Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικολόγοι - Βάσεις - Πυρηνικά
  • [02] Σύνδεσμος για Ανθρώπινα Δικαιώματα - Τζιακούρμας
  • [03] ΗΕ - Τζιακούρμας
  • [04] Ταλάτ - ΕΕ - Κυπριακό - Εσωτερικά ψευδοκράτους
  • [05] Υπουργός Συγκοινωνιών - Βαθμοί ποινής
  • [06] Αν. Υπουργός Εμπορίου - Καύσιμα - Διάταγμα
  • [07] Εκπρόσωπος - Βάσεις - Πυρηνικά
  • [08] Σοσιαλδημοκράτες- Τζιακούρμας
  • [09] Εκπρόσωπος - Τζιακούρμας
  • [10] ΑΚΕΛ - Πυρηνικά
  • [11] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κονδύλια
  • [12] Έντουαρτ Κλέι - Πανίκος Τζιακούρμας
  • [13] Έντουαρτ Κλέι - Πυρηνικά όπλα
  • [14] Βρετανία - Τζιακούρμας - Δηλώσεις
  • [15] Έντουαρτ Κλέι - Κυπριακό - Χάνεϊ
  • [16] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] Χρηματιστήριο - Βουτιά

  • [01] (K) Οικολόγοι - Βάσεις - Πυρηνικά

    ΚΥΠΕ 2/01/2001

    Έντονη ανησυχία εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο βρετανικό Τύπο σε σχέση με αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην Κύπρο, ζητώντας από την κυβέρνηση να ζητήσει "πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από τους Βρετανούς" για τις πυρηνικές δραστηριότητές τους στο νησί.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι "δεν είναι καθόλου καθησυχαστικός" ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, τονίζοντας πως "η πυρηνική μόλυνση που πιθανόν να έχουν προκαλέσει ή προκαλούν οι δραστηριότητες των Βρετανών στην Κύπρο είναι ανεξέλεγκτη και διαχρονική".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Σύνδεσμος για Ανθρώπινα Δικαιώματα - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ενημερώσει όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το θέμα της απαγωγής του Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς, ενώ ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για ενημέρωση και υπογραφή κειμένου διαμαρτυρίας, το οποίο θα αποστέλλεται σε διάφορους παραλήπτες.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι ενημέρωσε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους προς την Τουρκία για απελευθέρωση του Τζιακούρμα.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΗΕ - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να παράσχουν διευκολύνσεις στη σύζυγο του απαχθέντα από τους Τούρκους Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα να τον επισκέπτεται στα κατεχόμενα, και η επόμενη επίσκεψη έχει διευθετηθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Σύμβουλος των ΗΕ στην Κύπρο Βόντικ Σίμπορ.

    Είπε ακόμα πως θα συναντηθεί με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Εντουάρντ Κλέι, είτε σήμερα είτε αύριο για την υπόθεση Τζιακούρμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ταλάτ - ΕΕ - Κυπριακό - Εσωτερικά ψευδοκράτους

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του "μεσολαβητή" για να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σημειώνοντας ότι "θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο" να μείνουν οι Τ/Κ έξω από αυτή τη διαδικασία.

    Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Κίπρις", Μπασιαράν Ντιουζγκιούν, ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι θεωρεί "εξαιρετικά λανθασμένη" την απόφαση αποχώρησης της τουρκικής πλευράς από τις συνομιλίες, αφού αν "επικρατήσει η άποψη ότι η έλλειψη λύσης στο Κυπριακό πηγάζει από την τουρκική πλευρά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τους Ε/Κ", κατά την έκφρασή του.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βαθμοί ποινής

    ΚΥΠΕ 2/01/20001

    "Το νέο σύστημα των βαθμών ποινής σε συνδυασμό με το σύστημα των εξώδικων, θα αποτελέσει ένα ακόμα μέτρο αποτροπής παραβάσεων από τους οδηγούς", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Μιλώντας για το νέο σύστημα των βαθμών ποινής, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι πέραν του προστίμου, υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποιος παραβάτης να χάσει και το δίπλωμα οδήγησής του με τη συμπλήρωση των 12 βαθμών ποινής, κάτι που σίγουρα αποτρέπει τους οδηγούς από το να προβαίνουν σε παραβάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Αν. Υπουργός Εμπορίου - Καύσιμα - Διάταγμα

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Διάταγμα βάσει του οποίου σήμερα οι ανώτατες τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου μειώνονται κατά 2,2 σεντ ανά λίτρο, εξέδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ένα λίτρο βενζίνης έξτρα 98 οκτανίων και άνω πωλείται προς 44 σεντ, ενώ η συνήθης βενζίνη 92 οκτανίων διατίθεται προς 41,9 σεντ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Βάσεις - Πυρηνικά

    KYΠΕ - 02/01/2001

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα σε θέση να διασταυρώσει πληροφορίες για ύπαρξη ή μη πυρηνικών όπλων στις Βρετανικές Βάσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι υπήρχαν στο παρελθόν πυρηνικά όπλα στις Βάσεις.

    "Και οι αρχές των Βάσεων και της Βρετανίας μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα πυρηνικά αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα είναι σε θέση να διασταυρώσει αυτές τις πληροφορίες και εξ όσων γνωρίζουμε, εξ όσων είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε, δεν υπάρχουν σήμερα πυρηνικά," είπε, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Σοσιαλδημοκράτες- Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 02/01/2001

    Οι Βρετανοί αντί με ημίμετρα τα οποία το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να παρατείνουν την κράτηση που Πανίκου Τζιακούρμα στα μπουντρούμια του Ντενκτάς, να στραφούν προς την Τουρκία και να την υποχρεώσουν να απελευθερώσει τον ανάνδρως απαχθέντα Ελληνοκύπριο πολίτη, αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 02/01/2001

    Η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί τη Βρετανία υπεύθυνη για τις προσπάθειες απελευθέρωσης του απαχθέντα Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως γίνονται διαβήματα από πλευράς Λονδίνου για την υπόθεση.

    Ο Εκπρόσωπος "αναφέρθηκε σε πολλαπές ενέργειες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, διαβήματα και από το Λονδίνο και τους πρέσβεις τους", σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί έχουν "πάρει ζεστά αυτό το θέμα."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Πυρηνικά

    KYΠΕ - 02/01/2001

    Οι βρετανικές βάσεις αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά ένα καρκίνωμα στο κορμί της πολύπαθης Κύπρου και επιβάλλεται επιτέλους να λειτουργήσει η διαφάνεια γύρω από τις δραστηριότητες των βάσεων που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Κύπρου, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε σημερινή ανακοίνωσή του.

    Το ΑΚΕΛ, αναφέρει η ανακοίνωση, είχε καταγγείλει από το 1960 την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις Βρετανικές Βάσεις, κάτι που ουσιαστικά δεν διέψευσε η ίδια η Βρετανία. Οι καταγγελίες όμως αντί να οδηγήσουν σε προβληματισμό και κοινό αγώνα για απομάκρυνση των φοβερών αυτών όπλων μαζικής καταστροφής, "αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία και κάποτε με ειρωνεία και χλευασμό," αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κονδύλια

    KYΠΕ - 02/01/2001

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της ενταξιακής της πορείας για συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχουν σχεδιασμοί αναφορικά με την ενταξιακή πορεία που φέρουν την Κύπρο να μοιράζεται σε περιφέρειες για αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

    "Στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας, η Κύπρος προτίθεται να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η αίτηση για ένταξη υπεβλήθη από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Έντουαρτ Κλέι - Πανίκος Τζιακούρμας

    KYΠΕ - 02/01/2001

    Το κύριο μέλημα της Βρετανίας είναι να είναι καλά ο Πανίκος Τζιακούρμας κάτι για το οποίο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας Έντουαρντ Κλέι, ύστερα από επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τις ευχές του διπλωματικού σώματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς.

    Ερωτηθείς για την απαγωγή του Πανίκου Τζιακούρμα από τους Τούρκους ενώ αυτός βρισκόταν σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων, ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο "δεν θα ήταν σωστό και βοηθητικό" για τον κ. Τζιακούρμα.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Έντουαρτ Κλέι - Πυρηνικά όπλα

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα, μετά από επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας, Έντουαρντ Κλέι, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ότι στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο υπήρχαν πυρηνικά όπλα.

    Ο κ. Κλέι ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει δει τελευταίως στην Κύπρο βομβαρδιστικά τύπου "Β-52", που μεταφέρουν πυρηνικά, ενώ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τους ρώτησε "μήπως έχετε δει εσείς;".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Βρετανία - Τζιακούρμας - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Η υπόθεση του απαχθέντος από τους Τούρκους Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα ήταν στο επίκεντρο πρωινής συνάντησης του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρτ Κλέι με το Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Αντιπτέραρχο Μπιλ Ρίμερ, ενώ αύριο ο κ. Κλέι έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το ίδιο θέμα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας Τζόναθαν Αλαν "υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια στην υπόθεση Τζιακούρμα για μας και εξετάζουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε" σε σχέση με αυτήν την υπόθεση, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν ορθό να διαφημίζει τις ενέργειες ή τις κινήσεις που ενδεχομένως να γίνουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Έντουαρτ Κλέι - Κυπριακό - Χάνεϊ

    ΚΥΠΕ 2/01/2000

    Η Βρετανία εργάζεται με αποφασιστικότητα για πραγματοποίηση νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό στα τέλη του μηνός, δήλωσε σήμερα, ύστερα από επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς ο Ύπατος Αρμοστής της χώρας, Έντουαρντ Κλέι.

    Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο Βρετανός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 02/01/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           235,06 (-3,86)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.609.414
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £          0    986,56 (-3,02)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.224.519    243,38 (-2,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.009.022    243,37 (-0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    102.276     95,99 (-2,93)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    901.071     88,73 (-7,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    239.822    149,83 (-1,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    194.864     57,97 (-4,58)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     50.488     71,27 (-4,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.027.565     69,36(-10,45)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  1.205.960     62,97 (-4,40)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    117.203     98,52 (-2,09)
    Ξενοδοχεία                    £    526.263     87,04 (-1,71)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.319.850    270,93 (-3,99)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Βουτιά

    ΚΥΠΕ - 02/01/2001

    Με τον πλέον αρνητικό τρόπο υποδέχτηκε τη νέα χρονιά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην πρώτη συνάντηση του 2001 κατέγραψε μεγάλη βουτιά 9,44 μονάδες ή ποσοστό 3,86%. Το υποτονικό κλίμα που επικράτησε σήμερα είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του όγκου συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 8,6 εκατομμυρίων λιρών, σημειώνοντας εντυπωσιακή μείωση κατά 15, 5 εκ.

    Για δεύτερη φορά, από την ημέρα εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο, ο Δείκτης FTSE/20 υποχώρησε κάτω από τις 1000 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 3,02%. Η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας τα "βαριά χαρτιά" της αγοράς, κυρίως η εταιρεία Globalsoft, ήταν τα χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση. Συγκεκριμένα, το κύμα ρευστοποιήσεων που εμφανίστηκε στη διάρκεια της προσυνεδρίας έφεραν την αγορά στο άνοιγμά της να καταγράφει σημαντική υποχώρηση της τάξης του 2,6%. Η αυξημένη προσφορά τίτλων σε συνδυασμό με την αδιαφορία των επενδυτών να προβούν σε αγορές μετοχών είχε ως αποτέλεσμα, στη συνέχεια, ο Γενικός Δείκτης να αγγίξει στις 11.25 το επίπεδο των 233 μονάδων, όταν σημείωνε βουτιά σε ποσοστό 4,3%. Ωστόσο, οι ελάχιστες αγορές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο ημίωρο της συνάντησης οδήγησαν την αγορά στο να περιορίσει τις απώλειές της. Ο Δείκτης έκλεισε τελικά στις 235,06 μονάδες σε σχέση με 244,5 μονάδες της περασμένης Παρασκευής, καταγράφοντας μεγάλη πτώση της τάξης του 3,86%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 5.274 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 January 2001 - 14:02:46 UTC