Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [02] ΠΑΣΥΔΥ - ΕΤΥΚ - ΕΣΥ - 48ωρη απεργία
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Πατ Κοξ
  • [04] Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΥΠΕΞ - ΕΕ
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Πότερινγκ - ΕΛΚ
  • [06] Πρόεδρος ΝΕΟ - Αμερικανίδα διπλωμάτης
  • [07] ΚΑ - Πάσχα - Εκτακτες πτήσεις
  • [08] Μπέτι Μπούθροϊτ - Κυπριακό
  • [09] ΚΕΑ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
  • [10] Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΕΣΥ
  • [11] Δανοί Βουλευτές - Κύπρος
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - 1η Απριλίου
  • [13] ΥΠΕΞ - Πρέσβης ΗΠΑ - Πάουελ
  • [14] Γιώργος Βασιλείου - Ενταξιακή πορεία
  • [15] Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ψήφισμα
  • [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
  • [17] ΔΗΚΟ - Επέτειος 1ης Απριλίου 1955

  • [01] (K) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Οι ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνάντηση έφεραν τη χρηματιστηριακή αγορά να κλείνει την εβδομάδα με οριακή αύξηση της τάξης του 0,46%, αν και αρχικά κατέγραφε σημαντικά κέρδη που ανέρχονταν σε ποσοστό 1,5%. Ελαφρά αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 8,3 εκατομμύρια λίρες, ενώ οριακή άνοδο της τάξης του 0,17%, σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 734,5 μονάδες.

    Η αγορά ξεκίνησε με ελάχιστη υποχώρηση για να κινηθεί αμέσως έντονα ανοδικά, λόγω των αγορών που εκδηλώθηκαν σε τραπεζικούς τίτλους. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να αγγίξει τα πρώτα δέκα λεπτά της συνάντησης τις 176,2 μονάδες, όταν παρουσίαζε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,5%. Στο σημείο αυτό έκαναν την εμφάνιση τους οι πωλητές, οι οποίοι έδωσαν στην αγορά μια σταθερή πτωτική πορεία, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη οριακά πάνω από τη χθεσινή τιμή του. Τελικά έκλεισε στις 174,47 μονάδες σε σχέση με 173,67 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,46%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [02] (Κ) ΠΑΣΥΔΥ - ΕΤΥΚ - ΕΣΥ - 48ωρη απεργία

    KYΠΕ - 30/03/2001

    Νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη εξήγγειλαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες, παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες που ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επαφής Κυβέρνησης - Βουλής - ΠΑΣΥΔΥ για εξεύρεση συναινετικής λύσης και άρση του αδιεξόδου, το οποίο προέκυψε με την παραπομπή του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χρίστος Ρότσας, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην ΠΑΣΥΔΥ ενημερώθηκαν για τα απεργιακά μέτρα που είχαν ήδη αποφασίσει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον κρατικό τομέα και στις τράπεζες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [03] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πατ Κοξ

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα όλων των ευρωπαϊκών οργάνων είναι ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι όμηρος οποιασδήποτε άλλης δύναμης σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (EE), δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πατ Κοξ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ, τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις συνθήκες στην ΕΕ, ίσως παρουσιαστεί πιθανότητα για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κοξ εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι συνθήκες μέσω της ΕΕ, της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συνεχιζόμενων προσπαθειών του ΓΓ των ΗΕ μπορούν να παρακινήσουν όλους τους 'παίκτες - κλειδιά' στο νησί και στα κέντρα που επηρεάζουν τις προοπτικές στο νησί, να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη σημαντική αυτή στιγμή και να προχωρήσουν προς το επιθυμητό, που θα ήταν μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό."

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΥΠΕΞ - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση του Κυπριακού, έχει πάρει αναπότρεπτο χαρακτήρα και αποτελεί το "μόνο μέσο πίεσης μέχρι στιγμής προς τη Τ/κ πλευρά, το οποίο μπορεί να την κάνει να αναθεωρήσει τη θέση της".

    Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ αποτελεί τη "δημιουργία ενός νέου πλαισίου για την αντιμετώπιση του Κυπριακού", τόνισε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα είτε η Κύπρος είναι μέλος είτε όχι της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πότερινγκ - ΕΛΚ

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    "Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε απειλή από οποιοδήποτε κράτος σε ό,τι αφορά την ελευθερία να λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις" είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Χανς Γκερτ Πότερινγκ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Πότεριγκ κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας "η οποία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ να είναι υποβοηθητική και να μην εμποδίζει μια ειρηνική λύση" του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Αμερικανίδα διπλωμάτης

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού συναντήθηκε σήμερα με τη Διευθύντρια του Πολιτικού Τμήματος της αμερικανικής Πρεσβείας Robin Quinville στην οποία ανέφερε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ή η συνομοσπονδία "παραβιάζουν το ανθρώπινα δικαιώματα και συγκρούονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο."

    Ενδεχόμενη εφαρμογή τους, είπε, θα είναι "άδικη" και "δυσλειτουργική" , με "αναπόφευκτες εντάσεις" στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ανακοίνωση των ΝΕΟ αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΚΑ - Πάσχα - Εκτακτες πτήσεις

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Συνολικά 45 έκτακτες πτήσεις που θα προσφέρουν 8.000 χιλιάδες επιλέον θέσεις θα δρομολογήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού που θα διακινηθεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας κατά την περίοδο του Πάσχα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΑ, κατά την περίοδο 1-14 Απριλίου θα δρομολογηθούν εννέα πτήσεις με επιστροφή στο δρομολόγιο Λάρνακα - Αθήνα επιπλέον των καθημερινών δρομολογίων, 31 επιπλέον πτήσεις για Θεσσαλονίκη με επιστροφή και πέντε πτήσεις με επιστροφή στο δρομολόγιο Λάρνακα - Ηράκλειο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Μπέτι Μπούθροϊτ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Μπέτι Μπούθροϊτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη όπως το Λονδίνο χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην Ουάσιγκτον ώστε αυτή να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού.

    Η κ. Μπούθροϊτ μιλούσε σε δείπνο χθες βράδυ που παρέθεσε προς τιμήν της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, ως έκφραση βαθειάς εκτίμησης για την υποστηρικτική στάση της έναντι του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΚΕΑ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Ανακοίνωση του ΚΕΑ αναφέρει ότι "εκτεθειμένος παραμένει ο ΔΗΣΥ από το κατάπτυστο έντυπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα κυπριακά κόμματα, αφού ως μέλος του ΕΛΚ θα έπρεπε όχι μόνο να γνωρίζει αλλά και να εγκρίνει το συγκεκριμένο έγγραφο."

    Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, προσθέτει, "δεν μπορούν παρά να έχουν τις πηγές των πληροφοριών τους από τα μέλη τους στην Κύπρο (ΔΗΣΥ) τα οποία θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις."

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΕΣΥ

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    "Ευρωπαϊκά εκτεθειμένος και πολιτικά υπεύθυνος είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός για την απαράδεκτη αξιολόγηση που έκανε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το κόμματα της Κύπρου" αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση των Νέων Οριζόντων.

    Ο ΔΗΣΥ γίνεται "φορέας πολιτικού διχασμού", προσφέροντας τις "χείριστες υπηρεσίες" στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, ενώ σε μια περίοδο που "όλοι πρέπει να επιδείξουμε φρόνημα σύνεσης και ομοψυχίας", δημιουργεί "πολιτικό ρήγμα σε όλα τα κόμματα", αναφέρουν οι ΝΕΟ στην ανακοίνωση τους, σημειώνοντας ότι οι αξιολογήσεις ΔΗΣΥ - Λαϊκών αποτελούν "εκ του πονηρού ενέργειες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [11] (Κ) Δανοί Βουλευτές - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Φθάνει την ερχόμενη Κυριακή για επίσκεψη στην Κύπρο πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Δανίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Claus Larsen-Jensen με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού και θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσο Παπαδόπουλο και μέλη της Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - 1η Απριλίου

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία που θα τελεστεί μεθαύριο Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα τελεστεί τρισάγιο στους τάφους των ηρώων. Το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση-αφιέρωμα στον αγώνα της ΕΟΚΑ που διοργανώνεται στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία" από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ, τη ΣΕΚ και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρέσβης ΗΠΑ - Πάουελ

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Κύριο θέμα της επικείμενης συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ θα είναι το Κυπριακό, ενώ θα συζητηθούν διμερή θέματα και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας πως θα βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς και θα γίνει μια γενική ενημέρωση κατά τη συνάντηση της 9ης Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "πολύ σημαντική", ο κ. Κασουλίδης είπε πως αποτελεί ένδειξη του αμείωτου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ανέφερε πως δεν αναμένει η συνάντηση να σπάσει το αδιέξοδο στο πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Ενταξιακή πορεία

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Επιβάλλεται εντατική προσπάθεια, ώστε να κλείσουν ακόμη τέσσερα κεφάλαια, πριν από το τέλος της σουηδικής προεδρίας, αυτά της "Ελεύθερης Διακίνησης Προσώπων", της "Προσφοράς Υπηρεσιών", της "Ενέργειας" και του "Περιβάλλοντος", δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, "κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι δεν έχει την πολυτέλεια για διακοπές κατά την καλοκαιρινή περίοδο."

    Η Βουλή, είπε ο κ. Βασιλείου το απόγευμα, θα πρέπει να συνέλθει μετά τις εκλογές, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο και Ιούλιο, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές συνεδρίες για να περάσει η νομοθεσία που θα έχει μέχρι τότε ετοιμαστεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [15] (K) Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Την υποστήριξή του σε ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό που θα πρέπει να διεξάγονται μέσα στο διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο για τη λύση του προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) σε ψήφισμα που υιοθέτησε το γραφείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ- Ευρωπαϊων Δημοκρατών, σε συνεδρία του που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

    Το ψήφισμα σημειώνει ότι τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού προνοούν για μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια ενός κυρίαρχου και αδιαίρετου κράτους στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    Χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων προσπαθούμε να μηδενίσουμε την παρουσία αυτών που αύριο θα κυβερνούν την Ευρώπη και επικεντρωνόμαστε στα "ταπεινά και όχι στην ουσία" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη, χαρακτηρίζοντας "υποκριτική" τη συμπεριφορά του ΑΚΕΛ απέναντι στο "ανεπίσημο έγγραφο" του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι δεν δόθηκε προσοχή στα τρία επίσημα έγγραφα του Λαϊκού Κόμματος που αναφέρονται στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και του Λαϊκού Κόμματος που "στηρίζουν και υποστηρίζουν την υπόθεση της Κύπρου" και στις θέσεις της Κύπρου στο Κυπριακό αλλά η προσοχή επικεντρώθηκε στα όσα αναφέρει το ανεπίσημο αυτό έγγραφο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

    [17] (κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος 1ης Απριλίου 1955

    ΚΥΠΕ - 30/03/2001

    "Ο ανιδιοτελής αγώνας του κυπριακού λαού για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού αποτελεί φάρο καθοδήγησης και παράδειγμα για το σύγχρονο ελληνισμό, ο οποίος στην Κύπρο μάχεται για να διασφαλίσει την παρουσία του στην γη των προγόνων του", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου 1955.

    Παράλληλα το ΔΗΚΟ, διακηρύσσει ότι με το βλέμμα στραμμένο στους ήρωες του 1955-59 και στον αγωνιστή κυπριακό λαό, «έχουμε καθήκον, να επιμείνουμε, δικαιώνοντας τις θυσίες τους και να αντισταθούμε», όπως σημειώνει, «σε προτεινόμενες λύσης συνομοσπονδίας και διχοτόμησης της Κύπρου.»

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 March 2001 - 18:46:04 UTC