Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πετόσφαιρα - Εθνική Κύπρου - Κύπελλο Ανοιξης
  • [02] Βρετανία - Συντηρητικοί - Κύπρος
  • [03] Επιστολή προς Μπους - Ελληνοαμερικανοί ηγέτες - Τουρκία
  • [04] Οικολόγοι - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία
  • [05] ΚΕΑ - Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
  • [06] Τελικός Κυπέλλου Κύπρου - Απόλλων-Νέα Σαλαμίνα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Κίνας
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων
  • [09] ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέντευξη
  • [10] Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες - ΕΕ
  • [11] AKEΛ - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή
  • [12] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή

  • [01] Πετόσφαιρα - Εθνική Κύπρου - Κύπελλο Ανοιξης

    ΚΥΠΕ - 11/5/2001

    Αναχώρησε σήμερα για την Κράνσκα της Σλοβενίας η Εθνική Βόλεϊ Ανδρών για να συμμετάσχει στο 40ο Κύπελλο ?νοιξης, που θα διεξαχθεί μεταξύ 13 με 19 Μαϊου. Στόχος της Εθνικής Κύπρου είναι μια θέση στην οκτάδα.

    Στις προηγούμενες συμμετοχές της η Εθνική Κύπρου κατέλαβε το 1991 τη 16η θέση, ενώ στην Τσεχία το 1999 όπου της απονεμήθηκε το Έπαθλο Αγωνιστικής Πρασπάθειας πήρε την 8η θέση. Στην περσινή της συμμετοχή στην Κροατία (2000) η Εθνική Κύπρου κατέλαβε την 4η θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Βρετανία - Συντηρητικοί - Κύπρος

    ΚΥΠΕ -11/5/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι θα χρησιμοποιήσει "την επιρροή της Βρετανίας στον κόσμο, για ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο", στη Μέση Ανατολή και στο Κασμίρ, έδωσε το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα, στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

    Στο πρόγραμμά τους, οι Βρετανοί Συντηρητικοί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ρόλο της Βρετανίας σε αυτήν και σημειώνουν ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση των Συντηρητικών, θα διατηρηθεί το νόμισμα της Βρετανίας, θα διατηρηθεί το εθνικό βέτο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν θα επικυρώσει τη συνθήκη της Νίκαιας, αλλά θα τη διαπραγματευθεί, ώστε η Βρετανία να μην χάσει το δικαίωμα αρνησικυρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Επιστολή προς Μπους - Ελληνοαμερικανοί ηγέτες - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 11/5/2001

    Ελληνοαμερικανοί ηγέτες απέστειλαν χθες επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και άλλους αξιωματούχους, καλώντας τις ΗΠΑ να ενεργοποιηθούν με την ευκαιρία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο βρήκε την Τουρκία ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής.

    Στις επιστολές τους, οι ηγέτες της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Ελλήνων, Αντριου Αθενς, Φίλιπ Κρίστοφερ και Αντριου Μανάτος, σημειώνουν ότι η σημαντική αυτή απόφαση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να βοηθηθεί "η σύμμαχος του ΝΑΤΟ Τουρκία να δει ξεκάθαρα το δρόμο που θα πρέπει να πάρει προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Οικολόγοι - Απόφαση ΕΔΑΔ - Κύπρος - Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 11/5/2001

    Θεωρώντας ως "μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο" τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών ζητεί συνολική ενεργοποίηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου "για μελέτη των ενεργειών αξιοιποίησης της νομικής αυτής επιτυχίας".

    Οπως αναφέρει το Κίνημα σε σημερινή του ανακοίνωση, για να έχει σημασία η νομική αυτή επιτυχία, πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτικά το συντομότερο δυνατόν. "Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις. Είναι ώρα για συνολική ενεργοποίηση", λένε οι Οικολόγοι.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΚΕΑ - Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

    ΚΥΠΕ - 11/5/2001

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί "κόλαφο" για την Αγκυρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για τα όσα εγκλήματα διέπραξε και διαπράττει στην Κύπρο, αναφέρει σήμερα το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ).

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, "η πολιτική ηγεσία οφείλει να αξιοποιήσει την κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση, ισχυροποιώντας τη διαπραγματευτική μας θέση τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και αυτές της ένταξής μας στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Τελικός Κυπέλλου Κύπρου - Απόλλων-Νέα Σαλαμίνα

    ΚΥΠΕ 12/05/2001

    Διεξάγεται αύριο στις 8.00 το βράδυ στο Νέο ΓΣΠ, ο τελικός του Κυπέλλου Κύπρου, μεταξύ του Απόλλωνα, που εμφανίζεται για εντέκατη φορά σε τελικό, και της Νέας Σαλαμίνας, που εμφανίζεται για τρίτη φορά.

    Είναι η δεύτερη φορά που Απόλλων και Νέα Σαλαμίνα θα συναντηθούν σε τελικό Κυπέλλου. Στον τελικό του 1965 νικητής ήταν ο Απόλλωνας με 4 - 2. Ο Απόλλωνας κέρδισε το τρόπαιο τέσσερις φορές (1966, 1967, 1986, 1992) και η Νέα Σαλαμίνα μία φορά, το 1990.

    Η προετοιμασία του Απόλλωνα για το μεγάλο ραντεβού με τη Νέα Σαλαμίνα ολοκληρώνεται σήμερα με την τελευταία προπόνηση στο βοηθητικό του Τσιρείου.

    Η Νέα Σαλαμίνα ολοκληρώνει επίσης σήμερα την προετοιμασία της ενόψει του αυριανού τελικού, χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Οι διαιτητές του αγώνα θα γίνουν γνωστοί, δύο ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα, μετά από κλήρωση.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [07] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβης Κίνας

    ΚΥΠΕ 12/05/2001

    Η περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Κύπρου και Κίνας συζητήθηκαν σε σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Αϊγκούο Σονγκ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σονγκ ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη συζήτησαν διμερή θέματα και τόνισαν "την ανάγκη για περαιτέρω ανταλλαγή επαφών, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων

    ΚΥΠΕ 11/05/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει την προσεχή Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.

    Συγκεκριμένα, στις 8.30 το πρωί θα δεχθεί τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, στις 9.15 το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, στις 10.00 τον Πρόοεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, στις 10.45 τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Βάσο Λυσσαρίδη και στις 11.30 τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέντευξη

    ΚΥΠΕ 11/05/2001

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί ότι η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού έχει ξεφύγει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ως εκ τούτου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και να αποδώσει ευθύνες, πιέζοντας την τουρκική πλευρά να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο στη βάση των ψηφισμάτων, αφού θεωρεί ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες έχουν "ξεπεραστεί".

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η πλευρά μας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι που ζητά και να αναλάβει μια εκστρατεία προς ξένες κυβερνήσεις και κόμματα, ενώ όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θεωρεί πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Αγκυρα δεν ανταποκρίνεται στα ανοίγματα της Αθήνας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 11/05/2001

    Με σκοπό να παραστεί στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της ΕΕ και των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αναχωρεί την προσεχή Δευτέρα για τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαϊου και σε αυτήν θα συζητηθούν θέματα της Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας και θα ενημερωθούν οι υπουργοί για την πρόοδο για τη συγκρότηση του ευρωπαϊκού αμυντικού δυναμικού και την πορεία αξιολόγησης των συνεισφορών, που κατέθεσε η κάθε χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (K) AKEΛ - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή

    ΚΥΠΕ 11/05/2001

    H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας συνιστά μια σημαντική νομική επιτυχία για την Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

    Παράλληλα αναφέρει ότι "υπάρχουν ορισμένα σημεία στην απόφαση που πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως η απόρριψη των περισσότερων κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων εκ μέρους του κατοχικού καθεστώτος, οι αναφορές σε 'ντε φάκτο οντότητες', 'ντε φάκτο αρχές', περιλαμβανομένων των δικαστηρίων κ.α."

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή

    ΚΥΠΕ 11/05/2001

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας είναι χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη επιτυχία της ελληνοκυπριακής πλευράς "και μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο για μας, στην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης και δίκαιης λύσης στο εθνικό μας θέμα", αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει παράλληλα πως "αυτό που σήμερα απαιτείται είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των προσπαθειών ολόκληρου του ελληνισμού προκειμένου αυτή η απόφαση να μην μείνει απλώς στα χαρτιά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 May 2001 - 12:02:04 UTC