Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση (1)
  • [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης
  • [03] (Κ) Καραμανλής - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ερωτήσεις δημοσιογράφων
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σχέδιο λύσης (2)
  • [06] (Κ) Σημίτης - Σχέδιο Ανάν - Τηλεοπτικό μήνυμα
  • [07] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Σχέδιο λύσης
  • [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Προτάσεις ΓΓ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε απόψε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία εισέρχεται στην πιο λεπτή και καθοριστική φάση της, επιβεβαιώνοντας ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο του παρέδωσε τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Οι χειρισμοί που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, είπε, θα είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας. ''Πολλά θα κριθούν για το μέλλον της Κύπρου από τον τρόπο που θα χειριστούμε τις εξελίξεις'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κυπριακό λαό σε ενότητα και ομοψυχία.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την επίδοση των προτάσεων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος του ζήτησε σε επτά ημέρες να τού απαντήσει αν θεωρεί ότι το έγγραφο είναι κείμενο για διαπραγμάτευση.

    Είπε πως το σχέδιο καλύπτει όλες τις πτυχές και περιλαμβάνει πρόνοιες που δεν ικανοποιούν, ωστόσο τόνισε πως το σχέδιο πρέπει να κριθεί ως σύνολο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τον κυπριακό λαό, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο έγκρισης ή απόρριψης της οποιασδήποτε συμφωνίας που πιθανόν να επιτευχθεί να παραμείνει ''ψύχραιμος, νυφάλιος και σταθερός''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι γνώμονας όλων των χειρισμών θα είναι το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της ''και τίποτε άλλο''.

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης

    Το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις επαφές του στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

    Διπλωμάτης των Ηνωμένων Εθνών που είδε το σχέδιο λύσης που επιδόθηκε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για ''ένα πολύ ευρύ πλαίσιο που πιέζει τα μέρη να διαπραγματευτούν μεταξύ τους λεπτομέρειες, εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου''.

    Ο κ. Ανάν που μεταβαίνει αύριο για διήμερη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα, για ομιλίες σε κολέγια της περιοχής θα έχει αύριο το βράδυ συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μπους και τον Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και όπως ανέφερε η πηγή μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν θα είναι το Κυπριακό και το Ιράκ.

    [03] (Κ) Καραμανλής - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι "η κατάθεση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν αποτελεί σημαντική εξέλιξη, με καθοριστικές συνέπειες για το μέλλον της Κύπρου".

    "Αυτήν την ώρα", είπε, "χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλες τις πλευρές. Στη μείζονα αυτή υπόθεση δεν χωρούν εξωραϊσμοί. Σ' αυτήν την ιστορική στιγμή δεν χωρούν επώδυνοι συμβιβασμοί. Περιμένουμε την άμεση κοινοποίηση του σχεδίου σε όλα τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, αφού μελετήσει το κείμενο, θα τοποθετηθεί

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ερωτήσεις δημοσιογράφων

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν σε αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να απαντήσει εντός επτά ημερών αν αποδέχεται όπως το σχέδιο λύσης του Κυπριακού - που του επιδόθηκε το απόγευμα - χρησιμοποιηθεί ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τη δήλωσή του για την επίδοση σχεδίου λύσης από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Παράκληση του ΓΓ ήταν αν είναι δυνατόν να έχει μια απάντηση εντός επτά ημερών'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν τέθηκε χρονοδιάγραμμα είπε ''δεν νομίζω ότι το σχέδιο εδόθη για να είναι 'δεχθείτε ή απορρίψτε το'. Είναι για διαπραγμάτευση''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το σχέδιο ανταποκρίνεται στην προσδοκία του όπως το σχέδιο λύσης να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε ότι δεν επιθυμούσε να προβεί σε σχόλιο εφόσον δεν έχει ακόμη μελετήσει σε βάθος το σχέδιο.

    ''Είναι εκτεταμένο σχέδιο, περίπου 135 σελίδων, το οποίο θέλει προσεκτική μελέτη. Επομένως δεν θα κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Εν πάση περιπτώσει, το σχέδιο θα δοθεί στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αύριο. Θα καθοριστεί άλλη ημερομηνία για τη συζήτησή του. Και εκείνοι όπως και εγώ θα το μελετήσουμε προσεκτικά'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος να βρεθεί λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα γιατί είναι θέμα που εξαρτάται και από την τ/κ πλευρά.

    Σε ερώτηση πότε αναμένει απάντηση ο ΓΓ είπε: ''ο ΓΓ επικοινώνησε τηλεφωνικώς αφότου επιδόθηκε το σχέδιο και η παράκλησή του ήταν αν είναι δυνατόν να έχει μια απάντηση εντός επτά ημερών''.

    Ερωτηθείς αν η απάντηση που αναμένει ο ΓΓ αφορά τη διαπραγμάτευση επί του συνόλου, είπε ''ασφαλώς θα διαπραγματευτούμε στο σύνολό του''.

    ''Θα θέλει μια απάντηση κατά πόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κείμενο για διαπραγμάτευση'', είπε.

    Ερωτηθείς αν εκ πρώτης όψεως μπορεί να λεχθεί ότι απέδωσε η προληπτική πολιτική των τελευταίων ημερών που αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: ''θα ήταν αφελές εκ μέρους μου να παραδεχθώ, πρώτον, ότι υπήρξε προληπτική πολιτική και, δεύτερον, ότι απέδωσε''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σχέδιο λύσης (2)

    Η ε/κ πλευρά με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού θα κρίνει το σχέδιο που υπέβαλε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''ως σύνολο'' και θα διαπιστώσει κατά πόσον εάν πραγματικά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για υπέρβαση του αδιεξόδου και την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ότι ''η λογική της θυσίας του δάσους χάριν του δένδρου είναι έξω από την οπτική μου γωνία''.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει το ερχόμενο Σάββατο στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

    Κάλεσε τόσο την κυπριακή πολιτική ηγεσία όσο και τον κυπριακό λαό να επιδείξει ''ψυχραιμία και νηφαλιότητα'', προσθέτοντας πως ''αυτές τις καθοριστικές στιγμές δεν υπάρχουν περιθώρια για μαξιμαλιστικές ενέργειες''.

    Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την παραλαβή του σχεδίου από τον Ειδικό Σύμβουλο του κ. Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι το σχέδιο που υποβλήθηκε θα περιλαμβάνει πρόνοιες που ικανοποιούν τις θέσεις μας, αλλά και πρόνοιες που και δεν θα μας ικανοποιούν'', υπογραμμίζοντας ότι ''τα πλαίσια που χαράσσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέτουν τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Τα ψηφίσματα αυτά'', είπε, ''αποτελούν την αντικειμενική κρίση και τη συλλογική σοφία, όχι των εμπλεκομένων στην κυπριακή διένεξη, αλλά της διεθνούς κοινότητας''.

    ''Η διαπραγματευτική διαδικασία'', είπε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''εισέρχεται στην πιο λεπτή και καθοριστική της φάση''.

    Υπέδειξε πως ''οι χειρισμοί που θα γίνουν τις ερχόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμοι και καθοριστικής σημασίας'' και συνέχισε: ''Πολλά θα κριθούν για το μέλλον της Κύπρου από τον τρόπο που θα χειριστούμε τις εξελίξεις, η πολιτική ηγεσία και το Εθνικό Συμβούλιο με νηφαλιότητα, με ενότητα και αίσθημα ευθύνης αρχίζει από αύριο τη συζήτηση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Οπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για αύριο στις έξι το απόγευμα.

    ''Από τον Ιούλιο του 1974, αγωνιζόμαστε με συνέπεια για να αποδείξουμε ότι η μοίρα της Κύπρου δεν είναι η κατοχή και η διχοτόμηση'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, τονίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά έχει ''καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης και ενός έντιμου συμβιβασμού που δεν βρήκαν ανταπόκριση από την άλλη πλευρά''.

    Οπως ανέφερε, ''το όραμά μας είναι μια Κύπρος ενωμένη να καταστεί ισότιμο μέλος της ΕΕ, να παρέχει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία σε όλους τους κατοίκους της με κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    ''Να κλείσουμε μια για πάντα την ιστορία των εθνικών συγκρούσεων και των πολέμων και να ανοίξουμε μια νέα εποχή ειρήνης και προόδου'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τον κυπριακό λαό να αντιμετωπίσει ''τις καθοριστικές αυτές εξελίξεις με ενότητα και ομοψυχία, με σύνεση και αίσθημα ευθύνης'', προσθέτοντας πως ''αυτές τις καθοριστικές στιγμές δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για υπεραπλουστεύσεις ούτε για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις''.

    Σημείωσε ότι ''με γνώμoνα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της αλλά συνάμα και της σταθερής θέσης ότι υπάρχουν όρια ασφάλειας που η ε/κ πλευρά νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά να μην υπερβεί, θα μελετήσουμε τις προτάσεις που μας έχουν επιδοθεί''.

    ''Τα πλαίσια που χαράσσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέτουν τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να στηριχθεί η επίλυση του Κυπριακού'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης και υπογράμμισε: ''Τα ψηφίσματα αυτά αποτελούν την αντικειμενική κρίση και τη συλλογική σοφία, όχι των εμπλεκομένων στην κυπριακή διένεξη, αλλά της διεθνούς κοινότητας''.

    Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, ''η μία κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα και η μία ιθαγένεια, καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να βρουν τη θέση τους στην επιδιωκόμενη λύση''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε ''όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό σε ενότητα και συνεργασία'', τονίζοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει ''στο Εθνικό Συμβούλιο ως συνεργάτη και ως βοηθό σ' αυτή τη δύσκολη προσπάθεια''.

    ''Η προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση'', πρόσθεσε.

    "Το σχέδιο που υποβλήθηκε καλύπτει όλες τις πτυχές του Κυπριακού'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να τονίσει ωστόσο, ότι ''είναι φανερό ότι θα περιλαμβάνει πρόνοιες που ικανοποιούν τις θέσεις μας, αλλά και πρόνοιες που δεν θα είναι της αρεσκείας μας και δεν θα μας ικανοποιούν''.

    ''Ομως το σχέδιο αυτό θα το κρίνουμε ως σύνολο'', τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι ''είναι πάνω σ' αυτή τη βάση που θα κριθεί εάν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και εάν πραγματικά μπορεί να ανοίξει το δρόμο για υπέρβαση του αδιεξόδου και την επίλυση του Κυπριακού''.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι ''η λογική της θυσίας του δάσους χάριν του δένδρου είναι έξω από την οπτική μου γωνία''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον ''ιδιαίτερα σημαντικό'', όπως το χαρακτήρισε, ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει η σθεναρή και σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην όλη προσπάθεια της κυπριακής πλευράς.

    ''Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου'', τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''αποτέλεσε σημαντικό θετικό παράγοντα τόσο αναφορικά με τις εξελίξεις στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού όσο και στην προώθηση της ενταξιακής μας πορείας''.

    ''Αυτή τη συνεργασία και συναντίληψη Ελλάδας - Κύπρου, στη ευρύτερη δυνατή της μορφή'', συνέχισε, ''όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, σκοπεύω να τη διατηρήσω ως κόρη οφθαλμού''.

    Οπως είπε, ''με τον Πρωθυπουργό Σημίτη βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία και έχουμε διευθετήσει να συναντηθούμε το προσεχές Σάββατο για συντονισμό των ενεργειών μας''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κυπριακό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο έγκρισης ή απόρριψης της οποιασδήποτε συμφωνίας που πιθανόν να επιτευχθεί, να παραμείνει ψύχραιμος, νηφάλιος και σταθερός.

    [06] (Κ) Σημίτης - Σχέδιο Ανάν - Τηλεοπτικό μήνυμα

    Το σχέδιο Ανάν περιλαμβάνει και δύσκολα σημεία για την ελληνική πλευρά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στη φάση αυτή, δεν είναι σκόπιμη και ορθή η αποσπασματική εκτίμηση κάθε ρύθμισης και σημειώνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η συνολική ισορροπία της λύσης που μπορεί να επιτευχθεί.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι από μια πρώτη αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν, κρίνει πως ''είναι μια αφετηρία που επιτρέπει την εντατική διαπραγμάτευση'' και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι επίπονες και δύσκολες.

    [07] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Σχέδιο λύσης

    ''Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι τώρα υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος για δεκαετίες και ότι αυτή η ευκαιρία δεν είναι πιθανόν να επαναληφθεί στο προβλεπτό μέλλον ''.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το Λονδίνο θα εργαστεί στενά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Η δήλωση Στρο περιλαμβάνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις το οποίο καλωσορίζει την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καταθέσει για διαπραγμάτευση τις προτάσεις του που έχουν ως στόχο τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κυπριακό και πιστεύει πως αυτή την περίοδο προσφέρεται η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Λονδίνο ''παρέλαβε σήμερα αντίγραφο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού''.

    [08] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Προτάσεις ΓΓ - Κυπριακό

    Η τ/κ πλευρά θα μελετήσει ενδελεχώς και κατά τρόπο εποικοδομητικό τις προτάσεις που επέδωσε το απόγευμα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σε γραπτή δήλωση στον τουρκικό Τύπο, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για θεραπεία, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές για διαβουλεύσεις.

    ''Θα ήθελα να τονίσω στα εμπλεκόμενα τρίτα μέρη, υπό το φως των εξελίξεων, ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία και το χρόνο για διαβουλεύσεις'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Πρόσθεσε ότι όταν επιστρέψει στα κατεχόμενα θα θέσει τις προτάσεις στην ψευδοκυβέρνηση και στην ψευδοβουλή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 11 November 2002 - 20:49:12 UTC