Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 01-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενικός Ελεγκτής Ρωσίας
  • [03] (Κ) Λανταμπούρου - Κύπρος - Τουρκικές απειλές
  • [04] (Κ) Χάσικος - Ιβανόφ - Ικανοποίηση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος Γενικός Ελεγκτής
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Λόρδρος Ράσελ Τζόνστον - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) 14η Διακυβερνητική Διάσκεψη για Κύπρο - Βασιλείου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Βουτιά Δείκτη
  • [14] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα
  • [15] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Ευρωστρατός
  • [16] (Κ) Χάνεϊ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Τουρκία - Βέλγος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις 4 Δεκεμβρίου, οι χθεσινές αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το Κυπριακό, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Κίνα και του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στη Ρωσία, οι αυξήσεις στα τέλη τηλεφωνίας από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, αλλά και τα χθεσινά επεισόδια στη βρετανική βάση Δεκέλειας από παράνομους μετανάστες, αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ηπιότερη προσέγγιση από την Τουρκία" γράφει ότι η νέα προσέγγιση που υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας "μπορεί να μην είναι κοσμοϊστορικής σημασίας όσον αφορά το Κυπριακό, δίνει όμως ένα διαφορετικό στίγμα από την πάγια προσέγγιση του πανίσχυρου αυτού Σώματος λήψης αποφάσεων". Αλλού γράφει ότι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το Γραφείο του Εφόρου Δημοσίων Ενισχύσεων κατέστησε χθες σαφές ότι το κράτος μετά την ψήφιση του σχετικού εναρμονιστικού νόμου, δεν απώλεσε τη δυνατότητα να επιχορηγεί βιομηχανίες και άλλες παραγωγικές ομάδες.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αλληλοαναιρούνται" γράφει ότι σύγχυση εξακολουθεί να υπάρχει όσον αφορά το θέμα της νομικής υποχρέωσης των οδηγών και των συνοδηγών οχημάτων να είναι προσδεμένοι με ζώνες ασφαλείας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ μετά από συνάντηση με τον ομόλογό του της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο στη Μόσχα καταδίκασε τις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ονειρο ή εφιάλτης" γράφει ότι η κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς είναι πλέον γεγονός και για ανθρώπινη αναπαραγωγή, ορατή όσο ποτέ άλλοτε. Γράφει ακόμη ότι η Εκκλησία της Κύπρου "αντιμετωπίζει το θέμα της κλωνοποίησης με σαφώς ηπιότερους τόνους από αυτούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας". Αλλού γράφει ότι ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, καθώς και το ρόλο της Κίνας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η "Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σφαγιαστικά τέλη της ΑΤΗΚ" γράφει ότι χριστουγεννιάτικους "μποναμάδες" θα "χαρίσει" από το ερχόμενο Σάββατο η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε 437 χιλιάδες κατόχους σταθερών τηλεφώνων, 220 χιλιάδες κατόχους κινητών και 32 χιλιάδες συνδρομητές του διαδικτύου, αφού θα θέσει σε εφαρμογή "το τρίτο - και πλέον σφαγιαστικό - μέρος του προγράμματος αναϊσορρόπησης τελών". Αλλού γράφει ότι μετά από μια "θυελλώδη συνεδρία", το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης Καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ δεν κατάφερε, όπως αναμενόταν, να εκλέξει Πρόεδρο και Γραμματέα.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Παγίδες στήνει ο Ντενκτάς" γράφει ότι ο κ. Ντενκτάς, "θα προβεί σε κινήσεις που θα εξωθήσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη να παρουσιασθεί αρνητικός στη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου". Αλλού γράφει ότι μετά από προσπάθειες της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, ματαιώθηκαν συναντήσεις του κ. Ντενκτάς με αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης, ενώ για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προέβη την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα στον Ιταλό Πρέσβη στην Κύπρο για τις συναντήσεις Ντενκτάς με αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μετ' εμποδίων" γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η τουρκική πλευρά έχει σκληρύνει περαιτέρω τη στάση της στο Κυπριακό, διπλωματικές πηγές εναποθέτουν ελπίδες στη συνάντηση της 4ης Δεκεμβρίου ότι αυτή "έστω και μετ' εμποδίων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ένα νέο κύκλο συνομιλιών". Αλλού γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής Ντανιέλ Μπεντίτ, ο οποίος προήδρευε της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας -Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι "η πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ είναι η Κύπρος".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Παράνομοι μετανάστες βάζουν φωτιά τις Βάσεις", γράφει ότι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στη βάση της Δεκέλειας έβαλαν φωτιά σε κτίριο στην περιοχή Ρίτζμοντ κατά την κατάσβεση της οποίας, ένας Τ/Κ πυροσβέστης τραυματίστηκε. Οι παράνομοι μετανάστες που είχαν προκαλέσει επεισόδια και την περασμένη Δευτέρα, "ζητούν να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν και να εργασθούν στη Βρετανία". Αλλού γράφει ότι ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους τέθηκε χθες σε διαθεσιμότητα, αφού διεξάγεται εναντίον του πειθαρχική έρευνα για την νεκροψία που πραγματοποίησε για τα αίτια θανάτου του Χριστοφή Χριστοφή.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στην Ελβετία το 10.6% του ΑΕΠ", γράφει ότι κατά το 2000 Κύπριοι διατηρούσαν σε ελβετικές τράπεζες μυστικούς λογαριασμούς που ισοδυναμούσαν στο 10.6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία εταιρείας ερευνών της Βρετανίας, η Κύπρος "καταλαμβάνει την 43η θέση σε σύνολο καταθέσεων σε μυστικούς λογαριασμούς". Αλλού γράφει ότι μειωμένα κατά 10.2% παρουσιάστηκαν τα κέρδη μετά τη φορολογία της Τράπεζας Κύπρου κατά τη εννιαμηνία 1 Ιανουαρίου με 30 Σεπτεμβρίου 2001.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γενικός Ελεγκτής Ρωσίας

    Ο Γενικός Ελεγκτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Δρ. Σεργκέι Στεπάσιν έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Στεπάσιν, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο Γενικών Ελεγκτών των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που διοργανώθηκε από τις 25 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου στη Λεμεσό, συνοδευόταν από την Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

    [03] (Κ) Λανταμπούρου - Κύπρος - Τουρκικές απειλές

    Η υλοποίηση της απειλής της Αγκυρας για προσάρτηση του βορείου τμήματος της Κύπρου, εάν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα οδηγούσε σε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες, Ισπανός Eneco Landaburu σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό κανάλι "Tele Bruxelles".

    [04] (Κ) Χάσικος - Ιβανόφ - Ικανοποίηση

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησής του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέϊ Ιβανόφ εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος, σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του ΚΥΠΕ στη Μόσχα.

    Ο κ. Χάσικος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση "είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού", σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ιβανόφ για τις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσος Γενικός Ελεγκτής

    Αμετάβλητη παραμένει η θέση της Ρωσίας υπέρ της ένταξης Κύπρου στην ΕΕ και υπέρ της ενοποίησης και αποστρατικοποίησης της νήσου, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής της Ρωσίας και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Στεπάσιν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδρούν "σκληρά και ξεκάθαρα" σε ενδεχόμενες απειλές κατά της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεπάσιν, αφού χαρακτήρισε τον κ. Χριστόφια ως "γνωστό πολιτικό παράγοντα" της Κύπρου, αλλά και "συνεπή φίλο" της Ρωσίας, τόνισε ότι η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει "αμετάβλητη".

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Βάσου Πύργου στη θέση του Ρυθμιστή για τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά την τρίωρη συνεδρία του Σώματος.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, αλλά σημειώνει ότι η χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, για το Κυπριακό, έχει ένα διαφορετικό ύφος και τόνο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και να συνεργαστεί για επίλυση του Κυπριακού δεν έχουν αλλοιωθεί.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           142,10 (-3,20)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 10.022.089
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 4.772.147    554,59 (-2,93)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  2.826.056    152,85 (-2,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    646.214    135,46 (-5,41)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    124.878     54,13 (-5,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    318.314     59,24 (-3,49)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    249.589    121,50 (-4,47)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    328.565     36,95 (-4,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     42.763     55,93 (-0,87)
    Ετ. Πληροφορικής              £    232.696     10,50 (-4,98)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    915.822     32,52 (-2,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      6.884     29,86 ( 0,34)
    Ξενοδοχεία                    £  1.442.348     89,26 (-2,67)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.159.590    160,01 (-4,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    
    (KYΠΕ/MK)

    [09] (K) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην
    Κύπρο στις 28/11/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Γεν Iαπωνίας               188,8537        190,3645
    Δολ. Αυστραλίας              2,9319          2,9553
    Δολ. Καναδά                  2,4380          2,4575
    Κορώνα Δανίας               12,9014         13,0046
    Κορώνα Νορβηγίας            13,7694         13,8795
    Κορώνα Σουηδίας             16,3225         16,4530
    Φράγκο Eλβετίας              2,5278          2,5480
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜK)

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/11/2001
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7362          1,7466
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5329          1,5420
    Λίρα Αγγλίας                     1,0817          1,0881
    -----------------------------------------------------------------
    
    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
    έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
    αμετάκλητες ισοτιμίες τους
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   591,6100        595,1500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             348,0768        350,1619
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3674          1,3756
    Λιρέττα Iταλίας                3.361,7520      3.381,8892
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3957          3,4161
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,3230         10,3848
    Πεσέτα Ισπανίας                  288,8794        290,6098
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,8906         24,0337
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8261          3,8490
    Φράγκο Βελγίου                    70,0381         70,4577
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3887         11,4569
    Φράγκο Λουξεμβούργου              70,0381         70,4577
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜK)

    [11] (Κ) Λόρδρος Ράσελ Τζόνστον - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Λόρδος Ράσελ Τζόνστον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [12] (Κ) 14η Διακυβερνητική Διάσκεψη για Κύπρο - Βασιλείου

    Η Κύπρος θα κλείσει το κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις, φθάνοντας έτσι στα 24 κλειστά κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου, επί συνόλου 29, στην υπουργική συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών, που έχει προγραμματισθεί για τις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    Στη σημερινή 14η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την ένταξη της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη βελγική πρωτεύουσα σε επίπεδο διαπραγματευτών, διαπιστώθηκε ότι το προαναφερόμενο κεφάλαιο στην ουσία μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο. Ωστόσο η τυπική απόφαση θα ληφθεί στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου ενημέρωσε διεξοδικά τους αξιωματούχους της ΕΕ για την πορεία προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο σε ότι αφορά τα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά, καθώς και για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Βουτιά Δείκτη

    Με βουτιά 4,70 μονάδων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,20% έκλεισε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με 17 μόνο μετοχές να σημειώνουν κέρδη, γεγονός που οφείλεται στις πιέσεις που δέχθηκαν οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ελαφρά αυξημένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στα 10 εκατομμύρια λίρες.

    [14] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Αποτελέσματα

    Ικανοποιητικά κρίνονται, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στην κυπριακή και ελληνική τραπεζική αγορά, τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2001 - 30 Σεπτεμβρίου 2001, που συνάδουν με τα ανακοινωθέντα αποτελέσματα άλλων ελληνικών τραπεζών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση τους Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου βάσει των εν λόγω αποτελεσμάτων, τα κέρδη πριν τη φορολογία ανέρχονται σε 61,1 εκατομμύρια λίρες έναντι 67 εκατομμυρίων λιρών κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2000, σημειώνοντας μείωση 8,8%, ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε 41,2 εκ. λίρες, σε σύγκριση με 45,9 εκ. λίρες το 2000, σημειώνοντας μείωση 10,2%.

    Οπως σημειώνεται η μείωση των κερδών του Συγκροτήματος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2000 οφείλεται κυρίως στις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων τόσο στα ξένα νομίσματα όσο και στην κυπριακή λίρα, καθώς και στις απώλειες κερδών από εμπορία συναλλάγματος και εσόδων από προμήθειες λόγω της εισαγωγής του Ευρώ στην Ελλάδα.

    [15] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Ευρωστρατός

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε και σήμερα την ιστορική συγκυρία που "έχουμε ενώπιόν μας, να δούμε το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως ζήτημα κοινού οφέλους και όχι ανταγωνισμού" ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επεσήμανε πως θεωρεί βέβαιο ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συμβάλει τα μέγιστα σε αυτή την προσπάθεια.

    "Ολοι θέλουμε λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θέλουμε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις - ένα δούναι και λαβείν - για μια λύση συμβιβαστική, εντός των συγκεκριμένων πλαισίων του ΟΗΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ως προσκεκλημένος της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών.

    [16] (Κ) Χάνεϊ - Τουρκία - Κυπριακό

    Την προσδοκία ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος είχε επαφές στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

    Ο κ. Χάνεϊ συναντήθηκε με το σύμβουλο για εξωτερικές υποθέσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Πρέσβη Τατζάν Ιλντέμ και με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, από τους οποίους ενημερώθηκε για τις απόψεις της Αγκυρας, ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Ντενκτάς.

    [17] (Κ) Τουρκία - Βέλγος Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Κατά την επίσκεψη του Βέλγου Πρωθυπουργού Guy Verhofstadt στην Τουρκία συζητήθηκε και το θέμα της επικείμενης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Ντιριόζ.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του κ. Verhofstadt με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο κ. Ντιριόζ είπε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το θέμα της συμμετοχής των υποψηφίων για ένταξη χωρών στη Σύνοδο Κορυφής στο Λάκεν.

    "Ο Βέλγος Πρωθυπουργός μας είπε ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι των υποψήφιων χωρών μελών στην ευρωπαϊκή συνάντηση αλλά πρόσθεσε ότι το Βέλγιο, που προεδρεύει της ΕΕ, υποστηρίζει τηνσυμμετοχή της Τουρκίας", είπε ο κ. Ντιριόζ, στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου του Υπουργείου, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Ντιριόζ είπε ότι στις προηγούμενες επαφές για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα τελικό αποτέλεσμα, και σημείωσε πως πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα επιπλέον σημεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 November 2001 - 15:57:46 UTC