Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δανία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [03] (Κ) Πρόγραμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος"
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιτροπή ΕΕ Κοινοβουλίου - Δανία
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (K) Χρηματιστήριο - Πτώση με απουσία ενδιαφέροντος
  • [08] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - ΕΕ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δανός Πρωθυπουργός
  • [10] (Κ) Γιώργος Νταλάρας - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [11] (Κ) Ρασμούσεν - Δηλώσεις - Διευκρινίσεις
  • [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση
  • [13] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήριο - Κοινό κείμενο - ΕΕ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Δανία και οι δηλώσεις του για πιθανή επίτευξη συμφωνίας με τους Τουρκοκυπρίους στο θέμα "Ασφάλεια", οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαΐλ Τζεμ για Κυπριακό και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι διακομματικές επαφές για συνεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2003, οι καταδολιεύσεις στην αγορά οικοπέδων και οι εργολαβίες δημόσιων έργων, η φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα ασφάλειας στο κτίριο της Βουλής είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Τέσσερα εμπόδια μέχρι την ένταξη", ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τέσσερα μεγάλα εμπόδια, κατά τους μήνες Ιούνιο, Οκτώβριο, Δεκέμβριο του 2002 και Μάρτιο του 2003, μέχρις ότου φτάσουν, επί ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει για τη χθεσινή αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για τη Δανία και τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να υπάρξει, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, συμφωνία με την τ/κ πλευρά στο θέμα της "Ασφάλειας".

    "Το Θάρρος" με τον τίτλο "Στην τελική ευθεία" γράφει στο κύριο θέμα πως εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για την εξεύρεση κοινών προγραμματικών αρχών και υποστήριξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2003. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΔΗΚΟ έχει ήδη προτείνει συνάντηση εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων της αντιπολίτευσης (κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών) για την προσεχή Παρασκευή, 7 Ιουνίου. Αλλη είδηση είναι η συνάντηση που θα έχουν στις 4:00 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, για να συζητήσουν τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεγάλα κόλπα με οικόπεδα" γράφει πως αυξάνονται οι περιπτώσεις εξαπατημένων αγοραστών τεμαχίων γης και ότι η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που στοχεύει στην προστασία των πολιτών και στην καταπολέμηση του φαινομένου της καταδολίευσής τους από επιχειρηματίες, κτηματομεσίτες και άλλους ιδιώτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η έλλειψη ικανοποιητικών μέτρων ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων απασχολεί τους αρμοδίους και πως έχει συνταχθεί ειδική μελέτη που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση κινηματογραφικών μηχανών για καταγραφή κινήσεων τόσο εντός του κτιρίου όσο και στους γύρω χώρους.

    "Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ρουφούν τα εκατομμύρια" γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου επιχειρεί να ξηλώσει "καρτέλ εταιρειών που λυμαίνονται τα δημόσια έργα". Προσθέτει ότι η "συμμαχία" των εταιρειών που διαγνώσθηκε από τα πρώτα στάδια της θητείας του στο Υπουργείο, έχει βαθιές ρίζες και η διάλυση της θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της βοήθειας που έχει από δημοσίους υπαλλήλους. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διερεύνηση του θέματος της χορήγησης αδειών οπλοφορίας, από τον Πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια θα ανακοινώσει με δημόσια δήλωσή του το πόρισμα.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Η Αγκυρα ρίχνει το γάντι στην Ευρώπη" γράφει ότι η Αγκυρα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προβεί σε "παραχωρήσεις" στο Κυπριακό ρίχνει το γάντι στην Ευρώπη αλλά και στην ε/κ πλευρά. Προσθέτει ότι ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος πήγε στα κατεχόμενα για να ενημερώσει τον Ντενκτάς για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας παρουσιάσθηκε με σκληρές θέσεις, θέλοντας να προλάβει νέες παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες και από τους Αγγλοαμερικανούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία και το Υπουργείο Συγκοινωνιών ξεκινούν ενημερωτική εκστρατεία για να προετοιμάσουν τους επιβάτες αυτοκινήτων ώστε να χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας και στα πίσω καθίσματα.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Τριμερής: Η ώρα των αρχηγών", γράφει ότι οι επαφές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έχουν στόχο τη σύμπηξη συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Προσθέτει ότι οι διαβουλεύσεις εισήλθαν σε λεπτή και καθοριστική φάση, με τα πάντα να βρίσκονται στο τραπέζι και τον παράγοντα χρόνο να έχει τη δική του σημασία. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες στη Λάρνακα η Διεθνής Διάσκεψη για το Παλαιστινιακό με έγκριση σχεδίου δράσης και διακήρυξης. Στόχος είναι να επέλθει το συντομότερο δυνατό ο τερματισμός της σκληρής δοκιμασίας των Παλαιστινίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Δανία - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση πως η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ληφθεί, έστω και αν τη δεδομένη στιγμή υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό και αλλαγή της τουρκικής στάσης, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από την Κοπεγχάγη, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Κασουλίδης συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούνσε σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ενόψει της ανάληψης από τη Δανία της προεδρίας της ΕΕ την 1η Ιουλίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2002.

    [03] (Κ) Πρόγραμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος"

    Οι πιστώσεις για το Πρόγραμμα "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" κατά την επόμενη διετία 2003-2004 θα διπλασιαστούν, από 420.000 λίρες σε 840.000 λίρες. Η Κύπρος θα συνεισφέρει το ένα τρίτο.

    Ο διπλασιασμός των πιστώσεων αποφασίστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Τάκη Κληρίδη και τους Υπουργούς Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη και Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιτροπή ΕΕ Κοινοβουλίου - Δανία

    Η Τουρκία, εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για τη διατήρηση της διαίρεσης της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο της Δανίας Κλάους Λάρσεν-Γιένσεν, εκφράζοντας την επιθυμία της χώρας του να περιληφθεί και η Κύπρος στις πρώτες δέκα υποψήφιες για ένταξη χώρες τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Γιένσεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα αντιληφθεί πως η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση θα είναι και προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας. Ο Δανός επίσημος επανέλαβε τη θέση που υιοθέτησε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7216          1,7319
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6050          1,6146
    Λίρα Αγγλίας                     1,1018          1,1084
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,0252        200,6174
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8208          2,8433
    Δολάριο Καναδά                     2,4636          2,4833
    Κορώνα Δανίας                     12,7811         12,8833
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8072         12,9096
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6278         15,7528
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5221          2,5422
    

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           100,04 (-1,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    395.753
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   236.945    422,35 (-0,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    115.787    118,80 (-0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.243     87,30 (-0,61)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.243     31,51 ( 2,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     41.816     60,93 ( 0,23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.289     79,73 (-1,07)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.991     22,71 (-1,39)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.116     54,61 (-0,85)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.052      4,29 (-2,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     27.219     15,50 (-2,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     17,05 ( 1,61)
    Ξενοδοχεία                    £     53.606     58,84 (-1,67)
    Αλλες Εταιρείες               £     61.895     98,72 (-2,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (K) Χρηματιστήριο - Πτώση με απουσία ενδιαφέροντος

    Η απουσία ενδιαφέροντος για χρηματιστηριακές συναλλαγές στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, όπου η αγορά κατέγραψε σημαντική πτώση, οδήγησε τον όγκο συναλλαγών της ημέρας σε νέο αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας τετραετίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,01%, υποχωρώντας στις 100,04 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών καθηλώθηκε στις 395 χιλιάδες λίρες, ελαφρώς υψηλότερα από το τελευταίο χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο είχε βρεθεί στις 2 Φεβρουαρίου 1998, όταν είχε υποχωρήσει στις 265 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - ΕΕ

    Με επισκέψεις στην Κύπρο ξένων μεσολαβητών, που στόχο έχουν την εντατικοποίηση των απευθείας συνομιλιών, συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίτευξη του στόχου που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, δηλαδή κατ' αρχήν συμφωνία στα κύρια υπό συζήτηση θέματα (διακυβέρνηση, ασφάλεια, εδαφικό και περιουσίες) μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Την ερχόμενη Τρίτη (11 Ιουνίου) φθάνει στο νησί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ για επαφές με τις δύο πλευρές, ενώ λίγες μέρες αργότερα έρχεται ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και τον Υπατο Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δανός Πρωθυπουργός

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, όλους τους σχετικούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνεται και η ασφάλεια στο νησί, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν και πρόσθεσε: "ασφαλώς η ΕΕ θα ήταν διστακτική στο να δεχθεί άλυτα συνοριακά προβλήματα" στους κόλπους της, γι' αυτό και "προτρέπουμε τα μέρη στην Κύπρο να βρουν λύσεις το συντομότερο δυνατό".

    Οι δηλώσεις Ρασμούσεν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2002, έγιναν μετά τη συνάντηση σήμερα στην Κοπεγχάγη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Τόνισε παράλληλα πως "εμμένουμε στο χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της ΕΕ" και πως ο ίδιος σκοπεύει ως Προεδρεύων του Συμβουλίου, το Δεκέμβριο του 2002, να προχωρήσει με τη λήψη της απόφασης για τις χώρες που θα είναι έτοιμες τότε.

    "Νομίζω", σημείωσε, "ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που προηγούνται στις προετοιμασίες για την ένταξη στην ΕΕ".

    [10] (Κ) Γιώργος Νταλάρας - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Ο Γιώργος Νταλάρας, ο άνθρωπος που σημάδεψε με τη φωνή του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και ταξίδεψε τον πόνο και τον καημό του κυπριακού λαού, δηλώνει σήμερα ότι αποποιείται το ρόλο του τραγουδιστή και μένει συνειδητά εκτός μόδας, αρνούμενος πεισματικά να ακολουθήσει τη συνταγή των "ευκαιριακών σουξέ", τα οποία "υποβιβάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη και αλλοιώνουν την ελληνική γλώσσα".

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, είπε ότι στα μέσα Ιουνίου θα βρίσκεται στο νησί για σειρά συναυλιών, μεταφέροντας το πρόγραμμα που παρουσίασε φέτος στον αθηναϊκό "Ζυγό" με το γενικό τίτλο "Από καρδιάς", έχοντας πλάι του τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, την Μελίνα Ασλανίδου, την Αννα Μπουρμά, την μικρή Αρετή Κετιμέ και εντεκαμελή ορχήστρα.

    Ο Γιώργος Νταλάρας ανακοίνωσε ότι στο τέλος του φθινοπώρου θα εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου Κύπρου "στις πρώτες ενταξιακές συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Εξωτερικών της Ελλάδας, σε Παρίσι, Λονδίνο και ενδεχομένως Γερμανία, Αθήνα και Λευκωσία".

    Μουσικά δρώμενα του σήμερα -------------------------- Ο κ. Νταλάρας, ερωτηθείς κατά πόσον ενοχλείται από τις φήμες και τα σχόλια που κουβαλάει η επωνυμία του, είπε ότι αυτό που τον θλίβει είναι "η κακοήθεια μερικών ανθρώπων οι οποίοι είναι ελαφρόμυαλοι, κακόβουλοι, πρόχειροι στις εκτιμήσεις τους και δεν ενδιαφέρονται να εξετάζουν τα πράγματα σε βάθος".

    Προσθέτει ότι τέτοιου είδους "κακεντρεχή κουτσομπολιά" πλάθονται από κάποιους οι οποίοι "βρίσκουν ευκαιρία να αναρριχώνται δίπλα από επωνύμους, φθείροντας, τρυπώντας ή τσιμπώντας τους, για να αποκτήσουν οι ίδιοι φήμη", την οποία και κατονόμασε ως τον "χειρότερο εχθρό" του.

    "Είναι μέγα σφάλμα να πέφτεις στην παγίδα αυτή και να δίνεις λόγο", είπε ο Ελληνας καλλιτέχνης, για να σημειώσει ότι αντιστάθηκε "μια δύο φορές, για λόγους αρχής, τιμής και ηθικής", στη μόδα της εποχής μας, "που θέλει όλους να λένε ό,τι θέλουν για όλα".

    Αυτή η "ελαφρότητα" της εποχής, η κρίση αξιών και αρχών ευθύνεται για να δηλώνει σήμερα ο Γιώργος Νταλάρας ότι δεν τον ενδιαφέρει "καθόλου" η έννοια του τραγουδιστή και πως "δεν δίνει δεκάρα γι' αυτόν" τον τίτλο.

    "Εγώ είμαι ένας μουσικός ο οποίος δημιουργεί και παράγει ήχους και ιδέες γύρω από τη μουσική", είπε στο ΚΥΠΕ για να προσθέσει ότι "όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι, παράφωνοι και σχεδόν άφωνοι, που έχουν κατακτήσει το τραγούδι χωρίς καμία γνώση του αντικειμένου τους, προσβάλλουν την έννοια του τραγουδιστή".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δίσκοι αυτών σημειώνουν ψηλές πωλήσεις και κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού, έθεσε το ερώτημα "αν ο κόσμος είναι ένας ή είναι ένα αμάλγαμα ψυχών, μυαλών, σκέψεων, αντιδράσεων και γνώσεων".

    Σημείωσε παράλληλα ότι είναι "πολύ σημαντικό να αναλύσουμε και τη συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου, τον ψυχικό και πνευματικό οπλισμό που κουβαλάει".

    Από αυτή την άποψη, ο Γιώργος Νταλάρας χωρίζει το κοινό σε δύο παρατάξεις. Σε κοινό "σκεπτόμενο, που καταλαβαίνει τα πράγματα και οδηγεί τη ζωή στο μέλλον με αρχές, αποτελέσματα και αισθητική" και σε κοινό που "κολλάει οπουδήποτε χωρίς σκέψη", ακολουθώντας τη νοοτροπία του: "Τι πουλάει σήμερα; Απάνω του".

    Αρνείται να δώσει στο μισό κοινό, "που είναι της μόδας για να είναι στη μόδα", κύρος και να σφραγίσει "την αποτελεσματικότητα της σκέψης του", τονίζοντας με έμφαση ότι "αυτό που πουλά σήμερα, σε δύο μήνες θα έχει ξεπεραστεί από ένα άλλο πράγμα που πουλάει περισσότερο".

    Ο Γιώργος Νταλάρας διερωτάται "ποιος μπορεί να φτιάξει σήμερα τραγούδια σαν αυτά του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάνου Λοϊζου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκη, του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Απόστολου Καλδάρα", τα οποία να αντέχουν 40 χρόνια, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρει τραγούδια σαν και αυτά "για να συναγωνιστούν τα προηγούμενά του".

    Σημειώνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν και σήμερα ορισμένα καλά τραγούδια, αλλά όχι όσα θα ήθελε και όσα θα έπρεπε να υπάρχουν.

    Κάνοντας μικρή αναφορά στη δισκογραφία του των τελευταίων ετών, είπε ότι θέλησε με τη δική του εναλλακτική πρόταση να θέσει τέρμα στο κεφάλαιο που λέγεται "εύκολη εμπορικότητα", κάνοντας δίσκους που είναι "κόντρα στην αντίληψη της δεκαετίας αυτής για το τι είναι εμπορικό και τι είναι καταναλώσιμο".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι και αυτές οι εναλλακτικές του προτάσεις σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων, είπε ότι "οι πωλήσεις έχουν να κάνουν με την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος" στο πρόσωπό του όλα αυτά τα χρόνια.

    Σημειώνει πως δεν έχει "τυφλή εμπιστοσύνη στο κοινό" του, αλλά ούτε το κοινό στον ίδιο και πως η λέξη "τυφλή" είναι "ένα επίθετο και μια ιδιότητα που δεν μετράει τόσο πολύ όσο μετράει η εμπιστοσύνη".

    "Το αντικείμενο αυτής της σχέσης είναι η εμπιστοσύνη που υπάρχει και όχι αν αυτή είναι τυφλή ή αλλήθωρη", προσθέτει.

    Εκφράζει, επίσης, την εκτίμηση ότι "ο αγνός παρατηρητής, ο αγνός ακροατής, ο αγνός αναγνώστης ξέρει πολύ καλά να κρίνει και να επικοινωνεί με το αυθεντικό και να το αναγνωρίζει".

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, τους καλεί να μην δίνουν κύρος "στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" και να μην παρουσιάζουν "αριστούχους βραβείων ως φαινόμενα και ως γεγονότα επικαιρότητας σε σοβαρές εκπομπές πολιτικών συντακτών".

    Ο Γιώργος Νταλάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι "μέσα σε αυτή την απάθεια και την υπνηλία την πολιτιστική", τα παιδιά μας σε λίγο καιρό "δεν θα ξέρουν να κρίνουν τίποτα, δεν θα ξέρουν αν η λέξη πάθος έχει ρίζα, και μουσική βγαίνει από τη μούσα".

    Οι πράξεις μας αυτές, αναφέρει, "έχουν το αντίτιμό τους" και "είναι σαν γραμμάτια που λήγουν και έρχεται η ώρα της πληρωμής".

    "Αν θέλεις να εκτονωθείς και να κάνεις ό,τι σου λάχει, θα φτάσει η στιγμή που δεν θα έχεις πάτωμα να πατήσεις", είπε ο κ. Νταλάρας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι καλό θα ήταν να σκεφτούμε ότι "κάποιος άλλος ίδρωσε και μάτωσε, για να πατάμε εμείς ελεύθεροι, χωρίς μνήμη, στο στέρεο αυτό πάτωμα".

    Ερωτηθείς αν και το τραγούδι αλλάζει και διαφοροποιείται παράλληλα και με τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, είπε πως "όταν ο κόσμος ήταν πιο πολιτικοποιημένος και η παρουσία του ήταν πιο ουσιαστική, το τραγούδι του ήταν το ανάλογο".

    Ο Γιώργος Νταλάρας αρνείται το συμβιβασμό της εποχής, προτιμά τη δυσκολία και υποστηρίζει ότι η ουσία "δεν βρίσκεται στους πηχυαίους τίτλους, αλλά στα μονόστηλα που εκφράζουν κάποιες μοναχικές ψυχές που έχουν κάτι να πουν" .

    Κυπριακό ---------- Ο Γιώργος Νταλάρας, με την έντονα πολιτικοποιημένη προσωπικότητά του, βλέπει τους Κύπριους να έχουν τεθεί σε κατάσταση "συναγερμού" για την επερχόμενη ένταξη της νήσου στην ΕΕ και να βοηθάνε προς επίτευξη αυτού του σκοπού όλοι, από τον απλό εργάτη μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Εκτιμά ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο κόσμοι". Ο ένας "αγωνίζεται με το δικό του τρόπο σε ήπιους τόνους και με νηφαλιότητα", και ο άλλος "είναι αυτός που πλήρωσε με αίμα περισσότερο από κάθε άλλο, αλλά σήμερα δεν έχει πρόσβαση".

    Αυτοί οι δύο κόσμοι, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νταλάρας, "δεν θα συναντηθούν ποτέ και το χάος ανάμεσά τους θα το αντέχουνε, γιατί ο ένας είναι κόμπος στο στομάχι του άλλου".

    Κατατάσσει τον εαυτό του ανάμεσα στους τυχερούς γιατί, όπως είπε, "υπάρχουν άνθρωποι που άκουσαν τις σφαίρες να σφυρίζουν στα αυτιά τους και έφτασαν στο δίλημμα να χτυπήσουν ή όχι ένα συνάνθρωπό τους που είναι ωστόσο εχθρός και στέκεται στην απέναντι όχθη".

    Ο Γιώργος Νταλάρας αισθάνεται ότι "είμαστε στην περίοδο των παγετώνων, οι οποίοι κάποτε θα λιώσουν".

    Αυτό όμως που κατά τον ίδιο "δεν λιώνει και δεν πρέπει ποτέ να λιώσει, είναι η μνήμη, η οποία είναι πιο ανθεκτική από τους πάγους".

    "Ολοι θυμόμαστε τη Σαλαμίνα, τη γράφουμε στα ποιήματά μας και την τραγουδάμε. Η ιστορική μνήμη θα αργήσει να σβήσει γιατί ο ελληνισμός εδώ στην Κύπρο είναι ριζωμένος και ακλόνητος περισσότερο από ό,τι στο κέντρο της Αθήνας", είπε ο κ. Νταλάρας.

    Εκανε λόγο για "προ σεισμικές και μετασεισμικές δονήσεις" στην Αθήνα, "που μας ταρακουνούν και χάνουμε λίγο την επαφή μας με τα πράγματα, χαλάμε τη γλώσσα μας".

    Εδώ στην Κύπρο, πρόσθεσε, "τα πράγματα είναι ακλόνητα και αταλάντευτα".

    Ερωτηθείς αν η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τις ανθρωπιστικές κυρίως πτυχές του Κυπριακού, ο Γιώργος Νταλάρας είπε ότι μπορεί, "ελάχιστα έως λίγο", διευκρινίζοντας πως "ό,τι και να κάνει κανείς σαν ιδιώτης ή σαν απλός πολίτης, ο χαρακτήρας της συμμετοχής του εξακολουθεί να είναι συμβολικός".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ενέργειες που στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν "να ξεπεράσουν το όριο όταν είναι μαζικές" και να καταστούν αποτελεσματικές "όταν κατευθύνονται από το κράτος, υπουργικές αποφάσεις και σφραγίδες".

    Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1998, ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύσσεται πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας και το κυπριακό διαβατήριο.

    Επαναπροσέγγιση ---------------- Ο Γιώργος Νταλάρας, απαντώντας σε ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επαναπροσέγγισης των Ε/Κ με τους Τ/Κ, τους οποίους και χαρακτήρισε, "αν όχι όπλο, εργαλείο με το οποίο μπορείς να χτίσεις πράγματα", με πνεύμα όχι εκμετάλλευσης, αλλά "αμοιβαίας κατανόησης και συνεννόησης".

    "Εσείς θα τους δώσετε ένα γραμμάτιο, μια κονσέρβα, και αυτοί θα σας δώσουν το κλειδί για να μπείτε μέσα", είπε.

    Κάποιοι, όπως ο ίδιος είπε στο ΚΥΠΕ, τον κατάκριναν για τις απόψεις περί επαναπροσέγγισης, κατατάσσοντας τον σε ένα συγκεκριμένο κομματικό ρεύμα.

    Στις επικρίσεις αυτές απαντά πως "τώρα υπάρχει η αντίληψη ότι οι ιδεολογίες έχουν τελειώσει και δεν μπορεί κάποιος να σε κατηγορήσει για αριστερό ή κομμουνιστή".

    "Μόνο στην Κούβα υπάρχει ακόμα κομμουνισμός, επειδή ζει ο Κάστρο και από κει και ύστερα τα υπόλοιπα πράγματα είναι όλα σε αμφισβήτηση", πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το λαϊκό αίσθημα γύρω από το θέμα της επαναπροσέγγισης, ο κ. Νταλάρας είπε ότι "παρότι ο λαός στη βάση του είναι το πρώτο θύμα σε οποιεσδήποτε συγκρούσεις, μέσα του επειδή ξέρει ότι αυτός πληρώνει το τίμημα, είναι εναντίον του πολέμου".

    Τα κακώς κείμενα της Τουρκίας, πρόσθεσε, "δεν τα κάνει ο λαός αλλά τα κάνει μια στρατιωτική ελίτ που θέλει μιαν άλλη τάξη πραγμάτων".

    Ο κ. Νταλάρας, υποστηρίζοντας την άποψή του για την ανάγκη συστηματικής εκστρατείας επαναπροσέγγισης με τους Τ/Κ, σημείωσε ότι "η Τουρκία είναι αυτή που κατέχει το μισό νησί και όχι οι Τ/Κ", τους οποίους "κυβερνά ένας ηγέτης ο οποίος προφανώς είναι ένας ακραία φιλόδοξος άνθρωπος που έφθασε στο σημείο να καταδυναστεύει τους συμπατριώτες του".

    Κλείνοντας το κεφάλαιο της επαναπροσέγγισης, απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για εντοπισμό των 45 περίπου χιλιάδων Τ/Κ που είναι διάσπαρτοι στην Ευρώπη, με σκοπό την εποικοδομητική συζήτηση πάνω στα "σοβαρά ζητήματα που διχάζουν τις δύο κοινότητες", με γνώμονα ότι οι Τ/Κ "είναι πρόσφυγες από τους ίδιους τους συγγενείς".

    Μελλοντικά Σχέδια Δισκογραφία Συναυλίες -------------------------------------------- Ο Γιώργος Νταλάρας, καθιστώντας σαφές πως όσο αντέχει θα είναι πολυπράγμων και παρών, είπε πως κυκλοφορούν στο άμεσο μέλλον τρεις καινούργιοι δίσκοι του.

    Πρόκειται για το αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο "Ο,τι και αν πω δεν σε ξεχνώ", που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και το πρόγραμμα παρουσιάστηκε το χειμώνα που μας πέρασε στο "Ζυγό".

    Η τρίτη δισκογραφική δουλειά είναι ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Οπως είπε ο κ. Νταλάρας, πρόκειται για ένα δίσκο "αλλιώτικο, με τελείως διαφορετικές ενορχηστρώσεις και τελείως διαφορετικούς ερμηνευτές, προερχόμενους από το χώρο της ροκ σκηνής αλλά και από το κλασσικό τραγούδι".

    Επίσης, θα εμφανιστεί σε συναυλίες στο Βερολίνο, τη Φραγκφούρτη, το Λονδίνο και τη Βουδαπέστη στα πλαίσια του "World Music Festival", στο οποίο θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

    Συναυλίες στην Κύπρο -------------------------------- Ο Γιώργος Νταλάρας επιλέγει τραγούδια - σταθμούς από την 35χρονη πορεία του, αλλά και καινούργια από τις πρόσφατες δισκογραφικές του καταθέσεις, ενώ στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζει με την παρέα του "τραγούδια διαμάντια" από το λαϊκό κυρίως πεντάγραμμο, "αντάξια των οποίων δύσκολο ή μάλλον απίθανο να συναντήσεις στις μέρες μας".

    Οι συναυλίες θα δοθούν στη Λευκωσία στις 18 Ιουνίου, στη Λάρνακα στις 19 Ιουνίου, στο Παραλίμνι στις 21 Ιουνίου και στη Λεμεσό στις 22 Ιουνίου.

    Διοργανώνονται από το Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος "Αγία Σκέπη", με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [11] (Κ) Ρασμούσεν - Δηλώσεις - Διευκρινίσεις

    Διευκρινίσεις από το Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ρασμούσεν σε σχέση με τις δηλώσεις του για το θέμα των σχετικών παραγόντων που θα ληφθούν υπόψη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη λήψη της απόφασης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ζήτησε η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, κατά το γεύμα που της παρέθεσε ο κ. Ρασμούσεν μετά το πέρας των συνομιλιών.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Ρασμούσεν εξήγησε ότι το μήνυμα που ήθελε να δώσει είναι πως ένας από τους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη είναι και το ποια πλευρά δημιουργεί εντάσεις στο νησί και δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, και εφόσον αυτή είναι η Τουρκία αυτό θα λειτουργήσει εναντίον της αφού η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ. Σημείωσε ακόμη πως η δανέζικη προεδρία θα λάβει την απόφαση για την ένταξη σύμφωνα πάντα με την απόφαση του Ελσίνκι.

    [12] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει εισηγηθεί την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμα έξι μήνες, καθώς θεωρεί ότι η παρουσία της Δύναμης στο νησί "είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών".

    Στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, που καλύπτει την περίοδο από 28 Νοεμβρίου 2001 μέχρι 29 Μαϊου 2002, ο Γενικός Γραμματέας προβαίνει σε σύντομη αναφορά για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [13] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήριο - Κοινό κείμενο - ΕΕ

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο συμφώνησαν σήμερα το περιεχόμενο κοινού κειμένου που θα υποβάλουν στην ΕΕ και που αφορά εκπαιδευτικά κυρίως προγράμματα για το 2002 δικοινοτικού χαρακτήρα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

    Το κοινό κείμενο θα διαβιβασθεί στον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και στον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο επιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί ποια από τα σχέδια που υποβλήθηκαν θα εγκριθούν και ποια θα απορριφθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 June 2002 - 17:49:14 UTC