Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο - Διακοπή αγώνα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Κυπριακό - Συζήτηση - Επιτροπή Ελσίνκι
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [05] (Κ) "Αφρίκα" - Κατοχικό καθεστώς - Επίκριση
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Βρετανικές Βάσεις - ΕΕ
  • [08] (Κ) Λοχίας Εθνικής Φρουράς - Νεκρός - Κεραυνός
  • [09] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [10] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βροχόπτωση
  • [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γαλλική εταιρεία - Ερευνες
  • [14] (K) Υπουργός Γεωργίας - Ε/Κ γεωργοί - Κατεχόμενα - Στήριξη
  • [15] (Κ) Αντιπρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου - Κύπρος - ΕΕ
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής τάσης
  • [17] (Κ) Αναστασιάδης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [18] (Κ) Κύπρος - Ρωσία - Ψευδοκράτος - Τουριστική Εκθεση
  • [19] (Κ) ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ - Φορολογική Μεταρρύθμιση
  • [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Κωνσταντινούπολη
  • [21] (Κ) Νίκος Ρολάνδης - Ρωσία - Vladimir Strzalkovsky
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [23] (Κ) Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Εκθεση Ανάν
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επαφές - Αίγυπτος
  • [25] (Κ) Ολομέλεια - ΧΑΚ - Συναλλαγές - Ειδικό τέλος - Παράταση
  • [26] (Κ) Διεθνές Ράλλι Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [27] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική μεταρρύθμιση

  • [01] (Κ) Κύπελλο - Διακοπή αγώνα

    Αδοξο τέλος είχε ο χθεσινοβραδινός επαναληπτικός αγώνας στο ΓΣΠ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου μεταξύ της Ομόνοιας και της Ανόρθωσης.

    Επτά λεπτά πριν από τη λήξη και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1 οπαδοί της Ομόνοιας έριχναν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα ο διαιτητής του αγώνα να αποχωρήσει από το γήπεδο και λίγο αργότερα να ανακοινώσει τη διακοπή του αγώνα, για την τύχη του οποίου θα αποφασίσει η Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ.

    Στον πρώτο αγώνα η Ανόρθωση είχε κερδίσει με 3-0.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση χθες και της δεύτερης φάσης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια των Βρετανών, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003, η άφιξη στην Κύπρο στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και οι προτάσεις των κομμάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πρόταση λύσης σε επόμενο στάδιο" γράφει ότι σταθμός στην πορεία του Κυπριακού θεωρείται η αποστολή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη διάρκεια της διακοπής των απευθείας συνομιλιών που χθες ολοκλήρωσαν τη δεύτερη φάση τους, καθώς από το ταξίδι αυτό θα εξαρτηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο ΓΓ και Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιδράσουν στο πρόβλημα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για τις διαρροές στον Τύπο και την απόπειρα επηρεασμού στη λήψη απόφασης για κατακύρωση της προσφοράς για την αγορά δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου UAV.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Δέχθηκαν την ταπείνωση" γράφει ότι επίσημη κυπριακή αθλητική αποστολή, που πήρε μέρος σε πολυεθνικούς αγώνες στην Κωνσταντινούπολη, παρέλασε φέροντας πινακίδα στην οποία αναγραφόταν, αντί "Κυπριακή Δημοκρατία", "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση". Παρά το γεγονός ότι μετά από κάθε αποστολή υποβάλλεται στον ΚΟΑ έκθεση με καταγραφή όλων των γεγονότων, στην περίπτωση αυτή αποσιωπήθηκε το περιστατικό. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, τα όποια προβλήματα στις σχέσεις κυβέρνησης - ΔΗΣΥ θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο πλευρών.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλά ούνα για το φορολογικό" γράφει ότι με μπαράζ προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να ενταθεί εντός της επόμενης εβδομάδας η σύγκρουση αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, με φόντο τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι απαισιόδοξοι εξακολουθούν να είναι για την προοπτική του διαλόγου, που διεξάγεται μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς για την επίλυση του Κυπριακού, οι Νίκος Αναστασιάδης, Τάσσος Παπαδόπουλος και Γιώργος Βασιλείου, λόγω της στάσης που τηρεί ο κ. Ντενκτάς στις συνομιλίες.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μάχες στα παρασκήνια" ότι κορυφώνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για τη διαμόρφωση του τελικού σκηνικού των προεδρικών εκλογών. Το μέτωπο ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ δένει περισσότερο ημέρα με την ημέρα και η κοινή υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου προωθείται με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και πιέσεις στο χώρο του ΚΙΣΟΣ. Την ίδια στιγμή παρατηρείται κινητικότητα στην αντίπερα όχθη, με το ΔΗΣΥ να ρίχνει στο τραπέζι το όνομα του Γιαννάκη Μάτση. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή μαχητική διαδήλωση των γεωργών στα Κοκκινοχώρια εναντίον της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αγγλοι: Μπαίνουν αποφασιστικά με 'τελικές ιδέες'", ότι οι Βρετανοί κινούνται έντονα στο παρασκήνιο, επιχειρώντας να βολιδοσκοπήσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό για συγκεκριμένες ιδέες ενός τελικού πλαισίου λύσης. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βρετανός Απεσταλμένος για την Κύπρο Ντέιβιντ Χάνεϊ, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγκυρα την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρίσκεται από προχθές στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ στο πλαίσιο στρατιωτικού ελέγχου που πραγματοποιεί ο Οργανισμός στα κράτη μέλη του. Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται την Κύπρο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Πρόσφορο έδαφος" γράφει πως ηγέτες των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, με επανειλημμένες δηλώσεις τους, αφήνουν να φανεί ότι είναι απόλυτα πρόσφορο το έδαφος για την επίτευξη συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επισήμανε πως το κόμμα του δεν έχει προαποφασίσει ούτε προαποκλείσει κανένα όνομα υποψηφίου. Αλλη είδηση είναι ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε σε Τουρκοκύπριο που διαμένει στις ελεύθερες περιοχές να μεταβεί την περασμένη Κυριακή στα κατεχόμενα, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι, σε μια επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε χθες σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Ισραήλ, βομβιστής ανατίναξε τον εαυτό του σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας άλλους 100 Εβραίους που είχαν συγκεντρωθεί συμμετέχοντας σε μια παραδοσιακή εορτή του Πάσχα. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε χθες πως, κατά την περασμένη χρονιά, εξέτασε 236 περιπτώσεις που περιλάμβαναν 1.599 παραβάσεις νόμων και κανονισμών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Αλέκος Ευαγγέλου, τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν σε 41 από τις περιπτώσεις αυτές, έφτασαν τις 192.750 λίρες, ενώ σε άλλες 45 περιπτώσεις επιδόθηκαν προειδοποιήσεις στους παραβάτες. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (K) Κυπριακό - Συζήτηση - Επιτροπή Ελσίνκι

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την εκτίμηση ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να σταματήσει αυτήν την εξέλιξη, εξέφρασαν πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό, που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη του αμερικανικού Κογκρέσου, γνωστή ως Επιτροπή του Ελσίνκι.

    Στη συζήτηση, με τίτλο "Τι θα γίνει εάν αποτύχουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό", οι αναλυτές παρουσιάστηκαν μάλλον απαισιόδοξοι για την προοπτική επιτυχίας των απευθείας συνομιλιών, επισημαίνοντας παράλληλα όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από τυχόν αποτυχία για επίτευξη λύσης, η οποία, όπως υποστήριξαν, πρέπει να είναι, όχι όμως κατ'ανάγκη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Οι αναλυτές τόνισαν ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι ιδιαίτερη σημαντική για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ γιατί θα βοηθήσει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη σταθερότητα και το μέλλον του ΝΑΤΟ καθώς και την ευημερία και ασφάλεια της Κύπρου.

    Το σύνολο των αναλυτών αναφέρθηκε στην ανάγκη εμπλοκής της Ουάσιγκτον για αποτροπή των τουρκικών απειλών περί ενσωμάτωσης των κατεχομένων, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου χωρίς προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Παρ' όλα αυτά, σημείωσε, είναι σαφώς καλύτερη από τη περσινή.

    Κληθείς να σχολιάσει τη έκθεση, ο κ. Κασουλίδης είπε "ότι οι προσδοκίες μας ότι η ανάθεση της σύνταξης της έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία έπρεπε να είχε ασχοληθεί με την καθ'αυτό παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν ικανοποιηθεί".

    [05] (Κ) "Αφρίκα" - Κατοχικό καθεστώς - Επίκριση

    Η τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" επικρίνει το κατοχικό καθεστώς επειδή δεν επέτρεψε στον Τ/Κ Yusuf Kerlo, ο οποίος εδώ και εννέα μήνες ζει και εργάζεται στη Λάρνακα, να μεταβεί στα κατεχόμενα για την κηδεία του πατέρα του.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες

    Η κυβέρνηση συμφωνεί με την τοποθέτηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό αναφορικά με τα χρονικά πλαίσια που τίθενται στις απευθείας συνομιλίες και εύχεται, όπως και ο Αλβαρο ντε Σότο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι δύο πλευρές πρέπει να εμπλακούν σε πρακτική συζήτηση των επιμέρους θεμάτων που ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει καθορίσει ως κύρια ζητήματα.

    [07] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Βρετανικές Βάσεις - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ για το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Κασουλίδης είπε "οι διαβουλεύσεις δεν άρχισαν στις Βρυξέλλες, οι διαβουλεύσεις συνεχίσθηκαν και στις Βρυξέλλες".

    [08] (Κ) Λοχίας Εθνικής Φρουράς - Νεκρός - Κεραυνός

    Λοχίας της Εθνικής Φρουράς τραυματίστηκε σήμερα στις 11:45 το πρωί θανάσιμα όταν κτυπήθηκε από κεραυνό κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης καταιγίδας που ξέσπασε στην περιοχή του πεδίου βολής Ξυντούς.

    [09] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό

    Ισως οι συνομιλίες δεν ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες είπε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες και ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εξετάζονται όλες οι πτυχές του Κυπριακού.

    [10] (K) Tιμές συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/03/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7322          1,7425
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5116          1,5206
    Λίρα Αγγλίας                     1,0615          1,0678
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,4270        202,0304
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8365          2,8591
    Δολάριο Καναδά                     2,4051          2,4243
    Κορώνα Δανίας                     12,8663         12,9692
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3292         13,4358
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6251         15,7501
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5394          2,5597
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           115,03 ( 0,56)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2,090.756
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   780.558    482,34 ( 0,61)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    277.494    132,41 ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    113.946    101,64 (-0,30)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     15.699     38,67 ( 0,03)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    633.850     61,83 ( 0,90)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    119.020     79,53 ( 0,96)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     40.957     27,77 (-0,64)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     40.633     56,24 ( 0,79)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.526      7,00 (-0,85)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    309.916     21,92 ( 1,01)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        056     19,42 (-5,68)
    Ξενοδοχεία                    £    145.075     71,85 ( 1,80)
    Αλλες Εταιρείες               £    175.759    116,55 ( 0,68)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βροχόπτωση

    Η κάλυψη της χωρητικότητας των φραγμάτων μας ανέρχεται σήμερα στο 54% της πληρότητάς τους σε σχέση με το 22,2% της περυσινής χρονιάς δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [13] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γαλλική εταιρεία - Ερευνες

    Χωρίς οποιοδήποτε κόστος για το κράτος ή μελλοντική δέσμευση, το Υπουργικό Συμβούλιο, έδωσε σήμερα δικαίωμα στη γαλλική εταιρεία "NYMPHEA" που ειδικεύεται στον εντοπισμό και την εκμετάλλευση θαλασσίων πηγών νερού για σκοπούς ύδρευσης και άρδευσης, να διεξάγει έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για την ανεύρεση γλυκού νερού.

    [14] (K) Υπουργός Γεωργίας - Ε/Κ γεωργοί - Κατεχόμενα - Στήριξη

    Ποσό 260 χιλιάδων λιρών θα δοθεί στους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους κατόπιν σημερινής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ως "ένδειξη του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τους εγκλωβισμένους".

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη,

    [15] (Κ) Αντιπρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου - Κύπρος - ΕΕ

    Η διαδικασία ένταξης διαδραματίζει ήδη ρόλο καταλύτη για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Αντιπρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτρα Μπλες, ύστερα από συνάντηση της σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    "Είναι ήδη σαφές από ευρωπαϊκής πλευράς ότι δεν υπάρχει πλέον καμμία αμφιβολία, πως στο τέλος του χρόνου η Κύπρος θα έχει ολοκληρώσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις", είπε η κ. Μπλες.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής τάσης

    Η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη σημερινή συνάντηση ανάστρεψε την πτωτική πορεία που ακολουθούσε η χρηματαγορά στις δύο τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει μικρά κέρδη της τάξης του 0,56%, κλείνοντας στις 115,03 μονάδες. Η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα, κυρίως για τους τίτλους της εταιρείας Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου διαμόρφωσε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών σε επίπεδα διπλάσια από χθες και συγκεκριμένα στα δύο εκατομμύρια λίρες.

    [17] (Κ) Αναστασιάδης - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι οι όροι λύσης του Κυπριακού θα διαφοροποιηθούν μόλις ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η απόφαση για την εισδοχή της Κύπρου ως πλήρους μέλους, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    [18] (Κ) Κύπρος - Ρωσία - Ψευδοκράτος - Τουριστική Εκθεση

    Απετράπη η επίσημη παρουσία του ψευδοκράτους, με οποιοδήποτε τρόπο, στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ-2002, ύστερα από αυστηρές οδηγίες και ενεργό παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σε πλήρη συνεννόηση με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [19] (Κ) ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ - Φορολογική Μεταρρύθμιση

    Η συμφωνία των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΚΙΣΟΣ στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης δημιουργεί υψηλότερο επίπεδο αξιοπιστίας ως προς την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των τριών κομμάτων σε περίπτωση διακυβέρνησης, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου κατά τη σημερινή δημόσια παρουσίαση της κοινής πρότασης των τριών κομμάτων για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξήγησε ότι "όταν αποφασίσαμε να επιδιώξουμε συγκλίσεις για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση δεν υπήρχε το κίνητρο της συνεργασίας και στις προεδρικές εκλογές".

    Είναι σίγουρα παρήγορο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να μιλήσουν με κοινή γλώσσα στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα και στο φορολογικό σύστημα, πρόσθεσε.

    [20] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Κωνσταντινούπολη

    Για την Κωνσταντινούπολη αναχωρεί αύριο το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, για να εκπροσωπήσει το κόμμα του σε συνάντηση Αριστερών Κομμάτων που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η συνάντηση, στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, διοργανώνεται από το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και σε αυτή θα συμμετάσχουν επίσης το τ/κ Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

    [21] (Κ) Νίκος Ρολάνδης - Ρωσία - Vladimir Strzalkovsky

    Για την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για άρση των τετελεσμένων της κατοχής και εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης και ειρηνικής λύσης του προβλήματος, ενημέρωσε το Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Strzalkovsky, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "πρέπει να τύχει της ίδιας μεταχείρισης όπως οποιαδήποτε άλλης χώρας σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 1993", εξέφρασε Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Jack Straw.

    [23] (Κ) Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Εκθεση Ανάν

    "Αμάλγαμα πολιτικών σκοπιμοτήτων στο διαυγές πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αποτελεί για την Επιτροπή Αποκατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν αναφορικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επαφές - Αίγυπτος

    Ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Κύπρος στον Παλαιστινιακό λαό, υποστηρίζοντας λύση με την αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Λαικής Εθνοσυνέλευσης της Αιγύπτου Δρ Αχμέτ Φάθυ Σορούρ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στο Κάιρο.

    [25] (Κ) Ολομέλεια - ΧΑΚ - Συναλλαγές - Ειδικό τέλος - Παράταση

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα το απόγευμα νόμο με τον οποίο παρατείνεται η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίζονται ή ανακοινώνονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    [26] (Κ) Διεθνές Ράλλι Κύπρος - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Αρκετές καινοτομίες θα παρουσιάσει φέτος το διεθνές Ράλλι Κύπρος, που θα διεξαχθεί στις 18 - 21 Απριλίου, γιορτάζοντας τα 30α γενέθλιά του και τα τρίτα του στο Παγκόσμιο καλεντάρι.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στη Λευκωσία, ο Αλυτάρχης του αγώνα Τάκης Κυριακίδης είπε ότι στο φετεινό αγώνα η Διεθνής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) θα χρησιμοποιήσει καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα για χρονομέτρηση και παρακολούθηση των διαγωνιζομένων αυτοκινήτων μέσα στις ειδικές διαδρομές και για αυτό το λόγο θα παρευρεθούν στον αγώνα αντιπροσωπείες από άλλες χώρες που φιλοξενούν αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Ερωτηθείς ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι η Τουρκία αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην προσπάθειά της να συμπεριλάβει το δικό της αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμμετοχή της Κύπρου.

    Οπως είπε ο κ. Κυριακίδης, η Τουρκία χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους και προβάλλει στοιχεία ελληνικού πολιτισμού ως δικά της θέλγητρα, ενώ διαθέτει προσβάσεις σε υψηλά δώματα και τόνισε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να δώσει την παραμικρή αφορμή για να αντικατασταθεί το Ράλλι Κύπρος.

    Αναφερόμενος στο φετινό Ράλλι Κύπρος, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι η περίοδος υποβολής συμμετοχών έχει ήδη λήξει και θα λάβουν μέρος στο Ράλλι συνολικά 66 πληρώματα. Συγκεκριμένα, είπε, θα λάβουν μέρος 27 οδηγοί προτεραιότητας 1,2 (23+4), 21 οδηγοί προτεραιότητας 3 και ακόμη 18 Κύπριοι και ξένοι οδηγοί.

    [27] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική μεταρρύθμιση

    Θετική εξέλιξη για να επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης την κοινή πρόταση των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΚΙΣΟΣ για τη φορολογική μεταρρύθμιση, εξηγώντας ότι τα τρία κόμματα κατάφεραν να γεφυρώσουν τις "τεράστιες διαφορές" που είχαν προηγουμένως μεταξύ τους καταλήγοντας σε μια κοινή πρόταση.

    Πρόσθεσε ότι τώρα μένουν "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρεις προτάσεις, του ΔΗΣΥ, των τριών κομμάτων και της κυβέρνησης".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 March 2002 - 18:49:24 UTC