Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [03] (Κ) ΠΑΚ - Οδόφραγμα - Εκδήλωση
  • [04] (K) Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων - Τερματισμός
  • [05] (Κ) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Συνέδριο
  • [06] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικό Φεστιβάλ Μουσικής
  • [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή - Συνάντηση - Λεμεσός
  • [08] (Κ) Πλοίο "Κερύνεια" - Ναυπήγηση - "Αθήνα 2004"
  • [09] (Κ) Επιστολή - Κυπριακή κυβέρνηση - Ανάν
  • [10] (Κ) Πρωτόκολλο - Εξάλειψη Διακρίσεων εναντίον των Γυναικών
  • [11] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [12] (Κ) Κατεχόμενα - Επιμελητήριο - Οικονομία
  • [13] (K) Γουέστον - Κυπριακό - Αναχώρηση
  • [14] (Κ) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Δήλωση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ναυπήγηση "Κερύνεια"
  • [16] (Κ) Παπαδόπουλος - Πέτερλε - Διάσκεψη Τύπου
  • [17] (Κ) Παπαδόπουλος - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Παγκύπριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα

    Στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας θα διεξαχθεί το απόγευμα ο αγώνας μεταξύ ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    Το ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες με 98 - 96 τον Κεραυνό στο πλαίσιο της τελικής φάσης των αγώνων κατάταξης του παγκυπρίου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας.

    [03] (Κ) ΠΑΚ - Οδόφραγμα - Εκδήλωση

    [04] (K) Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων - Τερματισμός

    [05] (Κ) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Συνέδριο

    Ολοκληρώνεται σήμερα στην Πάφο η διήμερη 8η συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

    [06] (Κ) Πύλα - Δικοινοτικό Φεστιβάλ Μουσικής

    Δικοινοτικό φεστιβάλ μουσικής στο πάρκο του Περγάμου στην Πύλα πραγματοποιείται σήμερα από τις 2:00 μέχρι τις 6:00 το απόγευμα.

    Διοργανωτής του φεστιβάλ είναι η ομάδα "Νέοι για την προώθηση της Ειρήνης" (Youth Promoting Peace) και στοχεύει στην ανάπτυξη κλίματος συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των νέων γενεών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    [07] (Κ) Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή - Συνάντηση - Λεμεσός

    [08] (Κ) Πλοίο "Κερύνεια" - Ναυπήγηση - "Αθήνα 2004"

    [09] (Κ) Επιστολή - Κυπριακή κυβέρνηση - Ανάν

    Απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιέχονται σε επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της διεθνούς ευθύνης παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης (ΔΕΠΥΕΔ) έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση, με επιστολή του Επιτετραμμένου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ Γιώργου Κασουλίδη, προς τον Κόφι Ανάν.

    Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, επισημαίνεται ότι ο κ. Ντενκτάς προβαίνει σε αναληθείς ισχυρισμούς, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του αδιάλλακτες θέσεις για την Κύπρο.

    [10] (Κ) Πρωτόκολλο - Εξάλειψη Διακρίσεων εναντίον των Γυναικών

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε η 78η χώρα που υπέγραψε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης Εναντίον των Γυναικών.

    [11] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, το νέο σχέδιο για το Κυπριακό που συνέταξε η Τουρκία, η λήξη του χρονοδιαγράμματος για τη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση αδειών κινητής τηλεφωνίας 2ης και 3ης γενιάς, η προεδρολογία, καθώς και το νέο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου και η αναφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955 - 1959, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ομήρου: δεν θα μας σύρει κανένας" γράφει ότι μπορεί να μην επιβεβαιώνονται επισήμως οι πληροφορίες ότι το ΚΙΣΟΣ δεν αποδέχεται τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως υποψήφιο στα πλαίσια μιας ενδεχόμενης τριμερούς συνεργασίας, αλλά χθες ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου φρόντισε εμμέσως να αφήσει να διαφανεί αυτή η θέση. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα δίνει μάχη για τη διατήρηση του τραπεζικού απορρήτου παρά τη διαφορετική θέση της κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα και κάτω από τον τίτλο "Αποσύρεται η ύβρις" γράφει ότι "αποσύρεται τελικά η υβριστική αναφορά για τον αγώνα της ΕΟΚΑ", η οποία περιέχεται στο νέο βιβλίο της ιστορίας για τη Γ' Λυκείου και η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Παιδείας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών στην οποία καθιστά σαφές ότι το σχετικό απόσπασμα δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία συνέταξε νέο σχέδιο για το Κυπριακό "στα μέτρα της".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δασμοί που κόβουν την όρεξη" γράφει ότι ο λόγος που στην Κύπρο πληρώνουμε "τα γεωργικά προϊόντα για χαβιάρι", ενώ οι Ευρωπαίοι τα απολαμβάνουν σε πολύ καλύτερες τιμές, είναι επειδή οι Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά την πολιτική της κυβέρνησης να προστατεύσει το γεωργικό τομέα, θέτοντας δασμούς οι οποίοι είναι αποτρεπτικοί για οποιαδήποτε εισαγωγή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με την κατάθεση απόψεων 20 ενδιαφερομένων έληξε προχθές το χρονοδιάγραμμα για τη δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση αδειών κινητής τηλεφωνίας 2ης και 3ης γενιάς.

    "Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Αναδίπλωση της Αθήνας", γράφει ότι "εθνικές σεισμικές δονήσεις που έφθασαν μέχρι και την Αθήνα και άγγιξαν την ελληνική κυβέρνηση" προκάλεσε το νέο βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου στο οποίο ο Απελευθερωτικός Αγώνας 1955 - 1959 χαρακτηρίζεται "προϊόν υπερσυντηρητικού εθνικισμού". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η ΣΕΚ τίμησε χθες τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο οίκημά της στη Λευκωσία στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επείγονται για ενδιάμεση λύση", γράφει πως μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των συνομιλιών επίκειται ενεργότερη εμπλοκή των Αμερικανών, οι οποίοι επεξεργάζονται ένα σενάριο και τον Ιούνιο θα διαμορφωθεί ένα κείμενο κατ' αρχήν ή ενδιάμεσης συμφωνίας. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα πλαίσια της Συνθήκης του Ράμσαρ, ενώ σε αυτές τις δεσμεύσεις περιλαμβάνεται και η εκτέλεση εργασιών για την εγκατάσταση νέων κεραίων στην περιοχή.

    Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, που στεγάζει υπό τον τίτλο "Καταποντισμός" γράφει ότι ενώ οι αξίες στο ΧΑΚ, έχουν καταποντιστεί με το Γενικό Δείκτη να "σπάζει" ακόμη και το φράγμα των 100 μονάδων, οι κυβερνητικές θέσεις περί ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ φαίνεται να δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα, προκαλώντας και νέες αναταράξεις στο προσωπικό του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον τόνισε την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος του Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" έχει ως κύριο της θέμα το λουτρό αίματος που σημειώθηκε χθες σε λύκειο στην πόλη Ερφουρντ της Γερμανίας όπου 19χρονος σε κατάσταση αμόκ και με τη χρήση όπλου, σκότωσε 14 καθηγητές και τρεις σπουδαστές. Ο δράστης είχε αποβληθεί από το σχολείο αυτό πριν από μερικούς μήνες. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι Τ/Κ αθλητής στίβου που διαμένει στο Λονδίνο, εξέφρασε την επιθυμία να αγωνιστεί με τα εθνικά χρώματα της Κύπρου, αποκτώντας την κυπριακή υπηκοότητα.

    Ο "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επικρατέστερος ο Χριστόδουλος", γράφει ότι το όνομα του νυν Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου φιγουράρει πρώτο στις επιλογές για τη διαδοχή του Αυξέντη Αυξεντίου στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, εκατοντάδες χιλιάδες λίρες θα μπορούσαν να εξοικονομούνται για την κυπριακή οικονομία εάν οι εργασίες κατασκευής έργων υποδομής διεξάγοντο το βράδυ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική Xpress" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τα βρίσκουν για εταιρικό φόρο κάπου στη μέση", γράφει ότι σήμερα λήγουν οι συζητήσεις για τη φορομεταρρύθμιση, με τα κόμματα και την κυβέρνηση να συμφωνούν στη φιλοσοφία, αλλά να διαφωνούν στην κοστολόγηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέχρι την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ανακοινώσει το όνομα του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αφού η θητεία του νυν Διοικητή Αυξέντη Αυξεντίου λήγει στο τέλος του μήνα. (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΦ/ΑΑΡ/ΡΜ)

    [12] (Κ) Κατεχόμενα - Επιμελητήριο - Οικονομία

    Ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ κάλεσε την τ/κ ηγεσία να υλοποίησει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν το ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, έκανε λόγο για άτομα που δεν έχουν την ευχέρεια να αγοράσουν ακόμη και ψωμί για την οικογένειά τους και προειδοποίησε ότι η πλευρά που θα παρεμβάλει εμπόδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κυπριακό θα κληθεί να καταβάλει βαρύ τίμημα.

    [13] (K) Γουέστον - Κυπριακό - Αναχώρηση

    Την εκτίμηση ότι αξίζει να τηρηθεί ο Ιούνιος ως χρονοδιάγραμμα για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προτείνουν λύση στο Κυπριακό, αλλά η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους δύο ηγέτες.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε, θα έχει "διαβουλεύσεις ρουτίνας" με Ευρωπαίους αξιωματούχους για την Κύπρο, ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε τις επαφές του στην Κύπρο, την Αθήνα και την Αγκυρα ως "πολύ χρήσιμες".

    [14] (Κ) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Δήλωση

    Με την Κοινή τους Δήλωση, οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν σήμερα τη διήμερη 8η Συνάντησή τους στην Πάφο, διακηρύσσουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών.

    Εκφράζουν επίσης ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν, του Δεκεμβρίου 2001, στην οποία αναφέρεται ότι δέκα υποψήφιες χώρες αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2002.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ναυπήγηση "Κερύνεια"

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ. Να μην μεταδοθεί πριν από τις 16.00

    "Η συνεισφορά της Κύπρου στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στέλλει το αισιόδοξο μήνυμα ότι παρά την κατοχή και τις αιμορραγούσες πληγές της τραγωδίας του 1974, ο λαός μας σε πείσμα των κακουχιών και των δυσκολιών, κρατιέται και θα συνεχίσει να κρατιέται στον τόπο του αγωνιζόμενος για δικαίωση, δημιουργώντας με αισιοδοξία το μέλλον του", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη ναυπήγηση του πλοίου "Κερύνεια".

    [16] (Κ) Παπαδόπουλος - Πέτερλε - Διάσκεψη Τύπου

    Την προσδοκία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας του Λουξεμβούργου (Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία), που συμμετείχαν στην 8η διήμερη Συνάντησή τους στην Πάφο, ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι έξι αυτές χώρες θα είναι έτοιμες για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνάντησης, το ίδιο ελπίζουν "και για κάθε μια από τις υπόλοιπες δέκα χώρες, που έχουν αρχίσει και διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την τουρκική αδιαλλαξία που δεν επιτρέπει την πρόοδο και κατάληξη σε λύση στο Κυπριακό.

    [17] (Κ) Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Την άποψη ότι θα ήταν σφάλμα να επιδιωχθεί μια ενδιάμεση λύση στο Κυπριακό, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ότι "από την αρχή, η θεωρία είναι ότι τίποτε δεν συμφωνείται, εκτός αν συμφωνηθούν όλα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 April 2002 - 17:49:15 UTC