Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σεμινάριο - Κύπρος
  • [02] (Κ) ΚΣΔΕΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία
  • [03] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - Χωρικά ύδατα
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Δανία
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

  • [01] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σεμινάριο - Κύπρος

    Η βουλευτής Ελένη Μαύρου αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος σε διήμερο σεμινάριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα "Ισες ευκαιρίες και δικαιώματα των γυναικών στην ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες".

    Επιμέρους ζητήματα που θα εξεταστούν είναι, μεταξύ άλλων, η κατάσταση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά το βασικό θέμα του σεμιναρίου, η ευρωπαϊκή πολιτική για την εργασία και οι ίσες ευκαιρίες, η βία εναντίον των γυναικών και ενδιάμεση αναθεώρηση του σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος ΔΑΦΝΗ 2 καθώς και η πρόληψη του εμπορίου ανθρωπίνων όντων.

    [02] (Κ) ΚΣΔΕΕ - Κυπριακή αντιπροσωπεία

    Οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου και Δώρος Θεοδώρου αναχωρούν σήμερα για το Παρίσι για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Α' Μέρους της 48ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣΔΕΕ).

    Η κυπριακή αντιπροσωπία συμμετέχει στη σύνοδο υπό καθεστώς παρατηρητή και ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Συνέλευσης, κ. Klaus Buehler.

    [03] (Κ) Βρετανία - Κύπρος - Χωρικά ύδατα

    Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και έτσι η ανακοίνωση περί επέκτασης "των λεγόμενων χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια δεν έχει οποιανδήποτε νομική σημασία".

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Δανία

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος δεν είναι δυνατό να μην περιλαμβάνεται στην ομάδα των χωρών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) κατά την προσεχή διεύρυνση, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Δανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

    Σχολιάζοντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, ούτε όμως και στο Κυπριακό.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αμερικανικές πιέσεις για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα "Ασφάλεια" και η αναμενόμενη περιοδεία ξένων διαμεσολαβητών για προώθηση λύσης του Κυπριακού, οι πληροφορίες για πρόθεση της Κύπρου να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και στο ΝΑΤΟ, οι αγοραπωλησίες προσφυγικών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι άδειες οπλοφορίας και τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή στη Λευκωσία είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σενάρια κρίσης από τους Αμερικανούς", ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να ασκήσουν πιέσεις προς τις δύο πλευρές στο Κυπριακό, για επίτευξη συμφωνίας στο θέμα ασφάλειας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αμερικανοί έχουν ετοιμάσει σενάρια κρίσης τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, προκειμένου να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση για επίτευξη συμφωνίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς υπολογίζεται ότι θα κρατήσουν για ακόμα δύο εβδομάδες περίπου και ότι θα γίνουν άλλες πέντε συναντήσεις των δύο ηγετών.

    "Η Μάχη", υπό τον τίτλο "Και Κύπριοι στο ξεπούλημα", γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός αποκάλυψε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πίσω από τα αγγλικά ονόματα που αγοράζουν ε/κ περιουσίες στην Κερύνεια βρίσκονται και Ε/Κ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διαδοχικές έρευνες που πραγματοποίησε ο ΔΗΣΥ το τελευταίο διάστημα υποδεικνύουν ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να είναι μικρότερος από εξήντα χρόνων. Την αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Μάχη" ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ", γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια κίνηση ουσίας αλλά και τακτικής ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, μια οργάνωση η οποία αποτελεί τον "προθάλαμο του ΝΑΤΟ". Ηδη έχει εξασφαλισθεί η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά από κάποιον αρχικό προβληματισμό λόγω των συνομιλιών στο Κυπριακό, βλέπει θετικά την προοπτική αυτή. Σε συνέντευξη προς τον "Πολίτη", ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι καμιά προαπόφαση ούτε μεθόδευση για επιβολή του ονόματός του ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές δεν υπάρχει.

    "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Μπαίνει σφήνα ο Ομήρου", γράφει ότι το ΚΙΣΟΣ θα θέσει στο τραπέζι της τριμερούς συνεργασίας την υποψηφιότητα του Προέδρου του, Γιαννάκη Ομήρου. Την πρόθεση αυτή του ΚΙΣΟΣ ενισχύει και ο Επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ από πλευράς ΔΗΣΥ ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ "εγκλωβίστηκε" με την επιλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με βροχές και χαλάζι υποδέχτηκε χθες η Λευκωσία την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα πολλά υποστατικά να πλημμυρίσουν.

    "Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Σπεύδουν στην Αγκυρα", γράφει ότι, μετά από συνεννόηση, Ουάσινγκτον και Λονδίνο αποφάσισαν όπως οι απεσταλμένοι τους για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και Λόρδος Ντέιβιντ Χάνει, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν χωριστές περιοδείες στην περιοχή το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου, αρχίσουν τις επισκέψεις τους από την Αγκυρα. Στόχος να μεταφέρουν το μήνυμα πως ο χρόνος είναι περιορισμένος και ότι θα πρέπει να γίνουν από πλευράς Τουρκίας κινήσεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, μετά από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι του έδωσε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν το θέμα των αδειών οπλοφορίας.

    Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ψύχραιμα και αποφασιστικά", γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τις τουρκικές προκλήσεις και να μην παρασυρθούν από οποιανδήποτε υπονομευτική πράξη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι ύστερα από δική του πρόταση, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα συνέλθουν για να ανταλλάξουν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας στη διάρκεια της απουσίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 June 2002 - 17:49:06 UTC