Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Γουέστον - Κατεχόμενα - Συνάντηση
  • [02] ΔΗΣΥ - Επίσκεψη Πρόντι
  • [03] Πρόντι - Ελληνοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
  • [04] Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πρόντι
  • [05] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [06] ΑΚΕΛ - Τριμερής συνεργασία - Κεντρική Επιτροπή
  • [07] Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ξενάγηση στη Λευκωσία
  • [08] Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Αναχώρηση
  • [09] Υπουργός Παιδείας - Πρόεδρος ΚΟΕ - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [10] Υπ. Γεωργίας - ΚΕΒΕ - Περιβάλλον - Σεμινάριο
  • [11] Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Σύσκεψη
  • [12] Πόος - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [13] Στρασβούργο - Κύπριοι και Γάλλοι καλλιτέχνες - Εκθεση
  • [14] Ρόδος - ΣτΕ - Νέοι βουλευτές - Γ' Συνδιάσκεψη
  • [15] Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομίας Ουγγαρίας
  • [16] ΑΤΗΚ - Νέο Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης
  • [17] Υπουργός Υγείας - Σεμινάριο - Βρυξέλλες
  • [18] Υπ. Εσωτερικών - Εκλογές Δεκεμβρίου - Σύσκεψη

  • [01] (Κ) Ντενκτάς - Γουέστον - Κατεχόμενα - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε σήμερα το πρωί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο είχε μια δίωρη και εις βάθος συζήτηση για το Κυπριακό.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σχολιάζοντας μετά τη συνάντηση χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι με την οποία εξέφραζε την ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό μέσα στους επόμενους μήνες, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι "σαφώς μπορεί να λυθεί και σε μια εβδομάδα αν αποδεχθούμε (οι Τ/Κ) ότι είμαστε μια μειονότητα" και επέκρινε τον κ. Πρόντι ότι "προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις χωρίς να συζητήσει το θέμα με την τ/κ πλευρά". Από την πλευρά του, ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη ως "πολύ καλή".| (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [02] (Κ) ΔΗΣΥ - Επίσκεψη Πρόντι

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    "Βαρυσήμαντο και ιστορικό γεγονός" χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Κύπρο σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η επίσκεψη στέλνει ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα.

    Σε ανακοίνωση του, ο ΔΗΣΥ αναφέρεται στη χθεσινή ομιλία του κ. Πρόντι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και σημειώνει ότι η ομιλία του αποτελεί "ηθική δικαίωση" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και το ΔΗΣΥ. Προσθέτει ότι "τα εύσημα που ο κ. Πρόντι απέδωσε προς την κυβέρνηση Κληρίδη, το διαπραγματευτή (για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ) και τη Βουλή επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνέχισης με εντατικούς ρυθμούς" των προσπαθειών για ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και του κράτους μας.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Πρόντι - Ελληνοκυπριακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προς τις ηγεσίες των τριών συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, οι οποίες συμμετέχουν στη Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, που αποτελείται από ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση των ε/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων με τον κ. Πρόντι, στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, ο ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης, είπε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τους εξέφρασε τη λύπη του γιατί το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε στις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές Οργανώσεις, που συμμετέχουν στη Μόνιμη Επιτροπή του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές για να τον συναντήσουν, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει.

    Αρχικά η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Λήδρα Πάλας με τη συμμετοχή και των τ/κ συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

    Οπως είπε ο κ. Κιττένης εκ μέρους των τριών ε/κ οργανώσεων που συμμετέχουν στην Επιτροπή του Φόρουμ, ο κ. Πρόντι τους διαβεβαίωσε ότι θα βοηθήσει το Συνδικαλιστικό Κίνημα της Κύπρου "να προετοιμαστεί για να μπορέσει να εργαστεί αποδοτικά στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και με την αυριανή ένταξη της στην ΕΕ".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πρόντι

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Η κυπριακή κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να απαρνηθεί τον εαυτό της και δεν είχε καμμίαν αμφιβολία ως προς την ερμηνεία της χθεσινής αναφοράς του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) με το κεκτημένο της ποτέ δεν θα είναι εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος".

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών της αντιπροσωπείας της ΕΕ (της οποίας ηγείτο ο κ. Πρόντι) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και μέλη της κυπριακής κυβέρνησης, "δεν θα μπορούσε η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Πρόντι να σημαίνει αυτό το οποίο κάποιοι έσπευσαν σήμερα να του αποδώσουν και δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να απαρνηθεί τον εαυτό της".

    "Εάν είναι να μην εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο, εάν είναι να παραμεριστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, (τότε) προς τι οι ενταξιακές συνομιλίες (και) προς τι η προσπάθεια εναρμόνισης της νομοθεσίας μας με το κοινοτικό κεκτημένο" αναρωτήθηκε ο κ. Παπαπέτρου.

    Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο κ. Πρόντι, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, διευκρινίζει το θέμα πέραν πάσης αμφιβολίας για όλους και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνοδευόμενος από τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    "Αυτή η επίσκεψη, οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις που με τον πιο σαφή και έγκυρο τρόπο έγιναν από μέρους της ΕΕ", είπε ο Εκπρόσωπος, "δικαιώνουν πλήρως τις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ο οποίος στρέφεται προς την ΕΕ ως τον πόλο που μπορεί να καταστεί ο καταλύτης για την επανένωση της πατρίδας μας και για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο".

    Η επίσκεψη του κ. Πρόντι και οι τοποθετήσεις που έγιναν δίνουν μια νέα δυναμική στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, "εξετάστηκε σε βάθος η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και για μίαν ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε τα συγχαρητήρια του προς την Κύπρο, την κυβέρνηση, τη Βουλή και τον κυπριακό λαό για τη σταθερή τους προσήλωση σε αυτήν την πορεία".| (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα για αγορές μετοχών οδήγησε την αγορά στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας σε μεγάλα κέρδη της τάξης του 2,67%, κλείνοντας στο ψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος μήνα στις 122,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, ως αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος σήμερα, ανήλθε στα 6,1 εκατομμύρια λίρες.

    Ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της χρηματιστηριακής αγοράς, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε μεγάλη αύξηση της τάξης του 2,84%, κλείνοντας στις 501,50 μονάδες.|

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΡΜ)

    [06] (Κ) ΑΚΕΛ - Τριμερής συνεργασία - Κεντρική Επιτροπή

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΑΚΕΛ που συνήλθε σήμερα επικύρωσε τη χθεσινή συμφωνία των ηγετών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ για τριμερή συνεργασία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Το Σώμα θα συνέλθει εκ νέου περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας για να ενημερωθεί επί των τελικών αποτελεσμάτων των τοπικών συνελεύσεων και των υποψηφίων.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, δήλωσε ότι ο χρόνος των 45 ημερών που θα απομείνει για τον προεκλογικό αγώνα είναι επαρκέστατος. Ο κ. Χρίστου ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της δεν συζητήθηκαν ονόματα υποψηφίων, αλλά σκοπός της συνεδρίας, όπως είπε, ήταν "η ενημέρωση για το τι έχει επιτευχθεί και συμφωνηθεί μέχρι χθες και η θέση της ΚΕ, επί του αποτελέσματος".|

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ξενάγηση στη Λευκωσία

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Τη λύπη του εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αντικρίζοντας τη Λευκωσία μοιρασμένη, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πρόντι και η συνοδεία του, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Λευκωσίας με το Δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη, μετέβησαν πεζοί στο παρατηρητήριο στο μέσο της οδού Λήδρας όπου και ατένισαν το κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος της Λευκωσίας. Ακολούθως ο κ. Πρόντι και Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν υπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών, ενώ τους προσφέρθηκαν ως αναμνηστικό δώρο, βιβλία για την ιστορία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Αναχώρηση

    ΚΥΠΕ - 26/10/2001

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και η συνοδεία του αναχώρησαν από την Κύπρο, το απόγευμα σήμερα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσημη επίσκεψη τους στο νησί.

    Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του, τον κ. Πρόντι και τη συνοδεία του αποχαιρέτησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πρόεδρος ΚΟΕ - Μνημόνιο Συνεργασίας

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης για τα έτη από το 2001 μέχρι το 2004 και στο πλαίσιο της 28ης Ολυμπιάδας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε χαρά επειδή η Κύπρος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση να είναι παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και επεσήμανε την πολιτιστική διάσταση που θα έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, εκτός από το καθαρά αγωνιστικό τους μέρος.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Υπ. Γεωργίας - ΚΕΒΕ - Περιβάλλον - Σεμινάριο

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Το ετήσιο όφελος για την Κύπρο από την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στον τομέα του περιβάλλοντος, υπολογίζεται να ανέλθει από 0,8 μέχρι 3,7 τοις εκατόν του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ, σε μιαν περίοδο 20 ετών, τα οφέλη σε σημερινές τιμές υπολογίζονται ότι θα είναι μεταξύ 360 εκατομμυρίων και 1,75 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, σε χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστικλέους, ο οποίος διαβάστηκε σήμερα σε σεμινάριο του ΚΕΒΕ για το Περιβαλλοντικό Κεκτημένο, αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα ειδικής μελέτης που έγινε από συμβούλους εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα οικονομικά οφέλη της εναρμόνισης.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Σύσκεψη

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Ετοιμάστηκαν σήμερα οι τελικές προτάσεις για τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου, μετά την κρίση που ξέσπασε συνεπεία των προσφάτων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες θα υποβληθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από σύσκεψη στην όποια συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Εργών και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις που έχουν ετοιμαστεί "θα βοηθήσουν την τουριστική βιομηχανία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση", προσθέτοντας ότι ο τουρισμός της Κύπρου, "βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον τουρισμό πάρα πολλών χωρών".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Πόος - Κύπρος - Επίσκεψη

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη φθάνει αύριο 27 Οκτωβρίου, 2001 ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ευροβουλευτής Ζακ Πόος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Πόος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, τους Δημάρχους Λευκωσίας και Αμμοχώστου Λέλλο Δημητριάδη και Ανδρέα Πούγιουρο, ενώ θα επισκεφθεί και τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή της Δερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [13] (Κ) Στρασβούργο - Κύπριοι και Γάλλοι καλλιτέχνες - Εκθεση

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Εκθεση έργων τέχνης Κυπρίων και Γάλλων καλλιτεχνών εγκαινιάσθηκε στο "Παλάτι του Ρήνου" στο Στρασβούργο στην παρουσία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), Πρέσβη Χριστόφορου Γιάγκου.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επαρχιακής Πολιτιστικής Διεύθυνσης Αλσατίας και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συνδέσμου "Απολλωνία", ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο και στοχεύει στην προώθηση των καλλιτεχνικών ανταλλαγών και δραστηριοτήτων στον ευρωπαϊκό χώρο.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [14] (Κ) Ρόδος - ΣτΕ - Νέοι βουλευτές - Γ' Συνδιάσκεψη

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Αρχισαν σήμερα στη Ρόδο οι εργασίες της Γ' Συνδιάσκεψης για Νέους Βουλευτές των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και τις Αρχές της Ρόδου και στην οποία συμμετέχουν, από την Κύπρο, οι βουλευτές Σωτηρούλα Χαραλάμπους του ΑΚΕΛ και Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ. Λαμβάνουν επίσης μέρος βουλευτές από την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη Συνδιάσκεψη, την οποίαν απασχολούν θέματα παράνομης μετανάστευσης και διεθνούς τρομοκρατίας, η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην πολιτική της Κύπρου στο θέμα της μετανάστευσης και είπε ότι, στο πλαίσιο της εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Κύπρος λαμβάνει όλα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα καθώς και μέτρα στο επίπεδο των δομών και της διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

    Ο κ. Τορναρίτης, σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι σύντομα το κυπριακό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της διεθνούς τρομοκρατίας και επεσήμανε την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών προβλημάτων της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, όπως του Παλαιστινιακού και του Κυπριακού, η διευθέτηση των οποίων, όπως είπε, θα φέρει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Οι εργασίες της Γ' Συνδιάσκεψης θα συνεχιστούν και θα λήξουν αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομίας Ουγγαρίας

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας της Ουγγαρίας Μπέλλα Γκλατφελτέρ κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η επιθυμία και των δύο χωρών "για στενότερη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού", ενώ συμφωνήθηκε ότι "θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυσή τους".

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί διαπίστωσαν ότι το επίπεδο εμπορικών συναλλαγών είναι περιορισμένο και ότι υπάρχουν περιθώρια ενδυνάμωσης τους, ενώ επισημάνθηκε ότι "με την ένταξη των δύο χώρων στην ΕΕ και την πλήρη κατάργηση των δασμών οι εμπορικές ευκαιρίες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [16] (K) ΑΤΗΚ - Νέο Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Οι κωδικοί τηλεφωνικών κλήσεων πόλεων ("02", "04" κτλ) καταργούνται και ένας νέος διψήφιος αριθμός κοινός για κάθε πόλη, ενσωματώνεται στον αριθμό του συνδρομητή, αφού η ΑΤΗΚ με το νέο εθνικό σχέδιο αριθμοδότησης (ΕΣΑ) στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο αρχίζει να εφαρμόζεται από 1η Νοεμβρίου, εισάγει την χρήση οκταψήφιων αριθμών.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, οι αριθμοί που ίσχυαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο θα γίνουν οκταψήφιοι αριθμοί αφού θα τους προστεθούν δύο καινούργια ψηφία. Οι αριθμοί της Λευκωσίας θα έχουν μπροστά τον αριθμό 22, της Αμμοχώστου 23, της Λάρνακας 24, της Λεμεσού 25 και της Πάφου 26. Ετσι, για κλήση π.χ. από Λευκωσία προς Λευκωσία θα προστίθεται ο αριθμός 22 στο υφιστάμενο αριθμό και ταυτόχρονα για κλήση π.χ. από Λεμεσό προς Λευκωσία ο κωδικός "02" που ίσχυε μέχρι σήμερα καταργείται και περιττεύει.

    Οσον αφορά την κινητή τηλεφωνία θα καταργηθεί το "09" και θα αντικατασταθεί από το "99".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [17] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Διμηνιαία έκθεση για την Κύπρο

    KYΠΕ - 26/10/2001

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος", διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε επιστολή του που συνοδεύει τη διμηνιαία έκθεσή του που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σημερινή επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Η έκθεση του Προέδρου Μπους για την Κύπρο κατατέθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2001 και καλύπτει την περίοδο από 1η Αυγούστου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2001.

    "Τα Ηνωμένα Εθνη συνέχισαν τις προσπάθειές τους για υποστήριξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν το Δεκέμβριο του 1999" αναφέρεται επίσης στην επιστολή του Προέδρου Μπους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [18] (Κ) Υπουργός Υγείας - Σεμινάριο - Βρυξέλλες

    KYΠΕ - 26/10/2001

    Στην κυπριακή νομοθεσία αναφορικά με θέματα υγείας καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο σε θέματα ψυχικής υγείας, αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης σε παρέμβαση του στις εργασίες σεμιναρίου με θέμα την αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης στην Ευρώπη, που διοργανώνεται μεταξύ 25-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες από τη βελγική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, της συνάντησης προήδρευσε η Υπουργός Υγείας του Βελγίου Magda Aelvoet και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ και των 13 υποψηφίων για ένταξη χωρών, καθώς και η Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Gro Harlem Bruttland.|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [19] (Κ) Υπ. Εσωτερικών - Εκλογές Δεκεμβρίου - Σύσκεψη

    ΚΥΠΕ – 26/10/2001

    Ως ένα "τεράστιο έργο με τεράστια προβλήματα" θεωρεί ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τη διενέργεια τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων σε διάστημα 15 ημερών, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών για ανάδειξη της ηγεσίας του προσφυγικού κόσμου, ενώ για τις σχολικές εφορείες ανέφερε ότι ενδέχεται να αναβληθούν και αυτές για έξι μήνες ή, εάν συγκατατεθεί η Βουλή, να ανατεθούν οι αρμοδιότητές τους στα Δημοτικά Συμβούλια ή γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο γραφείο του με θέμα τις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, "με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, θα πρέπει να διεξαχθούν δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, τις οποίες έχουμε ορίσει για τις 16 Δεκεμβρίου" καθώς και "εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων των προσφύγων και των σχολικών εφορειών", οι οποίες "έχουν καθοριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου".

    Η προεργασία που έχει γίνει είναι πολύ ικανοποιητική, είπε ο Υπουργός, διευκρινίζοντας ότι έχουν προβλεφθεί τα πάντα και ιδιαίτερα το θέμα της επαρκούς στελέχωσης των Εκλογικών Κέντρων όπου θα γίνεται και η διαλογή των ψήφων.|

    "Και στις τέσσερις περιπτώσεις εκλογών", είπε ο κ. Χριστοδούλου, η διαλογή θα γίνεται "όχι συγκεντρωτικά αλλά σε κάθε ένα Εκλογικό Κέντρο ξεχωριστά" κάτι που "σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε με ιδιαίτερη προσοχή και να εκπαιδεύσουμε σχολαστικά τους Προεδρεύοντες και τους Βοηθούς τους που θα στελεχώνουν κάθε ένα Εκλογικό Κέντρο ξεχωριστά, διότι εκεί θα κρίνονται και οι τυχόν ενστάσεις που θα υποβάλλονται κατά την καταμέτρηση των ψήφων".

    Για τις Σχολικές Εφορίες, είπε ο Υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ενώπιον της Βουλής με αφορμή και τροποποιητική νομοθεσία που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και που προβλέπει την ανάθεση των αρμοδιοτήτων των σχολικών εφορειών στα Δημοτικά Συμβούλια ή γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΝΜΑ/ΡΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 October 2001 - 17:49:07 UTC