Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου - Γερμανία
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών
  • [08] (Κ) Τουρκία - Ενταξη
  • [09] (Κ) Επαρχος Λευκωσίας - Διαβατήρια - Ταυτότητες - Τ/Κ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΒΚΑΦ - Κτηματολόγιο
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Αφιξη (1)
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Οζκιόκ - Κατοχή - ΕΕ
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο Comenius - Ομιλίες
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Αφιξη - Δηλώσεις (2)
  • [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Δηλώσεις στρατηγού Οζκιόκ
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [19] (Κ) Ελληνας Υπουργός Μεταφορών - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ρύπανση - Κύπρος - Αύξηση
  • [21] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Εμπορίου
  • [22] (Κ) ΘΟΚ - Αισχύλου ''Αχιλληίς'' - Μάριος Φραγκούλης
  • [23] (Κ) ΕΕ - Γάμοι - Διαζύγια - Κύπρος
  • [24] (Κ) ΘΟΚ - ''Αινιγματικές παραλλαγές''
  • [25] (Κ) Καζαμίας - Βερελής - Συνάντηση
  • [26] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Βρετανία - Αθλητές - Συμφωνία
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Θάνατος Αντιστράτηγου Dewan Prem Chand
  • [28] (Κ) ΥΠΕΞ - Καταδίκη τρομοκρατικής επίθεσης στη Σαουδική Αραβία
  • [29] (Κ) Κύπρος - Μολδαβία - Υπογραφή συμφωνίας και πρωτοκόλλου
  • [30] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υπουργός Μεταφορών
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας - Επίσημο δείπνο - Ομιλία

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    Η ομάδα καλαθόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες στη Λεμεσό το νεοφώτιστο Αστέρα με 112-73, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Α Κατηγορίας.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής, η ΑΕΛ νίκησε τον Κεραυνό με 92-78 και η ΕΝΑΔ τον Αχιλλέα με 92-69.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Ο Απόλλωνας συνεχίζει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα να αναπνέει αέρα κορυφής. Νίκησε προχθές στο Τσίρειο στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος την Αθλητική Ενωση Πάφου με 2-0, ενώ η Ομόνοια που βρίσκεται στην κορυφή με του ίδιους βαθμούς αλλά με διαφορά τερμάτων κέρδισε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλο Σωτήρας με 3-0.
    
    Στο μοναδικό χθεσινό αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αγωνιστική, η Αναγγένηση νίκησε στη Δερύνεια τη Δόξα Κατωκοπιάς με 2-0.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 2-1, ενώ η Ανόρθωση νίκησε στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την ΑΕΚ με 4-1.
    
    Ισοπαλία 1-1 έφεραν στο Μακάρειο Διγενής και Παραλίμνι, ενώ η Αχνα νίκησε στο Δασάκι την ΑΕΛ με 2-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    
    1. Απόλλων           27
    2. Ομόνοια           27
    3. ΑΠΟΕΛ             26
    4. Ανόρθωση          16
    5. Ολυμπιακός        15
    6. Ε.Ν. Παραλιμνίου  14
    7. Εθνικός Αχνας     13
    8. ΑΕΛ               12
    9. Α.Ε. Πάφος        10
    10. ΑΕΚ               9
    11. Δερύνεια          7
    12. Διγενής           7
    13. Ονήσιλος          7
    

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μετάβαση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιουλ στην Ρώμη όπου θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ, οι δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο και το ξήλωμα των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται κατά μήκος της νεκρής ζώνης στην περιοχή των Αεροδρομίου Λευκωσίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η συμμετοχή για πρώτη φορά Τ/Κ στη χθεσινή ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ακρωτήρι κατά της λειτουργίας της νέας κεραίας των Βρετανικών Βάσεων, η δημιουργία ανεξάρτητου συμβουλίου εσωτερικού ελέγχου, η εκδίκαση από δικαστήρια οικονομικών δοσοληψιών που είχαν άτομα με την Αρχιεπισκοπή και η αποκαθήλωση των διαφημιστικών πινακίδων, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''η ΕΕ προειδοποιεί, η Αγκυρα ανησυχεί'' γράφει πως σαφέστατη προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε χθες ο διαπραγματευτής της ΕΕ Λεοπόλντ Μάουρερ δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία αφού ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό θα είναι οριστικά εμπόδιο στην πορεία της χώρας αυτής προς την Ευρώπη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν χθες στη Λεμεσό και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα κυρίως στη συγκοινωνία και προκάλεσαν αναστάτωση στους κατοίκους της πόλης.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Από κόσκινο περνούν οι 'τυφλοί''' γράφει πως ύστερα από καταγγελίες του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών Ανδρέα Νικολάου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός δήλωσε ότι ''είναι σκανδαλώδες να δίνονται διαβεβαιώσεις ότι κάποιο άτομο έχει κάποιου είδους αναπηρία, για να επωφελείται χρήματα από τα δημόσια ταμεία'' κι ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον της Υπουργού Υγείας για να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον γιατρών. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως με εντολή του Προέδρου Παπαδόπουλου εντός δύο ή τριών μηνών θα είναι έτοιμη η νομοθεσία για το ανεξάρτητο συμβούλιο εσωτερικού ελέγχου τους γνωστούς ''Αδιάφθορους''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στον αέρα όλα τα τοπικά σχέδια'' γράφει ότι τα τοπικά σχέδια που καθορίζουν τις διάφορες ζώνες ανάπτυξης και μέσω των προνοιών τους καθορίζεται η αξία γης και ακινήτων γενικά, έχουν ''τιναχθεί στον αέρα'' ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η εφημερίδα αποκαλύπτει γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας με βάση την οποία ορισμένα τοπικά σχέδια ''παγώνουν, άλλα θα ξαναγίνουν και άλλα ακυρώνονται''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με τη συμμετοχή για πρώτη φορά Τ/Κ πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στο Ακρωτήρι ενάντια στη λειτουργία της νέας κεραίας των Βρετανικών Βάσεων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Στα δικαστήρια η ιερή λεηλασία'' γράφει πως στα δικαστήρια οδηγούνται άτομα που είχαν οικονομικές δοσοληψίες με την Αρχιεπισκοπή και ότι η αρμόδια Ερευνητική Επιτροπή έκρινε ότι υπέπεσαν σε παρανομίες. Σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου ''κάποιοι θα πάνε φυλακή''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκτός απρόοπτου ξεκινά σήμερα το ξήλωμα 300 περίπου πινακίδων, μετά την ψήφιση της τροποποιημένης νομοθεσίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Νέες εξετάσεις Τουρκίας σε ΕΕ'' γράφει ότι η Αγκυρα μερικά 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης παρακολούθησης από την Κομισιόν, θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον αυτή την φορά της τρόικα της ΕΕ αφού ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιουλ μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη όπου το απόγευμα και αύριο θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ πως η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο ενώ σημειώνει πως δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να πολεμήσουν για το νησί.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    ΠΣΕ - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ
    -------------------------
    Τον ΟΗΕ και τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, καλεί με ψήφισμά του προς το ΓΓ του ΟΗΕ το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι σήμερα η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι ''όσο ποτέ άλλοτε ανοικτή''.
    
    Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε στο χθεσινό συνέδριο του ΠΣΕ στη Λεμεσό, αφού σημειώνεται ότι για τρεις σχεδόν δεκαετίες το Κυπριακό παραμένει άλυτο, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, εκφράζεται η εκτίμηση του Συμβουλίου ''για το ρόλο και την αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο για τη διαφύλαξη της ειρήνης και τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού''.
    
    ''Στη σημερινή συγκυρία που βρίσκεται το Κυπριακό, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι προ των πυλών της ΕΕ και την Τουρκία να εκφράζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της, στο φόντο του ειρηνικού, μαζικού συναπαντήματος Ε/Κ και Τ/Κ, η προοπτική επίλυσης του Κυπριανού είναι όσο ποτέ άλλοτε ανοικτή'', αναφέρει το ΠΣΕ στο ψήφισμα προς τον Κόφι Ανάν.
    
    Στο ψήφισμα καταδικάζεται κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του κύρους του ΟΗΕ και την υποκατάστασή του από οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών, ενώ υποστηρίζονται οι Διακηρύξεις του ΟΗΕ για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για εξάλειψη της πείνας και της αδικίας στον κόσμο και για σεβασμό στο περιβάλλον.
    
    Επίσης εκφράζεται η βαθιά εκτίμηση του συνεδρίου στον ΟΗΕ, στον Καταστατικό του Χάρτη και υποστηρίζεται η ενίσχυσή του και η περαιτέρω εκδημοκρατικοποίησή του ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώνει τον υψηλό προορισμό του για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας σε ολόκληρο τον κόσμο και την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
    
    ''Σε μια περίοδο στην οποία με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αναλαμβάνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, μόνο ο ΟΗΕ θα μπορούσε να δώσει διεθνή νομιμότητα σ΄ ένα μακροπρόθεσμο αγώνα κατά της τρομοκρατίας'', σημειώνει στο ψήφισμά του το ΠΣΕ.
    
    Καταδικάζεται επίσης η εισβολή και η κατοχή του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και απαιτείται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η παράδοση της διακυβέρνησης της χώρας σε εκλεγμένη από τον ιρακινό λαό κυβέρνηση.
    
    Διαμαρτυρία - Βρετανικές Βάσεις - Κεραία
    ----------------------------------------
    Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά Τουρκοκυπρίων πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή Ακρωτηρίου, εναντία στη λειτουργία της νέας κεραίας των Βρετανικών Βάσεων.
    
    Στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, συμμετείχαν η Οργάνωση Εργατική Δημοκρατία, η νεολαία του Τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, η νεολαία του Τουρκοκυπριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου και το τ/κ Πολιτιστικό Κέντρο ''ΚΑΡΝΤΑΣ''.
    
    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην Πλατεία της κοινότητας Ακρωτηρίου και μαζί με άλλους ακτιβιστές και εκπροσώπους της Κοινοτικής Αρχής πορεύθηκαν προς το χώρο όπου βρίσκεται η νέα γιγαντοκεραία, κρατώντας σημαίες και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα.
    
    Ισχυρή αστυνομική δύναμη των Βρετανικών Βάσεων συγκεντρώθηκε στην περιοχή μπροστά από την είσοδο που οδηγεί στη νέα κεραία.
    
    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να σταθεί με αποφασιστικότητα μπροστά στις βρετανικές απαιτήσεις και να μην επιτρέψει την ηλεκτροδότηση της κεραίας.
    
    Παπαντωνίου - ΕΑΧ
    -----------------
    Πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης και των αλλαγών τις οποίες επιφέρει στο στράτευμα της χώρας είναι, μεταξύ άλλων, ''η διασφάλιση της αξιοπιστίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο'', δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα ''Εθνος της Κυριακής''.
    
    Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει ότι δώδεκα μήνες θα υπηρετούν όλοι όσοι θα καταταγούν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2004 και μετά, ενώ μέχρι σήμερα η δωδεκάμηνη θητεία ισχύει για το Στρατό και, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, θα επεκταθεί και στην Αεροπορία και στο Ναυτικό.
    
    Η δραστηριοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα είναι κατά 50% επαγγελματικές, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θα αφορά την αντιμετώπιση του μοναδικού πλέον κινδύνου που προέρχεται από την Τουρκία, η οποία κρατά ανοιχτή την ''πληγή του Κυπριακού'' και διατηρεί τις ''μονομερείς διεκδικήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο''.
    
    Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τις αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι στόχος των αποφάσεων αυτών είναι η προσαρμογή τους ''στο νέο περιβάλλον ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια''.
    
    Οι Ενοπλες Δυνάμεις με τη νέα τους μορφή, όπως τονίζει ο κ. Παπαντωνίου, θα έχουν επίσης ως αποστολή την αντιμετώπιση των ''νέων απειλών με τη μορφή της διεθνούς τρομοκρατίας'', αλλά και άλλων κινδύνων που ''συνδέονται με την αστάθεια στις βαλκανικές χώρες σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα''.
    
    Θα ικανοποιούν επίσης την ''ανάγκη συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές''.
    
    Τουρκία - Ενοπλες Δυνάμεις - Οζκιόκ - Κύπρος
    ------------------------------------------
    Η Κύπρος είναι ζήτημα ασφάλειας για την Τουρκία δήλωσε χθες ο Αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος απορρίπτοντας το χαρακτηρισμό ''κατοχική δύναμη'' υποστηρίζει ότι η Τουρκία μπορεί με την πολιτική και οικονομική της δύναμη να αντισταθεί στον οικονομικό αποκλεισμό του ψευδοκράτους.
    
    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας ''Ραντικάλ'', ο στρατηγός Οζκιόκ ερωτηθείς για τη σημασία της Κύπρου λέει ότι το νησί ''βρίσκεται πάνω σε έναν άξονα από την Αγγλία, στο Γιβραλτάρ, τη Μάλτα, την Κύπρο, τη διώρυγα του Σουέζ, την Ινδία και τη Σιγκαπούρη''.
    
    ''Για το λόγο αυτό'', προσθέτει, ''η Αγγλία δεν περιλαμβάνει τις βάσεις, τις οποίες διατηρεί στην Κύπρο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο''.
    
    Σύμφωνα με το στρατηγό, ''εάν μια εχθρική δύναμη αναπτυχθεί στο νησί και ειδικότερα εάν χρησιμοποιήσει αεροπορική δύναμη, θα έχει τη δυνατότητα να πετάει ανατολικά της Τουρκίας, σε χώρους που δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή. Οπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή, τα αεροσκάφη μπορούν και παραμένουν για πολύ λίγο, λόγω απόστασης''.
    
    Ο στρατηγός Οζκιόκ αναφέρει επίσης ότι ''σε περίπτωση που υπάρξει στην Κύπρο μία πολιτική κατάσταση που δεν επιθυμούμε ή που δεν θα έχουμε επιρροή, τότε υπάρχει το θέμα χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το θέμα της οικονομικής ζώνης και της αλιείας. Στην περίπτωση αυτή, η Κύπρος θα γίνει ένας χώρος όπου δεν θα μπορούμε να κινούμαστε ελεύθερα προς την Τουρκία. Ηδη έχουμε προβλήματα δυτικά, εα προστεθεί σε αυτό και ο νότος, αυτό θα σημαίνει φυλάκιση της Τουρκίας''.
    
    ΕΕ - Ευρωβουλή - Τιτίνα Λοϊζίδου
    ---------------------------------
    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, ώστε η Αγκυρα να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος.
    
    Ο Ελληνας Ευρωβουλής κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή στην οποία αναφέρεται στους απαράδεκτους όρους που θέτει η Τουρκία για να εκτελέσει την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
    
    Οπως σημειώνεται στην ερώτηση ο χρόνος που έχει παρέλθει από την απόφαση του ΕΔΑΔ χωρίς η Τουρκία να έχει εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί αυτοτελώς πλήγμα για το κύρος του Δικαστηρίου. Τονίζει επίσης ότι σήμερα η Τουρκία θέτει δύο κυρίως όρους προκειμένου να εκτελέσει την απόφαση: πρώτον να μην αποτελέσει προηγούμενο η υπόθεση της κ. Λοϊζίδου για άλλες υποθέσεις που ήδη εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και αυτές οι υποθέσεις να περάσουν πρώτα από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που δημιούργησε πρόσφατα το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς και δεύτερο να μην εκτελέσει το σκέλος της απόφασης που ορίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επιτρέψει στην κ. Λοϊζίδου να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της και υπό αυτούς τους όρους να καταβάλει μόνο την αποζημίωση.
    
    Ο κ. Αλαβάνος υπενθυμίζει ότι στα πλαίσια του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας υπάρχει η πρόβλεψη σεβασμού των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και ότι η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για την υπόθεση Λοϊζίδου εκκρεμεί ουσιαστικά από το 1996.
    
    Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι το σημείο της απόφασης του ΕΔΑΔ που διατάσσει να επιτρέψει η Τουρκία στην κ. Λοϊζίδου να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της αποτελεί ουσιαστικό σημείο του κοινοτικού κεκτημένου ενόψει της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε, καλείται η Επιτροπή να απαντήσει τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εκτελέσει η Τουρκία την απόφαση του ΕΔΑΔ χωρίς επιπτώσεις και απαράδεκτους συμβιβασμούς.
    
    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
    -------------------------------
    Συνολικά 4.560 Ε/Κ και 2.412 Τ/Κ διακινήθηκαν χθες Κυριακή από και προς τα κατεχόμενα.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 370 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 805 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 651 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2,734 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.
    
    Οσον αφορά τους Τ/Κ, 605 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 414 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 371 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.022 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.
    
    Ποδόσφαιρο - 10η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ----------------------------------------
    Ο Απόλλωνας συνεχίζει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα να αναπνέει αέρα κορυφής. Νίκησε προχθές στο Τσίρειο στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος την Αθλητική Ενωση Πάφου με 2-0, ενώ η Ομόνοια που βρίσκεται στην κορυφή με του ίδιους βαθμούς αλλά με διαφορά τερμάτων κέρδισε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλο Σωτήρας με 3-0.
    
    Στο μοναδικό χθεσινό αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αγωνιστική, η Αναγγένηση νίκησε στη Δερύνεια τη Δόξα Κατωκοπιάς με 2-0.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 2-1, ενώ η Ανόρθωση νίκησε στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την ΑΕΚ με 4-1.
    
    Ισοπαλία 1-1 έφεραν στο Μακάρειο Διγενής και Παραλίμνι, ενώ η Αχνα νίκησε στο Δασάκι την ΑΕΛ με 2-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    
    1. Απόλλων           27
    2. Ομόνοια           27
    3. ΑΠΟΕΛ             26
    4. Ανόρθωση          16
    5. Ολυμπιακός        15
    6. Ε.Ν. Παραλιμνίου  14
    7. Εθνικός Αχνας     13
    8. ΑΕΛ               12
    9. Α.Ε. Πάφος        10
    10. ΑΕΚ               9
    11. Δερύνεια          7
    12. Διγενής           7
    13. Ονήσιλος          7
    14. Δόξα              6
    
    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
    --------------------------------
    Η ομάδα καλαθόσφαιρας του ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες στη Λεμεσό το νεοφώτιστο Αστέρα με 112-73, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας Α’ Κατηγορίας.
    
    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής, η ΑΕΛ νίκησε τον Κεραυνό με 92-78 και η ΕΝΑΔ τον Αχιλλέα με 92-69.
    
    

    [06] (Κ) Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου - Γερμανία

    Ο επιχειρηματίας Γιάννης Βασιλείου, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον τίτλο του Επίτιμου Προξένου Κύπρου για τη Μεγάλη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών

    Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη. Το Μολδαβό Πρόεδρο θα υποδεχθεί στις 1.30 στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ακολούθως, στις 3.30 οι δύο Πρόεδροι θα έχουν συνομιλίες στο Προεδρικό μέγαρο, στις 4.50 μμ θα υπογραφεί διμερής συμφωνία και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Στις 8 απόψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραθέσει στον κ. Βορόνιν επίσημο δείπνο.

    Αύριο στις 8 το πρωί ο Μολδαβός Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και στις 9 θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 10 ο κ. Βορόνιν θα συναντηθεί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη και στις 10.35 θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στο τέρμα της οδού Λήδρας.

    [08] (Κ) Τουρκία - Ενταξη

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με σχετική μελέτη γερμανικού οργανισμού, που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

    [09] (Κ) Επαρχος Λευκωσίας - Διαβατήρια - Ταυτότητες - Τ/Κ

    Ο Επαρχος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003, το Γραφείο του θα εκδίδει διαβατήρια και πολιτικές ταυτότητες και για τους Τουρκοκύπριους.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΒΚΑΦ - Κτηματολόγιο

    ''Οσες περιουσίες είναι νόμιμα εγγεγραμμένες επί οποιουδήποτε Τουρκοκύπριου είναι καταχωρημένες στο Κτηματολόγιο. Το ΕΒΚΑΦ δεν έχει κανένα περαιτέρω δικαίωμα πλην των δικαιωμάτων εκείνων που του παρέχει η εγγραφή στο Κτηματολόγιο Κύπρου'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο τ/κ θρησκευτικός οργανισμός έχει καταχωρήσει αγγελίες με τις οποίες καλεί Ε/Κ ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, να ανταποκριθούν εντός 30 ημερών διαφορετικά η περιουσίες θα ενοικιαστούν σε τρίτους.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ''πρόκειται για μια συνεχιζόμενη παρανομία, όπως και η παρανομία της ούτω καλούμενης απαλλοτρίωσης με βάση νόμο και το λεγόμενο σύνταγμα του κατοχικού καθεστώτος, η οποία συνεχίζεται. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην υπόθεση Λοϊζίδου και στην Τετάρτη Διακρατική αλλά και στις προηγούμενες διακρατικές διαδηλώνει ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία δεν επηρεάζεται από την κατοχή''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Αφιξη (1)

    Εφθασε στις 13:30 σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν για επίσημη επίσκεψη. Τον Μολδαβό Πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Οζκιόκ - Κατοχή - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, στις τελευταίες αναφορές του για το Κυπριακό στην τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' επιδεικνύει για άλλη μια φορά και με προκλητικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της κατοχικής δύναμης και αποδεικνύει ότι οι Τ/Κ δεν αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της κατοχικής δύναμης.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7113            1,7215
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9646            1,9763
    Λίρα Αγγλίας                     1,1748            1,1818
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     213,2286        214,9344
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7486          2,7705
    Δολάριο Καναδά                     2,5931          2,6138
    Κορώνα Δανίας                     12,7052         12,8068
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0865         14,1991
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3557         15,4785
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6878          2,7093
    

    [14] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο Comenius - Ομιλίες

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης, όσο και στην προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο Comenius που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Εβδομάδας Comenius 2003.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες που θα έχει με τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν θα είναι παραγωγικές, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [16] (Κ) Πρωτόπαπας - Δηλώσεις στρατηγού Οζκιόκ

    Η Τουρκία πρέπει να απαντήσει θετικά σε όσα της υποδεικνύει η

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,25  ( 0,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    395.390
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    301.136    341,65  ( 0,13)
    FTSE Med 100 **                             5.810,15  ( 0,29)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    204.911     98,23  ( 0,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.457     72,23  (-0,56)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.067     17,05  ( 0,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     54.638     57,62  (-1,23)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     18.099     71,31  (-0,68)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.586     21,14  ( 0,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.460     74,66  ( 0,19)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.808      3,57  (-0,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.408     12,27  (-0,49)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        680     12,31  ( 3,88)
    Ξενοδοχεία                    £     33.387     40,03  (-0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £     34.317     78,07  (-0,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,04%, κλείνοντας στις 85,25 μονάδες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να επιστρέφει στο ''πάτωμα'' με μικρά κέρδη 0,9%, ύστερα από απουσία 15 εργάσιμων ημερών, λόγω εισαγωγής της στο Κεντρικό Αποθετήριο. Η αξία των συναλλαγών δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, κλείνοντας στις 395 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Ελληνας Υπουργός Μεταφορών - Κύπρος - Επίσκεψη

    [20] (Κ) ΕΕ - Ρύπανση - Κύπρος - Αύξηση

    Στην Κύπρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξησης της ρύπανσης της ατμόσφαιράς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Την περίοδο μεταξύ 1997 και 2000, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 20 μονάδες, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών.

    [21] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Εμπορίου

    [22] (Κ) ΘΟΚ - Αισχύλου ''Αχιλληίς'' - Μάριος Φραγκούλης

    Οι προβολείς του φεστιβάλ αρχαίου δράματος της Επιδαύρου αναμένεται να στραφούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), ο οποίος θα κάνει το μεγάλο τόλμημα παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα τη χαμένη επί αιώνες τριλογία του Αισχύλου ''Αχιλληίς'', σε ανασύνθεση και μετάφραση Ηλία Μαλανδρή και σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

    Το δύσκολο αυτό εγχείρημα του ΘΟΚ μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί ''ρίσκο εκ του ασφαλούς'' μιας και την ''έκπληξη'' της παράστασης και το βάρος του πρωταγωνιστικού ρόλου του Αχιλλέα σηκώνει στους ώμους του ο Μάριος Φραγκούλης.

    [23] (Κ) ΕΕ - Γάμοι - Διαζύγια - Κύπρος

    Στην Κύπρο γίνονται οι περισσότεροι γάμοι σε σχέση με τον πληθυσμό μεταξύ των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών. Στα διαζύγια, όμως, η Κύπρος δεν είναι ο καλύτερος «μαθητής» αφού βρίσκεται σε αρκετά υψηλή θέση.

    [24] (Κ) ΘΟΚ - ''Αινιγματικές παραλλαγές''

    [25] (Κ) Καζαμίας - Βερελής - Συνάντηση

    Η Κύπρος αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τη βοήθεια και τις εμπειρίες της Ελλάδας στους τομείς των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρίστο Βερελή.

    [26] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Βρετανία - Αθλητές - Συμφωνία

    Υπεγράφη σήμερα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης, συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Ολυμπιακού Συνδέσμου και των Κυπριακών Αερογραμμών με την οποία ορίζεται η κυπριακή εταιρεία ως ο επίσημος αερομεταφορέας των Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Θάνατος Αντιστράτηγου Dewan Prem Chand

    [28] (Κ) ΥΠΕΞ - Καταδίκη τρομοκρατικής επίθεσης στη Σαουδική Αραβία

    [29] (Κ) Κύπρος - Μολδαβία - Υπογραφή συμφωνίας και πρωτοκόλλου

    Κύπρος και Μολδαβία, μετά από επίσημες συνομιλίες, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία συνεργασίας στον οικονομικό, επιστημονικό, τεχνικό και βιομηχανικό τομέα καθώς και πρωτόκολλο για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    [30] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εκθεση - Κύπρος - Μεξικό -----------------------

    Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια της έκθεσης του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μεξικό με θέμα: «Κύπρος: 9000 χρόνια ιστορίας», στο Δήμο Ecatepec της πολιτείας Μεξικού.

    Την έκθεση εγκαινίασαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μεξικό κ. Αντώνης Τουμαζής και ο Δήμαρχος του Ecatepec κ. Eruviel Avila Villegas, οι οποίοι είχαν προηγουμένως σύντομη συνάντηση.

    Ο κ. Τουμαζής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο του Ecatepec για το προσωπικό του ενδιαφέρον για ανάπτυξη των σχέσεων του Δήμου του με την Κύπρο, ειδικά στο πολιτιστικό επίπεδο και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της Κύπρου στον πιο πολυπληθή Δήμο του Μεξικού. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της Κύπρου και στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Avila Villegas εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της Κύπρου στο Ecatepec, τονίζοντας το γεγονός ότι ο κ. Τουμαζής είναι ο πρώτος Πρέσβης που επισκέπτεται το Δήμο και εξέφρασε την ελπίδα για πραγματοποίηση περαιτέρω και συστηματικών εκδηλώσειων σε συνεργασία με την Πρεσβεία μας. Ακολούθως, υπογράμμισε τη σημασία της κυπριακής ιστορίας και παράδοσης στην παγκόσμια Ιστορία.

    Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος του Ecatepec επέδωσε στον κ. Τουμαζή επιστολές με τις οποίες προτείνει την αδελφοποίηση του Δήμου του με κυπριακό Δήμο καθώς και την ονομασία πλατείας προς τιμή της Κύπρου με χαρακτηριστικό γλυπτό.

    Ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκομένων στην έκθεση από τη Σύμβουλο Τύπου κα Χριστιάνα Τζήκα και στη συνέχεια επίσκεψη του κ. Πρέσβη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, του οποίου τα μέλη, κατά τη διάρκεια μικρής δεξίωσης, ενημέρωσαν τον κ. Τουμαζή για την ιστορία και τις παραδόσεις του Δήμου τους.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υπουργός Μεταφορών

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ''ιστορικό'' γεγονός, το οποίο αποτελεί πρόκληση στην Τουρκία και το τουρκικό κατεστημένο.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνίας Χρίστο Βερελή, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε μια ''ιστορική'' ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων για τα ''τωρινά και μελλοντικά'' στο Κυπριακό.

    [32] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας - Επίσημο δείπνο - Ομιλία

    Την πεποίθηση ότι Κύπρος και Μολδαβία θα ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βoρόνιν και της συνοδείας του, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Βορόνιν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 November 2003 - 18:49:26 UTC