Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [02] (Κ) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Πάφος
  • [03] (Κ) Λεμεσός - 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευρολογίας
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Γιώργος Βασιλείου - Εγχείρηση - Λονδίνο
  • [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [07] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Χρηματοδότηση
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Τ/Κ αθλητής στίβου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεσανατολικό
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Πάφος - Σεισμική δόνηση
  • [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κινητή Τηλεφωνία - Αιτήσεις για άδειες
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Εσπασε το φράγμα των 100 μονάδων
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Εναρξη
  • [17] (Κ) Πρεσβευτής της Ελλάδας - Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου
  • [18] (Κ) Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Κιαρίνι
  • [19] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βράβευση μαθητών
  • [20] (Κ) Κοιν. Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Παπαδόπουλος
  • [21] (Κ) Φίλμ/Ντοκουμέντο - Κυπριακό - Βράβευση
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Λήξη
  • [23] (Κ) Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου - Συνθήκη Ράμσαρ - Αλυκή
  • [24] (Κ) Βρετανικές Βάσεις Aκρωτηρίου - Εργα αναβάθμισης κεραίων
  • [25] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Μονογράφηση συμφωνιών
  • [26] (Κ) ΣΕΚ - Εργατικά ατυχήματα - Ημέρα μνήμης
  • [27] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Λαθρομετανάστευση
  • [28] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [29] (Κ) Κυπριακό - Νέο σχέδιο - Τουρκικό ΥΠΕΞ
  • [30] (Κ) Χριστοφίδης - Κυπριακό - Μειονότητες
  • [31] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Απειλές
  • [32] (Κ) ΥΠΕΞ - Σαμπρί Σελντέν
  • [33] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνθήκη Ράμσαρ - Βρετανικές Βάσεις - Κεραία
  • [34] (Κ) Ουκρανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής - Κύπρος - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδη δίνει πρόγευμα εργασίας σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο στον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [02] (Κ) Πρόεδροι Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Πάφος

    Αρχίζει σήμερα στην Πάφο διήμερη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

    [03] (Κ) Λεμεσός - 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευρολογίας

    Χίλια διακόσια εγκεφαλικά επεισόδια σημειώνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο, ενώ 450 από αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με προληπτικές εξετάσεις ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, προσφωνώντας χθες βράδυ στη Λεμεσό την τελετή έναρξης του 1ου Μεσογειακού Συνεδρίου Νευρολογίας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο νέος κύκλος προσπαθειών Αμερικανών και Βρετανών για επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, η άφιξη χθες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο και του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, η υπογραφή προσυμφώνου συνεργασίας για την προετοιμασία αθλητών της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομάδας στην Κύπρο και το θέμα της στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα προσπάθεια, λίγες ελπίδες" γράφει ότι νέος κύκλος προσπαθειών για το Κυπριακό από σήμερα, όμως οι ελπίδες προόδου εμφανίζονται πολύ περιορισμένες σε βαθμό που και οι διεθνείς μεσολαβητές να μην κρύβουν τις επιφυλάξεις τους. Αλλού γράφει ότι εξελίξεις όσον αφορά την ομάδα που θα καταλήξει τελικά ο Σαμπρί Σελντέμ, που ήρθε από τα κατεχόμενα, αναμένονται μετά την απόφαση που θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της παραχώρησης σε αυτόν της κυπριακής ιθαγένειας, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος του.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο ιός κτύπησε της Κυπριακές Αερογραμμές" γράφει ότι "θανατηφόρος ιός" κτύπησε και τις ΚΑ, αφού το κόστος από την αναστολή των σχολικών εκδρομών στην Ελλάδα και η ακύρωση άλλων θέσεων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες λίρες ζημιά. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εμφανίσθηκε "επιφυλακτικά αισιόδοξος" για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, σε ομιλία που έκανε χθες στις Βρυξέλλες.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ντενκτάς κλοτσά τα άτυπα έγγραφα" γράφει ότι τα ΗΕ προτίθενται να αναζητήσουν τρόπους άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό με την κατάθεση άτυπων εγγράφων στον 4ο γύρο των απευθείας συνομιλιών έχοντας τις "ευλογίες" των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλού γράφει ότι η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες ομόφωνα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 14 εκ. λιρών στον οποίον περιλαμβάνεται και το κονδύλι των 800 χιλιάδων λιρών για ενοικίαση δύο ελικοπτέρων πυρόσβεσης.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ρήξη με την Αθήνα" γράφει ότι "σε ρήξη" με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με αφορμή την αναφορά, σε νέο βιβλίο ιστορίας που εκδόθηκε στην Αθήνα, στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955 - 59, "με τρόπο που θεωρείται υβριστικός για τον κυπριακό ελληνισμό και τους ήρωες του αγώνα". Αλλού γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "απειλεί να μετατρέψει την Κύπρο σε λουτρό αίματος" εάν η Ευρώπη συνεχίσει να αναγνωρίζει τους Ε/Κ ως εκπρόσωπους των Τ/Κ.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγγλοι - Αμερικανοί φέρνουν έγγραφα" γράφει ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι κυβερνήσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου παρουσιάζονται έτοιμες να καταθέσουν εντός του Μάη, μέσω του Αλβαρο ντε Σότο, αλλά και απευθείας στις δύο πλευρές ιδέες, με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλού γράφει ότι "άμεση επανεξέταση" του καθεστώτος των Ισραηλινών στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κύπρου, ζήτησε ψες η Βουλή, ενώ παράλληλα παγοποίησε τα κονδύλια που βρίσκονται ενώπιόν της για την αγορά, από το Ισραήλ, υλικού για Εθνική Φρουρά και Αστυνομία.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ιδού η αξιοκρατία τους" γράφει ότι "ατράντακτα στοιχεία που αποκαλύπτουν το μέγεθος της αναξιοκρατίας, της ημετεροκρατίας και του ρουσφετιού", παρέθεσε χθες ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις διαστάσεις που έχουν πάρει οι πολιτειακές σχέσεις και οι διακρίσεις σε βάρος της ΠΕΟ. Αλλού γράφει ότι "με τεχνητές αναπνοές" θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τις απευθείας συνομιλίες οι Αλβαρο ντε Σότο και Τόμας Γουέστον, οι οποίοι αφίχθησαν χθες στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ψεύτικα στοιχεία δόθηκαν στο Υπουργικό" γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) ζήτησε χθες βράδυ επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από "παραπλανητικά στοιχεία που δόθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη τα οποία παρακινούσαν Υπουργούς να αναβάλουν την οικονομική βοήθεια για στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας". Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Βρετανίας Ρίτσαρντ Κάπορν υπέγραψε χθες στη Λευκωσία προσύμφωνο συνεργασίας για την προετοιμασία αθλητών της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομάδας στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανοίγοντας δρόμο για την ειρήνη" ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης προτού συναντήσει τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζέμ, δήλωσε ότι τα βήματα του παρελθόντος για ειρήνη με το Ισραήλ "έχουν καταστραφεί". Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την έρευνα "Βαρόμετρο 2001" οι Κύπριοι παρουσιάζονται αισιόδοξοι όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος "ξέσπασε κατά της εφημερίδας μας" και ότι "προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει τα αδιάψευστα" που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα στις 19/4/2002, σε σχέση με ταξίδια του στις ΗΠΑ. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό αν η Τουρκία "θα αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βούληση για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (K) Γιώργος Βασιλείου - Εγχείρηση - Λονδίνο

    O πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου υπεβλήθη χθες στο νοσοκομείο Wellington στο Λονδίνο σε επιτυχή εγχείρηση αφαίρεσης μηνίσκου από το γόνατο.

    Η κατάστασή του είναι πολύ καλή και αναμένεται να βγει από το νοσοκομείο σήμερα το απόγευμα.

    [06] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον τόνισε την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος του Ιουνίου για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως "και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν να λέγουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο".

    [07] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Χρηματοδότηση

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Διοίκησης και Προϋπολογισμού (ΑCABQ) εισηγείται προς τη Γενική Συνέλευση την έγκριση του ακαθάριστου ποσού των 43.652.700 δολαρίων για τη διατήρηση της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2002 μέχρι 30 Ιουνίου 2003.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δεν μετέφερε στην κυπριακή κυβέρνηση κάτι καινούργιο ή κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

    Σε δηλώσεις μετά το πρόγευμα εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Γουέστον, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως εάν και η εν εξελίξει διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό οδηγηθεί σε τέλμα "θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για μια νέα προσπάθεια στο μέλλον", σημειώνοντας πως "η κυβέρνηση δεν κινείται στη λογική των προθεσμιών".

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Τ/Κ αθλητής στίβου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κληθείς σήμερα να σχολιάσει πληροφορίες περί ενός Τ/Κ αθλητή στίβου που ζει στο Λονδίνο και ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα και να αγωνίζεται με τα χρώματα της Κύπρου σε διεθνείς αγώνες, δήλωσε πως αν αυτός ο αθλητής είναι Τ/Κ τότε "εδώ είναι η πατρίδα του και μπορεί να διακινείται και να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των νόμων".

    "Εάν δεν υπάρχει η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην υπόθεση Σαμπρί για την οποία χρειάζεται το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει, νομίζω ότι δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα", είπε ο κ. Παπαπέτρου, ερωτηθείς για το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση την περίπτωση του Τ/Κ αθλητή στίβου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" ο 21χρονος Τουρκοκύπριος σπρίντερ Εσέρ Μουσταφά Ρεσιάτ αποτάθηκε στην κυπριακή πρεσβεία στο Λονδίνο και εξέφρασε την επιθυμία να αγωνισθεί με την κυπριακή ομάδα στίβου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεσανατολικό

    Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε εκ νέου σήμερα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επανέλθουν άμεσα στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση των μεταξύ τους προβλημάτων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε πως

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/04/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7270          1,7373
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5491          1,5583
    Λίρα Αγγλίας                     1,0678          1,0742
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,8182        200,4087
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8446          2,8673
    Δολάριο Καναδά                     2,4217          2,4410
    Κορώνα Δανίας                     12,8186         12,9211
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0967         13,2014
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9146         16,0419
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5272          2,5474
    

    [12] (K) Πάφος - Σεισμική δόνηση

    Ελαφρά σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:34 σήμερα.

    [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κινητή Τηλεφωνία - Αιτήσεις για άδειες

    Διεθνείς και ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, ζήτησαν άδεια για επέκταση των εργασιών τους στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ερωτηθείς είπε ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα που έγιναν δεκτές οι απόψεις της αγοράς όσον αφορά την απελευθέρωση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και ιδιαίτερα στην κινητή τηλεφωνία.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,86 (-1,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.184.820
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   827.229    422,76 (-1,22)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    485.493    118,79 (-0,80)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    281.617     86,02 (-1,45)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.097     31,74 (-0,19)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     24.224     52,94 (-1,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     31.056     69,60 (-3,61)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     49.142     22,11 (-3,95)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    159.128     50,16 (-2,30)
    Ετ. Πληροφορικής              £     29.884      4,63 (-3,14)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    342.784     18,11 (-3,82)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        856     16,18 (-4,37)
    Ξενοδοχεία                    £    319.071     56,97 (-5,88)
    Αλλες Εταιρείες               £    322.776     98,68 (-0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Εσπασε το φράγμα των 100 μονάδων

    Εσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 100 μονάδων στη σημερινή συνάντηση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Η αγορά κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,88%, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν στο σύνολό τους οι επιμέρους δείκτες, κλείνοντας στις 98,86 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια λίρες, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο του μήνα.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Εναρξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης πέρασε στις 4 το απόγευμα στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [17] (Κ) Πρεσβευτής της Ελλάδας - Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου

    Η απάντηση "στους χίλιους μύριους κινδύνους" που περιβάλλουν την Κύπρο είναι η ποιοτική και πνευματική της διαφορά, αλλά και η δύναμη και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, είπε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, απονέμοντας τα βραβεία του φετινού διαγωνισμού μαθητικού δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι στις δύσκολες μέρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός έχει την Ελλάδα στο πλευρό του, με την Πρεσβεία της στην Κύπρο, να εκφράζει την πολιτική της ελληνικής κυβερνήσεως για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων και της επαφής της Κύπρου με τον μητροπολιτικό Ελληνισμό.

    [18] (Κ) Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Κιαρίνι

    Ως ένα σημείο "πραγματικά μεγάλης επιτυχίας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της διαδικασίας ενσωμάτωσης χαρακτήρισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, το ότι μια ομάδα υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, έχοντας φτάσει σε σημείο ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, βρίσκεται τώρα στη θέση να συναντάται για να συζητεί "πρακτικά στοιχεία, που αφορούν το Μέλλον της Ευρώπης".

    [19] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βράβευση μαθητών

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των μαθητών των Λυκείων της Κύπρου που πήραν μέρος στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Οικολογίας, η οποία διεξήχθη από τις 12 μέχρι τις 16 Απριλίου στο Τσίσινε της Μολδαβίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    [20] (Κ) Κοιν. Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα τους Προέδρους των αντίστοιχων Επιτροπών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών της Ομάδας των Εξι (του Λουξεμβούργου) ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιδιώξει την επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο, όμως, πρόσθεσε, "αυτό δεν είναι προϋπόθεση" για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών της διήμερης 8ης Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, Τσεχίας, Εσθονίας Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας, ο κ. Παπαδόπουλος τους ενημέρωσε για το Κυπριακό και τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναφέροντας πως, "δυστυχώς, οι ενδείξεις μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικές".

    [21] (Κ) Φίλμ/Ντοκουμέντο - Κυπριακό - Βράβευση

    Το φιλμ - ντοκουμέντο "Beyond Division" το οποίο αποτελεί πρόσφατη παραγωγή του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής της Ουάσινγκτον, "Peter Vogt & Associates, Inc.", βραβεύθηκε με το έγκριτο "Special Jury Award" του 35ου Ετήσιου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Χιούστον, Τέξας.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση - Λήξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε σήμερα συνάντηση διάρκειας περίπου 80 λεπτών με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [23] (Κ) Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου - Συνθήκη Ράμσαρ - Αλυκή

    Τη συμπερίληψη της περιοχής της Αλυκής Ακρωτηρίου στη Συνθήκη Ράμσαρ για τους υδροβιότοπους, προτείνουν οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου με εξαίρεση το χώρο, όπου σκοπεύουν να εγκαταστήσουν τη νέα τους κεραία.

    [24] (Κ) Βρετανικές Βάσεις Aκρωτηρίου - Εργα αναβάθμισης κεραίων

    Τα έργα για αναβάθμιση των κεραίων υψηλής συχνότητας παρουσίασαν σήμερα οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν συμβουλές από εμπειρογνώμονες ούτως ώστε να καταστούν οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, παρόμοιες με εκείνες που επικρατούσαν αρχικά στο βιότοπο Ακρωτηρίου.

    [25] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Μονογράφηση συμφωνιών

    Κύπρος και Λιβύη έχουν μονογραφήσει διμερείς συμφωνίες στους τομείς της Εμπορικής Ναυτιλίας, των Αερομεταφορών και των Οδικών Μεταφορών.

    [26] (Κ) ΣΕΚ - Εργατικά ατυχήματα - Ημέρα μνήμης

    Μόνιμος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων και η διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΣΕΚ στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης και Τιμής για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και βιομηχανικών ασθενειών.

    Από την πλευρά του, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι εισήχθη σύγχρονη νομοθεσία που είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, "εντούτοις υστερούμε σοβαρά στην εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα, αντί να ελαχιστοποιούνται, να αυξάνονται".

    [27] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Λαθρομετανάστευση

    Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης που φτάνουν μέχρι και την επιβολή κυρώσεων σε χώρες, μέσω των οποίων διέρχονται οι λαθρομετανάστες πριν φτάσουν στην κοινοτική επικράτεια, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων. Μεταξύ των χωρών που απειλούνται με κυρώσεις από την Κοινότητα είναι και η Τουρκία.

    [28] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 2 Μαϊου αντί στις 3.

    [29] (Κ) Κυπριακό - Νέο σχέδιο - Τουρκικό ΥΠΕΞ

    "Νέο σχέδιο" για το Κυπριακό συνέταξε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και το απέστειλε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, υποστηρίζει σήμερα ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Σαμπάχ" Σεντάτ Σέρτογλου που χαρακτηρίζει το σχέδιο "λογικότατο".

    [30] (Κ) Χριστοφίδης - Κυπριακό - Μειονότητες

    "Η ιταμή αξίωση της Τουρκίας" για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος δεν μπορεί να ικανοποιηθεί "όσες απειλές και αν εκτοξεύει", είπε ο Προεδρικός Επίτροπος Μανώλης Χριστοφίδης, σε ομιλία του στο 9ο Συνέδριο κυβερνητικών αξιωματούχων για εθνικές μειονότητες του Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα "Προς αποτελεσματική συμμετοχή εθνικών μειονοτήτων στη δημόσια ζωή" που πραγματοποιείται στο Βίλνιους, της Λιθουανίας.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "στον πλανήτη υπάρχουν λιγότερα από 200 κράτη και 8000 εθνικές μειονότητες και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να στείλει από την Κύπρο το μήνυμα ότι μια εθνική μειονότητα του 18% έχει δικαίωμα να αποσχίζεται από ένα κράτος και να αξιώνει να την αναγνωρίζουν ως ξεχωριστό κυρίαρχο κράτος".

    [31] (Κ) ΥΠΕΞ - Τουρκία - Απειλές

    Οι απειλές της Τουρκίας για κρίση εάν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού "γίνονται για να αποτραπεί η ΕΕ από το να πάρει απόφαση για την ένταξη της Κύπρου", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [32] (Κ) ΥΠΕΞ - Σαμπρί Σελντέν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι η περίπτωση του ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελντέν, που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, "είναι καθαρά θέμα εφαρμογής της κειμένης νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας" και πρόσθεσε ότι η μητέρα του ποδοσφαιριστή "δεν είναι έποικος".

    [33] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνθήκη Ράμσαρ - Βρετανικές Βάσεις - Κεραία

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς τη βρετανική κυβέρνηση πως δεν συμφωνεί να μην συμπεριληφθεί στη Συνθήκη του Ράμσαρ για τους υδροβιότοπους η περιοχή εντός της Αλυκής Ακρωτηρίου όπου βρίσκεται κεραία των Βρετανικών Βάσεων, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [34] (Κ) Ουκρανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής - Κύπρος - Δηλώσεις

    Στην πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Ουκρανός έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Σεργκέϊ Μπούμπκα εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη φιλόξενη, όπως είπε, Κύπρο στο πλαίσιο της 23ης Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 April 2002 - 17:49:32 UTC