Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ (Επανάληψη)
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Λοϊζίδου
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Γενικός Εισαγγελέας
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Βερολίνο - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Ριζοκάρπασο - Σχολεία - Ιταλική Προεδρία
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [12] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Ιταλία
  • [14] (Κ) ΕΕ - ΜΚΕ - Κύπρος
  • [15] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Απαγόρευση εισαγωγής βυζαντινού υλικού
  • [16] (Κ) Ιούλιος Γεωργίου - Μάγχη - Μετ΄επιστροφής

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ (Επανάληψη)

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η περιοδεία που ξεκίνησε σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, η άρνηση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου να δεχθεί τους 25 φοιτητές στους οποίους δόθηκε θέση στην Πολυτεχνική Σχολή κατά τη β' κατανομή θέσεων, οι αντιδράσεις των κομμάτων στην απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) αξιωματούχοι του να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα δείχνοντας στις κατοχικές ''αρχές'' διαβατήρια και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η ψηφοφορία στις ευρωοεκλογές δεν είναι υποχρεωτική από τους πολίτες είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σε βαλίτσες έφταναν τα εκατομμύρια'' γράφει ότι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης στο οποίο δικάζεται ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς για τα εγκλήματα που διέπραξε τη δεκαετία του 90' κατατέθηκαν πρόσφατα ως τεκμήρια γραπτές καταθέσεις τριών υπαλλήλων της Λαϊκής και Ελληνικής Τράπεζας στις οποίες περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονταν μέσα σε βαλίτσες εκατομμύρια δολάρια Αμερικής και μάρκα Γερμανίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών το ΥΠΕΞ έχει θέσει ως στόχο του για την επόμενη πενταετία την περαιτέρω δημιουργία πρεσβειών και προξενείων στην Ευρώπη καθώς και την ενίσχυση σε μεγάλο βαθμό της στελέχωσης του Υπουργείου στη Λευκωσία.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πορεία προς τους πολίτες'' γράφει ότι ο ΔΗΣΥ εγκαινιάζει την ερχόμενη εβδομάδα ''εξόρμηση προς την κοινωνία'' και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης στόχος αυτής της πορείας είναι ''να καταγράψει με ιδιαίτερη προσοχή προβλήματα, θέσεις και απόψεις, να λάβει μηνύματα από τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή''. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει, σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγήθηκαν μετά από παρέμβαση τρίτων οι ανεπίσημες επαφές του ΔΗΚΟ και των ΝΕΟ αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας ενόψει ευρωεκλογών.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο ''Κάνουν πίσω για την Τιτίνα'' γράφει πως η Αγκυρα έκανε χθες στροφή 180 μοιρών και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης απέρριψε χθες διατύπωση για δέσμευση της Τουρκίας για καταβολή της αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλού ο ''Π'' γράφει πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον έδωσε σαφές μήνυμα στην Ευρώπη να διασαφηνίσει στην Αγκυρα πως δεν είναι δυνατή η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Οι καθηγητές σηκώνουν τα χέρια'' γράφει πως με κακούς οιωνούς αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, αφού οι μαθητές δεν θα βρουν τη Δευτέρα αναλυτικά προγράμματα στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να μην παραστούν τα μέλη της σε κανένα σεμινάριο του Υπουργείου Παιδείας. Αλλού γράφει πως έντονα αντέδρασαν χθες τα πολιτικά κόμματα ΕΔΕΚ και ΝΕΟ όσον αφορά στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να μεταβεί αντιπροσωπεία του κόμματος στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας τα διαβατήριά τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Προκάλεσε αναταραχή'' γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλωνας Νικήτας σε γνωμάτευσή του για τις ευρωεκλογές έφερε τα πάνω κάτω, αφού τάσσεται υπέρ της προαιρετικής ψηφοφορίας τη στιγμή που όλα τα πολιτικά κόμματα τοποθετούνται υπέρ της διατήρησης του υποχρεωτικού της ψηφοφορίας. Σε άλλο του θέμα ο ''Φ'' γράφει πως απροσπέλαστα θα καταστούν μέχρι το τέλος του χρόνου τα Υπουργεία, οι οργανισμοί κοινής ωφελείας και τα σχολεία υψηλής επικινδυνότητας με τη λήψη μιας σειράς μέτρων που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παράταση στη σύγκρουση'' γράφει ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος δήλωσε χθες ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή της έστω και αν οι 25 υποψήφιοι στους οποίος δόθηκε θέση στην Πολυτεχνική Σχολή προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Αλλού γράφει ότι η πολιτισμική διαφορετικότητα και οι διακρίσεις είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO που αρχίζει αύριο το πρωί στη Λευκωσία με σκοπό να φέρει κοντά τα πέντε περίπου χιλιάδες κινήματα UNESCO που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο για να συζητήσουν σημαντικά θέματα που αφορούν την οργάνωση.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Πράγα - Συνάντηση για Συνταγματική Συνθήκη - Διαβήματα ---------------------------------------------------------------- Σε παραστάσεις προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Δημοκρατία της Τσεχίας, η οποία πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα στην Πράγα συνάντηση των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, των υπό ένταξη και των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για ανταλλαγή απόψεων επί του περιεχομένου της Συνταγματικής Συνθήκης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    ''Στην εν λόγω συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υφυπουργών και αξιωματούχων, η Κύπρος δεν έλαβε μέρος γιατί δεν είχε προσκληθεί από την Τσεχία που ήταν η διοργανώτρια και φιλοξενούσα χώρα'', αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά σε ερώτηση που υποβλήθηκε για τη μη συμμετοχή της Κύπρου στη συνάντηση της Πράγας.

    Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, ''η τσεχική πλευρά απολογήθηκε αποδίδοντας τη μη πρόσκληση της Κύπρου σε παρεξήγηση και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο κίνητρο πίσω από την παράλειψη αυτή''.

    ΥΠΕΞ - Πενταετία - Οραμα Υπουργείου --------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει ως στόχο του για την επόμενη πενταετία την περαιτέρω δημιουργία πρεσβειών και προξενείων στην Ευρώπη, καθώς και την ενίσχυση σε μεγάλο βαθμό της στελέχωσης του Υπουργείου στη Λευκωσία, ανταποκρινόμενο έτσι στις ανάγκες και ευθύνες που απορρέουν από την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Οπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στην απογευματινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε το όραμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την επόμενη πενταετία.

    Στους άμεσους στόχους του Υπουργείου είναι η ίδρυση πρεσβειών στη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, τη Σόφια, ενώ θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε το 2005 να αριθμεί συνολικά 63 υπαλλήλους, 20 θα προέρχονται από το ΥΠΕΞ και οι υπόλοιποι από διάφορες συναρμόδιες υπηρεσίες.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη πως το Υπουργείο, το οποίο αποτελείται σήμερα από 130 άτομα, θα στελεχωθεί με άλλους 80 υπαλλήλους.

    Εκτός από πρεσβείες, το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει τη δημιουργία προξενείων, κυρίως σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς ως χώρα -μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν η Κύπρος θα αναλάβει ευθύνες που απορρέουν από τη Συνθήκη αυτή.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, το Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει να ιδρύσει προξενείο στην Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ μελετά την πιθανότητα ίδρυσης προξενείων στο Κίεβο της Ουκρανίας και στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

    Το ΥΠΕΞ έχει επίσης στόχο να δημιουργήσει μεγάλο προξενείο στη Μόσχα, το οποίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα στελεχώνεται από 20 υπαλλήλους και όχι από 4 που υπάρχουν σήμερα.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Διαβατήρια ------------------------------------------------- Εκτός από το ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα έκαναν επισκέψεις στα κατεχόμενα χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να επιδείξουν διαβατήρια, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την οποία αντιπροσωπεία του κόμματος θα μεταβεί - επιδεικνύοντας διαβατήρια- στα κατεχόμενα για εξέταση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων.

    ''Είναι απόφαση πολιτικού κόμματος και δεν θα ήθελα να τη σχολιάσω'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Και άλλα κόμματα'', πρόσθεσε, ''έκαναν επισκέψεις στην κατεχόμενη περιοχή χωρίς να χρειαστεί να επιδείξουν διαβατήρια, αφού γίνονταν πάντα διευθετήσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχει απαίτηση για επίδειξη διαβατηρίων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί παράνομη την απαίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων και επιμένει στην άρση αυτής της απαίτησης.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αντιπροσωπεία - Κατεχόμενα ------------------------------------------------- Η επίδειξη διαβατηρίου για μετάβαση στα κατεχόμενα είναι ''μια εξαναγκαστική επιβολή από ανύπαρκτα όργανα που με το όπλο επιδιώκουν να παρεμποδίσουν ή να προβάλλουν συνειδησιακά προβλήματα σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την κατεχόμενη πατρίδα μας'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την ''Πορεία προς την Κοινωνία'' που θα αρχίσει ο ΔΗΣΥ την ερχόμενη εβδομάδα και ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να μεταβεί αντιπροσωπεία του κόμματος στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας και διαβατήρια, ο κ. Αναστασιάδης είπε:

    ''Kατ΄ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσω. Δεν λήφθηκε απόφαση για τα διαβατήρια. Ελήφθη απόφαση ενόψει των προσφάτων απαραδέκτων μέτρων του Ραούφ Ντενκτάς που είναι εις βάρος των εγκλωβισμένων, μια αντιπροσωπεία της παράταξης να μεταβεί στα κατεχόμενα, να επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους και να τους δώσει ένα μήνυμα θάρρους''.

    ΑΚΕΛ - Στελέχη κομμάτων - Μετάβαση στα κατεχόμενα --------------------------------------------------------- Το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι υπάρχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία στην οργανωμένη μετάβαση στελεχών πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα, αλλά εξακολουθεί να προβληματίζεται ως προς τη τελική του θέση.

    ''Αυτό το θέμα εμάς ως ΑΚΕΛ μας έχει προβληματίσει και διαπίστωσή μας είναι ότι υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία σε μια τέτοια ενδεχόμενη μετάβαση'', ανέφερε χθες σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ - Μετάβαση στα κατεχόμενα ---------------------------------------- ''Σοβαρό πολιτικό ολίσθημα'' χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ την απόφαση του ΔΗΣΥ για μετάβαση αντιπροσωπείας του κόμματος στα κατεχόμενα ''υπό τους όρους και τις συνθήκες που καθορίζει το κατοχικό καθεστώς''.

    Οπως αναφέρει το ΔΗΚΟ σε χθεσινή του ανακοίνωση, ''η ενέργεια αυτή του ΔΗΣΥ αντιστρατεύεται συλλογικές συναινετικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και τη συλλογική στρατηγική της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό''.

    ΔΗΚΟ - Οικολόγοι - ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα --------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε χθες ότι προτίθεται να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, προκειμένου να του ζητήσει εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν το κόμμα στην απόφαση να μεταβεί στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Κλεάνθους μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με το βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος, σχολιάζοντας την απόφαση του ΔΗΣΥ να μεταβεί στα κατεχόμενα προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στους εγκλωβισμένους με το να καλέσει την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία για τερματισμό της στάσης του κατοχικού καθεστώτος κατά των εγκλωβισμένων.

    Σχολιάζοντας την πρόθεση του ΔΗΣΥ να μεταβεί στα κατεχόμενα, ο κ. Περδίκης είπε ότι η ενέργεια αυτή δεν τον πείθει ότι πηγάζει από τη διάθεση του ΔΗΣΥ για στήριξη των εγκλωβισμένων και καταδίκη της στάσης του κατοχικού καθεστώτος έναντι του αιτήματος για παροχή παιδείας στα παιδιά των εγκλωβισμένων.

    Ομήρου - ΔΗΣΥ - Διαβατήρια - Ψευδοκράτος --------------------------------------------- Την αντίθεση του ΚΣ ΕΔΕΚ στην απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) να μεταβεί αντιπροσωπεία του κόμματος στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας διαβατήρια, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι ''δεν είναι σοφή ενέργεια η επίδειξη διαβατηρίων στο ψευδοκράτος από πολιτικά πρόσωπα, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Υπουργικού Συμβουλίου''.

    ''Η θέση μας από την πρώτη στιγμή της μερικής άρσης των περιορισμών διακίνησης κατά μήκος της κατοχικής γραμμής είναι ότι η επίδειξη διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον των οργάνων του ψευδοκράτους είναι απαράδεκτη'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Ριζοκάρπασο - Σχολείο ---------------------------------------------------------- Οι κατοχικές αρχές θα απαντήσουν αύριο για το θέμα των δύο δασκάλων που θα διδάξουν στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου και εάν η απάντηση είναι θετική, τότε οι δύο δάσκαλοι θα μεταβούν στα κατεχόμενα το Σάββατο.

    Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε χθες ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς από τον Ανώτερο Πολιτικό Σύμβουλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κάναν Ρατζαραθινάμ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, αν η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος είναι θετική, τότε ο Χριστόδουλος Παρπόττας (Διευθυντής) και η Παναγιώτα Φραγκούς θα μεταβούν στα κατεχόμενα το Σάββατο, θα παραλάβουν το σχολείο τη Δευτέρα, θα τους παραδοθούν τα βιβλία την Τρίτη και την Τετάρτη θα αρχίσει η σχολική χρονιά.

    Οσον αφορά την επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, η Επιτροπή προτείνει ως προσωρινή λύση την επαναφορά από το Υπουργείο Παιδείας του θεσμού του οκτατάξιου δημοτικού σχολείου και να θεωρείται η φοίτηση στη Ζ΄ και Η΄ τάξη ως ισότιμη προς την Α΄ και Β΄ τάξη του Γυμνασίου.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Επέτειος ανεξαρτησίας --------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία του Σώματος πως στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει επίσημη εκδήλωση στο ''Ριάλτο'' Λεμεσού με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση και θα δοθεί δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι για το διπλωματικό σώμα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δοθεί δεξίωση επίσης στο Προεδρικό για το κοινό.

    Την επομένη θα δοθεί συναυλία στο θέατρο Στροβόλου με τίτλο ''Η Κύπρος στο ρυθμό της Ευρώπης'', στην οποία θα συμμετάσχουν ο Μάριος Τόκας και ο Σιπριέν Κατσαρής.

    Υπουργός Αμυνας - Νικηφόρος -------------------------------- Η επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό λόγο για να μην γίνουν οι ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και διευκρινίζοντας πως αυτό αποτελεί προσωπική του άποψη.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ακόμη πως ''η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο είναι η ομαλή εκτέλεση της άσκησης αυτής''. Εάν υπάρξουν, πρόσθεσε, οποιεσδήποτε δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό ''εδώ θα είμαστε να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις''.

    Γουέστον - Συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους ------------------------------------------------------- Είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να φαντασθούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξεύρεση λύσης πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με βάση το σχέδιο-Ανάν.

    Ο κ. Γουέστον συνέχισε την περιοδεία του στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Προχθές είχε συναντήσεις στο βρετανικό ΥΠΕΞ.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφθεί όπως δήλωσε και τις χώρες της περιοχής, δηλαδή Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα, στα μέσα Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως ολοκληρώσει τις επαφές τους με κοινοτικές κυβερνήσεις. Μετά τις Βρυξέλλες πρόκειται να επισκεφθεί διαδοχικά τις επόμενες ημέρες το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι η θέση των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη από τη Χάγη μέχρι σήμερα. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, έχουν ένα πολύ δραστήριο ρόλο στο πλαίσιο του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ Κόφι Ανάν, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Γουέστον πρέπει να έχει την υποστήριξη και συμπαράσταση της ε/κ και τ/κ ηγεσίας, καθώς επίσης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Μοζαμβίκη - Νέος Υπατος Αρμοστής ---------------------------------------- Eπέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Μοζαμβίκης Γιοακίμ Τσισάνο ο νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη χώρα αυτή με έδρα την Πραιτωρία Κώστας Λεοντίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λεοντίου είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Μοζαμβίκης και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Λεονάρντο Σιμάο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------------- Συνολικά 2.591 Ε/Κ και 6.569 Τ/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 432 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 260 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 444 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.455 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ, 2.840 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.309 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 668 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.752 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    ΔΗΚΟ - Οικολόγοι - Ευρωεκλογές ----------------------------- Υπέρ της συμμετοχής των Τ/Κ στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, νοουμένου ότι θα εξευρεθεί νόμιμος τρόπος διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, τάχθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι όλα τα κόμματα έχουν μία επιθυμία να δουν τις ευρωεκλογές πάνω σε ένα σύστημα ενιαίας εκλογικής περιφέρειας για όλη την Κύπρο και με τη συμμετοχή των Τ/Κ, ''αφού και αυτοί που είναι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν και μπορούν να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα''.

    ''Απ' εκεί και πέρα όμως'', πρόσθεσε ''και πρακτικά προβλήματα υπάρχουν και θέματα πολύ σημαντικά που άπτονται και της πολιτικής πτυχής του ζητήματος». Σημείωσε ότι πιθανό να «επηρεάζουν και πολύ κρίσιμα θέματα για την Κύπρο» και τις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη θέση τους υπέρ της συμμετοχής των Τ/Κ στις Ευρωεκλογές.

    ''Πρέπει να βρεθεί ο νόμιμος τρόπος για να γίνουν οι εκλογές στην επικράτεια της Κύπρου ως ένα σύνολο και να συμμετάσχουν σ' αυτές και να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλοι οι Τ/Κ οι οποίοι είναι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας'', κατέληξε.

    Ομήρου - Τ/Κ - Ευρωεκλογές -------------------------------- Η νομοθεσία η οποία θα ψηφιστεί από τη Βουλή για τις ευρωεκλογές πρέπει να κατοχυρώνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου τόνισε την ανάγκη ψήφισης νομοθεσίας ''η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχει πρακτική δυσκολία για τους Τ/Κ να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές, εξαιτίας ''της αναστολής στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου'', όπως αναφέρεται στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Εκτελεστικό Γραφείο ΝΕΟ - Ευρωεκλογές ----------------------------------------- Υπέρ της προαιρετικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, καθώς και υπέρ της συμμετοχής όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ε/Κ και Τ/Κ, τάσσονται οι Νέοι Ορίζοντες.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι ''οι Ευρωεκλογές αποτελούν ιστορική ευκαιρία κοινής πολιτικής διαδικασίας, ώστε για πρώτη φορά Ε/Κ και Τ/Κ υπό την ιδιότητά τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως Ευρωπαίοι πολίτες να συζητήσουν τα θέματα της Ευρώπης, τα θέματα της κοινωνίας και της οικονομίας''.

    Οι ΝΕΟ, όπως αποφάσισε το ΕΓ του, ''τάσσονται υπέρ ενιαίου εκλογικού καταλόγου, ο οποίος να περιλαμβάνει όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ε/Κ και Τ/Κ, είτε διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, είτε διαμένουν στα κατεχόμενα ή στο εξωτερικό''.

    Ζακχαίος - Πυρηνικά - Διάσκεψη - Ομιλία ---------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνεί πλήρως με την κοινή θέση των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό, ανέφερε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος σε ομιλία του στην Τρίτη Διάσκεψη για Ταχεία Εφαρμογή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην Ταχεία Εφαρμογή της Συνθήκης, την οποία θεωρεί ως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

    ''Η επικύρωση της Συνθήκης από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 18 Ιουλίου 2003 αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για εφαρμογή της Συνθήκης και για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής'', είπε ο κ. Ζακχαίος.

    ΡΙΚ - ''Ελλάς Σατ'' - Μεταδόσεις - Ευρώπη ------------------------------------------- Το Δορυφορικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ ''Σάιπρους Σατ'' άρχισε από προχθές να μεταδίδεται μέσω του δορυφόρου ''Ελλάς Σατ 2'' σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της κοινοπραξίας ''Ελλάς Σατ'', οι μεταδόσεις του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ ''Σάιπρους Σατ'' μέσω του ''Ελλάς Σατ 2'' αποτελούν υποχρεώσεις της κοινοπραξίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίες απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε στις 23 Αυγούστου 2001.

    Οι παράμετροι εκπομπής είναι: Δορυφόρος Hellas Sat 2 Τροχιακή θέση 39 μοίρες ανατολικά Συνχότητα εκπομπής 12524 MHz Πόλωση: Κατακόρυφη (Vertical) Ρυθμός Μετάδοσης (Symbol Rate): 27.5 MSymbols/sec Κωδικοποίηση Διαύλου (Forward Error Correction)(FEC): 3/4

    Κύπρος - ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο WFUCA - Χριστοφίδης ------------------------------------------------------ Η πολιτισμική διαφορετικότητα και οι διακρίσεις είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ (WFUCA) που αρχίζει αύριο στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, σκοπός του συνεδρίου που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια είναι να φέρει κοντά τα πέντε περίπου χιλιάδες κινήματα της UNESCO που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, για να συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της UNESCO.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής (CYFUCA) και της Ευρωπαϊκής (EFUCA) Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WFUCA) Γιώργος Χριστοφίδης δήλωσε ότι για την Κύπρο το συνέδριο, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις της μερικής άρσης των περιορισμών στη διακίνηση και της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αποτελεί ''μια μοναδική ευκαιρία για να αξιολογηθεί η προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου μέσα από τη διαμόρφωση και ανάπτυξη της ανάλογης κουλτούρας της λύσης και της συμφιλίωσης''.

    Πρόσθεσε πως έχει επιδιωχθεί και συμμετοχή αντιπροσωπείας Τ/Κ στο συνέδριο και απηύθυνε νέα έκκληση στο πλαίσιο της διάσκεψης στους Τ/Κ προκειμένου να παραστούν και ''να εκφράσουν την κοινή θέληση για διάλογο και συνεργασία''.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου που θα αρχίσει στο συνεδριακό κέντρο του Αρχαγγέλου της Ιεράς Μονής Κύκκου και θα συνεχιστεί σε ξενοδοχεία της Λεμεσού (5-10 Σεπτεμβρίου) θα υπάρξουν και αρχαιρεσίες για εκλογή του νέου Παγκόσμιου Συμβουλίου και του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

    ΑΗΚ - Τηλεπικοινωνίες - Υπογραφή συμφωνιών ------------------------------------------ Μετά την εξασφάλιση της άδειας για εγκατάσταση δημόσιου ενσύρματου δικτύου τηλεπικοινωνιών, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου προχώρησε στην υπογραφή δύο ξεχωριστών συμφωνιών για εμπλοκή της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες θα της αποφέρουν εισόδημα της τάξης του ενός εκ. λιρών το χρόνο καθώς και πολλά άλλα προνόμια.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΑΗΚ, η μία συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ της Αρχής και με την κοινοπραξία εταιρειών TeleDev East Ltd και Suphire Group (Venture Capital Ltd), η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσω μιας νέας εταιρείας με την εμπορική επωνυμία Primetel Co, ενώ η δεύτερη υπογράφηκε με τη ρουμανική Cable Communications Systems Ltd και θα ενεργοποιηθεί μέσω μιας νέας εταιρείας με την εμπορική επωνυμία NV Cable Communication Systems Ltd.

    Εκτός από το ετήσιο κέρδος ενός εκατομμυρίων λιρών, οι δύο συμφωνίες αναμένεται να εξασφαλίσουν στην ΑΗΚ και πολλά άλλα προνόμια, όπως κατά προτεραιότητα χρήση του προσωπικού της Αρχής, παροχή υπηρεσιών προς την ΑΗΚ με ευνοϊκούς όρους.

    Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες ----------------------------------------- Με τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζονται, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε χθες νέες μικρές απώλειες, παραμένοντας ωστόσο εντός του επιπέδου των 89 μονάδων.

    Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,46%, υποχωρώντας στις 89,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 486 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 39,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Ατυπο Συμβούλιο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί το απόγευμα για την Ιταλία όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρίβα ντελ Γκάρντα στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2003.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Λοϊζίδου

    Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να αποφασίσουν αν δέχονται την παρελκυστική τακτική της Τουρκίας αναφορικά με την καταβολή αποζημίωσης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Γενικός Εισαγγελέας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι οι αποφάσεις όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές εναπόκεινται στην πολιτική ηγεσία και τους βουλευτές.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7104            1,7206
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8544            1,8655
    Λίρα Αγγλίας                     1,1784            1,1854
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,4438        218,1753
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8962          2,9193
    Δολάριο Καναδά                     2,5566          2,5770
    Κορώνα Δανίας                     12,6824         12,7838
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9952         14,1071
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5810         15,7056
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6282          2,6492
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Βερολίνο - Κυπριακό

    Αναληθείς και ανακριβείς είναι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο όσον αφορά το Κυπριακό.

    [10] (Κ) Ριζοκάρπασο - Σχολεία - Ιταλική Προεδρία

    Την παρέμβαση της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ προκαλεί η συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος σχετικά με τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, ενώ το όλο θέμα απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Ιταλός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ρομπέρτο Αντονιόνε απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου πληροφόρησε την Ευρωβουλή ότι η Προεδρία θα προβεί σε έλεγχο και ακολούθως στις ανάλογες ενέργειες για το θέμα αυτό.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που οφείλεται κυρίως, στα κέρδη που παρουσίασαν η Λαϊκή και η Ελληνική Τράπεζα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,22%, κλείνοντας στις 89,37 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,5% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 367,79 μονάδες.

    [12] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Στην επόμενη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα, παραπέμπεται για άλλη μια φορά η εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης έφερε χθες έντονη αντίρρηση στη χρήση συγκεκριμένου λεκτικού που δεν άφηνε περιθώρια στην Αγκυρα να υπαναχωρήσει από τη θέση που εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής τον περασμένο Ιούνιο.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Ιταλία

    Θα υπάρξει μια ευκαιρία το πρώτο τρίμηνο του 2004 για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, εκτιμά ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως εάν όμως οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν είναι πολύ πιθανό να μετατεθούν όλες οι προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [14] (Κ) ΕΕ - ΜΚΕ - Κύπρος

    Ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Ευρωβουλευτής Ζακ Ποος καταδίκασε έντονα την υπογραφή λεγόμενου πλαισίου συμφωνίας ''τελωνειακής σύνδεσης'' του ψευδοκράτους με την Τουρκία, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Αυτό έγινε χθες βράδυ σε συνεδρίαση της ομάδας των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου ενόψει της 24ης Συνόδου της ΜΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.

    [15] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Απαγόρευση εισαγωγής βυζαντινού υλικού

    Οι ΗΠΑ παρέτειναν χθες για τρία χρόνια την απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα βυζαντινών εκκλησιαστικών τελετουργικών και εθνολογικών υλικών από την Κύπρο.

    [16] (Κ) Ιούλιος Γεωργίου - Μάγχη - Μετ΄επιστροφής


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 September 2003 - 17:49:16 UTC