Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σημίτης - Κοξ - Πρόντι - Ιράκ - Τουρκία - ΕΕ
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Διακοπή αγώνα - Η ΑΕΛ στον τελικό
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - ''Συλλήψεις'' στα κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Επαλξη - ''Συλλήψεις'' Τ/Κ - Καταδίκη
  • [07] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Ελεύθεροι Ιζτζάν και συνδικαλιστές
  • [08] (Κ) Δημαρχία Αμμοχώστου - Σκορδής - Υποβολή υποψηφιότητας
  • [09] (Κ) ΝΕΟ - Κατεχόμενα - ''Συλλήψεις'' - Καταδίκη
  • [10] (Κ) Δημαρχία Αμμοχώστου - Σκορδής (Ορθή επανάληψη)
  • [11] (Κ) Γιάννης Σκορδής - Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Βοήθεια σε τ/κ οικογένεια
  • [13] (Κ) ΑΚΕΛ - HADEP - Διαμαρτυρία
  • [14] (Κ) ΚΕΑ - "Σύλληψη" Τ/Κ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Ρωσίας - Κύπρου
  • [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Εφορος Αμμοχώστου - Νέος Δήμαρχος - Γιαννάκης Σκορδής
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντε Σότο - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [19] (Κ) ΟΗΕ - Ντε Σότο - Πέντε ΜΜ Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) ΟΗΕ - Ανθρωπιστική βοήθεια - Ιράκ - Λάρνακα
  • [22] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Αφίσες - Πρεσβεία ΗΠΑ - Επιστροφή
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - "Συλλήψεις" Τ/Κ
  • [24] (Κ) Αλπάι Ντουρτουράν - Ντενκτάς - Τουρκία - Επικρίσεις
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομάδα Φιλίας Ρωσίας-Κύπρου
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Γενικός Εισαγγελέας
  • [27] (Κ) ΔΗΚΟ - Τ/κ Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης
  • [28] (Κ) Γιαννάκης Σκορδής - Βιογραφικό
  • [29] (Κ) Σόλων Νικήτας - Βιογραφικό
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Ιράκ - Βοήθεια
  • [31] (Κ) ΔΗΣΥ - Ιράκ
  • [32] (Κ) Λονδίνο - Διεθνής Εκθεση Τροφίμων - Κυπριακά προϊόντα
  • [33] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [34] (Κ) Ολομέλεια - ΚΟΤ - Χορηγία
  • [35] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ασφάλεια ναυσιπλοϊας

  • [01] (Κ) Σημίτης - Κοξ - Πρόντι - Ιράκ - Τουρκία - ΕΕ

    Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προειδοποίησαν την Τουρκία για τις επιπτώσεις που θα είχε στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενδεχόμενη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο πόρειο Ιράκ.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Διακοπή αγώνα - Η ΑΕΛ στον τελικό

    Διακόπηκε ο χθεσινοβραδινός αγώνας καλαθόσφαιρας Κεραυνού ΑΠΟΕΛ, ένα λεπτό και 24 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του, όταν οπαδοί του ΑΠΟΕΛ άρχισαν να ρίχνουν αντικείμενα μέσα στο γήπεδο.

    Η διακοπή διήρκεσε 15 λεπτά, αλλά όταν επανάρχισε, οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία.

    Μέχρι τη διακοπή του αγώνα, ο Κεραυνός προηγείτο του ΑΠΟΕΛ με 77-68.

    Η τύχη του αγώνα θα αποφασιστεί από τη Δικαστική Επιτροπή.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - ''Συλλήψεις'' στα κατεχόμενα

    Την ανησυχία του για τις συλλήψεις Τουρκοκυπρίων, στελεχών της "αντιπολίτευσης" στην περιοχή της Μόρφου, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος κάλεσε το καθεστώς να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή τους.

    [04] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα είναι οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι δεν έγινε χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου από πολεμικά αεροπλάνα, οι επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό από τον πόλεμο στο Ιράκ, οι "συλλήψεις" Τ/Κ πολιτικών και συνδικαλιστών από το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς, καθώς και η παραίτηση Αλέκου Μαρκίδη από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης'' γράφει ότι λίγο πριν το μεσημέρι η αγορά της Βαγδάτης είχε μετατραπεί σε χώρο τραγωδίας, όταν δύο πύραυλοι των αμερικανό-βρετανικών δυνάμεων έπληξαν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στα βορειανατολικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ότι ξένοι οργανωτές ταξιδιών την Κύπρο την εμπλέκουν στην κατηγορία των χωρών υψηλού κινδύνου, ενισχύοντας το φόβο ότι ο τουρισμός μας θα είναι ένα από τα πρώτα θύματα του πολέμου στο Ιράκ.

    ''Η Μάχη'' με κύριο θέμα ''Φόβος και τρόμος στις Βάσεις'' γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Ρομπ Νιντ σε δηλώσεις χθες το μεσημέρι ανέφερε ότι μόνο μικρός αριθμός Βρετανών τραυματιών μεταφέρθηκε από το μέτωπο στο Ιράκ, και ότι αυτοί οι τραυματίες δεν προέρχονταν από το πεδίο μάχης. "Επίσης προσπάθησε να διαψεύσει πληροφορίες ότι δύο βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν αναγκαστική προσγείωση στη Βάση Ακρωτηρίου, αφού προηγουμένως έριξαν τις βόμβες τους στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού," προσθέτει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρει ότι με απεργίες και άλλες εκδηλώσεις, απαντούν οι Τ/Κ στην ενέργεια του καθεστώτος Ντενκτάς να προχωρήσει σε "συλλήψεις" και απαγόρευση του δημοψηφίσματος υπέρ της λύσης που άρχισε από το χωριό Ελιά στο διαμέρισμα της Μόρφου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το πρόσωπο του πολέμου'' γράφει ότι ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε χθες με φρίκη τις εικόνες από το βομβαρδισμό αγοράς στο κέντρο της Βαγδάτης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων και κυρίως παιδιών, το Πεντάγωνο, διά του υποστράτηγου Στάνλεϊ Μακρίσταλ διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι συμμαχικές δυνάμεις έπληξαν με βόμβες ή πύραυλους το πολυσύχναστο δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέχρι την Τρίτη δεν είχε γίνει χρήση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από πολεμικά αεροπλάνα στο πλαίσιο των διευκολύνσεων όπως αυτές έχουν δοθεί, αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ολονύχτιες φονικές μάχες'' γράφει ότι με φόντο το πρωινό μακελειό στην αγορά της Βαγδάτης από το τυφλό κτύπημα δύο αμερικανικών ''έξυπνων πυραύλων'', άρχισε ψες γύρω στις 9 το βράδυ, κατά τρόπο αιφνιδιαστικό, ιρακινή επίθεση σε δύο μέτωπα. Οι Αγγλοαμερικανοί απάντησαν με βομβαρδισμούς. Αλλού αναφέρει πως την παραίτησή του, με ισχύ από τις 24 Απριλίου, υπέβαλε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος την αποδέχθηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συνεργασία και βοήθεια, που έχει προσφέρει, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό.   ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Εξωθούν σε μακελειό'' γράφει ότι σε άγριο μακελειό εξωθούν οι Αμερικανοβρετανοί τον πόλεμο στο Ιράκ, κτυπώντας πλέον αλύπητα άμαχο πληθυσμό. Γράφει ακόμη ότι οι απώλειες και από τις δύο πλευρές αυξάνονται δραματικά ενώ σημειώνει πως στη Μόσχα υπάρχουν φόβοι πως οι συμμαχικές δυνάμεις θα κάνουν χρήση μίνι πυρηνικών που θα χρεώσουν στους Ιρακινούς. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει πως η γυναικεία οργάνωση του ΔΗΚΟ (ΓΟΔΗΚ) σε χθεσινή της πολιτικοκοινωνική συγκέντρωση με ευκαιρία την παγκόσμια ημέρα γυναίκας τίμησε τη Μιμή Κυπριανού, χήρα του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Μακελειό'' γράφει για τη χθεσινή επίθεση κατά της κεντρικής αγοράς στη Βαγδάτη όπου οι εικόνες των διαμελισμένων πτωμάτων των άμαχων Ιρακινών έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας νέες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με Αραβες διπλωμάτες στους οποίους εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Κύπρου στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι διπλωμάτες εξέφρασαν στον κ. Χριστόφια την πλήρη τους κατανόηση αναφορικά με τις διευκολύνσεις που αποφάσισε να παραχωρήσει η κυβέρνηση για διέλευση αεροσκαφών από τον εναέριο της χώρο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η φρουρά του Σαντάμ στην επίθεση'', γράφει ότι ο Χουσέιν έστειλε χθες στην αντεπίθεση 1.000 οχήματα με Ιρακινούς της φρουράς του για να αντιμετωπίσουν έξω από τη Βαγδάτη τους συμμάχους. Προσθέτει ότι η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως απέστειλε 30.000 στρατό στο Ιράκ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα δώσει μια αληθινή εικόνα ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η κοινή προσπάθεια Κύπρου - Ελλάδας για ενημέρωση των κρατών της ΕΕ για την αποτυχία στη Χάγη έχει ήδη αποδώσει καρπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΔΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Επαλξη - ''Συλλήψεις'' Τ/Κ - Καταδίκη

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου καταδικάζει τη φασιστική συμπεριφορά του καθεστώτος Ντενκτάς απέναντι στο διογκούμενο κύμα της αντίδρασης της τ/κ ''αντιπολίτευσης''.

    [07] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Ελεύθεροι Ιζτζάν και συνδικαλιστές

    Ελεύθεροι αφέθηκαν ο ΓΓ του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Τζτζάν και οι πέντε συνδικαλιστές, που συμμετείχαν στην προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος στο κατεχόμενο χωριό Ελιά, ύστερα από "κράτηση" 16 ωρών και αφού τους απαγγέλθηκε ''κατηγορία'' για ''απόπειρα κατάλυσης" του ψευδοκράτους''.

    Ωστόσο, όπως γράφουν σήμερα οι τ/κ εφημερίδες, οι ''συλλήψεις'' αυτές προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις στα κατεχόμενα, αφού 13 συνδικαλιστικές οργανώσεις κήρυξαν απεργία με 5.000 άτομα να πραγματοποιούν πορεία στην κατεχόμενη Λευκωσία για καταδίκη της στάσης και συμπεριφοράς της ψευδοαστυνομίας.

    [08] (Κ) Δημαρχία Αμμοχώστου - Σκορδής - Υποβολή υποψηφιότητας

    Με πρώτη προτεραιότητα την πολεοδομική αναβάθμιση της Αμμοχώστου, υπέβαλε σήμερα το πρωί την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της κατεχόμενης πόλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου και Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Γιάννης Σκορδής.

    [09] (Κ) ΝΕΟ - Κατεχόμενα - ''Συλλήψεις'' - Καταδίκη

    Οι Νέοι Ορίζοντες καταδίκασαν σήμερα τις ''συλλήψεις'' Τ/Κ πολιτικών και συνδικαλιστών, οι οποίοι συμμετείχαν στη διενέργεια δημοψηφίσματος στο κατεχόμενο χωριό Ελιά.

    [10] (Κ) Δημαρχία Αμμοχώστου - Σκορδής (Ορθή επανάληψη)

    Με πρώτη προτεραιότητα την πολεοδομική αναβάθμιση της Αμμοχώστου, υπέβαλε σήμερα το πρωί την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της κατεχόμενης πόλης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Γιάννης Σκορδής.

    [11] (Κ) Γιάννης Σκορδής - Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου

    Ο κ. Γιάννης Σκορδής ανακηρύσσεται αύριο νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου αφού ήταν ο μοναδικός που υπέβαλε σήμερα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αμμοχώστου που κενώθηκε μετά την υπουργοποίηση του Κίκη Καζαμία.

    Ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανόρθωσης Κίκης Κωνσταντίνου, που είχε ανακοινώσει σε διάσκεψη Τύπου ότι θα υπέβαλλε υποψηφιότητα τελικά δεν παρουσιάστηκε στα γραφεία του Επάρχου Αμμοχώστου στη Λάρνακα. Η διορία υποβολής υποψηφιοτήτων έληξε στις 1230.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Βοήθεια σε τ/κ οικογένεια

    Η προσφορά οικονομικής βοήθειας μέσω του Υπουργού Εξωτερικών και μέσω των Ηνωμένων Εθνών προς τ/κ οικογένεια, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε υπό το φως σημερινών δημοσιευμάτων και πληροφοριών της κυβέρνησης.

    [13] (Κ) ΑΚΕΛ - HADEP - Διαμαρτυρία

    [14] (Κ) ΚΕΑ - "Σύλληψη" Τ/Κ

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή του στους Τ/Κ συνδικαλιστές και το ΓΓ του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζάν που συνελήφθησαν από το καθεστώς Ντενκτάς στο κατεχόμενο χωριό Ελιά.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Ρωσίας - Κύπρου

    Πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό και τον πόλεμο κατά του Ιράκ, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με εξαμελή αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας - Κύπρου στη Δούμα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Ομάδας Νικολάι Ντάικχες εξέφρασε την ευχή όπως με τη νέα κυβέρνηση στην Κύπρο, δημιουργηθούν νέες συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, προσθέτοντας πως αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις της Ομάδας με πολιτικούς παράγοντες στην Κύπρο.

    [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/3/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7071            1,7173
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8314            1,8423
    Λίρα Αγγλίας                     1,1645            1,1714
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,1163        220,8692
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0500          3,0744
    Δολάριο Καναδά                     2,6786          2,7000
    Κορώνα Δανίας                     12,6632         12,7645
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3969         13,5040
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7797         15,9059
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5227          2,5428
    

    [17] (Κ) Εφορος Αμμοχώστου - Νέος Δήμαρχος - Γιαννάκης Σκορδής

    Αύριο το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και αγναντεύοντας τη νεκρή πόλη του Ευαγόρα θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή.

    Αυτό ανακοίνωσε αμέσως μετά τη λήξη στις 1230 της διορίας για υποβολή υποψηφιοτήτων για την αναπληρωματική εκλογή Δημάρχου Αμμοχώστου μετά την υπουργοποίηση του Κίκη Καζαμία, ο Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου Ανδρέας Στυλιανίδης.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντε Σότο - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Η κυβέρνηση επιθυμεί τη συνέχιση των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ούτως ώστε να προωθηθεί η προσπάθεια για λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [19] (Κ) ΟΗΕ - Ντε Σότο - Πέντε ΜΜ Συμβουλίου Ασφαλείας

    Μισή μόλις ώρα διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Στα πρώτα 20 λεπτά ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε τα μέλη για την αποτυχία της προσπάθειας και τους λόγους.

    Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η παράθεση των στοιχείων ήταν αντικειμενική και σε αντιστοιχία των όσων είχε δηλώσει ο Κόφι Ανάν, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κ. Ντενκτάς.

    Τους ανέπτυξε ακόμη τις σκέψεις του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα, ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να διακοπεί, όμως δεν θα πρέπει να πιεστούν τα μέρη να προσέλθουν σε συνομιλίες. Ετσι, όπως φαίνεται, θα υπάρξει μία ανάπαυλα, εν αναμονή κάποιων εξελίξεων που θα αναβιώσουν τις συνομιλίες.

    Τα μέλη μίλησαν ελάχιστα, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του κ. ντε Σότο και εκφράζοντας την εκτίμησή τους στις προσπάθειές του και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,13  (-0,52)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.217.504
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    280.230    309,15  (-1,60)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    219.267     89,26  (-1,02)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     18.840     73,57  (-0,34)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.165     17,25  ( 1,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    109.891     57,54  (-0,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.426     84,72  ( 1,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.286     17,67  (-0,45)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     47.167     74,15  ( 2,96)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.864      2,84  (-2,41)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.624     14,96  (-1,45)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      7.414     10,41  (-3,25)
    Ξενοδοχεία                    £     22.197     42,36  (-0,47)
    Αλλες Εταιρείες               £    634.480     77,99  (-1,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) ΟΗΕ - Ανθρωπιστική βοήθεια - Ιράκ - Λάρνακα

    Τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στον ιρακινό πληθυσμό, δήλωσε σήμερα η Σόνια Ντουμόντ, λειτουργός του Συντονιστικού Γραφείου του ΟΗΕ για Ανθρωπιστική Βοήθεια.

    [22] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Αφίσες - Πρεσβεία ΗΠΑ - Επιστροφή

    Τρεις αφίσες-δώρο που απέστειλε η Πρεσβεία των ΗΠΑ προς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με την ευκαιρία της ''Ημέρας της Γης'' που ήταν στις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της αμερικανοβρετανικής επίθεσης στο Ιράκ, επιστράφηκαν σήμερα, συνοδευόμενες από επιστολή διαμαρτυρίας από τον Γενικό Γραμματέα και βουλευτή του Κινήματος Γιώργο Περδίκη.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - "Συλλήψεις" Τ/Κ

    Την ανησυχία της για τις "συλλήψεις" των έξι Τουρκοκυπρίων μελών της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας», εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλεί το τ/κ καθεστώς να σεβαστεί τις αρχές του πλουραλισμού και της ελεύθερης εκφρασης.

    [24] (Κ) Αλπάι Ντουρτουράν - Ντενκτάς - Τουρκία - Επικρίσεις

    Ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του τ/κ Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρτουράν κατηγόρησε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα ότι ευθύνονται για το πρόσφατο ναυάγιο των συνομιλίων για λύση του Κυπριακού στη Χάγη.

    Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας ''Γενί Ντουζέν'', ο κ. Ντουρτουράν κατηγόρησε την Τουρκία για το αδιέξοδο στο κυπριακό πρόβλημα και είπε ότι στο τέλος η Τουρκία άρχισε να εμποδίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα αποκάλυπτε τις επιθυμίες της τ/κ κοινότητας, την οποία η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι προστατεύει.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομάδα Φιλίας Ρωσίας-Κύπρου

    Ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας-Κύπρου έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της Χάγης, για τις θέσεις της ε/κ πλευράς και για την τουρκική αδιαλλαξία.

    Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Ρωσίας και Κύπρου και προέβησαν σε ανασκόπηση της διεθνούς κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την επέμβαση των Βρετανοαμερικανών στο Ιράκ.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Γενικός Εισαγγελέας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε σήμερα τον Σόλωνα Νικήτα ως Γενικό Εισαγγελέα από την 1η Μαϊου 2003.

    [27] (Κ) ΔΗΚΟ - Τ/κ Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης

    Την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα στις ελεύθερες περιοχές ο αρχηγός του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί σε συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους.

    [28] (Κ) Γιαννάκης Σκορδής - Βιογραφικό

    Ο Γιαννάκης Σκορδής γεννήθηκε στο Κάτω Βαρώσι της Αμμοχώστου στις 2 Ιανουαρίου 1949. Από ηλικίας τριών ετών και για κάποια χρόνια έζησε με την οικογένεια των γονιών του στην Κάτω Δερύνεια Αμμοχώστου, στην περιοχή των εβραϊκών πορτοκαλεώνων. Αργότερα και κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μόνιμος τόπος διαμονής του έγινε ξανά το Κάτω Βαρώσι, όπου κατοικούσε και η υπόλοιπη οικογένεια. Γονείς του είναι ο Προκόπης και η Λαζαρού Σκορδή, άνθρωποι με ανάμειξη στα κοινά και τους αγώνες των εργατών της Κύπρου.

    Μετά από τρία χρόνια φοίτησης στο Β' Γυμνάσιο Αμμοχώστου, συνέχισε τη μάθηση στο Πρακτικό Τμήμα του Α' Γυμνασίου Αμμοχώστου μετά δε από την αποφοίτηση του υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

    Το 1968 αναχώρησε στη Σόφια Βουλγαρίας, όπου σπούδασε και πήρε τον τίτλο MSc στην Αρχιτεκτονική. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1974 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στον κλάδο Αναστύλωσης και Συντήρησης Αρχαιολογικών Μνημείων της Αρχιτεκτονικής, μέχρι το τέλος του 1975. Η συμμετοχή του στις πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες της φοιτητικής κοινότητας στον τόπο σπουδών του ήταν συνεχής.

    Το 1975, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του, βρήκε την πατρική οικογένεια στην προσφυγιά. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων είχε ήδη παντρευτεί με τη Γιαννούλα Σκορδή (πατρικό Χρυσοστόμου) από τη Λεμεσό. Η Γιαννούλα είναι Κοινωνική Λειτουργός στο Γραφείο Ευημερίας. Εχουν δύο παιδιά, την Αγγέλα που είναι αρχιτέκτονας και τον Προκόπη που είναι μουσικός.

    Από το 1975 κατοικεί στη Λεμεσό, όπου μετά από εργασία σαν υπάλληλος για ενάμισι περίπου χρόνο, από το 1977 διατηρεί δικό του Αρχιτεκτονικό Γραφείο.

    Από τα πρώτα χρόνια της καθόδου του στην Κύπρο, αναμείχθηκε στις δραστηριότητες των οργανώσεων των Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Για σειρά ετών έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών Μελετητών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών (ΠΟΕΕΜ), είναι δε μέλος και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ). Η οργάνωση όμως της οποίας πέρασε από όλα τα σκαλοπάτια ιεραρχίας, είναι ο Σύνδεσμος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΠΜΑΚ), της οποίας αυτή την στιγμή είναι Πρόεδρος.

    [29] (Κ) Σόλων Νικήτας - Βιογραφικό

    Ο Σόλων Νικήτας γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1ην Οκτωβρίου 1937. Τέλειωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1955. Εργάστηκε για δύο περίπου χρόνια στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου. Σπούδασε νομικά στο Λονδίνο στο Lincoln's Inn. Από το 1961 μέχρι το 1971 εργάστηκε ως δικηγόρος διατηρώντας στη Λευκωσία δικό του δικηγορικό γραφείο.

    Διορίστηκε Επαρχιακός Δικαστής τον Σεπτέμβριο του 1971 και προήχθη σε Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή τον Οκτώβριο του 1980 και σε Πρόεδρο Επαρχιακού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 1982. Τον Νοέμβριο του 1988 διορίστηκε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

    Υπηρέτησε ως μέλος του Συμβουλίου της Οργάνωσης των Δικαστών της Κοινοπολιτείας από το 1994 μέχρι και το 1997 και έκτοτε ως ένας από τους Αντιπροέδρους της Οργάνωσης. Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλά νομικά συνέδρια.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Ιράκ - Βοήθεια

    [31] (Κ) ΔΗΣΥ - Ιράκ

    Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει τον χθεσινό βομβαρδισμό αμάχων, σε κατοικημένες περιοχές της Βαγδάτης και εκφράζει τη ''βαθύτατη θλίψη του για την αποτρόπαιη αυτή πράξη και την απώλεια μεγάλου αριθμού ανθρωπίνων ζωών''.

    [32] (Κ) Λονδίνο - Διεθνής Εκθεση Τροφίμων - Κυπριακά προϊόντα

    Την ικανοποίηση τους για το μεγάλο ενδιαφέρον που επεδείχθη από τους επισκέπτες της Διεθνής Εκθεσης Τροφίμων Λονδίνου για τα κυπριακά προϊόντα εξέφρασαν στο ΚΥΠΕ οι εκπρόσωποι 16 κυπριακών επιχειρησιακών μονάδων - δέκα της γαλακτοκομικής βιομηχανίας και έξι ζυμαρικών ειδών και ποτών - που συμμετείχαν σε αυτήν.

    [33] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Σίδνεϊ - Ομογενείς ------------------ Ομογενείς και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου που διαμένουν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας συμμετείχαν σε μεγάλη εκδήλωση με θέμα ''Ημέρα Αρμονίας Επαναπροσέγγιση'', που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας της πόλης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση στη Λευκωσία, σε ειδική εκδήλωση που προηγήθηκε το μεσημέρι στο οίκημα της Κοινότητας παρευρέθηκαν επίσημοι από την Ομοσπονδιακή και Πολιτειακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Σώτος Λιασίδης σε ομιλία του εξήρε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Αυστραλίας, ο οποίος αποτελεί, όπως δήλωσε, ''εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση και για τον κυπριακό λαό''.

    Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση της Κύπρου και όλος ο πολιτικός κόσμος για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Λος Αντζελες - Εκδηλώσεις -------------------------- Με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Ελληνας Πρόξενος στο Λος Αντζελες Δημήτρης Ζεβελάκης παρέθεσε μεγάλη δεξίωση στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες και πλήθος Ελλήνων και Κυπρίων ομογενών.

    Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνια και πιθανός υποψήφιος Κυβερνήτης για την πολιτεία της Καλιφόρνια, Ελληνοαμερικανός Φιλ Αγγελίδης και ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λος Αντζελες Αντρέας Κυπριανίδης.

    Σε χαιρετισμό του ο κ. Αγγελίδης ανάφερε ότι για 182η χρονιά γιορτάζουμε πανηγυρικά την επέτειο της αναγέννησης της Ελλάδας και τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας και την Ορθοδοξία. Ενας αγώνας που αποτέλεσε πρότυπο και έκφραση πολλών καταπιεσμένων λαών, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, σε πανηγυρικές εκδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο (22 και 23 Μαρτίου), στο Λος Αντζελες, η ομογένεια τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    [34] (Κ) Ολομέλεια - ΚΟΤ - Χορηγία

    Με 45 ψήφους υπέρ και τον βουλευτή των ΝΕΟ Χρίστο Κληρίδη να καταψηφίζει, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα το απόγευμα, μετά από μακρά συζήτηση, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που προβλέπει χορηγία 7.000.000 λιρών στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ). Ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης τήρησε αποχή.

    Το ποσό αυτό παραχωρείται στον ΚΟΤ ως το πρώτο μέτρο για την ενίσχυση των προγραμμάτων προβολής και διαφήμισης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος, καθώς και για την τόνωση της κυπριακής οικονομίας, μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ.

    [35] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ασφάλεια ναυσιπλοϊας

    Την απαγόρευση της μεταφοράς βαρέως πετρελαίου από πλοία μονού τοιχώματος, αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αποφάσισε και την άμεση απόσυρση όλων των πλοίων αυτής της κατηγορίας, που έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 23 ετών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 March 2003 - 18:49:27 UTC