Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα
  • [02] Κατεχόμενα - Ελεύθερες περιοχές - Είσοδος 10 ατόμων
  • [03] Πάουελ - Τζεμ - Κυπριακό
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
  • [05] Ντενκτάς - Βλόσοβιτς - Εκθεση ΗΕ
  • [06] ΚΙΣΟΣ - Επέτειος 1ης Απριλίου
  • [07] ΝΕΟ - Επέτειος 1ης Απριλίου
  • [08] Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - 1η Απριλίου
  • [09] Κατεχόμενα - Οικονομία - Ερογλου
  • [10] Κύπρος - Ποντίφικας - Επίσημη πρόσκληση
  • [11] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Δικοινοτικό Φεστιβάλ (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

  • [01] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα

    ΚΥΠΕ - 31/03/2001

    Στα πλαίσια της 23ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος θα διεξαχθούν σήμερα οι εξής αγώνες: Εθνικού Αχνας - Ομόνοια στο Δασάκι ΑΠΟΕΛ - Ε.Ν.Π στο ΓΣΠ ΑΕΚ - Ολυμπιακός στο ΓΣΖ

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/MA)

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Ελεύθερες περιοχές - Είσοδος 10 ατόμων

    ΚΥΠΕ - 31/03/2001

    Δέκα άτομα που πιστεύεται ότι είναι αθίγγανοι πέρασαν σήμερα νωρίς το πρωί στις ελεύθερες περιοχές, από σημείο κοντά στην Ξυλοτύμπου, και βρέθηκαν από την Αστυνομία στην τουριστική περιοχή Λάρνακας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δέκα αυτά άτομα ισχυρίζονται ότι είναι Τουρκοκύπριοι. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αστυνομικό σταθμό Ορόκλινης για εξακρίβωση των στοιχείων τους.

    Ανάμεσα τους βρίσκονται και 3 παιδιά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Πάουελ - Τζεμ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 31/03/2001

    Την επιθυμία των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό και επάνοδο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται να μετέφερε χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ, κατά τη συνάντησή τους στη Ουάσινγκτον.

    Ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ερωτηθείς μετά τη συνάντηση εάν συζήτησαν το Κυπριακό απάντησε καταφατικά, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι συζητήθηκε η διαδικασία των συνομιλιών υπό τα Ηνωμένα Εθνη και η σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον στη συνέχισή της.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας

    ΚΥΠΕ - 31/03/2001

    Την πεποίθηση ότι "το αραγές μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου, η συνεργασία, ο συντονισμός ενεργειών και πολιτικής, η συμπόρευση, αποτελούν τη μεγάλη εγγύηση για να καρποφορήσουν οι αγώνες πολλών δεκαετιών για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εφαρμογή του διεθνές δικαίου στην Κύπρο", εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος μιλώντας χθες στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα.

    Χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση της ΝΔ "σημαντικό μήνυμα ενότητας και συμπαράστασης προς τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό", ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα και όλου του Ελληνισμού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Βλόσοβιτς - Εκθεση ΗΕ

    KYΠΕ - 31/03/2001

    Επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν εξαπέλυσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για την τροποποίηση που έκαναν τα ΗΕ στην έκθεσή τους για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κύπρο, μετά την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης για την αναφορά σε "Ε/κ αρχές".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε χθεσινή του συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Σπίγκνιου Βλόσοβιτς, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ενέργεια των ΗΕ ενθαρρύνει τους Ε/Κ "να θεωρούν τον εαυτό τους ως τη νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο", κατά την έκφρασή του. Επίσης ισχυρίστηκε ότι αυτό "παρεμποδίζει την επίλυση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Επέτειος 1ης Απριλίου

    KYΠΕ - 31/03/2001

    Τιμούμε τον ηρωικό αγώνα του λαού μας και αντλούμε διδάγματα από την αυτοθυσία των μαρτύρων που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία από τον Αγγλο δυνάστη, αναφέρει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών σε ανακοίνωση του με αφορμή την έπετειο του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 1959.

    Επισημαίνει παράλληλα το χρέος μας για "συνέχιση του αγώνα για ελευθερία με σταθερή προσήλωση σε αρχές, με καθολική ενότητα και συνεπή διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) ΝΕΟ - Επέτειος 1ης Απριλίου

    KYΠΕ - 31/03/2001

    Οι ΝΕΟ κάλεσαν τον κυπριακό Ελληνισμό "να μετουσιώσει το πνεύμα της θυσίας και της προσφοράς των αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε σύγχρονη διεκδικητική στάση για απελευθέρωση".

    Σε ανακοίνωση τους για την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα, οι ΝΕΟ εκφράζουν θλίψη για τις "ανιστόρητες αναφορές" ορισμένων πολιτευτών, κατά την έκφρασή τους, που "διαστρεβλώνουν" κατά καιρούς τον αγώνα της ΕΟΚΑ, "υιοθετώντας την τουρκική άποψη ότι η ΕΟΚΑ οδήγησε τους Τούρκους στην πολιτική της διχοτόμησης".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - 1η Απριλίου

    KYΠΕ - 31/03/2001

    Οι εξελίξεις που ακολούθησαν 41 χρόνια μετά την ανεξαρτησία πρέπει να μας πείσουν ότι καθήκον όλων μας "είναι η συντήρηση και τόνωση της κρατικής μας υπόστασης και η συνεχής προβολή της και η επέκταση της διεθνούς δραστηριότητας στο μέγιστο δυνατό βαθμό", αναφέρει η Έπαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Με ανακοίνωση της η Επαλξη χαιρετίζει την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του κυπριακού λαού "που μετά από τιτάνιες και ηρωικές προσπάθειες οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Κατεχόμενα - Οικονομία - Ερογλου

    ΚΥΠΕ - 31/03/2001

    Σε 105 εκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η πρώτη δόση της πίστωσης από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος, όπως ανέφερε ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Ντερβίς Ερογλου μιλώντας χθες στο νέο "διοικητικό συμβούλιο" της οργάνωσης των λεγόμενων "δημοσίων υπαλλήλων", προσθέτοντας ότι λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας το κονδύλι αυτό μειώθηκε στα 80 εκ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ερογλου είπε ακόμη ότι μέρος του κονδυλίου αυτού άρχισε να εμβάζεται στο ψευδοκράτος, ενώ σήμερα αναμένεται να συνέλθει το παράνομο "υπουργικό συμβούλιο" του κατοχικού καθεστώτος για να συζητήσει θέμα που αφορά τις αυξήσεις στους "μισθούς" στους λεγόμενους "δημόσιους υπαλλήλους".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Κύπρος - Ποντίφικας - Επίσημη πρόσκληση

    ΚΥΠΕ - 31/03/2001

    Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Εδρα Χρήστος Ψιλογένης επέδωσε χθες την επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ προσκαλείται επίσημα να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Το θέμα της πιθανής επίσκεψης, η οποία συνδέεται με τη γενική περιοδεία - προσκύνημα του Ποντίφικα και σε άλλες χώρες που είχε επισκεφθεί ο Απόστολος Παύλος, συζητήθηκε σε ειδική συνάντηση του εκπροσώπου του Βατικανού καρδινάλιου Leonardo Sandri και του Πρέσβη κ. Ψιλογένη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [11] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ομιλία - Δικοινοτικό Φεστιβάλ (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    ΚΥΠΕ – 31/03/2001

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Εμπάργκο μέχρι τις 3μμ

    Στο ρόλο που η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας, μπορούν να διαδραματίσουν στην κατεύθυνση σωστής λύσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στο δικοινοτικό Φεστιβάλ με τίτλο "Κάτω από τον ίδιο ουρανό", που διοργανώνουν από κοινού η ΕΔΟΝ και η Νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), στο Λήδρα Πάλας, σημειώνοντας ότι ο ρόλος αυτός "μπορεί να είναι καθοριστικός".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως το ΑΚΕΛ έχει ταχθεί υπέρ της λύσης ομοσπονδίας από το Νοέμβριο του 1974, προσθέτοντας ότι "είναι το μόνο πλαίσιο λύσης που μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική και οικονομική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως την περιγράφει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις στη βάση εθνικής καταγωγής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 31 March 2001 - 13:02:04 UTC