Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Εκλογές - Αυτοδύναμη κυβέρνηση
  • [02] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 9η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Τουρκία - Εκλογές - Ερντογάν
  • [04] (Κ) Ράλλυ Τρόοδος - Νικητές
  • [05] (Κ) Συνομοσπονδία Πετόσφαιρας - Κύπελλα Ανδρών και Γυναικών
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μπεθ Τζόουνς
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ (1)
  • [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες
  • [10] (Κ) Βουλή - Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Αζερμπαϊτζάν
  • [11] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ
  • [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Πράγα
  • [13] (Κ) Μπεγλίτης - Σχέδιο λύσης
  • [14] (Κ) Μπεγλίτης - Τουρκία - Εκλογές
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκικές εκλογές
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Εκλογές
  • [18] (Κ) ΕΕ - Εκλογές -Τουρκία - Εκπρόσωπος Επιτροπής
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αμερικανός Υφυπουργός
  • [20] (Κ) ΟΑΣΕ - Σεμινάριο - Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [23] (Κ) Συνεδρία ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου

  • [01] (Κ) Τουρκία - Εκλογές - Αυτοδύναμη κυβέρνηση

    Αυτοδύναμη κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία μπορεί να σχηματίσει το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης καθώς σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, που μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT σήμερα το πρωί, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, το ΑΚΡ λαμβάνει 34,2% και εκλέγει 361 βουλευτές.

    Δεύτερο έρχεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 19,3% και εκλέγει 177 βουλευτές, ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 10%.

    Το κόμμα του Ορθού Δρόμου λαμβάνει 9,7%, το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης 8,4%, το Νεαρό κόμμα 7,3%, το Λαϊκό Δημοκρατικό κόμμα (φιλοκουρδικό) 6,2%, το κόμμα της Ευδαιμονίας 2,5% και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ 1,3%.

    Ολα τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος της Νέας Τουρκίας του Ισμαϊλ Τζεμ, βρίσκονται κάτω από το 1%.

    [02] (K) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 9η αγωνιστική

    
    
    Με τη χθεσινή του νίκη επί της Αλκής με 3 - 0, ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας, με 23 βαθμούς, έναντι 20 του Ολυμπιακού, που παραμένει δεύτερος μετά την ισοπαλία 1 - 1 που έφερε χθες στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' με την ΑΕΚ.
    
    Στους άλλους αγώνες της 9ης αγωνιστικής που διεξήχθησαν χθες, η Ανόρθωση νίκησε την Ομόνοια με 3 - 1 στο στάδιο Παραλιμνίου, η ΑΕΛ θριάμβευσε επί της Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' με 6 - 2 στο Τσίρειο στάδιο και ο Διγενής Μόρφου κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 3 - 1 στο ''Μακάρειο''.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες της 9ης αγωνιστικής, ο Απόλλωνας κέρδισε τον Αρη με 5 - 1 και το Παραλίμνι τη Σαλαμίνα με 1 - 0.
    
    Μετά και τους χθεσινούς αγώνες, η βαθμολογία στο Πρωτάθλημα Ανδρών Α΄ κατηγορίας διαμορφώνεται ως εξής:
    
    1)  ΑΠΟΕΛ          23
    2)  Ολυμπιακός     20
    3)  Ομόνοια        20
    4)  Ανόρθωση       17
    5)  Διγενής        15
    6)  Σαλαμίνα       13
    7)  Απόλλων        12
    8)  ΑΕΚ            12
    9)  Εθνικός Αχνας  12
    10) ΑΕ ''Πάφος''   10
    11) ΑΕΛ             9
    12) Παραλίμνι       9
    13) Αλκή            4
    14) Αρης            0
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Τουρκία - Εκλογές - Ερντογάν

    Το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης «είναι έτοιμο να κάνει το καθήκον του», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κόμμα του.

    [04] (Κ) Ράλλυ Τρόοδος - Νικητές

    O Aνδρέας Περατικός είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά νικητής του Ράλλυ Τρόοδος που οργάνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου (FIA) στα πλαίσια του Μεσανατολικού Πρωταθλήματος.

    [05] (Κ) Συνομοσπονδία Πετόσφαιρας - Κύπελλα Ανδρών και Γυναικών

    Την ήττα γνώρισαν οι εκπρόσωποι της κυπριακής πετόσφαιρας στην έναρξη των ευρωπαϊκών Κυπέλλων Συνομοσπονδίας Πετόσφαιρας Ανδρών και Γυναικών, από τις αντίστοιχες ομάδες της Αυστρίας, Σουηδίας και Ελβετίας.

    Στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας Πετόσφαιρας Ανδρών, η Ομόνοια ηττήθηκε στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας από την Ούνιγα με 3 - 0 σετ (29 - 27, 25 - 10 και 25 - 18)

    Με 3 - 0 σετ (25 - 18, 25 - 19 και 25 - 20) υπέκυψε και ο Παφιακός από την Τιμ Βάλα Λίνκπιγκ στη Σουηδία.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο στην Κύπρο.

    Στην αντίστοιχη διοργάνωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας Πετόσφαιρας Γυναικών, η ομάδα του Απόλλωνα γνώρισε την ήττα στη Λεμεσό από την ελβετική Ράιχεν με 3 - 0 σετ (25 - 8, 25 - 14 και 26 - 24).

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία που δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης η κάθοδος σε Αθήνα και Λευκωσία αξιωματούχων του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η παραμονή για ακόμη δέκα ημέρες στη Νέα Υόρκη του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η έξαρση επιδρομών και κλοπών από Τούρκους σε κτήματα Ε/Κ στα Στροβίλια και οι ''ιστορικές αποφάσεις'' που αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου στις 22 Νοεμβρίου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Τουρκία αποφάσισε να βάλει φερετζέ'' γράφει ότι η νίκη του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία ήταν αναμενόμενη. Προσθέτει ότι ο Τούρκος πολιτικός ανέφερε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη για να υπάρξει πολιτική βούληση που θα επιταχύνει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ μελετούν μέτρα στήριξης των Τ/Κ που διαμένουν στα κατεχόμενα προκειμένου να εξαλειφθούν οι οικονομικές ανισότητες των δυο μερών της Κύπρου αλλά δεν υπάρχει επί του παρόντος έτοιμη δέσμη μέτρων.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θριαμβευτική νίκη του Ερτογάν'' γράφει ότι το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερογάν όχι μόνο θα είναι το πρώτο κόμμα στην τουρκική Βουλή αλλά πολύ πιθανόν να έχει τη δυνατότητα από μόνο του να σχηματίσει κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία μετά από πολλά χρόνια θα αποκτήσει την πρώτη μονοκομματική της κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι για ακόμη δέκα τουλάχιστον ημέρες παρατείνεται η παραμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη διότι όπως προέκυψε από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε χθες, παραμένει υγρό στους πνεύμονές του με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απομακρυνθούν τα σωληνάκια που είχαν τοποθετηθεί για αποστράγγιση του υγρού.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τουρκικά όπλα στους Τσετσένους'' γράφει ότι βοήθεια από την Τουρκία έχουν οι Τσετσένοι τρομοκράτες οι φιλικές σχέσεις των οποίων με Τούρκους δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου έχουν εγκαταστήσει και λειτουργεί γραφείο με την ονομασία ''Γραφείο της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκέριας''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ''μοιράζει υπουργεία'' κάνοντας λόγο και για ''δαπανηρές έγνοιες του Τάσσου'' που φαίνονται καθημερινά από τις διαφημίσεις που καταχωρεί.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η κάλπη έβγαλε 'φερετζέ''', ότι οι τουρκικές κάλπες που άνοιξαν χθες στην Τουρκία αναδεικνύουν το ισλαμικό κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης νικητή των εκλογών και ...φορούν στη χώρα 'φερετζέ'. Οι εκλογές στην Τουρκία, προσθέτει, σχετίζονται με το Κυπριακό, αφού η κατάθεση σχεδίου λύσης συνδέθηκε με τη διεξαγωγή και το αποτέλεσμά της. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι καθεστώς τρόμου επέβαλαν στα Στροβίλια και την Αχνα οι Τούρκοι φέρνοντας τους κατοίκους των χωριών σε απόγνωση, καθώς τις τελευταίες 3-4 ημέρες παρουσιάζεται έξαρση επιδρομών και κλοπών από Τούρκους στα κτήματά τους οι οποίες πιθανόν διενεργούνται κατά τις νυκτερινές ώρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Την Πέμπτη το Ναι ή Οχι Ανάν'' γράφει ότι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο και καθοριστικής σημασίας για τα επόμενα βήματα θα είναι η σύσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Ειδικό Σύμβουλό του στην Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο. Αμερικανοί και Βρετανοί επιμένουν ότι είναι εφικτή η υποβολή σχεδίου μέχρι τη Σύνοδο της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, ώστε να δοθούν και οι ευρωπαϊκές ευλογίες στη λύση του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου από το Παραλίμνι, ο οποίος είπε πως η Ιερά Σύνοδος στις 22 Νοεμβρίου θα πάρει "ιστορικές αποφάσεις" και ότι ο ''Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απορρίπτονται οι εκβιασμοί'' ότι καθώς πληθαίνουν οι πιέσεις τρίτων προς τη δική μας πλευρά ''να μη χάσουμε την ευκαιρία'' που δίνεται για λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, πληθαίνουν στο πολλαπλάσιο και οι πληροφορίες ότι τα εκπονούμενα σχέδια και προτάσεις θα οδηγήσουν σε εκτρωματικές λύσεις, αυξάνοντας τις προειδοποιήσεις από την πολιτική ηγεσία ότι δεν θα δεχθούμε εκβιαστικά διλήμματα, ούτε ένταξη για χάρη μιας πρόχειρης και καταστροφικής λύσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρει ότι φθάνουν σήμερα σε Λευκωσία και Αθήνα για συναντήσεις για το Κυπριακό με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών η βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπεθ Τζόουνς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν, αντίστοιχα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΔΝ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μπεθ Τζόουνς

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεθ Τζόουνς.

    Το Κυπριακό και η προοπτική λύσης του είναι στο επίκεντρο της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στη συνάντηση παίρνουν μέρος ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, δύο βοηθοί της κ. Τζόουνς και δύο υπηρεσιακοί της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ (1)

    Την πεποίθηση ότι οτιδήποτε υποβάλουν τα Ηνωμένα Εθνη, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, θα είναι το "κατάλληλο", εξέφρασε σήμερα στη Λευκωσία η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεθ Τζόουνς, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [09] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες

    [10] (Κ) Βουλή - Θεοχάρους - ΚΣ ΟΑΣΕ - Αζερμπαϊτζάν

    [11] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ

    Θέματα ζωτικής σημασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό έθεσε και εξήγησε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης κατά τη συνάντησή του με τη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπεθ Τζόουνς.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι τα θέματα αυτά συμφωνήθηκαν σε πρωινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ενώ επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού που δεν θα σέβεται τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.

    ''Στην πραγματικότητα ακολούθησα οδηγίες σχετικά με τα θέματα που έπρεπε να τεθούν και τα οποία έπρεπε να λεχθούν με επιχειρήματα και να υποστηριχθούν οι δικές μας απόψεις'', ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, αποφεύγοντας να αποκαλύψει ποια είναι τα θέματα αυτά.

    [12] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Πράγα

    [13] (Κ) Μπεγλίτης - Σχέδιο λύσης

    Οταν υποβληθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού που φαίνεται να επεξεργάζεται ο ΟΗΕ, τότε θα διατυπώσει και την άποψή της η ελληνική κυβέρνηση.

    Αυτό τόνισε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, σημειώνοντας ότι πολλά κείμενα έχουν υποβληθεί τον τελευταίο καιρό, που όμως δεν συγκροτούν το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο -κατά πληροφορίες- θα υποβληθεί σύντομα.

    Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε σχετικά ότι, κατά την ελληνική πλευρά, το σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να είναι συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο και με την ορολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να προβλέπει, τέλος, ένα σύστημα βιώσιμο και λειτουργικό για την

    [14] (Κ) Μπεγλίτης - Τουρκία - Εκλογές

    Την ελπίδα ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε το σεβασμό της Ελλάδας στην έκφραση ψήφου του τουρκικού λαού και διατύπωσε την ελπίδα της Αθήνας να ανοίξει μία νέα περίοδος στη ζωή της γειτονικής Τουρκίας, που θα επιτρέψει την ενίσχυση τόσο της ευρωπαϊκής της πορείας, όσο και των διμερών σχέσεων.

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7452          1,7556
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7334          1,7438
    Λίρα Αγγλίας                     1,1143          1,1209
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     212,0487        213,7450
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0826          3,1072
    Δολάριο Καναδά                     2,6920          2,7135
    Κορώνα Δανίας                     12,9531         13,0567
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8381         12,9408
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8428         15,9695
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5505          2,5709
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκικές εκλογές

    Οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Τουρκία δεν καθορίζουν πολιτική για το Κυπριακό, η πολιτική καθορίζεται από το στρατιωτικό κατεστημένο, το οποίο αντιμετωπίζει με καχυποψία την ενδεχόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Εκλογές

    Η κυβέρνηση θεωρεί θετικό το γεγονός της ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης από τις χθεσινές εκλογές στην Τουρκία και αρνητικό το γεγονός ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας ''δεν πέτυχαν σε αυτές τις εκλογές'', όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Μιλώντας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό θα φανεί στην πράξη μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η τουρκική πολιτική στο Κυπριακό καθορίζεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

    [18] (Κ) ΕΕ - Εκλογές -Τουρκία - Εκπρόσωπος Επιτροπής

    Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία δεν έχει σχέση και δεν μπορεί να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η δήλωση του εκπροσώπου είχε τη μορφή απάντησης σε σχετική ερώτηση, που τέθηκε στη διάρκεια της τακτικής δημοσιογραφικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ερωτήσεων.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αμερικανός Υφυπουργός

    Την ελπίδα ότι ο χρόνος που μεσολαβεί έως τις 12 Δεκεμβρίου θα αξιοποιηθεί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διατύπωσαν σήμερα μετά την ωριαία συνάντησή τους ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν.

    [20] (Κ) ΟΑΣΕ - Σεμινάριο - Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

    Η πρόσβαση στο διαδύκτυο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, μέχρι το 2005, είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινωνία της πληροφόρησης, προωθεί ήδη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μάθηση, υγεία και επιχειρηματική δραστηριότητα.

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           111,71  ( 5,27)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 10.319.181
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  4.780.062    433,95  ( 6,53)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  3.696.776    121,98  ( 6,60)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £  2.742.600     97,95  ( 3,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     73.570     28,90  ( 5,36)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    133.752     73,73  ( 2,80)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     62.726    133,64  ( 0,40)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    182.256     23,85  ( 4,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     62.528     73,74  ( 1,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £    179.396      4,52  ( 5,85)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    453.831     27,11  ( 9,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.569     17,80  ( 0,91)
    Ξενοδοχεία                    £    364.382     57,41  ( 4,19)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.193.244    109,10  ( 5,49)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί αύριο με τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, δήλωσε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρεντ Εκχαρτ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Εκχαρτ είπε πως ο κ. ντε Σότο ήταν στη Νέα Υόρκη το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε μία επίσκεψη που χαρακτηρίζεται «κοινωνική και ιδιωτική».

    [23] (Κ) Συνεδρία ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου

    Αρχισαν σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνονται αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της 22ης συνεδρίας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου.

    Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο σημαντικό χαρακτήρα της παρούσας συνεδρίας, που είναι η τελευταία πριν τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και η προτελευταία πριν από την ολοκλήρωση της λειτουργίας της, δεδομένου ότι μετά την ένταξη η εν λόγω Επιτροπή θα πάψει να υφίσταται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 4 November 2002 - 18:49:20 UTC