Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΣΑ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πρόταση Ανάν
  • [03] (Κ) Χίος - Πρόεδρος Ελλάδας - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Υπογραφή συμφωνίας στην Κοπεγχάγη
  • [06] (Κ) Φερχόιγκεν - Σχέδιο λύσης ΟΗΕ - Κεκτημένο ΕΕ
  • [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία
  • [08] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [09] (K) Φερχόιγκεν - Δήλωση για σχέδιο ΗΕ
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σχεδιο λύσης - Πρόντι
  • [13] (Κ) Σημίτης - Στεφανόπουλος - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Κυπριακό - Πρόντι
  • [15] (K) Γερμανός Πρεσβευτής - Σχέδιο λύσης
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [17] (Κ) Πατ Κοξ - Σχέδιο λύσης
  • [18] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη
  • [19] (Κ) Μάικλ Κλόσον - Σχέδιο Λύσης
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ενωση Τ/Κ Επιχειρηματιών - Ενταξη - Κύπρος
  • [21] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Νέα συνεδρία τη Δευτέρα

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΣΑ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θεωρεί ότι η πρόταση που επέδωσε για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού είναι η βέλτιστη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από άτυπη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι ενημέρωσε τα μέλη του σώματος για το σχέδιο λύσης και έχει την υποστήριξή τους για την πρωτοβουλία.

    Επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε στα μέρη τις προτάσεις του, που πιστεύει ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι ''θα αδράξουν τη μοναδική ευκαιρία'' που δίδεται για ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ερωτηθείς αν προτείνει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο για την Κύπρο, ο ΓΓ είπε: ''Νομίζω πως τα μέρη γνωρίζουν τι έθεσα ενώπιόν τους. Πρόκειται να το μελετήσουν. Εθεσα ενώπιόν τους, αυτό που θεωρώ ως βέλτιστη και συγκροτημένη πρόταση. Γνωρίζω ότι θα είναι μια δύσκολη απόφαση για αυτούς, η οποία προϋποθέτει θάρρος, σοφία και όραμα. Εχω την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν''.

    Σε ερώτηση ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα μέρη να ανταποκριθούν στην πρότασή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι τα συμβούλευσε να επανέλθουν εντός μιας βδομάδας. ''Ελπίζω ότι θα έχω ανταπόκριση στις 18 Νοεμβρίου'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για αποδοχή ή απόρριψη των προτάσεων, ο κ. Ανάν είπε ότι ο ρόλος του όλα αυτά τα χρόνια ήταν να βοηθήσει τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία.

    ''Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω, να επισπεύσω τη διαδικασία προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται ότι καθώς προχωρούμε η ευκαιρία περιορίζεται'', είπε ο ΓΓ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ''μοναδική συγκυρία υπό την έννοια της δυνατότητας ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση αν αναμένει απάντηση πριν από τις 12 Δεκεμβρίου είπε ''βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα''.

    Σε σχόλιο ότι δεν πρόκειται για προτάσεις του τύπου ''δεχθείτε το ή απορρίψτε το'' ο κ. Ανάν είπε ''Νομίζω πως αν δεν είναι μια πρόταση του τύπου 'δεχθείτε την ή απορρίψτε την' και εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να την επιβάλω στα δύο μέρη, τότε έχουμε πρόβλημα''.

    Ερωτηθείς αν η απάντηση θα δοθεί στη Νέα Υόρκη ή μέσω του κ. ντε Σότο ο κ. Ανάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ξανά συνάντηση με τις δύο πλευρές κάποια στιγμή.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πρόταση Ανάν

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εργασθούν επίμονα με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, αρπάζοντας την ιστορική ευκαιρία που υπάρχει πριν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διεύρυνση στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο.

    [03] (Κ) Χίος - Πρόεδρος Ελλάδας - Κυπριακό

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να μην επιβεβαιώνει τη διχοτόμηση του νησιού και επίσης να είναι μια βιώσιμη πρόταση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή παράδοση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι πρόνοιες του σχεδίου, καθώς και οι πρώτες αντιδράσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κυριαρχούν σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Οι κυπρικές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη σημερινή συζήτηση του κ. Ανάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους για το Κυπριακό, την καταστροφή του ναρκοπεδίου παρά το χωριό Πύλα, καθώς και τη χθεσινή ''μυστική'' εξέταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βάση για διαπραγμάτευση αλλά με πίεση χρόνου'' γράφει ότι το σχέδιο λύσης που κατέθεσαν τα ΗΕ ενώπιον των δύο πλευρών χθες το απόγευμα αποτελεί μεν βάση για παραπέρα διαπραγμάτευση, αλλά μέσα σε πιεστικά χρονικά περιθώρια, με το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν να παραπέμπει στο χρονικό ορόσημο της 12ης Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν πάση θυσία έστω και προκαταρκτική συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, συνδέοντας την άμεσα με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Εβδομάδα των Παθών'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά την επίδοση των προτάσεων στην ε/κ πλευρά, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Κληρίδη και έδωσε διοριά επτά ημερών στις δύο πλευρές για να απαντήσουν αν δέχονται ή όχι να διαπραγματευτούν επί των προτάσεων του σχεδίου. Αν οι δύο πλευρές δεχτούν να συζητήσουν στη βάση που καθορίζει το σχέδιο, εκτιμάται από πολιτικούς κύκλους στη Λευκωσία ότι σε μια εβδομάδα θα αρχίσουν επαφές και συνομιλίες επί της ουσίας. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο κ. Ανάν στις σημερινές επαφές του στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κόλιν Πάουελ.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο Σημίτης είπε το πρώτο 'ΝΑΙ''', γράφει ότι την εφαρμογή ελβετικού μοντέλου στην εκτελεστική εξουσία με εξαμελές Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν τέσσερις Ε/Κ και δύο Τ/Κ Υπουργοί, προτείνει στο σχέδιο λύσης ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πλέον σημαντικά στοιχεία του σχεδίου συνοψίζονται στο γεγονός ότι το νέο κράτος θα έχει ενιαία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, καθώς και εδαφική ακεραιότητα. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χωρίς να υποχωρεί ουσιαστικά από τις γνωστές του θέσεις, στην πρώτη αντίδραση του επιχείρησε να υποβαθμίσει το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι αυτό αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα επανέναρξης των τελματωμένων διαπραγματεύσεων.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Εφιαλτικό σχέδιο λύσης'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''ενώπιον εφιαλτικών διλημμάτων θα βρεθούν Αθήνα και Λευκωσία τον επόμενο μήνα, μετά τη χθεσινή κατάθεση του σχεδίου λύσης για το Κυπριακό από τον κ. Ανάν''. Σημειώνει ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Κώστας Σημίτης δήλωσαν ότι ''υπάρχουν σημεία του σχεδίου που δεν μας αρέσουν και δεν μας ικανοποιούν'', τονίζοντας ότι ''πρέπει να δούμε την πρόταση Ανάν στο σύνολό της''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τρεις ιατροί ήρθαν μυστικά, εξέτασαν το Σαββατοκυρίακο τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τώρα αυτό που αναμένεται είναι το ξεχωριστό από τον καθένα πόρισμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πέφτουν όλα πάνω μας'' γράφει ότι τα ΗΕ κατέθεσαν χθες συνολικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, καλύπτοντας όλες τις πτυχές του προβλήματος με σαφή χρονοδιαγράμματα. Σημειώνει ότι ''είναι προφανές ότι επιδίωξη του κ. Ανάν είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι και την Κοπεγχάγη, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου, ώστε να υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης στις 16 Απριλίου της επανενωμένης Κύπρου'' στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι η κυβέρνησή της χώρας του ''πιστεύει ότι τώρα υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος για δεκαετίες''.

    ''Η Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σκληρή διαπραγμάτευση'' γράφει ότι ''σκληρή διαπραγμάτευση αναμένεται να ακολουθήσει την κατάθεση του σχεδίου λύσης από πλευράς κ. Ανάν, το οποίο περιέχει δύσκολα ζητήματα, αλλά και που δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά''. Προσθέτει ότι σε δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και Πρωθυπουργός Σημίτης τόνισαν ότι στο σχέδιο, πρέπει να υπάρχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συνέστησε ''νηφαλιότητα'' για το σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι πρέπει ''ο χειρισμός να είναι προσεκτικός και εκεί που χρειάζεται αποφασιστικός, ώστε να μη φθάσουμε σε διλήμματα εκβιασμού''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Το σχέδιο βρίσκεται στο τραπέζι'' γράφει ότι τα ΗΕ υπέβαλαν χθες στους ηγέτες των δύο πλευρών το πολύ προσδοκώμενο προσχέδιο λύσης του Κυπριακού. Σημειώνει ότι το σχέδιο είναι έκτασης 137 σελίδων και είναι σχεδιασμένο για να αποτελέσει ως βάση για την πολιτική διευθέτηση στην 28χρονη διχοτόμηση του νησιού. Αλλού γράφει ότι η Εθνική Φρουρά κατέστρεψε χθες την τελευταία νάρκη του ναρκοπεδίου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πύλα.

    [05] (Κ) Σχέδιο Ανάν - Υπογραφή συμφωνίας στην Κοπεγχάγη

    Αν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απαντήσουν καταφατικά, μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, στο ερώτημα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά πόσο το σχέδιο λύσης που κατέθεσε χθες μπορεί να θεωρηθεί βάση για διαπραγμάτευση, τότε θα αρχίσουν στην Κύπρο απευθείας διαπραγματεύσεις, με στόχο την ολοκλήρωση και υπογραφή μιας ''βασικότατης'' πρώτης συμφωνίας μέσα στο Δεκέμβριο.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Κόφι Ανάν, καθώς επίσης οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, επιθυμούν αυτή η συμφωνία να υπογραφεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη.

    Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, βάσει των προνοιών του σχεδίου Ανάν θα επιδιωχθεί να υπογραφεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου συμφωνία σε αριθμό διατάξεων του κειμένου, ενώ τα υπόλοιπα σημεία θα τύχουν μεταγενέστερης διαπραγμάτευσης, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2003, ώστε εντός του Μαρτίου να γίνουν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο και τον Απρίλιο να υπογραφεί η συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Για το σχέδιο Ανάν έχουν ενημερωθεί πλήρως τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε χθεσινοβραδινή κλειστή και άτυπη συνεδρία του σώματος, η σύγκληση της οποίας ήταν γνωστή εκ των προτέρων μόνο στο ΓΓ των ΗΕ, τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Η ενημέρωση των μελών από τον κ. Ανάν διήρκεσε αρκετή ώρα, ενώ τους δόθηκε η 9σέλιδη περίληψη των προτάσεων του ΓΓ.

    Το λόγο έλαβαν γύρω στα δέκα μέλη, που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Τρία από τα μόνιμα μέλη, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και ορισμένα μη μόνιμα μέλη, ανέφεραν ότι θα πρέπει να επισημανθεί σε δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου ότι η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του Σώματος.

    Τελικά, συμφωνήθηκε να γίνει μια σύντομη και γενικού περιεχομένου δήλωση του Κινέζου προέδρου του ΣΑ, πρέσβη Wang Yingfan, που είπε ότι ''στις σημερινές ανεπίσημες διαβουλεύσεις, ο Γενικός Γραμματέας πληροφόρησε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι προχώρησε στην υποβολή προτάσεων, ως βάση για συμφωνία πάνω σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.''

    [06] (Κ) Φερχόιγκεν - Σχέδιο λύσης ΟΗΕ - Κεκτημένο ΕΕ

    Το σχέδιο συνολικής λύσης του Κυπριακό είναι «ισορροπημένο» και παρέχει εγγυήσεις ότι καμμία από τις δύο κοινότητες δεν θα κυριαρχήσει επί της άλλης, ανέφερε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σε ομιλία του στο ινστιτούτο «Εuropean Policy Centre των Βρυξελλών, ο κ. Φερχόιγκεν έκανε μια πρώτη τοποθέτηση, όπως τη χαρακτήρισε, επί του κειμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα προβεί σε λεπτομερή ανάλυση του σχεδίου τις προσεχείς ημέρες.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το σχέδιο θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα οριστικά συμπεράσματα της Επιτροπής θα πρέπει να αναμένουν την τοποθέτηση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για το κατά πόσο αποδέχονται το κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης.

    Ο κ. Φερχόιγκεν δέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία του κειμένου που δεν συμβαδίζουν απόλυτα με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.

    Υπενθύμισε, όμως, ότι η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές πως είναι πρόθυμη να εξετάσει ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.

    Η χρονική στιγμή κατάθεσης του σχεδίου δεν είναι τυχαία, τόνισε ο Επίτροπος, ενώ παρότρυνε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί και την εκπεφρασμένη προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία

    Την απόλυτη αντίθεσή του στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σε ομιλία του στο ανεξάρτητο ινστιτούτου «European Policy Centre, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα πρέπει να λάβει απόφαση σχετικά με την ημερομηνία πριν κρίνει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια.

    Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, όπως και όλες οι άλλες, και στο πλαίσιο αυτό της απόλυτης ισότητας μεταξύ των υποψηφίων είναι αδιανόητο να γίνει διακριτική μεταχείριση προς οφελός της.

    [08] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που δόθηκε χθες από τα ΗΕ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα όσων καθόρισαν Αθήνα και Λευκωσία, ότι δηλαδή το σχέδιο πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [09] (K) Φερχόιγκεν - Δήλωση για σχέδιο ΗΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει και υποστηρίζει ''τις προσπάθειες των καλών υπηρεσιών και την προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού''.

    Αυτό τονίζεται σε γραπτή δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για το σχέδιο των ΗΕ για το Κυπριακό, στην οποία αναφέρεται πως ''η παρουσίαση εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ μιας πρότασης για μια συνολική λύση αποτελεί ένα ενθαρρυντικό και σημαντικό βήμα προς το οποίο η ΕΕ πρέπει να δώσει την πλήρη στήριξή της''.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7429          1,7533
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7639          1,7744
    Λίρα Αγγλίας                     1,1099          1,1165
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,4063        212,0895
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1380          3,1631
    Δολάριο Καναδά                     2,7637          2,7858
    Κορώνα Δανίας                     12,9389         13,0424
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7102         12,8118
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8193         15,9458
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5479          2,5682
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,16  ( 0,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.099.761
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.332.507    411,08  (-0,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    945.296    117,76  ( 0,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    142.561     91,68  (-1,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     20.922     23,06  (-2,99)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     67.991     68,43  ( 0,51)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     34.304    121,80  (-1,78)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     85.688     21,84  ( 0,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.676     71,49  (-0,36)
    Ετ. Πληροφορικής              £     46.330      3,89  (-2,02)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    171.903     25,92  ( 2,21)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        944     16,17  (-5,44)
    Ξενοδοχεία                    £    104.551     51,91  (-0,97)
    Αλλες Εταιρείες               £    582.612     99,41  ( 0,84)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Σχεδιο λύσης - Πρόντι

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρος της Ρομάνο Πρόντι χαιρέτισαν σήμερα στις Βρυξέλλες την υποβολή του σχεδίου λύσης για το Κυπριακό από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Φολ, κατά την έναρξη της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το σχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και μια σημαντική βάση συζήτησης. Ελπίζουμε να στεφθεί με επιτυχία, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

    [13] (Κ) Σημίτης - Στεφανόπουλος - Κυπριακό

    Οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για διευθέτηση του Κυπριακού αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, παραδίδοντάς του το κείμενο του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι το κείμενο εξετάζεται από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε ότι πολλά από τα σημεία που περιέχει θα συζητηθούν με την άλλη πλευρά αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη. Ξεκαθάρισε ότι τις διαπραγματεύσεις θα της κάνει η κυπριακή ηγεσία.

    [14] (Κ) Κυπριακό - Πρόντι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε σήμερα πως εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιλέξει για την περίπτωση της Κύπρου ''τη δεύτερη καλύτερη λύση'' δηλαδή να προχωρήσει στην ένταξη του διαιρεμένου νησιού στους κόλπους της, εκτός αν υπάρξει πολιτική διευθέτηση μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

    ''Θα με χαροποιούσε αν εντασσόταν ολόκληρη η Κύπρος. Εξαιτίας ωστόσο της πολιτικής διαίρεσης, πρέπει να διαλέξουμε τη δεύτερη καλύτερη λύση -- να ενταχθεί, δηλαδή τμήμα της Κύπρου'', τόνισε ο κ. Πρόντι σε συνέντευξή του στο ''Ρόιτερς''.

    [15] (K) Γερμανός Πρεσβευτής - Σχέδιο λύσης

    Η Γερμανία δια του Πρεσβευτή της στη Λευκωσία, Γιόχεν Τρέπες, εκφράζει την ελπίδα τις επόμενες μέρες να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις επί των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, που κατατέθηκαν χθες στις δύο κοινότητες.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Με οριακά κέρδη της τάξης του 0,17% έκλεισε τη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης, παρά τη μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,15% που παρουσίασε στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Η αγορά έκλεισε τελικά στη χαμηλότερη τιμή της σήμερα, στις 105,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα τρία εκατομμύρια λίρες.

    [17] (Κ) Πατ Κοξ - Σχέδιο λύσης

    ''Μοναδική ευκαιρία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού'' χαρακτήρισε το σχέδιο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Ανάν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και υπογράμμισε ότι ''πρέπει να άρουμε όλα τα εμπόδια και να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες για διευθέτηση πριν την Κοπεγχάγη''.

    [18] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη

    Αρχισε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [19] (Κ) Μάικλ Κλόσον - Σχέδιο Λύσης

    Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού καθώς και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ιδίου του κ. Ανάν, του Ειδικού του Συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο και στην αποστολή των καλών υπηρεσιών για μια δίκαιη και διαρκή λύση στην μακρόχρονη διαίρεση της Κύπρου, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    [20] (Κ) ΕΕ - Ενωση Τ/Κ Επιχειρηματιών - Ενταξη - Κύπρος

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Επιχειρηματιών Οζιλ Ναχμί τάχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ βλέπει εφικτή την ένταξη εαν δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    [21] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Νέα συνεδρία τη Δευτέρα

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσει σε βάθος το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη δίωρη συνεδρία του σώματος απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου παρέλαβαν αντίγραφα των προτάσεων Ανάν καθώς και μία ανάλυση που έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 November 2002 - 18:49:25 UTC