Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στη Νέα Υόρκη
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόγραμμα επαφών
  • [03] Λονδίνο - Κασουλίδης - Κυπριακό
  • [04] Κύπρος - 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής
  • [05] ΔΗΣΥ - Απειλές Ετζεβίτ - ΕΕ
  • [06] ΗΠΑ - Γουισκόνσιν - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [07] Ανάν - Εκθεση για συνεργασία με την IPU - Κύπρος
  • [08] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [09] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη στη Νέα Υόρκη

    ΚΥΠΕ - 8/11/2001

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη, όπου την Κυριακή θα προσφωνήσει την 56η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Τ/κ πλευρά όχι μόνο θα πρέπει να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων αλλά θα πρέπει να επιστρέψει για να διαπραγματευθεί στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως για να στείλει πρόσκληση για συνομιλίες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάνευση των δύο πλευρών. Σημείωσε παράλληλα ότι οι προσπάθειες για έναν ουσιαστικό και ενισχυμένο διάλογο συνεχίζονται.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως σκοπός του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη είναι να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση, να συναντηθεί με τον κ. Ανάν και να ανταλλάξει απόψεις με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα έχει και άλλες επαφές.

    Σε ερώτηση κατά πόσο εκτιμά εάν ο ΓΓ θα επαναλάβει την πρόσκλησή του για συνομιλίες, ο Κύπριος Πρόεδρος εξήγησε ότι η πρόσκληση είχε σταλεί το Σεπτέμβριο, αφού η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχαν δώσει τη συγκατάνευσή τους, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη.

    "Για να στείλει πρόσκληση ο ΓΓ, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν συγκατανεύσει και συνήθως ο ΓΓ δεν στέλλει προσκλήσεις εάν δεν ξέρει ότι θα ανταποκριθούν θετικά και οι δύο πλευρές," παρατήρησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς επιμένουν σε ορισμένες προϋποθέσεις.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, επαναβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για έναν "ουσιαστικό και ενισχυμένο διάλογο" και αναφέρθηκε στην επίσκεψη των εκπροσώπων των ΗΠΑ και των ΗΕ σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα καθώς και σε διαβεβαιώσεις από βρετανικής πλευράς για το ενδιαφέρον τους.

    Ολες οι ενδείξεις είναι ότι συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον, είπε, προσθέτοντας πως το θέμα είναι "πρώτον να έρθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και δεύτερον να έρθουν να διαπραγματευθούν."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόγραμμα επαφών

    ΚΥΠΕ - 8/11/2001

    Μεγάλη διπλωματική δραστηριότητα γύρω από το Κυπριακό θα αναπτυχθεί αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και διπλωμάτες ξένων χωρών που ασχολούνται ειδικά με το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα το απόγευμα (1700 ώρα Νέας Υόρκης) θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο που διαμένει με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος είχε πρόσφατα επαφές στη Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Αύριο το μεσημέρι (1315) ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας). Αργότερα το απόγευμα στις 1630 έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Στη Νέα Υόρκη αναμένεται να φθάσει σήμερα και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από το Λονδίνο καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Κληρίδη, θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο τη Δευτέρα.

    Στη Νέα Υόρκη φθάνει αυτή την βδομάδα και ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη το απόγευμα της Δευτέρας (1800).

    Το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην εναρκτήρια τελετή της 56ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ της οποίας προεδρεύει ο Han Seung-soo, και θα προσφωνήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε γεύμα το Σάββατο το μεσημέρι που παραθέτει ο Κόφι Ανάν προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση.

    Tο απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, ο οποίος λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11 Σεπτεμβρίου, ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο και με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας.

    Την Κυριακή το πρωί στις 0900 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Το μεσημέρι της Κυριακής θα παρευρεθεί σε δεξίωση που δίδεται προς τιμή του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ από την Επιτροπή για τα Αναφαίρετα Δικαιώματα των Παλαιστινίων.

    Στο μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει ο Γερμανός ομόλογός του Γιόσκα Φίσιερ, με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί στις 0900.

    Στη Νέα Υόρκη αναμένεται το Σαββατοκυρίακο και ο Πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία Πίτερ Βίτιγκ, ο οποίος είναι και ο ειδικός εκπρόσωπος του Βερολίνου για το Κυπριακό και όπως άλλοι εκπρόσωποι παρακολούθησε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που άρχισαν το Δεκέμβριο 1999.

    Την Παρασκευή το μεσημέρι ο κ. Κασουλίδης έχει προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής και θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του από την Ελβετία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Σενεγάλη, Σουρινάμ, Ινδονησία, Σουδάν, Παπούα Νέα Γουινέα, Λίβανο, Γκάμπια και Μπουρκίνα Φάσο. Θα συναντηθεί και με τον Αμρ Μούσα, ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

    Ο κ. Κασουλίδης έχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Πίτερ Χέιν και στις 14 Νοεμβρίου θα προσφωνήσει τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

    Μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται στη Νέα Υόρκη και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέκτηκαν στο αεροδρόμιο η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα ΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για το Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, ενώ ο ΥΠΕΞ θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, οπότε θα αναχωρήσει αργά το απόγευμα για Λονδίνο.

    (ΣΣ: Ολες οι ώρες των συναντήσεων που αναφέρονται είναι Νέας Υόρκης)

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Λονδίνο - Κασουλίδης - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 8/11/2001

    Την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να απορρίψει οποιαδήποτε διευθέτηση που μπορεί να οδηγήσει στη μονιμοποίηση της διχοτόμησης, τόνισε χθες βράδυ στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επανέλαβε ταυτόχρονα την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στις προσπάθειες των ΗΕ για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε δείπνο, που διοργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα για να τιμήσει την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, στην παρουσία 55 περίπου βουλευτών, μελών της Βουλής των Λόρδων και των τριών βρετανικών κομμάτων, δημοσιογράφων καθώς και παραγόντων της ομογένειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τη Βρετανία και με άλλες χώρες στην εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κύπρος - 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής

    ΚΥΠΕ - 8/11/2001

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φόρα στην Κύπρο, και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

    Το τριήμερο συνέδριο συνδιοργανώνουν η Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πληροφορικής, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΔΗΣΥ - Απειλές Ετζεβίτ - ΕΕ

    ΚΥΠΕ 8/11/2001

    Αποστομωτική απάντηση στις απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχόμενων, δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον πιο επίσημο τρόπο αλλά και άλλοι σημαίνοντες Ευρωπαίοι πολιτικοί παράγοντες, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

    Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, καθώς και οι δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο δεν αφήνουν καμιά απολύτως αμφιβολία ότι η ιστορική απόφαση του Ελσίνκι παραμένει σε ισχύ και θωρακίζει την ενταξιακή Πορεία της Κύπρου, την οποία αποσυνδέει πλήρως από την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛ/ΓΠ)

    [06] (K) ΗΠΑ - Γουισκόνσιν - Κύπρος - Ψήφισμα

    ΚΥΠΕ 8/11/2001

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν σθεναρά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει σε ψήφισμά της η Βουλή της αμερικανικής Πολιτείας του Γουισκόνσιν, στο οποίο σημειώνεται πως μια δίκαιη λύση του Κυπριακού θα αποβεί προς όφελος της ασφάλειας όλων των Κυπρίων και θα συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Στο ψήφισμα, που είχε κατατατεθεί από το βουλευτή Ντάνιελ Βράκας και υιοθετήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι η διευθέτηση του Κυπριακού "πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, με δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προνοούν τα σχετικά ψήφισμα των Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".|

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ανάν - Εκθεση για συνεργασία με την IPU - Κύπρος

    ΚΥΠΕ 8/11/2001

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε έκθεσή του αναφορικά με τη συνεργασία του διεθνούς οργανισμού με τη Διακοινοβουλευτική Ενωση, την οποία υπέβαλε στη Γενική Συνέλευση, αναφέρεται και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο διάλογος της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, μεταξύ πολιτικών ηγετών και από τις δύο πλευρές άρχισε κατά τη διάρκεια της 106ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης "και αναμένεται να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ για προώθηση πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο".

    Η έκθεση αυτή αναφέρεται στις ενέργειες των δύο Οργανισμών για εξασφάλιση κοινοβουλευτικής συνεισφοράς στις τελευταίες κύριες δραστηριότητες του ΟΗΕ καθώς και στην κοινοβουλευτική δράση, που συντονίζεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση, για στήριξη και συμπλήρωση του έργου των ΗΕ στους τομείς της ειρήνης και της ασφάλειας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα υποβλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [08] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ 8/11/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 8/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               187,9461        189,4496
          Δολ. Αυστραλίας              3,0274          3,0516
          Δολ. Καναδά                  2,4836          2,5034
          Κορώνα Δανίας               12,9298         13,0332
          Κορώνα Νορβηγίας            13,7493         13,8592
          Κορώνα Σουηδίας             16,2623         16,3923
          Φράγκο Eλβετίας              2,5497          2,5700
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/MK)

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 8/11/2001

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/11/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7367          1,7471
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5572          1,5665
    Λίρα Αγγλίας                     1,0638          1,0701
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,7800        595,3200
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,1771        350,2621
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3678          1,3760
    Λιρέττα Iταλίας                3.362,7201      3.382,8573
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3967          3,4170
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3259         10,3878
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,9626        290,6930
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8975         24,0406
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8272          3,8501
    Φράγκο Βελγίου                    70,0583         70,4778
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3920         11,4602
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0583         70,4778
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 November 2001 - 13:02:04 UTC