Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχή Κρατικών Εκθέσεων - 26η Διεθνής Εκθεση 2001
  • [02] Πρόεδρος ΕΔΗ - Περιοδεία - Λεμεσός
  • [03] Xρηματιστήριο - Νέα Πτώση
  • [04] Διεθνής Μέρα Μουσείων - Εκδηλώσεις
  • [05] Δικαστ. Ανθρ. Δικαιωμάτων ΣτΕ - Κύπρος - Τουρκία - Απόφαση
  • [06] Κύπρος - Κύπελλο Ντέιβις
  • [07] Γενικός Εισαγγελέας - Κύπρος - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Απόφαση
  • [08] ΔΗΣΥ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία
  • [09] ΕΔΗ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα
  • [11] ΝΕΟ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] (Κ) Αρχή Κρατικών Εκθέσεων - 26η Διεθνής Εκθεση 2001

    KYΠΕ - 10/5/2001

    Με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τις νέες προσφορές σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα και την ενημέρωση των παραγωγών για τις τάσεις και εξελίξεις στο χώρο των ανταγωνιστών, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο των προετοιμασιών για την 26η Διεθνή Εκθεση Κύπρου 2001, της οποίας τα εγκαίνια θα τελέσει ο Προεδρος Κληρίδης την επόμενη Πέμπτη, 17 Μαϊου.

    Η Διεθνής Εκθεση 2001, είπε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Αρχής Ιάκωβος Δημητρίου, θα είναι ανοικτή για το κοινό από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, την Παρασκευή 18 Μαϊου μέχρι και την Κυριακή 27 Μαϊου 2001, καθημερινές και Κυριακές από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τις 11:00 το βράδυ και τα Σάββατα από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Περιοδεία - Λεμεσός

    KYΠΕ - 10/5/2001

    "Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση να λένε στο λαό την αλήθεια", είπε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν δηλώσεις του για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ και αναφέρθηκε σε "υποχρέωση της πλευράς μας να διαπραγματευθεί με βάση τις οιεσδήποτε εισηγήσεις υποβάλλουν τα ΗΕ", κάτι που "είναι καθορισμένο από την ΕΕ".

    Σε δηλώσεις στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια περιοδείας του στους πέντε Δήμους της επαρχίας αυτής, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε "μεγάλο συμβιβασμό της πλευράς μας την αποδοχή λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τον οποίο έχει εγκρίνει το Εθνικό Συμβούλιο και για τον οποίον όλοι οι Κύπριοι έχουν κάνει διαδηλώσεις", όπως είπε, "και έχουν φωνάξει για λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] (K) Xρηματιστήριο - Νέα Πτώση

    ΚΥΠΕ - 10/5/2001

    Η αδιαφορία που επέδειξαν σήμερα οι επενδυτές για τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι παρουσίασαν μικρή εμπορευσιμότητα, και η αδυναμία των υπόλοιπων "βαριών χαρτιών" να καθοδηγήσουν την αγορά, οδήγησαν το Γενικό Δείκτη σε απώλειες της τάξης του 0,92%. Σημαντική μείωση 4,5 εκατομμύρια λίρες σημείωσε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών καθώς διαμορφώθηκε στα 12,6 εκ. λίρες, εκ των οποίων 3,5 εκ. αφορούσαν τίτλους της νεοεισαχθείσας σήμερα εταιρείας "Marketrends Financial Services".

    Οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου που ανήλθαν σε ποσοστό 0,98% και της Πληροφορικής 2,31% οδήγησαν και το Δείκτη FTSE/CySE 20 να καταγράψει πτώση της τάξης του 0,99%.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Διεθνής Μέρα Μουσείων - Εκδηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 10/5/2001

    Σειρά εκδηλώσεων με την επωνυμία "Μουσεία: Κτίζοντας την κοινωνία", που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις μαθητών, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις, διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή Κύπρου του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό "για να αγκαλιάσει τα μουσεία και μέσα από αυτά να δει είτε το μακρινό παρελθόν του τόπου μας, είτε τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό μας".

    Τις εκδηλώσεις ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Χατζησάββας, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων που έχει οριστεί η 18η Μαΐου, προσθέτοντας ότι σε αυτά τα πλαίσια, στις 17 Μαίου, θα ανοίξει για το κοινό η νέα αίθουσα Νεολιθικών και Χαλκολιθικών Αρχαιοτήτων του Κυπριακού Μουσείου, ενώ λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Δικαστ. Ανθρ. Δικαιωμάτων ΣτΕ - Κύπρος - Τουρκία - Απόφαση

    ΚΥΠΕ -10/5/2001

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης βρήκε σήμερα την Τουρκία ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η απόφαση ανεγνώσθη πριν από λίγο, στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος αναμένετο να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Στρασβούργο.

    Η υπόθεση είχε κατατεθεί από την κυπριακή κυβέρνηση και είναι η πρώτη διακρατική προσφυγή οποιουδήποτε κράτους που εκδικάζει το νέο Δικαστήριο, ενώ η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι και δεσμευτική και τελεσίδικη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (K) Κύπρος - Κύπελλο Ντέιβις

    ΚΥΠΕ - 10/5/2001

    Τη σημασία του Κυπέλλου Ντέιβις, που αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση τένις, καθώς και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει φέτος η εθνική μας ομάδα ανδρών στο τένις, η οποία συμμετάσχει στο 4ο όμιλο της Ευρωαφρικανικής Ζώνης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης Κύπρου (ΟΑΚ) Φίλιος Χριστοδούλου και η λειτουργός του ΚΟΑ Έφη Μούζουρου Πενηνταέξ σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ενόψει της διοργάνωσης των 2 Ομίλων του Κυπέλλου Ντέιβις στην Κύπρο μεταξύ 16 και 20 Μαίου.

    Όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΚ, "η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης αποφάσισε λόγω εμπιστοσύνης που τρέφει προς την ΟΑΚ, να αναθέσει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τη διοργάνωση αγώνων με 12 χώρες στο ίδιο τόπο αντί 6".

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Κύπρος - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Απόφαση

    ΚΥΠΕ - 10/05/2001

    "Θρίαμβο" χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με την οποία η Τουρκία βρέθηκε ένοχη για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι "πρόκειται για τη μεγαλύτερη νομική μάχη της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας από το 1974 μέχρι σήμερα".

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από το Στρασβούργο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη του ΣτΕ και αφορά τη "μεγαλύτερη και σοβαρότερη υπόθεση που απασχόλησε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από την εποχή που συστάθηκε το ΣτΕ, το 1950" και αποτελεί "την πρώτη υπόθεση του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε επίπεδο διακρατικής προσφυγής". Ερωτηθείς ανέφερε ότι αυτή τη φορά εκπρόσωπος της Τουρκίας παρευρέθηκε στην ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου προς τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Αναφερόμενος στην απόφαση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Δικαστήριο "αφού διαπίστωσε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που υπέχει ευθύνη για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο, αποφάσισε ότι η Τουρκία είναι ένοχη:

    1. Για μαζικές παραβιάσεις του δικαιώματος κατοικίας των Ε/Κ εκτοπισμένων.

    2. Για μαζικές παραβιάσεις του δικαιώματος περιουσίας των Ε/Κ εκτοπισμένων.

    3. Για μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αγνοουμένων για προσωπική ελευθερία και για δικαίωμα ζωής, όχι γιατί υπήρξε μαρτυρία ότι κρατούνται ακόμα ή ότι τους έχουν φονεύσει, αλλά γιατί η Τουρκία επίμονα αρνείται να προχωρήσει με αποτελεσματική έρευνα για τη διακρίβωση της τύχης τους".

    Για το τρίτο αυτό σημείο, ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι "με άλλα λόγια, η Τουρκία πρέπει να κάνει την έρευνα και όχι οποιοσδήποτε άλλος".

    Συνεχίζοντας είπε ότι η Αγκυρα καταδικάστηκε επίσης:

    4. "Για μαζική παραβίαση των δικαιωμάτων των συγγενών αγνοοουμένων, διότι η άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει με έρευνα και να τους πληροφορήσει για την τύχη των αγνοουμένων συνιστά ταπεινωτική μεταχείριση, κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    5. Για παραβιάσεις σωρείας δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων της Καρπασίας και γενικά των εγκλωβισμένων Ε/Κ στα κατεχόμενα".

    Πρόσθεσε ότι "σε σχέση με το δικαίωμα των Τ/Κ στα κατεχόμενα επαναλήφθηκε, με πλειοψηφία αυτή τη φορά, η άποψη ότι εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν θεραπεία, διότι τα λεγόμενα δικαστήρια στα κατεχόμενα θεωρούνται θεραπείες, που θέσπισε η Τουρκία στα πλαίσια της υποχρέωσής της να προστατεύει ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το αν η κατοχή είναι νόμιμη ή παράνομη".

    Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι και εδώ "υπάρχει η επιβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για 'δικαστήρια' της λεγόμενης 'ΤΔΒΚ', αλλά θεραπείες Τουρκίας".

    Οπως είπε, επιπλέον "για πρώτη φορά το Δικαστήριο προχώρησε ένα βήμα περισσότερο από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κήρυξε παντελώς παράνομα 'τα στρατιωτικά δικαστήρια' στα κατεχόμενα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να δικάζουν μη στρατιωτικούς".

    Ο κ. Μαρκίδης σημείωσε ότι έξι εκ των 17 δικαστών υποστήριξαν πως "δεν έπρεπε να γίνει δεκτό ότι 'τα δικαστήρια' είναι θεραπείες της Τουρκίας, αλλά έπρεπε να θεωρηθούν τα πάντα ανύπαρκτα", ωστόσο είπε ότι "το παράθυρο παραμένει ανοικτό νοούμένου ότι το ίδιο το Δικαστήριο είπε ότι τα θέματα αυτά μπορούν να εξεταστούν στα πλαίσια ατομικών περιπτώσεων" όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που ο Πανίκος Τζιακούρμας προχωρήσει σε ατομική προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας μίλησε ακόμη για πολύ βελτιωμένη έκδοση στο λεκτικό απ' ότι αυτό που υπήρχε στο λεκτικό της έκθεσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου (τώρα Χωρεπισκόπου Αρσινόης) και του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανάγνωση της απόφασης από το Δικαστήριο, ο κ. Μαρκίδης έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη και στη συνέχεια έδωσε για 30 λεπτά συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση.

    Αύριο το απόγευμα αναμένεται να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία για τα αποτελέσματα της προσφυγής της Κύπρου και ενδέχεται, λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένους δημοσιογράφους, να δώσει και δεύτερη δημοσιογραφική διάσκεψη στην αγγλική.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] (Κ) ΔΗΣΥ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία

    KYΠΕ - 10/05/2001

    "Πολυσήμαντη νομική και ηθική νίκη" χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία η Τουρκία κρίνεται ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της Κύπρου από το 1974.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι "η ιστορική αυτή απόφαση συνιστά κόλαφο για την Τουρκία σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι επικριτικές φωνές της Ευρώπης σε βάρος της χώρας αυτής", ενώ ταυτόχρονα "δικαιώνει και την πάγια πολιτική θέση του ΔΗΣΥ πως η Ευρώπη με τους μηχανισμούς της μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πανίσχυρο μοχλό στήριξης του αγώνα που διεξάγουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] (Κ) ΕΔΗ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία

    KYΠΕ - 10/05/2001

    "Σημαντική νίκη της Κύπρου στον ειρηνικό αγώνα για την καταδίκη των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων", αποτελεί η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η διακρατική προσφυγή εναντίον της Τουρκίας, αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).

    Οι ΕΔΗ σημειώνουν ότι "με την πανηγυρική αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κυπρίων προσφύγων για την κατοικία τους και για την ιδιοκτησία τους, με την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, με την καταδίκη της Τουρκίας για μαζικές παραβιάσεις από το 1974, σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ανοίγει ο δρόμος για την επιτυχία των άλλων ατομικών προσφυγών σε βάρος της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα

    KYΠΕ - 10/05/2001

    "Η κυβέρνηση, πιστεύει ότι πρέπει να τιμώνται από την πολιτεία οι εργάτες του πνεύματος και της τέχνης, οι οποίοι έχουν αξιόλογη συνεισφορά στην οικοδόμηση της σύγχρονης πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας, γι' αυτό και προχώρησε το 2001 στην καθιέρωση του θεσμού του Ετήσιου Τιμητικού Χορηγήματος για Εργάτες του Πνεύματος και της Τέχνης".

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε ειδική τελετή επίδοσης του χορηγήματος ύψους 1,500 λιρών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό, τονίζοντας ότι "ο πολιτισμός υπήρξε ανέκαθεν σημαντικό εργαλείο και ιδανικό μέσο για προβολή του τόπου μας και του λαού μας, αφού από την αυγή της ιστορίας μας έχει φτάσει σε αξιοζήλευτα επίπεδα".

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑ)

    [11] (Κ) ΝΕΟ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ -10/5/2001

    "Ράπισμα στους εσωτερικούς κήρυκες του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας αλλά και σε όσους κινδυνολογούν πως με την επανατοποθέτηση του Κυπριακού θα αποκλειστούμε από την Ευρώπη", αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας, όπως αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες.

    Στην ανακοίνωση, οι ΝΕΟ "χαιρετίζουν την απόφαση και συγχαίρουν τους συντελεστές" και αναφέρουν ότι "με βάση την απόφαση, συνέχιση της σημερινής πολιτικής, μας απομακρύνει από τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή από την Ευρώπη". Επίσης σημειώνουν ότι "η απόφαση επιβάλλει την άμεση αναθεώρηση της ακολουθούμενης πολιτικής πάνω στη βάση της ανέφικτης και ρατσιστικής 'λύσης' της διζωνικής ομοσπονδίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 10 May 2001 - 17:46:03 UTC