Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γουέστον - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Αμμάν - Φυσικό αέριο - Πενταμερής διάσκεψη
  • [03] (Κ) Ολλανδός Ευρωβουλευτής - Κύπρος - Ενταξη
  • [04] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Συνέδριο Πρασίνων - Μεσανατολικό
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Εθνικό μνημόσυνο
  • [07] (Κ) Συνέδριο Πρασίνων - Ψήφισμα - Μανιφέστο

  • [01] (Κ) Γουέστον - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    "Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι εδώ υπάρχει μια χώρα" δήλωσε χθες το απόγευμα κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βρετανού αντιπροσώπου για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk, ο κ. Γουέστον είπε πως ο Βρετανός διπλωμάτης μιλά "για τον εαυτό του και για το Ηνωμένο Βασίλειο". Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία, όπως υπενθύμισε ψήφισαν και οι ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του έκανε ξεκάθαρες τις απόψεις της στο παρελθόν για το ποια θεωρούν ότι πρέπει να είναι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αναφερόμενος στην περιοδεία του στην περιοχή, ο κ. Γουέστον είπε πως "είχε πολύ εκτενείς ουσιαστικές συζητήσεις όχι μόνο στο νησί με τους δύο ηγέτες αλλά επίσης και στην Αθήνα και στην Αγκυρα".

    [02] (Κ) Αμμάν - Φυσικό αέριο - Πενταμερής διάσκεψη

    Πραγματοποιείται σήμερα στο Αμμάν της Ιορδανίας διάσκεψη Υπουργών της Αιγύπτου, της Συρίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Κύπρου για θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο της περιοχής. Την Κύπρο εκπροσωπεί στη διάσκεψη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    [03] (Κ) Ολλανδός Ευρωβουλευτής - Κύπρος - Ενταξη

    Tην εκτίμηση ότι η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2004 και ότι τίποτα "δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία" εξέφρασε σήμερα ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ ντε Ρού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στα πλαίσια του Μεσογειακού Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής διαπίστωσε ότι "το αρνητικό κλίμα" που επικρατούσε στη χώρα του πριν από λίγους μήνες ως προς την υποψηφιότητα της Κύπρου "έχει διαφοροποιηθεί αρκετά".

    [04] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η ετοιμασία πακέτου ιδεών για το συνταγματικό από τους Βρετανούς, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις γύρω από τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk, η διπλωματική επίθεση εντός της Ευρώπης και των ΗΠΑ που έχει εξαπολύσει η Τουρκία για να μπλοκάρει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι διεργασίες στα κόμματα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η βάση του ΚΙΣΟΣ λέει 'όχι' σε Τάσσο" γράφει ότι σοβαρό εμπόδιο μπροστά της συναντά η ηγεσία του ΚΙΣΟΣ, η οποία φέρεται να έχει αποφασίσει να συμπλεύσει με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και με υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές, αφού η βάση του κόμματος στην προχθεσινή επαρχιακή διάσκεψη "τοποθετήθηκε αρνητικά" έναντι του συγκεκριμένου υποψήφιου. Αλλού γράφει ότι διπλωματική επίθεση εντός της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχει εξαπολύσει η Τουρκία για να μπλοκάρει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με βασικό επιχείρημα το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για την ένταξη της νήσου με άλυτο το πρόβλημα.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Μπλόκο στη διεύρυνση" γράφει ότι ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στην ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς οι διαφορές για την αγροτική πολιτική παραμένουν αγεφύρωτες και η Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ολλανδία αντιδρούν στη χρηματοδότηση της γεωργίας και νέων μελών. Αλλού γράφει ότι εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με τη διάθεση και την εξαγωγή των πατατών εαρινής εσοδείας, αφού χιλιάδες τόνοι παραμένουν αδιάθετοι στα συσκευαστήρια και στους χώρους αποθήκευσης πατατών, ενώ οι πατατοπαραγωγοί ζητούν την άμεση παρέμβαση του κράτους.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Γρηγορείτε συνοδικοί" γράφει "ότι το καλύτερο παραλιακό κτήμα για σκοπούς ανάπτυξης στην περιοχή Πισσουρίου, περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, περιήλθε και αυτό στην κυριότητα αδελφότεκνου του Αρχιεπισκόπου που φέρεται να το εκμεταλλεύθηκε καταλλήλως". Αλλού γράφει ότι έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τους τρεις πρώτους μήνες των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό αποτυπώνει την αδιάλλακτη στάση που τηρεί ο Τ/Κ ηγέτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε πλήρη συνεννόηση με την Αγκυρα και καταγράφει τους βραχυπρόθεσμους και μακρυπρόθεσμους στόχους της τουρκικής πλευράς για να εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατόν των επιδιώξεων της.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγριεύει η σύγκρουση" γράφει ότι κρίσιμες για το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς δεν αποκλείεται την παραίτηση του Πρύτανη, Νικόλα Παπαμιχαήλ να ακολουθήσουν και άλλες. Η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, του νόμου περί εκπροσώπησης στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου έχει προκαλέσει την αντίδραση των πανεπιστημιακών και η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Ιδρυμα είναι εκρηκτική, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Σοφοκλής Χαραλαμπίδης θα παραμείνει στην προεδρία της ΠΟΕΔ για άλλα τρία χρόνια .

    "Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα με τίτλο "Προωθούν έμμεση αναγνώριση" γράφει ότι το πακέτο των ιδεών για το συνταγματικό που έχουν ετοιμάσει οι Βρετανοί στοχεύει στον εξευμενισμό της τουρκικής πλευράς και θα ενταχθεί στο τελικό "πάρε δώσε". Οπως αναφέρεται οι δηλώσεις του Ντέϊβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk αποτελούν προπομπό και επιδίωκαν να βολιδοσκοπήσουν την ελληνική πλευρά στην ιδέα για ένα νέο συνεταιρισμό που η δημιουργία του θα ακολουθήσει τη διάλυση της Κυπριακή Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι νέο τρόπο για να κάνουν συναλλαγές με την Αστυνομία φαίνεται ότι ανακάλυψαν κάποιοι της παρανομίας, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό επιδίδονται στις κλοπές όπλων.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αδιαπραγμάτευτες θέσεις" γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι η συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι για το ΑΚΕΛ αδιαπραγμάτευτη, ενώ κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε αποφασιστικά και ενεργητικά στις τοποθετήσεις του Βρετανού απεσταλμένου Λόρδου Χάνεϊ όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από συνέντευξη του στο τουρκικό CNN και αφορούν ιδιαίτερα τη θέση ότι με τη λύση του Κυπριακού θα προκύψει νέο κράτος. Αλλού γράφει ότι "έτοιμος να πει το μεγάλο ναι" στην υποψηφιότητα του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη παρουσιάζεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [05] (Κ) Συνέδριο Πρασίνων - Μεσανατολικό

    Εκπρόσωποι της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που συμμετέχουν στο Μεσογειακό Συνέδριο Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, στη Δρούσια της Πάφου, συμφώνησαν ότι οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή έχουν πάρει μια καταστροφική πορεία και πως πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για τη δημιουργία ενός ειρηνικού υπόβαθρου στις σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    Κατά τη χθεσινή συζήτηση για το Μεσανατολικό που διεξήχθη στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κινήματος Ειρήνης Fayez Younes, μιλώντας μέσω μεταφραστή, ανέφερε πως οι ισραηλινές επιθέσεις "θα αφήσουν μόνιμες πληγές στην Παλαιστίνη, αφού η προσπάθεια του Ισραήλ είναι καλά μελετημένη και οργανωμένη για να καταστρέψει με κάθε τρόπο το περιβάλλον, τον άνθρωπο στην Παλαιστίνη, αλλά και για να επιβάλει τη δική του θέληση".

    Οπως είπε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος "οι έποικοι μπήκαν μέσα στην Παλαιστίνη και κατάστρεψαν τα πάντα, ώστε να μην μείνει ίχνος πολιτιστικής κληρονομιάς από το λαό των Παλαιστινίων και να δημιουργηθεί το νέο καθεστώς των εποίκων, που να αφήνει τη στάμπα του Ισραήλ".

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Εθνικό μνημόσυνο

    Ενότητα, συστράτευση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και δυνατοτήτων του ελληνισμού, για δικαίωση του αγώνα που διεξάγει η Κύπρος για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία συνέστησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, σε ομιλία του σήμερα στο εθνικό μνημόσυνο τεσσάρων ηρώων της ΕΟΚΑ που έπεσαν στο χωριό Κούρδαλι.

    Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν έχει άλλη επιλογή παρά "να ακολουθήσει την ιστορική του μοίρα, για ν αποδείξει ακόμη μια φορά ότι κι οι λίγοι αποτελούν αρμό και τροφοδότη της ιστορίας".

    "Θεμελιακή προϋπόθεση για να φέρουμε σε αίσιο πέρας τον τραχύ αγώνα μας", πρόσθεσε είναι η συνέχιση "της αρμονικής και πολύπτυχης συνεργασία μας με την Ελλάδα".

    [07] (Κ) Συνέδριο Πρασίνων - Ψήφισμα - Μανιφέστο

    Την υποστήριξή τους στα συμπεράσματα του Ελσίνκι για την Κύπρο εξέφρασαν με ψήφισμά τους, που ενέκριναν ομόφωνα, οι συμμετέχοντες στο τριήμερο Μεσογειακό Συνέδριο Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στη Δρούσια της Πάφου.

    Παράλληλα υπογράμμισαν ότι "η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει ενεργά τις συνομιλίες για το Κυπριακό ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο εγγύς μέλλον, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Επίσης οι Πράσινοι της Μεσογείου εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στις συνομιλίες για το Κυπριακό σημειώνοντας πως αυτές "αποτελούν το μόνο μέσο για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού".

    Εξάλλου καταδίκασαν οποιεσδήποτε απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν το πνεύμα της συμφωνίας του Ελσίνκι και καλούν τους Πράσινους του Ευρωκοινοβουλίου να υποβάλουν κοινοβουλευτική ερώτηση σε σχέση με την ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατά τη διάρκεια "αυτής της πολύ κρίσιμης περιόδου" για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού.

    Στο ψήφισμα εκφράζεται επίσης υποστήριξη "στην πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου και στην εφαρμογή όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου της ΕΕ και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 16 June 2002 - 17:49:49 UTC