Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [02] Κατεχόμενα - Μεσούτ Γιλμάζ - Παράνομη επίσκεψη
  • [03] Ετζεβίτ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [04] Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό
  • [05] Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Κυπριακό
  • [06] Γενικός Εφορος Εκλογών - ΔΗΚΟ - Επιστολή
  • [07] Εκλογές - Νέοι βουλευτές
  • [08] Πρόεδρος ΚΕΑ - Βουλευτικές
  • [09] Χατζηδημητρίου - Βουλευτικές - ΚΙΣΟΣ
  • [10] ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια μηνύματα
  • [11] Εκπρόσωπος - Αποτέλεσμα βουλευτικών
  • [12] Εκλογές - Υπουργός Εσωτερικών
  • [13] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Επιστολή
  • [14] Οικολόγοι - Βουλευτικές εκλογές
  • [15] Γιουροσύπρια - Αποτροπή απεργίας
  • [16] Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό
  • [17] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [18] ΥΠΕΣ - Εκλογές - Αποτελέσματα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    ΚΥΠΕ 29/05/2001

    Το Κυπριακό και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο σημερινής πρωινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Κλέι συζήτησαν τις διαγραφόμενες εξελίξεις σε ό, τι αφορά το Κυπριακό. Εκτίμηση της Βρετανίας είναι ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό όχι τώρα αλλά αργότερα αυτό το χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Μεσούτ Γιλμάζ - Παράνομη επίσκεψη

    ΚΥΠΕ 29/05/2001

    Παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, κατά την επίσκεψή του θα έχει επαφές με "αξιωματούχους" του ψευδοκράτους και θα ανακηρυχθεί σε "επίτιμο διδάκτορα" του λεγόμενου "Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Κερύνειας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Ετζεβίτ - Κυπριακό - Τουρκία

    ΚΥΠΕ 29/05/2001

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων της 57ης κυβέρνησης στην Τουρκία, είπε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα την επί του Κυπριακού πολιτική της και σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο είπε ότι η τουρκική πλευρά "πάντοτε επιδείκνυε εποικοδομητική πολιτική στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες".

    Την ίδια στιγμή επανέλαβε την απειλή ότι αν η Ε/κ πλευρά ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού "θα δημιουργηθούν πολύ σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα". Οπως είπε, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, η "ανεξαρτησία" του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 29/05/2001

    Όπως γράφει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" η προσοχή όλων τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα, είναι στραμμένη στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό.

    Όλοι, γράφει η "Αβρούπα", περιμένουν με ανυπομονησία την απόφαση του Συμβουλίου. Πολιτικοί παρατηρητές, γράφει η εφημερίδα, ισχυρίζονται ότι σήμερα θα καθοριστούν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η Τουρκία, σε περίπτωση που η ΕΕ εντάξει στους κόλπους της, την Ε/κ πλευρά, κατά την έκφρασή της.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 29/05/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" με σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται σε προκήρυξη της Τ/κ Πλατφόρμας "Αυτή η χώρα είναι δική μας", η οποία αναφέρει ότι οι Τ/Κ αντιτίθενται στην προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

    Η Πλατφόρμα αναφέρει ότι επιθυμεί τη λύση ομοσπονδίας και την ενοποίηση με τους λαούς του κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Γενικός Εφορος Εκλογών - ΔΗΚΟ - Επιστολή

    ΚΥΠΕ 29/05/2001

    Η επιστολή του ΔΗΚΟ προς το Γενικό Εφορο Εκλογών Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Ανδρέα Κωνσταντίνου, δεν εμπεριέχει οποιαδήποτε ένσταση, όπως αναφερόταν στην εν λόγω επιστολή.

    Το ΔΗΚΟ υπέβαλε χθες ένσταση αναφορικά με πληροφορίες ότι αποτελέσματα από μεγάλο αριθμό καλπών δεν είχαν παραληφθεί έγκαιρα ή ποτέ στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, σημειώνοντας επίσης ότι υπήρχε αδικαιολόγητη καθυστέρηση παροχής πληροφοριών για την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εκλογές - Νέοι βουλευτές

    ΚΥΠΕ - 29/05/2001

    Πολλές ανακατατάξεις και εκπλήξεις παρατηρούνται στη σύνθεση της νέας Βουλής μετά τις εκλογές της Κυριακής, αφού πολλοί βουλευτές δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, ενώ νέα πρόσωπα εισέρχονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αρχίζει τις εργασίες στις 7 Ιουνίου.

    Συνολικά 23 νέοι βουλευτές εξελέγησαν στις εκλογές της Κυριακής. Δώδεκα βουλευτές της προηγούμενης Βουλής δεν κατήλθαν στις εκλογές, ενώ άλλοι 12 βουλευτές της προηγούμενης Βουλής δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν.

    Η νέα Βουλή θα φιλοξενεί έξι γυναίκες βουλευτές, δύο περισσότερες από την απελθούσα Βουλή. Η Καίτη Κληρίδη και η Λία Γεωργιάδου, και οι δύο του ΔΗΣΥ, δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν, σε αντίθεση με την Ανδρούλα Βασιλείου των ΕΔΗ, η οποία είναι και η μόνη που εξασφάλισε έδρα από το κόμμα της. Η Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου του ΔΗΣΥ, δεν υπέβαλε ξανά υποψηφιότητα. Για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ εκλέγει γυναίκες βουλευτές.

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Στην επαρχία Λευκωσίας εξελέγησαν εννέα νέοι βουλευτές, από τους οποίους οι τρεις είναι γυναίκες. Πρόκειται για τους Αντρο Κυπριανού και Ελένη Μαύρου από το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Νίκο Τορναρίτη, Ιωνά Νικολάου, Αντρέα Παπαπολυβίου και Μαρία Κυριακού από το ΔΗΣΥ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου από το ΔΗΚΟ, Χρίστο Κληρίδη από τους ΝΕΟ και Γιώργο Περδίκη από το Κίνημα Οικολόγων- Περιβαλλοντιστών.

    Εξι βουλευτές της απερχόμενης Βουλής δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Πρόκειται για τους Καίτη Κληρίδη, Αντρέα Παρισσινό, Χρίστο Ρότσα του ΔΗΣΥ, Στάθη Κιττή του ΔΗΚΟ, και Τάκη Χατζηδημητρίου και Αντρέα Φιλίππου του ΚΙΣΟΣ.

    Τρεις πρώην βουλευτές, ο Γιαννάκης Μάτσης του ΔΗΣΥ, ο Αβραάμ Αντωνίου του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Μουσιούττας του ΔΗΚΟ, δεν επαναδιεκδίκησαν θέση στη νέα Βουλή.

    ΛΕΜΕΣΟΣ

    Οι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού που εξελέγησαν για πρώτη φορά είναι οι Αγης Αγαπίου και Γιάννος Λαμάρης του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Ελένη Θεοχάρους του ΔΗΣΥ, Αριστος Χρυσοστόμου του ΔΗΚΟ και Ντίνος Μιχαηλίδης του ΑΔΗΚ.

    Δεν επανεξελέγησαν οι Στέλιος Στυλιανού του ΔΗΣΥ και Γιώργος Χριστοφίδης των ΕΔΗ. Δεν επαναδιεκδίκησαν οι Γιαννάκης Αγαπίου και Χριστόδουλος Βενιαμίν και οι δύο του ΑΚΕΛ.

    ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Στην επαρχία Αμμοχώστου εξελέγησαν για πρώτη φορά οι Σταύρος Ευαγόρου και Σωτηρούλα Χαραλάμπους-Ριαλά του ΑΚΕΛ και Σωτήρης Σαμψών και Γεώργιος Γεωργίου του ΔΗΣΥ.

    Εκτός Βουλής τέθηκαν οι βουλευτές της προηγούμενης Βουλής Σοφοκλής Χατζηγιάννης και Ευάγγελος Σαμμούτας του ΔΗΣΥ, ενώ δεν επαναδιεκδίκησαν οι Κίκης Καζαμίας του ΑΚΕΛ, Ισίδωρος Μακρίδης του ΔΗΣΥ και Δημήτρης Ηλιάδης του ΚΙΣΟΣ.

    ΛΑΡΝΑΚΑ

    Οι Γεώργιος Τάσου και Ζαχαρίας Ζαχαρίου του ΔΗΣΥ είναι οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας, οι οποίοι πήραν τις έδρες των Στέλιου Γερασίμου και Ανδρέα Μούσκου του ιδίου κόμματος.

    ΚΕΡΥΝΕΙΑ

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο μόνος παλιός βουλευτής της επαρχίας Κερύνειας.

    Τις άλλες δύο έδρες της επαρχίας αυτής κατέλαβαν οι Χριστόδουλος Ταραμουντάς του ΔΗΣΥ και Σοφοκλής Φυττής του ΔΗΚΟ. Η Λία Γεωργιάδου του ΔΗΣΥ δεν επανεξελέγη.

    ΠΑΦΟΣ

    Στην επαρχία Πάφου επανεκλέγηκε ο Γιαννάκης Ομήρου του ΚΙΣΟΣ. Ο Ηλίας Μυριάνθους του ΚΙΣΟΣ δεν επανεξελέγη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΚΕΑ - Βουλευτικές

    ΚΥΠΕ - 29/05/2001

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι το κόμμα του "δεν θα υποστείλει τη σημαία, συνεχίζοντας να μάχεται με καθαρό μέτωπο για τις αρχές που από την ίδρυση του προώθησε", προσθέτοντας ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματός του "θα μελετήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών εντός της εβδομάδας".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΑ, ο κ. Πασχαλίδης συγχαίροντας τους 56 νέους βουλευτές εξέφρασε την ευχή όπως η νέα Βουλή "εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των ψηφοφόρων", διαβεβαιώνοντας τον προσφυγικό κόσμο "ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλάι του και να αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά του".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βουλευτικές - ΚΙΣΟΣ

    KYΠΕ - 29/05/2001

    Μεταβατικό ρόλο στην ανανέωση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) θέλει να διαδραματίσει ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρχε περιθώριο το Κίνημα να βρισκόταν τώρα στην τρίτη γενεά, αποδίδοντας σε πολιτικούς λόγους τα αίτια ήττας του ΚΙΣΟΣ στις βουλευτικές εκλογές και αφήνοντας στη συνείδηση του Προέδρου του Κινήματος Βάσου Λυσσαρίδη την "έμπρακτη και όχι φραστική ανάληψη ευθύνης".

    "Το τι θα κάνει ο Πρόεδρος του κόμματος ανάγεται στην προσωπική του ανάληψη ευθύνης", είπε ο κ. Χατζηδημητρίου σήμερα κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου και πρόσθεσε ότι "οι τοποθετήσεις σε τέτοιες ώρες δεν γίνονται μόνο με φραστικές διατυπώσεις αλλά και έμπρακτα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Συγχαρητήρια μηνύματα

    ΚΥΠΕ - 29/05/2001

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, καθώς και τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας, Τσεχίας, Μοραβίας, Λουξεμβούργου και η Κόκκινη / Πράσινη Συμμαχία της Δανίας, απέστειλαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογική επιτυχία του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στο μήνυμά του αναφέρει ότι "η άνοδος του ΑΚΕΛ και η κατάκτηση της πρώτης θέσης αποτελούν σημαντική συμβολή στην πάλη του λαού μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού" και για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [11] (K) Εκπρόσωπος - Αποτέλεσμα βουλευτικών

    ΚΥΠΕ - 29/05/2001

    Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής διαφοροποιεί το πολιτικό σκηνικό και δεν πιστεύει ότι μπορεί να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής της, ενώ με δηλώσεις του σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κάλεσε όσους έχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για οτιδήποτε αθέμιτο να τις καταθέσουν, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορούσε να κινηθεί αυτεπάγγελτα.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει επικοινωνήσει με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εισέρχονται στη νέα Βουλή, συγχαίροντάς τους και εκφράζοντας ετοιμότητα για συνεργασία στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, και γενικότερα, ενόψει σημαντικών ημερών που αναμένονται τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπαπέτρου ξεκαθάρισε ότι και τα οκτώ κόμματα που μπήκαν στη Βουλή θα συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως προνοούν οι σχετικοί κανονισμοί, και είπε ότι το Σώμα θα συνέλθει σύντομα.

    Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του Πρόεδρου Κληρίδη με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Εκπρόσωπος είπε πως "τους έκφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί μαζί τους και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και γενικότερα, διότι οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο, για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, αλλά και αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκλογές - Υπουργός Εσωτερικών

    KYΠΕ - 29/05/2001

    Διοικητική έρευνα διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναφορικά με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε κατά την αποστολή τηλεομοιότυπων από τα κέντρα διαλογής των ψήφων προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου γινόταν η μηχανογράφηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο ίδιος ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι "οι τέσσερις ώρες μόνο που παρατάθηκε η όλη διαδικασία δεν πρέπει να θεωρείται ότι ήταν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα" και πως "εκείνο που έχει σημασία και αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να το υπογραμμίσω είναι ότι η ψηφοφορία διεξήχθη με πρωτοφανή τάξη, ομαλότητα, ηρεμία και χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Επιστολή

    KYΠΕ - 29/05/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως η επιστολή που φέρεται να απέστειλε η Αγκυρα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας αναστολή της διεύρυνσης και απειλώντας με προσάρτηση των κατεχομένων εάν η Κύπρος ενταχθεί, εκφράζει την πολιτική της Τουρκίας όπως αυτή παρουσιάζεται και σε προφορικές δηλώσεις και συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών της χώρας.

    "Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου", δήλωσε για άλλη μια φορά σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι "η απόφαση του Ελσίνκι έχει δρομολογήσει τα πράγματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Οικολόγοι - Βουλευτικές εκλογές

    ΚΥΠΕ - 29/05/2001

    Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, τα οποία έχουν δώσει στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 1,98% των ψήφων και μία έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι "ενθαρρυντικά και πολύ ικανοποιητικά" δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας, με την είσοδό του στη Βουλή, το Κίνημα βρίσκεται μπροστά στις ευθύνες του, έναντι του κυπριακού λαού.

    (ΚΥΠΕ/ΛΠΕ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Γιουροσύπρια - Αποτροπή απεργίας

    KYΠΕ – 29/05/2001

    Οι πιλότοι της Γιουροσύπρια δεν θα προσωρήσουν τελικά σε απεργιακά μέτρα. Η Γενική Συνέλευση της Γιουροσύπρια-ΣΕΚ επικύρωσε σήμερα φόρμουλα για την ανέλιξη των συγκυβερνητών της Γιουροσύπρια σε κυβερνήτες.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΣΕΚ Αλέκος Τασουρής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι "με την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις και συσκέψεις υπό την παρουσία του έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, η οποία έχει επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [16] (K) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό

    KYΠΕ – 29/05/2001

    Συνεχίζεται η σημερινή ολοήμερη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό από τον Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ, υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου υπεύθυνο για κυπριακές υποθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Γκιουρέλ, ο οποίος ήταν παρών σε κάποια φάση της πρωινής συνόδου της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της χώρας Αχμέτ Σεζέρ, ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες σχηματισμού νέας ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [17] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ – 29/05/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/05/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7282          1,7385
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,4788          1,4876
    Λίρα Αγγλίας                     1,0447          1,0509
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   588,8800        592,3900
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,4730        348,5380
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3611          1,3692
    Λιρέττα Iταλίας                3.346,2618      3.366,2054
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3801          3,4002
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2754         10,3367
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,5483        289,2621
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7806         23,9223
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8085          3,8311
    Φράγκο Βελγίου                    69,7154         70,1309
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3362         11,4038
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,7154         70,1309
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [18] (Κ) ΥΠΕΣ - Εκλογές - Αποτελέσματα

    KYΠΕ – 29/05/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη μη επανεκλογή στη νέα Βουλή της Καίτης Κληρίδη δήλωσε ότι δεν νομίζει ότι πρέπει να αναζητούνται κομματικά ή πολιτικά μηνύματα, προσθέτοντας πως "δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έθεσε υποψηφιότητα".

    Ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον η μη επανεκλογή της Καίτης Κληρίδη στη νέα Βουλή δίνει οποιοδήποτε μήνυμα από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ προς το Προεδρικό, είπε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όλοι οι Υπουργοί κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια του περιεχομένου του "εφταλόγου" του Προέδρου της Δημοκρατίας, "δηλαδή υπερασπίστηκαν του κυβερνητικού έργου με επάρκεια, ευσυνειδησία και ικανότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 29 May 2001 - 12:12:04 UTC