Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Βρετανία - Θεωρήσεις διαβατηρίων - Κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη
  • [05] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Εκθεση
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Θέατρο Τέχνης - Απονομή Μεταλλίου

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------------ Η κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης σε συνεργασία με τα ΗΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει λόγο για αποναρκοθέτηση υπό όρους και προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει, όπως η ''συνεργασία'' μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λεγόμενου ''υπουργείου άμυνας'' του ψευδοκράτους.

    Αυτό σημαίνει ''προώθηση και πάλι των θέσεων του κ. Ντενκτάς'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης και πρόσθεσε πως ''δεν χρειάζεται να δίνουμε σημασία σε δηλώσεις του κ. Ντενκτάς οι οποίες είναι απλώς επανάληψη υπό τη μορφή δισκογραμοφώνου των δικών του θέσεων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος σχολίαζε τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς περί αποναρκοθέτησης αλλά και για τις αντιδράσεις της ΕΕ για την υπογραφή της λεγόμενης ''συμφωνίας - πλαίσιο'' για ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας - ψευδοκράτους, υπενθύμισε πως εδώ και πολύ καιρό η κυπριακή κυβέρνηση είχε εισηγηθεί πλήρη αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    ''Στα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η θέση ήταν θα προβούμε μονομερώς σε αποναρκοθέτηση και είχαμε καλέσει τον ειδικό εκ μέρους των ΗΕ'', υπενθύμισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ''Το μέτρο της αποναρκοθέτησης είναι δική μας εισήγηση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το δέχεται ( ο κ. Ντενκτάς) με όρους και προϋποθέσεις. Δεν είναι μέτρο του Ντενκτάς'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ''εάν δεκτεί ο κ. Ντενκτάς την αποναρκοθέτηση υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε πει και υπό τους όρους που θέτουν τα ΗΕ τόσο το καλύτερο''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''η θέση της κυβέρνησης είναι πλήρης αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης με συνεργασία με τα ΗΕ. Ζήτησε η κυβέρνηση και πέτυχε να έλθει εμπειρογνώμονας των ΗΕ για την αποναρκοθέτηση και η κυβέρνηση είπε ότι θα προχωρήσει με την αποναρκοθέτηση μονομερώς'', πρόσθεσε.

    Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να φαίνεται, όπως επιδιώκει ο κ. Ντενκτάς, ότι αυτό είναι ένα περαιτέρω μέτρο, μια περαιτέρω χειρονομία καλής θέλησης εκ μέρους του.

    Ερωτηθείς πότε θα έλθει ο εμπειρογνώμονας των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''το συντομότερο δυνατό, όπως έχουν πει τα ΗΕ''.

    Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για επαναδραστηριοποίηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο Εκπρόσωπος απάντησε ''όχι, πλην του γεγονότος ότι συμμετέχει σε σεμινάρια σε πανεπιστήμια και προβαίνει σε εκτιμήσεις δικές του''.

    Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - Ψευδοεκλογές ------------------------------------------- Τη θέση της κυβέρνησης εναντίον της αποστολής ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως κάποιοι ξένοι Πρεσβευτές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα συζητούν με τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' το θέμα της αποστολής παρατηρητών για τις ''εκλογές''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η κυβέρνηση έχει την ευθύνη συντήρησης της κρατικής υπόστασης και αποφυγής της διάβρωσης της κρατικής υπόστασης του κράτους. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει στην έλευση παρατηρητών για τις ψηφοφορίες στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    Ολομέλεια - Εναρμόνιση - Εγκριση 80 νομοθετημάτων ---------------------------------------------------- Με μοναδική αποχή αυτή του Γενικού Γραμματέα και Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες σαράντα περίπου νόμους και ενέκρινε άλλους τόσους κανονισμούς για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τη διαδικασία της έγκρισης των νομοθετημάτων στην Ολομέλεια, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος δήλωσε μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας του νομοθετικού σώματος ότι αισθάνεται πλήρως ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή.

    ''Θέλω να εκφράσω'', είπε, ''θερμότατα συγχαρητήρια στη Βουλή για τον κόπο που κατέβαλε για να παρουσιάσει σήμερα ένα σημαντικό αριθμό νομοσχεδίων και κανονισμών και να περάσουν σχεδόν ομόφωνα από τα μέλη του σώματος''.

    ''Εχει εξαιρετική σημασία'', πρόσθεσε, ''η ψήφιση όλων αυτών των νόμων και κανονισμών, διότι συνδέονται με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και συνδέονται με την έκθεση προόδου που υποβάλλει η κυπριακή πλευρά προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σύνταξη του τελικού σχεδίου έκθεσης για την πορεία της Κύπρου προς την εναρμόνιση''.

    Την προσεχή Τετάρτη, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, μεταβαίνει μαζί με τους συνεργάτες του στις Βρυξέλλες ''εξοπλισμένος'' από τη Βουλή με όλα εκείνα τα μέσα, ώστε να μπορέσουν να δώσουν ''δείγματα συνέπειας και σταθερής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Χρυσοχοϊδης Ομήρου Διάσκεψη ---------------- Το ΠΑΣΟΚ, δια του Γραμματέα της Κεντρικής του Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, διαβεβαιώνει πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα στηρίξει την κυπριακή πολιτική ηγεσία στον άλλο εθνικό στόχο του Ελληνισμού που είναι η λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στο νησί, τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης, όσο και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισαν την ταύτιση απόψεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, αλλά και των επόμενων χρονικών σημείων που το επηρεάζουν.

    Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ομήρου, με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΣ ΕΔΕΚ, το ΠΑΣΟΚ θα τιμηθεί για την προσφορά του στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 του ερχόμενου Νοεμβρίου, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ) και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου εξήρε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον Κυπριακό λαό, τόσο στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος, όσο και στην πορεία ένταξης της νήσου στην ΕΕ.

    Σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι τα δύο Κινήματα ''επιθυμούν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Εργαστήρι - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό ------------------------------------ Εργαστήρι ανάλυσης και συζήτησης του σχεδίου Ανάν με συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ γυναικών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή στη Λευκωσία, με πρωτοβουλία της βουλευτή των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλας Βασιλείου και της Μεράλ Ακιντζί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του εργαστηρίου, την γενική παρουσίαση του Σχεδίου Ανάν θα κάνει η Madelaine Garlic, τέως Σύμβουλος του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    Τις επιμέρους πτυχές του σχεδίου που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, τις περιουσίες και την υπηκοότητα θα παρουσιάσουν η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου, η Εμινέ Ερκ και η Αιλά Γκιουρέλ.

    ΥΠΕΞ Κηδεία Λιντ --------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης για την τέως Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ, η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Ο κ. Ιακώβου συνομίλησε με εκπροσώπους κυβερνήσεων, ενώ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε ο κ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών παρέλαβε επίσης από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον, πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο για να παρευρεθεί στο Stockholm International Forum που θα γίνει στις 26-28 Ιανουαρίου 2004, με θέμα ''Preventing Genocide: Threats and Responsibilities''.

    Βέλγιο - Πρεσβεία στην Κύπρο - Επιτετραμμένη ------------------------------------------------ Στα πλαίσια της πολιτικής που προωθεί ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισιέλ για διπλωματική εκπροσώπηση του Βελγίου σε όλα τα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου ανοίγει Πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Η νέα Πρεσβεία θα λειτουργήσει στις 19 Σεπτεμβρίου 2003 με την άφιξη στην Κύπρο της Κολέτ Τακέ, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα Επιτετραμμένης του Βελγίου στην Κύπρο.

    Πριν από την τοποθέτηση της στη Λευκωσία, η κ. Τακέ υπηρετούσε, από το 1999, στην Πρεσβεία του Βελγίου στο Λονδίνο. Από το 1988 μέχρι το 1992 υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Βελγίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και από το 1992 μέχρι το 1996 στην Αντιπροσωπεία του Βελγίου στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στη Ρώμη. Μεταξύ 1996 και 1999 υπηρετούσε στο Υπουργείο Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Γκιουλσεβίν Σαχ - Πόρισμα - Θεοδώρου

    Σε πειθαρχικά αδικήματα έχουν υποπέσει δύο εκ των πέντε προσώπων στην υπόθεση άρνησης εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία της τ/κ καταγωγής Λιβανέζας υπηκόου Γκιουλσεβίν Σαχ και των δύο παιδιών της, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου, ανακοινώνοντας το πόρισμα του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Χαράλαμπου Κουλέντη.

    ''Διαπιστώνω ότι οι κατηγορούμενοι, Κωνσταντίνος Ελληνα υπαστυνόμος του ΚΕΔ Λάρνακας και Ιωάννης Στυλιανού λοχίας 4632 του ΚΕΔ Λάρνακας έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα'', είπε ο κ. Θεοδώρου.

    Ανέφερε πως αρμόδιος για να επιληφθεί του θέματος είναι ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι θα μελετήσει τον φάκελο και θα αποφασίσει σύμφωνα με τη διαδικασία και τους κανονισμούς.

    Οσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις, Θεοδωρίδη Θεόδωρο Ανώτερο Αστυνόμο Διοικητής της ΥΑΜ, Σόλωνα Σολωμού Αναπληρωτή Ανώτερο Υπαστυνόμο υπεύθυνο του ΚΕΔ του Αερολιμένα Λάρνακας και Αστυφύλακα 1473 Στυλιανό Παπαδόπουλο του ΚΕΔ Λάρνακας, ''δεν έχουν υποπέσει στη διάπραξη οποιουδήποτε πειθαρχικού αδικήματος'', πρόσθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως εναντίον των τριών δεν θα ασκηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη, ''αφού η συμβολή και συμμετοχή των δύο αξιωματικών στο όλο επεισόδιο ήταν περιορισμένη και είχε εξαντληθεί σε διαπιστώσεις και εγκρίσεις, με βάση τη λανθασμένη πληροφόρηση που έτυχαν, και αφού η συμμετοχή του αστυφύλακα 1473 περιορίστηκε απλά στο να αναφέρει αμέσως με την άφιξη της Τ/Κ στον επί καθήκοντι λοχία το γεγονός ότι αυτή δήλωνε ως διεύθυνση διαμονής την κατεχόμενη Λάπηθο και ότι η περίπτωσή της έχρηζε περαιτέρω διερεύνησης''.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος -------------------------------- Αναστροφή της προχθεσινής πτωτικής πορείας του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου σημειώθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε θετικό έδαφος σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της συνάντησης, κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,34%, κλείνοντας στις 87,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 506 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, οριακή πτώση σε ποσοστό 0,2% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 349,61 μονάδες.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 4η αγωνιστική ----------------- Με τον αγώνα Ανόρθωσης Απόλλωνα να δεσπόζει, ανοίγει απόψε η αυλαία της 4ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Το ντέρπι που θα διεξαχθεί στο γήπεδο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' θα αρχίσει στις 8 το βράδυ. Για τους άλλους σημερινούς αγώνες που θα αρχίσουν στις 7 το βράδυ, ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την ΑΕΚ, στη Δερύνεια η τοπική Αναγέννηση το Διγενή Μόρφου, στο ΓΣΖ ο Εθνικός Αχνας τον Ονήσιλλο, στο Τσίρειο η ΑΕΛ την Αθλητική Ενωση Πάφου, και η Δόξα στο Μακάρειο την Ομόνοια.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υπόθεση ανακάλυψης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου κυριαρχεί και σήμερα στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα είναι η έγκριση σαράντα εναρμονιστικών νομοσχεδίων και 39 κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής, η κινητοποίηση κυβέρνησης και Βουλής ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης τον Νοέμβριο προκειμένου να αποτρέψει τουρκικούς σχεδιασμούς για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος καθώς και η δέσμευση από εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας για επιστροφή όλων των εκκλησιαστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Κύπρου που κλάπηκαν από το 1974 και εντεύθεν.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Απροθυμία για την έρευνα'' γράφει ότι ''παλινδρομούν οι κυβερνώντες'' όσον αφορά την διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση ανακάλυψης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η οποία απεκαλύφθη πριν 3 1/2 μήνες, ''ελπίζοντας να σβήσει το θέμα''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος έλαβε χθες δέσμευση από εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, για επιστροφή όλων των εκκλησιαστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Κύπρου που κλάπηκαν από το 1974 και εντεύθεν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Προπέτασμα καπνού ο κοριός'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε χθες ως ''τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, το οποίο έκανε και πάλι την Κύπρο ρεζίλι, την αποκάλυψη τρεισήμισι μήνες μετά, της ύπαρξης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 40 εναρμονιστικά νομοσχέδια και 39 κανονισμούς ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που ικανοποίησε απόλυτα τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είπε, ότι ''η Κύπρος θα δώσει δείγματα σταθερής πορείας αν και ξεκαθάρισε πως η εναρμόνιση δεν τελειώνει ποτέ''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Προεδρική Κορ(ι)οϊδία'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''καταργεί ουσιαστικά το κράτος και μπροστά στην μεγάλη υπόθεση του κοριού διερωτάται, ελαφρά τη καρδία - 'ποιο είναι το σοβαρό θέμα''' ενώ ''ο Υπουργός Δικαιοσύνης με εκπληκτική αποφασιστικότητα δηλώνει ότι 'δεν θα κάνει αυτό που θέλουν οι άλλοι αλλά αυτό που θέλει ο ίδιος''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης θέλοντας προφανώς να εμφανίσει ένα άλλο πρόσωπο ενόψει των ''εκλογών'' κάλεσε τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο Ζπίγκιεφ Βλόσοβιτς προς τον οποίον δήλωσε την ετοιμότητα του να άρει τα ναρκοπέδια της νεκρής ζώνης.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σαρωτικές έρευνες'' γράφει ότι στη διεξαγωγή ποινικών ερευνών προχωρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου όσον αφορά την πολύκροτη υπόθεση εντοπισμού κοριού στο γραφείο του και αναφέρεται στις ''βαριές κουβέντες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για 'εγκέφαλους' και 'ανεγκέφαλους'''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «πληθώρα παρατυπιών και ευνοιοκρατικών διαδικασιών με ευεργετηθέντες συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, άλλους ευνοούμενους του και πρόσωπα του περίγυρου της Αρχιεπισκοπής έφερε σε φως η έρευνα που έγινε από την Ιερά Σύνοδο για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής».

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ο ψόφιος κοριός έφερε καυγάδες'' γράφει ότι ο κοριός στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μπορεί να ήταν ''νεκρός'', όμως «άναψε για τα καλά φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, σε μια χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά δημοσκοπήσεων». Προσθέτει ότι η αντιπολίτευση συνδέει τον κοριό με σαρωτικές μετακινήσεις στην ΚΥΠ, σε Υπουργεία και Ημικρατικούς Οργανισμούς και επιμένει σε βάθος έρευνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κυβέρνηση και η Βουλή βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης τον Νοέμβριο προκειμένου να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της και κάτω από τον τίτλο ''Αναγκαία διεθνής παρέμβαση'' γράφει ότι «η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με τη διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας ΕΕ και ότι οι δύο διαδικασίες πρέπει να κορυφωθούν ταυτόχρονα, φαίνεται να έχει αρκετούς υποστηρικτές στην Αγκυρα». Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου κατέληξε σε δύο σενάρια όσον αφορά την παραχώρηση εφάπαξ επιδόματος ύψους 11 εκ. λιρών στους χρήστες πετρελαίου θέρμανσης. Το πρώτο αφορά το σύνολο των νοικοκυριών της Κύπρου με τη δυνατότητα επιστροφής σε όλα τα νοικοκυριά ενός ισόποσου ποσού εφάπαξ ενώ το δεύτερο στοχεύει στην ενίσχυση των χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων και των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ηρεμία ύστερα από την Θύελλα'' γράφει ότι ο τυφώνας Ιζαμπέλα άφησε πίσω του 14 νεκρούς και 4.5 εκ. σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ενέργεια από την Καρολίνα στην Νέα Υόρκη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δύο αστυνομικοί αξιωματούχοι αναμένουν πειθαρχική ενέργεια εναντίον τους για την άρνηση εισόδου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον περασμένο Ιούλιο, Τ/Κ γυναίκας και των δύο παιδιών της παρόλο που είχαν τα σωστά πιστοποιητικά.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' υπό τον τίτλο ''Που πάνε οι φόροι'' γράφει ότι γίνεται λόγος για κάποιο σχέδιο 'φορολογικής αμνηστίας' που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κατόπιν πιέσεων και της Βουλής, προκειμένου να αποφευχθεί η φυγάδευση κεφαλαίων με την πλήρη ελευθερία στη διακίνηση κεφαλαίων που θα έρθει σε επτά μήνες μετά την ένταξη μας στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην θέσπιση της Επιστημονικής Επιτροπής με ευρεία αντιπροσώπευση που θα γνωμοδοτεί προς τους αρμόδιους Υπουργούς και στο γεγονός ότι οι Κύπριοι πολίτες που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν ή και να προαχθούν στην δημόσια υπηρεσία μπορεί να έχουν στο εξής να αντιμετωπίσουν και ανταγωνιστές από τα άλλα 24 κράτη μέλη της ΕΕ.

    [03] (Κ) Βρετανία - Θεωρήσεις διαβατηρίων - Κατεχόμενα

    Η ανάγκη έκδοσης θεώρησης διαβατηρίου σε οποιονδήποτε ταξιδιώτη στη Βρετανία που φέρει ταξιδιωτικά έγγραφα του ψευδοκράτους οφείλεται στο ότι αυτά τα έγγραφα εκδίδονται από αρχή που δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2003 στις 4.35 μ.μ. από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Νέα Υόρκη.

    [05] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Εκθεση

    Την πεποίθηση ότι η σύνταξη του τελικού σχεδίου έκθεσης για την πορεία της Κύπρου προς την εναρμόνιση, θα είναι θετική με ''λίγες παρατηρήσεις'', εξέφρασε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ''λίγες θα είναι οι παρατηρήσεις και πιθανόν να αφορούν σημεία όχι με τα οποία δεν έχουμε προσαρμοστεί αλλά πιθανόν για κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν''.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 9.204 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Θέατρο Τέχνης - Απονομή Μεταλλίου

    Υπό τον ήχο των παρατεταμένων χειροκροτημάτων των παρισταμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών ηθοποιών ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης επέδωσε σήμερα το πρωί το μετάλλιο ''Σαλαμίνα'' και τιμητικό δίπλωμα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Γιώργο Λαζάνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 September 2003 - 17:49:08 UTC