Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ισπανία - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Κύπρος
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Πρόσφυγες
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Δήλωση Τ/Κ ηγέτη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ισπανία - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Κύπρος

    Ξεκίνησαν στο Caceres της Ισπανίας οι εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το οικονομικό κόστος της διεύρυνσης, την κατάσταση στα Βαλκάνια και το Μεσανατολικό. Οσον αφορά την Κύπρο, φαίνεται να υπάρχει γενική αποδοχή από πλευράς των 15 στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση των κατεχομένων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με το ποσό των 206 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2004-2006.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με την κάθοδο στο νησί αξιωματούχων τους, η προσδοκία της ΕΕ για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό μέχρι και το καλοκαίρι, οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τις Προεδρικές Εκλογές, το Κυπριακό και την ΕΕ, οι πολεμικές φρεγάτες που παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και η απώλεια φακέλων από τα γραφεία της ΑΗΚ στην Πάφο, είναι μερικά από το θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Επισπεύδονται και οι ενταξιακές" γράφει ότι "νέα διάσταση" στις προσπάθειες για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει δημιουργήσει η προσδοκία για πρόοδο στο Κυπριακό μέχρι το καλοκαίρι σε βαθμό που τώρα επισπεύδεται από ελληνικής πλευράς και η ενταξιακή διαδικασία, όπως προκύπτει και από χθεσινές δηλώσεις του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής μας Ομάδας με την ΕΕ, Γιώργου Βασιλείου. Αλλού γράφει ότι σε οκτώ χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν χθες από ελληνικό δικαστήριο τρεις Κύπριοι οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι σε τρεις κατηγορίες που αφορούν παράνομη κατοχή και εμπορία δέκα κιλών κάνναβης.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Βαποράκι το 'θύμα' των ναρκωτικών" γράφει ότι αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα βρέθηκε μητέρα εθνοφρουρού η οποία πριν από μία εβδομάδα κατήγγειλε στο Υπουργείο Αμύνης ότι κάποιοι πίεσαν το γιο της να δοκιμάσει ναρκωτικά εντός του στρατοπέδου όπου υπηρετεί στη Γεροσκήπου. Αλλού γράφει ότι "σκληρή γλώσσα" χρησιμοποίησε ο Υπουργός, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης σχολιάζοντας την απώλεια φακέλων από τα γραφεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) χαρακτηρίζοντας το γεγονός "απαράδεκτο" και "σκάνδαλο των σκανδάλων".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ο Αττίλας ζητά και ρέστα" γράφει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να "ρίχνουν λάδι στη φωτιά των εξοπλισμών της Τουρκίας", παραχωρώντας στην Αγκυρα δωρεάν έξι φρεγάτες τύπου "Knox" οι οποίες θα μεταβιβαστούν στην Τουρκία από την κατηγορία πλεοναζόντων πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι με επικρίσεις κατά της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και προϊστάμενος του τομέα Διαφώτισης Μιχάλης Παπαπέτρου στις αιχμές που περιλαμβάνονταν σε έκθεση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι πρακτικές που μέχρι σήμερα ακολουθούνται.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στον αέρα το ΓΕΣΥ" γράφει ότι η πολύμηνη καθυστέρηση στην επιλογή του Προέδρου του Ασφαλιστικού Οργανισμού Υγείας εγκυμονεί κινδύνους ανατίναξης ολόκληρου του σχεδίου στον αέρα με το κόστος λειτουργίας του να αυξάνεται δραματικά λόγω της "αδικαιολόγητης καθυστέρησης" στην εφαρμογή του. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποκάλυψε χθες το βράδυ ότι κατά την επόμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αναμένεται να γίνει ανταλλαγή εγγράφου για το εδαφικό.

    "O Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Παρεμβαίνουν οι Αγγλοι" γράφει ότι οι Βρετανοί παρεμβαίνουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με περιοδείες αξιωματούχων τους στην περιοχή, ενώ οι Αμερικανοί επαναφέρουν την ιδέα για αμέριστη εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει χωριστές επαφές με την κυπριακή ηγεσία προς ανταλλαγή απόψεων για τον απευθείας διάλογο για το Κυπριακό καθώς και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αναβιώνει ο Γριβισμός" γράφει ότι "ηρωοποίηση" του Στρατηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή και "πλύση εγκεφάλου" επεδίωξαν να κάνουν στους νεοσύλλεκτους στο ΚΕΝ Λάρνακας δύο αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά ώστε η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται σε βασικές αρχές διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Γαμήλια Διαμάχη: Δόθηκαν 8.000 λίρες σε Τ/Κ" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε ποσό 8.000 λιρών ως αποζημίωση και δικαστικά έξοδα σε Τ/Κ μετά που αυτός προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή οι αρχές της Δημοκρατίας αρνήθηκαν να τελέσουν τον πολιτικό του γάμο στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι Επαγγελματικοί Σύνδεσμοι εξέφρασαν χθες την εκτίμηση ότι η κατάργηση των καθορισμένων τιμών για υπηρεσίες που θα εναρμονιστούν με την ΕΕ δεν θα επηρεάσουν τις ταρίφες.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" γράφει, στο κύριο του θέμα με τίτλο "'Σπάζει' το απόρρητο", ότι σε "άρση" του τραπεζικού απορρήτου και των "επτασφράγιστων μυστικών" που αφορούν λογαριασμούς, εμβάσματα και πιστώσεις προχωρεί η Ερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, η οποία γνωμάτευση "ανοίγει το δρόμο" στην Ερευνητική να θέσει κάτω από το μικροσκόπιό της τα εν λόγω στοιχεία. Αλλού γράφει ότι ως "μεγάλο βήμα" μπορεί να χαρακτηρισθεί η κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ για την αναθεώρηση των μελλοντικών μισθών στη Δημόσια Υπηρεσία.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σύνδρομο Enron και στην Κύπρο" γράφει ότι αυτεπάγγελτη έρευνα διενεργεί ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου κατά λογιστικού και ελεγκτικού γραφείου ως αποτέλεσμα της καταγγελίας που έκανε στη Γενική Εισαγγελία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εξεταζόμενη επίμαχη υπόθεση. Αλλού γράφει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να φιλελευθεροποιηθεί πλήρως η τιμή του γάλακτος απομένοντας πια ως ελεγχόμενη μόνο η τιμή των καυσίμων, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    [03] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Πρόσφυγες

    Η τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πριν από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ότι "δεν έχουν κανένα νόημα" τα όσα υποστηρίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης για επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόσφυγες - Δήλωση Τ/Κ ηγέτη

    "Εξωφρενική" χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τη δήλωση που αποδίδεται από τον τ/κ Τύπο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος φέρεται να είπε ότι μετά από 28 χρόνια δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πρόσφυγες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χθεσινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος φέρεται από τον τ/κ Τύπο να είπε ότι μετά από 28 χρόνια δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πρόσφυγες, κάτι, όπως είπε, που "αποδεικνύει την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 February 2002 - 18:49:07 UTC