Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ν. Υόρκη - Μαθητικός διαγωνισμός κυπριακής Ιστορίας
  • [03] (Κ) Ισπανική προεδρία - Επίσκεψη εργασίας
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Δανού Πρωθυπουργού
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 100 μονάδες
  • [09] (Κ) Πρεβεία της Ελλάδος - Αφιέρωμα στον Ελύτη
  • [10] (Κ) Κύπρος - Γερμανία - Ακαδημαϊκά προσόντα - Συμφωνία
  • [11] (Κ) Μπαχτσελί - Κυπριακό
  • [12] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κινητά - Υπολογιστές - Διαδίκτυο
  • [13] (Κ) ΚΣΔΕΕ - Θεοδώρου - Δαμανάκη
  • [14] (Κ) Βουλευτές - Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Δανία (1)
  • [16] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας
  • [17] (Κ) Ονούρ Οϊμέν - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Δανία (2)
  • [19] (Κ) Κασουλίδης - Φερχόιγκεν - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη στην Κοπεγχάγη με το Δανό Πρωθυπουργό, τα σενάρια περί εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η δήλωση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και η συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος της παράνομης πώλησης κατεχόμενων περιουσιών.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Παρεμβαίνει ο διεθνής παράγοντας" γράφει ότι καθώς οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εισέλθει πλέον στο ορόσημο του Ιουνίου, ο διεθνής παράγοντας φαίνεται αποφασισμένος να παρέμβει δυναμικά για να προλάβει τυχόν αδιέξοδο στο πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Δανός Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά τη συνάντησή τους χθες στη Δανία αναφέρθηκαν στην απόφαση του Ελσίνκι ότι δηλαδή η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Θα δώσω συγκλονιστικά στοιχεία" γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Αντρέας Αγγελίδης είναι διατεθειμένος να καταθέσει ή να δημοσιοποιήσει εάν χρειαστεί, "συγκλονιστικά στοιχεία" για να δικαιολογήσει την παραχώρηση άδειας οπλοφορίας στο γιο του Μιχάλη Αγγελίδη. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα προβάλει δήλωση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου ο οποίος χαρακτήρισε "ανέντιμη και ανήθικη" τη συζήτηση αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ενώ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου "βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποπτες συναλλαγές στο μικροσκόπιο της Ιεράς Συνόδου" αναφέρεται στις υποψίες της Εκκλησίας για περίεργες πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας τον τελευταίο καιρό και για αυτό ακριβώς το λόγο θα συνέλθει στα μέσα Ιουνίου η ειδική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα ασχοληθεί με τις παρούσες, τις επικείμενες, αλλά και τις παλαιότερες πωλήσεις ακινήτων της Εκκλησίας. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης προτίθεται να εγγράψει στο Εθνικό Συμβούλιο την πρόθεση των Βρετανών να προχωρήσουν σε εγκατάσταση της κεραίας στον υδροβιότοπο Ακρωτηρίου.

    Η "Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Κτύπημα στα καρτέλ" αναφέρεται "στη γάγγραινα του καρτέλ εταιρειών, που λυμαίνεται με τη συνδρομή κρατικών λειτουργών, την υλοποίηση δημοσίων έργων και επηρεάζει την προσπάθεια αναδόμησης των προσφυγικών συνοικισμών". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρόσφατη λιανική τιμή των τσιγάρων κατά 20 σεντ το πακέτο χαρακτηρίζεται ως μια "πρώτη γεύση" του τι θα ακολουθήσει, αφού ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής είπε ότι πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και της Βουλής είναι η επιβολή πρόσθετης αύξησης στην τιμή των τσιγάρων.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Ερχεται Τροϊκα της Ε. Ενώσεως" γράφει ότι ενόψει της ολοκλήρωσης του γύρου των συνομιλιών στα τέλη Ιουνίου και της Συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα συνωστισμός ξένων απεσταλμένων για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στους τρόπους που αναζητούν κυβέρνηση, Βουλή και πολίτες για αντιμετώπιση του θέματος της παράνομης πώλησης κατεχόμενων περιουσιών.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Βαριά σύννεφα" γράφει ότι τα πρώτα βαριά σύννεφα στον ορίζοντα της τελικής μάχης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εμφανίστηκαν με τις δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην παράγραφο του Ελσίνκι που σημειώνει ότι θα ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες για την ένταξη της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής συζήτησε χθες προτάσεις και νομοσχέδια για αλλαγές στη νομοθεσίες που αφορούν την εγγραφή εκλογέων, τις βουλευτικές καθώς και τις προεδρικές εκλογές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Βουλή θα εγκρίνει το πακέτο για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο και θα υιοθετήσει στο τέλος του μήνα. Η μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 13% και αργότερα στο 15%. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κυκλοφόρησε χθες η εξαμηνιαία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και για τις δραστηριότητές της και σημειώνει ότι οι δραστηριότητες αυτές συνεχίζουν να υπόκεινται σε περιορισμούς από τις "τ/κ αρχές και τις τουρκικές δυνάμεις".

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Ν. Υόρκη - Μαθητικός διαγωνισμός κυπριακής Ιστορίας

    Δεκατρείς μαθητές ελληνοαμερικανικών ημερησίων σχολείων της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης, βραβεύτηκαν την Κυριακή από την Ενωση Κυπρίων Αμερικής, για τη συμμετοχή τους στον 17ο Ετήσιο Σχολικό Διαγωνισμό Κυπριακής Ιστορίας.

    [03] (Κ) Ισπανική προεδρία - Επίσκεψη εργασίας

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ραμόν ντε Μιγκέλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρεσβευτής της χώρας στη Λευκωσία Ιγκνάθιο Γκαρθία Βαλντεκάσας.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΗΕ για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα διαβιβάσει στα ΗΕ, διά της διπλωματικής οδού, τις παρατηρήσεις και τις απόψεις της αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση πως στην "περιγραφική", όπως τη χαρακτήρισε έκθεση, καταβάλλεται προσπάθεια να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία των συνομιλιών και αναφέρθηκε σε "σοβαρές παραλείψεις" στην έκθεση, περιλαμβανομένης και της μη αναφοράς στην πρόταση της κυβέρνησης για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    "Η έκθεση είναι βασικά περιγραφική, έχει ένα γενικό και αόριστο χαρακτήρα και είναι φανερή η προσπάθειά της να μην διαταράξει οτιδήποτε και να μην δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα," δήλωσε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε δύο θετικά σημεία.

    Ο ΓΓ στην έκθεση αναφέρει ότι εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στο Βαρώσι και επαναβεβαιώνει ότι η δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δυσκολεύεται με τις παρεμβάσεις που θέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι "τ/κ αρχές."

    Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε πως υπάρχουν κάποιες σοβαρές παραλείψεις αφού δεν γίνεται καμία αναφορά στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήρε η κυπριακή κυβέρνηση για την απαναρκοθέτηση στην Κύπρο με βάση την οποία δύο ναρκοπέδια έχουν καταργηθεί και γίνονται προετοιμασίες για ένα τρίτο στην περιοχή της Πύλας.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Δανού Πρωθυπουργού

    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, στα πλαίσια της γενικής τοποθέτησης του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            99,73 (-0,31)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    431.308
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   189.620    418,77 (-0,85)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     70.482    118,38 (-0,35)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.316     86,79 (-0,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.066     30,38 (-3,59)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     35.745     61,36 ( 0,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.830     79,26 (-0,59)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.259     22,59 (-0,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     68.881     54,58 (-0,05)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.399      4,30 ( 0,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     54.566     15,65 ( 0,97)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         67     16,79 (-1,52)
    Ξενοδοχεία                    £     30.896     58,26 (-0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.840     97,89 (-0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/6/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7193          1,7296
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6229          1,6326
    Λίρα Αγγλίας                     1,1068          1,1134
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,9860        201,5858
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8111          2,8335
    Δολάριο Καναδά                     2,4746          2,4943
    Κορώνα Δανίας                     12,7674         12,8695
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7595         12,8615
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6746         15,7999
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5214          2,5415
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 100 μονάδες

    Επενδυτική απραξία επικράτησε και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες. Η αγορά σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,31%, κλείνοντας στις 99,73 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 431 χιλιάδων λιρών.

    [09] (Κ) Πρεβεία της Ελλάδος - Αφιέρωμα στον Ελύτη

    Η μορφή του Οδυσσέα Ελύτη του ποιητή που ξεδίπλωσε τις αποχρώσεις της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από τους στίχους του, αναβιώνει μέσα από ένα μουσικό και ποιητικό αφιέρωμα που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, αύριο Τετάρτη, στην αίθουσα της Καστελιώτισσας στη Λευκωσία.

    [10] (Κ) Κύπρος - Γερμανία - Ακαδημαϊκά προσόντα - Συμφωνία

    Μονογραφήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων και διπλωμάτων στις δύο χώρες.

    Οπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία αυτή διευκολύνει την κινητικότητα προσώπων, με στόχο τη συνέχιση πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών ή την επιδίωξη μεταπτυχιακών σπουδών, στα πλαίσια των διακηρύξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο της Παιδείας.

    [11] (Κ) Μπαχτσελί - Κυπριακό

    Η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο αλλά δεν θα διαπραγματευτεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    [12] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κινητά - Υπολογιστές - Διαδίκτυο

    Ενας στους τέσσερεις κατοίκους της Κύπρου διαθέτει προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, περίπου ένας στους πέντε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ ένας στους δύο έχει κινητό τηλέφωνο.

    [13] (Κ) ΚΣΔΕΕ - Θεοδώρου - Δαμανάκη

    Το χαρακτηρισμό από Βρετανό βουλευτή διαφόρων απελευθερωτικών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου και κινήματος της Κύπρου, ως τρομοκρατικά, απέρριψε κατά τη χθεσινή συνεδρία της 38ης Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΣΔΕΕ), ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου, αλλά και η Ελληνίδα βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Μαρία Δαμανάκη.

    [14] (Κ) Βουλευτές - Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης

    Στις εργασίες της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες στις 6 και 7 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν οι βουλευτές μέλη της Συνέλευσης Παναγιώτης Δημητρίου και Ελένη Μαύρου, και ως αναπληρωματικά μέλη οι Μάριος Ματσάκης και Ανδρούλα Βασιλείου.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Δανία (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επέστρεψε απόψε από τη Δανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας.

    [16] (Κ) ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση θητείας

    Αρχίζουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι διαβουλεύσεις για το ψήφισμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με βάση το πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατήρτισε ο Σύριος Πρόεδρός του, σε πρώτη φάση αύριο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου και των μελών που συνεισφέρουν με στρατιώτες στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αρχίσουν στις 11 Ιουνίου, ενώ η υιοθέτηση του ψηφίσματος θα λάβει χώρα στις 13 τρέχοντος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ψήφισμα θα κινείται στα ίδια πλαίσια με το προηγούμενο, θα είναι δηλαδή σύντομο και τυπικού χαρακτήρα.

    [17] (Κ) Ονούρ Οϊμέν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό αφορά κυρίως τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και δεν σχετίζεται μόνο με την ασφάλεια των Τ/Κ, υποστήριξε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "θα διαταράξει τις ισορροπίες" ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή από Δανία (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε σήμερα ότι η δήλωση του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ρασμούσεν ότι η ΕΕ θα ήταν διστακτική να δεχθεί άλυτα συνοριακά προβλήματα μέσα στην Ενωση, δεν σημαίνει ότι δεν θα δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της.

    Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από τη Δανία, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2002, τόνισε ακόμη ότι στις δηλώσεις του, ο κ. Ρασμούσεν απαντούσε σε ερώτηση "που δεν απευθυνόταν ειδικά για το Κυπριακό" αλλά στο γεγονός ότι μερικές υποψήφιες για ένταξη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν προβλήματα συνοριακά με γειτονικές τους χώρες.

    [19] (Κ) Κασουλίδης - Φερχόιγκεν - Συνάντηση

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, επαναβεβαίωσε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη πως η Κύπρος θα είναι μέσα στην πρώτη ομάδα των υποψηφίων χωρών, που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η σημερινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίσθηκε από τον κ. Κασουλίδη "εξαιρετική και χρήσιμη", διότι όπως είπε επαναβεβαιώθηκε ότι "η Κύπρος θα συμπεριλαμβάνεται στις 10 χώρες που θα μπορούν ενταχθούν στην ΕΕ με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη".

    Επαναβεβαιώθηκε επίσης, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι ισχύει η απόφαση του Ελσίνκι, "χωρίς να δίνεται έμφαση σε οποιοδήποτε μέρος αυτής ξεχωριστά".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 June 2002 - 17:49:16 UTC