Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΑΣΕ - Σεμινάριο - ΜΜΕ και νέες τεχνολογίες
  • [02] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος
  • [03] (Κ) Ράλλυ Τρόοδος - Σαββατοκύριακο
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Κύπρου - Ε/Κ και Τ/Κ
  • [06] (Κ) Τουρκία - Ψηφοφόροι - Εκλογές
  • [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Στήριξη και ενίσχυση Τ/Κ

  • [01] (Κ) ΟΑΣΕ - Σεμινάριο - ΜΜΕ και νέες τεχνολογίες

    Με συμμετοχή και της Κύπρου, πραγματοποιείται τη Δευτέρα και την Τρίτη, 4 και 5 Νοεμβρίου, στη Ρόδο, μεσογειακό σεμινάριο του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με θέμα ''ΜΜΕ και νέες τεχνολογίες - οι επιπτώσεις σε κυβερνήσεις, διεθνείς οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών'', υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    Ανησυχητική, δυσάρεστη και απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος Γιάννος Παπαντωνίου από τη Ρόδο, όπου κήρυξε τις εργασίες του σεμιναρίου για τη μεσογειακή διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία και σταθερότητα στις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη διότι, όπως είπε, "δεν θέλουμε να δώσουμε καμμιά αφορμή στη γείτονα να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι το θέμα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα του ευρωστρατού.

    [03] (Κ) Ράλλυ Τρόοδος - Σαββατοκύριακο

    Με τη συμμετοχή εννέα πληρωμάτων συνεχίζεται σήμερα το πρωί και ολοκληρώνεται νωρίς το απόγευμα το Ράλλυ Τρόοδος.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, με τις πιέσεις που εξασκούνται για εξεύρεση λύσης πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι προεδρικές εκλογές και το ενδεχόμενο αναβολής τους, οι πληροφορίες για οικονομική στήριξη των Τ/Κ στα κατεχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία, η χθεσινή Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων και οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των οχημάτων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Οι προτάσεις της ε/κ πλευράς για λύση'', ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, με δηλώσεις που έκανε στο Λονδίνο, αποκάλυψε ορισμένες λεπτομέρειες για τις θέσεις της ε/κ πλευράς σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ύπαρξη δύο κρατιδίων με ταυτόσημες εξουσίες. Αλλη είδηση είναι η σύλληψη χθες στη Λεμεσό ενός προσώπου σχετικά με τις καταγγελίες του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Ανδρέα Σοφοκλέους, για απόπειρα δωροδοκίας του ενόψει του σημερινού αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ολυμπιακό.

    Η "Μάχη'', με τον τίτλο ''Φαβορί οι ισλαμιστές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι 41.415.000 περίπου Τούρκοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους 550 βουλευτές που θα αποτελέσουν τη νέα Εθνοσυνέλευση και ότι, από τα 18 κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του τουρκικού λαού, το μεγαλύτερο ποσοστό αναμένεται να συγκεντρώσει το ισλαμικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν. Αλλού γράφει ότι με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη της Κύπρου, η ΕΕ θα κατέχει το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, από το 15,9% που κατέχει σήμερα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Βαρώσι - Μόρφου και Μεσαορία'', γράφει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δηλώσει κατηγορηματικά στα Ηνωμένα Εθνη ότι θα απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εάν σε αυτό δεν προβλέπεται η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, της Μόρφου και 45 χωριών στην πεδιάδα της Μεσαορίας. Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, το σχέδιο λύσης είναι έτοιμο και θα κατατεθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος δηλώνει ότι είναι αντίθετος στην αναβολή των προεδρικών εκλογών.

    Η "Σημερινή'', με τον τίτλο ''Λύση στο πρότυπο Χάνεϊ'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο κ. Παπαπέτρου, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων στο Λονδίνο, υποστήριξε λύση του Κυπριακού, στο πρότυπο της λύσης που είχε εισηγηθεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ και το οποίο εκινείτο -σύμφωνα με την εφημερίδα- ''μεταξύ χαλαρής διζωνικής ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας''. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα ζητήσει εξηγήσεις από τους αξιωματούχους της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της για το 2003, σχετικά με την επένδυση στην εταιρεία ''Q Telecom''.

    Ο "Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Παρέμβαση σε στρατηγούς'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους και ασκούν πιέσεις και μεθοδεύσεις νέων ενεργειών για λύση στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι Αμερικανοί παρεμβαίνουν ευθέως προς τους Τούρκους στρατηγούς, λόγω της ρευστότητας και αβεβαιότητας που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο της χώρας, επιδιώκοντας επιτάχυνση των διαδικασιών για κατ' αρχήν συμφωνία στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης και ανάπτυξης των Τ/Κ στα κατεχόμενα, χωρίς την οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Μας οδηγούν σε χρόνο μηδέν'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε χθες ως ''τελεσίγραφο'' προς την ε/κ πλευρά τυχόν κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή Δ' Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων και για το αίτημα των ηλικιωμένων πολιτών της Δημοκρατίας όπως αναθεωρηθούν τα τέλη νοσηλείας στα κρατικά νοσηλευτήρια καθώς και τα κριτήρια παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με το αίτημα αυτό συντάχθηκε και ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος προήδρευσε της Συνόδου και ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την κατάθεση τροποποιητικών κανονισμών στη Βουλή για ικανοποίηση του αιτήματος αυτού.

    [05] (Κ) Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Κύπρου - Ε/Κ και Τ/Κ

    Αντιπροσωπεία Ε/Κ και Τ/Κ του Λονδίνου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να παρακολουθήσει την τελευταία συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία έχει διευθετηθεί από την Ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Μαίρη Χάνιμπολ, η αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών.

    [06] (Κ) Τουρκία - Ψηφοφόροι - Εκλογές

    Σαράντα-ένα περίπου εκατομμύρια ψηφοφόρων ψηφίζουν σήμερα στην Τουρκία για την εκλογή 550 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

    [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Στήριξη και ενίσχυση Τ/Κ

    Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών μελετούν μέτρα στήριξης των Τ/Κ που διαμένουν στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξαλειφθούν οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των δύο μερών της Κύπρου, αλλά δεν υπάρχει, επί του παρόντος, έτοιμη δέσμη μέτρων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ερωτηθείς σήμερα από το ΚΥΠΕ για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από την κυβέρνηση προς τους Τ/Κ που διαμένουν στα κατεχόμενα και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για δέσμη μέτρων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων και ενίσχυση των Τ/Κ, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι δεν έχει δει τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, διευκρίνισε ωστόσο ότι ''δεν υπάρχει καμμία δέσμη μέτρων αυτήν τη στιγμή''.

    ''Εχει δοθεί εντολή να γίνει μία μελέτη, προκειμένου να αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν θα εξαγγείλει και ποια μέτρα θα εξαγγείλει πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαρκίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 November 2002 - 18:49:08 UTC