Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο δείπνο - Ομιλία
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τεχνολογικά πάρκα - Συνέντευξη
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Μολδαβίας
  • [07] (Κ) ΟΗΕ - Ιράκ - Διαβουλεύσεις - Κύπρος
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ
  • [09] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΕΒΚΑΦ - Ντενκτάς
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ''Ημέρα Ανάμνησης'' θυμάτων Παγκοσμίων Πολέμων
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Αναχώρηση
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας - Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Φερχόιγκεν - Οζκιόκ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 84 μονάδων
  • [18] (Κ) Ιταλός ΥΠΕΞ - Π. Δημητρίου - Λοϊζίδου - ΕΔΑΔ
  • [19] (Κ) ΧΑΚ - Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης
  • [20] (Κ) Ερντογάν - Παράνομη επίσκεψη - Κατεχόμενα
  • [21] (Κ) Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [22] (Κ) Ευρωβουλή - Τ/Κ - Σοσιαλιστική Ομάδα
  • [23] (Κ) Επιτροπή - Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρησης Συνόρων
  • [24] (Κ) Διευρωπαϊκά δίκτυα - Κύπρος - Ελλάδα
  • [25] (Κ) Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών
  • [26] (Κ) Πάφος - Δήμαρχος - Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [28] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - Τουρισμός - Βρετανία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόταση της κυβέρνησης για τη νέα φορολογία στα αυτοκίνητα και οι αντιδράσεις που υπάρχουν για την πρόταση αυτή είναι το θέμα που προβάλλουν σήμερα οι περισσότερες κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του Τούρκου Στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, το θέμα των έξι εδρών που δικαιούται η Κύπρος στην Ευρωβουλή και η συμμετοχή των Τ/Κ, η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για να βοηθηθούν πολίτες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας των κατοικιών τους και η σημερινή δίλεπτη στάση εργασίας των εργαζομένων της Κύπρου στη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκοσμίων πολέμων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πολιτική επένδυση στον Οζκιόκ'' γράφει ότι τους χαμηλούς τόνους της Αθήνας, δεν ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση, έναντι των δηλώσεων του Τούρκου Στρατηγού Οζκιόκ για την Κύπρο και ''επιλέγοντας τη στείρα αντίδραση, δίνει την εντύπωση ότι αναζητεί μέσα σε μια συνέντευξη μιάμισης ώρας τις κατάλληλες λέξεις να ασχοληθεί''. Αλλού γράφει ότι η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη θα παραδώσει στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο πιθανότατα εντός της εβδομάδας το πόρισμα της έρευνας για τις καταγγελίες στο Δήμο Παραλιμνίου.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Νέες αποκαλύψεις για τους 'τυφλούς''' γράφει ότι νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως γύρω από τη δράση των ''τυφλών'' οδηγών, ενώ παρεμβαίνουν τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος καταδικάζει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τη γρίπη ταλαιπωρούνται αρκετοί άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες λόγω της απότομης αλλαγής της θερμοκρασίας, ενώ το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τους πολίτες να προσέξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Νέα φόρμουλα για αυτοκίνητα'' γράφει ότι η γενικότερη φιλοσοφία της πρότασης των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών για τη νέα φορολογία στα αυτοκίνητα στη βάση του κυβισμού βρίσκει σύμφωνη τόσο την αντιπολίτευση όσο και τη συμπολίτευση. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ωστόσο, διαφωνούν με την πρόνοια για ίση φορολογική μεταχείριση καινούργιων και μεταχειρισμένων και με την αύξηση της φορολογίας στα διπλοκάμπινα. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προτάσεις για επίλυση του προβλήματος που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σύγκρουση για τ΄ αυτοκίνητα'' γράφει πως ολομέτωπη θα είναι η σύγκρουση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά την αναδιάρθρωση των φόρων αυτοκινήτων κι ότι τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται είναι η αιτία της άσκησης αφόρητων πιέσεων τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ συζητά και μελετά την περίπτωση κατά την οποία, οι δύο από τις έξι έδρες που δικαιούται η Κύπρος στην Ευρωβουλή θα μείνουν κενές, για να δοθούν στους Τ/Κ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σφάζονται για τα μεταχειρισμένα'' γράφει πως εν μέσω διασταυρωμένων πυρών των διαφόρων ομάδων εμπόρων αυτοκινήτων, που σχηματίζονται με βάση τα ίδια συμφέροντα, βρίσκεται το νέο φορολογικό πακέτο που προωθούν οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας και Μάρκος Κυπριανού. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως τα λογιστικά βιβλία και τα προγράμματα που λειτουργούν εθελοντικές οργανώσεις και Επιτροπές, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας θα ξεσκονίσει το Υπουργείο Εργασίας.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Οφελος στον καταναλωτή'' γράφει ότι ποιοτικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν την ισοζυγισμένη πρόταση της κυβέρνησης για τη φορολογία και παράλληλα θα ευνοούν τους καταναλωτές για την αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου συζητούνται μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης. Οι αλλαγές αφορούν την προσπάθεια να υπάρξει ισοζυγισμένη μεταχείριση καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με δίλεπτη στάση σιγής οι εργαζόμενοι της Κύπρου θα τιμήσουν στις 11 σήμερα το πρωϊ τη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκοσμίων πολέμων.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο δείπνο - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μολδαβίας και θα γράψει μια καινούργια σελίδα στο βιβλίο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στη βάση της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας για την ευημερία τους.

    ''Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο μας κρατών. Αυτή μου η πεποίθηση βασίζεται επίσης στο κοινό μέλλον που φιλοδοξούμε να έχουμε, για προσχώρηση των χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', πρόσθεσε.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας - Επίσημο δείπνο ------------------------------------------------------------ Την πεποίθηση ότι Κύπρος και Μολδαβία θα ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βoρόνιν και της συνοδείας του, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Βορόνιν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εάν είναι δυνατό πριν την 1 Μαϊου, 2004, προσθέτοντας πως προσβλέπει και στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την προσπάθεια.

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η χθεσινή επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Κύπρου, ο Πρόεδρος είπε πως παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού της Μολδαβίας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    ''Αποτελεί διακαή μας πόθο κ. Πρόεδρε το να πετύχετε σύντομα να οδηγήσετε τη χώρα σας και το λαό της σε ακόμα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και σε μεγαλύτερη ευημερία,'' είπε.

    Αναφερόμενος στους ήδη ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, είπε πως είναι αποφασισμένος να τους ενισχύσει περαιτέρω, σημειώνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν περιορίζονται μόνο στο διμερές επίπεδο αλλά επεκτείνονται και στο πολυμερές επίπεδο στα πλαίσια διεθνών οργανισμών.

    ''Το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων αφήνει ακόμα ευρύ περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Για αυτό το λόγο παραμένουμε πάντοτε έτοιμοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της παραπέρα ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, εφαρμόζοντας τις ήδη υπάρχουσες μεταξύ μας συμφωνίες, περιλαμβανομένης αυτής που υπεγράφη σήμερα αλλά και προχωρώντας στη σύναψη νέων συμφωνιών σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος,'' πρόσθεσε.

    Η Μολδαβία, είπε, θα αποτελεί ένα από τους νέους ανατολικούς γείτονες της ΕΕ και η Κύπρος ως πλήρες μέλος θα εργαστεί με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας σταθερής και ουσιαστικής σχέσης με τα ανατολικό-ευρωπαϊκά γειτονικά κράτη, στη βάση των κοινών πολιτικών και οικονομικών αξιών και του σεβασμού των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσα από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πριν την 1 Μαϊου 2004.

    ''Εάν αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, εμείς αναμφίβολα δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε αλλά, αντιθέτως, θα επιμείνουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Εν προκειμένω, κ. Πρόεδρε υπολογίζουμε στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, ως θέμα αρχής, περιλαμβανόμενης και της δικής σας,'' κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Μολδαβίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο δείπνο ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μολδαβίας και θα γράψει μια καινούργια σελίδα στο βιβλίο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στη βάση της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας για την ευημερία τους.

    ''Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο μας κρατών. Αυτή μου η πεποίθηση βασίζεται επίσης στο κοινό μέλλον που φιλοδοξούμε να έχουμε, για προσχώρηση των χωρών μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', πρόσθεσε.

    Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Βορόνιν είπε πως η χώρα του έχει επιλέξει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως στρατηγικό στόχο.

    ''Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και αποτελεσματικά, καταβάλλοντας τις συνεχείς μας προσπάθειες, ώστε να πετύχουμε το στόχο αυτό. Πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ήδη διασχίσει το μονοπάτι προς την ΕΕ, θα στηρίξει τις προσπάθειές μας να φτάσουμε στα ίδια αποτελέσματα'', είπε.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βορόνιν ανέφερε πως η Κύπρος και η Μολδαβία συνδέονται από ένα αριθμό πολιτισμικών ομοιοτήτων, από την αγάπη για την ελευθερία και τις δημοκρατικές αρχές.

    ''Με ευχαρίστηση αναφέρω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας'', σημείωσε.

    Αναφερόμενος στις επαφές του στην Κύπρο, είπε πως αυτές θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στον εντοπισμό νέων και αποτελεσματικών τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ Μολδαβίας και Κύπρου στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

    Ο κ. Βορόνιν διαβεβαίωσε ότι η Μολδαβία είναι διατεθειμένη να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις σε διάφορους τομείς, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις ίδιες επιδιώξεις.

    Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει δυναμική εξέλιξη, είπε πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν το θεμέλιο για την επέκταση των σχέσεων μεταξύ Μολδαβίας και Κύπρου.

    Σημείωσε ότι οι εμπορικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί στο τετραπλάσιο, με την Κύπρο να είναι την ίδια στιγμή ένας σημαντικός επενδυτής στην οικονομία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. ''Το γεγονός αυτό μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση'', είπε.

    ''Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχουν πιθανότητες να χρησιμοποιήσουμε τη σημαντική προοπτική για εμπορική και επενδυτική συνεργασία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Βορόνιν τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για καλύτερη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού Κύπρου και Μολδαβίας, εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δύο λαών μέσω ανταλλαγών καλλιτεχνικών ομάδων, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων.

    Κύπρος - Μολδαβία - Υπογραφή συμφωνίας και πρωτοκόλλου ----------------------------------------------------------- Κύπρος και Μολδαβία, μετά από επίσημες συνομιλίες, υπέγραψαν χθες συμφωνία συνεργασίας στον οικονομικό, επιστημονικό, τεχνικό και βιομηχανικό τομέα καθώς και πρωτόκολλο για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, η διμερής συνεργασία, οι φιλοδοξίες της Μολδαβίας να καταστεί υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προοπτικές για επενδύσεις από Κύπριους στη Μολδαβία.

    ''Είχαμε μια πολύ βοηθητική συνάντηση, σε ένα εξαίρετο πνεύμα καλής θέλησης και διαπιστώσαμε ένα ευρύ φάσμα συναίνεσης, ιδιαίτερα σε θέματα αρχών,'' είπε ο Πρόεδρος.

    Είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εμπειρίες της κάθε χώρας και για τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργούνται από κάποιες καταστάσεις ενώ συζήτησαν και θέματα που αφορούν στην ΕΕ.

    ''Η Μολδαβία επέλεξε αυτό το δρόμο, να προσπαθήσει να καταστεί υποψήφια για ένταξη χώρα, διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Βορόνιν ότι η Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ θα ακολουθεί την πολιτική των Βρυξελλών και θα δώσουμε κάθε υποστήριξη που μπορούμε στις φιλοδοξίες της Μολδαβίας,'' πρόσθεσε ο Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε στην Αγγλική.

    Οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες, αυτές που υπογράφηκαν χθες και τρεις επιπλέον υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες αποτέλεσαν επίσης μέρος των συζητήσεων. Οπως είπε ο Πρόεδρος οι νέες συμφωνίες αφορούν στην αποφυγή της διπλής φορολογίας, την προστασία των επενδύσεων και την προώθηση εμπορικών ανταλλαγών και κοινοπραξιών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως συζητήθηκαν τρόποι προώθησης ανταλλαγής αντιπροσωπειών από τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών με στόχο να αξιολογηθούν οι προοπτικές για επενδύσεις και για εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος είπε πως η κυβέρνηση προσφέρει το νομικό πλαίσιο σε επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη Μολδαβία, που δεν είναι άλλο από τις διμερείς συμφωνίες.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως εξήγησε στο Μολδαβό ομόλογό του την εμπειρία της Κύπρου κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως χρειάστηκαν επτά χρόνια να ολοκληρωθούν.

    ''Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι εύκολο εγχείρημα να εναρμονιστεί η οικονομία, οι θεσμοί, η νομοθεσία ακόμα και η νοοτροπία και συμπεριφορά των πολιτών με το κοινοτικό κεκτημένο,'' είπε.

    Σε ό,τι αφορά την αλλαγή νοοτροπίας, ο Πρόεδρος είπε πως δεν σίγουρος ότι αυτό έχει επιτευχθεί.

    ''Η Μολδαβία θα διδαχθεί από τις εμπειρίες άλλων υποψηφίων χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όποτε μας ζητηθεί,'' επανέλαβε, για να σημειώσει ότι το κεκτημένο είναι τώρα περίπου 92.000 σελίδες ενώ πριν 7 χρόνια μόλις 10-15.000.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου Στρατηγού Οζκιόκ ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά ενώ ανέφερε πως τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν προέβη σε δηλώσεις στα Μολδαβικά και αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία και την επιθυμία της χώρας του να καταστεί υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Οζκιόκ - Κατοχή - ΕΕ ----------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, στις τελευταίες αναφορές του για το Κυπριακό στην τουρκική εφημερίδα ''Ραντικάλ'' επιδεικνύει για άλλη μια φορά και με προκλητικό τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της κατοχικής δύναμης και αποδεικνύει ότι οι Τ/Κ δεν αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της κατοχικής δύναμης.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου στρατηγού που μεταξύ άλλων είπε ότι η εισβολή και η κατοχή δεν είναι παράνομη, μίλησε για τη στρατηγική σημασία της Κύπρου για τη χώρα του επειδή βρίσκεται σε έναν σημαντικό άξονα που ξεκινά από τη Βρετανία, το Γιβραλτάρ περνά από το νησί και φτάνει μέχρι τη Σιγκαπούρη καθώς και για άλλα συμφέροντα που όπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης ''φαίνονται καθαρά'' στις δηλώσεις και αφορούν χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, οικονομική ζώνη, ακόμη και δικαιώματα αλιείας ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ο κ. Οζκιόκ ζει στο δικό του κόσμο''.

    ''Ο Τούρκος στρατηγός παραγνωρίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, το γεγονός ότι όλες οι χώρες του κόσμου και όλοι οι διεθνολόγοι οι οποίοι έχουν γράψει για το Κυπριακό αναγνωρίζουν την παρανομία της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής πλην, όπως φαίνεται, της Τουρκίας και του κ. Οζκιόκ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ''Δεν χρειάζεται'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''να θυμίσω ούτε την ερμηνεία που δίδεται στα άρθρα 2 και 4 της Συνθήκης Εγγύησης ούτε τη σχέση του με τα άρθρα 2 και 103 του Χάρτη των ΗΕ τα οποία ρητώς λέγουν ότι ακόμη και αν προβλεπόταν δικαίωμα μονομερούς επέμβασης τούτο ενόψει της αντίθεσης με τον Χάρτη των ΗΕ θα ήταν παράνομο και άκυρο''.

    Υπενθύμισε πως ''και το αγγλικό κοινοβούλιο είχε πολύ καθαρά εκφράσει την άποψη ότι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, από το 1987, και ούτε και δικαιολογείται η οποιαδήποτε επέμβαση με τη δικαιολογία της ανθρωπιστικής επέμβασης γιατί και τούτο είναι πάλιν εξαρτώμενο από την ερμηνεία των βασικών άρθρων του Χάρτη των ΗΕ και έτσι ο κ. Οζκιόκ δεν δικαιολογείται να θεωρεί ότι δεν υπάρχει παρανομία αλλά όπως είπα ζει στο δικό του κόσμο''.

    Καταλήγοντας ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως ο Τούρκος στρατηγός είναι και προκλητικός έναντι της ΕΕ λέγοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιτύχει την απόσυρση των στρατευμάτων σε δύο μέρες και ούτε και κανείς Ευρωπαίος θα πολεμήσει και θα πεθάνει στην Κύπρο για αυτό το σκοπό.

    ''Ομως η τελευταία έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ είναι καθαρή και ο κ. Οζκιόκ οφείλει αντί να προκαλεί και την ΕΕ να αναγνωρίσει τη σημασία των μηνυμάτων τα οποία περιέχονται στην έκθεση'', ανέφερε τέλος ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Υπουργός Μεταφορών ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ''ιστορικό'' γεγονός, το οποίο αποτελεί πρόκληση στην Τουρκία και το τουρκικό κατεστημένο.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνίας Χρίστο Βερελή, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε μια ''ιστορική'' ανάλυση και ανταλλαγή απόψεων για τα ''τωρινά και μελλοντικά'' στο Κυπριακό.

    Ο κ. Βερελής επεσήμανε ότι η ΕΕ και οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    ''Οποτε το θελήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ'', είπε, ''η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να μπει και να κολυμπήσει σε βαθιά νερά με βάση το σχέδιο του''.

    Σε ότι αφορά τις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως ''είναι λογικό και φυσιολογικό όλοι να περιμένουμε την έκβαση της 'ψηφοφορίας' στα κατεχόμενα για τη ψευδοβουλή''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα μηνύματα που έρχονται από την Αγκυρα και ειδικότερα μέσα από τις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ ''δεν είναι αισιόδοξα μηνύματα''.

    Σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται το τουρκικό κατεστημένο από την ΕΕ αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''είναι μια επιμονή στην επεκτατική πολιτική αυτού του κατεστημένου σε σχέση με την Κύπρο και μάλιστα γίνεται και ανάλυση του γιατί και πώς ένεκα γεωγραφικής θέσης και σημασίας στρατιωτικοπολιτικής που έχει η Κύπρος''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει την άσκηση πίεσης ακόμα με πιο επίσημο τρόπο και με συνέπεια πάνω στην Τουρκία, ώστε όντως να καταστεί ενόχληση για την Τουρκία η μη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα εάν πραγματικά θέλει να προχωρήσει και να ενταχθεί στην ΕΕ''.

    Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως ''οι δυνάμεις που θέλουν πραγματικά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να είναι εκείνες οι οποίες στο πιο άμεσο δυνατόν μέλλον να καθορίζουν την πολιτική της Τουρκίας''.

    Ο Ελληνας Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνίας επανέλαβε από την πλευρά του πως ''η ΕΕ και οφείλει, αλλά και στην πράξη το κάνει, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στα κατεχόμενα''.

    Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εξελίξεις (στα κατεχόμενα) «δεν θα φέρουν την υπόθεση στην οποία προσπαθούμε όλοι ένα βήμα πιο πίσω''.

    Καζαμίας - Βερελής - Συνάντηση -------------------------------- Η Κύπρος αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τη βοήθεια και τις εμπειρίες της Ελλάδας στους τομείς των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρίστο Βερελή.

    Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στο έργο θαλασσίου διαδρόμου Αδριατικής-Ιωνίου-Κύπρου, το οποίο αφορά την ανάληψη της υποχρέωσης όλα τα λιμάνια που εντάσσονται στον διάδρομο να οργανωθούν στην ίδια δυνατότητα παροχής υπηρεσιών.

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι από τις συζητήσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας ''εκείνος που έχει να επωφεληθεί περισσότερο από εμπειρίες είναι η κυπριακή πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες που η Ελλάδα έχει πλέον μαζέψει ως μέλος της ΕΕ''.

    Είπε ότι αυτή η ιδιαίτερη συμπαράσταση και βοήθεια επιδείχθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια που προήδρευε η Ελλάδα της ΕΕ.

    ''Συμφωνήσαμε ότι αυτή η επικοινωνία θα είναι συνεχής και θα συνεχίσει τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ''ξεκίνησε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μετά την απόφαση μας να ασχοληθούμε σοβαρά με την κυκλοφοριακή μελέτη που έχουμε στα χέρια μας και που έχει σχέση με την αποσυμφόρηση στη Λευκωσία'', τόσο στην πόλη όσο και στα περίχωρα.

    Οι ελληνικές εμπειρίες και σε αυτόν τον τομέα θα είναι πάρα πολύ χρήσιμες, είπε.

    Ευχαρίστησε τον κ. Βερελή για τη βοήθεια που προσέφερε το Υπουργείο του και σημείωσε ότι ''τώρα επαφίεται σε μας να την αξιοποιήσουμε με την αποστολή λειτουργών του Υπουργείου στην Αθήνα, ώστε να σημειώσουμε και να μεταφέρουμε τις ελληνικές εμπειρίες όσον αφορά την εκλαϊκευση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στους τομείς των ενδιαφερόντων των υπουργείων μας''.

    ''Αυτή την προσφορά θα την αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό'', είπε.

    Ο κ. Βερελής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας στις εργασίες των οργάνων της Ενωσης.

    ''Η πορεία θα δικαιώσει την όλη προσπάθεια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Κύπρος είναι στην ΕΕ. Ταυτόχρονα λυπούμαστε πάρα πολύ που ένα τμήμα της Κύπρου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα δυνατό, εξ υπαιτιότητας της πολιτικής της Τουρκίας, να έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος στις διαδικασίες'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε στο έργο θαλασσίου διαδρόμου Αδριατικής-Ιωνίου-Κύπρου, το οποίο ''θα ξεκινήσουμε πιο σύντομα από όλα τα υπόλοιπα έργα''.

    Είπε ότι η σύνδεση αυτή αποτελεί την ανάληψη ''της υποχρέωσης όλα τα λιμάνια που εντάσσονται σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο να οργανωθούν στην ίδια δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προς τα καράβια και προς τα μέσα μεταφοράς που θα πηγαίνουν προς τα λιμάνια αυτά''.

    Τουρκία - Ενταξη ------------------- Η μεγάλη πλειοψηφία των Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με σχετική μελέτη γερμανικού οργανισμού, που δημοσιεύεται χθες στο γερμανικό περιοδικό ''Der Spiegel''.

    Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η μελέτη έγινε από τον οργανισμό ''Identity Foundation'', που εδρεύει στη γερμανική πόλη Ντίσελντορφ. Ελαβαν μέρος οι 33 Γενικοί Διευθυντές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη μορφή ραντεβού. Τα 2/3 των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα.

    Ενας μεγάλος αριθμός Γενικών Διευθυντών θεωρεί ότι μετά την ένταξη των 10 νέων χωρών, την 1η Μαϊου 2004, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προχωρήσει σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία της Κοινότητας με 25 κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με την άποψη των Γενικών Διευθυντών για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής κυβέρνησης» που θα κατευθύνει την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να περιμένουμε μεταξύ 20 και 50 χρόνια, λόγω της αντίθεσης ορισμένων κρατών μελών, που προτάσουν πρώτα την εθνική και μετά την κοινοτική διάσταση.

    Εκπρόσωπος - ΕΒΚΑΦ - Κτηματολόγιο -------------------------------------- ''Οσες περιουσίες είναι νόμιμα εγγεγραμμένες επί οποιουδήποτε Τουρκοκύπριου είναι καταχωρημένες στο Κτηματολόγιο. Το ΕΒΚΑΦ δεν έχει κανένα περαιτέρω δικαίωμα πλην των δικαιωμάτων εκείνων που του παρέχει η εγγραφή στο Κτηματολόγιο Κύπρου'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο τ/κ θρησκευτικός οργανισμός έχει καταχωρήσει αγγελίες με τις οποίες καλεί Ε/Κ ιδιοκτήτες περιουσιών στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου, να ανταποκριθούν εντός 30 ημερών διαφορετικά η περιουσίες θα ενοικιαστούν σε τρίτους.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ''πρόκειται για μια συνεχιζόμενη παρανομία, όπως και η παρανομία της ούτω καλούμενης απαλλοτρίωσης με βάση νόμο και το λεγόμενο σύνταγμα του κατοχικού καθεστώτος, η οποία συνεχίζεται. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην υπόθεση Λοϊζίδου και στην Τετάρτη Διακρατική αλλά και στις προηγούμενες διακρατικές διαδηλώνει ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία δεν επηρεάζεται από την κατοχή''.

    Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις του ΕΒΚΑΦ ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το θέμα έχει επιλυθεί από το 1960. ''Υπάρχει ειδική αναφορά και ειδική καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της προηγούμενης, αγγλικής διοίκησης της Κύπρου και εκείνο το οποίο είναι η απόδειξη της ιδιοκτησίας είναι η εγγραφή στο Κτηματολόγιο Κύπρου το οποίο υπάρχει και οι καταχωρήσεις είναι ανελλιπείς από το 1900 και μετά'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Κύπρος - Δημοσκόπηση ----------------------------------------------- Επτά στους δέκα Κύπριους θεωρούν ότι πρέπει γίνει δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Ελλάδα όπου 3 στους 4 ερωτηθέντες τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που πραγματοποιήθηκε στα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου, στην Κύπρο παρατηρείται μια αύξηση του ποσοστού υπέρ του δημοψηφίσματος σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 45%, αλλά και αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

    Πάντως, οι Κύπριοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα ενημερωμένοι για το υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό σύνταγμα, αφού μόνο το 34% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ακούσει να μιλάνε για τη Συνέλευση που προετοίμασε το σχέδιο του Συντάγματος. Μάλιστα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, παρατηρείται μια σημαντική μείωση των ενημερωμένων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

    Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο, στην προηγούμενη δημοσκόπηση, το 54% των Κυπρίων δήλωνε ότι είχε ακούσει να γίνεται λόγος για τη Συνέλευση, ενώ τώρα είναι μόλο το 34%. Στην Ελλάδα το 81% των Ελλήνων δήλωνε τον Ιούνιο ότι είχε ακούσει να γίνεται λόγος για τη Συνέλευση ενώ τώρα είναι μόλις το 49%. Τα υψηλά ποσοστά του Ιούνιο φαίνεται ότι είχαν προέλθει από το γεγονός ότι η Ελλάδα ασκούσε την προεδρία και τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και κυπριακά, αναφέρονταν περισσότερο στη Συνέλευση, που ήταν άλλωστε και το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι στην Κύπρο το 59% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τη δημιουργία θέσης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 52% θέσης Υπουργού Εξωτερικών. Στην Ελλάδα τα ποσοστά ήταν 75% και 58% αντίστοιχα.

    ΕΕ - Ρύπανση - Κύπρος - Αύξηση -------------------------------- Στην Κύπρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξησης της ρύπανσης της ατμόσφαιράς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Την περίοδο μεταξύ 1997 και 2000, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 20 μονάδες, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών.

    Με μέσο όρο το 100 το 1990, οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν στο 120 το 1997 και στο 140 το 2000, δηλαδή σε 10 χρόνια σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης των 40 μονάδων.

    Την υψηλότερη ρύπανση είχε το 2000 η Τουρκία με 153 σε σχέση με το 100 του 1990. Ωστόσο η Κύπρος έχει την υψηλότερη αύξηση την περίοδο 1997-2000. Ακολουθούν η Μάλτα με 129, ενώ οι υπόλοιπες χώρες κινούνται κάτω από το 100 με καλύτερες τις τρεις χώρες της Βαλτικής που βρίσκονται κάτω από το 50%.

    Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου - Γερμανία -------------------------------------- Ο επιχειρηματίας Γιάννης Βασιλείου, τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον τίτλο του Επίτιμου Προξένου Κύπρου για τη Μεγάλη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία της Γερμανίας.

    Ο ελληνικής καταγωγής γεμολόγος, είναι μόνιμος κάτοικος Βόννης.

    Επαρχος Λευκωσίας - Διαβατήρια - Ταυτότητες - Τ/Κ -------------------------------------------------------- Ο Επαρχος Λευκωσίας ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003, το Γραφείο του θα εκδίδει διαβατήρια και πολιτικές ταυτότητες και για τους Τουρκοκύπριους.

    Από την ίδια ημερομηνία θα σταματήσει η έκδοση διαβατηρίων και πολιτικών ταυτοτήτων για τους Τουρκοκύπριους από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

    ΥΠΕΞ - Καταδίκη τρομοκρατικής επίθεσης στη Σαουδική Αραβία -------------------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας που οδήγησε στην απώλεια αθώων ζωών.

    Σε επίσημη ανακοίνωση, ''η κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός διαβιβάζουν τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήρια τους στην κυβέρνηση και το λαό της Σαουδικής Αραβίας καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων.

    ''Η απεχθής αυτή πράξη που συγκλόνισε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι ακόμα μια απτή απόδειξη ότι η τρομοκρατία στοχεύει αθώες ζωές ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας. Αυτή η πράξη δείχνει ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν είναι ασφαλής από τα κακόβουλα σχέδια των τρομοκρατικών δικτύων'', σημειώνει το ΥΠΕΞ.

    Τέλος επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της κυπριακής κυβέρνησης ''να συνεργαστεί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της''.

    ΥΠΕΞ - Θάνατος Αντιστράτηγου Dewan Prem Chand -------------------------------------------------- Ειλικρινή συλλυπητήρια εξέφρασε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προς την οικογένεια του Αντιστράτηγου Dewan Prem Chand, στο λαό της Ινδίας και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την απώλεια ενός θρυλικού ειρηνευτή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην παγκόσμια ειρήνευση και στην αποτροπή διενέξεων.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Αντιστράτηγος Dewan Prem Chand, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Νοεμβρίου 2003, εργάστηκε για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ομαλότητα σε κάποιες από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές της Αφρικής, όπως είναι το Κονγκό, η Ζιμπάμπουε και η Ναμίμπια.

    Ως διορισθείς διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο το 1969 ο Αντιστράτηγος Dewan Prem Chand και η δύναμη τριών χιλιάδων κυανόκρανων βρίσκονταν στο νησί κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και έζησαν τις τραγικές επιπτώσεις της στον κυπριακό λαό.

    Πιστός στο σκοπό της ειρήνευσης συνέχιζε να εργάζεται για την ειρήνη στην Κύπρο κάτω από τις πλέον δυσμενείς συνθήκες, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    «Ο κυπριακός λαός θα θυμάται και θα τιμά τον Αντιστράτηγο Dewan Prem Chand για τις προσπάθειές του να επιφέρει ειρήνη στην Κύπρο, ένας σκοπός που δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Βρετανία - Αθλητές - Συμφωνία ---------------------------------------------------------- Υπεγράφη χθες στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης, συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Ολυμπιακού Συνδέσμου και των Κυπριακών Αερογραμμών με την οποία ορίζεται η κυπριακή εταιρεία ως ο επίσημος αερομεταφορέας των Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης από τον Πρόεδρο του Βρετανικού Ολυμπιακού Συνδέσμου Craig Reedie και τον Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, προνοεί για τη μεταφορά των Βρετανών αθλητών από τη Βρετανία στο κέντρο του Ολυμπιακού Συνδέσμου στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ελλάδα.

    Ο κ. Reedie χαιρέτισε τη συμφωνία ως άκρως ικανοποιητική για τις δύο πλευρές.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Simon Clegg είπε ότι η διμερής συνεργασία θα διασφαλίσει τις καλύτερες προετοιμασίες για την ομάδα της Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Λοϊζίδης είπε πως η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τις Κυπριακές Αερογραμμές και πρόσθεσε πως ''είμαστε περήφανοι που μας έχει εμπιστευθεί η σημαντική αποστολή μεταφοράς των Βρετανών αθλητών''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι ''προσβλέπουμε σε μια αύξηση της αναγνώρισης μας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''έχει αυξηθεί το γόητρο και το κύρος των Κυπριακών Αερογραμμών''.

    Πρόσθεσε ότι διεξάγονται συνομιλίες και με άλλες ολυμπιακές επιτροπές για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών.

    Στην τουριστική έκθεση, εκπροσωπούνται ο ΚΟΤ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο ΠΑΣΥΞΕ και άλλοι οργανισμοί που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Κύπρο.

    Παγκύπριο Συνέδριο Comenius - Ομιλίες ------------------------------------------- Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης, όσο και στην προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της Ενωσης, δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο Comenius που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Εβδομάδας Comenius 2003.

    Το κοινοτικό πρόγραμμα Comenius αποτελεί μέρος του προγράμματος ''Σωκράτης'' της ΕΕ και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης στο προσχολικό, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

    Στο χαιρετισμό του Υπουργού, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πέτρος Καρεκλάς, τονίστηκαν οι στόχοι του προγράμματος Comenius, οι οποίοι αφορούν την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των σχολικών ιδρυμάτων, την ενθάρρυνση επαφών μεταξύ μαθητών και δασκάλων από διαφορετικές χώρες, και τη βελτίωση της γνώσης για τους πολιτισμούς και τις γλώσσες των ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο κ. Γεωργιάδης συγχάρηκε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό.

    Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λευκωσία, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος είπε ότι μέχρι στιγμής 10.000 σχολεία από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στα προγράμματα Comenius.

    Στο χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Σύμβουλος Τύπου της Αντιπροσωπείας Νικόλας Καρύδης, ο κ. βαν ντερ Μιρ επεσήμανε ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο διαπραγματεύσεις και αξιολόγηση, αλλά και ποιότητα στην εκπαίδευση, γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους.

    ''Είναι φανερό ότι η ΕΕ δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τους νέους. Ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας για τους νέους του σήμερα να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ιδεών'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Στην εισαγωγική του ομιλία ο Μιχάλης Χριστοφόρου, προϊστάμενος της Εθνικής Συντονιστικής Ομάδας Κύπρου του προγράμματος ''Σωκράτης'', είπε ότι εξαμελής αντιπροσωπεία από την Κύπρο συμμετέχει αυτή την εβδομάδα στις εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της ''Εβδομάδας Comenius''.

    Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι κατά τη χρονική περίοδο 2002 -2003 στις δραστηριότητες του προγράμματος Σωκράτης - Comenius 39 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 22 εκπαιδευτές συμμετείχαν σε σεμινάρια. Ταυτόχρονα κατά την ίδια χρονική περίοδο, 72 φοιτητές και 25 καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στα προγράμματα, ενώ 48 σπουδαστές και επτά καθηγητές από χώρες της Ευρώπης φοίτησαν και δίδαξαν σε ιδρύματα στην Κύπρο.

    ΘΟΚ - Αισχύλου ''Αχιλληίς'' - Μάριος Φραγκούλης ---------------------------------------------------- Οι προβολείς του φεστιβάλ αρχαίου δράματος της Επιδαύρου αναμένεται να στραφούν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), ο οποίος θα κάνει το μεγάλο τόλμημα παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρεμιέρα τη χαμένη επί αιώνες τριλογία του Αισχύλου ''Αχιλληίς'', σε ανασύνθεση και μετάφραση Ηλία Μαλανδρή και σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

    Το δύσκολο αυτό εγχείρημα του ΘΟΚ μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί ''ρίσκο εκ του ασφαλούς'' μιας και την ''έκπληξη'' της παράστασης και το βάρος του πρωταγωνιστικού ρόλου του Αχιλλέα σηκώνει στους ώμους του ο Μάριος Φραγκούλης.

    Ο ηθοποιός και τενόρος ενώνει το ταλέντο του με τις ηθοποιούς Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Εκάβη) και Τζένη Γαϊτανοπούλου, (Θέτιδα), με την προσδοκία η παραγωγή αυτή να αποτελέσει μια από τις καλύτερες που έχουν ανεβαστεί τα τελευταία χρόνια στην Επίδαυρο.

    Σε διάσκεψη Τύπου χθες, ο Διευθυντής του ΘΟΚ Αντης Παρτζίλης είπε πως με την τριλογία ''Αχιλληίς'' ο ΘΟΚ συμμετέχει, αλλά και τιμά, την ευτυχή συγκυρία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα και των 50 ετών από την έναρξη του ''Φεστιβάλ Επιδαύρου'', γεγονότα που θα σημαδέψουν το 2004.

    Ο κ. Παρτζίλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παράσταση να ταξιδέψει και εκτός ελληνικών συνόρων αφού, όπως είπε, είναι σίγουρο πως η παρουσίαση στο θέατρο της Επιδαύρου της τριλογίας του Αισχύλου, 2.500 χρόνια μετά τη συγγραφή της, θα προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

    Την ιστορία της χαμένης τριλογίας ξετύλιξε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ο θεατρολόγος Ηλίας Μαλανδρής.

    Η ''Αχιλληίδα'' είναι ένα έργο από τα δεκάδες των αρχαίων ποιητών που φυλάσσονταν στη βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και χάθηκαν με τη μεγάλη πυρκαγιά η οποία την κατέστρεψε ολοκληρωτικά.

    Τα τελευταία ωστόσο χρόνια, μελετητές από όλο τον κόσμο, με πρωτεργάτη το Γερμανό μελετητή Μπρούνο Σνελ ο οποίος απεβίωσε χωρίς να μπορέσει να ολοκληρώσει την ανασύνθεση του έργου την οποία άρχισε το 1978, έχουν με τη βοήθεια του διαδικτύου διεισδύσει σε όλα τα υπάρχοντα αρχεία, έχουν βρει στοιχεία και άρχισαν το μεγάλο, επίπονο αλλά και συνάμα συναρπαστικό έργο της ανασύνθεσης.

    Αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς είναι η ολοκλήρωση της τριλογίας ''Αχχιληίδα'' και η έκδοσή της από τον κ. Μαλανδρή, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αθήνα.

    Ο Ηλίας Μαλανδρής εξέφρασε ένα μεγάλο παράπονο γιατί ''στην Ελλάδα αγρόν αγόραζουμε για αυτά τα θέματα και μόνο από το εξωτερικό μπορούμε να έχουμε πληροφόρηση καλή''.

    ''Οσες προσπάθειες είχα κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσω συνέδρια πάνω σε αυτό το θέμα, είχα πάντα μια αντίδραση ότι πρόκειται για τόσο λίγα έργα, αλλά ο όγκος τους είναι πολλαπλάσιος από τα σωζόμενα κείμενα'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως με την έκδοση της τριλογίας ''ξύπνησε το ενδιαφέρον'' στην Ελλάδα και αποτέλεσε το όχημα για να βρεθούν στην Ελλάδα σημαντικοί ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ίσως καταθέσουν τη γνώση τους σε ένα συνέδριο παγκόσμιας εμβέλειας.

    Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η οποία επιστρέφει στον ΘΟΚ μετά από εννέα χρόνια παρουσίας στην Αθήνα, εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά που συνεργάζεται ξανά με τον ΘΟΚ και τους ''αγαπημένους παλιόφιλους'' σε αυτή την παραγωγή.

    Για τον συμπρωταγωνιστή της Μάριο Φραγκούλη, είπε ότι είναι ''πολυτάλαντος και χαρισματικός, αλλά και αποδοτικός, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των προικισμένων ανθρώπων''.

    ''Είμαι βέβαιη πως με τόσες δυνάμεις και με τόσο θετικά αισθήματα που έχουμε ο ένας για τον άλλο, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό'', είπε η κ. Μπεμπεδέλη.

    Ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους, αν και ασχολείται με το θέατρο και τη σκηνοθεσία για πολλά χρόνια, δήλωσε πως με το έργο ''Αχχιληίδα'' αισθάνεται πως δεν ξέρει τίποτα.

    ''Είναι τόσο σημαντική η πρόταση που μας έγινε από το ΘΟΚ, και εξαιτίας των ανθρώπων που θα λάβουν μέρος σε αυτή την απόπειρα, νοιώθω σαν να ξεκινώ αυτή τη στιγμή από το μηδέν και φρέσκος μπαίνω σε ένα είδος το οποίο φαντάζομαι θα μας ταξιδέψει αρκετά μακριά'', είπε ο κ. Χαραλάμπους.

    Ο Μάριος Φραγκούλης, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για το πρώτο στήσιμο της παράστασης, είπε ότι η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη για τον ίδιο και πως νοιώθει ''ένας απλός μαθητής ο οποίος στην αρχαία τραγωδία αρχίζει να μαθαίνει στα βαθιά, σιγά - σιγά, με ένα τόσο ισχυρό θίασο όπως είναι ο ΘΟΚ''.

    ''Αισθάνομαι σαν ένα παιδί που ξαφνικά έχει πολλά παιγνίδια να παίξει, να ανακαλύψει, και που πολλά όνειρά του γίνονται πραγματικότητα, όπως είναι και η συνεργασία με τον ΘΟΚ'', ανέφερε.

    Τεράστια τιμή, συνέχισε, θεωρεί το γεγονός ότι θα μοιραστεί τη σκηνή με τις κυρίες Μπεμπεδέλη και Γαϊτανοπούλου, όπως περήφανα αισθάνεται για το ''δώρο'' που του εμπιστεύτηκε ο Ηλίας Μαλανδρής, την ''Αχχιληίδα'' η οποία ''μου προκάλεσε συγκίνηση και δάκρυα, αλλά και τη χαρά να ξαναβγώ στο θέατρο με αυτό το σπουδαίο έργο''.

    Για το ρόλο που θα ενσαρκώσει, είπε ότι ''σεμνά θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, να δουλέψω πάνω στο ρόλο του Αχιλλέα ο οποίος θεωρείται, αν όχι ο μεγαλύτερος, ο πιο σημαντικός ήρωας της αρχαιότητας''.

    Κατέληξε λέγοντας πως μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος πολιτικά να είμαστε δύο μικρές χώρες, ''αλλά ο πολιτισμός μας είναι ο πιο σπουδαίος σε όλο τον κόσμο''.

    Τελευταία έλαβε το λόγο η Τζένη Γαϊτανοπούλου, η οποία είπε ότι η παράσταση αυτή αποτελεί ιστορική στιγμή για το θέατρο γενικά, και γεννά μεγαλύτερη συγκίνηση και ευθύνη σε όλους τους συμμετέχοντες.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη ---------------------------------- Με θετικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,04%, κλείνοντας στις 85,25 μονάδες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να επιστρέφει στο ''πάτωμα'' με μικρά κέρδη 0,9%, ύστερα από απουσία 15 εργάσιμων ημερών, λόγω εισαγωγής της στο Κεντρικό Αποθετήριο. Η αξία των συναλλαγών δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, κλείνοντας στις 395 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τεχνολογικά πάρκα - Συνέντευξη

    Ριζικές αλλαγές θα σημειωθούν στον τομέα της έρευνας στην Κύπρο, στην περίπτωση που οι χώρες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ίδρυση τεχνολογικών πάρκων στο νησί, καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, βήμα το οποίο θα υλοποιήσει το στόχο να καταστεί η χώρα περιφερειακό κέντρο έρευνας.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Μολδαβίας

    Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Μολδαβίας στην Κύπρο θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Μολδαβίας εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τον Βλαντιμίρ Βορόνιν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως η Βουλή είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία μέσω της δικής της εμπειρίας στην προσπάθεια της χώρας να καταστεί υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) ΟΗΕ - Ιράκ - Διαβουλεύσεις - Κύπρος

    Αρχισαν σήμερα το πρωί στη Λευκωσία διαβουλεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν στο Ιράκ με στόχο την εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο διεθνής οργανισμός και τον καθορισμό του μελλοντικού ρόλου του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στο Ιράκ Βερονίκ Ταβό.

    ''Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μία βδομάδα, και πραγματοποιούνται υπό την προεδρία του επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των ΗΕ στο Ιράκ Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα,'' είπε η κ. Ταβό.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

    Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και ανταλλαγή επισκέψεων σε κομματικό επίπεδο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Μολδαβίας και Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας Βλαντιμίρ Βορόνιν με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

    [09] (Κ) Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΕΒΚΑΦ - Ντενκτάς

    Εντελώς αβάσιμους χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής τους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη για την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα, τονίζοντας πως ούτε το ηθικό των Αμμοχωστιανών θα καμφθεί αλλά ούτε και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για δικαίωση θα μειωθεί.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ''Ημέρα Ανάμνησης'' θυμάτων Παγκοσμίων Πολέμων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διακήρυξε σήμερα πως οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αγωνίζονται με ''συνέπεια και σταθερότητα'', για την επανένωση της Κύπρου και για την απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, στη βάση των ίδιων πανανθρώπινων αρχών και οικουμενικών αξιών, για τις οποίες πολέμησαν με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια εκατομμύρια ανθρώπων.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Μολδαβίας - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν αναχώρησε πριν από λίγο από την Κύπρο.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,96  (-0,34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    222.729
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    152.376    342,73  ( 0,32)
    FTSE Med 100 **                             5.790,84  (-0,33)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    110.439     97,93  (-0,31)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.584     72,09  (-0,19)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        553     16,07  (-5,75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.479     57,80  ( 0,31)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.682     70,76  (-0,77)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.858     20,94  (-0,95)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.632     74,11  (-0,74)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.704      3,58  ( 0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.218     12,27  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        380     12,02  (-2,36)
    Ξενοδοχεία                    £     24.867     39,71  (-0,80)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.409     78,22  ( 0,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7113            1,7215
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9668            1,9786
    Λίρα Αγγλίας                     1,1803            1,1873
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     213,5551        215,2635
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7540          2,7760
    Δολάριο Καναδά                     2,5798          2,6004
    Κορώνα Δανίας                     12,7060         12,8076
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0362         14,1484
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3585         15,4813
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6822          2,7036
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας - Λοϊζίδου - Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορονίν, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με την αυριανή λήξη της δεκαπενθήμερης αναβολής που δόθηκε στην Τουρκία από το ΣτΕ για εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Φερχόιγκεν - Οζκιόκ

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση στις ελεύθερες περιοχές και στη νεκρή ζώνη ''στα πλαίσια της πολιτικής που είχε εξαγγείλει για τους Τ/Κ'' και της εκούσιας υποχρέωσης που έχει αναλάβει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 84 μονάδων

    Στο επίπεδο των 84 μονάδων υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 84,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 222 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) Ιταλός ΥΠΕΞ - Π. Δημητρίου - Λοϊζίδου - ΕΔΑΔ

    [19] (Κ) ΧΑΚ - Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης

    Η υιοθέτηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για εισαγωγή μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά που θα δημιουργήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) επισήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, κάνοντας παράλληλα έκκληση και στις 163 εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ ''να δουν πολύ σοβαρά την υιοθέτηση του ΚΕΔ''.

    [20] (Κ) Ερντογάν - Παράνομη επίσκεψη - Κατεχόμενα

    [21] (Κ) Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Επίσκεψη - Κύπρος

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης φθάνει στην Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, για διήμερη επίσκεψη μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [22] (Κ) Ευρωβουλή - Τ/Κ - Σοσιαλιστική Ομάδα

    Μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να επισκεφθούν το Στρασβούργο στις 18 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα.

    [23] (Κ) Επιτροπή - Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρησης Συνόρων

    [24] (Κ) Διευρωπαϊκά δίκτυα - Κύπρος - Ελλάδα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κατάλογο με 56 σχέδια για την κατασκευή έργων διασυνοριακού χαρακτήρα, στους τομείς των μεταφορών (31), της ενέργειας (17), των τηλεπικοινωνιών και έρευνας-καινοτομίας (8). Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 62 δις ευρώ μέχρι το 2010, που αντιστοιχούν με μια ροή της τάξης των 10 δις ευρώ ετησίως. Μεταξύ των σχεδίων που έχουν επιλεγεί είναι και ο θαλάσσιος άξονας που θα συνδέει την Ιταλία με λιμάνια της Ελλάδας και την Κύπρο.

    [25] (Κ) Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης φθάνει στην Κύπρο μεθαύριο Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, για διήμερη επίσκεψη μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    [26] (Κ) Πάφος - Δήμαρχος - Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης

    Το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, διεκδικεί η Πάφος μετά το 2008, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Επίτιμος Πρόξενος Κύπρου - Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ------------

    Ο Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία Ιωάννης Βασιλείου παρέθεσε πρόσφατα δεξίωση με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του και της λειτουργίας (από μέσα Ιουλίου 2003) του Επίτιμου Προξενείου της Δημοκρατίας στη Βόννη.

    Στη δεξίωση, στην οποία την Πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο εκπροσώπησε η Πρόξενος Μαρία Παπακυριακού, παρευρέθηκαν γύρω στα 500 άτομα, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι των Αρχών του Κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι καθώς και μέλη της κυπριακής και ελληνικής παροικίας.

    Το γεγονός κάλυψαν οι σημαντικότερες τοπικές εφημερίδες.

    Κυπριακό Θέατρο Νέα Υόρκη ----------------

    Τα Κυπριακά ξεκαρδιστικά μονόπρακτα « Ο Λιβερής», «Εξησκοπίστηκεν ο Αθανάσης» του Μιχάλη Πιτσιλλίδη και «Λύση Restaurant» του Πέτρου Πετρίδη ανεβάζει η θεατρική Ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής «Η Κύπρος μας» την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και ώρα 5μ.μ. στο Χιώτικο σπίτι στην Αστόρια με Guest Star την μεγάλη πρωταγωνήστρια του κυπριακού θεάτρου Ολγα Ποταμίτου η οποία θα ταξιδεύσει στην Νέα Υόρκη ειδικά για τον σκοπό αυτό.

    Τα μονόπρακτα ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη , σκηνικά Γιώργου Χριστοφή, και διδασκαλία χορών Κωσταντίνου Πολυδώρου ενώ λαμβάνουν μέρος οι ομογενείς ηθοποιοί : Ανδρέας Χατζηιωάννου, Ισμήνη Μιχαηλίδου, Μελής Γεωργίου, Στέφανος Στεφάνου, Κώστας Μιχαήλ, Μαρίνα Μέη, Σωτήρης Χαραλάμπους, Πάνος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Χίνης, Γεωργία Πλατή, Κωνσταντίνος Πολυδώρου, Γιαννάκης Παπαιωάννου, Χρυστάλλα και Μαρία Μιχαηλίδη.

    Παρόλο που η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαφώτισης της Κυπριακής Κυβέρνησης με την απόφασή της να καταργήσει την επιχορήγηση των Κυπριακών ομογενειακών προγραμμάτων στις ΗΠΑ, ανάγκασε την τηλεοπτική εκπομπή Η Κύπρος μας να αναστείλει τα προγράμματά της ο παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής Πέτρος Πετρίδης και οι συνεργάτες του συνεχίζουν με την Θεατρική τους Ομάδα να προβάλλουν την Κύπρο και να προωθούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ιδιαίτερα το Κυπριακό Θέατρο στην Αμερική.

    [28] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - Τουρισμός - Βρετανία

    Τη σημασία της βρετανικής αγοράς η οποία αντιπροσωπεύει ποσοστό πέραν του 50% του ρεύματος αφίξεων στην Κύπρο, εξήρε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτης Φωτίου από το Λονδίνο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 November 2003 - 18:49:25 UTC