Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Σημίτης
  • [02] (Κ) Ισπανικό αεροσκάφος - Παλαιστίνιοι
  • [03] (Κ) Αναχώρηση ιταλικού αεροσκάφους - Παλαιστίνιοι
  • [04] (Κ) Αναχώρηση ισπανικού αεροσκάφους - Παλαιστίνιοι
  • [05] (Κ) Παλαιστίνιοι - Αναχώρηση
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση στην Αθήνα
  • [08] (K) YΠΕΞ - Παλαιστίνιοι
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Αθήνα (2)
  • [10] (Κ) Παλαιστίνιος Πρεσβευτής - Παλαιστίνιοι
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παλαιστίνιοι
  • [12] (Κ) Παλαιστίνιος - Ξενοδοχείο
  • [13] (Κ) "Αφρίκα" - Μετανάστευση - Πολιτικό άσυλο
  • [14] (Κ) Στεφανόπουλος - Κληρίδης (2)
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Απόστολος Κακλαμάνης
  • [17] (Κ) Αναστασιάδης - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής - ΗΠΑ - Ισραήλ
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χριστοδούλου - Συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρωπαϊκών ΚΤ
  • [20] (Κ) Ισπανός Πρεσβευτής - Παλαιστίνιοι
  • [21] (Κ) 13ος Παλαιστίνιος - Διαμονή
  • [22] (K) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
  • [24] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας
  • [25] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Ιατρικό ανακοινωθέν
  • [26] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Συνταγματικό Δικαστήριο - Συνέδριο
  • [27] (Κ) Ευρωβουλή - Σχέδιο ψηφίσματος - Κύπρος
  • [28] (Κ) Λευκωσία - "Μέρες Πολιτισμού Μόσχας"
  • [29] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΕΕ - Κύπρος
  • [30] (Κ) Τουρκία - Κυβερνητικός συνασπισμός - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Κεντρική Τράπεζα - Συνέδριο
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Υγεία
  • [33] (Κ) Δώρος Θεοδώρου - ΕΕ - Τουρκία - Λιμάνια
  • [34] (Κ) Ισπανός Ευρωβουλευτής - Μεσογειακή πολιτική ΕΕ - Κυπριακό
  • [35] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κίνα - Κυπριακό

  • [01] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Αθήνα - Σημίτης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρεί στις 9.30 σήμερα το πρωί για την Αθήνα όπου θα έχει απόψε συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Οπως είχε αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, κατά τις συνομιλίες Σημίτη-Κληρίδη "θα καλυφθούν όλες οι παράμετροι και όλες οι πτυχές του κυπριακού προβλήματος".

    Στις 12.30 σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [02] (Κ) Ισπανικό αεροσκάφος - Παλαιστίνιοι

    Εφθασε στις 11.25 χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας το ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο θα μεταφέρει τους Παλαιστινίους που βρίσκονται προσωρινά σε ξενοδοχείο της Λάρνακας σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] (Κ) Αναχώρηση ιταλικού αεροσκάφους - Παλαιστίνιοι

    Αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας το ιταλικό αεροσκάφος που μεταφέρει στην Ιταλία τους τρεις από τους 13 Παλαιστίνιους που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο μετά την απελευθέρωσή τους από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Μέσα στο ιταλικό αεροσκάφος βρίσκονται και τρεις Ιταλοί αστυνομικοί που είχαν έλθει χθες στην Κύπρο για να συνοδεύσουν τους τρεις Παλαιστινίους.

    Οπως έχει αποφασιστεί, η Ιταλία θα φιλοξενήσει τρεις από τους Παλαιστίνιους, η Ισπανία επίσης τρεις, η Ελλάδα και η Ιρλανδία από δύο, και από έναν η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

    [04] (Κ) Αναχώρηση ισπανικού αεροσκάφους - Παλαιστίνιοι

    Αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας και το αεροσκάφος της ισπανικής πολεμικής αεροπορίας που μεταφέρει εννέα από τους 13 Παλαιστινίους που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο, μετά την απελευθέρωσή τους από το Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ.

    Οι εννέα θα μεταφερθούν σε Ελλάδα (2), Ισπανία (3), Ιρλανδία (2), Πορτογαλία (1) και Βέλγιο (1).

    Προηγουμένως είχε αναχωρήσει το ιταλικό αεροπλάνο που μεταφέρει στην Ιταλία τρεις από τους Παλαιστινίους.

    [05] (Κ) Παλαιστίνιοι - Αναχώρηση

    Οι 12 από τους 13 Παλαιστινίους, που βρίσκονταν προσωρινά στην Κύπρο, αναχώρησαν σήμερα το πρωί με δύο αεροσκάφη, ένα ισπανικό και ένα ιταλικό, για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς τους. Ο 13ος Παλαιστίνιος θα παραμείνει στην Κύπρο για να μεταφερθεί αργότερα σε άλλη χώρα.

    Οι τρεις αναχώρησαν με ιταλικό αεροπλάνο και οι άλλοι εννέα με ισπανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Στο χώρο του αεροδρομίου Λάρνακας είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Οι εννέα που μεταφέρονται με το ισπανικό αεροσκάφος θα διανεμηθούν ως εξής: Τρεις στην Ισπανία, δύο στην Ελλάδα, δύο στην Ιρλανδία, ένας στο Βέλγιο και ένας στην Πορτογαλία.

    Οι 11 Παλαιστίνιοι αναχώρησαν με μικρό λεωφορείο στις 8.15 το πρωί από το ξενοδοχείο "Φλαμίγκο" στη Λάρνακα όπου διέμεναν. Ο 12ος μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με ασθενοφόρο αφού χθες παρουσίασε συμπτώματα γαστρίτιδας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρνακας.

    Οι Παλαιστίνιοι κρατούσαν σημαία της Παλαιστίνης και σχημάτιζαν το σήμα της νίκης.

    Στο ξενοδοχείο υπήρχε από το πρωί ισχυρή αστυνομική δύναμη και ειδικό κλιμάκιο του αντιτρομοκρατικού ουλαμού του Αρχηγείου Αστυνομίας, με επικεφαλής το Διοικητή της ΜΜΑΔ Ιάκωβο Παπακώστα, ερευνούσε εξονυχιστικά τους χώρους εντός και εκτός του ξενοδοχείου με ανιχνευτικούς σκύλους.

    Το μικρό λεωφορείο συνοδευόμενο από αστυνομικά οχήματα και ασθενοφόρο έφθασε γύρω στις 8.20 στο αεροδρόμιο. Τους Παλαιστινίους συνόδευσαν επίσης οι Πρεσβευτές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, η "εισβολή" του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου στα γραφεία και στο διαμέρισμα του γνωστού επιχειρηματία και Προέδρου το Ολυμπιακού Χριστόφορου Τορναρίτη, το σχέδιο ταχύτατης αντίδρασης των αναγκαίων δυνάμεων στο ενδεχόμενο πρόκλησης από τις κατοχικές δυνάμεις θερμού επεισοδίου, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι οι επισκέψεις Βρετανών τουριστών στα κατεχόμενα, οι έρευνες του τουρκικού σκάφους Σισμίκ στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, οι ηλεκτρονικές κάμερες παρακολούθησης σε πλατείες και δημόσιους χώρους και η φορολογική μεταρρύθμιση.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Προτάσεις ιδέες στην ατζέντα της Αθήνας" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μιλώντας στο ΑΠΕ, ανέφερε ότι προτάσεις και ιδέες για υπέρβαση των δυσκολιών που εγείρει με την αρνητική στάση του στο Κυπριακό ο Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται ότι θα υποβάλει σύντομα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως άφησε να νοηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε με χθεσινό άρθρο του στην εφημερίδα International Heranld Tribune, "την ετοιμασία από μέρους της ΕΕ ενός ειρηνευτικού ταμείου (πακέτου) ύψους 200 εκ. Ευρώ για την στήριξη της επανενσωμάτωσης των Τ/Κ".

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εισβολή Βρετανών..." γράφει ότι το "Σίγμα" μετέδωσε χθες ότι οι Κυπριακές Τελωνιακές Αρχές "υπέκυψαν" τελικά στις αξιώσεις των ξένων που κατηγορούσαν την Κύπρο ως χώρα διεξαγωγής λαθρεμπορίου τσιγάρων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα στη Βρετανία. Χθες το πρωί πέντε Βρετανοί του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου διενήργησαν "εισβολή" στα γραφεία και στο διαμέρισμα του Χριστόφορου Τορναρίτη. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στις συζητήσεις που γίνονται για το εδαφικό, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, απαιτεί όπως οι όποιες εδαφικές αναπροσαρμογές, δίνουν τη δυνατότητα στο τ/κ τμήμα να διαθέτει "βάθος αμύνης".

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Δύναμη ταχείας αντίδρασης από Ε.Φ." ότι στο πλαίσιο σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ταχύτατη αντίδραση των αναγκαίων δυνάμεων, βρίσκεται από το Φεβρουάριο σε επιφυλακή (επί 24ώρου βάσεως) το προσωπικό (Ε.Φ) που τις στελεχώνει, καθώς το ενδεχόμενο πρόκλησης από τις κατοχικές δυνάμεις ενός θερμού επεισοδίου με στόχο να περιπλακούν τα πράγματα, όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, απασχολεί την Αθήνα και τη Λευκωσία. Αλλού αναφέρει ότι για τις χώρες προσωρινής παραμονής τους αναχωρούν σήμερα οι 12 από τους 13 Παλαιστινίους που για δύο περίπου εβδομάδες φιλοξενούνται στην Κύπρο μετά τη λήξη της 40ήμερης πολιορκίας τους στο Ναό της Γέννησης.

    "Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αιμοδοτούν το ψευδοκράτος" γράφει ότι εισβολή Βρετανών τουριστών στα κατεχόμενα, με αγγλικές "πλάτες", είναι ένα από τα όπλα που χρησιμοποιεί το καθεστώς Ντενκτάς, για να αιμοδοτεί τα ταμεία του, αφαιρώντας ταυτοχρόνως έσοδα από την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι μέσα σε ένα πολιτικό ηλεκτρισμένο κλίμα, λόγω των αντιπαραθέσεων εντός του ΠΑΣΟΚ, από την μία, και της κυβέρνησης με τη ΝΔ, από την άλλη, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Μας στέλλουν και το Σισμίκ" γράφει ότι η Αγκυρα αιφνιδιάζοντας Αθήνα και Λευκωσία αποστέλλει στην περιοχή της Κύπρου το ερευνητικό σκάφος Σισμίκ, στοχεύοντας στην πρόκληση έντασης και εκφοβισμού. Επικαλείται διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίος ο χρόνος που επελέγη για την ενέργεια αυτή, την οποία συγκαλύπτουν πίσω από σεισμολογικές έρευνες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κυβέρνηση και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου χαλιναγωγούν τις ανησυχίες για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Μαζικό φακέλωμα" γράφει ότι η Αστυνομία τοποθετεί ηλεκτρονικές κάμερες παρακολούθησης σε πλατείες και δημόσιους χώρους σε όλη την Κύπρο "καταπατώντας κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία τριήμερη συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-ΕΕ στα πλαίσια της οποίας θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό καθώς και οι σχέσεις της Ενωσης με την Κύπρο και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Στρο: Πραγματικός κίνδυνος πολέμου στο Κασμίρ" γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο είπε χθες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την περιοχή την επόμενη εβδομάδα στην προσπάθεια εξομάλυνσης της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένας Ισραηλινός ερευνητής εκτρέφει γυμνά πουλιά που θα διατηρηθούν κρύα σε θερμές περιοχές και θα είναι πιο εύκολο να ετοιμαστούν για μαγείρεμα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Αναζητείται φόρμουλα" γράφει ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της Βουλής για τη φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να κατέληξαν σε προσωρινό αδιέξοδο αλλά φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν τουλάχιστο στην αύξηση του φόρου για τις υπεράκτιες εταιρείες στο 10% από το 4,25% που είναι τώρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τουλάχιστον τρεις προτάσεις υποβλήθηκαν στον Υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο των προσπαθειών ελάφρυνσης του βάρους των εκατομμυρίων λιρών που επωμίσθηκαν οι επενδυτές με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση στην Αθήνα

    Τα διάφορα ενδεχόμενα σε περίπτωση που μέχρι τον Ιούνιο δεν καλυφθούν οι τέσσερις βασικές πτυχές (διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες) όπως είχε καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα συζητηθούν στην Αθήνα, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρώντας το πρωί για την ελληνική πρωτεύουσα.

    "Εχουμε κάνει σκέψεις και γι΄αυτά τα ενδεχόμενα θα συζητήσουμε και στην Αθήνα", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Τόνισε πως "αυτές οι σκέψεις δεν είναι για δημοσιοποίηση όπως δεν είναι για δημοσιοποίηση το τι προβλέψεις και μέτρα παίρνουμε για το κάθε τι".

    Στις 12.30 σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 7 το βράδυ θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος νοσηλεύεται στην Αθήνα και στις 7.30 θα αρχίσουν οι συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Σημίτης.

    [08] (K) YΠΕΞ - Παλαιστίνιοι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι θέμα εβδομάδων μέχρις ότου βρεθεί χώρα για να μεταφερθεί και ο 13ος Παλαιστίνιος που παρέμεινε στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως το καθεστώς με το οποίο θα μείνει στην Κύπρο ο 13ος "θα είναι ακριβώς το ίδιο με των 12", και πως σκοπός είναι και αυτός να μεταφερθεί σε χώρα μέλος της ΕΕ.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Αθήνα (2)

    Τα διάφορα ενδεχόμενα σε περίπτωση που μέχρι τον Ιούνιο δεν καλυφθούν οι τέσσερις βασικές πτυχές (διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες) όπως είχε καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, θα συζητηθούν στην Αθήνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναχωρώντας το πρωί για την ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι επί του θέματος "έχουμε κάνει σκέψεις και γι΄αυτά τα ενδεχόμενα θα συζητήσουμε και στην Αθήνα". Τόνισε πως "αυτές οι σκέψεις δεν είναι για δημοσιοποίηση όπως δεν είναι για δημοσιοποίηση το τι προβλέψεις και μέτρα παίρνουμε για το κάθε τι".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Λευκωσία σε συνεννόηση με την Αθήνα εξετάζει όλα τα σενάρια μέχρι και του χείριστου ως προς την πορεία των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε "ασφαλώς αυτή είναι η πρόθεσή μας".

    "Εχουμε εξετάσει διάφορα σενάρια, έχουμε ανταλλάξει διάφορες απόψεις και θα πάμε τώρα στην Αθήνα να ακούσουμε και τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης επί των ιδίων σεναρίων ή επί των ιδίων πτυχών και άλλων", πρόσθεσε.

    [10] (Κ) Παλαιστίνιος Πρεσβευτής - Παλαιστίνιοι

    O Αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για τη συμβολή τους στη διευθέτηση του θέματος των 13 Παλαιστινίων, σημειώνοντας πως η Κύπρος τους προσέφερε "την καλύτερη φιλοξενία και ασφάλεια".

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παλαιστίνιοι

    Από την κυπριακή κυβέρνηση εζητήθη να δεχθεί αυτούς τους 13 Παλαιστινίους που ήταν αποκλεισμένοι στο Ναό της Γεννήσεως, σε μια στιγμή κρίσης που ακόμη η Ευρώπη δεν είχε αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, λίγο μετά την αναχώρηση σήμερα το πρωί των 12 από τους 13 Παλαιστινίους που φιλοξενούσε η Κύπρος.

    [12] (Κ) Παλαιστίνιος - Ξενοδοχείο

    Ο 13ος Παλαιστίνιος, που εξακολουθεί να παραμένει στην Κύπρο, αναχώρησε από το ξενοδοχείο "Φλαμίγκο" στη Λάρνακα, όπου διέμενε με τους άλλους 12 συμπατριώτες του, που αναχώρησαν το πρωί από την Κύπρο για τους ευρωπαϊκούς τους προορισμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παλαιστίνιος, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται επισήμως, θα μεταφερθεί πιθανώς στη Λευκωσία, κατόπιν διευθετήσεων με την παλαιστινιακή Πρεσβεία στην κυπριακή πρωτεύουσα.

    [13] (Κ) "Αφρίκα" - Μετανάστευση - Πολιτικό άσυλο

    Ενας εκ των ιδρυτών του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος στα κατεχόμενα ζήτησε πολιτικό άσυλο από τις αγγλικές Αρχές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", στο Λονδίνο Serhat Incirl.

    [14] (Κ) Στεφανόπουλος - Κληρίδης (2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7224          1,7327
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5981          1,6076
    Λίρα Αγγλίας                     1,0929          1,0994
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,9225        200,5138
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8567          2,8795
    Δολάριο Καναδά                     2,4518          2,4714
    Κορώνα Δανίας                     12,8054         12,9078
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9628         13,0665
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7973         15,9236
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5003          2,5203
    

    [16] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Απόστολος Κακλαμάνης

    Η καρδιά του Ελληνισμού πάλλεται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό για το Κυπριακό το οποίο είναι πρώτιστο ανάμεσα στα εθνικά προβλήματα της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, δεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [17] (Κ) Αναστασιάδης - Επιτροπή Εξωτερικών Βουλής - ΗΠΑ - Ισραήλ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα γίνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο του συνεδρίου της Διεθνούς Ενώσεως Δημοκρατών που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 7-11 Ιουνίου.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι πέραν από τις επαφές που θα έχει με πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος θα παραθέσει και δείπνο προς τιμή των αρχηγών των αντιπροσωπειών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο ως μέλη της Διεθνούς Ενώσεως Δημοκρατών.

    Ο κ. Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα πραγματοποιήσει επίσης σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, από τις 11 μέχρι τις 16 Ιουνίου.

    Η επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, για ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς για το Κυπριακό.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,23 (-0,91)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.024.477
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   352.176    413,61 (-0,80)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    169.859    116,70 (-0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    128.919     85,39 (-1,23)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.771     31,31 (-2,46)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     66.910     56,63 ( 0,91)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     21.716     74,10 (-1,52)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.693     22,26 (-1,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.695     53,49 (-0,76)
    Ετ. Πληροφορικής              £     26.637      4,47 (-3,66)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    141.883     15,48 (-2,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      7.122     16,66 (-1,94)
    Ξενοδοχεία                    £     88.664     58,85 (-0,36)
    Αλλες Εταιρείες               £    223.304     99,64 (-1,90)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χριστοδούλου - Συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρωπαϊκών ΚΤ

    Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Κύπρος θα περιμένει, στη συνέχεια, πανέτοιμη από κάθε άποψη για την πλήρη ένταξή της, την απόφαση για τη διεύρυνση των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα γίνει στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002.

    Αυτό ανέφερε σε χαιρετισμό του στο Ετήσιο Συνέδριο της Ενωσης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    [20] (Κ) Ισπανός Πρεσβευτής - Παλαιστίνιοι

    Τη βαθιά ευγνωμοσύνη της EE γενικότερα και της ισπανικής προεδρίας ειδικότερα για τη "γρήγορη και γενναιόδωρη ανταπόκριση" της Κύπρου στο θέμα των 13 Παλαιστινίων εξέφρασε ο Ισπανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλντεκάσας.

    [21] (Κ) 13ος Παλαιστίνιος - Διαμονή

    Μαραθώνιος διαβουλεύσεων ακολούθησε την επιχείρηση αναχώρησης των 12 Παλαιστινίων από το Αεροδρόμιο Λάρνακας με σκοπό να εξευρεθεί ο προσωρινός χώρος διαμονής του Παλαιστίνιου που παρέμεινε στην Κύπρο.

    Λίγο μετά τις έντεκα το πρωί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξήλθε από το ξενοδοχείο ο 13ος Παλαιστίνιος, συνοδευόμενος από τον αντιπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Σαμίρ αμπού Γκαζάλα και τον Ισπανό Πρεσβευτή Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλτεκάσας.

    Κατά την αναχώρησή του, ο Παλαιστίνιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι όλα είναι εντάξει και ότι θα φύγει σύντομα. Ο Παλαιστίνιος επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής, αφού πρώτα χαιρέτισε τον Πρεσβευτή της Ισπανίας.

    [22] (K) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Σε αρνητικό έδαφος, εντός του επιπέδου των 98 μονάδων, έτυχε διαπραγμάτευση ο Γενικός Δείκτης τιμών στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση για να κλείσει τελικά με πτώση της τάξης του 0,91%, στις 98,23 μονάδες, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν κυρίως οι μετοχές της περιφερείας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

    Τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συνθήκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτή η θέση της ελληνικής Βουλής, η οποία "έχει αποδώσει καρπούς", είναι μια "τεράστια βοήθεια στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού".

    [24] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΓΓ Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας

    Διάφορους τρόπους με τους οποίους τα ε/κ και τ/κ κόμματα μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στο άμεσο μέλλον συζήτησαν σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Κόμμα Πατριωτικής Ενότητας, κατά τη διάρκεια συνάντησης στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι "θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για να βοηθήσουμε τις διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα των ΗΕ".

    [25] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Συνεχίζει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος παρουσίασε χθες το απόγευμα ουρολοίμωξη.

    [26] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Συνταγματικό Δικαστήριο - Συνέδριο

    Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί τόσο το επόμενο συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Δικαστηρίων, το οποίο θα γίνει το Μάιο του 2005, όσο και η επόμενη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Προέδρων των Συνταγματικών Δικαστηρίων που αποτελεί το εκτελεστικό Σώμα του Οργάνου και η οποία θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2003.

    [27] (Κ) Ευρωβουλή - Σχέδιο ψηφίσματος - Κύπρος

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ενέκρινε σήμερα στις Βρυξέλλες σχέδιο ψηφίσματος για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο βασίζεται στην έκθεση του Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος.

    [28] (Κ) Λευκωσία - "Μέρες Πολιτισμού Μόσχας"

    Με χρώματα και ήχους της Μόσχας θα ντυθεί από τις 29 Μαϊου μέχρι και την 1η Ιουνίου 2002 η πρωτεύουσα. Οι Δήμοι Μόσχας και Λευκωσίας διοργανώνουν από κοινού τις "Μέρες Πολιτισμού Μόσχας", παρέχοντας στους Κύπριους τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κουλτούρα της ρωσικής πρωτεύουσας μέσα από παραστάσεις μπαλέτου και όπερας, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, ο Δήμαρχος της πόλης Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στις "Μέρες Πολιτισμού Μόσχας", είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [29] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΕΕ - Κύπρος

    Σωστή, χαρακτήρισε τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η ένταξη θα γίνει λόγω της ορθής πολιτικής και χειρισμών που έκανε η Ελλάδα στο θέμα αυτό. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Αθήνα θα υποχωρήσει από αυτή τη θέση.

    [30] (Κ) Τουρκία - Κυβερνητικός συνασπισμός - Κυπριακό

    Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτό ήταν το επίσημο μήνυμα της χθεσινής συνάντησης των τριών ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ενώ πολιτικοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι στενεύουν τα όρια της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

    [31] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Κεντρική Τράπεζα - Συνέδριο

    Η ομαλή ενοποίηση της Κύπρου με την ΕΕ αποτελεί το "σημαντικότερο στόχο" της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομία της Κύπρου "είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ".

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και ΕΕ θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2002 και σημείωσε ότι η Κύπρος "πληροί ήδη τα κριτήρια του Μάαστριχτ" και είναι "κατάλληλη να γίνει μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ)".

    [32] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αρχιεπίσκοπος - Υγεία

    Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται ο Μακαριότατος.

    [33] (Κ) Δώρος Θεοδώρου - ΕΕ - Τουρκία - Λιμάνια

    Η ΕΕ θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία ούτως ώστε να άρει το εμπάργκο της κατά της Κύπρου όσον αφορά τον αποκλεισμό, από τουρκικά λιμάνια, πλοίων με κυπριακή σημαία, εγγεγραμμένων στο κυπριακό νηολόγιο ή πλοίων που ανήκουν σε Κυπρίους, είπε σήμερα ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου Δώρος Θεοδώρου.

    [34] (Κ) Ισπανός Ευρωβουλευτής - Μεσογειακή πολιτική ΕΕ - Κυπριακό

    Η μεσογειακή πολιτική της ΕΕ για ευημερία και δημοκρατία στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου θα μπορούσε να λειτουργήσει με έμμεσο τρόπο θετικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, είπε σήμερα ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Πέρε Εστεβε στα πλαίσια της πρώτης μέρας της τριήμερης συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου (MKE) που συνέρχεται μεταξύ 22 και 24 Μαϊου στη Λευκωσία,

    "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την πρόοδο της Κύπρου στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις (με την ΕΕ) και ξέρουμε ότι βρίσκεται στην κορυφή των υποψηφίων χωρών. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, και ελπίζω ότι η διαδικασία της Βαρκελώνης μπορεί να λειτουργήσει με έμμεσο τρόπο θετικά προς επίλυση του προβλήματος", είπε ο κ. Εστεβε.

    [35] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κίνα - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση ότι η Κίνα θα συμβάλει στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε το Κυπριακό να λυθεί με δίκαιο και λογικό τρόπο σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Qian Qichen στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Κινέζο αξιωματούχο για το Κυπριακό και ιδιαίτερα για τις τελευταίες εξελίξεις και τόνισε την αδιάλλακτη πολιτική της τουρκικής πλευράς και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που επιδιώκουν λύση δύο κρατών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 22 May 2002 - 17:49:29 UTC