Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Βερολίνο - Ερντογάν - Φίσερ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου - ΔΙΟΡΘΩΣΗ
  • [06] (Κ) Βρυξέλλες - Τόμας Γουέστον - Περιοδεία
  • [07] (Κ) Βρυξέλλες - Τόμας Γουέστον - Περιοδεία - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [08] (Κ) ΡΙΚ - Hellas Sat - Μεταδόσεις - Ευρώπη
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Επέτειος ανεξαρτησίας
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες
  • [12] (Κ) Κύπρος - UNESCO - Συνέδριο WFUCA - Χριστοφίδης
  • [13] (K) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [14] (Κ) Γουέστον - Συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους
  • [15] (Κ) Ζακχαίος - Πυρηνικά - Διάσκεψη - Ομιλία
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Πενταετία - Οραμα Υπουργείου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'', η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, η δραστηριοποίηση των κομμάτων για τις επικείμενες ευρωεκλογές, η απόφαση του ΔΗΣΥ όπως μεταβεί αντιπροσωπεία του κόμματος στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας και διαβατήρια για να μελετήσει τα προβλήματα των εγκλωβισμένων, οι προσπάθειες κυβέρνησης και Βουλής για τη διάθεση των 25 θέσεων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ενώπιον ΕΕ και ΕΚ οι προκλήσεις Ντενκτάς'' γράφει ότι μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται τώρα να ασχοληθεί με το θέμα των εκπαιδευτηρίων του Ριζοκαρπάσου, συνεπεία των σημαντικών κινήσεων στις οποίες προέβη τις τελευταίες ημέρες ο ΔΗΣΥ προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου για το θέμα των 25 θέσεων της Πολυτεχνικής Σχολής κατά την οποία θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που τέθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εγκλωβισμένη τώρα η Κυβέρνηση'' γράφει ότι στον ευρύτερο σχεδιασμό του Προεδρικού για αναβάθμιση της εικόνας του Προέδρου Παπαδόπουλου και καλλιέργειας ενός πιο κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης εντάσσεται, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη δεσπόζουσα θέση που έχει το ζήτημα των ευρωεκλογών στις πολιτικές ατζέντες των κομμάτων καθώς και τη νομοθεσία που θα διέπει τις ευρωεκλογές αλλά και τον καταρτισμό αποτελεσματικών ψηφοδελτίων με ονόματα ευρείας αποδοχής.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ δείχνει διαβατήρια'' γράφει ότι τη ''μεγάλη'' απόφαση να μεταβεί αντιπροσωπεία του κόμματος στα κατεχόμενα επιδεικνύοντας και διαβατήρια πήρε χθες βράδυ ο ΔΗΣΥ, σε ''μια έντονη και μακρά'' συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Αφορμή για τη συζήτηση ήταν το θέμα που ήγειρε το μέλος του ΠΓ Καίτη Κληρίδου για μετάβαση αντιπροσωπείας του κόμματος στα κατεχόμενα για να μελετήσει σε πρώτο στάδιο τα προβλήματα των εγκλωβισμένων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανοίγει σήμερα στο Στρασβούργο το μεγάλο κεφάλαιο των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, στο οποίο αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πολεοδομικό πεδίο η παιδεία'' γράφει ότι οι ελπίδες για ομαλή έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μειώνονται ολοένα και περισσότερο αφού το τοπίο μοιάζει με ''πολεμικό'' και η κάθε εκπαιδευτική πλευρά ακολουθεί τη δική της τακτική με στόχο την επιβολή των απόψεών της. Τόσο η Μέση Εκπαίδευση όσο και η Τριτοβάθμια κλυδωνίζονται από προβλήματα καθώς και συγκρούσεις μεταξύ του Υπουργείου και άλλων εμπλεκομένων φορέων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν ούτε και χθες στο Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Διώξεις εναντίον ταμείων προνοίας'' γράφει ότι ποινικές διώξεις εναντίον δεκατεσσάρων διαχειριστικών επιτροπών ταμείων προνοίας, τα οποία φαίνεται ότι προέβησαν σε παράνομες επενδύσεις άσκησε ο Εφορος Ταμείων Προνοίας. Η ενδεχόμενη παρανομία συνίσταται στο γεγονός της επένδυσης χρημάτων των ταμείων σε μετοχές εισηγμένων στο ΧΑΚ εταιρειών των εργοδοτών τους. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι οι διαδικασίες πρόσληψης στην Αστυνομία ανατίθενται εξ ολοκλήρου στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται επειδή παρατηρήθηκαν ''θαύματα και πράγματα'' στο παρελθόν, σύμφωνα με τον Υπουργό.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αλλες λύσεις'' γράφει ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τις πρυτανικές αρχές ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των 25 θέσεων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξετάσει άλλους τρόπους για να πετύχει τη διάθεση των θέσεων παρά την ''αδικαιολόγητη'' άρνηση των πρυτανικών αρχών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' στην οποία αντέκρουσε ισχυρισμούς ότι θα παρεμβάλει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Αγκυρα και η τ/κ πλευρά φράξουν το δρόμο προς την επανένωση της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Βασανιστήρια ηλεκτρικής καρέκλας σε εντεκάχρονο σκλάβο'' αναφέρεται σε καταγγελίες 11-χρόνου από το Μπαγκλαντές για βασανιστήρια σε ηλεκτρική καρέκλα και για τη μεταχείρισή του ως σκλάβο σε σπίτι στο Ανατολικό Λονδίνο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών για αντιμετώπιση των αιτητών ασύλου προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κύμα αιτητών που αναμένεται να προκύψει με την πλήρη ένταξη της Κύπρου.

    [02] (Κ) Βερολίνο - Ερντογάν - Φίσερ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε χθες ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ---------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγείρει το θέμα της άρνησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου στις αρμόδιες αρχές στην Αγκυρα και στις ''αρχές'' του ψευδοκράτους, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Πατ Κοξ.

    Ο κ. Κοξ απαντούσε στη Βρετανίδα Συντηρητική Ευρωβουλευτή Τερέζα Βίλιερς η οποία κάλεσε προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απευθύνει έκκληση προς τον κ. Ντενκτάς να αλλάξει την απόφασή του να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Η κ. Βίλιερς σημείωσε πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι οικογένειες των εγκλωβισμένων έχουν στερηθεί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

    ''Τώρα που υπάρχουν αυξημένα σημάδια συμφιλίωσης μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προσφέρεται μια πολύ καλή στιγμή να υπάρξουν αποδείξεις αυτής της συμφιλίωσης με το να επιτραπεί η επαναλειτουργία του Γυμνασίου για τους Ε/Κ εγκλωβισμένους'', είπε η κ. Βίλιερς.

    Γουέστον - Βρετανία - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε χθες συνάντηση στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου.

    Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη για αλληλοενημέρωση επί του Κυπριακού.

    Εκπρόσωπος του Υπουργείου, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στη ''Ραντικάλ'' -------------------------------------------------------- ''Θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, δεδομένου ασφαλώς ότι συμπεριφέρεται ως μια ευρωπαϊκή χώρα'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Ραντικάλ'' της Τουρκίας.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ''Ρόιτερς'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε στη συνέντευξή του πως το σχέδιο Ανάν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει εάν η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναθεωρήσουν τις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος είπε επίσης πως επιθυμεί λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Είμαστε μια μικρή χώρα. Δεν έχουμε τη δύναμη να κάνουμε την ΕΕ ό,τι θέλουμε. Θέλουμε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, δεδομένου ασφαλώς ότι συμπεριφέρεται ως μια ευρωπαϊκή χώρα'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να συμμερίζεται τις σκέψεις του κ. Ντενκτάς.

    Εκπρόσωπος - Ριζοκάρπασο - Αμμόχωστος ---------------------------------------- Οι παραστάσεις και τα διαβήματα της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του σχολείου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι ''στο τέλος θα γίνει δυνατή η επαναλειτουργία των σχολείων στο Ριζοκάρπασο και ότι θα υπάρξει και επέκταση του κύκλου σπουδών''.

    ''Οι παραστάσεις και οι ενέργειες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό προς όλες τις κατευθύνσεις'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος σημείωσε την παρέμβαση του Ελληνα Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσάτσου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και τις επιστολές της Βρετανίδας Ευρωβουλευτή Τερέζας Βίλιερς προς τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας της Τζακ Στρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφορικά με το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ''επιμένει στην εφαρμογή και της συμφωνίας υψηλού επιπέδου του '79 και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τις κινήσεις του ΕΒΚΑΦ για επενδύσεις στην Αμμόχωστο Ε/Κ που φέρεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον καθώς και για συνολικό πακέτο ανταλλαγής περιουσιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις κινήσεις.

    ''Η περιοχή πρέπει να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Δεν γνωρίζουμε για τις προσπάθειες του ΕΒΚΑΦ εκτός από όσα έχουν λεχθεί και δημοσιευτεί, ούτε και για Ε/Κ που επιθυμεί να κάνει επενδύσεις υπό τ/κ διοίκηση'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΥΠΕΞ - Επιστροφή - Συρία - Δηλώσεις ----------------------------------------- Η θέση της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου για εγκατάσταση Ε/Κ υπό τ/κ διοίκηση συνοψίζεται στα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ των ΗΕ και δεν πρόκειται να αλλάξει, τόνισε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενόσω βρίσκεται στο προσκήνιο ο Ραούφ Ντενκτάς, οι πιθανότητες για πρόοδο στο Κυπριακό είναι λιγοστές.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Τουρκίας να πείσει την ΕΕ ότι προσαρμόζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο ΥΠΕΞ είπε πως οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν πείσει κανένα, αφού από τα επτά πακέτα μεταρρυθμίσεων που έχει υιοθετήσει η Αγκυρα σχεδόν κανένα δεν έχει εφαρμοστεί.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Δαμασκό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αναμένω διάφορα παιγνίδια από τον κ. Ντενκτάς από τώρα μέχρι και τις εκλογές στα κατεχόμενα, όπως το έπραξε πολλές φορές προηγουμένως και πιστεύω ότι θα χρησιμοποιήσει την Αμμόχωστο σαν ένα πιόνι στα δικά του παιγνίδια».

    Κληθείς να σχολιάσει την περιοδεία στην Ευρώπη του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι «ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είπε πως χωρίς λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας.»

    Η Τουρκία, είπε ο ΥΠΕΞ, δεν έπεισε καν για τις αλλαγές που κάνει στην ίδια τη χώρα, αφού έχει ήδη υιοθετήσει 7 πακέτα μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σχεδόν κανένα δεν έχει εφαρμοστεί.

    Σχολιάζοντας τις επαφές του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κ. Ιακώβου είπε πως «ο κ. Γουέστον θα επισκεφθεί διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες - μέλη της ΕΕ», στις οποίες θα «μετρήσει τη θερμοκρασία του νερού, πριν αποφασίσει τι θα κάνει».

    ''Πολλές αμερικάνικες πηγές δεν πιστεύουν ότι ενόσω βρίσκεται ο κ. Ντενκτάς στα πράγματα υπάρχουν πολλές πιθανότητες για πρόοδο», δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    ΥΠΕΞ - Συρία - Επαφές ---------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ- Σάρα διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο, η οποία είναι θέση αρχής και χαρακτηρίζεται από συνέπεια που αντανακλάται στη στάση της Συρίας στα διάφορα διεθνή βήματα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι δυο Υπουργοί είχαν προχθές συνομιλίες μακράς διαρκείας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Ιακώβου στη Συρία, κατά τις οποίες, εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος και ανέπτυξε τις θέσεις της ε/κ πλευράς επί διαφόρων πτυχών του.

    Στη συνάντηση ανασκοπήθηκαν διμερείς συμφωνίες που χρήζουν αναπροσαρμογής ώστε να συνάδουν με τις υποχρεώσεις της Κύπρου που απορρέουν από το κοινοτικό κεκτημένο. Ο ΥΠΕΞ της Συρίας ενημέρωσε επίσης για τις σχέσεις ΕΕ-Συρίας και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

    Συζητήθηκαν σε έκταση περιφερειακά και διεθνή προβλήματα με έμφαση στο Μεσανατολικό, την κατάσταση στο Ιράκ και τη διεθνή τρομοκρατία.

    Υπουργός Παιδείας - Κατεχόμενες Σχολικές Εφορίες ------------------------------------------------------- Λύπη και διαμαρτυρία εξέφρασε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης για τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της λειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και γενικά τη θέση που υιοθετεί ο κατοχικός ηγέτης σε ό,τι αφορά τα σχολεία των κατεχομένων.

    Ο Υπουργός Παιδείας μιλούσε σε τελετή κατά την οποία επέδωσε στις κατεχόμενες Σχολικές Εφορίες Αγίου Αμβροσίου, Καραβά, Κερύνειας, Κυθρέας, Λαπήθου, Λευκονοίκου και Μόρφου επιταγές, ύψους 800 λιρών η κάθε μία.

    Κατά την τελετή παράδοσης των επιταγών, τις οποίες παρέλαβαν οι Πρόεδροι των κατεχόμενων Σχολικών Εφοριών, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ''η παράδοση των επιταγών στις Σχολικές Εφορίες των κατεχομένων είναι μια συμβολική τελετή που δείχνει τη στήριξη που δίνουμε στις Σχολικές Εφορίες και ταυτόχρονα την πίστη μας ότι θα επιστρέψουμε στα σπίτια, τα χώρια και τις πόλεις μας''.

    Κύπρος - Αιτητές Ασύλου - ΕΕ - Αναβάθμιση Υπηρεσιών -------------------------------------------------------- Σε αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών για αντιμετώπιση των αιτητών ασύλου προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να εναρμονιστεί με διεθνείς συμβάσεις και με το κοινοτικό κεκτημένο αλλά και να αντιμετωπίσει ένα αυξανόμενο κύμα αιτητών που αναμένεται να προκύψει με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δημιουργείται νέο τμήμα το οποίο ονομάζεται Υπηρεσία Ασύλου με 15 άτομα προσωπικό, το οποίο θα διεκπεραιώσει το μεγάλο αριθμό αιτήσεων που βρίσκονται ενώπιον της Δημοκρατίας, ενώ αναβαθμίζεται η Αναθεωρητική Αρχή στην οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία θα καταφεύγουν οι αιτητές όταν οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το οικονομικό κόστος της δημιουργίας των νέων Τμημάτων και της αναβάθμισης των δομών θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει εξεύρει τρόπους για μείωση του δημόσιου βοηθήματος που δίδεται στους αιτητές που αναμένουν να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους, το οποίο για το 2002 ανήλθε στα 1,4 εκατομμύρια λίρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, από την 1η Ιανουαρίου 2002, οπότε η Κύπρος αντικατέστησε την Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου εκκρεμούν ενώπιόν της 1.144 αιτήσεις που αφορούν 1.301 άτομα, ενώ 592 αιτήσεις που αφορούν 916 άτομα εκκρεμούν ενώπιον της Υπάτης Αρμοστείας.

    ''Δηλαδή έχουμε συνολικά 2.060 άτομα που βρίσκονται στην Κύπρο και αναμένουν το αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεων τους για την παραχώρηση ασύλου'', είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 1998 υποβλήθηκαν 225 αιτήσεις για άσυλο, 789 το 1999, 651 το 2000, 1.167 το 2001, 957 για το 2002, και μέχρι την 21 Αυγούστου του τρέχοντος υπεβλήθησαν 602 αιτήσεις. Από τις χώρες αυτές τη μερίδα του λέοντος είχε το Ιράν με 396, με δεύτερη την Τουρκία με 162, τρίτη η Παλαιστίνη με 212 και τέταρτο το Πακιστάν με 123 αιτήσεις.

    Βρυξέλλες - Ανεργία - Ιούλιος - Κύπρος ------------------------------------------ Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο τον Ιούλιο ανήλθε στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού έναντι 4,3% που ήταν τον Ιούνιο. Με το ποσοστό αυτό η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των υπό ένταξη χωρών και τρίτη καλύτερη σε επίπεδο 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις υπό ένταξη χώρες είναι 14,5% και στις 15 χώρες μέλη 8,1% επί του ενεργού πληθυσμού.

    Στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας που σημειώθηκε στην Κύπρο ήταν 3,2% (όσο και τον Ιούνιο), ενώ στις γυναίκες η ανεργία ήταν 5,8% (5,7% τον Ιούνιο).

    Στην ΕΕ των «15» το μέσο ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 7,3% και στις γυναίκες 9%, παραμένοντας αμετάβλητο στα επίπεδα του Ιουνίου. Στους νέους κάτω των 25 ετών, η ανεργία στην ΕΕ ανήλθε σε 15,7%.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση ----------------------------------- Οριακά πτωτικά διαπραγματεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις από βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,28%, κλείνοντας στις 89,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε περίπου στα χθεσινά επίπεδα, κλείνοντας στις 934 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου - ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    [06] (Κ) Βρυξέλλες - Τόμας Γουέστον - Περιοδεία

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Πρέσβης Τόμας Γουέστον, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες νέα περιοδεία στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος.

    Ο κ. Γουέστον πρόκειται να έχει στις Βρυξέλλες συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους, αλλά δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόϊγκεν, ο οποίος χθες βρίσκονταν στην Εσθονία, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λετονία.

    [07] (Κ) Βρυξέλλες - Τόμας Γουέστον - Περιοδεία - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Πρέσβης Τόμας Γουέστον, ο οποίος άρχισε χθες νέα περιοδεία στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος.

    Ο κ. Γουέστον πρόκειται να έχει στις Βρυξέλλες συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους, αλλά δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόϊγκεν, ο οποίος χθες βρισκόταν στην Εσθονία ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λετονία.

    [08] (Κ) ΡΙΚ - Hellas Sat - Μεταδόσεις - Ευρώπη

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,17  (-0,46)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    486.648
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    284.664    365,95  (-0,99)
    FTSE Med 100 **                             5.785,61  (-0,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    245.865    104,89  (-0,94)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     29.659     76,69  (-0,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.375     15,08  ( 0,53)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.847     57,80  (-0,81)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.753     82,31  ( 1,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.361     20,59  (-0,34)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.019     73,83  ( 0,67)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.752      3,45  ( 0,29)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.448     13,56  ( 1,27)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,99  (-0,66)
    Ξενοδοχεία                    £     11.175     42,79  (-0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.738     81,25  (-0,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Επέτειος ανεξαρτησίας

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες

    Με τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζονται και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες μικρές απώλειες, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 89 μονάδων. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,46%, υποχωρώντας στις 89,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 486 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 39,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [12] (Κ) Κύπρος - UNESCO - Συνέδριο WFUCA - Χριστοφίδης

    Η πολιτισμική διαφορετικότητα και οι διακρίσεις είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO (WFUCA), που αρχίζει την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

    [13] (K) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [14] (Κ) Γουέστον - Συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους

    Είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να φαντασθούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας χωρίς προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξεύρεση λύσης πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, με βάση το σχέδιο-Ανάν.

    [15] (Κ) Ζακχαίος - Πυρηνικά - Διάσκεψη - Ομιλία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνεί πλήρως με την κοινή θέση των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά τον πυρηνικό αφοπλισμό, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος σε ομιλία του στην Τρίτη Διάσκεψη για Ταχεία Εφαρμογή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Πενταετία - Οραμα Υπουργείου

    Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει ως στόχο του για την επόμενη πενταετία την περαιτέρω δημιουργία Πρεσβειών και Προξενείων στην Ευρώπη, καθώς και την ενίσχυση σε μεγάλο βαθμό της στελέχωσης του Υπουργείου στη Λευκωσία, ανταποκρινόμενο έτσι στις ανάγκες και ευθύνες που απορρέουν από την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 September 2003 - 17:49:15 UTC