Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ
  • [02] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Εναρξη
  • [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ρώμη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σουηδίας
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - Παπαδόπουλος - Σημίτης - HELLAS SAT
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Παρατηρητές
  • [10] (Κ) ΥΠΕΣ - Λουμπλιάνα - Υπουργική Διάσκεψη
  • [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ιταλία - ECOFIN
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γιάσερ Αραφάτ - Απέλαση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Συνομιλίες - ''Εκλογές''
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Αραφάτ
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διοικητικό Συμβούλιο ΚΥΠΕ
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [19] (Κ) ΣτΕ - Διάσκεψη για άλυτα προβλήματα - Πουργουρίδης
  • [20] (K) Πέτρος Πετρίδης - Ποιητικές Συλλογές - Εκθεση φωτογραφίας
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επίσημη επίσκεψη
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) ΣτΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Λήξη εργασιών
  • [24] (Κ) ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Συνέδριο

  • [01] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ

    [02] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Εναρξη

    Με τα αγωνίσματα του σκητ και του τραπ (50 στόχων), ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων αρχίζει σήμερα το αγωνιστικό μέρος των Παγκοσμίων Αγώνων Σκοποβολής 2003 στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά.

    Στους αγώνες συμμετέχουν 900 περίπου αθλητές και συνοδοί από 72 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

    [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ρώμη

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέντευξη Τύπου του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος των επαφών του στην Κύπρο, το παρασκήνιο γύρω από τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ για τη ''συμφωνία-πλαίσιο για τελωνειακή ένωση" Τουρκίας ψευδοκράτους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι ο θάνατος της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ, η ανέγερση Μεγάρου Πολιτισμού και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη για τη δεύτερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Διάσταση για τους παρατηρητές'' γράφει ότι διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας στο θέμα της παρουσίας παρατηρητών κατά τη διεξαγωγή των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι μια ξεχωριστή εφ' όλης της ύλης συζήτηση του Κυπριακού, μάλιστα σε μια περίοδο που θεωρητικά το πρόβλημα βρίσκεται στο ''ψυγείο'', πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με τη συμμετοχή ολόκληρης της μεσολαβητικής ομάδας του ξένου παράγοντα, καθώς και με εκπροσώπους από τις δύο πλευρές, την Τουρκία και την ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανοιγμα Βασιλείου προς Τάσσο'' ότι πολιτικοί κύκλοι σχολίασαν στη ''Μ'' πως οι ΕΔΗ παρουσιάζονται εντελώς ''απαθείς'' στα τεκταινόμενα τόσο σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και στο εθνικό ζήτημα γεγονός που βάζει σε σκέψεις πολλούς ενόψει κυρίως ευρωεκλογών. Αλλού αναφέρει πως παραγκωνισμένος φαίνεται να ένιωσε ο Ραούφ Ντενκτάς από την απόφαση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τ/κ κομμάτων της "αντιπολίτευσης" και σε μια επίδειξη ''δύναμης'' διέταξε τη σύλληψη των τριών Ελλαδιτών.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Φέσι 2,5 εκ. λιρών από τους αυλικούς'' γράφει ότι ''σημαντικά ποσά αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών, φέρονται να οφείλουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή υπάλληλοι και συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εκμεταλλεύτηκαν τόσο τη θέση τους όσο και τη συγγένειά τους με το Προκαθήμενο της Εκκλησίας για τις διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει, μη διστάζοντας και να τη φεσώσουν''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησε ομόφωνα ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των Τ/Κ να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο '''Ψήνονται'...νέα σχέδια'' πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και πρόσθεσε ότι είτε το σχέδιο Ανάν είτε οποιοδήποτε άλλο καινούργιο σχέδιο Ανάν κατατεθεί θα πρέπει να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Αλλού αναφέρει πως βασικό πολιτιστικό πνεύμονα της Λευκωσίας και πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους στοχεύει η κυβέρνηση να καταστήσει το Μέγαρο Πολιτισμού, το οποίο θα ανεγερθεί στην ευρύτερη περιοχή του ΓΣΠ και της Αρχιγραμματείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Εξευρωπαΐζουν το σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία αναδεικνύοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προχωρούν σε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν με στόχο τον εξευρωπαϊσμό του. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη σε όλο το κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη από την είδηση του θανάτου της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ, 46χρόνων. Η Ανα Λιντ είχε δεχθεί επίθεση με μαχαίρι τη στιγμή που ψώνιζε σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος στους Κυπρίους'' γράφει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως ''η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί μια νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού και ανοίγει μια νέα και σημαντική προοπτική για το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των σχέσεων που έχει αναπτύξει''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα δορυφορική συνομιλία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μέσω του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου ''Hellas Sat''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η Τουρκία κάνει πίσω όσον αφορά την συμφωνία τελωνειακής ένωσης'' πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σε πρέσβεις της ΕΕ στην Αγκυρα ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης τη "συμφωνία-πλαίσιο για τελωνειακή ένωση" Τουρκίας ψευδοκράτους. Αλλού προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη με την ευκαιρία της επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή επέτειο «θλιβερή και τραγική ημέρα». Τόνισε την ανάγκη πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας στη ρίζα της και αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων που αφορούν αυτή την προσπάθεια μέσω διαλόγου.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο «Λύση βασισμένη στο κεκτημένο» γράφει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιούργησε μια νέα δυναμική για λύση η οποία πρέπει να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και το (ευρωπαϊκό) σύνταγμα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου στο τέλος των επαφών του στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ οποιοδήποτε θέμα για την εικόνα της κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη -------------------------------------- Οσο περισσότερο συνάδει με τις ευρωπαϊκές λειτουργίες και αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο η λύση του Κυπριακού τόσο το καλύτερο για την Κύπρο, για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, αλλά για την ίδια την Ευρώπη, η οποία θέλει εντός της μια χώρα που να είναι λειτουργική, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως λογικά θα πρέπει να ξαναρχίσουν κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως το κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιους διαπραγματευτές αποτελεί αντικείμενο αναλύσεων και συζητήσεων.

    Κληθείς εξάλλου από Τ/Κ δημοσιογράφο να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί ενός εναλλακτικού σχεδίου για λύση πέραν αυτού του σχεδίου Ανάν ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως οι μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Ντενκτάς ήταν κινήσεις τακτικής παρά πραγματική βούληση για λύση και σημείωσε πως ''μέχρι η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, τα ΗΕ να δουν μια πραγματική βούληση νομίζω ότι δεν θα πιστέψουν ότι υπάρχει μεγάλη σοβαρότητα σε αυτές τις προτάσεις''.

    Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η άποψη που υπάρχει γενικότερα είναι ότι ''πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο στους Κύπριους'' και πρόσθεσε η Ελλάδα έχει κάνει την αυτοκριτική της για ενέργειες του παρελθόντος και αν αυτό γίνει και στην Τουρκία ''ουσιαστικά θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία της λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ''το μήνυμά μας προς τους Τ/Κ είναι ότι θέλουμε να είναι κοντά μας, θέλουμε να είναι μέρος αυτής της οικογένειας, θέλουμε να είναι πολίτες συμμετέχοντες ενεργά στην ΕΕ''.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο νησί αναχώρησε από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 19:20 χθες με ιδιωτικό αεροσκάφος.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας ---------------------------------------------- Τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα φέρουν σύντομα ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι έγινε αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό και την πορεία της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι ''υπάρχει μια νέα δυναμική, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας ολόκληρης στρατηγικής και πολιτικής αλλά και στενής συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα της Κύπρου'', η οποία θα συνεχιστεί με πολύ εποικοδομητικό τρόπο.

    ''Μπροστά μας πια έχουμε πως αυτή η νέα δυναμική μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να δρομολογηθεί η δίκαιη λύση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση ''φιλική και αδελφική'' και σημείωσε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού και την προώθηση της ενταξιακής πορείας.

    Ωστόσο τόνισε ότι η λύση εξαρτάται από αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς και σε κάποιο βαθμό από τις αλλαγές στην τ/κ κοινότητα.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------------ Η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θεωρείται ένδειξη για αλλαγή στάσης εκ μέρους της Αγκυρας, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης οι αντιφατικές δηλώσεις από το κατοχικό καθεστώς δεν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας και σημείωσε πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν προέβη σε παρόμοια τοποθέτηση με αυτή του κ. Γκιούλ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τηλεγράφημα - Ανα Λιντ ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον για τον άδικο χαμό της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ.

    «Συγκλονίστηκα πολύ με την είδηση για τον τραγικό χαμό της Anna Lindh μετά την χθεσινή αποτρόπαια επίθεση εναντίον της. Η αφοσίωση της Ανα Λιντ στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενεργός προώθηση των αξιών αυτών, την έκαναν μια από τις πιο εξέχουσες πολιτικούς των καιρών μας, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης'', σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο κυπριακός λαός κι εγώ προσωπικά, προσθέτει, ''λυπούμαστε βαθύτατα για τον τραγικό χαμό της, επειδή οι ξεχωριστοί δεσμοί φιλίας που μας συνέδεαν και το ενδιαφέρον της για τη χώρα μου ήταν πάντοτε τόσο έκδηλο''.

    ΥΠΕΞ - Ανα Λιντ - Συλλυπητήριο μήνυμα ------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στο Σουηδό Πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον για τη δολοφονία της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ανα Λιντ καταδικάζει ''κατάφορα αυτή τη βάρβαρη πράξη βίας που προκάλεσε το θάνατο'' της συναδέλφου του και επιφανούς πολιτικής φυσιογνωμίας στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

    Στο μήνυμα του ο κ. Ιακώβου αναφέρει ότι ''είναι με βαθύτατη θλίψη και στεναχώρια που πληροφορήθηκα το θάνατο της αγαπητής συναδέλφου Ανα Λιντ μετά τη χθεσινή αποτρόπαια επίθεση εναντίον της. Διαβιβάζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μου στην οικογένεια και τα αγαπημένα της πρόσωπα και τους εύχομαι δύναμη και κουράγιο''.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Ανα Λιντ ----------------------- Η αδικοχαμένη Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ είχε δώσει μάχες για την ειρήνη και μάχες για την Κύπρο, δήλωσε χθες στη Λευκωσία ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, φανερά συγκλονισμένος από το θάνατό της.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο άτομο και στην πολιτικό Ανα Λιντ, με την οποία ήταν πριν από δύο μέρες μαζί στη Στοκχόλμη.

    ''Η Ανα Λιντ συμπαραστάθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου και μαζί με την Ελλάδα συμπαραστάθηκε στην πορεία για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Εχει δώσει μάχες για την ειρήνη, μάχες για την Κύπρο '', είπε συγκινημένος ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως η αδικοχαμένη Ανα Λιντ ''πλήρωσε το τίμημα της δημοκρατίας και τιμώντας τη μνήμη της πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτή τη δημοκρατία''.

    Εκπρόσωπος - Ανα Λιντ --------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας που απεβίωσε χθες μετά τη προχθεσινή δολοφονική απόπειρα εναντίον της, καθώς και στο λαό της Σουηδίας.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ''θλιβερή'' και σημείωσε πως η Ανα Λιντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της διεύρυνσης της ΕΕ με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα και τον τερματισμό της διαίρεσης της Ευρώπης.

    ''Η κυβέρνηση εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένειά της και το σουηδικό λαό,'' είπε, προσθέτοντας ότι η Ανα Λιντ ήταν φίλη της Κύπρου στο βαθμό που επεδίωκε πάντοτε τη σωστή επίλυση του Κυπριακού και ήταν ιδιαίτερα κριτική στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα ----------------------------------------- Συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή περιλαμβάνει το πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για την Αθήνα τη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα.

    Την Τρίτη στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατία Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11.20 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη που θα διαρκέσουν γύρω στη μια ώρα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας.

    Στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 6.45 το απόγευμα.

    Σβίμερ - Κυπριακό - ''Εκλογές'' ------------------------------- Την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, ο οποίος είπε ότι παρά τη σκοπιμότητα της απόφασης του κατοχικού καθεστώτος να άρει μερικώς τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, η κίνηση αυτή επέτρεψε σε Ε/Κ και Τ/Κ να έλθουν πιο κοντά.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο διάσκεψης του ΣτΕ για τις άλυτες δ1ιενέξεις στην Ευρώπη, που άρχισε χθες στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, ο κ. Σβίμερ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο οι προσεχείς λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα αποβούν κρίσιμες για το Κυπριακό.

    Οι ''εκλογές'' αυτές, είπε, δεν αναγνωρίζονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι ''όποιος και αν εκλεγεί, θα είναι υπεύθυνος όχι μόνο για την τ/κ κοινότητα, αλλά και για το μέλλον όλου του νησιού''.

    Διάσκεψη για άλυτα προβλήματα - Σβίμερ - ΥΠΕΞ - Κυπριακό -------------------------------------------------------- Το παράδειγμα της μερικής άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αποδεικνύει ότι η πρόοδος στα διάφορα άλυτα προβλήματα της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί με απλές πράξεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ.

    Σε ομιλία στην εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Διάσκεψης για τα «Αλυτα προβλήματα της Ευρώπης» που διοργανώνεται από τη μολδαβική κυβέρνηση η οποία κατέχει το εξάμηνο αυτό την Προεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του ΣτΕ, ο κ. Σβίμερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψή του στην Κύπρο αλλά και στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα και τα συνεπακόλουθά της κίνησης αυτής.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης --------------------------------- Σκέψεις και πρακτικές ιδέες για προώθηση των κοινών θεμάτων, αντάλλαξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κατσουρίδης χαρακτήρισε εγκάρδια και παραγωγική τη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ ''με τον οποίο τον ΑΚΕΛ διατηρεί άριστες σχέσεις''.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ ---------------------------- Μια πολύ καλή και σε βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 40 περίπου λεπτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αξιολογηθεί η σημερινή κατάσταση και οι νέες ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο, τόσο για επίλυση του Κυπριακού, όσο και μέσα στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τις θερμές ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο σε όλες τις δοκιμασίες.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ ---------------------------------------- Ταύτιση απόψεων όσον αφορά τις αναγκαιότητες και τις αναμενόμενες εξελίξεις διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Οπως είπε ο κ. Κλεάνθους μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τις εκτιμήσεις των κομμάτων σχετικά με τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΝΕΟ ---------------------------- Ανταλλαγή απόψεων στο κυπριακό και στο θέμα των ευρωεκλογών είχε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Κουτσού είπε ότι η συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου επικεντρώθηκε περισσότερο στο θέμα των ευρωεκλογών και στην αντίληψη ότι στόχος πλέον πρέπει να είναι η επανένταξη των Τ/Κ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΕΔΗ --------------------------- Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη να συνεχίσει η ε/κ πλευρά να στέλνει το μήνυμα προς την τ/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι 'εκλογές' στα κατεχόμενα θα οδηγήσουν στο να υπάρχει ένας συνομιλητής με τον οποίο να μπορείς να πετύχεις συμφωνία'', είπε ο κ. Βασιλείου μετά τη συνάντηση.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Αντιπρόεδρος ΑΔΗΚ -------------------------------- Την αγωνία ώστε οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό να αρχίσουν όσο το γρηγορότερο δυνατό μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΗΚ Εντουϊν Ιωσηφίδης προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Ιωσηφίδης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε ότι ''θα κάνει ότι μπορεί γι αυτό το θέμα''.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Γιώργος Περδίκης - Σενέρ Λεβέντ ---------------------------------------------- O Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βουλευτής Γιώργος Περδίκης και ο Τ/Κ δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ''Αφρίκα'' συναντήθηκαν χθες από κοινού με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου θέλοντας να δώσουν συμβολικά το μήνυμα για το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου κι ότι ''οι Ε/Κ και Τ/Κ, είναι ένας λαός σε μια πατρίδα''.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου όπως εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς παρεκκλίσεις.

    ''Αυτό που ζητήσαμε'', είπε ο κ. Περδίκης, ''είναι να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων και να βρεθεί μια λύση η οποία να εφαρμόζει στην πράξη το όραμα για μια κοινή πατρίδα, για ένα λαό''.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Νίκος Θεοδοσίου - Αγνοούμενοι -------------------------------------------- Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου από την ελληνική κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών, Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην Αθήνα.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Νίκος Φαλάς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου -------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πάρει πολύ ''ζεστά'' το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά.

    Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του, ο κ. Φαλάς μετά από συνάντηση που είχε με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, σημειώνοντας επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου τον διαβεβαίωσε επίσης ότι όσον αφορά το γενικότερο θέμα της Καρπασίας, η Ελλάδα θα εργαστεί με κάθε δυνατό τρόπο για να περιληφθεί η Καρπασία υπό ε/κ διοίκηση σε περίπτωση λύσης του κυπριακού.

    Γιώργος Παπανδρέου - Δήμος Στροβόλου - Τελετή --------------------------------------------- Σε τελετή που διοργανώθηκε από το Δήμο Στροβόλου και κατά την οποία του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως η Κύπρος θα γίνει σύντομα ανεξάρτητη, ελεύθερη, με μια δίκαιη λύση και δημοκρατική.

    ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία --------------------------------- Η Τουρκία, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από πολλά κράτη-μέλη της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη προχθεσινή συνεδρία του σώματος, αποδέχθηκε με απροθυμία το λεκτικό της απάντησης της Επιτροπής σε ερώτηση που αφορά την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Αυτό, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δεν εξυπακούει κατ' ανάγκη δέσμευση της Αγκυρας να καταβάλει το δεδικασμένο ποσό αποζημίωσης προς την κ. Λοϊζίδου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο στην επόμενη συζήτηση του θέματος στις 7 Οκτωβρίου ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος να επανέλθει στο θέμα με νέες τοποθετήσεις ή εναλλακτικές λύσεις ώστε η εκτέλεση της απόφασης να μην πραγματοποιηθεί πριν το ΕΔΑΔ εξετάσει αίτημα της Τουρκίας για ύπαρξη εσωτερικών ένδικων μέσων στα κατεχόμενα.

    Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου ----------------------------- ''Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε'' ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη σε ερώτηση για την πρόθεση που φαίνεται να διατύπωσε η Τουρκία να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Δικαστές ---------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με την επίσκεψη δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    ΕΕ - Δημοσιονομικά - Κύπρος --------------------------- Η μικρή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κυρίως λόγω της κρίσης στον τουρισμό, είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των δημοσιονομικών δεκτών στην Κύπρο το 2002, ενώ το ίδιο σενάριο προβλέπεται και για φέτος.

    Αυτό προκύπτει από την έκθεση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών των υπό ένταξη χωρών, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έκθεση, η οποία αναλύει τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι υπό ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη άνοιξη.

    Συρία - ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Ασσαντ --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασσαντ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου ότι η χώρα του στηρίζει την Κύπρο στον αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Εκπρόσωπος - 11 Σεπτεμβρίου 2001 - Επέτειος ------------------------------------------- Θλιβερή, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τη χθεσινή ημέρα με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

    Σε δηλώσεις του για την επέτειο ο Εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας στη ρίζα της και αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων που αφορούν αυτή την προσπάθεια μέσω διαλόγου.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ ------------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στο Ισραήλ στις 9 Σεπτεμβρίου.

    ''Η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους και διαβιβάζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων αυτών των αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και στην κυβέρνηση του Ισραήλ'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ρώμη --------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου θα λάβει μέρος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Ρώμη.

    Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Κύπρος - Συμμετοχές ------------------------------------------------------- Με τα αγωνίσματα του σκητ και του τραπ (50 στόχων), ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων αρχίζει σήμερα το αγωνιστικό μέρος των Παγκοσμίων Αγώνων Σκοποβολής 2003 στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά.

    Στους αγώνες συμμετέχουν 900 περίπου αθλητές και συνοδοί από 72 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

    Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας.

    Η Κύπρος συμμετέχει στους αγώνες με 25 αθλητές, εκ των οποίων οι 10 θα αγωνιστούν στο σκητ, οι οκτώ στο τραπ και οι επτά στο διπλού τραπ.

    ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο WFUCA - Ψηφίσματα ------------------------------------ Ψηφίσματα για το Κυπριακό και την παγκόσμια ειρήνη, την πολιτιστική διαφορετικότητα, και τη λειτουργία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Συλλόγων ΟΥΝΕΣΚΟ (WFUCA) ενέκρινε το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο.

    Στο ψήφισμα για την Κύπρο, με τίτλο ''Εκκληση για Ειρήνη'', η WFUCA ''καλεί επειγόντως όλους να προωθήσουν τον διαπολιτισμικό και δημοκρατικό διάλογο σε μιαν προσπάθεια να διευθετηθεί το κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, και ελπίζει και αναμένει σθεναρά την επανένωση της Κύπρου, ώστε ο λαός της να ζήσει μαζί όπως ζούσε προηγουμένως από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας''.

    Κατεχόμενα - Ελεύθεροι οι τρεις Ελλαδίτες ----------------------------------------- Ελεύθεροι αφέθησαν χθες γύρω στο μεσημέρι οι τρεις Ελλαδίτες, οι οποίοι είχαν περάσει προχθές, μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου, στα κατεχόμενα και είχαν συλληφθεί παράνομα από τις κατοχικές αρχές.

    Ο αντιδήμαρχος Ανωγείων Κρήτης Χαιρέτης Ιωάννης και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Χαιρέτης Σοφοκλής και Σκανδάλης Εμμανουήλ είχαν συλληφθεί παράνομα γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι, προχθές, με την κατηγορία ότι φωτογράφιζαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ψευδοκράτους, στο λιμανάκι της Κερύνειας.

    Υπουργός Παιδείας - Λαζαρίδης - Μέγαρο Πολιτισμού ------------------------------------------------- Την απόφαση της κυβέρνησης για την ανέγερση σε μια πενταετία, Μεγάρου Πολιτισμού, συνολικής δαπάνης 30 περίπου εκατομμυρίων λιρών, σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Πρόεδρος της εννιαμελούς επιτροπής του Μεγάρου διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Κίκης Λαζαρίδης.

    Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις ------------------------------- Αναστροφή της πτωτικής τάσης που παρουσίασαν οι προηγούμενης τρεις χρηματιστηριακές συναντήσεις σημειώθηκε στη χθεσινή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη Τιμών να επανακάμπτει στο επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά, ωθούμενη κυρίως ανοδικά από τους τίτλους της περιφέρειας, παρά από τις τράπεζες, κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,65%, κλείνοντας στις 88,11 μονάδες. Το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε την αξία των συναλλαγών στις 902 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 9.923 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σουηδίας

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Παπαδόπουλος - Σημίτης - HELLAS SAT

    Συνομιλία μέσω του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου HELLAS SAT θα έχουν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Παρατηρητές

    Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας όσον αφορά το θέμα των παρατηρητών για τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ανέφερε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής στο θέμα αυτό. ''Οι εκλογές αυτές είναι παράνομες'', είπε αφού όπως ανέφερε ''συμμετέχουν σε αυτές δεκάδες χιλιάδες έποικοι''.

    [10] (Κ) ΥΠΕΣ - Λουμπλιάνα - Υπουργική Διάσκεψη

    [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ιταλία - ECOFIN

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γιάσερ Αραφάτ - Απέλαση

    Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνταχθεί με την απόφαση του Ισραήλ για απέλαση του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Παπανδρέου - Συνομιλίες - ''Εκλογές''

    Δεν φαίνεται να υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως εάν υπάρξει καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις, όταν αυτές επαναρχίσουν, ''μπορούν να γίνουν βελτιώσεις'' επί του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανεξετάσει τη θέση της σε σχέση με το θέμα της αποστολής παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'', προσθέτοντας πως ''το θέμα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη περιοχή είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, έχει το στοιχείο της συμμετοχής εποίκων, έχει το στοιχείο της παρουσίας στρατευμάτων, δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια που να ενισχύει το αποσχιστικό κατοχικό καθεστώς''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν τρόποι και έχουν γίνει σκέψεις πως θα φθάσει στη μάζα των Τ/Κ το μήνυμα του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου ότι την ασφάλεια όχι μόνο των Ε/Κ αλλά και των Τ/Κ την εγγυάται πολύ περισσότερο η συμμετοχή στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια παρά οι κατοχικοί στρατοί, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση και με Τ/Κ πολιτικούς και μίλησε στο Λήδρα Πάλας στην παρουσία Τ/Κ.

    ''Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο απευθύνεται κυρίως προς τους Τ/Κ. αλλά περιέχεται και το στοιχείο της ανάγκης τερματισμού της κατοχής'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος σημείωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραήλ - Αραφάτ

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διοικητικό Συμβούλιο ΚΥΠΕ

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εξαίροντας το ρόλο που διαδραματίζει το Πρακτορείο στην ευρύτερη διαφωτιστική προσπάθεια που γίνεται για το Κυπριακό.

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7087            1,7189
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9043            1,9157
    Λίρα Αγγλίας                     1,1957            1,2028
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,6427        224,4238
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8927          2,9158
    Δολάριο Καναδά                     2,6137          2,6346
    Κορώνα Δανίας                     12,6780         12,7794
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1290         14,2420
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5430         15,6673
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6532          2,6744
    

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,74  (-0,42)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    754.267
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    290.820    352,10  (-0,85)
    FTSE Med 100 **                             5.582,53  (-0,02)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    123.324    101,09  (-0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     28.290     75,66  (-0,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.851     15,27  ( 0,86)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     23.187     57,18  (-0,57)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.723     81,59  (-1,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.835     20,62  ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     65.223     76,17  ( 0,90)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.168      3,39  (-0,88)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     60.016     13,35  (-0,96)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.147     12,32  ( 1,73)
    Ξενοδοχεία                    £     25.017     42,52  (-0,72)
    Αλλες Εταιρείες               £    101.853     81,80  (-0,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Στο επίπεδο των 87 μονάδων επέστρεψε στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,42%, κλείνοντας στις 87,74 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 754 χιλιάδες λίρες με το 1/5 του συνολικού επενδυτικού ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στα χρεόγραφα της Τράπεζας Κύπρου (6,75% 1999/2003).

    [19] (Κ) ΣτΕ - Διάσκεψη για άλυτα προβλήματα - Πουργουρίδης

    Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προσπάθεια διευθέτησης άλυτων προβλημάτων της γηραιάς ηπείρου, και λόγω της διεύρυνσης προς Ανατολάς αλλά και λόγω των πόρων που διαθέτει, επεσήμανε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Χρίστος Πουργουρίδης.

    Μιλώντας στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για τα ''Αλυτα προβλήματα της Ευρώπης'', ο κ. Πουργουρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί ''εδώ και τώρα'' και είπε πως τέτοιου είδους διασκέψεις είναι χρήσιμες γιατί διαφαίνεται κατά τις συζητήσεις ότι υπάρχουν κοινές παράμετροι στα άλυτα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

    [20] (K) Πέτρος Πετρίδης - Ποιητικές Συλλογές - Εκθεση φωτογραφίας

    Στους γονείς του, στους ξενιτεμένους και σ' αυτούς που μπορούν ακόμη να ονειρεύονται αφιερώνει τις ποιητικές του συλλογές ''Επιστροφή'' και ''Νύχτες της σιωπής'' ο ομογενής καλλιτέχνης Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος με λιτή γραφή γεμάτη όμως με ευαισθησία και αγάπη για τη γενέθλια γη περιγράφει τα όσα αισθάνεται στη μακρινή Νέα Υόρκη για την ελευθερία, τον ανθρώπινο πόνο, τα ήθη, τα έθιμα της Κύπρου και τον αγώνα του απόδημου ελληνισμού να κρατηθεί ζωντανός και παρών.

    Ο Πέτρος Πετρίδης παρουσίασε στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου τις δυο ποιητικές του συλλογές και την έκθεση φωτογραφίας ''Η άλλη Κύπρος'', αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης και Νίκου Χριστοφορίδη, οι οποίοι πέθαναν με τον πόθο της επιστροφής στην αγαπημένη Κερύνεια.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ιρανικού Κοινοβουλίου Mehdi Karoubi.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Στους γονείς του, στους ξενιτεμένους και σ' αυτούς που μπορούν ακόμη να ονειρεύονται αφιερώνει τις ποιητικές του συλλογές ''Επιστροφή'' και ''Νύχτες της σιωπής'' ο ομογενής καλλιτέχνης Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος με λιτή γραφή γεμάτη όμως με ευαισθησία και αγάπη για τη γενέθλια γη περιγράφει τα όσα αισθάνεται στη μακρινή Νέα Υόρκη για την ελευθερία, τον ανθρώπινο πόνο, τα ήθη, τα έθιμα της Κύπρου και τον αγώνα του απόδημου ελληνισμού να κρατηθεί ζωντανός και παρών.

    Ο Πέτρος Πετρίδης παρουσίασε στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου τις δυο ποιητικές του συλλογές και την έκθεση φωτογραφίας ''Η άλλη Κύπρος'', αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης και Νίκου Χριστοφορίδη, οι οποίοι πέθαναν με τον πόθο της επιστροφής στην αγαπημένη Κερύνεια.

    ''Μέσα από τους στίχους του ο Πέτρος προβληματίζεται για τη ζωή και για τη μοίρα της Κύπρου. Είναι μια φωνή κυπριακή που πάλλει και μεταδίδει την αγωνία της Κύπρου, τους αγώνες της και τον πολιτισμό της'', είπε η πρώην Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου παρουσιάζοντας τις ποιητικές συλλογές του Πέτρου Πετρίδη.

    Η εισβολή και το θέμα των αγνοουμένων, συνεχίζει η κ. Αγγελίδου, ''τον απασχολεί σε πολλά του ποιήματα που δείχνουν τον πόνο από τη μια, την αγωνία για το κακό αλλά και την απαντοχή της λύτρωσης''.

    Καταλήγει με τη διαπίστωση, ''ότι η ποίηση του Πέτρου είναι γεμάτη λυρισμό, ευαισθησία, λιτότητα και αμεσότητα, χαρακτηριστικά ενός αληθινού ποιητή που δεν ψάχνει για τεχνάσματα και τεθλασμένες για να εκφράσει όσα έχει πει''.

    ''Διάχυτη είναι η σκέψη και η ψυχή του στους στίχους του, που αναβλύζουν από μέσα του ωραίοι και δυνατοί'', είπε η κ. Αγγελίδου.

    Τις ποιητικές συλλογές του Πέτρου Πετρίδη προλογίζει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ο οποίος γράφει ότι ''με τις αναζητήσεις και τη δημιουργικότητά του δεν παύει να μας εκπλήσσει''.

    ''Αναζητεί το δίκαιο και το μέτρο σε μια πραγματικότητα που εμείς οι Κύπριοι πληγωμένοι από την τραγωδία που βιώνουμε λόγω του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του νησιού μας το 1974 ψηλαφούμε καθημερινά μέσα στην αδιαφορία και την ψυχρότητα των γεωστρατηγικών υπολογισμών και των οικονομικών συμφερόντων'', είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Η συνείδηση του ομογενή ποιητή, αναφέρει ο κ. Ζακχαίος ''εξεγείρεται μέσα από το δράμα της κάθε μάνας των αγνοουμένων που περιφέρει τη φωτογραφία από πρεσβεία σε πρεσβεία δίνοντας παλμούς στην ελπίδα''.

    Το έργο του Πέτρου Πετρίδη ''διαπνέει ένα παράπονο, μια κραυγή διαμαρτυρίας στη βαναυσότητα των καιρών στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, η μελαγχολική διάθεση και ο έντονος συναισθηματισμός. Κυριαρχεί επίσης ο φόβος της αλλοτρίωσης του ανθρώπου από τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα'', συνεχίζει ο Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος κλείνει τον πρόλογό του με τους αισιόδοξους στίχους του Πέτρου Πετρίδη ο οποίος γράφει: ''Ξανά ελπίδα, διπλοβελονιά στα όνειρά μου''.

    Την έκθεση φωτογραφίας, η οποία σύντομα θα παρουσιαστεί και στο Κυπριακό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου ο οποίος εξήρε το έργο του καλλιτέχνη και τη σημασία της πολιτιστικής δραστηριοποίησης των όπου γης ομογενών.

    Ο Πέτρος Πετρίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι μέσα από τις 33 φωτογραφίες του της τελευταίας δεκαετίας προσπαθεί να περιγράψει τη νέα γενιά των Κυπρίων οι οποίοι συνεχίζουν πιστά ήθη, έθιμα και παραδόσεις αλλά και τον αγώνα για ελευθερία της Κύπρου.

    Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει ο απόδημος ελληνισμός στη διαφώτιση της κοινής γνώμης γύρω από το Κυπριακό και σημείωσε ότι οι Ε/Κ οι οποίοι ζουν στην Αμερική παρά τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει από την Κύπρο συνεχώς τη σκέφτονται, την πονούν και αγωνίζονται για αυτήν.

    Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την απογοήτευση και την πικρία της ομογένειας στις ΗΠΑ από την απόφαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαφώτισης το 2002 να πάψει να επιχορηγεί τα ομογενειακά προγράμματα στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο η ομογένεια δεν τα έβαλε κάτω και εξασφαλίζοντας από αλλού οικονομικούς πόρους συνέχισε την παρουσία της με γνώμονα τη διαχρονικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Ο κ. Πετρίδης, όπως είπε στο ΚΥΠΕ, έχει ήδη στείλει επιστολή προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη ζητώντας την επανεξέταση της επιχορήγησης. Επιστολή στάληκε και προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη για χρηματοδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η απάντηση που πήρε ήταν πως το Υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί μόνο εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται στην Κύπρο.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''ο καλύτερος σύμμαχος της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ο απόδημος ελληνισμός τον οποίο πρέπει να ενισχύουμε σε κάθε προσπάθεια που κάνει για να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμά του και όχι να γκρεμίζουμε γέφυρες αμφίδρομης επικοινωνίας''.

    Ο Πέτρος Πετρίδης γεννήθηκε το 1961 στη Λευκωσία. Σπούδασε παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υερσέης.

    Από το 1988 υπήρξε παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής ''Η Κύπρος μας'', της πρώτης κυπριακής εκπομπής που παρουσιάστηκε από την αμερικανική τηλεόραση.

    Είναι επίσης ιδρυτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας της ίδιας εκπομπής. Με την ομάδα παρουσίασε τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής αξιόλογες εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, χοροδράματα, κυπριακές ηθογραφίες και μονόπρακτα.

    [23] (Κ) ΣτΕ - Διεθνής Διάσκεψη - Λήξη εργασιών

    Η διεθνής κοινότητα μπορεί να εμπλακεί στην επίλυση άλυτων προβλημάτων σε σημείο που δυνατό να μετατραπεί πολλές φορές σε ένθερμο υποκινητή των προσπαθειών διευθέτησης των προβλημάτων αυτών, ωστόσο η κύρια ευθύνη για την επίλυσή τους βαραίνει τις εμπλεκόμενες ηγεσίες.

    [24] (Κ) ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Συνέδριο

    Διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της ναυτιλίας ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις μεταφορές και την ενέργεια Λογιόλα ντε Παλάθιο, θα παρευρεθούν στο συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 September 2003 - 17:49:21 UTC