Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πρασίνων - Μανιφέστο
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα - Ψήφισμα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Κύπρος - Ιταλία - Συμφωνίες
  • [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σκόπια
  • [06] (K) ΕΔΑΔ - Κερυνειώτες - Προσφυγή εναντίον Τουρκίας
  • [07] (Κ) Ρολάνδης - Φυσικό αέριο
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [09] (Κ) Συνομιλίες - Ενημέρωση ντε Σότο
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Παπαντωνίου - Χάσικος - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λιν Πάρκερ - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [15] (K) Σύνδεσμος Κυπρίων και Φίλων της Κύπρου στο Βέλγιο
  • [16] (Κ) Αθήνα - Βασιλείου - Επίσκεψη εργασίας
  • [17] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Λαθρομετανάστευση
  • [18] (Κ) ΕΕ - Μικτή Κοινοβουλευτική - Τουρκία

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πρασίνων - Μανιφέστο

    Με την προώθηση της οργανικής καλλιέργειας, την προώθηση των μικρών βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε επίπεδο αγροτικό και με τις πολιτικές εκείνες που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του τουρισμού, ασχολήθηκε το Μεσογειακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πρασίνων Κομμάτων, το οποίο φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες στην Κύπρο.

    Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων εξέδωσαν μανιφέστο, στο οποίο αναφέρονται οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές αγροτικές περιοχές, καθώς επίσης και τρόποι και εισηγήσεις για λύση των προβλημάτων.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα - Ψήφισμα

    Την ανάγκη όπως η Τουρκία υποστηρίξει ενεργά τις συνομιλίες στο Κυπριακό με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζουν οι Εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων.

    Με ψήφισμά τους, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα λίγο πριν από τη λήξη του Μεσογειακού Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων που έγινε στη Δρούσια της Πάφου, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επανέλαβαν τις θέσεις τους "ότι τα συμπεράσματα από τη συμφωνία στο Ελσίνκι θα πρέπει να ισχύσουν πλήρως σε περίπτωση που είναι αδύνατη η επίτευξη λύσης στον προκαθορισμένο χρόνο".

    Οι εκπρόσωποι των Πράσινων Κομμάτων της Ευρώπης εκφράζουν την πλήρη υποστήριξη τους στις συνομιλίες ως το μοναδικό τρόπο επίτευξης μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεις στη δήλωση του Βρετανού απεσταλμένου στο Κυπριακό Λόρδου Χάνεϊ για ίδρυση "νέου κράτους" στην Κύπρο και οι καταγγελίες του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου για την εκκλησιαστική περιουσία, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η πενταμερής Υπουργική Διάσκεψη για το φυσικό αέριο, η δήλωση Αναστασιάδη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, το ψήφισμα που ενέκριναν τα Ευρωπαϊκά Πράσινα Κόμματα για την Κύπρο και οι διεργασίες των κομμάτων για επίτευξη συνεργασίας ενόψει των προεδρικών εκλογών.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Λύση ενός κράτους προωθούν οι ΗΠΑ", γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, απαντώντας στα σχόλια του Βρετανού απεσταλμένου Ντέιβιντ Χάνεϊ, για δημιουργία νέου κράτους στην Κύπρο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν λύση ενός κράτους. Σε άλλο θέμα γράφει "έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν επιλεκτικά αποσπάσματα από το περιβόητο ροζ καρνέ που διατηρεί για χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος ενατίον συνοδικών, παρουσιάζεται ο περίγυρός του, ο οποίος πλήγηκε ανεπανόρθωτα από τις καταγγελίες που εκτόξευσε δημόσια εναντίον τους ο Πάφου Χρυσόστομος, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση ξεπουλήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας".

    "Το Θάρρος" κάτω από τον τίτλο "Ανοιγμα Αράβων" γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης θεωρεί πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της πενταμερούς υπουργικής διάσκεψης στο Αμμάν της Ιορδανίας, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και οι υπόλοιποι Αμερικανοί αξιωματούχοι στηρίζουν τις υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Καταγγελίες και για εκβιασμούς" γράφει ότι "όσο προχωρούν οι μέρες και οι αποκαλύψεις με το σκάνδαλο της λεηλασίας της Εκκλησίας συνεχίζονται, το πράγμα χοντραίνει απίστευτα, σε σημείο που και η πλέον οργιώδης φαντασία δεν θα μπορούσε, μάλλον να προβλέψει τη συνέχεια". Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ψήφισμα του Μεσογειακού Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα μετά τη λήξη του τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Δρούσια της Πάφου, είναι καταπέλτης για την Τουρκία.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Τεντώνουν το σχοινί", ότι η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου παίρνει απρόβλεπτες διατάσεις και ότι ο Μητροπολίτης Πάφου εξακολουθεί να κατηγορεί τον περίγυρο του Αρχιεπισκόπου για καταχρήσεις και πράξεις καταδολίευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αλλη είδηση είναι η συνέχιση των διακομματικών διαβουλεύσεων για συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2003. Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, θέση των ηγετών των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη των διαδικασιών αυτών μέσα στον Ιούλιο.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Είχε συγκατάθεση και των ΗΠΑ ο Χάνεϊ", γράφει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιταχύνουν τις προσπάθειές τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στους επόμενους μήνες και ότι ο Βρετανός Απεσταλμένος για το Κυπριακό λόρδος Χάνεϊ δεν είπε τυχαία τα όσα ανέφερε για την ίδρυση ενός "νέου κράτους" στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους τετρακόσιων χιλιομέτρων σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου.

    Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Νάρκη στην ορθή λύση", γράφει στο κύριο θέμα πως συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από την επίμαχη δήλωση του κ. Χάνεϊ, όπως εκφράστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό "Τουρκικό Σι-Εν-Εν", για τη δημιουργία "νέου κράτους" στην Κύπρο στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του κ. Κατσουρίδη ότι το Κυπριακό οδηγείται προς μια λύση και ότι το ΑΚΕΛ αγωνίζεται ώστε η λύση αυτή να είναι η σωστή και παράλληλη με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "υποβόσκει μείζων κρίση" στους ημικρατικούς οργανισμούς και ότι εξαγγέλλονται απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή την καθυστέρηση για ενάμιση χρόνο στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (K) Κύπρος - Ιταλία - Συμφωνίες

    Κύπρος και Ιταλία θα υπογράψουν στο τέλος του μήνα δύο συμφωνίες που θα προνοούν συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, όπως την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την παράνομη διακίνηση προσώπων και την επανεισδοχή ατόμων που μεταβαίνουν παράνομα από τη μια χώρα στην άλλη.

    [05] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Σκόπια

    [06] (K) ΕΔΑΔ - Κερυνειώτες - Προσφυγή εναντίον Τουρκίας

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εξετάσει τους επόμενους μήνες την αίτηση τριών προσφύγων από την Κερύνεια, των οποίων η περιουσία στα κατεχόμενα χρησιμοποιείται σήμερα από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

    [07] (Κ) Ρολάνδης - Φυσικό αέριο

    Η Κύπρος θα φιλοξενήσει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου την επόμενη διάσκεψη του Υπουργών Πετρελαίου και Ενέργειας της Αιγύπτου της Συρίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου για τη δημιουργία συστήματος μεταφοράς διαχείρισης φυσικού αερίου στην περιοχή. Θα συμμετάσχει επίσης ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν τα θέματα αυτά.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά την τρίωρη συνεδρία του Σώματος.

    [09] (Κ) Συνομιλίες - Ενημέρωση ντε Σότο

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν για την πορεία των συνομιλιών.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            97,82 (-0,61)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    671.230
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   205.711    412,46 (-0,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     81.905    115,29 (-0,52)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    215.849     87,29 (-0,30)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.166     29,73 (-1,03)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     71.856     63,21 ( 1,17)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     18.691     85,90 ( 3,92)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.389     21,88 (-0,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.466     53,87 (-0,85)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.660      3,99 (-2,45)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     37.896     14,98 (-0,79)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          5     16,90 ( 0,60)
    Ξενοδοχεία                    £     80.077     55,35 (-3,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     76.420     96,03 (-1,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Στο επίπεδο των 97 μονάδων υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση η αγορά, δεχόμενη πιέσεις από τραπεζικούς τίτλους και γενικά από βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,61%, κλείνοντας στις 97,82 μονάδες. Η αύξηση που σημειώθηκε στην αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 671 χιλιάδες λίρες, οφείλεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε για τη μετοχή της Cytrustees Investments, η οποία συγκέντρωσε σχεδόν το 1/3 των συναλλαγών.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/06/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7180          1,7283
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6206          1,6303
    Λίρα Αγγλίας                     1,0978          1,1043
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,1524        202,7616
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9038          2,9270
    Δολάριο Καναδά                     2,5089          2,5289
    Κορώνα Δανίας                     12,7626         12,8647
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7221         12,8238
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6183         15,7432
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5349          2,5551
    

    [13] (Κ) Παπαντωνίου - Χάσικος - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παναντωνίου σημείωσε σήμερα την ανάγκη για ψυχραιμία όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και ανέφερε ότι "σημασία έχει η εμπέδωση της θέσης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Κύπρου και ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αλλά τίποτα πέρα από αυτά".

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λιν Πάρκερ - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας για δύο σημεία των δηλώσεων του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, τη θέση του για δημιουργία νέου κράτους και την αναφορά του σε δύο λαούς.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο κ. Πάρκερ παρουσιάστηκε "καθησυχαστικός και επεξηγηματικός" αναφορικά με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της χώρας του.

    [15] (K) Σύνδεσμος Κυπρίων και Φίλων της Κύπρου στο Βέλγιο

    Σύνδεσμος Κυπρίων και Φίλων της Κύπρου δημιουργήθηκε στο Βέλγιο, ενώ χθες πραγματοποίησε και την πρώτη εκλογική συνέλευση, από την οποία προέκυψε επταμελές διοικητικό συμβούλιο.

    [16] (Κ) Αθήνα - Βασιλείου - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, αναχωρεί αύριο το πρωί για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας.

    [17] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Λαθρομετανάστευση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ζητήσει από πολλές τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Τουρκία, να συνεργαστούν στενά με την Κοινότητα στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

    Η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε σήμερα στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, κύρια χαρακτηριστικά των οποίων είναι η κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και η ενιαία αντιμετώπιση των τρίτων χωρών, μέσω των οποίων οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην κοινοτική επικράτεια.

    [18] (Κ) ΕΕ - Μικτή Κοινοβουλευτική - Τουρκία

    Ο Τούρκος Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Σουκρού Σινά Γκιουρέλ υποστήριξε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι "η ένταξη της ε/κ διοίκησης στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού δεν βοηθάει σε καμμία περίπτωση στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος", προσθέτοντας ότι "η μονομερής ένταξη των Ε/Κ ξεφεύγει από τις διεθνείς συνθήκες και συνεπώς είναι παράνομη".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 June 2002 - 17:49:15 UTC