Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ζουγκάνοβ - Μήνυμα
  • [02] Κίνημα Οικολόγων - Τουρκικές απειλές
  • [03] Αρχή Ραδιοτηλεόρασης - Πρόεδρος EPRA - Επίσκεψη
  • [04] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [05] Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες - Απειλές Ετζεβίτ
  • [06] Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν
  • [07] Υπ. Αμυνας - Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας
  • [08] Ευρωβουλή - Τουρκικές απειλές - Ζαχαράκης
  • [09] Στρo - Κασουλίδης - Συνάντηση
  • [10] Ο.Κ.Ο.Ε - Ισμαϊλ Τζεμ - Επιστολή

  • [01] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ζουγκάνοβ - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε μήνυμά του που απέστειλε προς τον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάτι Ζουγκάνοβ, με την ευκαιρία της 84ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ τιμά την επέτειο, "έχοντας την πεποίθηση πως τα ιδανικά και το όραμα εκείνης της Επανάστασης είναι σημαντικά και επίκαιρα και στον 21ο αιώνα για τις δυνάμεις εκείνες που στοχεύουν σε μιαν κοινωνία στην υπηρεσία του ανθρώπου".

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας εύχεται στον κ. Ζουγκάνοβ, "κάθε επιτυχία στο δύσκολο αγώνα για να τεθεί η Ρωσία σε μια πορεία κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης έχοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο της προσοχής".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [02] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Τουρκικές απειλές

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκτιμά ότι στόχος των τουρκικών απειλών είναι η "διόγκωση των φόβων των Ευρωπαίων σε σχέση με τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και για την εσωτερική σταθερότητα της ΕΕ, αν τελικά αποδεχθεί την Κύπρο χωρίς επίλυση του Κυπριακού" και προσθέτει ότι οι απειλές αυτές αποτελούν "στυγνό εκβιασμό" έναντι του οποίου είναι υποχρέωση των ίδιων των Ευρωπαίων να προτάξουν την κατάλληλη απάντηση.

    Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Κίνημα αναφέρει ότι έχει ετοιμαστεί ειδικό ψήφισμα, το οποίο και θα κατατεθεί στην προσεχή ετήσια συνάντηση των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων στη Βουδαπέστη, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπροσωπεία του Κινήματος "θα επιδιώξει την καθολική καταδίκη της Τουρκίας για τις απειλές προσάρτησης που εκτοξεύει". Το Κίνημα αναφέρει ακόμη ότι "κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πρότεινε "συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [03] (Κ) Αρχή Ραδιοτηλεόρασης - Πρόεδρος EPRA - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 11 Νοεμβρίου, 2001, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αρχών Ραδιοτηλεόρασης (EPRA) Greger Lindberg, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Αλέκου Ευαγγέλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, στην EPRA συμμετέχουν Αρχές Ραδιοτηλεόρασης από 33 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και σκοπός του Οργανισμού αυτού είναι η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ των Αρχών στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ αποτελεί την πλατφόρμα για συζήτηση κοινών θεμάτων και τρόπων επίλυσης των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αρχές Ραδιοτηλεόρασης των Χωρών - Μελών.|

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΡΜ)

    [04] (K) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Νέα χαμόγελα για τους επενδυτές επιφύλαξε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, καθώς η αγορά κατέγραψε την πέμπτη συνεχόμενη άνοδο της, σημειώνοντας νέα σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,27%. Με τους περιφερειακούς τίτλους να διαδραματίζουν το ρόλο "καθοδηγητή" της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με ευκολία το σημείο αντίστασης των 135 μονάδων, κλείνοντας στις 136,69 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε και σήμερα η αξία των συναλλαγών η οποία διαμορφώθηκε στα 11,5 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρότερη άνοδο, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 0,78%, παρουσίασε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 537,27 μονάδες.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες - Απειλές Ετζεβίτ

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Τις απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων καταδίκασαν σήμερα ηγέτες τ/κ κομμάτων, προειδοποιώντας ότι οι απειλές αυτές δεν είναι προς το συμφέρον κανενός αλλά είναι "επικίνδυνες" και κάλεσαν όλους να εργαστούν ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση των ηγετών ή εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων, οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί τάχθηκαν υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού η οποία είναι η μοναδική διέξοδος, όπως είπαν, και εξέφρασαν την πεποίθηση πως οι δηλώσεις τόσο του κ. Ετζεβίτ, όσο και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ είναι μέρος ενός παζαριού, υπογραμμίζοντας πως οι Τ/Κ δεν επιθυμούν την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.|

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

    [06] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Κοινό ανακοινωθέν

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Την ετοιμότητά τους να διοργανώσουν σειρά δικοινοτικών εκδηλώσεων, εκφράζουν ε/κ και τ/κ κόμματα σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη σημερινή τους συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση για ουσιαστικές συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Στο κοινό ανακοινωθέν των επτά ε/κ κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ΕΔΗ, ΚΕΑ, ΑΔΗΚ) και των τριών τ/κ κομμάτων (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας) που έλαβαν μέρος στη συνάντηση, αποφασίσθηκε η διοργάνωση τον προσεχή Ιανουάριο κοινής εορταστικής εκδήλωσης για το νέο έτος, καθώς και φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στα τέλη της άνοιξης του 2002. Επίσης αποφάσισαν τη διοργάνωση συζητήσεων πάνω σε επίκαιρα θέματα.

    Η επόμενη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων, που τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Υπ. Αμυνας - Υπ. Εθνικής Αμυνας Ελλάδας

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    "Επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι επίθεση κατά της Ελλάδος", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου στην πρώτη του συνάντηση, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα, "θα δώσει μάχη για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Μετά το πέρας της σημερινής τους συνάντησης στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε όπως ο κ. Παπαντωνίου επισκεφθεί την Κύπρο σε χρόνο που θα καθορισθεί αργότερα, ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι θα ενταθούν οι ρυθμοί "ενίσχυσης της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού χώρου", ενώ κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, είπε ότι "γίνονται ενέργειες και κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, πολιτικές και διπλωματικές".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ)

    [08] (Κ) Ευρωβουλή - Τουρκικές απειλές - Ζαχαράκης

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής φέρνει τις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζαχαράκης με ερώτηση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Στην ερώτηση του, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι δηλώσεις Ετζεβίτ υιοθετήθηκαν από το σύνολο σχεδόν των μελών του Υπουργικου Συμβουλίου της Τουρκίας και σε ανάλογους υπαινιγμούς προέβη και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ισμαίλ Τζεμ λίγο πριν από την επίσκεψη του στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ)

    [09] (Κ) Στρo - Κασουλίδης - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Η Βρετανία επιθυμεί όπως οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα διεξαχθούν παράλληλα με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν προσεγγίζει το θέμα της ένταξης της Κύπρου σε σχέση με την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του σήμερα στο Λονδίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Στρο είπε ότι η υποστήριξη της Βρετανίας στο αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ υπήρξε συνεπής, εκφράζοντας την ευχή όπως "η Κύπρος καταστεί μέλος της ΕΕ μόλις ικανοποιηθούν τα κριτήρια ένταξης".|

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΑΓ/ΡΜ)

    [10] (Κ) Ο.Κ.Ο.Ε - Ισμαϊλ Τζεμ - Επιστολή

    ΚΥΠΕ 7/11/2001

    Η βάση για μια ειρηνική και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στην εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών, αναφέρει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σε ανοικτή επιστολή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

    Στην επιστολή της η ΟΚΟΕ, αφού καλεί τον κ. Τζεμ να τιμήσει την υπογραφή του στις δεκάδες συμφωνίες και ψηφίσματα, τα οποία αποκλείουν την ένωση, τη διχοτόμηση, τη διπλή ένωση, την προσάρτηση μέρους ή όλης της Κύπρου, ζητά από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να δώσει εντολή στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπως επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, με πνεύμα εποικοδομητικό και φιλικό στη βάση που προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Υψηλού επιπέδου.|

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 November 2001 - 18:46:10 UTC