Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κύπρος - Ανεξαρτησία - Μήνυμα Κλίντον
  • [02] Υπουργός Παιδείας - Πρέσβης Ελλάδας
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ελλάδας
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Έλληνας Πρέσβης - Δηλώσεις Αποστολάκη
  • [05] ΔΗΣΥ - Πόος - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
  • [06] Κύπρος - Ανεξαρτησία - Πρόεδρος Ελλάδας
  • [07] Κύπρος - Ανεξαρτησία - Πρωθυπουργός της Ελλάδας
  • [08] Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [09] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρέσβης Ελλάδας - Δηλώσεις
  • [10] ΥΠΑΜ Ελλάδας - Ομιλία
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] Χριστόφιας - Παπανδρέου - Αρχηγοί κομμάτων
  • [13] Αναστασιάδης - Παπανδρέου
  • [14] Επιστολή Χριστόφια - Πρόεδρος της Βουλής
  • [15] Αντρας Μπαρσόνι - Συνέντευξη
  • [16] Υπουργός Εργασίας - Γερμανός βουλευτής
  • [17] Βρετανός ΥΠΕΞ - Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [18] ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρέσβης Ελλάδας
  • [19] Λυσσαρίδης - Ευρωβουλή - Σοσιαλιστική Ομάδα
  • [20] ΔΗΚΟ - ΕΓ - ΚΟ - Απόφαση - Κυπριακό

  • [01] ΗΠΑ - Κύπρος - Ανεξαρτησία - Μήνυμα Κλίντον

    ΚΥΠΕ - 3/10/2000

    Τη σταθερή εμμονή των ΗΠΑ "στη δέσμευση τους για εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα", που "να μπορεί να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων", διατυπώνει ο Πρόεδρος της χώρας Μπιλ Κλίντον σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    "Θα ήθελα να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε σας και στον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της επετείου της Εθνικής Ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου", αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κλίντον, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός λαός καλωσορίζει μαζί του την επέτειο αυτή και επαναβεβαιώνει τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [02] Υπουργός Παιδείας - Πρέσβης Ελλάδας

    ΚΥΠΕ -3/10/20000

    Θέματα συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με τα αντίστοιχα Υπουργεία της Ελλάδας συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης και ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Σε δήλωσή του μετά από συνάντηση, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε ξεχωριστή χαρά για την πρώτη συνεργασία που είχε με τον κ. Παναγόπουλο και για το γεγονός ότι ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας αρχίζει πολύ ενωρίς την επαφή του με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού "και αυτό", ανέφερε, "μια και μιλάμε για την ίδια παιδεία, τον ίδιο πολιτισμό, τον πολιτισμό του Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [03] Πρόεδρος Βουλής - Πρέσβης Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 3/10/2000

    Εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε στο νέο Πρέσβη κάθε επιτυχία στο "ιδιαίτερα σημαντικό έργο του" και αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Έλληνας Πρέσβης - Δηλώσεις Αποστολάκη

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στη μέχρι τώρα από κοινού συμπεφωνημένη γραμμή Λευκωσίας - Αθήνας, έδωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υφυπουργού Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αποστολάκη, που σύμφωνα με δημοσιεύματα θεωρήθηκε ότι καταρρίπτουν το δόγμα του "συναποφασίζειν" μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αποστολάκη, είπε πως "ούτε το δόγμα του συναποφασίζουμε καταρρίπτεται, ούτε νομίζω ότι ο κ. Αποστολάκης ήθελε να δώσει ένα ανάλογο μήνυμα", αφού, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, "η μέχρι στιγμής στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων το αντίθετο καταμαρτυρεί".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Πόος - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Στην έκθεση του Εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Ζακ Πόος αναφέρεται με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Χανς -Γκερτ Πέτερινγκ και τα μέλη του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, και ζητεί όπως την υπερψηφίσουν και αποστείλουν προς όλες τις κατευθύνσεις τα σωστά μηνύματα σχετικά με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ, αυτές τις ημέρες διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, την Κύπρο και τη Μάλτα και την οποία "παραδοσιακά υποστηρίζει" το ΕΛΚ, που - όπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ - "διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Κύπρος - Ανεξαρτησία - Πρόεδρος Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Την πίστη και την αφοσίωση της Ελλάδας "στον κοινό αγώνα για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, επί τη βάσει των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών", διατυπώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη με την ευκαιρία της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Σήμερα που οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο", αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Στεφανόπουλος, "η Ελλάδα ήταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού Ελληνισμού για τη διασφάλιση της εθνικής του επιβίωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [07] (K) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, η οποία δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο της κατέγραφε "βουτιά" 8,42 μονάδων ή ποσοστό 2,33%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικά στις 352,78 μονάδες, περιορίζοντας τις απώλειες του σε ποσοστό 1,2%. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ένδειξη του περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρέμεινε η αξία των συναλλαγών καθώς διαμορφώθηκε στα 14,9 εκατομμύρια λίρες.

    Η αγορά άνοιξε γύρω στις 355 μονάδες, με απώλειες σε ποσοστό 0,55%, και ακολούθησε πτωτική πορεία καθ'όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους των επενδυτών για αγορές μετοχών έφεραν το Γενικό Δείκτη κάτω από το επίπεδο στήριξης των 350 μονάδων, στις 348,63 μονάδες, καταγράφοντας βουτιά της τάξης του 2,36%. Η ενεργοποίηση, ωστόσο, στα τελευταία δευτερόλεπτα μεγάλων χαρτοφυλακίων, κάτι που παρατηρείται στις τελευταίες χρηματιστηριακές συναντήσεις, με αγορές τίτλων της Λαϊκής Τράπεζας, είχε ως αποτέλεσμα ο Δείκτης να κερδίσει τέσσερις μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Κύπρος - Ανεξαρτησία - Πρωθυπουργός της Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Ευχόμενος "ευόδωση των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού, με την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού θέματος, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών", ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, αναφέρει ότι "Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειές τους και προς μια άλλη, παράλληλη κατεύθυνση, που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση όσα αποφασίσθηκαν στο Ελσίνκι".

    Σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της 40ής επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σημίτης εύχεται σε όλους τους Κυπρίους πρόοδο και "σύντομα να ζήσουν σε μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρέσβης Ελλάδας - Δηλώσεις

    KYΠΕ - 03/10/2000

    Στοιχείο "εκ των ων ουκ άνευ" είναι η επίτευξη ομοψυχίας μεταξύ Ελλάδας και την Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, σημειώνοντας πως υπάρχει ομοψυχία σε επίπεδο στρατηγικής.

    Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πως οι διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν τόσο μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, όσο και ανάμεσα στα κυπριακά κόμματα δεν αποτέλεσαν τροχοπέδη στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [10] (Κ) ΥΠΑΜ Ελλάδας - Ομιλία

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πλήρη υποστήριξή του προς την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του σήμερα κατά την έναρξη της έκθεσης "Defendory 2000", ενώπιον μεγάλου αριθμού Υπουργών Αμυνας, περιλαμβανομένου του Τούρκου ομολόγου του Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου, και αντιπροσώπων 34 χωρών, που εκθέτουν αμυντικά συστήματα.

    Αναφερόμενος στην ίδια την Εκθεση, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε πως η μεγάλη συμμετοχή δείχνει ότι οι χώρες που συμμετέχουν εκτιμούν την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα και ανέφερε ότι η πτώση του τείχους του Βερολίνου δημιούργησε νέες συνθήκες άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ/ΜΜ)

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                         352,78 (-1,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £14.982.106
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.838.914  470,70 (-0,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.097.175  255,46 (-1,53)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    161.259  160,89 (-5,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    458.934  106,71 (-3,40)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    671.359  230,06 (-4,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    805.311   93,86 (-5,58)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0  105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     37.844   99,15 (-3,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £  4.410.103   92,24 (-1,99)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.063.172   95,38 (-3,39)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    129.824  105,25 (-2,47)
    Ξενοδοχεία                    £    267.625  100,42 (-5,32)
    Αλλες Εταιρείες               £  3.246.146  349,76 (-5,48)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MM)

    [12] (Κ) Χριστόφιας - Παπανδρέου - Αρχηγοί κομμάτων

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συναντάται αύριο στις 3.30 το απόγευμα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Αύριο στις 8.30 το πρωί, ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 1 μμ με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Αναστασιάδης - Παπανδρέου

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο το πρωί στις 9.30 για την Αθήνα όπου στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Αναστασιάδης επιστρέφει στην Κύπρο αύριο βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Επιστολή Χριστόφια - Πρόεδρος της Βουλής

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Επιστολή με την οποία ζητά να συζητηθεί το Κυπριακό στη Βουλή απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η επιστολή σημειώνει ότι το Κυπριακό, "κατά κοινή ομολογία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση που βρέθηκε ποτέ από το 1974" και ότι "η εκτροπή και η διολίσθηση από τα ορθά πλαίσια λύσης του προβλήματος είναι πρόδηλη."

    (ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Αντρας Μπαρσόνι - Συνέντευξη

    KYΠΕ - 03/10/2000

    Η τουρκική εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου είναι η αιτία της διαίρεσης του νησιού και η μόνη τακτική για επίλυση του Κυπριακού είναι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, τόνισε ο Εισηγητής για το Κυπριακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Αντρας Μπαρσόνι, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στη συνεδρία του διευρυμένου Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μπαρσόνι είπε ότι η εναρκτήρια δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κάτα την έναρξη του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, δεν αποτελεί διολίσθηση από τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, αλλά σημειώνει πως ο πολιτικός ρόλος των ηγετών των δύο κοινοτήτων είναι ισότιμος σε ότι αφορά το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΧΧ/ΜΜ)

    [16] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Γερμανός βουλευτής

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και υπεύθυνο για τα θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΈ Χορστ Γκούντερ.

    Ο κ. Γκούντερ είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούτα ο οποίος και τον ενημέρωσε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΜΑ)

    [17] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Κασουλίδης - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Η Βρετανία επιθυμεί την εξεύρεση μίας λύσης στην Κύπρο που να αντικατοπτρίζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθηθούν οι δύο πλευρές στο νησί είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Σε δηλώσεις στο Λονδίνο ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κουκ χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο ως μια "ιστορική ευκαιρία για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου", εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η ευκαιρία να τύχει εκμετάλλευσης ώστε να δημιουγηθεί "μια ενιαία και κυρίαρχη Κύπρος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΜ)

    [18] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρέσβης Ελλάδας

    ΚΥΠΕ - 03/10/2000

    Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η Αθήνα θα συνεχίσει με συνέπεια να υποστηρίζει λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλών επιπέδου.

    Οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν το απόγευμα στην πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στη Λευκωσία, κατά την οποία, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και το ρόλο της Ελλάδας και ανασκόπησαν το τι δέον γενέσθαι πριν τις συνομιλίες του Νοεμβρίου, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να είναι το στήριγμα στον αγώνα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [19] (Κ) Λυσσαρίδης - Ευρωβουλή - Σοσιαλιστική Ομάδα

    KYΠΕ - 03/10/2000

    Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, ζήτησε από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ευρωβουλή, ο Πρόεδρος του Κινήματος των Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Ομάδας στο Στρασβούργο.

    Μιλώντας ενώπιον της Ομάδας, ο Λουξεμβουργιανός ευρωβουλευτής και εισηγητής της έκθεσης για την αίτηση προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Πόος είπε ότι η έκθεσή του είναι αντικειμενική και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει, αναφορικά με τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για την ένταξη, είναι πολύ θετικά.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΧΧ/ΜΜ)

    [20] (Κ) ΔΗΚΟ - ΕΓ - ΚΟ - Απόφαση - Κυπριακό

    KYΠΕ - 03/10/2000

    Το ΔΗΚΟ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κυπριακό λαό να εργαστούν για αποτροπή της "παρούσας πορείας των πραγμάτων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λύση συνομοσπονδίας", ύστερα από τη σημερινή κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

    Σύμφωνα με σημερινή απόφαση των δύο σωμάτων του ΔΗΚΟ, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Κωνσταντίνου, το κόμμα, το οποίο διαπιστώνει μια "ιδιαίτερα σοβαρή κατολίσθηση" στο Κυπριακό, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ενημέρωση του λαού, ενώ ζήτησε ήδη εγγραφή προς συζήτηση στη Βουλή σχετικού θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 October 2000 - 17:46:17 UTC