Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα - 4η Αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνόμία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ - Χριστοφίδης - Διάσκεψη

  • [01] (Κ) Πρωτάθλημα - 4η Αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Σημαντική εκτός έδρας νίκη με 3 - 0 σημείωσε χθες βράδυ ο Απόλλων επί της Ανόρθωσης για την 4η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 5 - 1 Δόξα - Ομόνοια 0 - 2 ΑΕΛ - Πάφος 1 - 0 Εθνικός - Ονήσιλλος 6 - 0 Αναγέννηση - Διγενής 1 - 1

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι έρευνες της Ιεράς Συνόδου για τις οικονομικές υποχρεώσεις της Αρχιεπισκοπής, η αναχώρηση αύριο Δευτέρα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η υπόθεση εντοπισμού κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου καθώς και άλλα θέματα δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Φοβού την οργή των Συνοδικών'' γράφει ότι «απέλπιδες προσπάθειες εξευμενισμού του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου καταβάλλονται τα τελευταία 24ωρα από υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε) για να μην βρεθούν εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου και το σημαντικότερο στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κακοδιαχείριση». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από τον ερχόμενο μήνα, η δημόσια υπηρεσία θα δέχεται πληρωμές από τους πολίτες της Δημοκρατίας με πιστωτικές κάρτες, με επόμενο στόχο την αποδοχή πληρωμών μέσω τηλεφώνου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Παρανομίες υπό την σκέπη της Βουλής'' γράφει ότι ανώτερος λειτουργός της Βουλής ασκεί δεύτερο επάγγελμα μέσα στο ίδιο το κτίριο του Κοινοβουλίου. ''Ο υπάλληλος αυτός τοποθέτησε στους διαδρόμους του κτιρίου αυτόματες μηχανές νερού, αναψυκτικών, καφέ και χυμών και τις εκμεταλλεύεται προς ίδιον όφελος''. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Συντονιστή Εναρμόνιση Τάκη Χατζηδημητρίου στο ΚΥΠΕ, ο οποίος αναφέρει ότι η σύνταξη του τελικού σχεδίου έκθεσης για την πορεία της Κύπρου προς την εναρμόνιση θα είναι θετική ''με λίγες παρατηρήσεις''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τρεις δείκτες για Τάσσο'' αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εφημερίδας και αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές η εικόνα της κυβέρνησης είναι θετική. Προσθέτει ότι τόσο σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όσο και χειρισμών στο κυπριακό η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου ξεπερνά ελαφρώς τα ποσοστά με τα οποία εξελέγη στις Προεδρικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου. Αλλού ο «Π» αναφέρεται σε συνέντευξη του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Λιν Πάρκερ ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι το Σχέδιο Ανάν βρίσκεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλιώς δεν θα είχε κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνει επίσης ότι ένας «μη-κυβερνητικός οργανισμός» θα μπορούσε να επιτηρήσει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μας πνίγουν τα χρέη'' γράφει ότι ''με δανεικά ζει το κυπριακό κράτος''. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το δημόσιο χρέος συμπεριλαμβανομένου και του ενδοκυβερνητικού φθάνει το 103% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ενώ οι τόκοι που καταβάλλονται για το δημόσιο χρέος φθάνουν στο 6,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''θα βάλει νερό στο κρασί του'', δηλαδή θα γίνει ελαστικότερος ως προς τους όρους που θέτει για την επαναδραστηριοποίηση του στο κυπριακό, εφόσον κυρίως η τουρκική στάση θα είναι θετική υπό την έννοια ότι θα δοθούν εγγυήσεις ότι αυτή την φορά η διαδικασία θα προχωρήσει στη λύση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στήνουν σκηνικό πόλωσης'' γράφει ότι ο κοριός στο γραφείο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και ο χρόνος δημοσιοποίησης του εντοπισμού του οδήγησε σε όξυνση το πολιτικό κλίμα και σε ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ ζήτησε νομική συμβουλή για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο. Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον «Φ» ο επικεφαλής του γραφείου πληροφόρησης του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, Αντονι Κόμφορτ, ένα από τα θέματα που εξετάζουν οι νομικοί είναι κατά πόσο μπορούν να γίνουν εκ νέου ευρωεκλογές σε περίπτωση που το κυπριακό λυθεί μετά Ιούνιο 2004.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πλαστογραφούσαν Υπογραφές'' γράφει ότι «υποθέσεις πλαστογραφίας της υπογραφής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την αγορά και την πώληση μετοχών από συγκεκριμένες εταιρείες, που είχαν ως αποτέλεσμα κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων λιρών, έως και εκατομμυρίων για συγκεκριμένα πρόσωπα, καλείται να εξετάσει η Ιερά Σύνοδος» και να διερευνήσει η επιτροπή που συστάθηκε για εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [03] (Κ) Αστυνόμία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη ---------------------------------- Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει αύριο 22 Σεπτεμβρίου 2003 στις 4.35 μ.μ. από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου και θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Βρετανία - Θεωρήσεις διαβατηρίων - Κατεχόμενα ----------------------------------------------- Η ανάγκη έκδοσης θεώρησης διαβατηρίου σε οποιονδήποτε ταξιδιώτη στη Βρετανία που φέρει ταξιδιωτικά έγγραφα του ψευδοκράτους οφείλεται στο ότι αυτά τα έγγραφα εκδίδονται από αρχή που δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Την απάντηση έδωσε εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο μόνιμος κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εξωτερικών Chris Mullin απαντώντας σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Andy Love για το αν προγραμματίζεται περιορισμός των εμποδίων στην εξασφάλιση των θεωρήσεων διαβατηρίων.

    Ο Υφυπουργός πρόσθεσε ότι ''η ίδια κατάσταση θα επικρατήσει για την ανάγκη θεώρησης διαβατηρίου και μετά την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, εκτός αν επιτευχθεί προηγουμένως μια ολοκληρωμένη πολιτική διευθέτηση''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ιδίου βουλευτή για το πόσες θεωρήσεις διαβατηρίων εκδόθηκαν και πόσες αιτήσεις απορρίφθηκαν ο κ. Μullin είπε ότι από το 1998 μέχρι τώρα εκδόθηκαν 30.249 θεωρήσεις διαβατηρίων ενώ απορρίφθηκαν 1.754 αιτήσεις.

    Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Εκθεση --------------------------------------- Την πεποίθηση ότι η σύνταξη του τελικού σχεδίου έκθεσης για την πορεία της Κύπρου προς την εναρμόνιση, θα είναι θετική με ''λίγες παρατηρήσεις'', εξέφρασε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ''λίγες θα είναι οι παρατηρήσεις και πιθανόν να αφορούν σημεία όχι με τα οποία δεν έχουμε προσαρμοστεί αλλά πιθανόν για κάποιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν''.

    Διευκρίνισε πως πρόκειται για τα θέματα εμπορικής ναυτιλίας, του ασύλου, των τηλεπικοινωνιών, του περιβάλλοντος και τους διορισμούς σε ανεξάρτητους οργανισμούς.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι πάνω στα θέματα αυτά έγινε αρκετή και συστηματική εργασία.

    Αν και ''είχαμε ερωτηθεί και δώσαμε απαντήσεις'' τα θέματα αυτά, πρόσθεσε, ''δεν λύνονται από την μια ημέρα στην άλλη''. Ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την ελπίδα ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, ευελπιστεί ότι τα θέματα αυτά θα επιλυθούν πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες την προσεχή Τετάρτη με τον Διευθυντή του Τμήματος της Διεύρυνσης κ. Λαμπράσο στην παρουσία του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ και της ομάδας του, ο κ. Χατζηδημητρίου την χαρακτήρισε ''σημαντική''.

    Είπε πως στις Βρυξέλλες θα γίνει συνολική συζήτηση για την πορεία της εναρμόνισης και ειδικότερα θα ανακινηθούν τα ζητήματα πάνω στα οποία έχει ερωτήματα η ΕΕ.

    Ανέφερε ότι δεν θα συζητηθούν τα σημεία πάνω στα οποία υπάρχει πλήρης προσαρμογή αλλά μόνο τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν προβλήματα ή έχει ερωτήματα η ΕΕ.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου επεσήμανε ότι από αυτή τη συνάντηση θα εξαρτηθεί και η τελική διαμόρφωση της έκθεσης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο που συνέρχεται στις 4 Δεκεμβρίου, από την οποία θα εξαρτηθεί και η σχέση της Κύπρου με την ΕΕ.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε ότι έγινε αρκετή εργασία μέχρι στιγμής και ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της ΕΕ.

    Υπουργός Παιδείας - Θέατρο Τέχνης - Απονομή Μεταλλίου ------------------------------------------------------- Υπό τον ήχο των παρατεταμένων χειροκροτημάτων των παρισταμένων Κυπρίων και Ελλαδιτών ηθοποιών ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης επέδωσε χθες το πρωί το μετάλλιο ''Σαλαμίνα'' και τιμητικό δίπλωμα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, Γιώργο Λαζάνη.

    Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έκρινε πρόσφορο να μνημονεύσει τούτη την ώρα το Θέατρο Τέχνης γιατί αποτέλεσε καλλιτεχνική κοιτίδα απ' όπου αναδείχθηκαν σημαντικοί Κύπριοι θεατρικοί δημιουργοί''.

    Πρόσθεσε ότι το Θέατρο Τέχνης ''έχει δημιουργήσει αναμφισβήτητα μια μοναδική ιστορία στη θεατρική έκφραση και έχει συμβάλει σημαντικά στο να μπορέσει το ελληνικό θέατρο να διευρύνει την οπτική του και να καταστεί δεκτικότερο στο σύγχρονο προβληματισμό''.

    Παραλαμβάνοντας το μετάλλιο ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης κ. Λαζάνης είπε ότι η τιμητική διάκριση ανήκει περισσότερο στον Κάρολο Κουν και στο κόσμο των ηθοποιών που έπαιξαν στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης.

    Ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης που ερμηνεύει το ρόλο του Οιδίποδα στην παράσταση ''Οιδίπους επί Κολωνώ'' που ανέβασε το έργο και βρίσκεται στην Κύπρο για παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ''Κύπρια'', είπε ότι ο κ. Λαζάνης κατέθεσε όλη του τη ζωή προσωπική και ιδιωτική στο Θέατρο Τέχνης. Ανέφερε ότι η παραχώρηση του ρόλου του Οιδίποδα στη παράσταση αυτή από το κ. Λαζάνη που επρόκειτο να τον ερμηνεύσει συνιστά τη μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του.

    Ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης παίρνοντας το λόγο είπε ότι το Θέατρο Τέχνης έμαθε το θεατρικό αλφαβητάρι σε όσους διάλεξαν το θέατρο σαν έκφραση στη ζωή και σαν επάγγελμα και τους έδωσε τα δεκανίκια επί των οποίων στηρίχθηκαν για να πορευτούν.

    Ο Ανώτερος Μορφωτικός Λειτουργός Γιώργος Μολέσκης σημείωσε ότι οι δεσμοί της Κύπρου με το Θέατρο Τέχνης είναι πολύπλευροι και μακροχρόνιοι και υπενθύμισε τις συγκινητικές παραστάσεις του στο κατεχόμενο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

    Στην εκδήλωση απονομής του μεταλλίου παρέστη μεγάλος αριθμός Κυπρίων και Ελλαδιτών ηθοποιών.

    Αστυνομία Διακίνηση Ε/Κ Τ/Κ ---------------- Συνολικά 4.234 Ε/Κ μετέβησαν χθες στα κατεχόμενα ενώ 6.574 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα, 500 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 487 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 604 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.643 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ, 2.295 εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 990 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 1.029 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.260 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)
    Πρωτάθλημα - 4η Αγωνιστική - Αποτελέσματα ---------------------------------------------- Σημαντική εκτός έδρας νίκη με 3 - 0 σημείωσε χθες βράδυ ο Απόλλων επί της Ανόρθωσης για την 4η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 5 - 1 Δόξα - Ομόνοια 0 - 2 ΑΕΛ - Πάφος 1 - 0 Εθνικός - Ονήσιλλος 6 - 0 Αναγέννηση - Διγενής 1 - 1

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα πολύ σοβαρό ρόλο στα θέματα της τ/κ κοινότητας έστω κι αν ακόμη υπάρξει νίκη της αντιπολίτευσης στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και υποδειχθεί νέος συνομιλητής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρώντας το πρωί για την Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η 58η συνέλευση των ΗΕ.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ιακώβου ερωτηθείς για το τι προβλέπεται από την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, είπε πως θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και θα εκφραστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.

    [06] (Κ) Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ - Χριστοφίδης - Διάσκεψη

    Επιδίωξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ όσον αφορά την Κύπρο, είναι όπως αναπτυχθεί ένας ''εντατικός διακοινοτικός διάλογος'' για την υπέρβαση των όσων χωρίζουν τις δύο κοινότητες ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες συμφιλίωσης και επανένωσης της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης και της συμμετοχής του στο διήμερο συνέδριο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την υπογραφή της σχετικής διακήρυξης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 September 2003 - 17:49:08 UTC