Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συναντήσεις
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 23η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ορνέλλα Μούτι - Κύπρος
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόμας Γουέστον
  • [06] (Κ) Καραϊσκάκειο Ιδρυμα - Δραστηριότητες
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Σημίτης
  • [08] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Μονόλεπτη σιγή - Δυστύχημα - Τέμπη
  • [09] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συναντήσεις - Δηλώσεις (1)
  • [10] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Ανακοινωθέν
  • [14] (Κ) Ιζέτ Ιζτζιάν - Μέτρα στήριξης Τ/Κ
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ψήφισμα ΣΑ - Γουέστον
  • [16] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Προσφυγή - ΕΕ
  • [17] (Κ) Συνάντηση Χριστόφια - Γουέστον
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος
  • [20] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - "Πράσινο φως" για διεύρυνση
  • [21] (Κ) ΕΕ - Συνθήκη Προσχώρησης - Μέτρα ασφαλείας
  • [22] (Κ) Ινδία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πρόεδρος Μαλδίβων
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κυπριακό
  • [24] (Κ) ''Financial Times'' - Αγκυρα - Στρατιωτικοί
  • [25] (Κ) Χατζηδημητρίου - Γουέστον - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [28] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Νέο ψήφισμα - Κυπριακό (1)
  • [29] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιρανός Πρεσβευτής - Συνεργασία

  • [01] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συναντήσεις

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα έχει σήμερα το πρωί ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφθασε χθες στο νησί.

    Αργότερα ο κ. Γουέστον θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 23η Αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Με τη χθεσινή της νίκη (1 - 0) επί του Διγενή, στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ομόνοιας βρέθηκε μόνη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του κυπριακού πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας ανδρών, αξιοποιώντας την προχθεσινή εκτός έδρας ήττα, (3 - 4) του ΑΠΟΕΛ από την Ανόρθωση.
    
    Στους υπόλοιπους αγώνες της 23ης Αγωνιστικής, οι οποίοι έγιναν προχθές, ο Ολυμπιακός κέρδισε με 4 - 0 τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΠ, ο Απόλλωνας νίκησε την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Τσίρειο με 3 - 2, ο Εθνικός Αχνας νίκησε στο Δασάκι την ΑΕΛ με 2 - 1, η Πάφος την ΑΕΚ με 1 - 0 στο Παφιακό και ο Αρης με 7 - 1 την Αλκή, στο ΓΣΖ.
    
    Η βαθμολογία, μετά και το χθεσινό αγώνα Ομόνοιας - Διγενή Ακρίτα, διαμορφώνεται ως εξής:
    
    1)  Ομόνοια		54
    2)  ΑΠΟΕΛ		52
    3)  Ανόρθωση		50
    4)  Ολυμπιακός	        49
    5)  ΑΕΛ		        35
    6)  Πάφος		34
    7)  Απόλλωνας	        31
    8)  Εθνικός Αχνας	30
    9)  ΑΕΚ		        29
    10) Ενωση		25
    11) Διγενής		24
    12) Σαλαμίνα		20
    13) Αρης		08
    

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το φοβερό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες βράδυ στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα 21 μαθητές ηλικίας 16 χρόνων που επέστρεφαν από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα, να χάσουν τη ζωή τους ενώ 32 άλλοι να τραυματιστούν, είναι το κύριο θέμα σε όλες τις κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου είναι η αναμενόμενη έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του νέου ψηφίσματος για την Κύπρο, οι προβλέψεις του αρμόδιου Υπουργού για ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο, η τροποποίηση του Συντάγματος που μελετάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η απουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού από την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τα χαμόγελα έσβησαν στα δεκάξι'' γράφει ότι η Ελλάδα ντύθηκε στα μαύρα από χθες μετά την απίστευτη τραγωδία που σημειώθηκε στα Τέμπη στην εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα 21 μαθητές 16 χρόνων που επέστρεφαν από τριήμερη σχολική εκδρομή στην Αθήνα να χάσουν τη ζωή τους ενώ άλλοι 32 να τραυματιστούν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι αντιστρέφεται το κλίμα στον τουρισμό, αφού στο δεύτερο μισό του Απριλίου προβλέπεται σημαντική αύξηση των ναυλωμένων πτήσεων προς την Κύπρο, κάτι που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες της θερινής τουριστικής περιόδου.

    Το ''Θάρρος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η κυβέρνηση του βολέματος'' γράφει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης άσκησε χθες ''σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης καυτηριάζοντας τη στάση της έναντι στα προβλήματα του τόπου'' λέγοντας ότι ''δεν πρόλαβαν να περάσουν 40 μέρες και παρακολουθούμε καθημερινά καυγάδες για το ποιο κόμμα θα κυριαρχήσει, ποιος θα κερδίσει το διαμερισμό των αξιωμάτων και δείχνουν να τους ενδιαφέρει περισσότερο ποιον θα βολέψουν παρά ποια προβλήματα θα λύσουν''. Αλλού γράφει ότι σήμερα, μετά από διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν δεν υπάρξουν διαφορές, η ολομέλεια του Σώματος αναμένεται να εγκρίνει ομόφωνα το νέο ψήφισμα για την Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στημένο κόλπο με προσφορές'' γράφει ότι ''οι όροι των προσφορών προκειμένου να αγοραστούν οι κάμερες φωτοεπισήμανσης που θα τοποθετηθούν στους δρόμους για να εντοπίζουν και να απαθανατίζουν φωτογραφικά τους παραβάτες την ώρα που θα παρανομούν, κρίθηκαν φωτογραφικοί, δηλαδή ότι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα συγκεκριμένων προσφοροδοτών''. Αλλού γράφει ότι σε ακύρωση θεωρήσεων διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν από τη Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα προέβη σε πολλές περιπτώσεις το Τμήμα Μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού οι κάτοχοί τους είτε δεν είχαν χρήματα, είτε είχαν εικονική κράτηση ξενοδοχείου, είτε δεν είχαν εισιτήριο επιστροφής.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ολη η Ελλάδα θρηνεί'' γράφει ότι ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί από χθες τα θύματα της μεγαλύτερης τραγωδίας που σημειώθηκε στη χώρα μεταπολεμικά. Προσθέτει ότι σε φοβερό δυστύχημα που συνέβη λίγο πριν τις 8 το βράδυ στα Τέμπη, 23 μαθητές που επέστρεφαν στη Βέροια με λεωφορείο από τριήμερη εκδρομή έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο συγκρούστηκε με νταλίκα που μετέφερε ξυλεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου "επιδιώκουν να δώσουν Σολομώντεια λύση στο πολύκροτο θέμα διαγραφής των φοιτητών με νέα πρόταση που κατατέθηκε και αναφέρει ότι ακαδημαϊκοί κύκλοι πιέζουν την Πρυτανεία να καταθέσει την πρόταση στη Βουλή".

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αλλάζουν τα ισοζύγια'' γράφει στο κύριο θέμα ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης την Τετάρτη στην Αθήνα αλλάζουν τα δεδομένα και τα ισοζύγια στο Κυπριακό. Προσθέτει ότι η ε/κ πλευρά αποκτά διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής πλευράς, πρωτίστως σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης, το οποίο θα πρέπει να συνάδει όσο μπορεί περισσότερο με το κοινοτικό και καθίσταται πλέον σαφές ότι η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ διέρχεται από τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά μετά από πρόταση της Νομικής Υπηρεσίας τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της αρχής της ισότητας σε όλους του τομείς της ζωής του τόπου.

    [04] (Κ) Ορνέλλα Μούτι - Κύπρος

    Μια από τις ''Αφροδίτες του ιταλικού σινεμά'', η Ορνέλλα Μούτι βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και απόψε θα παραστεί στην προβολή της ταινίας της ''Εγώ και η αδελφή μου'', στα πλαίσια του Ιταλικού Πολιτιστικού Μήνα, που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόμας Γουέστον

    [06] (Κ) Καραϊσκάκειο Ιδρυμα - Δραστηριότητες

    Στη δωδέκατη θέση διεθνώς με καταχωρημένους στη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών μέχρι το τέλος του 2002, 77.500 χιλιάδες δότες βρισκόταν το Αρχείο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, που είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού στον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 2003 ο αριθμός των δοτών θα ξεπεράσει τις 90.000.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Σημίτης

    [08] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Μονόλεπτη σιγή - Δυστύχημα - Τέμπη

    Μονόλεπτη σιγή από τους μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου θα τηρηθεί αύριο εις μνήμην των 21 Ελλήνων μαθητών που έχασαν τη ζωή τους χθες σε τροχαίο δυστύχημα, που συνέβη κοντά στα Τέμπη.

    [09] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συναντήσεις - Δηλώσεις (1)

    Ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι η κατάσταση μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης θα αλλάξει, αφού όπως σημείωσε, τη Συνθήκη θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Γουέστον είπε πως δεν μπορούν να γίνουν δραστικές αλλαγές στις βασικές ιδέες του σχεδίου Ανάν.

    [10] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Η αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''αφορά την ίδια την τουρκική κυβέρνηση'', δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ''παρακολουθεί και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική πλευρά'' και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6995            1,7096
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8249            1,8358
    Λίρα Αγγλίας                     1,1605            1,1674
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,0547        221,8151
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0231          3,0472
    Δολάριο Καναδά                     2,6577          2,6789
    Κορώνα Δανίας                     12,6074         12,7082
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3758         13,4828
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4960         15,6199
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5390          2,5593
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,82  ( 0,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    838.080
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    424.309    339,87  ( 1,97)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    364.520     97,75  ( 1,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.148     75,18  ( 0,79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.238     18,05  ( 0,39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.995     58,26  (-0,72)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.191     90,04  (-0,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.424     18,15  (-0,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.030     73,51  (-1,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £    115.654      2,97  ( 0,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     22.279     16,39  ( 2,57)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        192     12,46  ( 3,32)
    Ξενοδοχεία                    £     22.054     43,90  ( 0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     56.461     80,33  ( 1,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Ανακοινωθέν

    [14] (Κ) Ιζέτ Ιζτζιάν - Μέτρα στήριξης Τ/Κ

    O αρχηγός του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν δήλωσε πως ''οποιαδήποτε μέτρα από όποια πλευρά και αν προέρχονται, που προσφέρουν κατανόηση, συνεργασία, ελεύθερη διακίνηση αγαθών και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο κοινοτήτων με κατάληξη τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να γίνουν αποδεκτά''.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ψήφισμα ΣΑ - Γουέστον

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα πως μετά τις πολλές και επιτυχείς προσπάθειες τις διπλωματικής υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το περιεχόμενο του ψηφίσματος που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει βελτιωθεί και καταστεί ''ικανοποιητικό''.

    [16] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Προσφυγή - ΕΕ

    Την προσφυγή σε ευρωπαϊκά σώματα καθώς και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά ''την παράλειψη συμπερίληψης της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας στην ΕΕ καθώς και τη μη συμμετοχή στην Ευρωβουλή Τ/Κ'', υποστήριξε σήμερα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [17] (Κ) Συνάντηση Χριστόφια - Γουέστον

    Την κοινή διαπίστωση για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν τα πράγματα στο Κυπριακό καθώς και την ανάγκη αλλαγής προνοιών του Σχεδίου Ανάν, ως αποτέλεσμα της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, εξέφρασαν σήμερα σε συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα στην Αθήνα πως εκείνο που επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση μέσα από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, είναι επανάληψη της επίρριψης ευθυνών στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την τουρκική πλευρά γενικότερα για το αδιέξοδο και συνέχιση των προσπαθειών μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας για προώθηση λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος

    Επιστέγασμα πολύχρονων προσπαθειών που κατέβαλαν από κοινού οι ηγεσίες του τόπου θεωρείται η 16η Απριλίου, μέρα κατά την οποία η Κύπρος και άλλες εννέα χώρες θα υπογράψουν στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ.

    Οπως δήλωσε από την Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, φθάνει αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα 20μελής κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [20] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - "Πράσινο φως" για διεύρυνση

    Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε σήμερα δήλωση στο Λουξεμβούργο με την οποία δίνει και τυπικά το "πράσινο φως" για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων κρατών μελών, την Τετάρτη, στην Αθήνα.

    [21] (Κ) ΕΕ - Συνθήκη Προσχώρησης - Μέτρα ασφαλείας

    Από αύριο, παραμονή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης και ανήμερα των διαδοχικών αφίξεων πέραν των 40 ηγετών κρατών της Ευρώπης και των πολυάριθμων αντιπροσωπειών τους, η ελληνική αστυνομία θα λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα.

    Πέραν των 10.000 αστυνομικών από όλες τις πόλεις της Ελλάδας θα διασφαλίσουν την ασφάλεια και ομαλή διακίνηση των ηγετών που θα βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα το διήμερο 16 και 17 Απριλίου.

    [22] (Κ) Ινδία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πρόεδρος Μαλδίβων

    Απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε λύση του Κυπριακού, παρά τις έντονες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας τον τελευταίο καιρό, εξέφρασε ο Πρόεδρος των Μαλδίβων Maumoon Abdul Gayoom.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κυπριακό

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί για το νησί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως και μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ μεθαύριο στην Αθήνα η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού που επιθυμεί όπως παραμείνουν εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

    [24] (Κ) ''Financial Times'' - Αγκυρα - Στρατιωτικοί

    Ως "λάθος τακτικής" χαρακτήρισε η ανταποκρίτρια της ''Financial Times'' στην Αγκυρα Leyla Boulton την ευθυγράμμιση των Τούρκων στρατιωτικών με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ και την "αντιπολίτευση" υπέρ του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όταν συζητείτο το σχέδιο Ανάν και αφήνοντας, παράλληλα, το υπονοούμενο ότι ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν είχε διαφορετική άποψη.

    [25] (Κ) Χατζηδημητρίου - Γουέστον - Κυπριακό

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον επεσήμανε ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ την Τετάρτη, αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να συνεχίσουν οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια αδράνειας και στασιμότητας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Γουέστον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Τάκη Χατζηδημητρίου, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού.

    [26] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διοικητής ΚΤ

    Συγκρατημένα αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος σε σχέση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο υποτίμησης της κυπριακής λίρας, υπογραμμίζοντας ότι ''δεν ετέθη, δεν τίθεται και δεν αναμένω σε καμμιά περίπτωση να τεθεί, εκτός εάν συμβεί κάτι που δεν διανοούμαι καν, θέμα υποτίμησης της κυπριακής λίρας''.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής 11 Απριλίου ε.ε., σε νοσοκομείο της Λευκωσίας, ο Παναγιώτης Παπαπέτρου, πατέρας της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου Ζ'. Ο εκλιπών, καταγόταν από το τουρκοκρατούμενο σήμερα χωριό Συγχαρί της επαρχίας Κυρηνείας και ήταν 73 ετών. Ο Μακαριώτατος, έφτασε στο νησί το πρωί του Σαββάτου 12 Απριλίου και στις 3 το μεσημέρι, προέστη της νεκρώσιμης ακολουθίας του μακαριστού πατρός του στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά της Λευκωσίας. Στην ακολουθία τον Πατριάρχη πλαισίωσαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεοφύλακτος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, Αρχιμανδρίτες και άλλοι κληρικοί της Εκκλησίας Κύπρου.

    Τον νεκρό αποχαιρέτησαν εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου ο Θεοφ. Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, εκ μέρους της πολιτείας ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Χριστόφιας και εκ μέρους της ενορίας του, Αγλαντζιάς ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Διομήδης Κωνσταντίνου. Εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στεφάνι κατέθεσε ο Επίσκοπος Βαβυλώνος ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο λόγο και εξήρε την ενάρετη ζωή του εκλιπόντος και σημείωσε την αγάπη του προς την Εκκλησία.

    Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο Επίσκοπος Κύκκου, ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, ο Επίσκοπος Κυρήνης, εκπρόσωπος της Ελληνικής πρεσβείας, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων, υπουργοί και πλήθος εκτιμητών του μεταστάντος.

    Η ταφή έγινε στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας σε οικογενειακό τάφο.

    Ο Μακαριώτατος, τον οποίο συνοδεύουν ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος, επιστρέφει στην Αίγυπτο τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Απριλίου 2003.

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ

    Το πρωί της Πέμπτης 10 Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ επισκέφτηκε τον Έλληνα Πρέσβυ κ. Ιωάννη Κορίνθιο στην Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Ο κύριος Κορίνθιος ενημέρωσε τον Μακαριώτατο μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ καθώς και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης που θα λάβει χώρα στην Αθήνα την Τετάρτη 16 Απριλίου 2003. Ο Πατριάρχης και ο Έλληνας Πρέσβυς συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ελληνική παροικία στην Κένυα καθώς και το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου στην χώρα.

    Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριο, τους Αρχιμανδρίτες Ιννοκέντιο Μπυακατόνγκα και Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο, τον καθηγητή Κων/νο Χριστομάνο και τον π. Σιλουανό Mwangi. Ο Πατριάρχης συζήτησε με τους προαναφερθέντες την πορεία του έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Κένυα και έδωσε κατευθύνσεις και συμβουλές.

    [28] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Νέο ψήφισμα - Κυπριακό (1)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ψήφισμά του που ενέκρινε με αριθμό 1275, επιρρίπτει ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη.

    Παράλληλα, καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

    Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του που "εξ αιτίας της αρνητικής προσέγγισης του Τ/Κ ηγέτη, με αποκορύφωμα τη θέση που έλαβε στις συναντήσεις της 10ης και 11ης Μαρτίου, στη Χάγη, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας να τεθεί το σχέδιο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, όπως εισηγείτο ο Γενικός Γραμματέας, στερώντας έτσι στους Ε/Κ και Τ/Κ την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους επί ενός σχεδίου που θα επέτρεπε την επανένωση της Κύπρου και ως αποτέλεσμα δεν θα καταστεί δυνατή η συνολική διευθέτηση προ της 16ης Απριλίου".

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας δίδει "την πλήρη του υποστήριξη στο προσεκτικά ισοβαρές σχέδιο του Γενικού Γραμματέα, της 26ης Φεβρουαρίου, ως μία μοναδική βάση επιπλέον διαπραγματεύσεων και καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να διαπραγματευτούν εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, χρησιμοποιώντας το σχέδιο για να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση, όπως ορίζεται στις παραγράφους 144-151, της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα".

    [29] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιρανός Πρεσβευτής - Συνεργασία

    Το Ιράν ενδιαφέρεται να αναπτύξει περαιτέρω τις εμπορικές συναλλαγές του με την Κύπρο αλλά και να προσελκύσει κυπριακές επενδύσεις στα πλαίσια μιας διακρατικής συμφωνίας για εγγύηση αυτών των επενδύσεων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρεσβευτή του Ιράν στην Κύπρο Seyed Reza Hadj-Zargarbashi, με τον οποίο συζήτησε συγκεκριμένους τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 April 2003 - 17:49:23 UTC