα της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αυτών των πλευρών, και πρόσθεσε ότι "μέχρι στιγμής καλά τα έχουμε καταφέρει".

    Κύπρος - ΕΕ

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη "μια μακροπρόθεσμη στρατηγική" για το Κυπριακό, και σημείωσε ότι ο ίδιος είπε ότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο όπως διαμορφωθεί μια κοινή στρατηγική της ΕΕ για το πρόβλημα.

    Η κοινή αυτή στρατηγική αν προκύψει, είπε, θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ και να βρίσκεται σε συνεργασία με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας "για να μπορέσει να προωθήσει αποτελεσματικά το Κυπριακό".

    Κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες, αντί να "τηρούν αρνητική στάση" είναι προτιμότερο να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν θετικά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Ερωτηθείς αν έχει εξεταστεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, που αναφέρεται σε ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού με το κοινοτικό κεκτημένο να εφαρμόζεται μόνο στις περιοχές που ελέγχει το κράτος, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι είναι χρήσιμη γνωμάτευση "και πολύ ενδιαφέρουσα".

    Το θέμα συζήτησε τόσο ο ίδιος όσο και ο Στέλιος Περράκης, Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    Ωστόσο, είπε ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, "δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο" γιατί υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας για να αναζητήσουμε λύση στο Κυπριακό.

    Τέλος, σε ερώτηση αν συζητήθηκε η μη εφαρμογή από την Τουρκία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι "ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την προώθηση του θέματος αυτού".

    Ανέφερε ότι επειδή το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Υπουργών, "ζητήσαμε από όλες τις πρεσβείες μας, στις χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να βγει μία απόφαση, ένα ψήφισμα που θα είναι καταδικαστικό για την Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] Κυπριανού - Ιράν - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στο Ιράν θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Κυριακή, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοβουλίου της χώρας.

    Ο κ. Κυπριανού θα είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βουλής αποτελούμενης από τους κ.κ. Σοφοκλή Χατζηγιάννη, Νίκο Κατσουρίδη, Τάκη Χατζηδημητρίου και Νίκο Κλεάνθους.

    Κατά την επίσκεψη, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ο Πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές που τον συνοδεύουν θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέκ Νουρί, τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χασάν Χαμπίμπι εκ μέρους του Προέδρου του Ιράν που θα απουσιάζει στο εξωτερικό και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μοχσέν Αμιζαντέχ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Παλαιστίνιος Υφυπουργός Εμπορίου - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χθες ο Παλαιστίνιος Υφυπουργός Εμπορίου, Σουλεϊμάν Αμπού Καρς.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος θα παραμείνει στη Κύπρο για εννέα ημέρες. Τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Καρς θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη και την Τρίτη 18 Μαϊου θα συναντηθεί με το Γενικό Διευθυντή της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Τάκη Καλλή.

    Ο Παλαιστίνιος Υφυπουργός Εμπορίου αναχωρεί από την Κύπρο την Παρασκευή 21 Μαϊου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [08] Υπουργοί Βιομηχανίας & Οικονομικών Τσεχίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσουν οι Υπουργοί Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικονομικών της Τσεχίας, Μίροσλαβ Γκρεγκ και Ιβο Σβόμποτα αντίστοιχα μεταξύ 20 - 22 Μαίου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα έχουν συνάντηση με τους Κύπριους ομολόγους τους, Νίκο Ρολάνδη και Τάκη Κληρίδη. Στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε συνομιλίες για θέματα εμπορίου και βιομηχανίας.

    Θα συναντηθούν και με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Βασίλη Ρολόγη, και θα επισκεφθούν τη Διεθνή Κρατική Εκθεση και το περίπτερο της Τσεχίας με την ευκαιρία της εθνικής ημέρας της χώρας.

    Οι κ. Γκρεγκ και Σβόμποτα θα έχουν επίσης συνάντηση με το Δήμαρχο της Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη και θα επισκεφθούν τη γραμμή αντιπαράταξης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Υπουργός Εργασίας - Διεθνής Ημέρα Οικογενειών

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανανέωση της δέσμευσης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "για κάθε δυνατή συμπαράσταση, στα πλαίσια της κοινωνικο - οικονομικής πολιτικής του κράτους", προς την κυπριακή οικογένεια, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Ανδρέας Μουσιούττας.

    Σε μήνυμά του, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Οικογενειών που έχει καθεριωθεί για τις 15 Μαίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο κ. Μουσιούττας αναφέρει ότι "το γεγονός αυτό αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικής κοινωνικής μονάδας καθώς επίσης την ανησυχία της για τα προβλήματα των οικογενειών ανά τον κόσμο".

    "Το φετεινό σύνθημα των ΗΕ 'οικογένειες για όλες τις ηλικίες' αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα ηλικιωμένα άτομα, στα οποία είναι αφιερωμένη η φετεινή χρονιά" σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

    Αναφερόμενος στην κυπριακή κοινωνία, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι είναι "βαθιά και επίμονα προσηλωμένη στο θεσμό της οικογένειας, πιστεύει και επενδύει σ' αυτό" προσθέτοντας ωστόσο ότι "οι σύγχρονες κοινωνικές αλλαγές δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη συνοχή της οικογένειας".

    Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην Ειδική Επιτροπή για την Οικογένεια που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1998, τονίζοντας ότι αυτή "έχει ως όρους εντολής να μελετά τις ανάγκες και τα προβλήματα των οικογενειών, όπως αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια του Διεθνούς Ετους Οικογενειών το 1994 και να υποβάλλει εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για επίλυσή τους".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [10] Κύπρος - ΗΠΑ - Εμπόριο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων στην Κύπρο για τέταρτη συνεχή χρονιά, αναφέρει ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας με την ευκαιρία της συμμετοχής της χώρας στην 24η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο χώρες παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι εξαγωγές προϊόντων, από την Κύπρο στην Αμερική σημείωσαν μια πολύ σημαντική αύξηση της τάξης του 42,8% το 1998 - από 14 εκ. δολάρια στα 20 εκ.

    Οσον αφορά τις εισαγωγές, κάποιες κατηγορίες προϊόντων σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο το 1998 παρόλο που οι ολικές εισαγωγές παρουσίασαν μείωση της τάξης του 34,1% λόγω της σημαντικής μείωσης εισαγωγής αμερικανικών τσιγάρων για επανεξαγωγή στην περιοχή.

    Το αμερικανικό περίπτερο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, είναι το μεγαλύτερο περίπτερο όλων των χωρών που συμμετέχουν στην Εκθεση όπου 21 αντιπρόσωποι εκθέτουν διάφορα προϊόντα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [11] Χριστόφιας - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η στρατηγική σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι "κοινή και δεν έχουμε διαφορές απόψεων" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι εκτιμά "τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης" στο Γιουγκοσλαβικό, σημειώνοντας παράλληλα πως "εμείς στην Κύπρο πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τηρήσει μια διαφορετική στάση, έχοντας υπόψη πόσο παραδοσιακοί φίλοι είναι οι Γιουγκοσλάβοι, στα πλαίσια του Κινήματος των Αδεσμεύτων".

    Ανέφερε ότι διάλογος (μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου) χρειάζεται "όχι μόνο για την ομοφωνία αλλά και για τη διαφορετικότητα", τονίζοντας ότι "θα κινηθούμε μέσα στα πλαίσια αυτής της διαφορετικότητας, πάντοτε γνωρίζοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν αγαστές προθέσεις".

    Ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε τη συνάντηση "ενδιαφέρουσα" προσθέτοντας ότι συζητήθηκε "ένα ευρύ φάσμα θεμάτων" όπως η σημερινή φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, η πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η κρίση στη Γιουγκοσλαβία και οι επιπτώσεις που έχει στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Πρόσθεσε ότι πάντοτε είναι "γόνιμη" η συζήτηση με το ΓΓ του ΑΚΕΛ και "η ανταλλαγή απόψεων χρήσιμη, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα στην Αθήνα των θέσεων του πολιτικού κόσμου της Κύπρου" με τον οποίο, όπως είπε, "διατηρούμε άριστες σχέσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι αναφορικά με το Γιουγκοσλαβικό "υπήρξε σύγκλιση απόψεων ότι πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα οι βομβαρδισμοί και να υπάρξει ειρηνική λύση του προβλήματος με ευρεία αυτονομία στο Κόσοβο, στα πλαίσια των συνόρων της κυρίαρχης Γιουγκοσλαβίας".

    Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί η Κύπρος στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν έγινε ευρεία συζήτηση. "Θέλω να πιστεύω ότι όσον αφορά αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει να τα λύσουμε εδώ (στην Κύπρο) και όχι στην Ελλάδα" και όχι με τον κ. Κρανιδιώτη.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις που έγιναν ταυτίζονται και είπε ότι εξήγησε τη θέση της Ελλάδας ως χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, "μέσα στα πλαίσια των Οργανισμών αυτών έχει και οφέλη και υποχρεώσεις".

    Οσον αφορά την πολιτική της Κύπρου στο Γιουγκοσλαβικό, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι δεν θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά της και να υποδείξει ή να εκθέσει ποιά πρέπει να είναι η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

    "Αυτό είναι θέμα, το οποίο πρέπει εδώ στην Κύπρο να αποφασιστεί και να λυθεί" σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης, επαναλαμβάνοντας ότι "εγώ είπα τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 May 1999 - 18:46:14 UTC