Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Κρανιδιώτη
  • [02] ΡΙΑΛΤΟ - Θεοδωράκης
  • [03] ΗΠΑ - Χόλμπρουκ - Μίλερ - Κυπριακό
  • [04] Σολωμής - Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - Συνέλευση
  • [05] Ρολάνδης - Εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη"
  • [06] Πορεία Ειρήνης - Θεοδωράκης
  • [07] Καβακτσή - Μαντήλα - Κύπρος
  • [08] ΕΔΕΚ - Αμυνα
  • [09] Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Δηλώσεις
  • [10] Ρολόγης - Εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη"
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Κρανιδιώτης
  • [15] Ομιλία Κρανιδιώτη - Εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη"

  • [01] (Κ) Επαφές Κρανιδιώτη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, συνεχίζει σήμερα τις επαφές του στη Λευκωσία, με χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Επίσης, ο κ. Κρανιδιώτης θα είναι ο κύριος ομιλητής στη διάλεξη - συζήτηση του ΚΕΒΕ με θέμα "Ευρωπαϊκή Πρόκληση - Κυπριακή Προοπτική" που πραγματοποιείται σήμερα το πρωϊ στη Λευκωσία.

    Η διάλεξη αποτελεί αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο πλαίσιο της 3ης επιχειρηματικής συνάντησης Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη.

    Στη διάλεξη θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης και σε αυτή θα παρευρεθούν και Υφυπουργοί από την Ελλάδα και άλλοι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και πολλοί επιχειρηματίες που ήρθαν στην Κύπρο μέσω των διαφόρων Επιμελητηρίων που συμμετέχουν στο θεσμό Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη.

    Ο κ. Κρανιδιώτης αναχωρεί από την Κύπρο αύριο Κυριακή, ενώ τα περισσότερα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει αναχωρούν αργότερα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] (Κ) ΡΙΑΛΤΟ - Θεοδωράκης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο ο Ελληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια του ανακαινισθέντος ιστορικού κινηματοθεάτρου της Λεμεσού ΡΙΑΛΤΟ, στην Πλατεία Ηρώων.

    Η λειτουργία του θεάτρου αρχίζει επίσημα απόψε με παράσταση της όπερας του Μίκη Θεοδωράκη "Ηλέκτρα". Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο διάσημος μουσικοσυνθέτης.

    Τα εγκαίνια του ΡΙΑΛΤΟ θα τελεστούν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συμβολική παράδοση του θεάτρου από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, που χρηματοδότησε την ανακαίνιση με δύο εκατομμύρια λίρες, στο Δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κοντίδη.

    Χθες βράδυ άρχισαν οι εκδηλώσεις εγαινίων του ΡΙΑΛΤΟ με θέατρο δρόμου στην Πλατεία Ηρώων. Οι εκδηλώσεις εγκαινίων θα ολοκληρωθούν στις 4 Ιουνίου.

    Την Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού θα ανακηρύξει το Θεοδωράκη επίτιμο δημότη της πόλης και θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της Λεμεσού.

    Εξάλλου, μεθαύριο Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα προσφέρει στο διάσημο μουσικοσυνθέτη το μετάλλιο της εξαίρετης προσφοράς, κατά τη διαρκεια τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Χόλμπρουκ - Μίλερ - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, καθώς και ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ "συνεχίζουν να εργάζονται στο κυπριακό πρόβλημα", δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "δεν έχουν παρθεί αποφάσεις για αντικαταστάτες".

    Σε ερώτηση εάν επίκειται πρωτοβουλία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι "η εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση".

    "Εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε τις δύο πλευρές μαζί σε διαπραγματεύσεις για όλα τα κεντρικά θέματα", είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να σχολιάσουν περαιτέρω "τις λεπτομέρειες των προσπαθειών μας".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Σολωμής - Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας - Συνέλευση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για τη Γενεύη αναχώρησε σήμερα κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Υγείας, Χρίστο Σολωμή, για να πάρει μέρος στην 52η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που θα διαρκεσει μέχρι τις 26 Μαϊου.

    Ο Υπουργός Υγείας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παραστούν αύριο στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Κοινοπολιτείας κατά την οποία θα συζητηθούν κοινά προβλήματα που απασχολούν τις χώρες μέλη της.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα γίνει ευρεία ενημέρωση και ανασκόπηση των εργασιών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το 1998 και θα συζητηθούν τεχνικά, οικονομικά και άλλα θέματα υγείας, όπως το κάπνισμα, η μαλάρια, η εξάλειψη της πολυομυελίτιδας και η κλωνοποίηση.

    Ο Υπουργός Υγείας θα παρακαθήσει επίσης σε δύο Στρογγυλές Τράπεζες κατά τις οποίες θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τις νέες στρατηγικές ενάντια στο AIDS/Ηπατίτιδα, καθώς και με την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικής η οποία μέσα από τη σωρεία των προβλημάτων υγείας να διασφαλίζει την ικανοποίηση των προτεραιοτήτων.

    Ο κ. Σολωμής θα έχει επίσης συνάντηση με τους υπουργούς των χωρών - μελών της Κοινοπραξίας Μέσης Ανατολής για τον καρκίνο.

    Της συνάντησης προεδρεύει η Αμερικανίδα Υπουργός Υγείας, κ. Shalala, δεδομένου ότι το πρόγραμμα λειτουργεί με δαπάνη του Εθνικού Ινστιτούτου της Αμερικής.

    Η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα δώσει την ευκαιρία στον Υπουργό Υγείας να συναντηθεί και να συζητήσει με συνεδέλφους άλλων χωρών διάφορα προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετέχει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Πατζηνάκος, ανώτεροι λειτουργοί του Υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσοκόμων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Ρολάνδης - Εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου και της Ελλάδας και την από κοινού επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε γειτονικές αγορές, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε χαιρετισμό του σε επιχειρηματική εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν το ΚΕΒΕ και η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" στο πλαίσιο του θεσμού "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη", ο κ. Ρολάνδης διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα των δύο κυβερνήσεων να στηρίξουν κάθε προσπάθεια, όμως ταυτόχρονα σημείωσε ότι για την προώθηση των στρατηγικών επιδιώξεων του Ελληνισμού "απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των δύο χωρών μας".

    Ο Κύπριος Υπουργός χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικού και παραγωγικού κόσμου των δύο χωρών ως "απόλυτα απαραίτητη" για "την επιβίωση και την πρόοδο του Ελληνισμού αλλά και την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου και της επιρροής του σε μιαν περίοδο συνεχών και έντονων ανακατατάξεων στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό".

    Αφού ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν κάθε προσπάθειας συνεργασίας, ο κ. Ρολάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "εκείνο που έχει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία για την υλοποίηση των στόχων μας είναι οι επαφές και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον επιχειρηματικό μας κόσμο".

    Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε πως χρειάζεται από πλευράς των επιχειρηματιών προγραμματισμένη δουλειά πάνω σε συνεχή και συστηματική βάση καθώς και διορατικότητα και ετοιμότητα στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων.

    Παράλληλα είπε πως η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί "βασικό συστατικό" στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον και πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας, για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και για εθνική επιβίωση.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε πως τα περιθώρια συνεργασίας "δεν περιορίζονται μόνο στο γεωγραφικό χώρο Κύπρου και Ελλάδας" αλλά σημασία έχει "να επεκταθούμε από κοινού σε ξένες αγορές αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας θέση καθώς επίσης τις σχέσεις και προσβάσεις των χωρών μας σε γειτονικές αγορές.

    Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και έχει πρόσβαση στο χώρο των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, ενώ από την πλευρά της οι Κύπρος έχει καλές σχέσεις και γειτνίαση με χώρες της Μέσης Ανατολής.

    "Ποτέ η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είχαν τόσο μεγάλες προοπτικές και θα ήταν σοβαρό ολίσθημα αν δεν τις αξιοποιούσαμε", είπε.

    Ο κ. Ρολάνδης αναφέρθηκε τέλος στους τομείς όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία, πέραν των κοινοπραξιών, όπως στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πορεία Ειρήνης - Θεοδωράκης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, θα παρευρεθεί και θα απευθεύνει χαιρετισμό στην 6η Πορεία Ειρήνης, που πραγματοποιείται αύριο στην περιοχή της Βρετανικής Βάσης της Δεκέλειας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, η πορεία "αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη κινητοποίηση του κυπριακού λαού ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενάντια στην τουρκική κατοχή και τις αγγλικές Βάσεις".

    Η εκδήλωση θα αρχίσει με συγκέντρωση των πεζοπόρων στο γήπεδο του Β' Δημοτικού Σχολείου Ξυλοτύμπου στις 9.30 το πρωί.

    Στη συνέχεια θα απευθύνουν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο, Ιβάν Μίρκιτς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης Βάσος Πούππης.

    Ακολούθως η πορεία θα κατευθυνθεί προς το χώρο του ΚΟΤ Λάρνακας, όπου θα εγκριθεί ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η εκδήλωση θα λήξει με μουσικό πρόγραμμα από το σχήμα "Μεσόγειος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Καβακτσή - Μαντήλα - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλευτής του Κόμματος της Αρετής της Τουρκίας, Μερβέ Καβακτσή, η οποία πρωτοστάτησε στο σκάνδαλο με την παραδοσιακή μαντήλα, ενδεχομένως να φιλοξενείται στην Κύπρο σε οικία της συναδέλφου της του ίδιου κόμματος Ναζλί Ιλιτσάκ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η οικία της Ιλιτσάκ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κατεχόμενο Μπέλλαπαϊς.

    Χθες ομάδα νεαρών πραγματοποίησε συλλαλητήριο μπροστά από την οικία, καταθέτοντας μαύρο στεφάνι στην είσοδό της.

    Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και τήρησαν ενός λεπτού σιγή για για το θύματα του Κοσσυφοπεδίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] (Κ) ΕΔΕΚ - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Αγωνία, ανησυχία, θλίψη, απορίες και πλήθος ερωτηματικά" προκαλούν τα όσα διαδραματίζονται γύρω από τα θέματα της άμυνας, επισημαίνει η ΕΔΕΚ, τονίζοντας ότι "έστω και τη δωδεκάτη θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική πορεία".

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι "έχουμε φθασει σε οριακά σημεία" και καλεί τους υπέυθυνους "να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    "Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει βαρύτατη ευθύνη για τις οδυνηρές εξελίξεις στα αμυντικά θέματα και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στο ηθικό και το φρόνημα του λαού", επισημαίνει η ΕΔΕΚ.

    Αναφέρει επίσης ότι "οι διαφωνίες που εκδηλώθηκαν για τους προϋπολογισμούς της άμυνας, τα παρουσιαζόμενα ως συμβαίνοντα με το πυραυλικό σύστημα στην Κρήτη, οι εκάστοτε αντιφατικές ή αβάσιμες ή παράδοξες δηλώσεις οδηγούν από λάθος σε λάθος και μειώνουν κατακόρυφα την εμπιστοσύνη του λαού προς τις αμυντικές δυνατότητες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Οχι μόνο δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Είμαστε στην πιο ζεστή και ωραία εποχή της καλύτερης συνεργασίας", δήλωσε σήμερα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς προέβη σε δηλώσεις μετά την τελετή αποφοίτησης από το Σχολείο Μαχητού των νεοπροσληφθέντων ΕΠΥ και Οπλιτών της 99Α' ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο ΚΕΝ Λάρνακας.

    "Σε κάθε σχολείο Μαχητών βρίσκω και κάτι καινούργιο και επαληθεύεται αυτό που είπαμε ότι καλυτερη επένδυση είναι η επένδυση στο προσωπικό μας, την κυπριακή ψυχή", είπε.

    Επίσης, εξήρε τα επιτεύγματα του Σχολείου στους επτά αυτούς μήνες και δήλωσε περήφανος για τους αποφοίτους του.

    Κληθείς να δώσει τις δικές του εκτιμήσεις για την επιστροφή των Κυπρίων αξιωματικών και υπαξιωματικών από την Κρήτη, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι "δεν κάνει εκτιμήσεις".

    "Εγώ κάνω ένα πλήρη προγραμματισμό. Θέλω να ξέρετε ότι το ΓΕΕΦ έχει κάνει μελέτες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια", είπε, προσθέτοντας ότι "μέσα στις μελέτες αυτές προβλέπετο οι άνθρωποι να έρθουν να δουν τις οικογένειες τους".

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου εξέφρασε επίσης ικανοποίηση γιατί η Ελλάδα "ανταποκρίνεται τόσο φιλόφρονα και καταβάλλει τόσα τεράστια έξοδα για να μπορέσουν αυτοί οι ανθρωποι να δουν τις οικογένειες τους, για να συνεχίσουν το έργο τους".

    Παράλληλα, εξέφρασε θλίψη "με όλη αυτή την περιττολογία γύρω από αυτά τα θέματα τα οποία είναι τόσο προγραμματισμένα που αν είχα την εξουσιοδότηση να σας δείξω θα μένετε πραγματικά κατάπληκτοι".

    Οσον αφορά την έγκριση κονδυλίων από τη Βουλή για τους εξοπλισμούς, ο κ. Δήμου είπε η Εθνική Φρουρα κατάθεσε τα κονδύλια εγκαίρως. "Απ' εδώ και πέρα δεν είναι δική μου ευθύνη", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα αυτό απάντησε ότι και ο ίδιος αναμένει να ενημερωθεί.

    Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στην παρουσία μελών της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής κι άλλων επισήμων, παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις από τους απόφοιτους του Σχολείου Μαχητών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Ρολόγης - Εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι οι γέφυρες που οικοδόμησε το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) με την Ελλάδα "αποδίδουν καρπούς", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης, σε χαιρετισμό του στην επιχειρηματική συνάντηση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη", στη Λευκωσία.

    "Οι Κύπριοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Οι ελλαδικές επιχειρήσεις που ήρθαν στην Κύπρο είναι επίσης πάρα πολλές", σημείωσε.

    Ο κ. Ρολόγης είπε πως το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι "η οικονομία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη στις στοχεύσεις του Ελληνισμού για ενίσχυσή του διεθνώς" και ανέφερε ότι οι κοινοπραξίες που προωθούνται "θα μας επιτρέψουν να έχουμε λόγο στις πολιτικο - οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη".

    Ταυτόχρονα είπε πως η Κύπρος πρέπει να εισέλθει στην ενωμένη Ευρώπη και η Ελλάδα να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    Ο κ. Ρολόγης επεσήμανε ότι η παρουσία του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη και άλλων στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης "επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα του έθνους να στηρίξει με κάθε τρόπο την Κύπρο".

    Είπε επίσης πως η τρίτη αυτή συνάντηση αποδεικνύει τη μεγάλη επιτυχία του θεσμού και επιβεβαιώνει ότι τα επιμελητήρια των τριών ακριτικών περιοχών του Ελληνισμού φάνηκαν αντάξια σε αυτό που τους ανέθεσαν οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κρανιδιώτης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απόψεις για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία και πως αυτή επηρεάζει τις εξελίξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, αντάλλαξαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κρανιδιώτης μετά τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε "χρήσιμη", συζήτησαν επίσης "το κυπριακό πρόβλημα, τις προοπτικές του και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε ότι κάλυψαν "ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε "πάρα πολύ καλή" τη συνομιλία , σημειώνοντας ότι "είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αυτή η περίοδος και για την Ελλάδα και για την Κύπρο".

    Αφού επεσήμανε ότι με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ εξουδετερώθηκαν αρχές και αξίες που ίσχυαν πάντα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα να "αποκατασταθεί η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών" και "σιγά σιγά να ξεπεραστεί αυτή η νέα κατάσταση η οποία δεν υπόσχεται ένα καλό μέλλον για την ανθρωπότητα".

    Αναφερόμενος στις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι είναι "μια εξέλιξη η οποία δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα είναι ευνοϊκή για το Κυπριακό", προσθέτοντας ότι "δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε διάθεση απ' οπουδήποτε να πιεσθεί η Τουρκία για να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική".

    Ωστόσο τόνισε ότι "υπάρχει ο δρόμος της Ευρώπης", σημειώνοντας ότι "θα πρέπει να σπρώξουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε τον στόχο της ένταξης, την οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε έστω και αν δεν λυθεί το Κυπριακό".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα "να μπορέσει η Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της" και "να βρει το ταχύτερο δυνατό τον τρόπο να ασχοληθεί και να καταλήξει πάνω σε ποιές αρχές και αξίες θα λειτουργεί, πέρα από την οικονομική συνεργασία".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Ομιλία Κρανιδιώτη - Εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, τόνισε σήμερα ότι ο τρόπος για να αλλάξει η Τουρκία στάση στο Κυπριακό και να εγκαταλείψει το αλαζονικό σύνδρομο από το οποίο φαίνεται να διακατέχεται, είναι να ασκήσουν οι ΗΠΑ τις κατάλληλες πιέσεις στην Αγκυρα και να βοηθήσουν αποτελεσματικα τις προσπάθειες του ΟΗΕ "με πράξεις και όχι με λόγια".

    Παράλληλα διαβεβαίωσε και σήμερα ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου (casus belli) για την Ελλάδα.

    Ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος μιλούσε στη Γ' επιχειρηματική εκδήλωση "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη" που οργάνωσε το ΚΕΒΕ και η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", σημείωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της την υπόσχεση ότι οι τυχόν επισημάνσεις σε σχέση με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αφορούν τεχνικά προβλήμτα και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό "και θα πρέπει να μην εμπλέκονται με τα πολιτικά ζητήματα".

    Ακόμη έκανε έκκληση στους Τουρκοκύπριους να ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    Εξάλλου, ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου στο Γιουγκοσλαβικό "δεν μπορούσε να είναι διαφορετική και είχε και πρέπει να έχει ως γνώμονα τα κοινά μας συμφέροντα και επιδώξεις".

    Το θέμα της ομιλίας του κ. Κρανιδιώτη ήταν: "Το Κυπριακό μετά το Κοσσυφοπέδιο. Ελλάς, Κύπρος και ευρωπαϊκή προοπτική. Η πρόκληση για τους Τουρκοκυπρίους".

    Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την πολιτική της κυπριακής πλευράς η οποία έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για επανέναρξη διαλόγου και είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G8) σ' αυτή την προοπτική.

    Ακόμη επεσήμανε ότι κάθε πρόταση που κινείται εκτός των πλαισίων των αποφάσεων του ΟΗΕ που προνοούν για ενιαίο ομόσπονδο κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα "δεν μπορεί βεβαίως να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

    "Κάθε λύση πρέπει επίσης να έχει ως βάση τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων: Ελλήνων, Τούρκων αλλά και των άλλων κοινοτήτων", πρόσθεσε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Εξάλλου, σημείωσε ότι "όταν η διεθνής κοινότητα ή έστω η δυτική κοινότητα αποδεικνύεται πρόθυμη να κάνει πόλεμο, να βομβαρδίζει, να δαπανά δισεκατομμύρια, να ριψοκινδυνεύει τόσα πολλά στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν είναι σωστό το ενδιαφέρον αυτό να είναι επιλεκτικό".

    "Η διεθνής προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν αυτά παραβιάζονται, δεν μπορεί να έχει δύο μέτρα και δυο σταθμά", υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε ότι "οι ΗΠΑ είναι ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε (στις προσπάθειες αναζήτησης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό)" .

    Οπως πρόσθεσε οι ΗΠΑ πρέπει να πεισθούν να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες "να ασκήσουν κατάλληλες πιέσεις στην Αγκυρα, και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες του ΟΗΕ".

    "Και εννοούμε βεβαίως με πράξεις, όχι με λόγια", είπε ο κ. Κρανιδιώτης σημειώνοντας παράλληλα πως "αυτός είναι και ο τρόπος για να αλλάξει στάση η Τουρκία και να εγκαταλείψει το αλαζονικό σύνδρομο από το οποίο φαίνεται να διακατέχεται εσχάτως".

    Επίσης τόνισε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αποτελεί την έμπρακτη απάντηση του Ελληνισμού στις τουρκικές απειλές.

    Ακόμη επεσήμανε πως η δέσμευση της Ελλάδας ότι τυχόν τουρκική προέλαση θα σημάνει ευρύτερη πολεμική αναμέτρηση είναι ο πυρήνας του Ενιαίου Αμυντικού Δογματος "που δεν εξαντλείται μόνο στην προμήθεια του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος".

    Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, "Κύπρος - Αιγαίο - Θράκη" πρέπει να παραμείνουν μια γραμμή ειρήνης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κρανιδιώτης απέρριψε τη θεση ότι η όλη τροπή του θέματος του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 ήταν ένα φιάσκο και επεσήμανε πως η επιλογή έγινε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου.

    Κύπρος - ΕΕ

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την ικανοποίησή του "γιατί μέχρι τώρα η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη προχωράει κανονικά".

    Ακόμη σημείωσε ότι "μέσα από την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο η Κύπρος θα αποκτήσει τις δομές εκείνες και τη θωράκιση, που θα της επιτρέψουν να μπει στον 21ο αιώνα ως μια χώρα μικρή ίσως, αλλά με υγιείς βάσεις, που δεν θα φοβάται τον ανταγωνισμό, θα είναι έτοιμη για τις προκλήσεις και θα εξασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της την ευημερία, την ειρήνη και την πρόοδο".

    Εξάλλου ανέφερε ότι το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου "είναι στο μυαλό όλων" κάτι που και ο ίδιος βλέπει στις επαφές του με τους ξένους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως ακόμη και "όταν δεν ομολογείται ρητά, πλανάται στον ορίζοντα".

    Ωστόσο, ανέφερε πως έχει συζητήσει αναλυτικά το θέμα με όλους σχεδόν τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των χωρών της ΕΕ και "αντιλαμβάνονται όλοι ότι η Κύπρος δεν ευθύνεται για μια de facto διαίρεση, που άλλοι προκάλεσαν, και ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για προβλήματα στην εφαρμογή του κεκτημένου στις περιοχές που δεν ελέγχει".

    Ο κ. Κρανιδώτης υπογράμμισε ακόμη ότι "έχουμε αποσπάσει την υπόσχεση από τους εταίρους μας ότι οι τυχόν επισημάνσεις τους αφορούν τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό και θα πρέπει να μην εμπλέκονται με τα πολιτικά ζητήματα".

    Αφού ανέφερε ότι ο καταλυτικός ρόλος της ευρωπαϊκής προοπτικής στο Κυπριακο "μέχρι στιγμής δεν αφέθηκε να λειτουργήσει όπως θα θέλαμε", ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε πως "όλοι πλεον τονίζουν, και κυρίως το τονίζουν στην τουρκική πλευρά, ότι δεν μπορεί να έχει βέτο στην πορεία της Κύπρου (για ένταξη στην ΕΕ)".

    Ακόμη ο κ. Κρανιδιώτης απηύθυνε έκκληση στους Τ/Κ να ξαναδούν την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη να ορίσουν μόνοι τους τους εκπροσώπους τους και να πάρουνε μέρος στις διαπραγματεύσεις της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ και "να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία".

    "Η θετική τους ανταπόκριση", πρόσθεσε, "θα δημιουργησει μια νέα κατάσταση, θα αποτελέσει την ευκαιρία για να μπούμε όλοι σε μια νέα εποχή".

    Ωστόσο, επεσήμανε πως η Τ/κ ηγεσία τρομάζει δήθεν τους Τουρκοκύπριους ότι η τυχόν ένταξή τους στην Ευρώπη θα έχει σαν συνέπεια για αυτούς την καταπίεση και τη δυστυχία.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι εκείνο που αναμένεται να γίνει σε σχέση με τις κατεχόμενες περιοχές εάν το Κυπριακό λυθεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι ότι έγινε και με την περίπτωση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που μετά την επανένωση της Γερμανίας έγινε και πρακτικά μέλος της ΕΕ χωρίς κάποια ειδική διαπραγμάτευση.

    Γιουγκοσλαβικό

    Αναφερόμενος στη σημερινή κρίση στα Βαλκάνια, ο κ. Κρανιδιώτης επεσήμανε πως "η στάση Ελλάδας και Κύπρου δεν μπορούσε να είναι διαφορετική και είχε και πρέπει να έχει ως γνώμονα τα κοινά μας συμφέροντα και επιδιώξεις".

    "Τίποτα", τόνισε ο κ. Κρανιδιώτης, "δεν μπορεί να μπει πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο και τα συμφέροντά τους" και εξεφρασε την πεποίθηση ότι αυτό έγινε κατανοητό "από τους φίλους και συμμάχους μας".

    Σημείωνοντας τη ρευστή κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό παγκόσμια, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι υποχρεωμένες να μελετήσουν από κοντά την κατάσταση και να προσαρμοσθούν "ώστε οι κοινές εθνικές μας διεκδικήσεις να προωθηθούν με ασφάλεια" ιδίως όταν η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να αποδείξει ότι καιροφυλακτεί.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι η θέση της Ελλάδας στο Γιουγκοσλαβικό ήταν από την αρχή κρυστάλλινη.

    "Είπαμε όχι σε κάθε πρακτική εθνικού ξεκαθαρίσματος, από όπου και αν προέρχεται", είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι "από την άλλη πλευρά είπαμε όχι και στον πόλεμο, ως μέσο επίλυσης των διαφορών και ταχθήκαμε από την αρχή υπέρ των ειρηνικών διπλωματικών προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 May 1999 - 12:02:12 UTC