Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκτακτο Καταστικό Συνέδριο - Ολοκλήρωση εργασιών
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο ήρωα - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Σαμπρί Σελτέν - Επιστροφή στα κατεχόμενα
  • [05] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιταλίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

  • [01] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκτακτο Καταστικό Συνέδριο - Ολοκλήρωση εργασιών

    Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του Εκτακτου Παγκύπριου Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ. Κατά τη χθεσινή ημέρα έγινε επεξεργασία όλων των προτάσεων για καταστατικές τροποποιήσεις και έτσι σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος η προγραμματισθείσα για σήμερα συνεδρία δεν θα πραγματοποιηθεί.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό Εκτακτο Παγκύπριο Καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ και η απόφασή του για την πολιτική της υπέρβασης, οι δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη για την αντιπολίτευση και η απάντηση που πήρε από τον Νίκο Κατσουρίδη, οι δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους σε ότι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, η αναβάθμιση του κατοχικού στρατού στα Κόκκινα, το θέμα της παραχώρησης άδειας κινητής τηλεφωνίας και η επιστροφή του Τ/Κ ποδοσφαιριστή Σαμπρί Σελτέν στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πάθος του ΑΚΕΛ μόνο για την εξουσία" γράφει ότι ομόφωνα χθες το συνέδριο του ΔΗΣΥ ενέκρινε την πολιτική της υπέρβασης την οποία η ηγεσία του κόμματος εδώ και καιρό διακηρύττει σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και εξουσιοδότησε το Πολιτικό Γραφείο να την ακολουθήσει μέχρι τέλους. Αλλού γράφει ότι τις κινήσεις των ΗΕ και των άλλων παραγόντων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό, παρακολουθεί από κοντά η ΕΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό.

    Η "Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Χάσμα ΑΚΕΛ - Τάσσου για τη λύση" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο είπε χθες από του βήματος του συνεδρίου του ΔΗΣΥ ότι το ΑΚΕΛ διακατεχόμενο από πάθος για την εξουσία, οδηγείται σε επιλογές ακόμη και πολιτών με τους οποίους ανέκαθεν το χώριζε χάσμα. Αλλού γράφει ότι την οδό της επίθεσης κατά βουλευτών του ΔΗΣΥ επέλεξε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Θεμιστοκλέους σε απάντηση στα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου και υποστήριξε ότι θέλουν να "εξυπηρετούν τις πελατειακές τους σχέσεις".

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αναζητείται υποψήφιος", δημοσιεύει δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές σύμφωνα με την οποία το 64% της κοινής γνώμης επιθυμεί έναν Πρόεδρο από τη νεότερη γενιά, ηλικίας δηλαδή μεταξύ 50 - 60 ετών. Εξάλλου με βάση τη δημοσκόπηση 40% των Κυπρίων δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο σε σχέση με το οποίον θα επιλέξει από τους δύο επικρατέστερους για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος είπε ότι οι δημοσκοπήσεις σταδιακά έδειξαν θετική ανταπόκριση σε μια ενδεχόμενη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας για να προσθέσει πως "όπως σε όλες τις άλλες στιγμές της σταδιοδρομίας μου περιστασιακά ΄μπαίνω στο χορό΄".

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Συμφέροντα εκατομμυρίων" γράφει ότι νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της παραχώρησης άδειας κινητής τηλεφωνίας και δημιουργούνται σοβαρές υποψίες ότι εξυπηρετούνται συγκεκριμένα ξένα οικονομικά συμφέροντα με συγκεκριμένες πρόνοιες στους όρους που ετοιμάζονται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων. Αλλού γράφει ότι σε αναβάθμιση των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων στα Κόκκινα προχωρούν οι κατοχικές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες θέτοντας σε επαγρύπνηση την Εθνική Φρουρά, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ενώ για την κατάσταση έχουν ενημερωθεί σχετικά και τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Προς εκλογικόν καύσωνα" γράφει ότι το προεκλογικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη με το ΔΗΣΥ να επιμένει μέχρι τέλους στην πολιτική της υπέρβασης, παρά το όχι που εισέπραξε από τους σοσιαλιστές, και να κάνει λόγο για συναλλαγές και αδιαφορία προς μηνύματα από το εξωτερικό "ότι η προαποφασισμένη επιλογή τους δεν αποτελεί τη σοφότερη ενέργεια". Αλλού γράφει ότι τη θέση του τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας υπέρ λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και υπέρ της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ τόνισαν αξιωματούχοι του Κινήματος στο Λονδίνο.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Προσχωρούμε με διαφάνεια" γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης τόνισε χθες πως οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν αποτύχει και στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση και αυτό είναι το γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη της αλλαγής και αυτό είναι που αντικειμενικά σπρώχνει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη συνεργασία. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως με τη σύμπραξη συνεργασίας των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη βάση ενός φιλολαϊκού και εκσυγχρονιστικού προγράμματος, θα επέλθει η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο ήρωα - Κυπριακό

    Αν η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν τελεσφορήσει ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του, να προβεί σε εκτίμηση της όλης κατάστασης και να καταλογίσει ευθύνες αν και εφόσον το αδιέξοδο εξακολουθεί να υπάρχει, αλλιώς, θα επιτραπεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ροκανίζει το χρόνο χωρίς να έχει κόστος για την αδιαλλαξία που επιδεικνύει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο του ήρωα Αθανάσιου Γεωργίου, στην Αμαργέτη.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως "η δική μας πλευρά θα προσέλθει ξανά στις συνομιλίες με καλή θέληση και διάθεση για ένα έντιμο συμβιβασμό που θα ανοίξει το δρόμο για λύση", εμμένοντας στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σημείωσε παράλληλα πως "με προφανή στόχο την αξιοποίηση του παράγοντα του χρόνου για την παγίωση και αναγνώριση των τετελεσμένων, η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί, είναι αδιάλλακτη και άτεγκτη στις συνομιλίες και στις προσπάθειες που αναλαμβάνονται για λύση".

    [04] (Κ) Σαμπρί Σελτέν - Επιστροφή στα κατεχόμενα

    Χωρίς να ειδοποιήσει κανένα μέλος της διοίκησης της ΑΕΚ, ο Τ/Κ ποδοσφαιριστής Σαμπρί Σελτέν, ο οποίος είχε συμβόλαιο με την ποδοσφαιρική αυτή ομάδα, πέρασε χθες από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκ των Συντονιστών της Διοικούσης Επιτροπής της ΑΕΚ Ανδρέας Ζαχαρίου ανέφερε ότι ο Σαπρί δεν είχε ενημερώσει κανένα από τα μέλη του σωματείου για την αναχώρησή του από τις ελεύθερες περιοχές μαζί με τον αδελφό του Μουτζαφέρ και τους γονείς του.

    "Πληροφορηθήκαμε από την Αστυνομία χθες το μεσημέρι ότι είχε αναχωρήσει", είπε ο κ. Ζαχαρίου.

    [05] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό

    "Ζοφερό" χαρακτήρισε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης τον ορίζοντα στο Κυπριακό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η νεολαία αποτελεί την ασπίδα ότι λύση του Κυπριακού "που δεν θα κατοχυρώνει αρχές και δικαιώματα δεν θα στεριώσει".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σε ομιλία του στο συνέδριο της νεολαίας του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "οι προθέσεις σημαντικών κέντρων αποφάσεων είναι εξόφθαλμες", σημειώνοντας πως ο Βρετανός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ επαναφέρει το θέμα της αναγνώρισης οντότητας του ψευδοκράτους (acknowdgement).

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κοινοβουλίου Ιταλίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Πιέρ Φερντινάντο Κασίνι, για σύντομη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 July 2002 - 17:49:06 UTC